2022-06-10 34 瀏覽
好耐無食越南美食喇,經過見到午餐有$1🐔,幾特別,於是就去試下,不過要買夠$90先有得買$1雞。叫左個燒豬軟骨+煎蛋配🍚,性價比不錯,燒豬軟骨同平時食開既豬軟骨唔同,有少少似燒排骨既口感XD,都係要比個Like👍🏻

10 分鐘 (外賣自取)
2022-06-09 33 瀏覽
沙田 河畔花園越南菜———————————-夏日炎炎 無乜胃口$48酸辣無骨鳳爪沙律最岩夏天食 冰冰涼涼易入口酸辣無骨鳳爪啖啖肉加埋番茄🍅 酸甜又開胃串燒沙嗲拼盤$39豬 牛 雞 三種一次過嘗試肉感沙嗲香濃多汁配埋串燒既燒焦感一流雞肉嫩滑 牛肉香氣四溢嫩口 豬肉口感爽脆鮮香茅青檸梳打$18夏日炎炎配番杯飲番啖有氣梳打即刻清除炎熱感手撕雞椰酸湯檬粉$39湯底酸酸地好開胃 帶有少少椰香味手撕雞同檬粉吸收哂湯汁手撕雞嫩滑

沙田

湯底酸酸地好開胃 帶有少少椰香味
手撕雞同檬粉吸收哂湯汁
手撕雞嫩滑
2022-06-09 21 瀏覽
今日突然好掛住越南粉及越式小食味道,就去左沙田越南仔食lunch。今次叫左招牌無骨雞配黃薑飯,小食揀左無骨鳳爪沙律及手撕雞檬紙卷,餐湯有牛骨湯同餐飲凍檸茶,仲有越南仔火車頭湯河粉,配椰青同埋越式素春卷。無骨雞啖啖肉而最緊要雞肉幼嫩一d都吾肥,點埋特製醬汁配黃薑飯食一流。無骨鳳爪沙律酸酸辣辣超醒胃,手撕雞檬紙卷好有越式傳統味道,鍾意越南小吃一定 like。牛骨餐湯一小碗但好鮮味。火車頭粉有生牛、牛根、牛丸、烤牛、牛百葉,真係又多又豐富,係牛魔王嘅至愛。椰青及越式素春卷係食越南野必叫,又fresh又有越式感覺。
牛骨餐湯一小碗但好鮮味。
椰青及越式素春卷係食越南野必叫,又fresh又有越式感覺。
2022-06-08 24 瀏覽
住呢頭附近,呢間餐廳食過好幾次,都唔錯。今次見到有機蘑菇釀買一送一,就叫左一個釀牛肉,一個釀茄子試下。就咁睇,就睇唔出兩者嘅分別,上面有一塊芝士,望落去非常邪惡😂😂再喺上面擺一啲炸蒜、洋蔥、葱做配料。先試牛肉,一切開,啲肉汁留晒出嚟🤤🤤🤤用刀叉切,以為自己食緊飽魚😂😂個菇好香好厚肉,配上牛肉,好味😋另外一個釀茄子,反而無牛肉咁好色。茄子個味偏淡,但蒸得軟熟補得番👍🏻👍🏻另外叫左兩個椰子沙冰,第二杯半價!大大杯好抵飲,夏天咁熱,真係要叫個沙冰涼一涼快先得😂😂唔係好飽,再追加個豬仔包,皮脆內軟,但散叫有d唔抵,跟餐叫或者會好啲!😉😉

再喺上面擺一啲炸蒜、洋蔥、葱做配料。
先試牛肉,一切開,啲肉汁留晒出嚟🤤🤤🤤
用刀叉切,以為自己食緊飽魚😂😂
個菇好香好厚肉,配上牛肉,好味😋

另外一個釀茄子,反而無牛肉咁好色。
茄子個味偏淡,但蒸得軟熟補得番👍🏻👍🏻

2022-06-08 20 瀏覽
首先我其實好少食越南菜因為我覺得好濃味,又覺得會好重味,所以一直都好少食,但今次朋友揀咗呢一間越南菜,開頭自己都有少少唔想去但係咁耐冇食過越南嘢,咁就比次機會佢啦點知冇令我失望之外仲令我想成日去食因為完全唔重口味呀!手撕雞椰汁酸湯檬粉!極度推薦大家食呢一個!唔重味之外個椰汁加埋呢啲粉好好味呀真係淡淡我都會加湯飲呀! 三色脆雞翼平時真係好少食咁多雞翼,但我竟然一個人係可以食晒😂🤣😂😂芝心蝦多士配沙律蝦多士好脆仲熱辣辣😂總括好想每個星期都嚟食🤣🤣🤣
點知冇令我失望之外仲令我想成日去食因為完全唔重口味呀!

