(非會員)
2008-11-26 9 瀏覽
啲烏冬係幾ok. 但係其他小食就... 我同個朋友仔點咗個套餐b(關東煮+烏冬)同豚肉烏冬+燒墨魚丸+煎肉腸(因為特價)我地都覺得個烏冬尚算唔錯, 但係個墨魚丸就可以用難食黎形容. "林"滋滋好似整好咗放係到好耐咁,啲墨魚丸似漏咗氣既皮球扁"踼踼"咁撻係到,個買相勁差. 個肉腸就因為特價先叫無特別. 啲waitress既服務態度就真係麻麻,啲日文又講唔正,痴埋痢根咁,真係唔講好過講. 間舖設計似回轉壽司bar咁,啲人企晒係入面,上菜就pat係擺筷子同調味架個個位到. 因為人多要同人搭枱,啲野就放pat係度等啲客去相認,有無攪錯. 我下次一定唔會再去呢間野度食囉.
啲烏冬係幾ok. 但係其他小食就...

我地都覺得個烏冬尚算唔錯,
但係個墨魚丸就可以用難食黎形容.

我下次一定唔會再去呢間野度食囉.
2008-10-30 12 瀏覽
次次行過都見到好多人排隊~今次行過見到冇平日咁多人起度排隊就去試下啦d野食唔算真係好特別~但勝在平同味道不錯啦^^"聽聞赤丸既烏冬幾出名~朋友叫左個熱烏冬試下..另外仲叫左個薯餅,餃子同玉子,玉子整得幾好味~不過就真係唔特別..餃子都係普普通通啦個牛肉薯餅就真係~好好味啦^^好香好脆 又熱辣辣喎!!
次次行過都見到好多人排隊~
今次行過見到冇平日咁多人起度排隊就去試下啦
d野食唔算真係好特別~
但勝在平同味道不錯啦^^"
聽聞赤丸既烏冬幾出名~
朋友叫左個熱烏冬試下..

另外仲叫左個薯餅,餃子同玉子,
玉子整得幾好味~不過就真係唔特別..
餃子都係普普通通啦
個牛肉薯餅就真係~好好味啦^^
好香好脆
又熱辣辣喎!!
玉子*好味
餃子~
薯餅~好味^^
2008-10-30 15 瀏覽
之前同朋友食過一次..因為好肚餓..ENDUP人餓就會覺得D野特別好食。不過食個陣又唔係真係好好味囉。係就係平D。到第二次去食啦:唔肚餓既時候去食真係唔覺係好味。仲有D放唔入口既感覺。個茹我仲覺得有D壞壞地咁。魚餅又干淨淨...DRY到死連餃子出到黎都冇餃子汁既..檯面個枝都唔係用黎點餃子。D飲水用既杯又唔係咁干淨牛肉薯餅食唔到牛肉..服務態度算般,冇乜特別要讚或彈。咁既價錢,唔係好平,又未致於貴。有得揀既我...冇下次。
不過食個陣又唔係真係好好味囉。係就係平D。

到第二次去食啦:
唔肚餓既時候去食真係唔覺係好味。
仲有D放唔入口既感覺。

個茹我仲覺得有D壞壞地咁。
魚餅又干淨淨...DRY到死
連餃子出到黎都冇餃子汁既..
檯面個枝都唔係用黎點餃子。
D飲水用既杯又唔係咁干淨
牛肉薯餅食唔到牛肉..

服務態度算般,冇乜特別要讚或彈。

咁既價錢,唔係好平,又未致於貴。
有得揀既我...冇下次。
2008-10-28 2 瀏覽
下午茶餐: 迷你烏冬+雞肉淮山飯糰 --兩個+sunfill橙汁 ($22)又黎食我最愛的烏冬啦,滑溜溜,軟綿綿,煙煙韌韌,其他地方真是食不到飯糰:一樣夠熱,雞肉及淮山味道不濃,清清地,幾好呀

