2018-12-03 909 瀏覽
好友說現時月份是食蟹好時節,份屬蟹迷的是時候出動來約個飯局;要數令我印象深刻的其中一間,一定是辣蟹舫,於是向好友提議,怎料其一下子答應,遂約及另一好友,三人的秋涼蟹局成行;食店的位置介乎於長沙灣與荔枝角地鐵站之間,步行前往雖花點時間,但跟著Openrice大神的地圖指引,加上記憶中的印象,很快就找到了食店;食店門面裝潢走簡約路綫,而內裡的裝修佈置也貫徹如此,但加上些燈籠及窗花類裝飾,多了些中國風的氣氛!而餐檯之間的分佈均勻而合適,冷氣及抽氣俱良足 ,所以置身其中令人覺得舒服!餐牌上的選擇有不少特色菜式,而主打當然是避風塘炒蟹;但今次竟看到有個特價套餐--避風塘炒蟹加兩道小炒菜式,竟是只收炒蟹的價錢,變相便宜了一大截!從這張特價餐牌,各人略略地商量一下,意會到大家想要的一些菜式,便馬上落單了!先拔頭籌的是豉椒炒蜆;蜆肉飽滿而乾淨無沙粒是基本要求吧!這道菜在此店的特色是在於辣度的拿捏精準,三色椒的甜美,豆豉的鹹香,以及辣醬的融合,將所有精萃滲入到每粒蜆肉中,配上一杯冰凍啤酒,那海洋氣息彷如籠罩著味蕾,留下長長的餘韻!跟隨套餐第二道的辣酒煮花螺,辣度更上一層樓!湯汁的滋味濃郁,泡著的花螺盡情

辣酒煮花螺
跟隨套餐第二道的辣酒煮花螺,辣度更上一層樓!湯汁的滋味濃郁,泡著的花螺盡情地吸收著這股味兒,在爽脆彈牙的肉質中添上了香濃辣勁,讓人吃得十分過癮!而豆角沾上了花螺的鮮,湯汁的濃,加上那股豆類清新本味,也值得一讚!

燒汁野菌牛仔肉
我們額外點的燒汁野菌牛仔肉,別具滋味的竟是野菌!牛仔肉固然是水準之作,肉質滑嫩,本味亦甚濃厚!但野菌不但與燒汁結合得十分美妙,尤其沾上了牛仔肉油份的香氣,加上本身爽滑的質感,在味蕾上的表現最引人入勝!

避風塘炒蟹
主角的登場--避風塘炒蟹,將生蒜蓉炒至香氣飄散於食店之中,光是聞香已不得了!雖是套餐,但餐廳依然採用優質貨源的大肉蟹,夾了一隻蟹鉗來嚐味,咬開那硬殻,裡面盡是鮮甜而飽滿的白色蟹肉!蒜蓉與其他香料透過高溫油鍋透進蟹肉之中,在海風氣息之中加進了中式的香料味兒,依舊出色,保持著與記憶中期待的滋味,也是有長長的餘韻,令人吃得是那麼的暢快!

蟹油炒麵
吃著辣味菜式,更加開胃,隨後又點了一道澱粉質食物--蟹油炒麵;本身加進點點的蟹油去快炒,造就成爽彈的麵質,上檯時已香氣四逸;吃時再加上餐廳特製辣蟹油的滋潤,配上洋蔥絲的辛味,簡單之中又不簡單,沒有肉類又更勝肉類!

麻辣炒雜菜
一浪比一浪更猛的是,最後一道--麻辣炒雜菜,簡直將花椒的花香氣息與麻味完全滲入去所有蔬菜中,鮮上加鮮,而辣勁隨後慢慢透出,完全是高水準的表現!

