2008-10-13 18 瀏覽
上個月某個周五夜,同幾位朋友即慶來到佐敦的"軍記".一早訂了位,假期前夕,飯店街坊市井格.食客不絕,氣氛熱烈.如果沒有訂位,恐怕要等上一個半個小時呢.菜式都是以小炒為主,價錢相宜.幾個人叫了十味菜式,再加上Chris兄的西班牙紅,白酒,另外叫些啤酒.又是一個麻甩到尾的一夜.整體來說,菜式也做得頗有水準.先來的是豉油王吊筒,用濃厚香甜的豉油皇來炒吊筒,吊筒既吸取豉油的甜味,亦不失本身的鮮味.另一道炒魚卜亦不錯,用洋荵,青椒等來炒,有別小弟在其他地方吃的薑荵爆.同樣很夠鑊氣,魚卜又爽又鮮.沒有一點腥味.市面有好多地方吃到風沙雞,軍記一樣有此味供應,此店用的是鮮雞,做得皮脆肉嫩,雞味濃郁.事前在沒有寄望下,竟帶給我們一點驚喜.如果你們說東寶的風沙雞大不如前的話,不如來軍記試一試."者者"通菜煲,上桌例牌沙沙聲,熱氣沖天.吃落夠惹味.又一道令大家驚喜的是蒸黃花魚,火路較得恰好.魚肉剛離骨,肉質極為嫩滑.叫碗白飯來撈些蒸魚豉油同吃,是小弟吃蒸魚的信條.上湯魚肚浸勝瓜,魚肚索盡上湯,勝瓜的香甜,當然好吃.最後連湯汁也不能錯過呢.唯一一道香口菜式炸鱔球,外層如肯德基的炸辣雞,吃落又幾脆口,鱔肉爽中帶
上個月某個周五夜,同幾位朋友即慶來到佐敦的"軍記".

"者者"通菜煲,上桌例牌沙沙聲,熱氣沖天.吃落夠惹味.又一道令大家驚喜的是蒸黃花魚,火路較得恰好.魚肉剛離骨,肉質極為嫩滑.叫碗白飯來撈些蒸魚豉油同吃,是小弟吃蒸魚的信條.上湯魚肚浸勝瓜,魚肚索盡上湯,勝瓜的香甜,當然好吃.最後連湯汁也不能錯過呢.唯一一道香口菜式炸鱔球,外層如肯德基的炸辣雞,吃落又幾脆口,鱔肉爽中帶鮮.後加的三味,豬骨粥火喉未夠,青芥辣牛柳粒,不用說是很刺激,一邊吃一邊打乞嗤.豬寸骨肉質粗鞋,用手拿住吃,顯得豪邁.

埋單價錢不嚇人,在現今經濟大氣候之下,這一類飯店,一定很好生意.

下個月開始入冬,天氣涼一點,亦是時候坐街邊,.如果見字有興趣的食家,不如交個朋友,一邊喝啤酒,一邊吃大排檔鑊氣小炒.
2008-09-23 25 瀏覽
E.T發起的活動,忙了上半場後趁有少少空檔,來看看餐牌又順道試試紅燒斑尾。甫坐下看見幾支紅、白,街坊海鮮小炒好處是不收開瓶,當然亦不期望會有酒杯供應,喝到醉又醉都是手中的玻璃水杯。看看餐牌,都是大排檔式小炒,分別在於入了舖有冷氣開放,服務亦是街坊級數,漏單追菜屢見不鮮。試過幾味老式海鮮菜,紅燒斑尾、鐵鍋炸魚腸、蔥爆魚膘,其餘小菜南乳炸豬手、滷水三寶、乾煎虎皮椒、椒鹽鮮魷亦淺嚐過。老式的紅燒斑尾,看份量這條養斑該有七斤,拍上厚粉炸後備用,待客人落單再蒸,後淋淋以濃芡汁,非新鮮貨肉質單薄無鮮味,皮談不上厚,斑與汁分開處理,味道各自成文,街坊價一百五十左右,不貴,叫做見識過。鐵鍋炸魚腸,蛋與鯇魚腸及魚肝同蒸後原鍋炸,賣相自然麻麻,與bluemoon談起真正宗焗魚腸,益新、富東的勻有水準。是比較濕淋的做法,也吃到蛋香,惟魚腸及肝很腥,難得bluemoon試了兩口,自己試了小半口,放棄,已一段時間沒見過鐵鍋上的魚腸,影下實物作日後參考。很喜歡吃魚膘,蔥爆魚膘是老式做法,魚膘用上紹酒及蔥等料頭爆香,腥味已去,外黏內爽脆,是新鮮貨來的,幾好味,席間食友嫌腥了一點,自己覺得還可以吧,要吃不腥的原味魚膘