飯糰:一樣夠熱,雞肉及淮山味道不濃,清清地,幾好呀
那天到apm和女朋友會合,女朋友一見面就說要先吃東西了,她說早餐也沒吃,肚子很餓。(既然女朋友很餓,相信心中已有腹稿)可女朋友仍是叫我想想吃什麼(......)可我一直沒想過吃「赤丸製麵所」(因為我們家的廚神曾說過在家也可以煮到很好吃的烏冬,因為她知道我最愛吃就是赤丸冷烏冬......)怎料女朋友經過赤丸後說今天想吃吃看(女朋友總會給我驚喜的!)於是我們便排隊等位了。不論什麼時候,赤丸門外總是有人等位的,不過這次我們沒等多久就能入座了。而我們在入座前已點了要吃的東西(這是赤丸的做法吧,讓等位的客人先選好要吃的東西)我們叫了一個赤丸冷烏冬(大),滑蛋鰻魚撈烏冬及一客天婦羅日本南瓜。食物很快來了,先來的是赤丸冷烏冬(大)赤丸冷烏冬(大)感覺上較以前的份量少了一點,冷烏冬配上醬油及wasabi,最能吃出烏冬的質素,烏冬麵質不錯,爽口,帶微微的小麥香味,唯烏冬略嫌碎了一點,吃起來困難之餘亦欠了一種暢快的感覺。不過整體來說還是不錯。滑蛋鰻魚撈烏冬個是女朋友欽點的(坦白說,我覺得滑蛋配上鰻魚總有點格格不入似的,可女朋友說想吃,那當然要吃啦!)賣相還算吸引,可正如我所想的一樣,鰻魚配上滑蛋的味道未能

食物很快來了,先來的是赤丸冷烏冬(大)

滑蛋鰻魚撈烏冬

個是女朋友欽點的(坦白說,我覺得滑蛋配上鰻魚總有點格格不入似的,可女朋友說想吃,那當然要吃啦!)賣相還算吸引,可正如我所想的一樣,鰻魚配上滑蛋的味道未能做到一加一等於二。兩者不是很配合,鰻魚本身較濕,沒有剛燒出來的香口,可能是滑蛋較濕的關係,而且醬汁不夠,令鰻魚味道偏淡。而烏冬本身跟冷烏冬一樣,都是較碎,影響了食味。坦白說,我對這個滑蛋鰻魚撈烏冬就不太感冒了。

天婦羅日本南瓜

賣相討好,看得出炸的油很新鮮。一口吃下,油香配上香甜的南瓜,令人回味,南瓜既香且甜(不過是否真的是日本南瓜就不得而知了)

這間赤丸有類似吧枱的設計,頗像一些日本的快餐店設計,頗有特色及風味。服務尚算殷勤(不過服務也只限送上食物及收拾碗筷罷了)食物方面,以性價比來說是相當不錯了(雖然今次叫的不盡是對上胃口),要在apm找到一些性價比高的食肆著實不易(因為一般都較為貴!),不過坦白說,食物質素可以有進步的空間就是了。各位看官不妨試試,或可嚐試其他的食品,質素應該不錯的。

女朋友是日本通,能說一口流利日語外,也多次到日本旅行。吃著烏冬,她突然問我:「你喜歡讚歧烏冬還是稻庭烏冬呢?我就喜歡讚歧烏冬多一點。」我聽了她的問題呆了一呆(......讚歧烏冬和稻庭烏冬之間有什麼區別呢?看來我在這方面還要的知識真要惡補一下了......)

(及後才知道「赤丸製麵所」所賣的是日本讚歧烏冬,而在日本,讚歧則遠較稻庭烏冬受歡迎的!)
2008-10-10 9 瀏覽
昨晚和老公去apm睇戲, 得番一個鐘時間食夜晚, 諗住再博吓運氣去呢間, 睇吓多唔多人排隊. 才7pm左右, 剛好有2個位, 我們終於試到了!!! 真是講了好耐要試呢~呵呵~~原來店內分食烏冬同迴轉壽司, 一入去店員便問清楚我們是吃那一種, 因為坐的位置都不同, 我們當然食我老公最愛的有咬口的烏冬了. 不過以我們所見, 整間店都不大, 價錢不貴也沒加一, 也難怪吃飯時間那麼多人排隊.我們坐在類似bar枱的櫈, 立刻便留意到, 調味架擺放了很多款的東東, 有: 綠茶鹽、咖哩鹽(唔到鹽呀, 只要粉....得唔得呀?!)、辣味粉、帶點麻油味的辣油(我很愛, 香香的~~)、吉列汁、鼓油. 另外, 水是要自己斟的, 不過可否換過個膠水樽呢, 太家庭feel了.想多d鐵質關係, 我寫紙剔了辣味牛肉蛋湯烏冬, 老公就點了滑蛋豬扒湯烏冬(這個我在下午時想要這個呢其實~~~), 而小食就叫了很多人叫的炸牛肉薯餅, 另再試咖哩薯餅.食物很快便送上, 我們立即試試喝一口湯, 老公說2個湯的味都不同, 但都好好味, 不會淡, 是吧, 因為我的有點點辣醬, 而他的湯混了蛋絲啊! 起動了, 我們逐點逐

食物很快便送上, 我們立即試試喝一口湯, 老公說2個湯的味都不同, 但都好好味, 不會淡, 是吧, 因為我的有點點辣醬, 而他的湯混了蛋絲啊! 起動了, 我們逐點逐點試加不同調味料過一過吓口癮, 牛肉是肥牛肉的那種(所以太肥了....), 蛋是太陽蛋, 烏冬真的很滑, 不錯, 老公的炸豬排我試了一舊, 炸粉厚了點, 並且被湯浸淋了, 下次可否叫豬排另上呢?? 老公愛吃香口脆脆的東東呀! 最尾我加了很多辣粉同辣油完成呢碗好味滑滑的烏冬~~

至於薯餅, 老公說牛肉真是好很少, 反而他喜歡較少人叫的咖哩薯餅, me too! 我們點了些吉列汁來吃, 老公很喜歡這種酸味呢, 帶很少少的甜.

