其實咁多年來間唔中都會食下, 不過感覺係越來越差!去到門口完全無人理會, 我們因為不想逼人所以6點左右已去到,人唔多但很多張檯無執野, 又無人安排, 門口那位"小姐", 說很忙, 沒有理會我們.後來我們等了一會沒反應, 先入去就近門口的位置坐.我們坐下等了5分鐘都無人執檯, 叫了一會終於有人執並即時落單.(6:10PM) 叫了一個炸蝦餅河, 一個雞翼扎肉河, 及椰汁冰加底.因為見很多外賣都明白, 所以慢慢等候, 2位小朋友就玩住先,但開始唔對路, 一路等, 都完全無野食, 最後等了40分鐘, 先有野食.小朋友已經等到訓著左, 仲要完全無服務, 大家都係出去自己拿茶, 拿餐具, 拿碗, 見到有很多外賣, 所以可能阻慢了廚房,但無可能在6:10分呢D未最繁忙的時間, 都要等40分鐘先有野食, 好過份!!!我們在中途追了一次但完全無人理會.至於食物方面, 都叫KEEP到水平, 不過雞翼浸了落湯就林晒唔好味,同埋個蝦餅有縮水之感,所以我相信我以後唔會再來幫襯! 感覺很差!破壞了我本來星期日輕輕鬆鬆唔趕時間去食野的心情!!
其實咁多年來間唔中都會食下, 不過感覺係越來越差!

後來我們等了一會沒反應, 先入去就近門口的位置坐.

小朋友已經等到訓著左, 仲要完全無服務,
大家都係出去自己拿茶, 拿餐具, 拿碗,
見到有很多外賣, 所以可能阻慢了廚房,

我們在中途追了一次但完全無人理會.

同埋個蝦餅有縮水之感,

所以我相信我以後唔會再來幫襯! 感覺很差!

破壞了我本來星期日輕輕鬆鬆唔趕時間去食野的心情!!
2016-11-20
1 分鐘 (堂食)
2016-04-04 1284 瀏覽
越南野對我黎講真係好正,但是我只對越棧情有獨鍾,每次唔係叫香茅豬扒湯檬,就係扎肉湯檬,今次就叫在特別牛河湯底好鮮甜,有芽菜,洋蔥,香料,令到湯底真的好特別呢碗粉有好多材料:有牛腩,好淋, 生牛肉,,好嫩滑,兩小塊類似肉餅,紮實口感,又有少少鮮甜味的,仲有牛肚,好爽,冇異味,真的好豐富,而河粉好滑,最正既係要提一下佢既魚露,酸酸的甜甜的又辣辣地,好鬼開胃,越食越上癮架推介!
湯底好鮮甜,有芽菜,洋蔥,香料,令到湯底真的好特別
推介!
吃多一點補充體力。每次放完星期六日,星期一番工,總是好攰好眼訓,今天也不例外。辛苦了一整天,當然要慰勞一下自己。想來想去都不知道吃甚麼好,最後都係揀了「越棧」,因為我想食牛肉。每次來我都會點生牛肉湯河。這次跟肥膏一起食,當然叫兩人餐。生牛肉湯河(加大)首先要說加大是肥膏要求的,他要兩個麵都加底,我這碗要分點河粉給他,因為他太大食了!生牛肉湯河跟以往的質素一樣!牛肉嫩口,而且分量不少。最重要是湯底夠味,有很多洋蔥,又有蔥等調味,湯底甚是香甜惹味。我覺得這裡的牛肉最適合配河粉。另外,每次我都會問店員拿一碟辣椒絲。嗜辣的我,對加了辣椒絲的湯河,更覺美味!扎肉河粉(加大)肥膏很喜歡食扎肉,但我就麻麻地。我總是覺得扎肉有一種怪怪的味道。好像是擺了很耐變酸宿,但其實我試過好多家的扎肉,都是這種味道,我想是扎肉的味道。另外跟餐可選兩款小食:豬頸肉 一向好味!肉質爽口,表層脆口內裡鬆軟。味道惹味,配上甜酸汁後,更是好味!蒸粉包第一次試食這個蒸粉包。感覺像食蒸粉果一樣,內裡有菇粒,有紅蘿白粒,白蘿香,總之同粉果差不多。而我是個人不好粉果的,所以下次就應該不會點了!跟餐包的一碟菜。原本想試津白,可惜當天沒

