2022-05-15 173 瀏覽
終於開返晚市堂食,好多野食其實都係餐廳食先有佢既原味,無論賣相擺盤定熱度味道都係。今日簡簡單單同屋企人出街食個晚餐,諗起好耐無食脆卜卜熱辣辣既小食,仲有滴滴下既越南咖啡,於是就揀左間食越南菜既。餐廳名叫「越男仔」,除左因為老闆係一個做越南菜既男仔之外(當時開店係男仔,而家十年過去都變成男人啦),亦都希望好似「譚仔」咁打響一個屬於香港人既招牌,諗起越南菜就會諗起「越男仔」呢種親民既感覺。又真係wor,我今晚就係想食越南野,就諗起附近有呢間。另外個「男」字拆開係「有田有力」,希望用唔同既食材努力研發多d菜式比大家試。所以餐廳裝修都幾有玩味,用好似香港路牌既字體寫左d港式搞笑真言。又不乏越南風既竹帽,仲有越南殖民地時期既馬賽克瓷磚,fusion得幾特別。唔知有冇人同我一樣,食越南泰國野都鍾意叫返杯龍眼冰?食炸野辣野要襯返返杯凍既甜野,但椰汁果d又怕肥同埋會越飲越渴,龍眼果種清甜就岩哂。呢度果杯因為係加埋花蜜同茶,唔好見佢咁深色,唔係死甜既,仲有好多龍眼肉落雨濕濕,屋企人就想點返杯熱野。越南咖啡非常signature,真係上枱係你面前慢慢滴咖啡渣聞落去好香,滴完用匙羹將咖啡同鍊奶層攪勻,個比例

越式咖啡

咖啡渣聞落去好香,滴完用匙羹將咖啡同鍊奶層攪勻,個比例岩岩好,甜得黎又提昇到咖啡既甘香,更濃滑香醇,好飲

越式咖啡

芝士蝦多士係呢度嘅名物,用左越式蝦餅加入港式既蝦多士既殼,所以係非常足料彈牙既蝦膠,入面包埋流心既芝士真係超邪惡
外面滿滿既白芝麻鋪係薄薄既脆多士,比傳統港式茶餐廳嘅蝦多士減少澱粉質,變相有更多蝦、更真材實料。

法式芝心蝦多士

番茄湯酸酸地比較開胃,配全豬既配料就會覺得無咁膩。四寶分別係香茅豬扒、扎肉、豬頸肉條、炸豬肉絲,各有唔同口感。香茅豬扒最為驚豔,香茅醃料非常入味,就算真係蕃茄入面都唔會搶咗個味。

