2022-06-06 31 瀏覽
自從上次去越北,嗰撈檬汁轉咗,濃味咗好多,我就驚咗食越南嘢😂 不過今次嚟食越南仔,令我重拾返信心😋 秘製豬頸肉撈檬 $56 - 豬頸肉香口,外脆內軟🤓 我終於食到我最愛嘅撈檬,做得好好😋 嗰汁係靈魂😇海膽軟殼蟹 $99 - 廚師👨🏻‍🍳刀法好到我以為佢原隻上😂 郁一郁先知佢原來已經幫我一開四🤓👍🏻青檸梳打 $12 - 成支梳打俾你,自己沖👍🏻 金蒜脆雞翼 $23 - 雞翼唔會唔好食嘅🤓 大大隻,脆卜卜,賣相一流🤓
青檸梳打 $12 - 成支梳打俾你,自己沖👍🏻
  • 海膽軟殼蟹
  • 秘製豬頸肉撈檬
  • 青檸梳打
2022-06-06 20 瀏覽
#沙田圍 嘅日與夜,新界人嘅回憶大概係夜晚燈火通明嘅一字排開嘅大排檔同邊爐吧?至於daytime,自問今日先見識到。意外地,又幾多做街坊生意嘅小店。#海膽檬紙卷有少少失望,偏乾身。個人認為同個撈檬嘅酸汁唔算好夾,不過跟餐價可以食到有海膽嘅紙米卷其實以性會比計就都高嘅!#窩蛋烤牛肉生菜包呢個好期待,一上枱無失望真係份量實足!醃得入味加埋穫氣整體好惹味,不過汁有啲多,所以包時會有啲狼狽。#越男仔火車頭湯河生牛、牛根、牛丸、烤牛、牛栢葉,份量同樣係十足,朋友一個女仔食完全食唔晒。湯河嘅湯底都幾濃郁,但又唔會好重味精,配料都算份量足,乜都有啲啱晒咩都想食啲嘅朋友仔!#椰香拉茶有時會好怕叫泰/越式飲品,因為地道嘅口味都係偏甜,意外地呢款拉茶反而唔係好甜,入口有椰香!出色!

#海膽檬紙卷

#窩蛋烤牛肉生菜包

#越男仔火車頭湯河

#椰香拉茶
今日嚟沙田圍搵朋友,沙田圍出名多嘢食,又係小店,當然要支持下。😆😆朋友介紹呢間越南餐廳,話味道好。⭐️生牛肉湯河食越南野一定要食生牛肉湯河,就知佢掂唔掂!個湯底係用大量牛骨去煮,好重牛味但又唔會口渴👍🏻👍🏻,牛肉輕輕浸一浸個湯度,有8至9成熟,又唔至於全熟。咬落去好腍,肉質靚,唔係個喺好”鞋”嘅牛肉👍🏻👍🏻好好味,呢個真係要讚!⭐️越式三寶飯 (豬扒、豬頸、扎肉)份量好足,鍾意食肉嘅人士就好啱😂😂朋友係食肉獸,佢都話好飽!啲肉加左炸蒜同葱配埋甜豉油,味道更出👍🏻👍🏻座位唔多,都係做街坊生意,感覺好warm,有heart❤️

⭐️生牛肉湯河

⭐️越式三寶飯 (豬扒、豬頸、扎肉)

座位唔多,都係做街坊生意,感覺好warm,有heart❤️
2022-06-05 17 瀏覽
今日同仔仔去咗一間好多菜式嘅越南餐廳,款式多之餘,菜式仲好有特色!睇menu都睇咗好耐,好難揀,樣樣都想試!最後我哋點咗:越式生牛肉牛骨湯河粉$63湯味濃郁,又唔會好鹹,生牛肉嚟到,自己浸落湯即刻熟,啱啱好!我仔人仔細細,基本上食晒成碗!佢大愛!法式芝士蝦多士四件$39人生第一次食蝦多士,原來咁好味,好似食蝦餅咁,好彈牙,外邊炸到好脆,但係中間夾住芝士,非常之好味!串燒沙嗲拼盤(豬牛雞各一)$49真係要讚下呢個串燒!醃料好香,淋上沙嗲汁仲好味!佢哋好貼心,因為沙嗲汁有輕微辣,知我帶住小朋友特登另上!我哋最鍾意食雞!新鮮椰青$45開頭唔知有椰青,見到隔籬枱有三大國,我哋即刻嗌,比仔仔試吓!佢超鍾意囉!唔好講笑,我都超鍾意,太耐冇飲椰青!清涼透心,正呀!餐廳裝修又好特別,好多好有趣嘅裝飾!