很喜歡吃魚膘,蔥爆魚膘是老式做法,魚膘用上紹酒及蔥等料頭爆香,腥味已去,外黏內爽脆,是新鮮貨來的,幾好味,席間食友嫌腥了一點,自己覺得還可以吧,要吃不腥的原味魚膘,魚魚魚、靠得住的新派做法會是好選擇。

南乳炸豬手,豬手、豬腳話題討論過多次,取豬前肘的位置才能收皮肉兼備的效果,後腿下截豬蹄就如是晚般,皮薄多骨肉少。試了一件,只得蒜香,豬腳除了不羶外也沒有南乳香,不夠熱溫溫吞吞的,水準很一般。

等到近尾聲,乾煎虎皮椒才來,公務在身要先行離去,談得盡興,謝謝ET的安排!
謝謝專兄手信!
是豬腳
見識了炸蛋!
紅燒斑尾醒在平!
  • 蔥爆魚膘
  • 免開瓶
2008-09-14 31 瀏覽
今次和一眾開飯版友在此吃了一頓中秋造節晚飯,所以之前對這間菜館沒甚麼印象,入去一看後,是一間很街坊式的菜館,食客們也很causal。基於吃得太飽,當晚實沒有很強烈的進食意慾,一切交給食友作安排好了。先來的幾毎小炒,炒吊筒和上湯魚肚浸勝瓜,都交到應有的鑊氣及火侯,惹味和清淡皆宜,炒魚飄是用上大魚的魚卜,雖然味道有少許腥,不過口感之爽脆,用來送啤酒又覺得不錯。吃完海產,怎都要有點肉和菜,來了一隻風沙雞,其外皮十分香脆,表面有點蜜汁,雖然鹹了一點,但勝在雞肉仍滑,又是送啤酒恩物;另來一窩0者0者通菜,至於南乳燒鱔,個人覺得其外皮粉漿厚了一點矣 !全晚的主角之一,非這條清蒸黃花莫屬,不重不輕,足夠七至八人食用。據店家稱是一條海魚,但現今這麼濫補,加上魚尾是齊尾的,是否海魚仍屬懷疑,但清蒸後細滑的口感和突出的鮮味,加上送飯的豉油,當晚大家都佷收貨。最後意猶未盡,來多三個東西,足料但未夠火侯的豬骨粥,口感還綿,帶點刺激味道的青芥辣牛柳粒,因味道太攻鼻,最後是吃不完的。最後一人一枝蒙古豬寸骨,下了孜然粉後,拿上手是帶點豪情的。是晚服務還算合格,每人約$115的價錢,以今天來說實物有所值。吃完一晚飯,

是晚服務還算合格,每人約$115的價錢,以今天來說實物有所值。吃完一晚飯,自然吹吹水,由說說是非、音樂電影、飲食經驗以致民生政治,無所不談,工作壓力太大,吃吃東西吹吹水,對心境情緒是有些許幫助的。