吃多一點補充體力。

每次放完星期六日,
星期一番工,總是好攰好眼訓,
今天也不例外。

辛苦了一整天,
當然要慰勞一下自己。
想來想去都不知道吃甚麼好,
最後都係揀了「越棧」,
因為我想食牛肉。

每次來我都會點生牛肉湯河。
這次跟肥膏一起食,當然叫兩人餐。

生牛肉湯河(加大)
首先要說加大是肥膏要求的,
他要兩個麵都加底,
我這碗要分點河粉給他,
因為他太大食了!
生牛肉湯河跟以往的質素一樣!
牛肉嫩口,而且分量不少。
最重要是湯底夠味,有很多洋蔥,
又有蔥等調味,湯底甚是香甜惹味。
我覺得這裡的牛肉最適合配河粉。
另外,每次我都會問店員拿一碟
辣椒絲。
嗜辣的我,對加了辣椒絲的湯河,
更覺美味!

扎肉河粉(加大)
肥膏很喜歡食扎肉,
但我就麻麻地。
我總是覺得扎肉有一種怪怪的味道。
好像是擺了很耐變酸宿,
但其實我試過好多家的扎肉,
都是這種味道,我想是扎肉的味道。

另外跟餐可選兩款小食:
豬頸肉
一向好味!
肉質爽口,表層脆口內裡鬆軟。
味道惹味,配上甜酸汁後,
更是好味!

蒸粉包
第一次試食這個蒸粉包。
感覺像食蒸粉果一樣,
內裡有菇粒,有紅蘿白粒,白蘿香,
總之同粉果差不多。
而我是個人不好粉果的,
所以下次就應該不會點了!

跟餐包的一碟菜。
原本想試津白,可惜當天沒有貨。
之前又因吃過白蘿白了,
覺得不入味,所以今次點生菜。
生菜上臺時,是一大碗連湯。
而且感覺份量也足,不會只有幾塊。
但生菜就一般,沒有很好吃。就很普通。
但可以解一解膩也是不錯的。

跟餐點的飲品:
我點的玫瑰檸檬茶,
特別要求了少甜少冰。
這樣做,是因為上幾次飲,
都覺得太甜以及太多冰。
今次醒目了,要少甜。
果然少甜之後,岩岩好!

另一杯是肥膏點的椰汁冰。

埋單一共 HKD 180.00
兩個人食都幾貴,不過質素Ok,
服務態度也很不錯,所以都值既。
2015-09-07
  • 生牛肉湯河
2015-07-31 726 瀏覽
今晚晚餐自己搞定,諗不到吃甚麼,經過越棧,食越南野,湯粉清淡,一於叫慣常叫既香茅豬扒湯朦!湯底好鮮,用味精的?不深究,好香香料味,有洋蔥,葱,芽菜,粉不淋,滑入口腔中,最愛用魚露沾上粉吃,又好多蒜蓉,酸辣又惹味!正!豬扒乾左d, 份量一塊,切埋又是方便入口,飲品要左鹹檸七,舒緩下喉嚨既辣……,鹹檸味不錯,解到渴亦能解下辣
5 分鐘 (外賣自取)
2015-03-29 620 瀏覽
下午茶在香港仔逛,又唔想食凍嘢!簡單去食碗越南粉!去到唔使等位裝修簡單乾淨,坐低店員比埋餐牌我睇,下午茶粉麵餐!加錢飲特飲!落好好快食物到!生牛肉河粉:賣相靚,九層塔用辣椒圈住,有好多洋蔥芽菜,湯底好濃,忍唔住飲咗好多,河粉滑,連埋半生熟牛肉片食,又暖又飽!鹹檸檬薑啤:跟餐加錢轉特飲!鹹檸味做了主角,用薑啤特別過雪碧!唔會好甜!解膩好味!阿姐店員好爽手,又有笑容!快快食完走了!
下午茶
特飲
落好好快食物到!
生牛肉河粉

