2023-04-24 62 瀏覽
假日諗住同父母搵一間有特色嘅中菜廳食晚飯。係科學園找左間叫農既餐廳,真係好好味!佢哋嘅菜單好有趣,有口水鵪鶉蛋、盆栽冰菜、鴛鴦薯酥、火雲叉燒、乳鴿、手揸骨、肉骨茶燉湯、鹽焗聖子、烈焰菠蘿炒飯、龍仔荷葉飯、貓山王榴槤、冷泡茶。先來過口水鵪鶉蛋同盆栽冰菜當前菜,口水鵪鶉蛋真係好好味,蛋皮超鬆軟,鵪鶉蛋黃又鮮又嫩,再加上微辣嘅調味,超過癮!盆栽冰菜都好特別,用盆栽裝飾嘅冰菜,讓佢變得更加精緻,冰菜清爽可口,好啱做開胃菜之後,我就叫左鴛鴦薯酥同火雲叉燒當主菜。鴛鴦薯酥係一道好有創意嘅菜,薯酥外皮酥脆,內裡軟綿,再加上香甜嘅醬汁,真係好好味!火雲叉燒都係一道傳統嘅燒肉菜,肉質嫩滑,味道濃郁,好好食。最後,我試咗龍仔荷葉飯同貓山王榴槤當甜點,龍仔荷葉飯係一道好傳統嘅美食,米飯蒸煮喺荷葉入面,令佢變得更香氣十足,再加埋肉類同蔬菜,真係一道好好味嘅料理!貓山王榴槤係一種超頂級嘅榴槤品種,果肉鮮甜,口感滑順,真係回味無窮。如果你想帶父母去一間有特色嘅中餐廳,呢間餐廳係一個唔錯嘅選擇。
假日諗住同父母搵一間有特色嘅中菜廳食晚飯。

2023-04-24 67 瀏覽
只要在大學站,就有專線巴士去科學園,只需10分鐘就到達。我同家姐食咗好多嘢1)花雕雞卷,花雕味濃,雞肉滑。2)盤栽冰菜,涼浸浸嘅沙律菜。3)乳鴿一隻,食落香口而肉質好嫩。4)牛油果蝦春卷,即炸春卷,蝦肉爽加外皮香脆。5)火雲叉燒,肥瘦適中,口感鬆軟。6)肉骨茶,熱辣辣送上,飲到肉骨茶嘅香及帶黑胡椒粒嘅辣。7)酒醉花螺,酒味濃厚,食唔停口。8)求其芥蘭,係清炒芥蘭。9)烈焰菠蘿炒飯,鮮菠蘿最正,保持到乾爽嘅粒粒炒飯。兩款甜點:10)BB雞(流沙奶皇)超可愛雞雞,入口好香,真係流沙奶皇。11)椰香拉絲,炸得鬆化和香脆,外面有點點椰絲,令炸物冇咁油膩。冷泡茶瑰麗堂皇桂花烏龍

只要在大學站,就有專線巴士去科學園,只需10分鐘就到達。
我同家姐食咗好多嘢
1)花雕雞卷,花雕味濃,雞肉滑。
2)盤栽冰菜,涼浸浸嘅沙律菜。
3)乳鴿一隻,食落香口而肉質好嫩。
4)牛油果蝦春卷,即炸春卷,蝦肉爽加外皮香脆。
5)火雲叉燒,肥瘦適中,口感鬆軟。
6)肉骨茶,熱辣辣送上,飲到肉骨茶嘅香及帶黑胡椒粒嘅辣。
7)酒醉花螺,酒味濃厚,食唔停口。
8)求其芥蘭,係清炒芥蘭。
9)烈焰菠蘿炒飯,鮮菠蘿最正,保持到乾爽嘅粒粒炒飯。
兩款甜點:

