2023-12-13 79 瀏覽
越男小店今晚同友人到大王東街,見到有間越南餐廳,全埸青啤啤掛滿哂東南亞香料幾得意,就二話不說走入去,店員阿姐頗友善,詳細介紹有乜嘢鎭店之寶。Main 主食:→香茅豬頸肉飯🐷碟飯用張肉色嘅靚紙托底幾特別!豬頸肉咬落好脆,鹹香鹹香夠哂味道,加埋配菜洋葱絲+粒粒分明的白飯🍚,有𡁻口水準唔錯!👍👍→生牛肉湯河🐂試淡湯好清甜,牛肉嫩滑又鬆化+柔軟白雪雪河粉🍲,仲有越南特色的香料例如金不換,令成碗河粉香氣四溢!小食Side dish→鮮𧎚扎肉米紙卷Rice paper rolls紙卷皮薄饀料清楚可見,蝦肉鮮甜扎肉好味!→木瓜絲沙律Papaya salad蔬菜切到一絲絲,入口爽脆夠哂fresh!飲品方面,檸檬特飲和熱香茅青檸水都具有濃厚的東南風味啊!🤗🤗
越男小店

Main 主食:

→香茅豬頸肉飯🐷
碟飯用張肉色嘅靚紙托底幾特別!

→生牛肉湯河🐂

小食Side dish
→鮮𧎚扎肉米紙卷Rice paper rolls
紙卷皮薄饀料清楚可見,蝦肉鮮甜扎肉好味!
→木瓜絲沙律Papaya salad
蔬菜切到一絲絲,入口爽脆夠哂fresh!

2023-12-01 1016 瀏覽
灣仔尋找正宗越南風味,就在大王東街一家環充滿越南街頭風味嘅小店「越 •男 Cóm Bánh Mi」,馳名正宗越南法包、會安生牛肉湯河、鮮蝦扎肉米紙卷,今日就嚟朝聖我最愛嘅法包🥖🥖▪️Lemongrass Pork Chop Banh Mi香茅豬扒法包,即叫即做熱辣辣,超級大份,法包焗得香脆,餡料豐富,超香濃香茅味嘅豬扒、扎肉、爽脆的紅蘿蔔、醃白蘿蔔絲、青瓜、芫荽、紅洋蔥、肝醬,非常正宗越南風味,一口咬下去就是滿足,好食又抵食🍜▪️Hoi An Sliced Beef Noodle Soup會安生牛肉湯河,湯底清甜牛骨味濃,河粉細滑,湯裏滿滿洋蔥、香蔥、芫荽、金不換,香料味道濃香,牛肉嫩滑好好味,喜歡嘅話可以再加想新鮮青檸汁、魚露,更加有越式風味🐓▪️Holnan Boneless Chicken Rice越南去骨海南雞飯,海南雞雞味香濃,雞肉嫩滑淡淡肉,雞皮薄薄,最鍾意點黑醬油和薑蓉食,再配上香油飯,好美味,再加上越式風味的醃蘿蔔、紅洋蔥、青瓜🫔▪️Rice Paper Rolls鮮蝦扎肉米紙卷 ,最愛吃米紙卷,因為它色彩繽紛,而且包含多款蔬菜,既低卡又有營養,米紙包上超級大隻的鮮蝦、青瓜、甘

🫔▪️Rice Paper Rolls
鮮蝦扎肉米紙卷 ,最愛吃米紙卷,因為它色彩繽紛,而且包含多款蔬菜,既低卡又有營養,米紙包上超級大隻的鮮蝦、青瓜、甘荀、米粉、生菜配搭九層塔、芫荽,沾上魚露,清新又開胃

☕️▪️Viet Hot Coffee
越式煉奶咖啡,越南黑咖啡加煉奶,越南咖啡豆的烘焙時間一般都會稍為長一點,令味道變得更為濃厚,所以配煉奶就最適合不過,味道又香又醇

