2010-02-21 188 瀏覽
係太子附近食完lunch就行下街shopping下咁,由於媽咪又想換下屋企D花,所以我地行左一陣又行返去花市個度睇下有無咩花買。行下行下都行左幾耐,之後買完走既時候經過呢間貴族蛋糕又忍唔住行下望下有咩買。其實我之前去CHURCH經過時都幫襯過一兩次,食過下d蛋撻蛋糕都ok既。不過D姐姐仔服務就麻麻,唔知係咪因為我買得少呢,所以好似無咩禮貌咁。我今日買左件菠蘿蛋糕食,其實呢隻蛋糕我之前已食過一次覺得幾好,所以今日又買件黎食下。上次食係熱辣辣新鮮出爐,今次唔係,不過佢好好都係微熱的,我覺得佢最好係呢樣野。因為蛋糕麵包都係熱辣辣好食。個蛋糕係落好鬆軟,有好香既蛋味,不過其實唔係好大個。蛋糕菠蘿味唔算好濃,佢得意在有一片薄薄既菠蘿舖左係面,個菠蘿係乾身抽乾哂D水份的,咬落去好香好甜,所以我覺得呢款蛋糕幾好食。我之前食過佢個蛋撻都OK,唔算難食,同埋最好就係佢D野真係夠熱,所以下次經過又口痕時都會幫襯的。=)

菠蘿蛋糕
菠蘿蛋糕
2010-02-18 129 瀏覽
年三十晚行花墟經過呢間, 突然想食咖啡cookies, 買左半磅黎試下 ($31), 咖啡合桃cookie. 好香咖啡味, 口桃又好香口, 只係諗住食住一兩塊, 食食下一次過食左6, 7塊! 真係好好味, 好鬆化, 而且唔重牛油味又唔太甜.我蝦子餅本來都只係拎一塊過下"口癮", 點知都食到停唔到口. 以前成日行花墟都無咩係呢間買野, 估唔到佢既出品咁得!推介!
以前成日行花墟都無咩係呢間買野, 估唔到佢既出品咁得!
推介!
2010-02-13
$31 (其他)
  • 咖啡合桃cookie
2009-11-16 260 瀏覽
呢個係一個遲黎既食評!男朋友生日..我係網到搵到呢間可以訂做3D蛋糕而價錢又比較平既鋪頭!雖然係生日前2日先打去訂~不過好彩都趕得切..其實訂呢個蛋糕係純屬搞笑..拎蛋糕果陣奇怪點解同網到張相有出入~點知原來係因為訂3磅同埋訂2磅會拎到蛋糕個形唔同!唔係講笑..個蛋糕真係好鬼好食!另外除左蛋糕,我仲試過呢間既雪莓娘,蛋撻同鮮奶撻~全部都係一級水準之作!十分推介雪莓娘..真係好好食~依家係其他地方都搵唔到LU..不過要提一提,打電話去訂蛋糕果陣..因為我未諗好個牌想D寫~可能聽電話果人咁岩又好忙掛?..我覺得佢D態度唔係咁好!
呢個係一個遲黎既食評!

雖然係生日前2日先打去訂~不過好彩都趕得切..
其實訂呢個蛋糕係純屬搞笑
..拎蛋糕果陣奇怪點解同網到張相有出入~
點知原來係因為訂3磅同埋訂2磅會拎到蛋糕個形唔同!

唔係講笑..個蛋糕真係好鬼好食
!

另外除左蛋糕,我仲試過呢間既雪莓娘,蛋撻同鮮奶撻~
全部都係一級水準之作!