胡志明市紅番茄四寶湯檬粉

檬粉即使浸係湯入面耐左都唔會變得太腍,仲有爽而分明既口感,仲因為吸左番茄湯而變得惹味。
胡志明市紅番茄四寶湯檬粉

椰汁酸湯係呢度另一個招牌,都係出面搵唔到嘅味道。湯頭鹹鹹酸酸好惹味,加少少椰汁香而不膩。成鑊用火鍋連爐火上,涼涼地既晚上食就最好不過。

椰汁酸湯浸滑雞拼大蝦粉絲煲

鑊仔菜仲會跟個飯或者豬仔包,豬仔包比想像中大個,烘至熱脆先上碟,浸落湯果度食都唔會太腍,吸湯一流

雞扒夠哂腍但唔算油,吸左椰汁既味道好夾
大蝦爽又大隻,仲好貼心咁用火槍稍微烤到帶少少焦,香氣四溢

椰汁酸湯浸滑雞拼大蝦粉絲煲

餐廳而家做緊好多優惠,除左外賣有$1海南雞外,堂食就有飲品第二杯半價、精選菜式特價。我哋三人嗌左兩個主食一個小食,加埋嘢飲已經非常足夠,絕對係抵食之選。

法式芝心蝦多士
  • 法式芝士蝦多士
  • 椰汁酸湯
2022-05-15 17 瀏覽
有時間出嚟唞吓氣,話說沙田呢一度嘅風景優美,仲有一條小食街添,諗住過嚟掃一下街啦,點知見到呢間越南嘅舖頭個裝修都好得意喎😎同埋裏便有啲招牌都好有玩味🤘🏻個老闆應該後生仔嚟嘅,我估係除非唔係😬於是就坐低試吓佢啲食物啦🥰🥰🥰個服務員的服務態度都好好👍🏻同埋好細心,一嚟就問我哋要唔要杯水洗下啲餐具🍴招牌無骨雞配黃姜飯話明招牌梗係一定要嗌啦,雞肉嫩滑,黃姜飯香噴噴❤️原隻軟殼蟹配黃姜飯大大隻嘅軟殼蟹,外表香脆可口,內裏軟林林,蟹味十足,呢一味有驚喜值得一試。,清雞湯隨餐附上清甜鮮味雞湯。椰汁酸湯香濃椰子味伴隨酸酸嘅味道開胃十足。牙車快沙律肉絲伴隨白蘿蔔,紅蘿蔔絲,椰菜清香口味無骨鳳爪沙律爽口無骨鳳爪酸酸甜甜十分開胃椒鹽脆蛋魚柳外表蒜香味十足嘅脆皮,內裏加軟淋淋嘅魚肉,好特別。手撕雞檬紙卷檬粉再用紙卷包住,清新味十足,加點手撕雞,食落清新口感味十足。
有時間出嚟唞吓氣,
話說沙田呢一度嘅風景優美,
仲有一條小食街添,
諗住過嚟掃一下街啦,
點知見到呢間越南嘅舖頭個裝修都好得意喎😎
同埋裏便有啲招牌都好有玩味🤘🏻
個老闆應該後生仔嚟嘅,
我估係除非唔係😬
於是就坐低試吓佢啲食物啦🥰🥰🥰

服務員的服務態度都好好👍🏻
同埋好細心,
一嚟就問我哋要唔要杯水洗下啲餐具🍴

招牌無骨雞配黃姜飯
話明招牌梗係一定要嗌啦,雞肉嫩滑,黃姜飯香噴噴❤️

原隻軟殼蟹配黃姜飯

清雞湯
隨餐附上清甜鮮味雞湯。

椰汁酸湯
香濃椰子味伴隨酸酸嘅味道開胃十足。

牙車快沙律
肉絲伴隨白蘿蔔,紅蘿蔔絲,椰菜清香口味

無骨鳳爪沙律
爽口無骨鳳爪酸酸甜甜十分開胃

椒鹽脆蛋魚柳
外表蒜香味十足嘅脆皮,內裏加軟淋淋嘅魚肉,好特別。

手撕雞檬紙卷
小店裝潢富有特色 用上斗笠作燈罩更有很多潮語slogan和復古壁磚主打越式料理 有基本的生肉湯河 火車頭炒飯等 還有特色小食.鑊仔菜.串燒.沙律等~.◽️越南蒜蓉牛油雞翼 $65推介no.1就點了試試外皮炸得很脆口 牛油味很香濃加了蒜蓉味道更惹味 蒜蓉控應該很愛🤭.◽️胡志明市紅蕃茄火車頭 $148 配粉絲 +$6整個都是很濃郁的蕃茄湯底😬火車頭全都是牛的配料: 牛丸.牛筋.生牛肉.牛柏葉肉質軟嫩 牛筋帶有筋道 每一口都充滿茄香可以選配白飯/豬仔包/黃薑飯/蒜蓉包我們選了最卦湯的粉絲 很入口desu~.◽️龍眼花蜜茶 $35加了花蜜甜甜的 帶龍眼香好清甜.◽️越式鴛鴦拉茶 +$16飲品第二杯有半價喔~先待滴漏咖啡滴完再加煉奶攪拌再倒入奶茶就是鴛鴦拉茶!! 甜度適中 味道香醇奶滑 茶味突出.總結,小店雖小 但環境卻很有特色而且選擇頗多蕃茄湯底的火車頭很有風味 茄香濃郁很足料豐富 兩個人吃都已經很撐了還可以一次過試多款牛牛~蒜蓉牛油雞翼都頗推薦的 很香脆惹味!
小店裝潢富有特色 用上斗笠作燈罩
更有很多潮語slogan和復古壁磚