本想一頓以蟹為主題的晚餐,卻吃到了不同層次不同味道的辣味/海鮮,令好友們與我這幾個嗜辣人仕有了不一樣的滿足感!而埋單後,更送上一張優惠券,令下次再惠顧時更化算,果真是實惠的一餐!
2018-11-18
麻辣炒雜菜
今晚同屋企人嚟呢度食晚飯,當然就梗係要試呢度最出名嘅正宗避風塘炒蟹啦!咁啱因為佢開業四周年嘅關係,推出左一個定期優惠, $588除咗有一隻避風塘炒蟹之外,仲可以揀兩款指定小菜添,都幾正喎!眼前賣相好強勁,有晒擺盤嘅就係呢隻正宗避風塘炒蟹!成個托盤,連埋食蟹既工具一併成 set 送到枱面,都真係幾有氣勢,夠晒吸引餐廳話佢哋所用嘅係肉蟹,所以都真係比較大隻,而且放得靚靚咁樣上碟,都冇可能唔相機食先啦避風塘口味,本身都已經夠晒香口,例如當中嘅炸蒜粒面同隻蟹一齊爆炒,所以蟹嘅味道都非常足夠 ; 肉蟹既肉質較多之外,食落都有好香嘅蟹味,所以避風塘炒蟹,真係呢度嘅首選第一款我所揀嘅小菜係燒汁野菌牛仔肉,呢個小菜非常香口,牛肉煮得一啲都唔韌,口感好唔錯,香濃燒汁配合下,令到連啲野菌都非常惹味另一個小菜就係豉椒炒蜆,同樣都係惹味嘅小菜之一,入面嘅蜆都比較大隻,而且九成嘅蜆都係連肉,而唔係只係得個 “吉”殼,一啲都唔馬虎,蜆肉無沙粒之餘,亦無異味,炒得幾有鑊氣添因為屋企人有大又有細,都係叫多兩個餸好,所以另加左一個炒麵,估唔到呢個炒麵又幾正喎,除左炒得夠香夠乾身又有鑊氣之外,入面既配料都夠曬多架,特別係

因為屋企人有大又有細,都係叫多兩個餸好,所以另加左一個炒麵,估唔到呢個炒麵又幾正喎,除左炒得夠香夠乾身又有鑊氣之外,入面既配料都夠曬多架,特別係大大條既芽菜,所以食落果陣,口感都特別豐富

最後重叫多左個菜添,平時比較常見既係豆豉鯪魚炒油麥菜,不過呢度就比較特別,係梅菜扣肉炒油麥菜,出黎個效果都幾好喎,味道同樣香濃,可以滿足同時想食梅菜扣肉及油麥菜既客人啊!

總結係,今餐屋企人都食得好滿足,大家都認為隻避風塘炒蟹作為主角,性價比係最高,完全無令大家失望,所以有一定既回頭率!
2018-11-11 467 瀏覽
這家辣蟹坊是尖沙咀店的一個分店, 因為朋友說新開張有抵食套餐, 所以相約朋友專程來長沙灣一轉. 環境格局是走較為小菜館的佈局. 今天主要為這個套餐而來. 這裡的避風塘炒蟹用上大隻而肉質結實的大肉蟹, 炒出來的蟹不會過份乾身, 炸蒜及乾蔥的香味都得以保留. 肉蟹的蟹蓋裡頭的膏並不多, 但用避風塘式做的炒蟹濃郁香口. 蟹鉗已預先敲碎, 吃起來十分方便. 冰梅豬扒做出來不會太乾, 梅汁的酸甜味很好下飯, 而且令豬扒吃起來油膩感全消. 用上客家腩肉炆油麥菜, 這個配搭頗有新鮮感. 腩肉炆得極淋, 油麥菜吸盡腩汁非常香口, 配爽脆的油麥菜十分好. 這個優惠劵是埋單後送的, 買1蟹送1蟹. 這天套餐埋單價格是$588, 每人$300能吃到避風塘炒蟹實在超值.
環境格局是走較為小菜館的佈局.
今天主要為這個套餐而來.
避風塘炒蟹
肉蟹的蟹蓋裡頭的膏並不多, 但用避風塘式做的炒蟹濃郁香口.
蟹鉗已預先敲碎, 吃起來十分方便.
冰梅豬扒
客家腩肉炆油麥菜
用上客家腩肉炆油麥菜, 這個配搭頗有新鮮感.
這個優惠劵是埋單後送的, 買1蟹送1蟹.