瑰麗堂皇
桂花烏龍
2023-04-21 46 瀏覽
之前屋企人病咗,感恩爸爸媽媽幫手照顧。現在好番,特登請他們到科學園既農食餐飯好好慶祝。因為之前已經有好多朋友介紹我呢間餐廳,想OpenRice見到好多好有特色嘅小菜同點心,啱晒家中長輩。蒜蓉香辣鳳爪呢個係無骨鳳爪,啱晒我哋呢啲懶人,而且蒜香味好香盆栽冰菜呢個絕對係打卡able,嚟到已經覺得好特別。但估唔到食落去口感好得意,比沙律菜還要爽脆。拉絲啤梨外型得意不特止,仲真係拉導師,而且鹹鹹地幾好味,頂係朱古力百力滋,好有誠意。火雲义燒又係打卡菜,點著火,好過癮。义燒入口juicy, 絕對唔係虛有其表。乳鴿餐廳好細心,每人都已經預備好一對即棄手套,用手食起上嚟特別滋味。乳鴿皮脆肉多汁。氣鍋雞燉湯呢個係用類似功夫茶嘅茶壺裝,倒出嚟嘅湯係奶白色,一入口就飲到好香嘅椰香味,真材實料。返屋企都冇話好頸渴,絕對冇味精。避風塘軟殼蟹鍾意刺激嘅你,一定要試啲歌。開頭食唔覺得好辣,但食到口面都幾刺激。而且雖然係咋,但又唔會太油,好香脆。開冷泡茶一流。烈焰菠蘿炒飯基本上嚟到枱枱都會點,我哋又點會執輸呢。呢度菠蘿點火後熊熊烈火,真係未食先興奮。而入邊亦都真材實料,菠蘿粒大大粒,酸酸甜甜好開胃。貓山王榴槤呢個叫比

蒜蓉香辣鳳爪
呢個係無骨鳳爪,啱晒我哋呢啲懶人,而且蒜香味好香

拉絲啤梨

火雲义燒

氣鍋雞燉湯

避風塘軟殼蟹

貓山王榴槤
呢個叫比鍾意食榴槤嘅老公,基本上嚟到亮度都唔捨得食。入口啱啱好嘅榴槤味,又唔會太搶或太甜。

BB雞
呢個即係奶皇包,搣開後中間真係流出嚟喎,而且外型非常cute,小朋友一定鍾意。

冷泡茶
中菜黎講一邊食,一邊用冷泡茶消脂解膩,絕配

總結來講,呢度嘅點心同小菜分量剛剛好,可以叫多幾個唔同小菜黎試,滿足多心嘅你。而且上菜時,夠熱辣辣。侍應服務亦很殷勤。期待下次再試其他得意嘅菜式。
2023-04-20 186 瀏覽
農家菜一向予人的感覺是樸實無華,重點是以新鮮時令的食材烹製出原汁原味的鄉土菜餚。這家位於科學園的「農」,以現代摩登的烹調手法注入傳統簡約的農家菜,加入不少新頴的元素,令簡樸的農家菜變得更精緻、更有風味。口水彈蛋 ($48)這款特色小吃的主要食材是鵪鶉蛋,伴以口水醬汁,味道麻中帶辣,辣中帶香。蒜蓉香辣鳯爪 ($68)去骨鳯爪以蒜蓉辣椒提味,味道跟泰式鳳爪類近。牛油果蝦春卷 ($48)春卷外皮金黃香脆,饀料用了牛油果和大蝦。火雲叉燒 ($238)叉燒放到枱後,侍者燃點起火焰,令叉燒燒至微焦,香氣撲鼻。氣鍋雞 ($78)茶壺內是椰子氣鍋雞,雪白的雞湯帶著濃濃的椰香,十分清甜。鹽焗蟶子 ($98)肥美的蟶子飽滿多汁,味道鮮甜又鮮嫩,是時令的海鮮。湘炒筍煲 ($88)鮮筍切段加入辣椒、臘肉同炒,臘肉的油份與筍段混和,令每口都有油香。烈焰菠蘿炒飯 ($128)原個菠蘿炒飯,上枱後侍者燃點火槍,令菠蘿表面燃起火焰,炒飯還加入了瑤柱蛋白、菜粒和新鮮菠蘿。爆汁乳鴿 ($36)必食之選的爆汁乳鴿,現在堂食做緊特價$36,每枱都必點。貓山王榴槤 ($42)賣相一流,喜歡吃榴槤的朋友,一定不會錯過這個甜品。柚

口水彈蛋 ($48)
口水彈蛋

蒜蓉香辣鳯爪 ($68)
蒜蓉香辣鳯爪

去骨鳯爪以蒜蓉辣椒提味,味道跟泰式鳳爪類近。

牛油果蝦春卷 ($48)
牛油果蝦春卷

春卷外皮金黃香脆,饀料用了牛油果和大蝦。

火雲叉燒 ($238)
火雲叉燒

叉燒放到枱後,侍者燃點起火焰,令叉燒燒至微焦,香氣撲鼻。

氣鍋雞 ($78)
氣鍋雞

茶壺內是椰子氣鍋雞,雪白的雞湯帶著濃濃的椰香,十分清甜。

鹽焗蟶子 ($98)
鹽焗蟶子

肥美的蟶子飽滿多汁,味道鮮甜又鮮嫩,是時令的海鮮。

湘炒筍煲 ($88)
湘炒筍煲

烈焰菠蘿炒飯 ($128)