越式生牛肉牛骨湯河粉$63

法式芝士蝦多士四件$39

串燒沙嗲拼盤(豬牛雞各一)$49

新鮮椰青$45

餐廳裝修又好特別,好多好有趣嘅裝飾!
2022-06-05
2022-06-05 241 瀏覽
沙田除左新城市廣場覓食外,沙田圍站附近也有不少選擇,今次去了越南仔食野。這裡有不少選擇。越南野我必點的小食係越南蒜香牛油雞翼Garlic Buttered Chicken Wings。一碟有五隻。外層炸粉夠薄身,不會成口粉,又夠鬆脆,仲放了蒜蓉,味道夠突出,肉質夠嫩滑,入口有淡淡牛油味道。這款蒜香牛油雞翼好啱我口味。主菜選了手撕雞椰汁酸湯檬粉 Shredded Chicken w Vermicelli Noodle in Coconut Sour Soup。我見湯底係椰汁酸湯,幾特別,尤其適合依加天氣食。入口有椰香味道,帶點酸酸,幾開胃,手撕雞也幾好味,不會太硬和乾身。佢地推介調味三寶,包括蝦油蒜頭,青檸和指天椒,按照比例加入粉中,更滋味。飲品當然不少得越式咖啡 DeViet Coffee。咖啡滴漏出來,香味四散。我自己鍾意加入煉奶,飲的時候,又有另一番味道。原來這店已開業十三年,依加有優惠推出。

這裡有不少選擇。

一碟有五隻。

這款蒜香牛油雞翼好啱我口味。

我見湯底係椰汁酸湯,幾特別,尤其適合依加天氣食。

飲品當然不少得越式咖啡 DeViet Coffee。

咖啡滴漏出來,香味四散。

我自己鍾意加入煉奶,飲的時候,又有另一番味道。

原來這店已開業十三年,依加有優惠推出。

• 越南蒜香牛油雞翼
2022-06-05 11 瀏覽
食過新派越南菜之後...今日心思思再去,上次見隔離枱order 咗 三鮮 PHO 椰汁酸湯檬...今次一定要order 嚟食😋🌟$149 套餐入面包括~無骨鳳爪沙律:佢哋嘅無骨鳳爪有別於平時食到嗰啲,顏色唔係傳統嘅白色而係有啲似酒樓嘅鳳爪深啡色,味道亦冇平時食開嘅咁酸,總之ok 好味啦...夏天啱晒開胃👍~手撕雞檬紙卷:外層包住半透明檬再包手撕雞及脆炸蒜,食落有咬口又脆扑扑幾得意~主角出場喇...大大碗椰汁檬粉,菜了有...大蝦兩隻、生豪兩隻及滑雞肉, 全部都大大件,確實飽肚😁跟住我再叫多碗 🌟蒜香牛油雞扒拼雞翼撈檬 $65...一樣係大大碗幾震撼,加上雞翼同雞扒炸得香脆,咬落juicy...正啊😋😋如果下次再去嘅話要諗下食邊樣先😜
🌟$149 套餐入面包括

跟住我再叫多碗
如果下次再去嘅話要諗下食邊樣先😜
又與閨蜜收工直落食飯 約在近她的沙田胃口欠佳想吃簡單開胃 選了這間越南菜良心小店走東南亞復古風情 竹笠作吊燈殖民地風格馬賽克瓷磚 墨綠色懷舊沙發配上港味潮語街牌 地道也令人會心微笑餐牌款式多菜式亦頗特別 選擇很有困難 以地段來說性價比不高 勝在舒服有特色-⧫ 胡志明市紅蕃茄火車頭 ⧫ $128這碗是全牛火車頭 湯底是濃郁的蕃茄湯可以選配白飯或豬仔包 選了包來點汁吃湯底有點咸較為重口味 蘸脆包食較合適配料有生牛肉牛筋牛丸烤牛肉牛柏葉 等洋蔥蕃茄和雜菜 中和肉膩也有開胃效果加8蚊再配粉絲 成碟上自己煮吸汁掛湯鑊仔下有火爐保溫 食材豐富吃也吃不完-⧫ 焗珍寶有機蘑菇釀 生蠔/烤牛肉/茄子 ⧫ $89買一送一優惠中 仲可以選兩件不同口味大啡菇及生蠔大件多汁 充滿食材的原味烤牛肉的肉量甚多 口感比蠔那款強一些跟預期中的味道差不多 比較穩陣的選擇-⧫ 龍眼花蜜茶 ⧫ $35吃東南亞菜必選 是龍眼冰加了花蜜及茶相對來講不死甜 龍眼肉的量頗多有咬口-⧫ 冰凍水果茶 ⧫ $16 (第2杯飲品半價)寫著越男越愛特飲之選 啱哂貪新鮮的我賣相不錯 喜歡它用新鮮菠蘿偏甜但清新
又與閨蜜收工直落食飯 約在近她的沙田
胃口欠佳想吃簡單開胃 選了這間越南菜