2018-10-31
冰梅豬扒
客家腩肉炆油麥菜
2018-11-10 266 瀏覽
近排香港多左好多食蟹地方,朋友介紹仲一早訂左位,餐廳位於長沙灣工廠大廈1樓,餐廳裡面光線充足,地方都算大,今天晚上我們吃的原來是餐廳開業四周年的優惠,避風塘炒蟹加2道任選小菜$588,挺划算。首先來的是招牌菜,蟹的體積都算大隻,滿滿的炸蒜舖上蟹面,各式辣椒炒得非常香口;蟹肉惹味,濃烈的蒜香及辛味先後與厚實的蟹肉,鮮嫩清甜得肉汁尾隨而至,食感豐富多彩燒汁野菌牛仔肉,有冬菇,青椒等配菜,味道較清新,燒汁好惹味,滲入牛肉當中,牛肉肉質嫩滑有嚼勁家鄉腩肉炆油麥菜,腩肉好林而且配合油麥菜相菜入味,食得津津有味食飽後餐廳仲送咗張優惠券比我地下次可以用,炒蟹買一送一

食飽後餐廳仲送咗張優惠券比我地下次可以用,炒蟹買一送一
2018-11-08 273 瀏覽
剛好跟在美孚的朋友約了吃飯,又要近她公司又要嚐鮮真的不容易。搜了搜終於找到間她沒吃過又有興趣的店~這店不是在大街,但評價不錯,所以都很期待。店裡人山人海,且也有很多名人光顧過。看到店裡正做四週年的優惠套餐,是避風塘炒蟹加兩個小菜,$588三人吃足夠有餘又不套貴,且朋友又想吃蟹。便點了來試~哈哈~重點避風塘炒蟹~賣相超吸引 乾蒜很多很香口,蟹肉也是鮮甜有肉吃配上避風塘炒法相當惹味。魚香茄子是我出外吃超愛點的,因為外邊吃是特別香特別入味。茄子不爛但又香濃的魚香汁都滲透裡頭~肉碎也很多,配飯一流。菠蘿咕嚕肉,豬肉皮不厚,炸得香脆,配上酸酸甜甜的醬汁非常開胃惹味,胃口大增。菠蘿也不少,所以會有點果香的清甜,配上紫洋蔥及燈籠椒,顏色鮮豔又不會覺太膩。其實離大街不會太遠,價格挺實惠味道又好,哈果然沒來錯。

這店不是在大街,但評價不錯,所以都很期待。

店裡人山人海,且也有很多名人光顧過。

哈哈~重點避風塘炒蟹~賣相超吸引
乾蒜很多很香口,蟹肉也是鮮甜有肉吃配上避風塘炒法相當惹味。

其實離大街不會太遠,價格挺實惠味道又好,哈果然沒來錯。
2018-10-31 240 瀏覽
十月十七日 辣蟹舫是晚一直加班至八時多,勞碌過後決定跟兩個同事去吃點好的,查了一下發現這間有開業四週年優惠,那就這家吧。位置方面有點不好找,始終不太熟悉這地區,從長沙灣地鐵站走了大約十數分鐘左右,再經車輛入口乘電梯上。 開業四週年限定優惠 套餐(HKD 588)說回正題,那個四週年優惠的具題就是一道避風塘炒蟹配兩道指定菜色,三至四個人吃的話性價比滿不錯的。客家腩肉炒油麥菜做法正宗,五花肉炆得咸香適度;入口軟腍綿滑,配合爽嫩的油麥菜著實一流,佐飯最佳。辣蟹油炒雜菜較為特別的一道,沒想到以蟹油跟西蘭花、雲耳及椰菜等可以這樣這樣香口。濃香的蟹油將蔬菜的鮮味進一步提升,入口爽甜而口感豐富,相當有驚喜。正宗避風塘炒蟹終於來到店家的招牌菜了,厚厚的炸蒜堆跟巨大的蟹鉗賣相喜人,各式辣椒炒得非常香口;而蟹肉亦相當入味,濃烈的蒜香及辛味先後與厚實的蟹肉混和交雜,卻毫不搶味,鮮嫩清甜得肉汁尾隨而至,食感豐富多彩,大滿足。總括而言是一家性價比很高的餐廳,用心料理,是一餐值得轉程來嚐的蟹餚。
十月十七日 辣蟹舫