主打越式料理 有基本的生肉湯河 火車頭炒飯等
還有特色小食.鑊仔菜.串燒.沙律等~
◽️越南蒜蓉牛油雞翼 $65

整個都是很濃郁的蕃茄湯底😬
火車頭全都是牛的配料: 牛丸.牛筋.生牛肉.牛柏葉

肉質軟嫩 牛筋帶有筋道 每一口都充滿茄香

可以選配白飯/豬仔包/黃薑飯/蒜蓉包
我們選了最卦湯的粉絲 很入口desu~

◽️龍眼花蜜茶 $35
加了花蜜甜甜的 帶龍眼香好清甜

◽️越式鴛鴦拉茶 +$16
越式鴛鴦拉茶

飲品第二杯有半價喔~
先待滴漏咖啡滴完再加煉奶攪拌
再倒入奶茶就是鴛鴦拉茶!!
甜度適中 味道香醇奶滑 茶味突出
越式鴛鴦拉茶

總結,
小店雖小 但環境卻很有特色而且選擇頗多
蕃茄湯底的火車頭很有風味 茄香濃郁

很足料豐富 兩個人吃都已經很撐了
還可以一次過試多款牛牛~
蒜蓉牛油雞翼都頗推薦的 很香脆惹味!
2022-05-14 11 瀏覽
屯馬線開通之後,又可以探索好多地道美食,今天特意過來吃越男仔,很貼地氣的街坊餐廳,價錢合理,份量又足。蔥油三味配黃薑飯 92配沙律和米紙卷,我要的是鳳爪沙律,味道層次分明,米紙卷有兩個,份量很足。跟餐的清雞湯,開胃醒神。熱檸檬水,也是很新鮮。三色脆雞🐔翼 58超級大份量,有6隻,簡直超級划算,可以嘗試3種不同口味。 冰鎮蜜糖凍番茄🍅 38今天的最愛,作為飯後甜點,簡直就是一流。最喜歡的是番茄的口感,鮮美入味之餘又有營養。越男仔沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖

蔥油三味配黃薑飯 92
跟餐的清雞湯,開胃醒神。熱檸檬水,也是很新鮮。

三色脆雞🐔翼 58
超級大份量,有6隻,簡直超級划算,可以嘗試3種不同口味。

冰鎮蜜糖凍番茄🍅 38

越男仔
沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
2022-05-14 21 瀏覽
附近餐廳都食過,呢間越南仔算幾好味又選擇多,裝修都幾特別,不過唔算大,位置唔多。沙嗲串燒撈檬呢個係午市套餐,三串大大串嘅串燒上淋上勁多邪惡沙嗲汁,好惹味😋夏天食檬粉,特別開胃芝心蝦多士推介呢個蝦多士,入面加咗芝士,有流心效果,非常之唔錯。海膽軟殼蟹海膽係熟嘅,幾香,不過如果係生嘅可能會更好味,軟殼蟹好香膽。菠蘿豬頸肉炒紅米飯紅米炒飯好少見,覺得都好香,而且飯粒炒得好乾身,豬勁肉好嫩,少少肥,不過好味。杯咖啡冰沙好靚,可以加錢換特飲,都幾多選擇。午市會抵啲,可以當飯堂。

沙嗲串燒撈檬

芝心蝦多士

推介呢個蝦多士,入面加咗芝士,有流心效果,非常之唔錯。

海膽軟殼蟹

菠蘿豬頸肉炒紅米飯

2022-05-14 138 瀏覽
滂沱大雨中,一行三人來到食店臨立的河畔區,先找個地方竭腳避雨兼晚飯。今次選的是越南菜。食店的裝潢甚具越南家庭式經營的感覺,燈罩亦仿似越南的竹帽,並以大大個的花街磚作為裝飾。牆上掛了很多有趣的字句,並有大螢幕介紹一些地道食品的製作過程。其實也不太肚餓,三個人要了兩款主食、一份小食及兩杯飲品。一杯飲品是凍龍眼花蜜茶 ($35),有幾粒龍眼,花蜜茶甚為清甜。另一杯是正宗越南特色的越式咖啡 (原價$28,第二杯飲品半價),有越南特色的蒸餾咖啡杯套,咖啡粉在上格的不銹鋼杯中,經蒸餾滴落下層的玻璃杯內,滴完後移開上層不銹鋼杯,將咖啡與預先放在玻璃杯內的煉奶攪匀,即成一杯「啡走」,可以慢慢品嚐,味道不錯。小食是法式芝心蝦多士4件 ($69),蝦膠炸得香脆,內裡還夾著些芝士,芝士呈半溶化的流心狀態,軟腍味美,口惑不錯,下面還伴著些椰菜絲及甘筍絲,可中和炸物的熱氣。主食之一的胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉 ($98),十分大碗,湯底蕃茄味道濃郁,除了檬粉之外還有很多洋蔥,而這個四寶湯檬粉是全豬的,四寶有大件的香芧豬扒、味濃的炸豬肉粒、爽口的豬頸肉條及軟滑的扎肉片,檬粉也十分爽滑。另一個主食是椰汁酸湯浸滑雞拼大