下次我們一致同意要試左右鄰位都叫的冷烏冬, 聽說比熱的更滑呢!
2008-10-07
之前吃過一次﹐不太好吃。和老婆大人睇完戲經過再試。。。。。係得南瓜好味﹐其他都好一般﹐吃完仲口渴﹐冇下次。。。。
之前吃過一次﹐不太好吃。和老婆大人睇完戲經過再試。。。。。

係得南瓜好味﹐其他都好一般﹐吃完仲口渴﹐冇下次。。。。
$30 (宵夜)
2008-09-30 7 瀏覽
吃東西一向無所謂的W指定要試赤丸的烏冬,剛好有兩人位,運氣真不賴。W只要了一個最基本的冷烏冬,據說越簡單便越難做得好,他是想試試烏冬的真味吧。果然沒有失望,烏冬非常滑,口感煙靭,將wasabi在清淡的湯汁裏拌勻,還有蔥花,吃起來十分舒爽,很適合夏天。我點了吉列豬排豬骨湯烏冬,湯底很重味精,沒有豬骨的濃香,烏冬也許是煮急了,芯微硬,沒有冷烏冬那麼好,吉列豬排倒是不俗,有肉汁,可是脆脆的外表被湯浸軟了,有點可惜,早知便吩咐豬排另上。另外點了煎玉子,沒外間日本餐館做的那麼甜和濕,最重要是真正蛋有蛋味,我們都非常喜歡。從前只喜歡潮館的W,終於在apm找到了第二間飯堂。

從前只喜歡潮館的W,終於在apm找到了第二間飯堂。
同蝦子餅2人, 行過又冇咩人, 入去食下囉 ...鰻魚飯 – 一般啦 …唔知係咪我的問題, 我覺得好鯹囉 …滑蛋豬扒湯烏冬 – ok啦, 冇咩特別有點兒失望 ... 下次, 未必會再去lu ...
同蝦子餅2人, 行過又冇咩人, 入去食下囉 ...

鰻魚飯 – 一般啦 …唔知係咪我的問題, 我覺得好鯹囉 …
滑蛋豬扒湯烏冬 – ok啦, 冇咩特別

有點兒失望 ... 下次, 未必會再去lu ...
2008-08-25 6 瀏覽
岩岩新開個陣..真係好好食..烏冬 又多,又夠凍,又彈牙不過依家就真係..細同大好似冇咩分別..價錢貴左..不過質素差左..不過個牛肉薯餅..都係好好食
岩岩新開個陣..真係好好食..
烏冬 又多,又夠凍,又彈牙
不過依家就真係..
細同大好似冇咩分別..

價錢貴左..不過質素差左..

不過個牛肉薯餅..都係好好食
2008-08-21 3 瀏覽
叫了個親子雞xxxx飯餐真的不明為何侍應要從那兒遞食物到來有點不體貌的感覺食物裡的配菜很難吃特別是那些菇! 臭的 反而咖哩薯餅還可以吧但下次應該不會再來吃
叫了個親子雞xxxx飯餐
真的不明為何侍應要從那兒遞食物到來
有點不體貌的感覺
食物裡的配菜很難吃
特別是那些菇! 臭的

反而咖哩薯餅還可以吧
但下次應該不會再來吃
2008-08-19 2 瀏覽
今日一早起身有特別事要做,所以將早餐、午餐及下午茶合而為一餐,三點幾去到APM搵嘢食,記得以前每次經過《赤丸製麵所》,都見排長龍,但未曾試過,趁今日喺呢啲唔上唔落嘅時間,估計無咁多人去食卦,於是去試試。去到門口都要排三張枱先到我哋,都算係咁啦!炸魚餅,好彈牙,有魚味但唔腥,幾好鰻魚飯,鰻魚麻麻地,略帶腥味照燒雞扒湯烏冬套餐,包括烏冬及天婦羅飯,超正之選連調味料都有咁多款,啱哂我呢啲鍾意食調味料嘅人!

去到門口都要排三張枱先到我哋,都算係咁啦!
炸魚餅,好彈牙,有魚味但唔腥,幾好
鰻魚飯,鰻魚麻麻地,略帶腥味
照燒雞扒湯烏冬套餐,包括烏冬及天婦羅飯,超正之選
連調味料都有咁多款,啱哂我呢啲鍾意食調味料嘅人!