開業四週年限定優惠 套餐(HKD 588)

客家腩肉炒油麥菜

辣蟹油炒雜菜

2018-10-26 142 瀏覽
同朋友系長沙灣就正好黎辣蟹舫食lunch啦。之前都有黎過一次,食佢哋嘅鎮店之寶,,避風塘炒蟹。但今次就想簡簡單單咁食個飯,所以就叫咗避風塘蝦仁炒飯。。避風塘蝦仁炒飯嘅避風塘真系佢哋嘅經典黎,d 避風塘炸蔥蒜同d 飯炒得好均勻,好香,d飯真系粒粒分明。個炒飯個料都落得好足,蝦有好多個,又好大隻。食落口好雙口嘅,同鮮味十足。我一個人叫咗一份炒飯同杯嘢飲,100蚊都唔系,仲要剩好多tim,估唔到佢哋嘅分量咁足!!
2018-10-25
2018-10-25 127 瀏覽
同事帶我落公司附近試咗間系粵菜,好近長沙灣 C2 出口。咁佢就同我講一定要食嘅系呢度嘅蟹同鮑魚!!!!咁我哋就每人叫咗個冰鎮南非五頭鮑嘅,佢哋嘅五頭鮑就系一隻隻咁叫的。上黎時就每一隻鮑魚擺系一個系兜兜度,有d冰系下面,擺的非常漂亮。。同埋上面會有紅色綠色嘅菜裝飾。個鮑魚都幾大隻下,望落真系肥嘅!~~食入口d肉質就好肥,好彈牙。仲有小小鮮甜嘅鮑魚汁留咗出黎。食完一隻真系好香再黎多個,可惜經費有限啦......
2018-10-21
2018-10-25 112 瀏覽
呢排減緊肥,但系d fd又約我出去食飯,話聚下,傾下計。咁佢就帶我嚟到辣蟹舫食嘢嘅。一入到門口,d服務生就即刻過嚟同我哋打招呼,帶我哋入座。然後我就問佢有無適合我呢d減肥人士食嘅菜,佢都好認真,好有耐心咁同我介意咗幾樣嘅。不過我最後就揀咗日本金瓜拌野菌。呢個算系一種涼菜,或者說沙律啦。食落口有好濃郁嘅金瓜香,同d好香嘅野菌味,仲有佢哋嘅醬汁好完全咁融合埋一齊,非洲合適,又香又吾會覺得口感太單一。。。
2018-10-21
2018-10-24 105 瀏覽
系openrice度間度辣蟹舫嘅避風塘辣蟹唔錯,咁就叫咗屋企人一齊去食啦。我哋由長沙灣C2出口行大約10分鐘左右就到,位置都好易搵,一眼就可以見到。不過就要行多層樓梯上二樓,入到黎就好大嘅,位都好闊落,隔離枱就傳過黎d蟹香味。咁我哋就叫咗佢嘅招牌避風塘蟹同濃湯雞燉翅,再加上另外嘅菜。佢哋個雞湯煲得好濃厚,非常之鮮美,飲完就覺得d精力全部翻咗黎咁。呢個雞湯,飲得出佢哋真系煲咗好耐,嘅魚翅都系可以一件件咁夾起黎食嘅,唔會散,系d好魚翅黎!
2018-10-22 189 瀏覽
今日放假來長沙灣搵朋友聚下,係佢屋企附近原來有間專食炒蟹的餐廳,見到相都好靚,就同朋友入來試下。開業4週年的優惠套餐好抵食,$588已經有一隻炒蟹同兩個小菜,加個白飯就好夠飽。今次無叫避風塘炒蟹,叫咗黃金炒蟹,見到顏色賣相好靚,蛋黃份量多,入口鹹香,好惹味,蟹肉彈牙鮮甜,多肉厚身,吸晒蛋黃的香味。冰梅豬扒,厚身嫩滑,酸梅汁酸酸甜甜,好開胃,豬肉味濃郁,咬開多汁香甜,香味散發。燒汁野菌牛仔肉,有冬菇,青椒等配菜,味道較清新,燒汁好惹味,滲入牛肉當中,牛肉肉質嫩滑有嚼勁。食飽後餐廳仲送咗張優惠券比我地下次可以用,惠顧一隻蟹就送多一隻,超值的,下次又可以約朋友再黎食。

