聽聞係出名嘅打卡熱點 , 不枉我早兩個星期前book位先book到星期六下午😭咁好食值得啦!以下係3個人食嘅,平均$200/1好多乾花裝飾雖然店舖算細但主菜,小食,甜品都好好食帶子香草醬risotto 小小酸甜香草味好開胃芝士溫泉蛋蕃茄醬焗薯 :有tabasco 嘅味 唔辣但又香 薯仔🥔軟硬度剛好櫻花蝦烏魚子意粉🍝:咸咸地好鍾意,又重蒜味😋個窩夫無令我失望!脆嫁😍😍😍玉槐蘋果焙菜雪糕窩夫🧇Specialty coffee (我覺得係Affogato d frd):黑糖焙茶雪糕+expresso🥰另外Latte 少番啲奶就好 無咩咖啡味杯cold brew coffee唔錯,不過再酸啲就好luh跟set仲有磨菇湯+迷你法包,跟一杯$55以下飲品又多一間納入Encore 嘅cafe yeah

以下係3個人食嘅,平均$200/1
好多乾花裝飾

雖然店舖算細
但主菜,小食,甜品都好好食

帶子香草醬risotto 小小酸甜香草味好開胃
帶子香草醬risotto

芝士溫泉蛋蕃茄醬焗薯

櫻花蝦烏魚子意粉🍝:咸咸地好鍾意,又重蒜味😋
櫻花蝦烏魚子意粉

個窩夫無令我失望!脆嫁😍😍😍

玉槐蘋果焙菜雪糕窩夫🧇
玉桂蘋果焙茶雪糕窩夫

黑糖焙茶雪糕+expresso

另外Latte 少番啲奶就好 無咩咖啡味
冷泡咖啡,  Latte

跟set仲有磨菇湯+迷你法包,跟一杯$55以下飲品

玉桂蘋果焙茶雪糕窩夫
黑糖焙茶雪糕+expresso
磨菇湯配迷你法式蒜茸包
2020-10-07 138 瀏覽
花控嘅朋友無意中發現間佈滿花嘅新餐廳, 即刻卜定去試吓。食物方面叫左2個小食, 1個pasta, 同埋2杯飲品, 加錢叫左一個set, 有湯有包冇野飲, 補差價可以轉返特飲。先叫左個bbq雞翼, 辣辣地好似buffalo wing咁, 好好食。飲品: 玫瑰抹茶Coffee latte兩杯都整得好精緻, 味道都唔錯㗎!蟹棒明太子貓耳朵都好唔錯粒粒貓耳朵都滿佈明太子, 每啖都好夠味松露薯條🍟份量都好多個醬食到一半已經點哂, 硬住頭皮試下問店員可唔可以fill🙈點知佢地完全好樂意, 仲好好禮貌值得一讚除左明太子意粉貴左d之外, 其他價錢都好相宜少少遺憾嘅係坐正個位唔太影到d花, 不過環境同食物都值得一去。
花控嘅朋友無意中發現間佈滿花嘅新餐廳, 即刻卜定去試吓。

bbq雞翼

飲品:
Coffee latte
兩杯都整得好精緻, 味道都唔錯㗎!

蟹棒明太子貓耳朵都好唔錯
粒粒貓耳朵都滿佈明太子, 每啖都好夠味

蟹棒明太子貓耳朵

松露薯條🍟份量都好多
值得一讚

黑松露薯條

除左明太子意粉貴左d之外, 其他價錢都好相宜

bbq雞翼
蟹棒明太子貓耳朵
  • 明太子貓耳朵
2020-10-06 148 瀏覽
餐廳好細,要黎真係要book位先。而且位同位之間好窄,食緊既時候係甘同隔離枱既人手肘撞手肘。食飯計時,2030前要人埋單straight 走。😞如果大家要黎真係要問清楚主菜有啲咩係提供,因為咩都冇,得牛同羊,姐係冇得揀。🤨🐮慢煮54度。澳洲穀飼和牛 - $278價錢十分貴,份量又吾多,4個人食,切開細細塊,每人兩件都冇,仲要好韌。。。🐏 慢煮65度。草飼澳洲羊架 - $228羊仲激氣,睇下啲血水,真係嚇死人。慢煮都吾好成碟血甘上比客啦。3件全肥肉甘濟,都吾知自己食緊咩☹️,冇下次。