鰻魚飯
照燒雞扒湯烏冬套餐
調味品
照燒雞扒湯烏冬套餐
2008-08-14 15 瀏覽
睇完戲,同 2 號o黎試試呢間以烏冬出名 gei 食店,唔知係味真係會好味 d 呢?!! 我o地點o左以下幾樣。"滑蛋豬扒湯烏冬": 好味道,但係我又食唔出同其他日本食店 gei 出品有咩唔同 wor... "冷烏冬": 唔好似為淨烏冬會好寡,但加上佢 d 汁,又幾好食 wor,最岩夏天無胃口 gei 時候,都可以食得落。"牛肉薯餅": 好脆口,熱辣辣,真係好好味 ar~~~"厚燒玉子": 無咩特別,但甜度都幾適中。味道同價錢合理,但佢 gei 間格令到人唔可以舒舒服服坐底慢慢食。

"牛肉薯餅": 好脆口,熱辣辣,真係好好味 ar~~~

"厚燒玉子": 無咩特別,但甜度都幾適中。

"滑蛋豬扒湯烏冬"
"冷烏冬"
"牛肉薯餅"
"厚燒玉子"
"滑蛋豬扒湯烏冬"
"冷烏冬"
"牛肉薯餅"
2008-08-13
今天睇戲之前同男友來這吃lunch他要了滑蛋雞扒飯雞扒很美味我要了冷烏冬和蝦天婦羅蝦天婦羅的蝦很新鮮,炸得都很脆,不錯!冷烏冬...那個汁的味道怪怪本身又很淡....又不彈牙...很差...嘗試加不同的味料才可食完成碟看見or很多好評...可能是不合我的口味吧滑蛋雞扒飯,蝦天婦羅很好的但冷烏冬實在很差所以ok罷了
今天睇戲之前同男友來這吃lunch
他要了滑蛋雞扒飯
雞扒很美味
我要了冷烏冬和蝦天婦羅
蝦天婦羅的蝦很新鮮,炸得都很脆,不錯!
冷烏冬...那個汁的味道怪怪
本身又很淡....
又不彈牙...很差...
嘗試加不同的味料才可食完成碟

看見or很多好評...可能是不合我的口味吧
滑蛋雞扒飯,蝦天婦羅很好的
但冷烏冬實在很差
所以ok罷了
  • 滑蛋雞扒飯
  • 蝦天婦羅
2008-08-10 1 瀏覽
女友好心意食烏冬...見咁多人話佢好...就同佢一齊泥食...食物:赤丸冷烏冬(大)滑蛋豬扒湯烏冬炸魚餅餃子赤丸冷烏冬(大):本來見咁多人食, 覺得佢係信得過的, 但係一食, 烏冬本身唔係太彈牙, 仲要好難一條條咁夾, 但係要一讚係個汁真係唔錯, 幾好咪...滑蛋豬扒湯烏冬:老實說, 食完個冷烏冬知o的麵質都唔係咁好, 仲要食熱的, 一食之下就知真係估中, 烏冬一再加熱就仲淋, o的滑蛋就真係幾滑既, 但係豬扒就真係普通得很...炸魚餅:只可以講, 衰多手, 真係普通到你唔信...餃子:相信又係交現成貸的, 食落口真係好似o的百佳買既餃子一樣, 有一隻仲要係仲凍的...服務:要記得係要自己斟水...所以o的侍應真係除左落單同送野食就冇野做...所以成日聽到佢地係咁吹水...(我同女友又要坐係佢個開放式廚房出面)個廚房大佬係咁講爛gag仲有係咁串o的侍應...真係要多謝佢俾左一餐咁好既dinner我...=_="食完女友同我講都係大盛既冷烏冬好...我都有同感...所以...覺得赤丸名過於實...唔知點解都仲係咁多笑面...可能係我高要求掛...
女友好心意食烏冬...
見咁多人話佢好...
就同佢一齊泥食...

食物:
滑蛋豬扒湯烏冬
餃子

赤丸冷烏冬(大):

滑蛋豬扒湯烏冬:

炸魚餅:
只可以講, 衰多手, 真係普通到你唔信...

餃子

服務:
要記得係要自己斟水...
所以o的侍應真係除左落單同送野食就冇野做...
個廚房大佬係咁講爛gag仲有係咁串o的侍應...
真係要多謝佢俾左一餐咁好既dinner我...
=_="

食完女友同我講都係大盛既冷烏冬好...
我都有同感...
所以...
覺得赤丸名過於實...
唔知點解都仲係咁多笑面...
可能係我高要求掛...