2018-10-20 222 瀏覽
中秋過後,又是吃炒蟹的好時間,朋友早已在這裡預訂炒辣蟹套餐。餐廳位於長沙灣的一幢工廠大廈裡面1樓,建議不熟悉那邊街道的人出門前最好預先查好路線,因為距離地鐵站要走一段路。餐廳裡面光線充足,裝飾是避風塘炒蟹的風格。今天晚上我們吃的原來是餐廳開業四周年的優惠,一客避風塘炒蟹加2道小菜600塊都不用,挺划算。*辣酒煮海螺海螺酒味濃,很惹味也夠辣,適合嗜辣之人。*燒汁野菌牛仔肉牛仔肉不會炒得過火,除了燒汁以外把野菌的味道也煮進去了,小菜炒得夠香口鑊氣夠。*避風塘炒蟹端上桌面上有夠霸氣,蟹的體積大,鋪上滿滿的乾辣蒜,肉質新鮮,炒得夠味以外也能保持蟹肉嫩滑,不消一會我們已經把整隻蟹吃光。*蟹油炒麵吃得胃口開了還沒足夠,於是加點了炒麵。麵條是本人最愛的幼條麵,有咬口,用蟹油炒每條麵也充滿了蟹香味,配以XO醬簡直是人間美味。結帳時店員送來一張劵,原來現在惠顧避風塘炒蟹保留收據下一次再光顧會送一客炒蟹,喜歡吃炒蟹的人不能錯過。

餐廳裡面光線充足,裝飾是避風塘炒蟹的風格。

辣酒煮海螺

*辣酒煮海螺
海螺酒味濃,很惹味也夠辣,適合嗜辣之人。

*燒汁野菌牛仔肉

*避風塘炒蟹

*蟹油炒麵

2018-10-12
辣酒煮海螺
2018-10-19 99 瀏覽
朋友剛剛新居入伙,搬左去長沙灣果邊,咁我地幾個朋友就出去聚一聚😊晚飯時表間都算多人,好熱鬧!環境都好大,都很舒適唔會太迫👍🏻👍🏻我地幾個點左這個套餐 $588 😋點了兩個套餐(2隻蟹+4款小菜)見左都幾吸引都很抵食👍🏻正宗避風塘炒蟹好大隻蟹,蟹肉很鮮味!好吸引而且整得十分入味,食到停不了口!😋豉椒炒蜆蜆肉新鮮又大隻😍豉椒炒十分香口美味!椒鹽九肚魚入口肉質好嫩滑,外面帶鬆脆,令人想不停食這道菜,滋味十足👍🏻👍🏻魚香茄子煲好豐富的魚香肉碎,茄子都很新鮮又大舊,十分足料,美味可口!家鄉腩肉炆油麥菜腩肉好林而且配合油麥菜相菜入味,食得津津有味😋

晚飯時表間都算多人,好熱鬧!