其實也不太肚餓,三個人要了兩款主食、一份小食及兩杯飲品。

凍龍眼花蜜茶

法式芝心蝦多士4件
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
另一個主食是椰汁酸湯浸滑雞拼大蝦粉絲煲跟大脆包 ($148),湯底少少酸,可以用大脆包蘸湯來食,湯內有許多滑雞,還有蘿蔔片,荷蘭豆,洋蔥及菜等,兩隻大蝦很大隻,是燒熟的。粉絲也很爽滑,因為粉絲煲是用火加熱的,店員提醒我們不要煮太久以免粉絲太腍變得糊口。
椰汁酸湯浸滑雞拼大蝦粉絲煲跟大脆包
是晚整體來說味道正宗,大家都幾滿意。
凍龍眼花蜜茶
法式芝心蝦多士4件
椰汁酸湯浸滑雞拼大蝦粉絲煲跟大脆包
1K
2022-05-14 25 瀏覽
和牛海膽他他 配檬汁 上面有炸蒜佢同平時有啲唔同,特別之處就覺得食完都覺得健康,佢入面係沙律,成個感覺好清新芝士蝦多士 好耐冇食過蝦多士,呢個份量來講都算多佢係薄薄既麵包,配上大量嘅蝦膠,中間有芝士都香脆嘅,不過因為佢係炸又有芝士都膩蒜茸奶油豬 好香蒜蓉味,估佢唔到同奶油會夾蒜蓉包食過 奶油豬都食過 但係一齊食就第一次真係好香蒜蓉味之餘又唔會蓋過咗奶油味仲要全部野都好多沙律 🥗 罪惡感會變得冇咁大 滴漏咖啡 佢呢度除咗原味之外竟然有其他味道今次就試吓去朱古力味有咩特別 整體來講我就最鍾意佢個環境嗰啲牌真係好正,同埋啲燈真係好似越南風幾時先可以出國

和牛海膽他他 配檬汁 上面有炸蒜

芝士蝦多士
好耐冇食過蝦多士,呢個份量來講都算多
佢係薄薄既麵包,配上大量嘅蝦膠,中間有芝士
都香脆嘅,不過因為佢係炸又有芝士都膩

蒜茸奶油豬 好香蒜蓉味,估佢唔到同奶油會夾
蒜蓉包食過 奶油豬都食過 但係一齊食就第一次
真係好香蒜蓉味之餘又唔會蓋過咗奶油味

仲要全部野都好多沙律 🥗
罪惡感會變得冇咁大

滴漏咖啡 佢呢度除咗原味之外竟然有其他味道
今次就試吓去朱古力味有咩特別

整體來講我就最鍾意佢個環境
嗰啲牌真係好正,同埋啲燈真係好似越南風
幾時先可以出國
2022-05-13 20 瀏覽
去完呢頭附近探完親戚 經過呢間越式新派餐廳椰汁酸湯浸雞拼大蝦粉絲煲湯底酸酸地勁配點椰汁味都幾正雞好嫩滑,蝦都好爽口,份量不少,蝦🦐又大隻 仲𠝹開中間 ,唔使怕麻煩都容易食到,主角粉絲勁有椰汁大蝦味道燒吞拿魚柚子檬紙卷燒吞拿魚好香,食到柚子甜酸味,檬粉淋上酸甜醬汁更加正 勁開胃手撕雞椰汁酸湯檬粉其實都好大碗 唔怕食唔飽🤣雞肉滑 檬粉配合湯底酸酸地加椰汁🥥入晒味 好得👍🏻另外添配醬料 除自己喜好去加法式芝心蝦多士🥪多士炸得好脆口,中間係流心芝士同蝦膠,蝦膠爽口好有蝦味配合流心芝士冇得輸
去完呢頭附近探完親戚