良心小店走東南亞復古風情 竹笠作吊燈
殖民地風格馬賽克瓷磚 墨綠色懷舊沙發
配上港味潮語街牌 地道也令人會心微笑

餐牌款式多菜式亦頗特別 選擇很有困難

跟預期中的味道差不多 比較穩陣的選擇

⧫ 龍眼花蜜茶 ⧫ $35
吃東南亞菜必選 是龍眼冰加了花蜜及茶
相對來講不死甜 龍眼肉的量頗多有咬口
⧫ 冰凍水果茶 ⧫ $16 (第2杯飲品半價)
寫著越男越愛特飲之選 啱哂貪新鮮的我
賣相不錯 喜歡它用新鮮菠蘿偏甜但清新
2022-06-01
2022-06-03 11 瀏覽
越南仔今日去沙田揾朋友食個便飯,都知道市中心一定係人山人海,我地就行遠少少,係河畔花園附近揾食。😜😜河畔附近都唔少野食,我地今晚就揀咗越南仔。餐廳風格獨特,牆上面貼咗好多好得意既金句,大家可以去睇下。😆😆黎得越南餐廳,當然要食生牛河啦。呢到既生牛河好大碗下,細食既朋友可能要同人share。湯底非常濃郁,唔會死咸,而且有少少香料味,差唔多成碗飲晒。牛仔薄薄幾片,一浸入湯就即刻變成粉紅色。唔好睇佢咁薄,入口牛肉味都幾香。😊😊平時泰式,新加坡海南雞飯飯得多,越式就未食過,今日試埋。黃薑飯好香,海南雞方面佢都比晒胸位同脾位,雞肉好嫩滑,可以試晒,正呀。醬汁同平時既唔同,調味係甜既,估唔到都好夾。😎😎芝士蝦多士,呢樣野好考廚師功夫,最怕係冇蝦味,仲要麵包索晒啲油,淋晒油好難食。呢到既蝦多士做得好好,麵包好香脆,鋪咗勁多芝麻,勁香口。蝦膠彈牙有蝦味,加埋芝士,呢個配搭好正呀。😄😄
越南仔

Located in a residential area in Shatin, De Viet Son 越男仔 is a casual neighbourhood dining spot offering affordable Vietnamese cuisine in a relaxed and easy-going atmosphere. Raw Beef Pho ($59/Lunch)Whenever I go to Vietnamese restaurants, I always go for the pho. The satisfying pho comes with generous slices of raw beef, it is recommended to add the 調味三寶, namely 指天椒, 青檸 and 蝦油蒜頭 to your bowl according to your preference.Hainanese Chicken Rice Set ($89/Lunch Set)The rice set includes 2 appetiser

Raw Beef Pho ($59/Lunch)

The rice set includes 2 appetisers, 1 main and soup.

Hainanese Chicken Rice - the chicken was served in generous portions, tender and meaty. The rice was fluffy and came with the right amount of oiliness.
Hainanese Chicken Rice Set ($89/Lunch)

無骨鳳爪沙律/手撕雞檬紙卷
The 2 appetisers that we choose: Spicy and sour chicken feet salad and Shredded Chicken Vermicelli Paper Roll. A perfect blend of zesty, spicy, sweet and savoury flavours that’s sure to whet your palate.
無骨鳳爪沙律/手撕雞檬紙卷

Soup - The Beef Bone soup was rich and flavourful.
Soup

咸檸七/三檸七 (+$9/+$12)

7up served with preserved lemon and 7up served with triple lemon (Lemon, Lime and Preserved Lemon)