🍋▪️Lemon Drink
檸檬特飲,滿滿香茅檸檬香,酸酸甜甜,清新又解渴

• 香茅豬扒法包
  • 會安生牛肉湯河
  • 越南去骨海南雞飯
2023-11-26 97 瀏覽
之前香港開電視介紹咗呢間餐廳,呢度唔止越式牛肉Pho好食,仲有招牌牛油蒜雞翼同越南法包Banh Mi, 每款都咁出色!法包係用餐廳獨有配方,每日由一間香港老店麵包廠特製,好新鮮冇防腐劑,絕對外脆內軟!【PHO-越式牛肉河粉】生牛肉被熱辣辣清澈嘅湯底輕輕灼熟,既有濃郁澳洲草飼牛肉味又不失嫩滑口感!【BANH MI-越式法包】法包外脆內軟,塗上自家製肝醬,夾埋自家製醃甜酸白紅蘿蔔絲+新鮮青瓜+芫荽+辣椒+燒脆腩,真係越食越開胃!【Combo 套餐】 85HKD主食+小食+飲品各一款

【PHO-越式牛肉河粉】

【BANH MI-越式法包】

【Combo 套餐】 85HKD
主食+小食+飲品各一款
2023-11-08 107 瀏覽
夜晚去睇舞台劇前打算快叫快食走。同朋友叫左一份 豬排包,一份燒肉包 點知來左兩個都係豬頸肉 🤡。 又無香茅味又唔脆都唔知想點。又唔平趕時間無投訴,收錢系統又白痴 🤦🏻‍♂️。以後不會來,放過我。🙏🏽
夜晚去睇舞台劇前打算快叫快食走。

趕時間無投訴,收錢系統又白痴 🤦🏻‍♂️。

以後不會來,放過我。🙏🏽
2023-11-08 79 瀏覽
今晚去這裏點了一個晚餐,價值$85,牛肉湯檬粉及越南咖啡。先掃QR code點餐,然後用電子貨幣結帳。方便但牛肉湯檬粉份量太少,男士一定不飽。而越南咖啡不熱,暖暖的⋯⋯失望個人認為性價比低。不如去吃雲吞麵。我不會再來幫襯。
今晚去這裏點了一個晚餐,價值$85,牛肉湯檬粉及越南咖啡。

先掃QR code
點餐,然後用電子貨幣結帳。方便

但牛肉湯檬粉份量太少,男士一定不飽。

而越南咖啡不熱,暖暖的⋯⋯失望

個人認為性價比低。不如去吃雲吞麵。

我不會再來幫襯。
2023-11-08
2023-10-22 58 瀏覽
🍞為食貓今日又過咗去灣仔買法式麵包🥖經過見到呢間細細間又好有越南特色裝修嘅小店🤩就係咁就吸引左我地入去試吓嚕🥳🍜會安生牛肉湯河套餐 $85🌈好喜歡呢個會安生牛肉湯河嘅湯底😋味道清清甜甜好正👅🥣底配埋滑嘟嘟嘅河粉滑😋入🍜有幾大片粉粉嫰嫰嘅牛肉片❤️牛味仲好濃郁添🥳跟餐仲有杯野飲😍我就揀咗杯越式煉奶咖啡☕️呢杯咖啡好🈶️驚喜🉐️咖啡香味勁濃💯呢個咁香嘅咖啡☕️我自己就比較喜歡再少d甜味🔥咖啡好推介呀🈵💢加多$22仲可以叫多份脆卜卜嘅越式春卷🔥好滋味呀👅🍜越式扎肉湯河套餐 $85🌈另一碗我哋叫咗越式扎肉湯河🔥d扎肉扎實多汁又有咬口😋入口嘅口感唔會太空洞🈵加埋佢嘅湯底💯真係好食到停唔到口呀💯餐飲揀埋個椰青水🥥perfect💯💢加多$33叫多份鮮蝦扎肉米紙卷🫔米紙外皮煙煙靭靭😍包住爽脆又新鮮嘅生菜🥬青瓜🥒鮮蝦🦐囗感好豐富呢💯