烈焰菠蘿炒飯

爆汁乳鴿 ($36)
爆汁乳鴿

必食之選的爆汁乳鴿,現在堂食做緊特價$36,每枱都必點。

貓山王榴槤 ($42)
貓山王榴槤

賣相一流,喜歡吃榴槤的朋友,一定不會錯過這個甜品

柚子花精凍 ($28)
柚子花精凍

啫喱凍內加入了玫瑰花瓣和新鮮柚子肉。

菊花普洱/桂花烏龍 ($28)
冷泡茶

冰涼的冷泡茶,解渴怡人。

Interior

Menu

2023-04-19
口水彈蛋
蒜蓉香辣鳯爪
牛油果蝦春卷
1K
2023-04-20 55 瀏覽
🌼 首先是爆汁乳鴿,這道菜是沙田農的招牌菜之一,非常受歡迎。乳鴿的肉質鮮嫩,口感十分豐富,肉汁十足,非常美味。🌼 花雕雞卷是一道用鮮嫩的雞肉捲成的菜式,外皮炸得很香脆,而裡面則是鮮美多汁的雞肉,再加上花雕酒的香氣,讓人食指大動。🌼 盆栽冰菜是一道非常清爽的涼菜,菜式呈現得非常有創意,裡面的冰菜爽脆可口,再加上豐富的醬汁,讓人胃口大開。🌼 牛油果蝦春卷是一道口感十分豐富的菜式,酥脆的春卷皮包裹着鮮美多汁的蝦肉和牛油果,豐富的口感讓人回味無窮。🌼 火雲叉燒是一道非常受歡迎的燒味菜式,肉質鮮嫩,搭配著甜味的醬汁,口感豐富,非常美味。🌼 氣鍋雞是一道湯燉菜式,雞肉燉得非常入味,湯汁也十分濃郁,非常適合在冬天享用。🌼 鹽焗聖子是一道粤菜菜式,鹽焗烤過的魚肉鮮嫩多汁,味道非常鮮美,搭配上醬汁更是美味。🌼 XO醬炒花青苗是一道清炒菜式,炒得恰到好處,花青苗保持了蔬菜的鮮嫩口感,搭配上XO醬味道更為豐富。🌼 最後是瑤柱菠蘿蛋白炒飯,這道炒飯味道豐富,米飯炒得很香,瑤柱和蛋白的味道也很好,搭配上炒香的菠蘿,讓整道菜式更加美味。農📍沙田科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖

📍沙田科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
2023-04-18 224 瀏覽
聽朋友講科學園呢間中菜餐廳點心好可愛,好啱帶小朋友去,我哋就去咗試吓。一入去見到啲包包全部都係動物造型,好可愛😍坐低手機落單,餐單見到件件都好吸引。花雕雞卷無骨、啖啖肉,有酒香但唔苦。孜然手揸骨每支都很大,但肉質硬、太乾了,小朋友吃兩口就不想食。盆栽冰菜是台灣冰菜,香港很少餐廳能吃到,爽脆清甜,大人小朋友都喜歡。湘炒筍煲筍炒得香口爽脆,非常可口。漁公火箭筒外觀特別、好看,只有燒烤的香味,沒什麼調料,墨魚汁、墨魚骨、內臟仍在,很原始的風味。拉絲啤梨(芝士)外觀非常可愛的小啤梨,清甜軟糯,很可以👍🏻氣鍋雞味道好鮮甜,帶有椰子香味,用茶壺裝著蠻可愛。乳鴿皮脆肉嫩,多汁香口,不錯👍🏻松露懶人雞無骨,已切好一口一小件,松露味香濃,很方便孩子吃。烈焰菠蘿炒飯有火焰🔥蠻特色,味道很好,菠蘿肉也不少啊,每口飯都有菠蘿清香。柚子花精凍又美又好吃,女兒超喜歡💕牛榛仔(榛子朱古力流心) 和BB雞(流沙奶皇)小雞沒流沙,牛仔朱古力流到子軒褲上😂包點外表滿分,小朋友特別喜歡。冷泡茶:白桃烏龍和瑰荔堂煌,清香解渴。食物的外表和味道都非常出色,可是職員的服務態度略欠友善,也不太禮貌,有待改善。