🐮慢煮54度。澳洲穀飼和牛 - $278

🐏 慢煮65度。草飼澳洲羊架 - $228
2020-10-04 179 瀏覽
嘢食唔講住 正正常常啦 但係服務真係嬲得死人!! 首先唔會提你有最低消費就算啦,再黎就係嗌窩夫唔比人加雪糕,加錢都唔比你!都算啦! 最好笑係員工落錯單 然後一直同我地講唔夠最低消費 然後我地就唯有一路加嘢食 最後買單發現我地原本張單係完全夠最低消費囉!!🙄️真係返曬白眼 最癲係員工仲好串咁問我地:咁你地想點?! 唉⋯呢間嘢真係完全唔得囉⋯裝修靚都冇用啦🙄️🙄️
2020-10-04
2020-10-03 147 瀏覽
上網見到唔錯,諗住同朋友試下山長水遠 大熱天行到大廈搭𨋢時候發現禁唔到10樓之後落返去 轉左2次𨋢 最後一次部𨋢一開 原來係後樓梯位 入唔到去既點知係樓下撞到大廈其中一間餐廳既staff先知原來有人包場佢地block左個層但樓下完全無memo 幾個人身水身汗黎到 一啲提示都無真係好失望又憤怒希望下次如果有包場or有其他活動可以有通知當日walk in既客人
上網見到唔錯,諗住同朋友試下
山長水遠 大熱天行到大廈
真係好失望又憤怒

希望下次如果有包場or有其他活動
可以有通知當日walk in既客人
2020-09-30 148 瀏覽
走過十萬八千里找到你 🌸 除咗上環 銅鑼灣 之外,旺角都有靚Cafe依間亁花主題Cafe 食材係由世界各地送過嚟 而依一間店內裏 每一杯嘢飲都有乾花做裝飾 而乾都係可以買嘅玉桂蘋果,楓糖,香脆窩夫 日本直送宇治抹茶冰淇淋 HKD78 🍎 Rating:4/5依個配答係最match ge combination ,雪糕冇乜抹茶味 有待改善 黑糖,紅豆,香脆窩夫,日本直送宇治抹茶冰淇淋 HKD88 🍵 Rating:3/5可能因為小編麻麻地黑糖 小編唔係太鍾意依個窩夫 雪糕冇乜抹茶味 有待改善鮮奶抹茶 HKD56 熱/HKD60 凍 🍵 Rating:5/5個拉花好靚 抹茶味好濃 自家制草莓梳打 HKD58 🍓 Rating:2/5草莓醬同梳打水mix唔到一齊Overall Rating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食:👍🏻👍🏻👍🏻📍:走過十萬八千里找到你 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓
走過十萬八千里找到你 🌸
除咗上環 銅鑼灣 之外,旺角都有靚Cafe

Rating:4/5

5👍🏻為滿)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻

📍:走過十萬八千里找到你 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓

2020-09-28 155 瀏覽
終於去咗呢間打卡📸樓上Cafe,走過十萬八千里找到你(個名真係好鬼長)🤪.一去到同expect嘅有少少唔同🙈,因為佢哋天花嘅花海🌷🌹💐🌺🌸比想像中沉色好多,有啲枯燥顏色嘅感覺🌾🍂🍁,第二張相見到我影到咁彩色,係經過我多番調色先得出嚟嘅😝,所以要為大家做咗期望管理先😌,另外餐廳環境比較暗,影相都要自行打燈.飲品係靚嘅,特別係我叫咗嘅呢杯玫瑰抹茶🍵,外賣100分,味道都唔錯,抹茶味濃,亦都唔會太甜,值得叫👍🏻.叫咗三款唔同嘅pasta,pasta幾有口感,有啲似手工pasta,我食嘅三文魚子明太子貓耳朵👂都幾好食,不過朋友叫嘅櫻花蝦烏魚子扁意粉🍝就咸咗啲.🙊p.s.因為佢呢度係採用半開放式廚房,所以食完成個人都好大浸油煙味咁離開😓
.🙊
2020-09-23 134 瀏覽
今次揀左依間有乾花海的cafe幫朋友慶祝生日💛。夜晚冇左自然光可能影得冇咁靚,但有種神秘嘅感覺😛。如果想試建議大家提早book位~⠀🍯蜜糖芥末鮮奶油雜菌貓耳朵🐱$98 (8/10)⠀第一次食貓耳朵,佢個形狀好特別,可以載到更多汁醬🤓。⠀蜜糖芥末汁食落酸酸甜甜,加埋洋蔥同菇,令到成個味道更加香🍄。⠀由於忌廉份量比較多嘅關係,食到後面有點膩,建議同朋友share食👧🏻。⠀⠀🦑炸魷魚圈$58 (8.5/10)⠀食落超酥脆,魷魚超彈牙又唔會好難先咬得開。點埋沙律醬好夾幾好食❣️❣️❣️❣️⠀⠀🥭芒果柚子香脆窩夫配日本手工焙茶雪糕🧇$78 (8/10)⠀窩夫外脆內軟,窩夫之間有啲芒果粒同柚子醬🤓,芒果柚子配搭幾fresh,令整體味道冇咁單調👅。⠀焙茶雪糕只有好微嘅焙茶味💩,食落似奶茶雪糕,但雪糕配窩夫一熱一凍咁一齊食係幾match的😽。⠀⠀🍶熱鮮奶焙茶 $56 (7.5/10)⠀飲落焙茶濃度啱啱好,同鮮奶幾夾,但味道好好好甜,記得記得要叫少甜🧐。⠀