咸檸檬薑啤

阿姐店員好爽手,又有笑容!快快食完走了!
2015-03-18
生牛肉河粉
咸檸檬薑啤
傍晚五時,是尷尬的找吃時間。因為吃晚飯嫌太早,嘆下午茶又怕吃不下晚飯。但是肚子餓,加上氣溫只有十二度,我熬不住的,還是要找吃。於是想到了越棧。原來此店下午茶時段至六時。點了:豬頸肉河粉,香茅豬扒河粉,凍檸蜜。先說湯底,此店的湯底郁香,在店外已經可以嗅到。其中的湯料是牛骨(menu有寫)。是本人欣賞的湯底之一。豬頸肉普通,主要原因是幾片豬頸肉被放在湯中,令燒(或煎)的香味被淡化了。再者,原本香脆的豬頸肉表層也被湯浸得軟了。如果這幾片豬頸肉不是被浸在湯中,應該更佳。香茅豬扒也是被浸進湯中,但味道並未像豬頸肉般受到太大的影響。算是不錯!合格!河粉不差。麵身柔軟但不易碎,油份適中。本身雖然缺乏味道,但是加上這裡的美味湯底,頓變成佳品。凍檸蜜合格。檸蜜亦無須額外加錢。總結:湯底好好味道。性價比中高的下午茶。建議餐廳研究將豬頸肉分碟另上,力臻完美。(好像從前是分碟另上的。)

點了:豬頸肉河粉,香茅豬扒河粉,凍檸蜜。

凍檸蜜合格。檸蜜亦無須額外加錢。

總結:
2014-10-18 432 瀏覽
餐廳環境衛生一般,比較大的問題在於其地面,很油很滑。一份二人餐$168,包麵食兩碗,小食兩客,菜一碟及飲品兩杯。香茅雞翼香度一般,口感過氣略硬。扎肉蝦片則不俗,蝦片夠香脆,提分不少。上湯浸生菜無乜特別。生牛肉湯河湯底夠甜,牛肉腍身,肉香普通。豬頸肉撈檬豬頸肉腍身味不俗,撈檬混上酸汁、花生粒、蘿蔔絲等既開胃,又富口感。一杯熱柚子蜜,滾水沖調貨色,不過甜,味一般。
餐廳環境衛生一般,比較大的問題在於其地面,很油很滑。
香茅雞翼
扎肉蝦片
上湯浸生菜
生牛肉湯河
豬頸肉撈檬
一杯熱柚子蜜,滾水沖調貨色,不過甜,味一般。
熱柚子蜜
[18/10/2014; Sat]

2014-10-18
2 分鐘 (堂食)
扎肉蝦片
2013-10-23 308 瀏覽
食一碗湯粉/麵,始終都是覺得湯底是靈魂的所在。湯底處理得不好,更好的麵和配料都會是浪費。而湯粉/麵中,我又會偏好河粉,正因為喜歡河粉本身沒有味道,不會像麵般、會把湯的味道改變。今次途經香港仔,毫不猶疑地走進了一間我頗喜歡的餐廳。這間餐廳雖然有提供越南小食和飯。但每次去到,我都是會不奇然地叫生牛肉河為主,除非我不是一個人去,就可以有多一點的選擇。今次都沒有例外,叫了一碗生牛肉河,$6加了一個伴菜,雖然話伴菜,但其實都有一小碗,比很多粉麵店的油菜還要多。牛肉河收$45、已經是套餐價,另外加了$4轉餐飲為紅豆冰。生牛肉河的湯底一如以往,能夠維持水準,湯的味道清甜,帶有濃郁的牛肉鮮味。煮湯底的一個最基本和最重要的要求就是不能有太多的味精,我不肯定這裡是否有加,但就算有,亦相信不會太多。因為我吃食一碗湯粉/麵時、基本上會把湯喝光,如果有太多的味精,我會知,因為事後要找便利店買水喝!雖然叫生牛肉河,但通常我會要求灼熟,沒有特別原因,只是感覺上安全一點。紅豆冰亦是我其中一種愛好,特別是椰汁香濃冰凍,和湯粉一起吃,一冷一熱,感覺一流!埋單$55元,一頓簡單而滿足的午餐!
2013-09-20
2013-09-14 188 瀏覽
每次經過越棧都聞到陣陣嘅越南粉香味。星期日午飯時段,店內差唔多滿坐。呢度坐位較窄,空間唔多,但設計簡約亦光鮮,所以都算舒服。午市有lunch set,$45有一碗粉同一杯飲品。豬扒湯金邊粉豬扒薄薄地,煎得香而淋;雖然較細塊,但肉質軟及入味。湯顏色雖然唔淺,但並不濃郁,只有好輕微嘅香葉同牛骨味;由於湯淡口,食金邊粉時更加感受唔到越式湯嘅味道。通常食越南粉時店員都會主動送上佐料,但呢度就要叫店員攞先有,而且只有辣椒粒同青檸;食越南粉必備嘅是拉差辣醬亦要主動要求。雖然枱面有辣醬供應,但蝦醬味太濃,食馬拉嘢還可,若配越南粉就太濃,會蓋過哂粉嘅味道。服務方面,個別店員態度參差,有啲好helpful,但有啲就冇咁nice。通常食客對連鎖店嘅期望同要求會高啲,希望越棧可以喺食物同服務方面都改善一下。
豬扒湯金邊粉
豬扒金邊粉
2013-09-08
今日同朋友去香港仔食野,又吾知食咩好!朋友就話好耐都無食越棧,所以去再試!一入到去都唔係好多人!人流明顯少左好多!我地叫左個生牛河,扎肉河,小食拼盤!明顯個湯底同以前吾同,無以前咁香同有少少咸!豬扒炸得太耐,有D燶!飲品珍多冰太甜,好似D糖水吾洗錢咁...服務方面,一開始叫侍應生寫單,叫左好耐都無人理我!之後叫佢地比支魚露我,態度勁差!好似阻住佢地咁!總括我都係覺得以前好食好多,而家D野食唔好食,服務仲衰!我以後吾會再去!!失望~~
今日同朋友去香港仔食野,又吾知食咩好!
朋友就話好耐都無食越棧,所以去再試!
一入到去都唔係好多人!人流明顯少左好多!
我地叫左個生牛河,扎肉河,小食拼盤!
明顯個湯底同以前吾同,無以前咁香同有少少咸!
豬扒炸得太耐,有D燶!
飲品珍多冰太甜,好似D糖水吾洗錢咁...
服務方面,一開始叫侍應生寫單,叫左好耐都無人理我!
之後叫佢地比支魚露我,態度勁差!好似阻住佢地咁!
總括我都係覺得以前好食好多,而家D野食唔好食,服務仲衰!
我以後吾會再去!!失望~~