清蒸黃花魚
清蒸黃花魚
2008-07-23 36 瀏覽
16/7(三) 8pm這個暑期真熱鬧,不少遠方親友返港,無一打也有半打!是次主角為組長的雙親,洗塵局不容小覷.迎合其父的口味,風味小菜乃首選.重臨軍記,八人點了香草豬仔骨$48,煙燻鴨胸$48,蘿蔔豬骨煲$38,雞蛋焗魚腸$38,椒鹽九肚魚,南乳炸脆鱔,黃金蝦,薑蔥炒肉蟹$98隻,金銀蛋莧菜,風沙雞,芥蘭薑粒蛋白炒飯香草豬仔骨--一客四件,肥碩的豬腳肉質富彈性,肉汁豐盈,入口啖啖肉,加入孜然粉挺惹味! 煙燻鴨胸--煙鴨胸肉嫩且帶煙燻香,水準到家!蘿蔔豬骨煲--豬骨煲內的白蘿蔔,芹菜及豬骨不盡入味,味道稍單調.雞蛋焗魚腸--焗得油潤甘香,魚油帶出的甘香口感,比上次進步多!椒鹽九肚魚及南乳炸脆鱔--兩者皆能做到外層酥脆,入口不膩,魚味猶存!黃金蝦--恰如其分的蛋黃及脆漿黏附於爽口鮮味的蝦碌上,同樣討好的一味!薑蔥炒肉蟹--肉蟹肉地尚厚,結結實實的;至於鮮度未至超卓,薑蔥香也略有不足!金銀蛋莧菜--嫩甜的莧菜中喫出蒜子的霸香,以及金銀蛋的鹹香;味道統一!風沙雞--縱使雞隻不算飽滿,其外脆內嫩的口感足以將功補過!芥蘭薑粒蛋白炒飯--組長老爸必點菜色;飯粒炒至乾爽,而且飽滿分明,見真章的炒飯!花
16/7(三) 8pm

煙燻鴨胸--煙鴨胸肉嫩且帶煙燻香,水準到家!

風沙雞--縱使雞隻不算飽滿,其外脆內嫩的口感足以將功補過!

花消約$900,吃得眾人稱意的鑊氣小炒,加上阿姐談笑風生,令人樂道的飯局!
2008-04-29 11 瀏覽
不嬲對嗰D地茂小館情有獨鐘。今次跟久未見面嘅老友記聚會,老友食家選擇咗來呢度,自己身為佐敦地膽,竟然未曾來過。老友嘅選擇,當然不反對...一行四人,因太肚餓嘅關係,照樣大叫特叫...先來胡椒勝瓜浸魚肚。胡椒味不夠濃,跟潮式風味嘅胡椒湯相比下輸了一籌;魚肚入口一陣酸味,有冇搞錯?招牌川味口水雞,賣相先聲奪人,但食落不夠麻又不夠辣;雞當然係雪藏貨,無雞味可言...本來係叫蝦醬蒸豬頸肉,落單阿姐話上肉仲正,當然照意思去做。蝦醬不死鹹,上肉果然肉質頗嫩,用嚟送飯絕對係上品,係咁多碟餸之中最出色嘅...另一味"麻甩餸"當然係凉瓜魚腸煎蛋。涼瓜份量足,不過魚腸不夠肥美,亦真的有一點過腥,睇嚟陳皮下得唔足夠...最後追加嘅支竹魽魚煲,獻汁實在杰得很,魚塊份量亦不多,支竹亦不夠入味,跟順德菜館做嘅水準差很多...水準不佳,不過勝在夠平,都尚可接受la...

一行四人,因太肚餓嘅關係,照樣大叫特叫...

水準不佳,不過勝在夠平,都尚可接受la...

2008-03-30 5 瀏覽
goodshow!! 跟現莊和老鬼到呢到慶功~ 呢間絕對係一間中式菜館! 平時我係一定唔會入黎食呢.....跟老鬼叫了相同的菜~ 炒通菜炒得好香~炸魷魚都好好味! 另外有蔥爆牛肉...呢個又係超香!! 叫左勁多個白飯黎食! 佢d汁拎黎撈飯真係一流呀!! 個咕嚕肉又係有好多汁, 唔會乾爭爭~ 有一碟唔知咩名堂的雞...味道好特別! 仲有另一味唔記得左係咩黎lu....d侍應好好人! 見我地拎左好多野又俾我地擺o係另一張上面~ 服務態度好好!! 我地叫左6碟, 8個白飯同埋一碗瀨粉, 埋單整整$400! 一個人都只係$40! 抵食!