可能聽電話果人咁岩又好忙掛?..我覺得佢D態度唔係咁好!
【兒童不宜】3D蛋糕
朱古力皮+芒果蛋糕
2009-08-10
$396 (其他)
【兒童不宜】3D蛋糕
朱古力皮+芒果蛋糕
  • 雪莓娘
  • 蛋撻
  • 鮮奶撻
  • 生日蛋糕
2009-08-31 158 瀏覽
很久沒到花墟逛,連這間有點名氣的蛋糕店搬得較遠也不知道, 路經時還以為是芳叔,看到餅櫃那些大壽桃蛋糕才知道是這間貴族蛋糕。店面比以前大得多,客人也可以更輕鬆的選購餅食,不像以前全部客人都站在行人路選購,總覺得自己在阻礙交通似的,今次就舒適地買了一包我喜愛的蛋糕仔, 大人喜歡的菠蘿蛋糕和合桃蛋糕了。菠蘿蛋糕每個有半片菠蘿工工整整在蛋糕中間, 比一些連鎖餅店同類型產品切得歪七扭八的有誠意得多。一打開那塑膠袋,菠蘿的清香已經慢慢透出, 很清新的感覺。蛋糕比蛋糕仔的實淨,牛油香也濃一點,蠻不錯的說, 那菠蘿原來只是薄薄的半片,還以為會像罐頭貨色那麼厚 菠蘿的清甜中和了一下蠻濃味的牛油蛋糕,個人認為比連鎖店的同款蛋糕好吃了。只是一件小小蛋糕己用上錫紙托和塑膠袋各一,似乎浪費了資源。合桃蛋糕是店員們推介,蛋糕也如菠蘿蛋糕般質感,只是合桃竟然不脆, 哎呀~~~太失敗了吧?蛋糕仔半磅非常大包, 而且特意排放得像個球,從外面看來整齊又美觀得多;蛋糕質感很鬆軟,有點像海棉蛋糕,也許這店的生日蛋糕都是這般鬆軟的了;甜度不太高,牛油味道不比菠蘿蛋糕的濃,吃了一粒後就停不了手,一定要繼續下去。小妹非常熱情,主動

只是一件小小蛋糕己用上錫紙托和塑膠袋各一,似乎浪費了資源。

小妹非常熱情,主動介紹各種餅食和配搭,服務是不錯的,不算太hard sell,還可以接受。店裡除了著名大壽桃蛋糕外, 還有近期超流行的barbie蛋糕,看到雪櫃裡每條裙子也色彩繽紛的barbie蛋糕,心裡也替收蛋糕的壽星們開心
  • 菠蘿蛋糕
  • 蛋糕仔
2009-07-31 128 瀏覽
準備放入口之際就覺得有點不妥心想: 「點解粒蛋糕仔咁輕身ge?」一咬開 咦! 係海棉蛋糕?! 點解有氣孔架?蛋糕仔應該係口感結實的牛油蛋糕牛油蛋糕變左海棉蛋糕!! 咁仲係咪蛋糕仔呢?買左包假蛋糕仔!! so angry!!
準備放入口之際就覺得有點不妥

心想: 「點解粒蛋糕仔咁輕身ge?」

一咬開

咦! 係海棉蛋糕?! 點解有氣孔架?

蛋糕仔應該係口感結實的牛油蛋糕

牛油蛋糕變左海棉蛋糕!! 咁仲係咪蛋糕仔呢?

買左包假蛋糕仔!! so angry!!
2009-07-21 162 瀏覽
去完麵留香食麵,之後去花墟行一陣,陣間再去食雪花冰。一路行,一路行,見到貴族搬遠咗喎!新店較大,較光猛。買了一袋蛋糕仔 ($25) 同2個合桃muffin ($10)。袋蛋糕仔唔算大,大概有半磅。其實唔算平,不過突然好想食,所以都無理會價錢。講真食唔出佢同其他麵包店嘅蛋糕仔有咩分別。牛油味濃,唔算太鬆軟,同普通麵包店嘅差唔多。2個合桃muffin size 又係細細的,不過質地比較軟熟鬆軟。一句講晒,質素同普通麵包店嘅差唔多,唔太值咁貴!
去完麵留香食麵,之後去花墟行一陣,陣間再去食雪花冰。
一路行,一路行,見到貴族搬遠咗喎!
新店較大,較光猛。