一入去見到啲包包全部都係動物造型,好可愛😍
坐低手機落單,餐單見到件件都好吸引。

花雕雞卷
無骨、啖啖肉,有酒香但唔苦。
孜然手揸骨

孜然手揸骨
每支都很大,但肉質硬、太乾了,小朋友吃兩口就不想食。

湘炒筍煲
筍炒得香口爽脆,非常可口。
漁公火箭筒

漁公火箭筒

拉絲啤梨(芝士)
外觀非常可愛的小啤梨,清甜軟糯,很可以👍🏻

氣鍋雞
味道好鮮甜,帶有椰子香味,用茶壺裝著蠻可愛。

乳鴿
皮脆肉嫩,多汁香口,不錯👍🏻

松露懶人雞
無骨,已切好一口一小件,松露味香濃,很方便孩子吃。

柚子花精凍
又美又好吃,女兒超喜歡💕

牛榛仔(榛子朱古力流心) 和BB雞(流沙奶皇)
小雞沒流沙,牛仔朱古力流到子軒褲上😂
包點外表滿分,小朋友特別喜歡。

冷泡茶:白桃烏龍和瑰荔堂煌,清香解渴。

2023-04-14
午餐
  • 牛榛仔
  • 柚子花精凍
  • 盤栽冰菜
2023-04-18 1053 瀏覽
好耐冇去過科學園,原來呢度新開咗好多餐廳🤩 其中一間好有驚喜嘅就係呢間,主打中式fusion菜,味道好之餘,仲好有創意,非常值得一試🤩 用餐環境輕鬆舒適,裝修走摩登feel👍🌟爆汁乳鴿 $36 隻細細隻皮脆肉嫩,超級Juicy🤩 仲貼心附上手套,唔使食到隻手油淋淋,抵讚👍🌟花雕雞卷 $48花雕酒味好香,雞卷好入味,最欣賞佢嘅皮好薄零脂肪,食到停唔到口😎🌟口水彈蛋 $48呢個原來係鵪鶉蛋,蛋黃流心,蛋白係半透明啫喱狀,好特別,配埋麻辣惹味口水汁,唔錯👍🌟肉骨茶 $78用茶壺🫖上好特別又方便🤭 肉骨茶口味好溫和,飲得好舒服😌🌟鴛鴦薯酥 $48好可愛嘅盆栽造型,原來係紫薯包住番薯嘅酥脆點心🤩 兩種薯都好香甜🥰🌟鹽焗蟶子第一次食鹽焗嘅聖子,聖子都幾大隻,味道鹹鮮又帶爽甜,幾好食😎👍🌟火雲叉燒 $235一上枱店員會點火,製造火焰嘅效果🤩 唔怪得叫火雲叉燒😎 不過佢係有姿勢有實際㗎😌 叉燒厚切燒得好焦香,肥瘦適中,果然唔錯👍🌟烈焰菠蘿炒飯 $238呢個好得意呀😍 又係有得睇表演🤩 原隻菠蘿裝住蛋白瑤柱炒飯,炒飯粒粒分明,味道鹹淡適中,值得一試👍 🌟田園炒花青苗 $78第一次食花青苗呢種菜,覺得好好