手撕雞椰汁酸湯檬粉!

極度推薦大家食呢一個!
唔重味之外個椰汁加埋呢啲粉好好味呀真係淡淡我都會加湯飲呀!

三色脆雞翼

平時真係好少食咁多雞翼,但我竟然一個人係可以食晒😂🤣😂😂

芝心蝦多士配沙律

蝦多士好脆仲熱辣辣😂

總括好想每個星期都嚟食🤣🤣🤣
2022-06-08 24 瀏覽
點知冇令我失望之外仲令我想成日去食因為完全唔重口味呀!

手撕雞椰汁酸湯檬粉!

極度推薦大家食呢一個!
唔重味之外個椰汁加埋呢啲粉好好味呀真係淡淡我都會加湯飲呀!

三色脆雞翼

平時真係好少食咁多雞翼,但我竟然一個人係可以食晒😂🤣😂😂

芝心蝦多士配沙律

蝦多士好脆仲熱辣辣😂

總括好想每個星期都嚟食🤣🤣🤣

2022-06-07 42 瀏覽
睇完有YouTuber介紹依間之後,一直想試下😂今日經過見到有分店😂,即刻跟住介紹去試左佢哋個2樣招牌菜。-💕 無骨海南雞配黃薑飯 $68 (+$12青檸梳打)附送清雞湯原來下午茶係配白飯,午餐先配黃薑飯,所以叫左個午餐,黃薑飯香,粒粒分明,海南雞肉滑,雞皮都滑嘟嘟🤣。-💕自選配搭 (包一款$9配料)胡志明市紅蕃茄湯$59 (+$3金邊粉+$9手撕雞+$15生牛肉+$25蝦餅)份量超級多😂,金邊粉應該有2個咁多,食落唔會好腍有咬口,湯底蕃茄味超級濃🍅,味道係偏酸小小個種。手撕雞係碎上有雞味,生牛肉最正😚濃郁牛肉味又不失嫩滑口感👍🏻。

💕 無骨海南雞配黃薑飯 $68 (+$12青檸梳打)
附送清雞湯

💕自選配搭 (包一款$9配料)
無骨海南雞配黃薑飯
胡志明市紅蕃茄湯
蝦餅
清雞湯
2022-06-06
2022-06-06 40 瀏覽
自從上次去越北,嗰撈檬汁轉咗,濃味咗好多,我就驚咗食越南嘢😂 不過今次嚟食越南仔,令我重拾返信心😋 秘製豬頸肉撈檬 $56 - 豬頸肉香口,外脆內軟🤓 我終於食到我最愛嘅撈檬,做得好好😋 嗰汁係靈魂😇海膽軟殼蟹 $99 - 廚師👨🏻‍🍳刀法好到我以為佢原隻上😂 郁一郁先知佢原來已經幫我一開四🤓👍🏻青檸梳打 $12 - 成支梳打俾你,自己沖👍🏻 金蒜脆雞翼 $23 - 雞翼唔會唔好食嘅🤓 大大隻,脆卜卜,賣相一流🤓
青檸梳打 $12 - 成支梳打俾你,自己沖👍🏻
  • 海膽軟殼蟹
  • 秘製豬頸肉撈檬
  • 青檸梳打
1K
2022-06-06 20 瀏覽
#沙田圍 嘅日與夜,新界人嘅回憶大概係夜晚燈火通明嘅一字排開嘅大排檔同邊爐吧?至於daytime,自問今日先見識到。意外地,又幾多做街坊生意嘅小店。#海膽檬紙卷有少少失望,偏乾身。個人認為同個撈檬嘅酸汁唔算好夾,不過跟餐價可以食到有海膽嘅紙米卷其實以性會比計就都高嘅!#窩蛋烤牛肉生菜包呢個好期待,一上枱無失望真係份量實足!醃得入味加埋穫氣整體好惹味,不過汁有啲多,所以包時會有啲狼狽。#越男仔火車頭湯河生牛、牛根、牛丸、烤牛、牛栢葉,份量同樣係十足,朋友一個女仔食完全食唔晒。湯河嘅湯底都幾濃郁,但又唔會好重味精,配料都算份量足,乜都有啲啱晒咩都想食啲嘅朋友仔!#椰香拉茶有時會好怕叫泰/越式飲品,因為地道嘅口味都係偏甜,意外地呢款拉茶反而唔係好甜,入口有椰香!出色!