2013-06-29
2012-04-25 142 瀏覽
放工後同男友去呢間野食..睇黎睇去果餐牌都唔知食乜好..之後見到$88..又大碗又多料..大家都覺得幾抵wor..就選擇左呢個啦..佢有生牛肉, 扎肉, 牛展, 河粉..等等兩個人食呢個...呢碗野味道幾好..生牛肉放在湯面..自己浸一浸..食落口岩岩好..牛展唔會太難食..唔會好硬身扎肉..因個人喜好啦..我就覺得爽口既..河粉也是爽口及滑..易入口湯既味道...因為濃縮左d牛..都幾肥..但幾好味..有少少咸
放工後同男友去呢間野食..
睇黎睇去果餐牌都唔知食乜好..
之後見到$88..又大碗又多料..
大家都覺得幾抵wor..
就選擇左呢個啦..

佢有生牛肉, 扎肉, 牛展, 河粉..等等

兩個人食呢個...
呢碗野味道幾好..
生牛肉放在湯面..
自己浸一浸..
食落口岩岩好..
牛展唔會太難食..唔會好硬身
扎肉..因個人喜好啦..
我就覺得爽口既..
河粉也是爽口及滑..易入口
湯既味道...因為濃縮左d牛..
都幾肥..但幾好味..有少少咸
2012-04-23
2012-04-07 115 瀏覽
星期5, Easter Holiday, 本身都幾怕周圍會冇位食dinner同三五知己一齊黎到香港仔, 由於香港仔D野食基本上都食過晒, 要諗食咩野, 反而係一個好問題要50蚊左右攬掂,一於就去越棧一去到, 原來入座率得50%咁仲好, 可以唔洗等!入去, 坐低, 就睇睇menu先!我二話不說, 就決定係左豬頸肉撈檬因為係湯河果D其實好多地方都有得食所以都係撈檬較為吸引豬頸肉撈檬配Blue Haiwaii豬頸肉個賣相都唔錯, 加上成碗野都幾有心思咁放配料值得加分味道上, 豬頸肉唔算太咸, 口感ok個檬質素都算係standardised, 次次食都keep到***註: 右上角果杯就係Blue Haiwaii附上Blue Haiwaii - Menu其實有D似Cocktail 果隻, 只係冇左alcohol, 味道稍甜, 冇後悔叫左!最後, 有fd叫左凍橙梳打!即刻可以俾我做"理想與現實"比較圖

同三五知己一齊黎到香港仔,
由於香港仔D野食基本上都食過晒,
要諗食咩野, 反而係一個好問題

要50蚊左右攬掂,
一於就去越棧

一去到, 原來入座率得50%

咁仲好, 可以唔洗等!