🌟爆汁乳鴿 $36 隻

🌟花雕雞卷 $48

🌟口水彈蛋 $48

🌟肉骨茶 $78
用茶壺🫖上好特別又方便🤭 肉骨茶口味好溫和,飲得好舒服😌

🌟鴛鴦薯酥 $48

🌟鹽焗蟶子

🌟火雲叉燒 $235

🌟烈焰菠蘿炒飯 $238

🌟田園炒花青苗 $78
第一次食花青苗呢種菜,覺得好好食🤩🤩

🌟BB 雞 $49
其實係🐔造型嘅流心包😍 非常可愛呢😌 而且佢嘅流心都好香好好味👍

🌟貓山榴槤 $42
鍾意食榴槤嘅朋友,我推薦你哋試吓呢個甜品,榴槤味夠香,質地好香滑,食到停唔到口😎

🌟冷泡茶
呢度仲提供唔同味道嘅冷泡茶,照顧埋天氣熱想飲凍茶嘅朋友,真貼心👍

2023-04-15
2023-04-16 694 瀏覽
之前睇流行都市介紹過 "農",已經好想嚟食😋。襯住有朋友喺外國返嚟,硬係嚟科學園行下,食中菜gathering下喇🥰。爆汁乳鴿($36)戴住手套食,點爆汁都唔驚。花雕雞卷🐔($48)雞卷帶有微微酒味,作為前菜,好開胃。盆栽冰菜🧊🪴($58)第一次食冰菜🧊🪴,感覺好得意,凍凍地、卜卜脆,加埋胡麻醬,食出清新口味。火雲叉燒🔥🐷($238)外國生活長時間嘅朋友仔,一見到叉燒,眼都發哂光,點上火槍,有火熱住嚟食,氣鍋雞🥥🐔🥣($78)椰子雞燉湯,用功夫茶具🫖可以慢慢飲,夠哂特別。避風塘軟殼蟹🦀($108)軟殼蟹用避風塘炒係最夾嘅,辣+香口於一身。一大碟,最啱三五知已一齊食。湘炒筍煲($88)烈焰菠蘿炒飯🔥🍍($128)玩火🔥嘅瑤柱蛋白菠蘿🍍炒飯,用返成個菠蘿嚟做器皿,太signature,未食己經夠哂吸睛。牛榛仔🍫(朱古力流心)($49)BB雞(流沙奶黃)($49)佢地實在太可愛,有少少唔捨得食。食嘅時候,要好小心,入面嘅古力 / 流心醬會流出嚟。----------農地址:沙田科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
之前睇流行都市介紹過 "農",已經好想嚟食😋。

爆汁乳鴿($36)
戴住手套食,點爆汁都唔驚。

花雕雞卷🐔($48)
雞卷帶有微微酒味,作為前菜,好開胃。

盆栽冰菜🧊🪴($58)

火雲叉燒🔥🐷($238)

氣鍋雞🥥🐔🥣($78)
椰子雞燉湯,用功夫茶具🫖可以慢慢飲,夠哂特別。

避風塘軟殼蟹🦀($108)

湘炒筍煲($88)

烈焰菠蘿炒飯🔥🍍($128)

牛榛仔🍫(朱古力流心)($49)
BB雞(流沙奶黃)($49)
佢地實在太可愛,有少少唔捨得食。
食嘅時候,要好小心,入面嘅古力 / 流心醬會流出嚟。

----------

• 火雲叉燒
  • 牛榛仔
今日同媽咪入咗科學園食飯,聽講有間唔錯嘅中菜😌餐廳裝修得幾靚,坐近窗邊仲可以望風景,望住日落景色食飯🤗呢度食物選擇好多,有好多都好吸引好想食,所以不知不覺叫咗好多🤣前菜試咗蒜蓉香辣鳳爪 ($68),唔算好辣,不過幾惹味🤤另外叫咗個花雕雞卷 ($48),肉質鮮嫩,頗為入味~見到佢哋有點心幾有趣,叫咗個鴛鴦薯酥 ($48),佢個樣真係好似三舊番薯🤣不過外皮好酥脆,入面就真係好綿滑嘅番薯~另外有個招牌叫火雲叉燒 ($238),原來係因為上菜時會有火焰效果,難怪有個咁型嘅名🤣味道都非常唔錯,叉燒好厚切,又嫩又腍,好好食!媽咪最鍾意食乳鴿,堂食價一隻只係$38,抵到爛~質素都好唔錯,皮脆,亦都非常香口~見佢啲湯好似幾靚仔,我哋就叫咗個氣鍋雞 ($78),呢個湯好有驚喜,香濃椰子味,用杯仔裝住,更加有一種雅緻嘅感覺~海鮮方面叫咗個鹽焗蟶子 ($98),非常大隻,啖啖鮮味🤤好少地方有得食湘炒筍煲 ($88),筍好新鮮爽脆,不過都算辣架,唔食得辣嘅朋友就要小心啲🤣壓軸嘅係好有gimmick嘅火焰菠蘿炒飯 ($128)!店員會先燒一燒個外皮比我打卡,之後就可以食入面嘅瑤柱菠蘿蛋白炒飯喇~炒飯粒粒分明,好

蒜蓉香辣鳳爪 +花雕雞卷

鴛鴦薯酥

海鮮方面叫咗個鹽焗蟶子 ($98),非常大隻,啖啖鮮味🤤

湘炒筍煲

壓軸嘅係好有gimmick嘅火焰菠蘿炒飯 ($128)!店員會先燒一燒個外皮比我打卡,之後就可以食入面嘅瑤柱菠蘿蛋白炒飯喇~炒飯粒粒分明,好有鑊氣,入面啲菠蘿粒粒都相當香甜~
火焰菠蘿炒飯