2008-03-21 38 瀏覽
近年搵食都完全依賴了OR,鍾意佢有各界的客觀食評,唔似坊間雜誌咁一味推介勁貴的食店,所以係時候都要貢獻一下。3.14臨時決定同媽咪係佐敦食晚飯,冇準備之下諗住到時撞一間試下。行哂成條吳松街同白加士街,見呢間門口咁多人等,媽咪又鍾意食中菜,咪謄粗粗入去試下囉!見入面坐無虛席,諗住要等好耐,點知話2個有位,好開心坐左張收銀隔離的二人枱。我同媽咪都好鍾意食生炒骨,決定用呢碟菜試下呢間的功夫。但見牆上都貼滿各樣餸菜名,一時間難以決定再叫乜餸,咪叫寫菜亞姐等陣再叫餸。猶疑左一大輪,最後叫左3款- 1. 四川口水雞半隻($55) 2. 生炒骨($48-50?!)3. 涼瓜田雞煲($55?!)首先佢碟前菜花生出奇地香脆可口,埋單先知唔收錢添!加分!先黎口水雞,肉質嫩滑,可惜冇乜雞味。好彩有自製的麻辣醬,縱然係滿碟辣油都無法唔YAM勻D醬食-- 7分再黎生炒骨,大大碟,而且唔係得炸粉同骨,醬汁唔太酸,唔似一般食肆咁狂用白醋攪到超酸又"確"喉-- 9分最後上的田雞煲就有D失望,田雞斬到好碎,係哂煲底,D醬味道幾好但太杰,黏住哂D涼瓜同田雞,涼瓜我就清哂-- 4分環境唔可以期望咁高,老菜館黎講算OK,但
1. 四川口水雞半隻($55)
2. 生炒骨($48-50?!)
3. 涼瓜田雞煲($55?!)
首先佢碟前菜花生出奇地香脆可口,埋單先知唔收錢添!加分!
環境唔可以期望咁高,老菜館黎講算OK,但枱同枱之間就好迫,我坐嗰張已經係最舒服。服務一流,諗餸耐左寫菜亞姐都唔會比面色你睇,茶壺蓋揭起左5秒內一定會自動幫你翻水。收銀的姐姐(唔知係咪老板娘?)見我攞卡片仲主動咁同我圈個電話號碼話打嗰個NO.可以BOOK枱。
整體上D野都好好食,價錢又唔貴,服務態度超好,仲可以比我地坐足2粒幾鐘都唔趕。超BUY!
下次會再試佢地的煎蠔餅、煎墨魚餅同籠仔糯米蟹飯(自從多年前大圍間小菜館執左就未食過一間覺得好味啦!)

2007-12-31 10 瀏覽
與友人一聚,三個人行來行去,11時多了,還是到了軍記,來到佐敦吃小菜,多是來此.或許是平日晚,人又不多.豉椒炒聖子,很香很入味,但細隻了一點,而且隻隻都脫殼了.金沙脆肉瓜少雜菌,脆肉瓜很香甜很入味,雜菌亦很多,好味之作椒鹽鮮魷,香脆美味臘味煲仔飯,每次來一定會食,臘味的油滲在飯內,飯很乾身亦很香,臘味亦很好吃,半肥廋的臘腸,真的一食再食.服務都可以,與她們有說有笑,亦為我們加飯及好好介紹.三人吃得飽飽,十分滿足.

豉椒炒聖子,很香很入味,但細隻了一點,而且隻隻都脫殼了.
金沙脆肉瓜少雜菌,脆肉瓜很香甜很入味,雜菌亦很多,好味之作
椒鹽鮮魷,香脆美味

2007-06-01 15 瀏覽
環境就麻麻地, 好嘈好窄. 廁所就更加不敢恭維. 不過地踎菜館就係咁既風味. 伙計就預左冇乜服務態度.蔥頭雞: 好滑, 不過同普通切雞冇乜分別咸菜胡椒豬肚湯: 好多豬肚, 不過唔夠胡椒味.咕嚕肉: 炸得好脆, 少炸粉, 好味金銀旦莧菜: 普通, 一般貨式椒鹽九肚魚: 賣相奇怪, 似kfc既炸雞樣. 不過味道ok啦.