講真食唔出佢同其他麵包店嘅蛋糕仔有咩分別。
牛油味濃,唔算太鬆軟,同普通麵包店嘅差唔多。

一句講晒,質素同普通麵包店嘅差唔多,唔太值咁貴!
牛油味濃的蛋糕仔
蛋糕仔
牛油味濃的蛋糕仔
蛋糕仔
2009-06-12 83 瀏覽
搬新屋老公要送我"空中花園", 星期日太陽下山才去花墟, 人少d好行好多! 半小時就買齊所有花架, 臨走一定要去我至愛既貴族入貨啦! 行經7記, 點解咁香?! 似曾相識, 原來貴族搬左新鋪!! 地方大左, 員工轉新look, 仲有多左獨家朱古力賣呢, 不過我未有睇真, 先入左1磅我心愛既朱古力cookies, 見台面有新出品, 係朱古力夾心cookies, 大大塊好吸引, 我又要左1磅! 因為同老公2人太多野在手, 時間又不早, 所以匆匆的就走了, 沒時間睇真d朱古力...... 下次我一定要買幾款返來試!!!!!!!!回家就試左d朱古力夾心cookies, 新出品有佢既特色! 比起食開既朱古力cookies, 夾心外層實小小, 牛油味又淡小小, 朱古力都ok, 不過我都係鍾意No.1既朱古力cookies多d! 兩者雖然口感唔同, 都可以一齊入貨的!

行經7記, 點解咁香?!
下次我一定要買幾款返來試!!!!!!!!
兩者雖然口感唔同, 都可以一齊入貨的!

2009-06-07
2009-01-31 120 瀏覽
(24/1/09)今日去花墟,一心要來買曲奇。行過又香又人多,一定好o野啦!半磅曲奇,飛走櫻桃,其餘每款執D。可惜佢俾左大部份係心形,每塊食吓,心形比較迅色,混入了杏仁或是花生,分唔出,最重要心形那種,真係比較實。提子、合桃、腰果反而一樣鬆化!一咬下,焗爐的烘焗味香到不得了,而且牛油份量o岩o岩好,雖然越多牛油越鬆化,但係多得滯,食到成手油,成口槳住,溜得食三片已收手。回想起來「Jennxx」的好似真係溜噃!講番貴族曲奇,提子曲奇一向都係心頭好,少少酸甜,正!;合桃的有芝麻香;腰果的果仁香,更是與曲奇既烘焗香味混為一體!朱古力醬、朱古力chips不用多說,朱古力味既野,一樣無衰!呢度既曲奇,簡直係舊式餅店味道的改良版!!

呢度既曲奇,簡直係舊式餅店味道的改良版!!
2009-01-17 139 瀏覽
比較清閒的工作天,中午就跑去花墟,看看花和買些園藝物品。出門時還不感到餓;但甫到花墟就餓了;路經此店,陣陣曲奇飄香,一看竟然腰果曲奇!太公最愛吃腰果了,就要了半磅,加其他味道的各一兩件。(半磅 $31)另外,看見蛋撻也好像不錯,也買了個試試。先吃了蛋撻:蛋撻是曲奇皮,但太脆,欠缺那種鬆化的實在感;而且烤得有點焦味,蓋過了牛油和蛋香,不好吃;這個價錢($5/個), 不如到泰昌,質素較有保證。曲奇有部份的也有點焦味 (不過不是真的焦了),特別是有果仁的更明顯;沒有焦味的腰果曲奇,是不錯的,曲奇的牛油香強烈,配上腰果的香脆,真是天依無縫;有一種朱古力切片也不俗;其餘的,都很一般,不如去隔鄰maria's 新店 (有個新名字的, 忘了) 買,便宜得多。整體來說,這兒的曲奇質素不太平均,雖然有些是不俗的,但收的價錢與質素不太成比例;我若付得起這個價錢,實在有很多更好的選擇,實在不用來這家的。
比較清閒的工作天,中午就跑去花墟,看看花和買些園藝物品。

另外,看見蛋撻也好像不錯,也買了個試試。

$36 (其他)
2009-01-17 139 瀏覽
今日終於試到雪莓娘啦...上次因為太夜去到..佢就收檔..賣晒lu...今日早d去到都係last一件la...但係...我同男友都覺得唔好食0既....d cream唔夠多..一咬個皮散晒...搞到好呢hei...蛋糕厚...士多啤梨酸...$10唔底食..雪糕糯米滋仲好食過佢...p.s問店員有冇叉..佢話冇..但個女仔d態度唔多好...冇下次
今日終於試到雪莓娘啦...
上次因為太夜去到..佢就收檔..賣晒lu...
今日早d去到都係last一件la...
但係...我同男友都覺得唔好食0既....
蛋糕厚...士多啤梨酸...
$10唔底食..
雪糕糯米滋仲好食過佢...
p.s問店員有冇叉..佢話冇..但個女仔d態度唔多好...