法式芝心蝦多士🥪

• 法式芝心蝦多士
  • 手撕雞椰汁酸湯檬粉
2022-05-13 22 瀏覽
入而裝修有好多貼地嘅字句,打卡一流🤩食物質素就普普通通主食好大份,但啲肉就少左啲我地叫左:越式牛肉牛骨湯河粉:清淡,超多粉,略嫌少肉菠蘿豬頸肉紅米炒飯:豬頸肉油,然後炒飯都油,但唔夠菠蘿去中啲油,不過好多飯,夠飽🥺熱檸水水果茶:問佢有無得走甜,佢話應該有,跟住就比左杯甜嘅水果茶比我🥲依家佢推出緊優惠,買滿40蚊就有一個印仔,5個印仔就可以減20蚊
入而裝修有好多貼地嘅字句,打卡一流🤩
食物質素就普普通通
主食好大份,但啲肉就少左啲
我地叫左:
越式牛肉牛骨湯河粉:
清淡,超多粉,略嫌少肉
菠蘿豬頸肉紅米炒飯:
熱檸水
水果茶:
問佢有無得走甜,佢話應該有,跟住就比左杯甜嘅水果茶比我🥲

2022-05-12 41 瀏覽
越男仔 沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖香港加油😇店舖四四方方環境裝修幾有feel擺設得幾靚好多卡位 正呀😗😂每張枱都有一支兩盞吊燈 有中國風既山水畫 有越南味道嘅瓷磚睇得出老細佈置有心思店員親切有禮 手撕雞椰汁酸湯檬粉🤓椰汁酸湯 簡稱爺孫 呀 係椰酸😆🤓第一次食 感覺好新鮮 以為會怪怪地🤓出嚟個效果好開胃 好味😋🤓手撕雞食得出有用火槍燒過🤪🤓配合埋越男仔獨有嘅調味三寶🤓指天椒🌶️青檸 蝦油蒜頭🧄加配小食 香茅猪扒😏脆香 香茅味夠!味道啱啱好😏因為坊間嘅香茅豬扒太鹹😫串燒牛肉😎配合沙嗲醬 啖啖肉鮮香茅青檸梳打🍋原支象牌梳打水🍋新鮮香茅 厚切三大塊青檸🤭😳以下節錄左部份美食🤫🫢🔅無骨雞 配黃薑飯🔅無骨 鴛鴦雞 配 黃薑飯•🔅河內 蔥油三味 配 黃薑飯(豬扒+豬頭肉+扎肉)🔅香茅 蔥油 大雞扒 (+$6蒜香牛油)配 白飯🔅蜜糖燒 豬軟骨+煎蛋 配白飯🔅招牌 原隻海南雞脾 椰汁酸湯 檬粉/記撈檬/配黄整飯🔅蔥油豬扒(+$9 加雞扒/ 雞翼x2)配 白飯🔅香茅 蒜烤牛肉 +煎蛋 炒 金邊粉(+$3可韓红米炒飯)🔅秘製豬頸肉配白飯 $53/L3A.配撈檬 (+$3檬粉,河粉,金遠粉广+55粉
越男仔

🍋新鮮香茅 厚切三大塊青檸

🤭😳以下節錄左部份美食🤫🫢

🔅無骨雞 配黃薑飯
🔅無骨 鴛鴦雞 配 黃薑飯•
🔅河內 蔥油三味 配 黃薑飯(豬扒+豬頭肉+扎肉)
🔅香茅 蔥油 大雞扒 (+$6蒜香牛油)配 白飯
🔅蜜糖燒 豬軟骨+煎蛋 配白飯
🔅招牌 原隻海南雞脾 椰汁酸湯 檬粉/記撈檬/配黄整飯
🔅蔥油豬扒(+$9 加雞扒/ 雞翼x2)配 白飯
🔅香茅 蒜烤牛肉 +煎蛋 炒 金邊粉(+$3可韓红米炒飯)
🔅秘製豬頸肉配白飯 $53/L3A.配撈檬 (+$3檬粉,河粉,金遠粉广+55粉絲)
🔅越式 生牛肉 牛骨湯河粉
🔅招牌 越男仔 手撕雞 椰汁酸湯 檬粉
🔅北越煎蛋 肉碎(豬)配白飯(4$8加雞扒/雞翼x2)
🔅自家製沙爹 串燒(牛+雞+豬)撈 檬粉
🔅胡志明市紅 蕃茄四寶 湯檬粉(豬扒+豬頸肉+脆豬肉+扎肉)
🔅火炙 香茅燒汁 薄燒牛 配白飯
🔅法式 牛粒 紅飯/ WL14A. 配撈檬
🔅越男仔 火車頭 湯河粉(生牛+牛根+牛丸+烤牛+牛百葉)
🔅胡志明市 紅蕃茄 豬扒 焗紅米炒飯