🍜會安生牛肉湯河套餐 $85

💢加多$22仲可以叫多份脆卜卜嘅越式春卷🔥好滋味呀👅

🍜越式扎肉湯河套餐 $85

呢間特色越南菜係𝒷𝒶𝓀𝑒 𝒽𝑜𝓊𝓈𝑒 個頭成日經過都覺得裝修好特別同埋好香食物既香味💁🏻‍♀️今次入嚟覺得入面啲壁畫好靚 {是藝術文化 + 假日ℱ𝑒𝑒𝓁},好有越南風情,開放式廚房所以聞到啲食物好香 (˶’ ᵕ ‘ ˶)周末中午時間就去會會呢到既法包,春卷畢竟越南比法國統治過,感覺上食法包都係一種越法式煮法𝒞𝓇𝑜𝓈𝓈𝑜𝓋𝑒𝓇😆😆見到有微隱藏ℳ𝑒𝓃𝓊牛油蒜蓉青口,下次要試下先😋· - - · - - · - - · - - ·🔸香茅豬扒法包🔹越式春卷 (2件)🔸木瓜絲沙律 (ℒ)🔹 檸檬香茅特飲 🔸 可樂· - - · - - · - - · - - ·香茅豬扒法包🥖勁外脆內軟,餡料非常豐富,有酸甜蘿蔔絲洋蔥絲芫荽🌿,有好好味既香茅豬扒,但個靈魂喺個醬汁~ 豬肝醬,加蛋黃醬ദ്ദി^._.^) ~因為個醬好特別係昇華左啲餡料🥕🧅🐖😆 巧吃越式春卷都係一樣超級脆脆,唔算好油膩,旁邊都有跟左啲酸甜蘿蔔絲,個春卷外皮係用網狀,好脆脆😋木瓜絲沙律 (ℒ),我估呢個 (ℒ) 係大 𝒮𝒾𝓏𝑒 咁解,因為都真係好大份版既酸甜蘿蔔絲餡料🥜🌿🥒🥕🧅🥬整體好食,好 ℱ𝓇𝑒𝓈𝒽 🌿感覺今餐好健康
呢間特色越南菜係𝒷𝒶𝓀𝑒 𝒽𝑜𝓊𝓈𝑒 個頭
成日經過都覺得裝修好特別同埋好香食物既香味💁🏻‍♀️
周末中午時間就去會會呢到既法包,春卷
見到有微隱藏ℳ𝑒𝓃𝓊牛油蒜蓉青口,下次要試下先😋

· - - · - - · - - · - - ·
🔸香茅豬扒法包

🔹越式春卷 (2件)

🔸木瓜絲沙律 (ℒ)

🔹 檸檬香茅特飲

🔸 可樂
· - - · - - · - - · - - ·

感覺今餐好健康,食左勁多菜

檸檬香茅特飲 / 可樂

套餐 𝒞𝑜𝓂𝒷𝑜 𝒮𝑒𝓉 $ 85 就有小食和飲品了🍋/🥤
最後最後~ 春卷實在係必點阿!💁🏻‍♀️
2023-09-30
  • 越式春卷
  • 香茅豬扒法包
2023-10-18 30 瀏覽
灣仔囍帖街越南餐廳真係好有越南風味!門口裝修用上紅色既霓虹燈同燈籠,好吸引目光。一入餐廳,我就被兩邊嘅油畫牆壁吸引住,真係好靚好特別!油畫嘅簡單綠色,帶嚟一種舒服嘅感覺,好似置身於越南嘅小街上。我點咗燒腩仔河粉同蒜蓉虎蝦,真係食到好滿足!燒腩仔河粉嘅腩肉好滑嫩,肉質入味,而且有淡淡嘅燒味香氣,真係令人開心!蒜蓉虎蝦更加無得挑剔,虎蝦肉質彈牙又鮮甜,蒜蓉香氣都好馥郁。餐廳嘅服務真係好周到,服務員友善又樂於助人。佢哋會主動問我地需唔需要幫手,同埋解答我地嘅問題。飲品好快就送上枱,唔使等太耐。餐廳嘅環境都好舒適,音樂輕輕地播放,唔會太吵,可以舒舒服服傾計同享受食物。不得不講,餐廳嘅越南特色真係好吸引!唔止食物道地,餐廳整體裝修同氛圍都好有越南風味。而且餐廳好乾淨整潔,桌椅都好舒適,唔會有擠迫感。另外,餐廳嘅價錢都好合理,物超所值。下次再食越南菜都會考慮返嚟呢度!