已經食到好飽,不過都想叫返兩個甜品嚟食吓🤣我叫咗貓山王榴槤 ($42),個外形非常可愛,質感似布甸,入面仲有一絲絲果肉添!
貓山王榴槤

另一個叫咗椰香拉絲 ($28),係一個椰絲蛋散,係好酥脆香口嘅甜品😋
椰香拉絲

見佢有冷泡茶 ($28),我哋都叫咗一枝菊花普洱同桂花烏龍,清香嘅茶配埋呢餐咁豐富嘅食物,好滿足~
冷泡茶

最後想讚讚店員,每一位都好有禮貌~
2023-04-11
蒜蓉香辣鳳爪 +花雕雞卷
鴛鴦薯酥
火焰菠蘿炒飯
椰香拉絲
2023-04-12 65 瀏覽
🏠近日天氣反覆無常,難得今日天氣幾好,而且又係假期,就約左朋友去香港科學園行下同放鬆下心情,順便碰吓運氣趁初春之際係園區內賞下櫻花。行行下俾我係園區發現左一間主打摩登農家菜的中菜餐館 - 農。農以特色農家菜及點心為主,餐牌上有不少菜式選擇,我地今日就叫左1️⃣ 花雕雞卷2️⃣ 盤栽冰菜3️⃣ 乳鴿4️⃣ 牛油果蝦春卷5️⃣ 火雲叉燒同鹽焗聖子6️⃣ 肉骨茶7️⃣ 米水薯葉8️⃣ 烈焰菠蘿炒飯➕ 貓山王榴槤➕ 牛榛仔(朱古力流心)☕️ 冷泡茶💬 整體上佢哋每道餸菜嘅食材都好新鮮,而且烹調上更保留食物本身嘅原味。其中招牌爆汁乳鴿,食落肉質超級嫩滑,而且仲散發住一股獨特嘅滷水香。想試吓新派特色農家菜嘅朋友仔一定要黎試下。

1️⃣ 花雕雞卷

6️⃣ 肉骨茶

7️⃣ 米水薯葉

8️⃣ 烈焰菠蘿炒飯

➕ 貓山王榴槤

➕ 牛榛仔(朱古力流心)

☕️ 冷泡茶

• 烈焰菠蘿炒飯
  • 貓山王榴槤
  • 爆汁乳鴿
  • 肉骨茶
科學園嘅中菜館🌟農🌟,主打新派粵菜🧺,燒味🔥做得出色,新派點心🥟有賣相有味道,成功令科學園擺脫美食沙漠呢個惡名🤪!🕊️爆汁乳鴿 $36堂食特價$36一隻🕊️高質乳鴿,皮香肉嫩兼勁爆多香郁嘅肉汁💦,一試即愛上😍,必點!🦢農場燒鵝(例)$168隻鵝夠肥美,仲要咁lucky分配到脾位😉!燒鵝嘅皮🔥烤到勁香,皮肉中間嘅脂肪層甘香可口🤤,肉質亦夠軟腍,正👍🏻!🍱盤滿缽滿 $138賣相夠可愛🤩,小朋友一定會好鍾意🥰!有濃鮮可口嘅🖤黑金蟹粉小籠包、紅藍漸變色嘅❤️💙幻彩帶子餃、真係有鮑魚嘅🤍鮑羅萬有野菌餃、3️⃣色漂亮嘅春花上素餃、成條海參咁嘅🤎鮑汁遼參餃、同埋浪漫紫色嘅💜蝶豆花鮮蝦松露餃!🍆魚香棋子 $78將茄子🍆炸到好以天婦羅咁脆口,上面係濃郁美味嘅肉碎,唔錯👏🏻!🫖肉骨茶 $78溫潤之中☕帶醬料嘅咸香同埋排骨🍖嘅肉甜,藥膳味溫和!以功夫茶🫖嘅形式上,保溫效果幾好!🐚卜卜蟶子 $98少少香辣🌶️口味嘅煲仔蟶子,上菜先點火🔥焗熟!即製嘅海鮮,點都係好食✨!🍍烈焰菠蘿炒飯 $128原隻菠蘿🍍咁上,仲要玩埋🔥火焰效果!內裡嘅瑤柱菠菜蛋白炒飯🍚飯粒分明香口,水準之作!🥚口水彈蛋 $48🐓花雕雞卷 $48鵪鶉蛋🥚係半
🕊️爆汁乳鴿 $36

🐚卜卜蟶子 $98
🍍烈焰菠蘿炒飯 $128
🥚口水彈蛋 $48
🐓花雕雞卷 $48
鵪鶉蛋🥚係半透明仲要係半熟流心,🌶️香辣開胃!醉雞卷軟腍入味,唔錯!
💥貓山王榴槤 $42
榴槤造型嘅榴槤布甸🍮,一試即愛上😍!