入去, 坐低, 就睇睇menu先!
Menu Cover
餐牌
我二話不說, 就決定係左豬頸肉撈檬
因為係湯河果D其實好多地方都有得食
所以都係撈檬較為吸引

豬頸肉撈檬Blue Haiwaii
豬頸肉個賣相都唔錯, 加上成碗野都幾有心思咁放配料

值得加分

味道上, 豬頸肉唔算太咸, 口感ok
***註: 右上角果杯就係Blue Haiwaii

附上Blue Haiwaii - Menu
Blue Hawaii
最後, 有fd叫左凍橙梳打!
理想與現實
Blue Hawaii
餐牌
Menu Cover
2011-06-24 95 瀏覽
由於早餐食得好 heavy,可以等到兩點後才吃這個茶餐。今日叫了「香茅雞翼撈檬」~ 喜歡吃撈檬是因為那些 “汁” 是任意加幾多就幾多,正呀!雖然細碗咗DD,同埋比起 lunch 少o左隻雞翼,但多杯飲品(連特飲都包 ~ 今日 order 了「香橙梳打」~ 其實只係 芬逹橙汁汽水加片橙),夠食就得喇~~~ 最緊要 “平”!
雞翼撈檬 + 橙梳打 下午茶餐
2011-06-21
雞翼撈檬 + 橙梳打 下午茶餐
  • 撈檬(乜餸:就視乎閣下喜好)因為D汁好味
2011-05-14 132 瀏覽
吃過了不少次在家附近的越棧,一向也認為其質素在同區的食店來說,都可說是穩定可靠,是次的食評結合了兩次近來的造訪,加上本人都試了店家的新出品,所以就發表一下感想好了。先來介紹吃過也評過的越式小食拼盤,都是那四款食物那個擺放方法,分別是越式春卷、香茅豬扒、炸蝦餅及札肉檳海,跟上一小碟的魚露及數塊生菜,春卷上回跟今回也做得不馬虎,外層的米紙夠薄,幾層都炸得很脆,內部有甘荀、扎肉及豬肉等,有肉香而夠熱,好吃!另外的香茅豬扒香味不太足,但豬扒炸得夠香口,還算有丁點肉汁,骨頭旁筋肉的位置鬆化則最為好吃;炸蝦餅其實都是蝦丸罷了,吃起來沒蝦味都是預期之內,但勝在外脆而內部的蝦肉有點彈牙,也可說是合格之作;最後的札肉檳海都是如上點的在底下加了一塊蝦片,夾雜了札肉及檬粉的蝦片,一來有蝦片的脆口,二來有魚露的酸,吃起來酸酸的剛好平衡了蝦片的油膩感,加上檬粉的腍及札肉的味道,可說是夠交貨的了。頭盤是保持了水準,那主角生牛肉河又如何,吃牛河最重要的都是個湯頭,呷了一口,真的是出事了,很明顯是退步得很嚴重,幸而那條九層塔相對於碗湯河都不少,那獨特的香味彌補了一點點的缺失,而那些牛肉片就是夠生夠嫩滑,而河粉也是煮得
試了店家的新出品,足以夠二人分的卓越河
越式小食拼盤還是不錯
魚露好像仿佛是要比之前嗆喉
退步得很嚴重的牛湯
頭盤是保持了水準,那主角生牛肉河又如何,吃牛河最重要的都是個湯頭,呷了一口,真的是出事了,很明顯是退步得很嚴重,幸而那條九層塔相對於碗湯河都不少,那獨特的香味彌補了一點點的缺失,而那些牛肉片就是夠生夠嫩滑,而河粉也是煮得太腍,全無米香,整體來說真的是差了一大截。
咖哩汁味道偏向馬來的風格
咖哩牛腩撈檬的檸粉不夠爽滑及韌勁
之後吃的是咖哩牛腩撈檬,很明顯的是,這個檸粉不夠爽滑及韌勁,反之是來得比較腍散,絕對是可以再做得好一點,加了蒜片及花生提香也枉然,而店家的咖哩汁味道偏向馬來的風格,有不俗的椰香,不過香料真的太薄,而且入口感覺是太過漿糊,而不是由椰汁而來的Creamy感覺,牛腩不韌不什有牛味,吃起來沒什個性,不過件薯仔真的很粉腍很好吃,整體來說又是麻麻。
卓越河河粉多得可分成三碗
之後嚐的就是店家新出的卓越河,店家說足以夠二人份量,但份量真的是超大,基本人上餸可能是二人份,但河粉多得可分成三碗,而此碗粉其實萬變不離其中,都是那個湯底加河粉,不過就搭配不同已有的材料,值得一提的是這大大碗粉只下一條九層塔,喝起來沒有那種獨特的香味,再者個湯真的很清,有如是以前的湯被稀釋三四倍一樣,肉味淡得很,加上吃完之後,更發覺有不良的口渴反應,店家是下了不少味精以offset下少了肉及骨的效果。