Storefront

Menu

2022-06-01
Soup
咸檸七/三檸七 (+$9/+$12)
今次黎到位於沙田嘅越男仔💛兩位小編好少喺香港幫襯越南餐廳,因為覺得香港好少特別印象深刻既越南餐廳🤭但呢間越南fusion 餐廳食完之後係好驚喜既😆首先講下燒吞拿魚柚子檬紙卷,酸甜汁係另上,想落幾多就落幾多。當然兩位小編好鐘意酸甜汁,最尾梗係落哂啦😝上面舖有炒蒜、柚子、蛋黃醬、燒吞拿魚;下面紙卷入面包住檬粉、豬肉同生菜。吞拿魚表面有用火槍輕炙過,所以咬落會有兩種口感,外脆內軟。咬落去口感豐富,配吞拿魚都幾特別但又唔會覺得唔夾😆咁熱既天氣食呢款清涼既紙卷真係消暑一流,而且酸酸甜甜咁幾開胃👍🏻下次想埋佢配海膽既檬紙卷😋第二款覺得必食既係胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉😍唔食牛既朋友仔都可以試呢款,因為佢四寶係全豬既🐖包括豬扒、豬頸肉、札肉同脆豬肉小編最推薦係個豬扒同札肉😆豬扒肉質鮮嫩得黎又吸收哂蕃茄湯既精華,咬落好juicy👍🏻至於札肉係比平時食開既更重黑胡椒味,別具特色👍🏻檬粉份量超足,兩個人都食到好飽😂而且檬粉都係吸收哂啲湯汁,蕃茄超入味!蕃茄湯底味道亦超濃郁,質地比較稠,證明都落足料去煮~另外,見到佢有買一送一優惠,所以就叫咗兩個燒芝士有機珍寶大蘑菇釀烤牛肉😍切開後見到烤牛肉嘅份量非常多💕牛肉
今次黎到位於沙田嘅越男仔💛
但呢間越南fusion 餐廳食完之後係好驚喜既😆

燒吞拿魚柚子檬紙卷

吞拿魚表面有用火槍輕炙過,所以咬落會有兩種口感,外脆內軟。
咬落去口感豐富,配吞拿魚都幾特別但又唔會覺得唔夾😆
下次想埋佢配海膽既檬紙卷😋

胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉

第二款覺得必食既係胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉😍
唔食牛既朋友仔都可以試呢款,因為佢四寶係全豬既🐖
包括豬扒、豬頸肉、札肉同脆豬肉
小編最推薦係個豬扒同札肉😆
豬扒肉質鮮嫩得黎又吸收哂蕃茄湯既精華,咬落好juicy👍🏻
至於札肉係比平時食開既更重黑胡椒味,別具特色👍🏻
檬粉份量超足,兩個人都食到好飽😂
而且檬粉都係吸收哂啲湯汁,蕃茄超入味!
蕃茄湯底味道亦超濃郁,質地比較稠,證明都落足料去煮~

燒芝士有機珍寶大蘑菇釀烤牛肉

切開後見到烤牛肉嘅份量非常多💕
牛肉有用醬油事先醃過,燒芝士同juicy既蘑菇平衡返烤牛肉既鹹味,味道配合得相當好!真係大件夾抵食😚

飲品方面,我地叫左雙檸香茅薑蜜同越式咖啡。
雙檸香茅薑蜜有比較濃既青檸/檸檬味,香茅既香味亦好突出,薑味就淡淡地。整體飲落係甜甜地又好清新透心涼既感覺~食完濃味既野,最岩飲呢杯飲品黎清下口腔!

越式咖啡

越式咖啡亦都好特別😚
送上黎既時候咖啡仲係滴漏壺,店員已經倒左啲煉奶係個杯度,只要等咖啡滴漏完就可以攪拌飲用。
飲第一啖已經覺得好正好好飲!咖啡香味十分濃郁醇厚,煉奶既比倒亦完美地平衡咖啡既苦澀 ,最後亦品嚐到咖啡既回甘~
完全係帶出左越南咖啡既獨特味道,難怪個個都推薦!