🐮牛榛仔 $49
牛牛造型🐮嘅流心包,一咬即爆出流心嘅🌰榛子朱古力,當甜品食都得!

🍹白桃烏龍 $28
🍹桂花烏龍 $28
天氣又熱又濕,整返支🍹冷泡茶爽一爽!
2023-04-05 90 瀏覽
保持童心,Easter應下節去左科學園搵蛋搵雞仔 🐥,好味得黎又IGable,岩晒一家大細!留意番假日lunch 只做兩輪,用餐時間限90分鐘。農場三寶 +$79🐣BB雞 (奶黃包)🐮牛榛仔 (榛子朱古力包,小心爆醬燙咀)🐷小豬嘜 (叉燒包)盤滿缽滿 +$138 黑金蟹粉小籠包幻彩帶子餃鮑羅萬有野菌餃春花上素餃蝶豆花鮮蝦松露餃鮑汁遼參餃漁公火箭桶(辣)+$88咸香、鮮!不過魷魚桶入面有啫哩狀嘅野,texture有點怪怪,如果釀糯米就perfect 烈焰菠蘿炒飯 +$128欣賞佢唔係燒兩下得個樣,菠蘿汁同炒飯融合得完美,酸甜平衡得宜,難得!(唯一扣分位係,咁岩春天 D枱櫈有D 黐立立)
留意番假日lunch 只做兩輪,用餐時間限90分鐘。

農場三寶 +$79
🐣BB雞 (奶黃包)
🐮牛榛仔 (榛子朱古力包,小心爆醬燙咀)
🐷小豬嘜 (叉燒包)

盤滿缽滿 +$138
蝶豆花鮮蝦松露餃
鮑汁遼參餃

漁公火箭桶(辣)+$88

烈焰菠蘿炒飯 +$128

(唯一扣分位係,咁岩春天 D枱櫈有D 黐立立)
2023-04-02 157 瀏覽
正宗龍家的菜,原來喺科學園有一間,佢的點心成為全場人氣賣點,好多點心都好精緻,好得意啊,望到點心真好想全部都叫晒返嚟食🤭今晚我去左食晚餐,有一系列必食的菜,比如主打BB乳鴿,古老溶岩, 火燒菠蘿炒飯,蠔仔煎蛋,酒香牛脷,尤其是火燒菠蘿炒飯真係好有特色,好好味,此餐廳也有很多特式的粵菜,火焰叉燒,公仔點心,仲有一啲水果型的點心,帶小朋友去一定好吸引佢哋食,餐廳還有室外的座位,適合攜帶寵物,位置舒適好好坐,仲有免費泊車,總括呢間餐廳俾到我有驚喜嘅農家的菜。 食咗咁多嘢埋單都係五百幾蚊,我個人覺得好抵食,也值得推薦大家去試吓呀!
2023-03-31 1129 瀏覽
上星期五放工同朋友入去科學園散下心食下嘢。離開一下市區,去一去空間寬闊嘅地方,真係可以令人放鬆心情😚我同朋友揀咗間中菜,點咗個套餐十道菜真係超抵食😆小食雙拼 (花雕雞卷 & 慢煮鮑魚)————————————小食可以揀2款,實在太好🥹雞卷好好食呀!好香花雕味之餘唔會有酒苦,啖啖肉冇骨好好味。小食連鮑魚都有得揀,冇得輸喇!乳鴿————————————好大隻,外皮好香,肉唔柴,正!點心 (盤滿缽滿)————————————咁靚嘅點心,包括咗黑金蟹粉小籠包、幻彩帶子餃、鮑羅萬有野菌餃、春花上素餃、蝶豆花鮮蝦松露餃同飽汁遼參餃。啱晒打卡🤳🏻火雲叉燒————————————一上菜就點火🔥蜜汁更惹味。燉湯 (氣鍋雞)————————————用茶壺茶杯飲湯都係第一次,個湯勁正!好香椰子雞味,燉成奶白色好入味,仲好足料!卜卜蟶子 (辣)————————————用火爐上菜,保持食物温度。田園炒花青苗 (XO醬)————————————好少食到嘅蔬菜,應該得好少餐廳有。帶點爽口,有鑊氣,細細條,不知不覺食晒,好食!烈焰菠蘿炒飯🍍————————————一上菜點火,成個菠蘿著火🔥好震撼🔥BB雞 (流沙奶皇)
我同朋友揀咗間中菜,點咗個套餐十道菜真係超抵食😆

小食雙拼 (花雕雞卷 & 慢煮鮑魚)

慢煮飽魚

小食連鮑魚都有得揀,冇得輸喇!