🍯蜜糖芥末鮮奶油雜菌貓耳朵🐱$98 (8/10)⠀
第一次食貓耳朵,佢個形狀好特別,可以載到更多汁醬🤓。⠀

🦑炸魷魚圈$58 (8.5/10)⠀

🍶熱鮮奶焙茶 $56 (7.5/10)⠀
煙鮭魚.牛角包.班尼廸 $78呢個咁𝐜𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜𝐚𝐥既配合當然有埋有機沙律菜平衡返個油膩感🥐做底食落好鬆軟 值得一讚 而且𝐩𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐞𝐠𝐠切開個下 啲蛋汁即刻流晒出黎滲落個包落加埋𝐬𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐬𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧同個蜜糖芥末汁實在好夾😚本身呢個𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧都唔會差 加上用咗牛角包做底確實係會幫佢加分🤩評分: 8.5/10🌟香煎帶子.蜜糖芥末香草醬 $138呢款係意大利飯黎 而且主廚採用正宗西方煮法 偏出黎啲飯粒較硬 如果平鐘意食硬飯既朋友會鐘意 但食開較淋身可能會有啲唔慣同冇咁有好感成個飯煮得好入味好creamy 飯硬身得黎係煮熟哂(小編真係食過唔熟既𝐫𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨🤯)加上帶子煎得好香 少爽口 整體感覺都唔錯 份量都算可以 一個人絕對食得飽 但對女仔可能會有啲膩 建議𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞咁就可以試多幾款🤣評分: 9/10🌟鮮奶抹茶(𝐂𝐨𝐥𝐝) $60餐廳係用小山園綠茶粉去沖𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞即使叫凍飲飲到尾都冇俾冰沖淡咗個抹茶味 凍熱既比例都係一樣的 所以茶味都算濃郁而且甜度適中 熱飲更會有精緻嘅拉花係上面 同樣適合打下🥰評分: 8/10🌟咖啡拿鐵 (𝐂𝐨𝐥𝐝) $52味道一般
煙鮭魚.牛角包.班尼廸 $78

評分: 8/10🌟

咖啡拿鐵 (𝐂𝐨𝐥𝐝) $52
味道一般 飲到後期咖啡味會俾冰沖淡
有少少似飲咖啡水😹
熱飲應該比較好 除咗有靚拉花 仲比凍飲大杯少少 起碼咖啡味唔會變淡
唯一加分係用木的托盤加上一小束乾花作點綴 令到成個飲品好𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞方便打卡✨
評分: 4/10🌟

呢個花花cafe整體食物質素都唔錯 而且又係良心💛店 不過一定要訂位 如果𝐰𝐚𝐥𝐤-𝐢𝐧就應該食唔到 個日係疫情期間都滿座 而且可以帶寵物入內 鐘意帶埋貓貓狗狗🐕出街既主人就比較方便(雖然個日唔見有貓😂)
但餐廳環境唔算好大 的確有好多乾花做裝飾 但室內光線都好唔夠 個日係晴天仲要係日頭去影出黎都好暗 一定要落重𝐟𝐢𝐥𝐭𝐞𝐫 加上窗口打卡位係嚴重背光 睇到花就睇唔到個人既樣 所以都幾難影講真😵
如果冇人坐卡位都可以行出去影 好多人都係咁做🤣
不過服務態度就比較遜色 同埋員工成日行黎行去傾計 都有少少阻礙到客人去影相 希望員工可以改善同多加注意喇🙈
——————————————————————