冇下次
  • 沒有!~
2008-12-15 109 瀏覽
每次行過都見有好多人幫襯 而且d蛋糕既款士層出不窮, 好吸引。但我最終都係買左『雪苺娘』以為係個好普普既疑似雪米糍產品點知.....個糯米皮薄到.....入面d忌廉軟滑到......加上薄薄的蛋糕底......冰冰涷涷咁....超好味!! 而且唔會太甜, 食多件都唔怕漏!相比之下, 個New York Cheese Cake我覺得太濃, 唔啱我。
但我最終都係買左『雪苺娘』
以為係個好普普既疑似雪米糍產品
點知.....
個糯米皮薄到.....
入面d忌廉軟滑到......
加上薄薄的蛋糕底......
冰冰涷涷咁....

超好味!! 而且唔會太甜, 食多件都唔怕漏!

雪苺娘
New York Cheese Cake
雪苺娘
2008-11-24 97 瀏覽
我好鐘意佢地GA曲奇, 好味過車X哥夫$28/磅, 任何味道都可以choose, 唔貴~~有口感, 好香牛油味 & 朱古力味~~最愛nuts cookies, 好香口, 正~~~仲有佢ga new york cheese cake, 中學時係我同姐妹ga奢侈品,而且果時唔係度度有而款cake賣,(其實都係$30, 但係中學時無$$ ma....) 每次買返屋企, 都要少少, 少少甘食,真係好細滑, 滿口芝士香~ 時至今日, 佢ga cheese cake水準都keep到, 唔錯唔錯~~**次次行過都見到佢地d 蛋糕好靚, 不過都未有機會一試.....

我好鐘意佢地GA曲奇, 好味過車X哥夫
$28/磅, 任何味道都可以choose, 唔貴~~

$28 (其他)
2008-09-23 180 瀏覽
之前上網搵過資料~知道貴族有d特色蛋糕.....太嫲生日時去訂左個壽桃蛋糕~果晚0係美心酒樓度食飯食完飯拎個蛋糕出黎時~個個都爭住同個蛋糕影相尤其太嫲見到個蛋糕好開心當晚驚太多人唔夠食,仲有預備左另1個美心芒果脆脆蛋糕.....點知個個都話要食壽桃蛋糕~個美心蛋糕就冇咩人掂過~~哈最初都估個蛋糕得個樣...應該唔太好食~~但原來個蛋糕好好食架同埋老闆娘好NICE~訂蛋糕時又會俾意見~遲D小朋友開生日PARTY時會再訂BARBIE蛋糕
之前上網搵過資料~知道貴族有d特色蛋糕.....
太嫲生日時去訂左個壽桃蛋糕~果晚0係美心酒樓度食飯
食完飯拎個蛋糕出黎時~個個都爭住同個蛋糕影相
尤其太嫲見到個蛋糕好開心

點知個個都話要食壽桃蛋糕~個美心蛋糕就冇咩人掂過~~哈
同埋老闆娘好NICE~訂蛋糕時又會俾意見~
遲D小朋友開生日PARTY時會再訂BARBIE蛋糕
2008-06-29 80 瀏覽
未夠鐘食晚飯,便到花街行個圈。又經過貴族,便買了半磅($28)曲奇。要了3個味: strawberry, raisin & almond3款ge味道都係普通過普通,無特別。牛油味唔夠濃,明顯牛油唔夠多。又唔鬆化,有點實。其中raisin 算最脆,亦=最熱氣。試一次夠了,不會再幫襯。
未夠鐘食晚飯,便到花街行個圈。
又經過貴族,便買了半磅($28)曲奇。
3款ge味道都係普通過普通,無特別。
牛油味唔夠濃,明顯牛油唔夠多。
又唔鬆化,有點實。
其中raisin 算最脆,亦=最熱氣。
試一次夠了,不會再幫襯。
不夠鬆化
不夠牛油味
$28 (其他)
2008-06-26 59 瀏覽
食Cookies除左Field太, 我最喜愛的還有花墟這裡的朱古力Cookies, 牛油蛋香當然重要, 最重要還有上面的朱古力, 曾經在外面試過數間同樣的Cookies, 不是咸味太重, 就是朱古力太少又不夠香滑, 完全很難入口! 搵到Supreme, 真是幸福! 每次來花墟買花, 我都會在這裡買一些回家慢慢嘆! 今天過年時, 想不到買什麼手信拜年, 結果就買了好多磅Cookies送禮, 家人及朋友都好鍾意呢!

• 朱古力Cookies