#海膽檬紙卷

#窩蛋烤牛肉生菜包

#越男仔火車頭湯河

#椰香拉茶
今日嚟沙田圍搵朋友,沙田圍出名多嘢食,又係小店,當然要支持下。😆😆朋友介紹呢間越南餐廳,話味道好。⭐️生牛肉湯河食越南野一定要食生牛肉湯河,就知佢掂唔掂!個湯底係用大量牛骨去煮,好重牛味但又唔會口渴👍🏻👍🏻,牛肉輕輕浸一浸個湯度,有8至9成熟,又唔至於全熟。咬落去好腍,肉質靚,唔係個喺好”鞋”嘅牛肉👍🏻👍🏻好好味,呢個真係要讚!⭐️越式三寶飯 (豬扒、豬頸、扎肉)份量好足,鍾意食肉嘅人士就好啱😂😂朋友係食肉獸,佢都話好飽!啲肉加左炸蒜同葱配埋甜豉油,味道更出👍🏻👍🏻座位唔多,都係做街坊生意,感覺好warm,有heart❤️

⭐️生牛肉湯河

⭐️越式三寶飯 (豬扒、豬頸、扎肉)

座位唔多,都係做街坊生意,感覺好warm,有heart❤️
2022-06-05 17 瀏覽
今日同仔仔去咗一間好多菜式嘅越南餐廳,款式多之餘,菜式仲好有特色!睇menu都睇咗好耐,好難揀,樣樣都想試!最後我哋點咗:越式生牛肉牛骨湯河粉$63湯味濃郁,又唔會好鹹,生牛肉嚟到,自己浸落湯即刻熟,啱啱好!我仔人仔細細,基本上食晒成碗!佢大愛!法式芝士蝦多士四件$39人生第一次食蝦多士,原來咁好味,好似食蝦餅咁,好彈牙,外邊炸到好脆,但係中間夾住芝士,非常之好味!串燒沙嗲拼盤(豬牛雞各一)$49真係要讚下呢個串燒!醃料好香,淋上沙嗲汁仲好味!佢哋好貼心,因為沙嗲汁有輕微辣,知我帶住小朋友特登另上!我哋最鍾意食雞!新鮮椰青$45開頭唔知有椰青,見到隔籬枱有三大國,我哋即刻嗌,比仔仔試吓!佢超鍾意囉!唔好講笑,我都超鍾意,太耐冇飲椰青!清涼透心,正呀!餐廳裝修又好特別,好多好有趣嘅裝飾!

越式生牛肉牛骨湯河粉$63

法式芝士蝦多士四件$39

串燒沙嗲拼盤(豬牛雞各一)$49

新鮮椰青$45

餐廳裝修又好特別,好多好有趣嘅裝飾!
2022-06-05
2022-06-05 241 瀏覽
沙田除左新城市廣場覓食外,沙田圍站附近也有不少選擇,今次去了越南仔食野。這裡有不少選擇。越南野我必點的小食係越南蒜香牛油雞翼Garlic Buttered Chicken Wings。一碟有五隻。外層炸粉夠薄身,不會成口粉,又夠鬆脆,仲放了蒜蓉,味道夠突出,肉質夠嫩滑,入口有淡淡牛油味道。這款蒜香牛油雞翼好啱我口味。主菜選了手撕雞椰汁酸湯檬粉 Shredded Chicken w Vermicelli Noodle in Coconut Sour Soup。我見湯底係椰汁酸湯,幾特別,尤其適合依加天氣食。入口有椰香味道,帶點酸酸,幾開胃,手撕雞也幾好味,不會太硬和乾身。佢地推介調味三寶,包括蝦油蒜頭,青檸和指天椒,按照比例加入粉中,更滋味。飲品當然不少得越式咖啡 DeViet Coffee。咖啡滴漏出來,香味四散。我自己鍾意加入煉奶,飲的時候,又有另一番味道。原來這店已開業十三年,依加有優惠推出。

這裡有不少選擇。

一碟有五隻。

這款蒜香牛油雞翼好啱我口味。

我見湯底係椰汁酸湯,幾特別,尤其適合依加天氣食。

飲品當然不少得越式咖啡 DeViet Coffee。

咖啡滴漏出來,香味四散。

我自己鍾意加入煉奶,飲的時候,又有另一番味道。

原來這店已開業十三年,依加有優惠推出。

• 越南蒜香牛油雞翼
2022-06-05 11 瀏覽
食過新派越南菜之後...今日心思思再去,上次見隔離枱order 咗 三鮮 PHO 椰汁酸湯檬...今次一定要order 嚟食😋🌟$149 套餐入面包括~無骨鳳爪沙律:佢哋嘅無骨鳳爪有別於平時食到嗰啲,顏色唔係傳統嘅白色而係有啲似酒樓嘅鳳爪深啡色,味道亦冇平時食開嘅咁酸,總之ok 好味啦...夏天啱晒開胃👍~手撕雞檬紙卷:外層包住半透明檬再包手撕雞及脆炸蒜,食落有咬口又脆扑扑幾得意~主角出場喇...大大碗椰汁檬粉,菜了有...大蝦兩隻、生豪兩隻及滑雞肉, 全部都大大件,確實飽肚😁跟住我再叫多碗 🌟蒜香牛油雞扒拼雞翼撈檬 $65...一樣係大大碗幾震撼,加上雞翼同雞扒炸得香脆,咬落juicy...正啊😋😋如果下次再去嘅話要諗下食邊樣先😜
🌟$149 套餐入面包括