走過十萬八千里找到你 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓
煙鮭魚.牛角包.班尼迪
香煎帶子.蜜糖芥末香草醬
鮮奶抹茶
2020-09-23 75 瀏覽
前牌比呢間餐廳洗版咗好耐, 今日終於有時間去試吓。 餐廳位置好方便,四通八達。一入到餐廳已經覺得佢哋嘅佈置好靚, 有好多乾花擺咗喺天花同埋餐廳唔同嘅角落,好眼鍾意打卡嘅你。至於食物都好有水準,我叫咗明太子忌廉貓耳朵,識落有好濃郁嘅明太子味,配搭買忌廉同埋飛魚子都唔會太膩,二貓耳朵見狀就啱啱好,煮意粉嘅汁,所以食物非常濃郁。
2020-08-20
2020-09-22 102 瀏覽
說到最近大熱的餐廳,這間餐廳是我最愛之一haha,因為乾花的佈置真的很有心思。環境舒適,讓人感到很relax,是鬧市中一個不錯的小角落。除了乾花,亦有一些紙製裝飾,有種和風的感覺。飲食方面,點了一杯少甜的巨峰葡萄梳打,個人覺得甜度適中,味道很清新。另外,特調花茶也不錯哦,除了打卡一流,飲完之後感覺很溫暖和可以放鬆緊張的心情。前菜方面,香草忌廉活青口是一個不錯的選擇,醬汁非常濃郁。而且青口相當新鮮,每一隻都充滿濃濃的醬汁,相對惹味和鮮甜。至於主菜,慢煮57度草飼和牛的肉質厚實,份量都不少。特別喜歡個米飯,每一粒都很有咬口,飯香十足。還有,香煎三文魚扒配香蒜豆鼓醬,三文魚油脂豐富,肉質嫩滑,配上豆鼓醬超級惹味。配菜茶碗蒸都不錯呀,濃濃蛋香。總括而言,這間餐廳除了適合打卡之外,食物質素不錯,是和朋友聊天的好地方。

環境舒適,讓人感到很relax,是鬧市中一個不錯的小角落。

除了乾花,亦有一些紙製裝飾,有種和風的感覺。

前菜方面,香草忌廉活青口是一個不錯的選擇,醬汁非常濃郁。

而且青口相當新鮮,每一隻都充滿濃濃的醬汁,相對惹味和鮮甜。

至於主菜,慢煮57度草飼和牛的肉質厚實,份量都不少。

特別喜歡個米飯,每一粒都很有咬口,飯香十足。

配菜茶碗蒸都不錯呀,濃濃蛋香。

2020-09-21 88 瀏覽
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️—近排成日比呢間乾花海cafe洗版,終於可以睇吓真身😛 入到去真係Wow一聲,成個天花板都係乾花,不過就唔太打卡friendable,因為裡面好暗,坐牆邊又背光(最後一張相)都係建議早啲嚟,咁就可以影餐爆📸—明太子·岩鹽燒蟹棒·鮭魚籽·貓耳朵 $138貓耳朵其實係類似貝殼粉不過再彈牙啲呢個好推介👍🏻 好夠味好creamy,口感好豐富,又彈牙又有三文魚籽卜卜脆😻 唯一唔好係蟹棒冇咩味同太少-廣島炸蠔·牛肝菌·雜菌·起司·義大利燉飯 $128睇個樣就知成碟Risotto好夠味,而且係自家調過唔係普通Hea味👍🏻 炸蠔大隻飽滿,雜菌非常足料,Risotto 嚟講硬度就返港人口味唔會太硬👍🏻-轉套餐 +$35 (湯、多士、$40以下飲品)是日餐湯 - 三文魚忌廉湯個杯好得意,但湯好一般,唔夠味-多士跟本唔係多士....包真係太無誠意,得一條仔又Un👎🏻-Cappuccino $42味道剛剛好,唔會太濃太奶,易入口👍🏻—————————整體來講,餐廳靚,主食好味😋不過價錢就偏貴,CP值麻麻加$35轉餐就覺得唔抵,嘢飲基本上都差唔多$50要再補錢,加加埋埋都可以叫多個小食以CP值嚟講
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️