環境方面,沙田呢間既牆上擺有好多花瓷磚同畫作,亦有好多精警句子既牌仔🤣
燈飾同座位等都好有越南風格,仿如置身越南當地享受越南美食🤣👍🏻
2022-05-20
燒吞拿魚柚子檬紙卷
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
燒芝士有機珍寶大蘑菇釀烤牛肉
越式咖啡
2022-05-24 38 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 沙田 - 越男仔‎ ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 呢間越男仔喺沙田河畔屹立咗一段時間雖然唔近沙田鐵路站 但係都可以keep 住有啲人氣 可見係有啲實力🔹越式三寶飯 $79原來係豬頸肉 扎肉 同豬扒 全豬宴豬頸肉有脆邊 抵讚三款肉都好出色 亦好夠味如果飯有啲啲汁相信會更好味🔹越式火車頭河粉 $108湯有牛味 濃而不死咸牛肉嚟到時仲係生 浸泡到剛剛好唔會韌餐廳環境有style 墨綠色嘅牆身好靚好多得意搞鬼嘅牌燈亦有越南特色 。

呢間越男仔喺沙田河畔屹立咗一段時間

牛肉嚟到時仲係生 浸泡到剛剛好
唔會韌

餐廳環境有style 墨綠色嘅牆身好靚
好多得意搞鬼嘅牌
燈亦有越南特色 。
2022-05-24 19 瀏覽
又係上星期嘅落雨天,唔想煮~晚飯就近近哋晌附近食,河畔一向多小店 (我至鍾意😋),今次揀食開胃嘅越南美食啦,店子雖小,但有卡位座都算舒服。☺️.🔸手撕雞椰汁酸湯河粉($82)湯底好香椰奶,混合咗雞湯,味道清清哋,雞肉份量都幾多,配埋洋蔥、芽菜食,幾清新。.🔸蝦餅拼豬頸肉撈檬($88)2款餸都幾好味,而且全部都好大件!蝦餅彈牙、豬頸肉啖啖肉,味道酸酸甜甜嘅魚露配埋撈檬一齊食,好開胃呀,夏天食岩哂!
又係上星期嘅落雨天,
唔想煮~晚飯就近近哋晌附近食,
河畔一向多小店 (我至鍾意😋),
今次揀食開胃嘅越南美食啦,
店子雖小,但有卡位座都算舒服。☺️
🔸手撕雞椰汁酸湯河粉($82)
湯底好香椰奶,混合咗雞湯,味道清清哋,
雞肉份量都幾多,配埋洋蔥、芽菜食,
幾清新。
🔸蝦餅拼豬頸肉撈檬($88)
2款餸都幾好味,而且全部都好大件!
蝦餅彈牙、豬頸肉啖啖肉,
味道酸酸甜甜嘅魚露配埋撈檬一齊食,
好開胃呀,夏天食岩哂!
📍 越男仔 (沙田)沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖🇻🇳收工之後唔知去食咩下午茶好,經過呢間好多潮語嘅牌做裝飾嘅越南店,香港max越南feel,好有特色,打算一試😆👉古法烤牛肉撈檬👅有甜酸醬汁額外自己倒,牛肉鮮嫩,配搭埋青瓜紅蘿蔔等配料,酸酸甜甜令人10分開胃❤️💰價錢:$48✍🏾評分:4分(5分最高)👉炸鴛鴦雞(牛油雞&蒜蓉雞)▶️原本係飯額外轉河粉➕$5▶️extra 椰子酸湯底➕$5👅先講個炸雞,炸雞兩隻味都整得好好食,牛油濃香可口,而蒜蓉醬就酸酸甜甜,同個炸雞好match,炸雞鬆脆可口,juice❤️另外就係個椰汁酸湯河粉,椰汁酸湯好有特色,一送上嚟好濃郁嘅椰子香味,食落唔酸,反而椰子味重d,如果鍾意食椰子類嘅真係可以試下😝💰價錢:$58✍🏾評分:4.2分(5分最高)👉法式芝心蝦多士🦐👅蝦多士真係落足本,有勁多蝦肉,中間仲要帶住芝士流心😋外面麵包配搭芝麻再炸到金黃鬆脆,咬落去多重口感😙💰價錢:跟餐$39/ 正價$49✍🏾評分:4.5分(5分最高)👉沙嗲串燒牛肉👅牛肉燒到啱啱好,個沙嗲汁係濃郁嘅花生味,幾正宗嘅沙嗲醬💰價錢:$29✍🏾評分:5分(5分最高)🥤嘢飲:👉椰汁綠豆冰👅係椰
📍 越男仔 (沙田)
沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖

👉古法烤牛肉撈檬
💰價錢:$48
✍🏾評分:4分(5分最高)

👉炸鴛鴦雞(牛油雞&蒜蓉雞)
▶️原本係飯額外轉河粉➕$5
▶️extra 椰子酸湯底➕$5
👅先講個炸雞炸雞兩隻味都整得好好食,牛油濃香可口,而蒜蓉醬就酸酸甜甜,同個炸雞好match,炸雞鬆脆可口,juice❤️
💰價錢:$58
✍🏾評分:4.2分(5分最高)