🍻雙檸紅茶(檸檬 +青檸)
🥂吉百利朱古力
🍻鮮薄荷漏漏啡
🥂朱古力漏漏啡
☕️椰香漏漏啡

越式豬頸肉
香茅雞中翼(3件)
香茅豬扒
牙車快沙律
酸辣無骨鳳爪沙律
越式蝦餅(5件)
蒜香牛油雞翼

海膽控之選
海膽春卷(2件)
海膽牛他他(4件)
海膽檬紙卷(3件)
海膽軟殼蟹(原隻)
2022-05-12 15 瀏覽
自己都鐘意去食越南菜,收工時去左呢間餐廳食飯。通常我都會留意一下餐廳有咩小食,呢間餐廳我特別注意佢哋嘅海膽檬紙卷;咁啱佢哋嘅午市套餐亦都有呢個可供選擇;佢個午市套餐可以有小食前菜,本來就剩係得檬紙卷,但我自己就選擇另外top up $35加海膽;雖然味道唔算特別濃,但都OK嘅;另外一個小食係無骨鳳爪,酸酸甜甜都幾好食;飲品方面我選擇朱古力滴漏咖啡,朱古力味,我感覺係吉百利嘅朱古力粉,中和左本身滴漏咖啡嘅苦味;之後主食係沙嗲串燒PHO,湯底佢有蕃茄湯底同埋椰汁酸湯可以選擇;蕃茄湯底我已經成日食,所以今次我問完服務員之後,知道椰汁酸湯係又咸又酸,所以特別想試下,結果係冇令我失望嘅我連湯底都飲埋。菠蘿梳打都幾唔錯,原支梳打上,最後消滯都幾唔錯。
自己都鐘意去食越南菜,收工時去左呢間餐廳食飯。

另外一個小食係無骨鳳爪,酸酸甜甜都幾好食;

菠蘿梳打都幾唔錯,原支梳打上,最後消滯都幾唔錯。

2022-05-09
沙田圍既鄰居真幸福✨附近四圍都有好野食。今次到訪既越南餐館外表看似平平無奇,但入去見到佈置好鬼馬,又有越南特色🧺冰鎮蜜糖凍蕃茄 ($42)以原個蕃茄🍅去皮,經雪凍後加上蜜糖🍯。蕃茄好大個,而且同蜜糖意外地好夾,味道香甜同有驚喜。夏天食會好清涼🧊我會返屋企試下整黎食🧡法式芝士蝦多士🍤 ($69)多士面層鋪滿芝麻,好似芝麻包🥖,一啖咬落去,每個角位都有多士既鬆脆質感✨,內層包滿蝦滑同芝士🧀。蝦滑彈牙,芝士柔軟,外脆內軟,口感豐富胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉🍜 ($98)️警告❗️檬粉份量非常大,兩個人食都食唔哂🙈 尼個絕對係糧尾之選😂 碗都特別大,檬粉同肉都有好多,係菜單完全睇唔出🙈裡面四寶包括豬扒、豬頸肉、脆豬肉和扎肉,每樣都有好多份量🤩 最鍾意脆豬肉既口感,外面微脆,咬落帶點煙靭,煙靭控要試一試👍🏻 配上好濃郁既蕃茄湯,亦有好足料既蕃茄,再加入生、熟洋蔥🧅、香蒜、香蔥等調味,開胃又好食🥳

冰鎮蜜糖凍蕃茄 ($42)

法式芝士蝦多士🍤 ($69)

胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉🍜 ($98)

2022-05-10 63 瀏覽
約胃民去沙田圍,佢叫大胃唔好咁早到,因為冇咩嘢行結果真係早到咗,行吓行吓發覺幾多嘢食,就走入一間越南嘢食吓咖喱飯食過,魷魚包飯都食過,兩者mix埋就未食過,魷魚燒得脆脆地,包住惹味嘅咖喱飯,食落都幾有風味蝦多士都幾厚身,面頭滿滿芝麻,烘得幾香脆,裡面就爆芝,仲有啖啖蝦肉,算幾滋味大啡菇趁佢有買一送一,就嗌兩種味嚟試吓胃民食嘅係烤牛肉,大胃食嗰隻包住生蠔一切開,蠔味湧出嚟,同菇肉一樣嫩口唔知龍眼冰算唔算係越南嘢喇?不過大胃都幾鍾意飲,加上佢落咗花蜜,甜絲絲唔錯胃民就飲椰汁鴛鴦冰,即係加咗紅綠豆,佢話椰味幾出,都飲得過
約胃民去沙田圍,佢叫大胃唔好咁早到,因為冇咩嘢行