跟住我再叫多碗
如果下次再去嘅話要諗下食邊樣先😜
又與閨蜜收工直落食飯 約在近她的沙田胃口欠佳想吃簡單開胃 選了這間越南菜良心小店走東南亞復古風情 竹笠作吊燈殖民地風格馬賽克瓷磚 墨綠色懷舊沙發配上港味潮語街牌 地道也令人會心微笑餐牌款式多菜式亦頗特別 選擇很有困難 以地段來說性價比不高 勝在舒服有特色-⧫ 胡志明市紅蕃茄火車頭 ⧫ $128這碗是全牛火車頭 湯底是濃郁的蕃茄湯可以選配白飯或豬仔包 選了包來點汁吃湯底有點咸較為重口味 蘸脆包食較合適配料有生牛肉牛筋牛丸烤牛肉牛柏葉 等洋蔥蕃茄和雜菜 中和肉膩也有開胃效果加8蚊再配粉絲 成碟上自己煮吸汁掛湯鑊仔下有火爐保溫 食材豐富吃也吃不完-⧫ 焗珍寶有機蘑菇釀 生蠔/烤牛肉/茄子 ⧫ $89買一送一優惠中 仲可以選兩件不同口味大啡菇及生蠔大件多汁 充滿食材的原味烤牛肉的肉量甚多 口感比蠔那款強一些跟預期中的味道差不多 比較穩陣的選擇-⧫ 龍眼花蜜茶 ⧫ $35吃東南亞菜必選 是龍眼冰加了花蜜及茶相對來講不死甜 龍眼肉的量頗多有咬口-⧫ 冰凍水果茶 ⧫ $16 (第2杯飲品半價)寫著越男越愛特飲之選 啱哂貪新鮮的我賣相不錯 喜歡它用新鮮菠蘿偏甜但清新
又與閨蜜收工直落食飯 約在近她的沙田
胃口欠佳想吃簡單開胃 選了這間越南菜

良心小店走東南亞復古風情 竹笠作吊燈
殖民地風格馬賽克瓷磚 墨綠色懷舊沙發
配上港味潮語街牌 地道也令人會心微笑

餐牌款式多菜式亦頗特別 選擇很有困難

跟預期中的味道差不多 比較穩陣的選擇

⧫ 龍眼花蜜茶 ⧫ $35
吃東南亞菜必選 是龍眼冰加了花蜜及茶
相對來講不死甜 龍眼肉的量頗多有咬口
⧫ 冰凍水果茶 ⧫ $16 (第2杯飲品半價)
寫著越男越愛特飲之選 啱哂貪新鮮的我
賣相不錯 喜歡它用新鮮菠蘿偏甜但清新
2022-06-01
2022-06-03 11 瀏覽
越南仔今日去沙田揾朋友食個便飯,都知道市中心一定係人山人海,我地就行遠少少,係河畔花園附近揾食。😜😜河畔附近都唔少野食,我地今晚就揀咗越南仔。餐廳風格獨特,牆上面貼咗好多好得意既金句,大家可以去睇下。😆😆黎得越南餐廳,當然要食生牛河啦。呢到既生牛河好大碗下,細食既朋友可能要同人share。湯底非常濃郁,唔會死咸,而且有少少香料味,差唔多成碗飲晒。牛仔薄薄幾片,一浸入湯就即刻變成粉紅色。唔好睇佢咁薄,入口牛肉味都幾香。😊😊平時泰式,新加坡海南雞飯飯得多,越式就未食過,今日試埋。黃薑飯好香,海南雞方面佢都比晒胸位同脾位,雞肉好嫩滑,可以試晒,正呀。醬汁同平時既唔同,調味係甜既,估唔到都好夾。😎😎芝士蝦多士,呢樣野好考廚師功夫,最怕係冇蝦味,仲要麵包索晒啲油,淋晒油好難食。呢到既蝦多士做得好好,麵包好香脆,鋪咗勁多芝麻,勁香口。蝦膠彈牙有蝦味,加埋芝士,呢個配搭好正呀。😄😄
越南仔