蔥頭雞: 好滑, 不過同普通切雞冇乜分別
咸菜胡椒豬肚湯: 好多豬肚, 不過唔夠胡椒味.
咕嚕肉: 炸得好脆, 少炸粉, 好味
金銀旦莧菜: 普通, 一般貨式
2007-05-12 19 瀏覽
約年前到此一吃, 其燒腩鉗魚煲, 沙薑雞腳及砵仔魚腸教人難忘. 豈料昨晚再去, 經已大跌其watt. 再吃鉗魚煲, 份量少了很多, 魚依然又滑又鮮, 燒腩真的是腩, 枝竹不韌, 但很咸很咸. 雞腳足足等了四十分鐘才到, 又唔淋, 又無味者者通菜, 成煲菜根本唔勻. 有d 好淋, 有d 好爽, 面就無味, 底就好咸, 搞mud 野呀燒汁魷魚, 檯檯都叫, 但又橙色又唔係好新鮮, 汁既味道只係最平的現成日式燒汁, 唔得炸大腸勉強OK啦, 但係又橙色, 咁多色素點食仲成間野都係油益味! 跌watt 如此, 可能只係一時失手, 唔敢比喊面, 但我已無膽翻兜了. 雖然以價錢論又絕對唔係貴.

雞腳足足等了四十分鐘才到, 又唔淋, 又無味

炸大腸勉強OK啦, 但係又橙色, 咁多色素點食

仲成間野都係油益味!

2007-04-26 12 瀏覽
13/4(五) 8:15pm兄長的考試大日子完結後,家母提早來個祝捷宴,可笑的是兄長已宣告重考的成數奇高!無論如何,一行五人訂了8:15這時段,甫入步眼看店內高朋滿座,而且桌椅排得密麻麻,地面濕度極之高,環境確然草根得很,不太對勁!牆上貼滿琳瑯滿目的菜式,款色也挺多元化;埋首於菜牌頃刻後,點了香草煎羊扒$58,蒜香豉油風沙雞$60半隻,蘭花帶子炒蝦仁$68,雞蛋焗魚腸$38,支竹魽魚煲$48,生菜豬手煲$48,金銀蛋菠菜$40.香草煎羊扒--肉質超腍而入味,惹味!可惜並非本人之杯中物!蒜香豉油風沙雞--雞皮脆口,入口雞味濃郁,質地嫩滑,水準甚佳!蘭花帶子炒蝦仁--炒得挺乾爽的一味;蝦仁大隻爽鮮具備,西蘭花則富爽脆質地,唯急凍帶子口感腍爛不堪!雞蛋焗魚腸--金玉其外的賣相,細嚐之下發覺焗得不太鬆軟香脆,慶幸幼身的魚腸入口丁點不腥!支竹魽魚煲--支竹冬菇入味軟腍,魽魚味鮮,質感嫩滑,味道像樣!生菜豬手煲--豬手十分膠口,而南乳香不過火位,恰如其分地滲進豬手當中,至於墊底的生菜份量尚算大方.金銀蛋菠菜--菠菜異常嚡口,金銀蛋則索然無味,還帶點不尋常的異味,教人倒胃!人氣旺盛的食店,人手不足致
13/4(五) 8:15pm

香草煎羊扒--肉質超腍而入味,惹味!可惜並非本人之杯中物!