河粉基本上一樣滑得來太腍而無米香,配料方面,陣容真的是甚豐,分別有牛脷、生牛肉、牛腩片、牛展、雞絲及扎肉,生牛肉也許不用再描述多一次了吧,而雞絲真的是盡顯店家的心機,不知何解切得非常之幼細,吃了也不什覺得有味道,怪!扎肉也許是穩打穩扎的來貨,肉質還帶回彈性,但肉味就…
牛脷大條得有點嚇人;牛展吃起來帶彈性不黏牙有韌勁
反之店家俾牛脷真的俾得很手鬆,大條得有點嚇人,其肉厚但就有點實,但至少不嚡又不「痴」牙,吃起來有很濃的牛羶味,可算合格;牛腩片不韌而有不錯牛肉味;牛展吃起來帶彈性不黏牙有韌勁,味道其實真的不錯呢!
檬粉卷很少扎肉,很多檬粉,味道吃起來全靠魚露
今趟來就要了兩個小吃,第一款要介紹的就是檬粉卷,以生菜包着檬粉及扎肉,一來由於店家的扎肉不太有味,二來也真的下得太少,生菜卷着的大多是檬粉,味道吃起來全靠魚露,可是是那魚露太酸而不是鹹香,真的不單止是個湯底比以前差,就連魚露都好像仿佛是要比之前嗆喉。
春卷還是不錯的
五元跟餐而來的油菜還可要求什麼
那春卷跟上回來吃拼盤時一樣,也真的沒什麼好再談了,至於那一小碟油菜,也許真的沒什麼好評了,加五元跟餐而來,比雲吞麵店更便宜,還可以要求什麼呢?
青檸梳打、芒果梳打及鹹檸梳打
喝的要了青檸梳打、芒果梳打及鹹檸梳打,青檸梳打就只有一丁點的青檸,但喝起來都幾酸,相信是店家下了不少青檸的糖漿,所以青檸的味道不夠鮮;另外那杯鹹檸梳打的味道就更好,因為個鹹檸真的很夠鹹香,是用了真材實料之作,梳打水又夠氣,真的非常解渴呢;芒果梳打沒喝過,但聽媽說底下用的竟是什果而不是純芒果,相信都是成本作怪吧。

一向自誇其湯底很強的店子,其實一向於我而言都確是吃得過的,但看來現在就連這個本錢都沒太多了,分店開得越來越多又如何?
2011-02-06
1 分鐘 (堂食)
  • 鹹檸梳打
2010-07-12 52 瀏覽
店舖面積不是很大,卻有很多服務員,由廳面看見裡面有一個Open 的工作區,在遠處清楚看到員工的上半身,但沒有靠近去了解。服務員先送上半杯不冷不熱的茶,這茶有特別的香味,入口愈來愈甜。我的下午茶是 扎肉撈檬 和 椰香什薈特飲,撈檬以湯碗上, 4片很薄的扎肉,不曉得正價時段是否也是一樣,米粉底下有青瓜絲和生菜絲,很多炸蒜頭碎和花生碎,加些辣椒醋汁,然後把所有材料攪拌混合,味道很清淡。 特飲有很多選擇,跟餐只須要 $3,椰香什薈的英文名是Mixed Coconut and Aloe,照字面解釋應該有蘆薈果肉,但原來只是椰汁三色冰(粟米、紅豆和綠豆),有點名不符實!衛生方面不夠完善,初時給我的飲管有漬,我要求更換,服務員放下擦枱的濕布,隨手從柜子拿出另一枝,然後遞給我,但飲管是沒有包裝的!

我的下午茶是 扎肉撈檬 和 椰香什薈特飲,

2010-07-09