👉法式芝心蝦多士🦐
💰價錢:跟餐$39/ 正價$49
✍🏾評分:4.5分(5分最高)

👉沙嗲串燒牛肉
👅牛肉燒到啱啱好,個沙嗲汁係濃郁嘅花生味,幾正宗嘅沙嗲醬
💰價錢:$29
✍🏾評分:5分(5分最高)

🥤嘢飲:
👉椰汁綠豆冰
👅係椰汁溝綠豆蓉(有微粒),唔似平時出面飲嘅紅豆冰咁,係咁熱嘅天氣飲完即刻清涼左,有d咬感,好飲
💰:跟餐$12

👉椰汁拉茶紅豆冰
👅好特別,出面只係普通紅豆冰,好有特色,用越南嘅拉茶添加埋椰汁,幾有新穎嘅感覺,同埋唔係好甜,唔錯
💰:跟餐$15
✍🏾評分:4分(5分最高)

Total:221(連加一)

🤵🏾waitress 全部都好nice❤️❤️❤️

🀄️總結:鍾意食越南嘢同新穎野食嘅可以黎試下,帶比你驚喜❤️

推薦指數:❤️❤️❤️❤️(5❤️最高)
2022-05-22 20 瀏覽
沙田越男仔,算係附近一帶比較坐得舒服的越南菜餐廳!無論午餐來簡單吃碗牛肉湯檬,還是晚上吃越南各種小炒,也有得選擇。-原隻魷魚釀咖哩炒飯一上檯一刻煙絲即刻飄上黎!釀係魷魚入面既炒飯炒得金黃,飯底粒粒分明夠鑊氣,咖哩飯底調味適中,唔會太辣但夠香口。燒魚燒得好食惹味,煙韌可口,夾埋炒飯食都幾得意。-雞翼豬扒牛肉湯檬雞翼豬扒即叫即炸,牛油雞翼咬落仲脆卜卜,豬扒已越南香料醃過,入味juicy 咬落爆汁,超惹味的說。牛肉湯檬湯底啖啖濃郁湯底卻唔會覺得肥膩,牛骨熬過的湯,湯頭鮮美度super up.
原隻魷魚釀咖哩炒飯

一上檯一刻煙絲即刻飄上黎!

釀係魷魚入面既炒飯炒得金黃,飯底粒粒分明夠鑊氣,
咖哩飯底調味適中,唔會太辣但夠香口。

燒魚燒得好食惹味,煙韌可口,夾埋炒飯食都幾得意。
雞翼豬扒牛肉湯檬

2022-05-22 24 瀏覽
2022.05.22其實未跑步之前我成日係沙田區踩單車🚴🏻‍♀️而呢間餐廳曾經都係我同d單車友既飯堂🤭今日同住係沙田區既姐妹👩🏻‍🤝‍👩🏼重遊舊地撐枱腳🍴金菠蘿🍍海鮮炒飯 $108原隻金菠蘿上🍍炒飯係紅米加白米一齊炒!口感豐富💁🏻‍♀️海鮮類有魷魚🦑蝦🦐魚🐟再加上新鮮菠蘿🍍越南🇻🇳咖喱生牛肉🐂煲 $126 +粉絲 $8 係連GAS爐上菜所以要keep住翻滾😉而且可選擇跟豬仔包/白飯🙃今次揀左脆口既豬仔包🙂咖喱味香濃🤎牛肉新鮮大塊🐂粉絲好多👍🏻士多啤梨🍓朱古力🍫 (凍)$32飲落勁似日本🇯🇵某品牌既士多啤梨朱古力味😃超甜超好味😋越式咖啡☕️ $14 (野飲第二杯半價)好濃味😆正呀喂👍🏻
2022.05.22

其實未跑步之前我成日係沙田區踩單車🚴🏻‍♀️
而呢間餐廳曾經都係我同d單車友既飯堂🤭
今日同住係沙田區既姐妹👩🏻‍🤝‍👩🏼重遊舊地撐枱腳🍴

金菠蘿🍍海鮮炒飯 $108

越南🇻🇳咖喱生牛肉🐂煲 $126 +粉絲 $8

士多啤梨🍓朱古力🍫 (凍)$32
飲落勁似日本🇯🇵某品牌既士多啤梨朱古力味😃超甜超好味😋

越式咖啡☕️ $14 (野飲第二杯半價)
好濃味😆正呀喂👍🏻