人氣旺盛的食店,人手不足致招呼不周是可以理解的;僅花費$405的街坊飯局,出品縱非高超,可大眾化的價格卻足以填補不足!
2007-02-26 29 瀏覽
星期六去完拜年,見食評講得幾好,於是一行五人就黎試下,見全部訂晒檯,好彩佢都比張角落檯過我。坐底跟食評叫左隻風沙雞,芥蘭炒牛肉,咕嚕肉,芝士大蜆,剁椒魚頭,炒豆苗。雞唔錯,皮脆肉滑,芥蘭牛肉,芥蘭一般但牛肉唔錯,一D都唔鞋口,有肉味。咕嚕肉幾鬆脆,而且D肉索晒D汁,幾正。芝士大蜆個汁好正,但蜆無大家講得咁大,不過勝在無沙。剁椒魚頭幾香,但就一D都唔辣,差左D,個炒豆苗就要鬧啦,淡得好交關,個師傅唔記得落鹽。服務明顯唔多夠人,但勝在都幾醒,埋單三百幾,好抵食下,可以再來。

2007-02-20 23 瀏覽
之前叫好多報紙介紹過...話佢d麻辣做得好出色....好...走去試下先... 2個人叫左... 口水雞半隻..刴椒魚頭...蒜蓉豆苗...一支大啤... d 口水雞..o係香港黎講...真係唔錯...勁麻...個咀痺痺地...除左大陸我有呢種感覺...呢度都算數一數二... ^^ 不過唔夠辣囉...^^ 個魚頭比起隻雞..已經唔算辣.不過個汁就真係好香...我地叫左小油..所以豆苗..幾好...整體唔錯...好過川味港....鐘意食辣既人不如都試下...真係估佢唔到....不過講到真正麻辣就真係要返大陸...anyway..多謝好朋友未結婚..都封一封大行是俾我.... ^^
2007-01-18 15 瀏覽
知道尋晚要去佐敦,已經上睇定有咩好食,見軍記d食評都唔錯,所以去試!入到去,嘩好迫lor,仲點我地去角落坐,迫到死,心諗如果d唔好食呢我就......!我地3個人,叫左風沙雞,生炒骨,金銀蛋波菜and蒜容粉絲蒸元貝.嘩!d好大碟,仲驚食唔哂,點知,我地全部掃哂!好耐無食過d咁好味生炒骨喇,又夠脆,d汁又唔會太酸,正!風沙雞d雞肉好滑,碟元貝,d粉絲同蒜容夠哂多,碟菜雖然唔特別,但係好大碟,好似平時屋企煮0個d咁多!!加多個白飯同汽水先$220,真係又平天正呀,下次搵多幾個人,可以叫多d試!
2006-12-07 22 瀏覽
前2個星期同一名女友人食番餐地茂feel既. 我已過不少次, 鍾意佢夠casual, 夠扺食, 好有大排檔feel !日點了炒蜆, 咕嚕肉, 酥炸蠔及金銀蛋莧菜.其中酥炸蠔想食了好次, 點知都冇, 今次終於試到喇! 本人甚是喜愛, 眥因炸得不太油, 蠔又肥大, 真係正!炒蜆夠大碟, 夠辣, 夠野味, 唔錯!咕嚕肉都好大碟, 但個人認為偏肥, 只屬一般金銀蛋莧菜, 穩陣之選, 難有突出可言. 但份量十足不過店內食煙人仕不少, 相信全面禁煙後會較舒適.由於店內飲料選擇不多, 故店內允許自攜飲料, 實屬可讚!不過店內阿姐非常搞笑, 成日堅持認得我, 喂邊有可能呀, 我對上一次去係成年前既事架喇啵?! Anyway, 係親切既表現, 總比吋爆老店waiter好,大家話係唔係先?此店我係會再.
日點了炒蜆, 咕嚕肉, 酥炸蠔及金銀蛋莧菜.
炒蜆夠大碟, 夠辣, 夠野味, 唔錯!
咕嚕肉都好大碟, 但個人認為偏肥, 只屬一般
金銀蛋莧菜, 穩陣之選, 難有突出可言. 但份量十足
不過店內食煙人仕不少, 相信全面禁煙後會較舒適.
由於店內飲料選擇不多, 故店內允許自攜飲料, 實屬可讚!
此店我係會再.