環境都好大,都很舒適唔會太迫👍🏻👍🏻

豉椒炒蜆
蜆肉新鮮又大隻😍豉椒炒十分香口美味!

椒鹽九肚魚

魚香茄子煲
好豐富的魚香肉碎,茄子都很新鮮又大舊,十分足料,美味可口!

家鄉腩肉炆油麥菜
腩肉好林而且配合油麥菜相菜入味,食得津津有味😋
2018-10-17
2018-10-18 102 瀏覽
店舖位置距離地鐵站約十分鐘,經工廠大廈停車場入內。最近餐廳出了週年優惠,平時出面餐廳單點炒蟹也要三百多元,現在避風塘炒蟹配2款小菜hkd588價錢合理,揀了金銀蒜蒸龍躉斑腩及魚香茄子煲,有魚有蟹有菜。避風塘炒蟹蒜頭、豆豉、辣椒及香茅等配料曬滿碟,色澤鮮豔奪目。肉蟹整隻個頭很大,大鉗入口啖啖肉,肉質絲絲分明而嫩滑有韌度,味道香辣而沒遮掩蟹的鮮味。​魚香茄子煲茄子顏色鮮紫而有光澤,肉質軟腍香滑,入口鹹香帶點鮮甜香辣,多重口感,配上蔥、薑、蒜味更顯特出。金銀蒜蒸龍躉斑腩龍躉斑皮彈牙有膠質,肉質鮮嫩爽甜,骨頭大而容易享用。這個一蟹二小菜套餐是有限制,只能從10款菜色選擇。我們吃完一隻蟹嫌不過癮,所以額外單點多一隻蟹,店家送了一張優惠卷給我們,下次惠顧一小菜即可使用,等於食蟹半價,可以又再食蟹!

店舖位置距離地鐵站約十分鐘,經工廠大廈停車場入內。

​魚香茄子煲

金銀蒜蒸龍躉斑腩

龍躉斑皮彈牙有膠質,肉質鮮嫩爽甜,骨頭大而容易享用。

這個一蟹二小菜套餐是有限制,只能從10款菜色選擇。
  • 避風塘炒蟹
2018-10-18 86 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。辣蟹舫.長沙灣食蟹記。✰•*˚ ✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 今次和朋友聚頭,去了長沙灣的「辣蟹舫」 全因最近辣蟹舫推出優惠,開業4週年慶誌 限定優惠$588有炒蟹和2個小菜 味道也不錯 正宗避風塘炒蟹 炒蟹味道香口,份量夠大隻,肉質鮮甜 蒜蓉香料夠濃夠香,直接撈入白飯 重口味朋友表示:辣度可以加強 豉椒炒蜆 本小姐最愛的豉椒炒蜆 肉蜆夠大隻,味道濃香 配汽水啤酒一流 菠蘿咕嚕肉 香脆酸甜,肉質夠爽 好開胃,是上等下飯之選 好應該再加碗白飯 辣蟹舫推出食蟹送蟹優惠 睇落都唔錯啊 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★☆☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★☆☆

雜感女生 好味日記
˚*。辣蟹舫.長沙灣食蟹記。*˚
✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

今次和朋友聚頭,去了長沙灣的「辣蟹舫」
全因最近辣蟹舫推出優惠,開業4週年慶誌
限定優惠$588有炒蟹和2個小菜

味道也不錯

正宗避風塘炒蟹
炒蟹味道香口,份量夠大隻,肉質鮮甜
蒜蓉香料夠濃夠香,直接撈入白飯

重口味朋友表示:辣度可以加強

本小姐最愛的豉椒炒蜆
肉蜆夠大隻,味道濃香
配汽水啤酒一流

菠蘿咕嚕肉
香脆酸甜,肉質夠爽
好開胃,是上等下飯之選

好應該再加碗白飯

辣蟹舫推出食蟹送蟹優惠