2023-04-24
假日諗住同父母搵一間有特色嘅中菜廳食晚飯。係科學園找左間叫農既餐廳,真係好好味!佢哋嘅菜單好有趣,有口水鵪鶉蛋、盆栽冰菜、鴛鴦薯酥、火雲叉燒、乳鴿、手揸骨、肉骨茶燉湯、鹽焗聖子、烈焰菠蘿炒飯、龍仔荷葉飯、貓山王榴槤、冷泡茶。先來過口水鵪鶉蛋同盆栽冰菜當前菜,口水鵪鶉蛋真係好好味,蛋皮超鬆軟,鵪鶉蛋黃又鮮又嫩,再加上微辣嘅調味,超過癮!盆栽冰菜都好特別,用盆栽裝飾嘅冰菜,讓佢變得更加精緻,冰菜清爽可口,好啱做開胃菜之後,我就叫左鴛鴦薯酥同火雲叉燒當主菜。鴛鴦薯酥係一道好有創意嘅菜,薯酥外皮酥脆,內裡軟綿,再加上香甜嘅醬汁,真係好好味!火雲叉燒都係一道傳統嘅燒肉菜,肉質嫩滑,味道濃郁,好好食。最後,我試咗龍仔荷葉飯同貓山王榴槤當甜點,龍仔荷葉飯係一道好傳統嘅美食,米飯蒸煮喺荷葉入面,令佢變得更香氣十足,再加埋肉類同蔬菜,真係一道好好味嘅料理!貓山王榴槤係一種超頂級嘅榴槤品種,果肉鮮甜,口感滑順,真係回味無窮。如果你想帶父母去一間有特色嘅中餐廳,呢間餐廳係一個唔錯嘅選擇。