結果真係早到咗,行吓行吓發覺幾多嘢食,就走入一間越南嘢食吓

招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯

法式芝士蝦多士

大啡菇趁佢有買一送一,就嗌兩種味嚟試吓

鎮店焗珍寳有機蘑菇

胃民食嘅係烤牛肉,大胃食嗰隻包住生蠔

一切開,蠔味湧出嚟,同菇肉一樣嫩口

椰汁鴛鴦冰

胃民就飲椰汁鴛鴦冰,即係加咗紅綠豆,佢話椰味幾出,都飲得過
2022-05-06
招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯
法式芝士蝦多士
鎮店焗珍寳有機蘑菇
  • 法式芝心蝦多士
河畔呢個地方雖然唔近沙田市中心,但都幾多好嘢食😋今次就嚟咗呢間越男仔,之前都試過叫外賣返屋企食,有信心保證😚餐廳座位都非常闊落,大餐牌寫滿好多不同類型嘅越南菜,花多眼亂好難揀呀~我哋叫咗個蝦餅拼豬頸肉撈檬 ($88)😌我本身好鍾意食撈檬,呢個酸汁好夠味,檬粉亦唔會太淋,仲有青瓜絲同蘿蔔絲增加返口感😚蝦餅好有驚喜,好彈牙~豬頸肉都好香,肥瘦均稱👍🏻另外叫咗個越南蒜香牛油雞翼 ($65)😗雞翼好香脆,都算幾大隻呀~牛油味都幾出,上面撻蒜蓉陣味更出,屬重口味之選🤣見到越南咖喱滑雞煲 ($108)好似好吸引🤣仲加咗個大脆包 ($28)~本身以為會裝落個包度,原來係另上,因為個煲有個火熱住啲咖喱🤣咖喱椰汁味非常香濃,唔辣嘅~啲雞冇骨,都幾嫩滑😆我最欣賞個包,外脆內軟,點埋咖喱食真係一流😋飲品方面第二杯有半價~叫咗椰子沙冰 ($40),椰味重而唔會過甜,夏天飲好正☺️另一杯雙檸香茅薑蜜 (半價後$19)比較清新,濃濃薑味好醒神😚食物質素真係唔錯,而且價錢都相宜,服務態度殷勤,唔錯👍🏻

蝦餅拼豬頸肉撈檬

越南蒜香牛油雞翼

越南咖喱滑雞煲加大脆包

椰子沙冰
雙檸香茅薑蜜

食物質素真係唔錯,而且價錢都相宜,服務態度殷勤,唔錯👍🏻
2022-05-06
蝦餅拼豬頸肉撈檬
越南蒜香牛油雞翼
越南咖喱滑雞煲加大脆包
椰子沙冰
雙檸香茅薑蜜
2022-05-09 31 瀏覽
朋友話沙田河畔附近有間越南嘢好掂檔抵食又好食咁話喎咁就梗係叫話三五知己去試下啦當日好肚餓 (其實有邊日唔餓lol)一坐低就叫咗好多美食招牌嘅芝士蝦多士 啖啖蝦滑 必點仲有蟹 配有少少沙律菜另外仲有豬頸肉 燒得剛好 肉質肥美重點來了!!全晚我最喜愛嘅就係呢碗生牛生蝦椰汁酸湯檬個湯酸酸甜甜 又有椰香唔食生牛或蝦都可以揀手撕雞食完啲麵都忍唔住飲埋啲湯仲有個外型咁獨特嘅就係招牌原隻魷魚釀咖喱炒飯雖然炒飯比我想像濕潤但配埋魷魚係夾嘅!

朋友話沙田河畔附近有間越南嘢好掂檔
抵食又好食咁話喎
咁就梗係叫話三五知己去試下啦
當日好肚餓 (其實有邊日唔餓lol)
一坐低就叫咗好多美食
食完啲麵都忍唔住飲埋啲湯
仲有個外型咁獨特嘅就係
招牌原隻魷魚釀咖喱炒飯
雖然炒飯比我想像濕潤
但配埋魷魚係夾嘅!