乳鴿

好大隻,外皮好香,肉唔柴,正!

點心 (盤滿缽滿)
盤滿缽滿

火雲叉燒

一上菜就點火🔥蜜汁更惹味。

燉湯 (氣鍋雞)
————————————
燉湯  (氣鍋雞)

卜卜蟶子 (辣)
卜卜蟶子(辣)

用火爐上菜,保持食物温度。

田園炒花青苗 (XO醬)
————————————
田園炒花青苗 (XO醬)

烈焰菠蘿炒飯🍍
烈焰菠蘿炒飯

一上菜點火,成個菠蘿著火🔥好震撼🔥

BB雞 (流沙奶皇)
————————————
BB雞  (流沙奶皇)

雞仔造型好得意🐥

柚子花精凍

食完正餐咁飽,食返果凍消除返飽滯感!

冷泡茶味道好,唔會太甜,好清爽,解膩解渴。

非常滿足嘅一餐!

2023-03-17
  • 乳鴿
  • 花雕雞卷
  • 田園炒花青苗 (XO醬)
  • 燉湯 (氣鍋雞)
2023-03-27 868 瀏覽
位於沙田香港科學園< 𝐅𝐚𝐫𝐦 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 >, 一間新派農家菜餐廳, 主打多款精緻菜式, 設有室外及室內座位, 環境亦舒適。小食雙拼:慢煮鮑魚 $⁸⁸以花雕酒浸泡兩隻新鮮鮑魚, 再放涼冰鎮, 質感爽口彈牙, 帶有酒香味道。口水彈蛋 $⁴⁸放入海量鵪鶉蛋, 重辣椒香。堂食優惠:爆汁乳鴿 $³⁶選採自家農場十四天日穀飼乳鴿, 肉質鮮嫩, 銷緊啖啖肉汁。燉湯:氣鍋雞 $⁷⁸以紫砂茶壺盛裝, 再將燉湯倒進小茶杯, 帶有濃厚椰子雞香味道, 超級好喝呢。主菜:盤滿缽滿 $¹³⁸放有六款精緻餃子, 包括黑金蟹粉小籠包、幻彩帶子餃、鮑羅萬有野菌餃、春花上素餃、蝶豆花鮮蝦松露餃及鮑汁遼參餃, 每款各有特色。火雲叉燒 $²³⁸採用西班牙伊比利亞黑毛豬, 店員即席點火燃起火焰, 叉燒帶點焦香, 肥瘦亦適中。南瓜素盒 $⁸⁸南瓜放有滿滿素菜, 素食者必吃。漁公火箭桶 $⁸⁸魷魚以竹籤穿起, 將其插在漁籃上, 配搭香辣調味🙂飯料:烈焰菠蘿炒飯 $¹²⁸原個菠蘿盛裝瑤柱菠蘿蛋白炒飯, 即席散酒點火, 用料新鮮, 鑊氣十足。甜品:牛榛仔 $⁴⁹以可愛牛仔造型登場, 蒸包放滿榛子朱古力流心

小食雙拼:
慢煮鮑魚 $⁸⁸

口水彈蛋 $⁴⁸
放入海量鵪鶉蛋, 重辣椒香。

堂食優惠:
爆汁乳鴿 $³⁶
選採自家農場十四天日穀飼乳鴿, 肉質鮮嫩, 銷緊啖啖肉汁。

燉湯:
氣鍋雞 $⁷⁸

主菜:
盤滿缽滿 $¹³⁸

火雲叉燒 $²³⁸

南瓜素盒 $⁸⁸
南瓜放有滿滿素菜, 素食者必吃。

漁公火箭桶 $⁸⁸
魷魚以竹籤穿起, 將其插在漁籃上, 配搭香辣調味🙂

飯料:
烈焰菠蘿炒飯 $¹²⁸

甜品:
牛榛仔 $⁴⁹
以可愛牛仔造型登場, 蒸包放滿榛子朱古力流心。

柚子花精凍 $²⁸
重柚子香。

冷泡茶:
白桃烏龍 $²⁸
菊花潽洱 $²⁸

農 (沙田)
📍沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
2023-03-24