2023-10-17 41 瀏覽
同朋友去灣仔食正宗好食越南餐廳-越.男!我地好鍾意佢哋嘅越南扎肉湯河,真係一碗湯底鮮甜,扎肉咁嫩滑,配埋河粉,真係食到好過癮!仲有佢哋嘅燒腩仔撈檬,個腩仔燒得啱啱好,肉質軟滑多汁,同埋加埋檬汁,再加啲酸酸嘅味道令到個味更加豐富。真係令我食完之後都仲念念不忘!我仲試過佢哋嘅小食牛油雞翼同埋素菜米紙卷!佢哋嘅牛油雞翼炸得好香脆,一口咬落去,啲肉汁都流出黎,真係好多汁好美味!而且佢哋嘅素菜米紙卷,份量好足夠,有新鮮嘅蔬菜同埋好多種選擇嘅蘸醬,真係非常開胃,令我地食得好開心!最後,我仲飲左佢哋嘅熱香茅檸檬水!呢杯飲品真係好解渴又清新,有香茅同埋檸檬嘅香氣,好開胃又消暑!食完嘅時候,飲杯香茅檸檬水真係一個完美嘅結尾!

2023-10-03 42 瀏覽
我突然好想食越式生牛肉河粉!就發現咗呢個combo set,入面有一碗正宗的河粉,仲有香氣撲鼻的牛油雞翼同清新的西柚汁!真係一個讓人嘆為觀止嘅組合!首先,話返呢碗河粉。佢用嘅係靚牛肉,肉質鮮嫩多汁,令食嘅時候每一口都能夠品味到濃郁嘅牛肉味道。河粉本身都煮得剛剛好,軟滑有彈性,同牛肉一齊入口,真係一種完美嘅滋味。再嚟講下牛油雞翼,佢哋炸得香脆有口感,外層夠酥脆,入面嘅雞肉卻保持得嫩滑多汁。每一口都能夠嚐到雞肉嘅鮮美和牛油嘅香濃,絕對係肉食愛好者嘅最愛!最後,西柚汁作為套餐嘅飲品,帶嚟一份清新嘅口感,令整個餐飲體驗更加添活力。值得一提嘅係,雖然呢間店面細細個,但佢嘅味道卻絕對唔馬虎!真係一個意想不到嘅驚喜!如果你鍾意牛肉同越式美食,呢個combo set絕對值得一試!一嚐到那濃郁嘅牛肉河粉,就會明白呢間小小的店有幾大的驚喜!

2023-10-02 44 瀏覽
琴日睇煙花前諗住食個快飯,咁就諗起附近有越南舖,去到之後好剛剛有位之後要排隊,真好彩。我嗌咗生牛肉湯粉配檸檬特飲,生牛肉雖然生,但係佢啲湯夠熱,好快就熟曬,剛剛好啲湯好甜,洋蔥係紫洋蔥都係甜甜的 另外佢會提供唔同嘅配料,例如有炸蒜片,青檸,魚露任君選擇,好週到
啲湯好甜,洋蔥係紫洋蔥都係甜甜的
2023-09-27 41 瀏覽
收工後 同同事是但搵個地方 傾下八婆事🏮餐廳門口🏮有兩盞紅色燈籠 十分顯眼裝修亦充滿越南味道🇻🇳餐牌好簡單 已經分哂類 一睇就明🍜香茅豬扒撈檬好多伴菜 健度得黎 又可以增添口感檬粉本身都好夠味 唔需要加太多汁 檯面有齊青檸 辣椒🌶️ 可以自由添加🥖越式雞絲法包點解要有芫荽😢好彩個包無吸到啲味🫢雞絲大大條 好味 自己再加啲泰式辣醬 口感更juice🥗木瓜絲沙律一人份量 剛剛好 味道 不過不失🫔越式春卷即叫即炸 熱辣辣 脆卜卜架😋🥤西柚汁 🥤檸檬特飲
收工後 同同事是但搵個地方 傾下八婆事