都係建議早啲嚟,咁就可以影餐爆📸

明太子·岩鹽燒蟹棒·鮭魚籽·貓耳朵 $138
貓耳朵其實係類似貝殼粉不過再彈牙啲
廣島炸蠔·牛肝菌·雜菌·起司·義大利燉飯 $128
轉套餐 +$35 (湯、多士、$40以下飲品)
是日餐湯 - 三文魚忌廉湯
個杯好得意,但湯好一般,唔夠味
多士
跟本唔係多士....包真係太無誠意,得一條仔又Un👎🏻
Cappuccino $42
味道剛剛好,唔會太濃太奶,易入口👍🏻
—————————
整體來講,餐廳靚,主食好味😋不過價錢就偏貴,CP值麻麻
以CP值嚟講唔會反兜,不過都係一試無妨
更多食評請支持IG:namnam_happyshare
明太子·岩鹽燒蟹棒·鮭魚籽·貓耳朵
廣島炸蠔·牛肝菌·雜菌·起司·義大利燉
Cappuccino
2020-09-19 153 瀏覽
黎呢間餐飯吃晚餐係一定要早d訂位架!! 地方細細,一眼就見哂成間舖的佈局。但勝在裝飾真係好靚,一抬頭就見到無數既乾花束懸掛係天花,好似置身於花花世界,最岩打卡架啦。亦由於地方細,經常比𨋢門的燈光、走入嚟嘅客人而打擾。至於食物方面,點了2人套餐,内容包括湯,自選前菜和主菜,甜品和飲品。忌廉蘑菇湯不過不失,味道不算出眾。前菜點左煎鵝肝配自製草莓醬。鵝肝有厚度,溫度非常夠熱,外層入口帶脆,油香非常滿足。讚!!主菜就揀左蜜糖芥末香草醬帶子意大利飯和慢煮57度草飼和牛。意大利飯質感好creamy,飯的硬度適中有𡁻口,整體唔錯。最最最有驚喜嘅係呢個慢煮和牛!!! 個presentation 附有飯素的珍珠米白飯,蟹柳同車厘茄。個牛扒係有2層架!!! 係2層!!! 個分量係非常之足夠架!!! 和牛肉質好淋,好香牛肉味,肉質帶紅絕對唔會過熟,再配埋醬汁又係另一個味道。你會想一啖牛一啖飯咁吃!!! 呢個真係好正!! 而野飲就揀左白桃梳打同green tea latte, 個賣相都夠哂心機丫~生日慶祝可以預先致電要求在甜品上寫名,我哋點了玉桂蘋果窩夫配雪糕。個玉桂蘋果整得唔錯,一d酸味都冇,配上焙茶雪糕真

生日慶祝可以預先致電要求在甜品上寫名,我哋點了玉桂蘋果窩夫配雪糕。個玉桂蘋果整得唔錯,一d酸味都冇,配上焙茶雪糕真係好Match 💓

2020-09-15
慶祝紀念
生日
2020-09-19 110 瀏覽
呢到嘅貓耳粉同卷兒意粉都好有咬口煙煙韌韌明太子蟹棒貓耳朵有超級勁多大大粒蟹籽台式牛肉卷兒意粉 食落比較重鹹味 唔夠層次魷魚圈脆卜卜,係新鮮炸嘅抹茶超好飲!🍵成個環境都好多花花!
呢到嘅貓耳粉同卷兒意粉都好有咬口
煙煙韌韌

明太子蟹棒貓耳朵
有超級勁多大大粒蟹籽
台式牛肉卷兒意粉 食落比較重鹹味 唔夠層次

魷魚圈脆卜卜,係新鮮炸嘅

抹茶超好飲!🍵
成個環境都好多花花!

2020-09-19 188 瀏覽
食物好靚,但食落就...😅第一次去已full,連排都唔俾排愈唔俾食就愈想食提早一星期卜左去食全日早餐:炒蛋味道不足,食不出松露醬,有啲位過熟,不夠creamy牛角包只有半個,變成了煎薯仔,但薯仔唔熱唔脆沙律菜不太新鮮,腸仔都係唔熱,總覺得好似食緊冷飯咁😂大蝦意粉: 調味普通,太少意粉同蝦(得三隻其實唔係幾夠食🙈·有樣嘢要提醒想去嘅朋友仔:個度日頭都係超~暗~想黎打卡嘅話,要帶部靚電話/相機 帶埋閃光燈,或者你執相技術有返咁上下否則你絕對絕對絕對~唔會影到好似人地咁附上室內冇執圖嘅話環境會係點嘅來一次打下卡都可以嘅~回頭就未必會啦😂
食物好靚,但食落就...😅
第一次去已full,連排都唔俾排
愈唔俾食就愈想食
提早一星期卜左去食
All  day  breakfast

牛角包只有半個,變成了煎薯仔,但薯仔唔熱唔脆
沙律菜不太新鮮,腸仔都係唔熱,總覺得好似食緊冷飯咁😂

大蝦意粉: 調味普通,太少意粉同蝦(得三隻其實唔係幾夠食🙈
有樣嘢要提醒想去嘅朋友仔:
個度日頭都係超~暗~
想黎打卡嘅話,要帶部靚電話/相機
帶埋閃光燈,或者你執相技術有返咁上下
否則你絕對絕對絕對~唔會影到好似人地咁
附上室內冇執圖嘅話環境會係點嘅