即叫即炸 熱辣辣 脆卜卜架😋

🥤西柚汁
🥤檸檬特飲

2023-09-22 97 瀏覽
一踏入門口有種去咗旅行嘅感覺,餐廳裝潢很有越南風格,牆上有具越南特色嘅塗鴉,好靚好適合打卡,好幾年冇去越南玩喇,真係咩感覺都返晒嚟。餐廳環境唔大,枱與枱之間距離有啲迫狹。用餐時間係星期六下午,人唔算多。落單經QR碼,落咗單會一次過網上比埋錢,都幾方便。一個套餐有主菜、小食,飲品。價錢還好唔算貴。會安生牛肉湯河⁸⁵湯河充滿九層塔香味,湯底清香撲鼻,鮮味濃郁。青檸同辣椒係自助形式,隨自己喜好加多加少都得。生牛肉質嫩滑,有牛味有咬口。香蒜牛油雞翼雞翼表面炸得金黃香脆。不過雞翼味道偏淡,食唔出香蒜亦沒有牛油味。油份偏多食完兩隻雞翼,兩大攤油仲係個碟上面。越式煉奶咖啡味道淡,感覺似三合一沖出來仲要加咗好多水溝稀晒果種。

會安生牛肉湯河⁸⁵

香蒜牛油雞翼

越式煉奶咖啡
味道淡,感覺似三合一沖出來仲要加咗好多水溝稀晒果種。

會安生牛肉湯河
香蒜牛油雞翼
越式煉奶咖啡
會安生牛肉湯河
2023-09-21 37 瀏覽
最近行街時見到灣仔有間正宗越南🇻🇳 餐廳🍴, 無論越南🇻🇳的法式麵包🥯、海南雞撈檬粉 等等都使我垂涎三尺🤤店鋪不大但是裝潢很有特色,一邊牆壁掛滿了越南🇻🇳風景圖像和美食照片,另一邊牆壁則是吸晴的壁畫,抬頭看看又有越式的燈飾,都幾有情調🥰海南雞河粉肉質口感軟滑可口金點堆特色醬更惹味豬頸肉飯燒製燒頸肉香味十足肉質鮮美滋味!小食更品嚐了越式春卷及香蒜牛油雞翼及飲品椰青水, 清爽解喝!越.男 灣仔大王東街28號地舖

海南雞河粉
肉質口感軟滑可口金點堆特色醬更惹味

豬頸肉飯
燒製燒頸肉香味十足肉質鮮美滋味!

越.男
灣仔大王東街28號地舖
2023-09-17 29 瀏覽
同朋友去演藝學院睇舞台劇之前,去咗灣仔附近醫肚越式雞絲法包作為麵包痴,見到有法包就一定要試吓🥰法包焗到好香脆。越南法包獨有嘅豬肝醬配上酸甜既紅蘿蔔絲,味道清新之餘亦有淡淡既肉味👍🏻海南雞撈檬粉檬粉軟硬度岩岩好,唔會煮到過淋。👍🏻 配上枱上面特制既醬汁,非常開胃。海南雞肉質嫩滑,雞皮唔會有太多脂肪小食: 木瓜絲沙律,米紙卷對比主食。 小食既味道相對普通但味道亦唔錯套餐都可以配野飲。但注意佢既野飲係現成野飲而唔係即沖既。😮‍💨
同朋友去演藝學院睇舞台劇之前,去咗灣仔附近醫肚

越式雞絲法包
作為麵包痴,見到有法包就一定要試吓🥰

海南雞撈檬粉

小食: 木瓜絲沙律,米紙卷
對比主食。 小食既味道相對普通但味道亦唔錯