餐廳: 貊炙
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-07-03 74 瀏覽
又到左一月一度既出糧日🥳又意味住可以獎勵自己食餐好呀🎊人越大就越enjoy自己一個食野既時光,特別係嘆一啲正野既時候就更加想自私食,唔想俾人border,所以今日就靜悄悄咁黎到呢間灣仔既韓燒店,試我人生第一次係香港食既韓牛🐮。🐒Wagyu Feast Set💰$680👉🏻前菜-季節沙律-醬油牛腹-和牛生牛肉佢前菜除有selected items之外,係出面都有唔少既小菜可以refill🥹師奶心態出左黎即刻有種回本既感覺🤪收番埋先,focus翻係menu入面既前菜,對於我黎講真係十分新奇🤩。👉🏻肉品-和牛肉眼-和牛西冷-和牛牛舌-和牛牛柳到牛肉既部分上到枱我更加係無從入手,不過店員都好nice會問我要唔要幫手🥰仲會好細心咁提醒我around咩parts係燒幾耐⏰確保我食到除左質素外,烹調方式都最好既韓牛🐄。👉🏻牛肉海帶湯👉🏻是日精選甜品最後會有埋海帶湯同甜品,我覺得呢個ending非常好,因為熱湯可以幫到我去一去牛脂,再用埋 cake去滿足埋我sweet tooth🍮果然一個月都應該去花費一筆去慰勞下努力工作既自己🤭

🐒Wagyu Feast Set💰$680

👉🏻牛肉海帶湯

👉🏻是日精選甜品

果然一個月都應該去花費一筆去慰勞下努力工作既自己🤭
2023-07-03 84 瀏覽
Maek jeok 貊炙 (灣仔)臨近生日想搵間好少少嘅餐廳慶祝朋友介紹咗我嚟呢度 食熟成韓式牛肉Steak Omakase Selection $720/pp一個餐就有晒推介嘅牛肉 豬肉韓式前菜都已經有幾款 款款都出色🥗季節沙律 生菜新鮮 夠晒refreshing🦐醬油盛盒 入面有帶子 大蝦生醃之後帶出海鮮嘅鮮甜味🐮牛小排 熟成後的牛肉比普通更濃味🥩肉眼 肥瘦分明 和牛油香出色可以搵侍應哥哥幫手煎🐷豬梅肉 竟然有兩大塊 分量十足呢款肉質較有咬口 肉味同樣濃郁🐖五花肉肥瘦分明有油香 配埋蔬菜 包飯醬一齊食可以平衡油膩感🐙八爪魚飯八爪魚好鮮味 最特別係加咗炸蒜香蔥令到成個飯更加惹味🍮甜品tiramisu d cream好滑 幾好味叫咗柑橘梳打 夠晒透心涼朋友叫咗紅酒 質素都幾好👍🏻用openrice book檯重有discount😬
Maek jeok 貊炙 (灣仔)

臨近生日想搵間好少少嘅餐廳慶祝

🍮甜品tiramisu d cream好滑 幾好味

叫咗柑橘梳打 夠晒透心涼
朋友叫咗紅酒 質素都幾好👍🏻

用openrice book檯重有discount😬
同朋友特意去Maek jeok 慶祝生日,餐廳位於新鴻基中心,門口放咗一個著住韓服嘅機械人,好搞笑。本身想點另一個餐,不過嗰日咁啱賣曬,於是轉食Wagyu Frast。Wagyu frast $680/paxAppetizers季節沙律|醬油牛𦟌|和牛生牛肉一開始會先上韓式小菜,包括辣蘿蔔、小魚仔、泡菜、椰菜,而且可以無限refill。小菜款式幾多+特別。季節沙律以黑醋調味,味道清新;海鮮辣拌芽菜入面有蝦&魷魚粒,微辣清爽;牛𦟌用醬油醃製,口感略鹹。和牛生牛肉份量適宜,侍應會即場在客人面前攪拌~材料除了生牛肉,還有雞蛋黃、青瓜、梨、蒜粒和松子仁令口感豐富,更易入口,口感似魚生無腥味。Miyazaki wagyu 和牛肉眼|西冷|牛舌|牛柳和牛拼盤選用澳洲和牛,提供四種部位(牛舌、牛柳、肉眼、西冷)。牛舌同牛柳相對質感結實一啲,而肉眼同埋西冷就油脂豐富,比較嫩滑。拼盤會附上生菜籃,侍應建議可以點柚子醬油/芝麻鹽一齊食。與蔬菜一起使用正好可以減低肉類既油脂感。Tresure of the sea |牛肉海帶湯海帶湯味道清甜,雖然有添加肉類但湯底並不渾濁,紫菜同蛋花散佈,小塊牛肉粒有嚼勁。S

Wagyu frast $680/pax
季節沙律|醬油牛𦟌|和牛生牛肉

季節沙律以黑醋調味,味道清新;

Miyazaki wagyu
和牛肉眼|西冷|牛舌|牛柳

Tresure of the sea |牛肉海帶湯

Sweet|是日精選甜品
是日甜品是牛奶味提拉米蘇蛋糕,蛋糕質感香滑,份量剛好。

<Premium honey makgeolli> $258
食燒肉一定要叫返支酒!試咗幾款店員推介的酒後,今次就點了傳統韓國米酒,米酒內加入一小塊蜂巢,微澀的米酒加上甜蜜嘅蜜糖,相信第一次飲既人都容易接受。
  • 季節沙律
  • 韓式前菜
  • TIRAMISU
  • 特上蜂蜜生米酒
  • 和牛生牛肉
2023-06-29 110 瀏覽
💡高質熟成扒房每次食完貊炙都有大滿足嘅感覺,高質素嘅食材,配上非常細心嘅服務,今次食STEAK OMAKASE,每次朋友叫推介韓燒都必定會提一提呢間。🍽️ 前菜🦐醬油盛合:非常夠份量嘅醬油牡丹蝦同帶子,鮮味十足,大蝦仲非常鮮甜彈牙。🥗季節沙律、芽菜冷盤:沙律菜新鮮脆口,配上簡單嘅橄欖油同黑醋已經非常好味。芽菜微辣,清爽開胃。🥒仲有四款前菜可以不停refill,包括:泡菜、醃蘿蔔、魚干仔等,食完你就知從前菜既質素已經見到餐廳非常有誠意。🍽️Main 餐廳用上自家製熟成牛肉,套餐包含四款肉,分別係牛小排,五花肉,梅花肉,肉眼扒。你亦可以請店員幫你燒肉,更能食到肉最好既效果同質感。🍴牛小排:可能因為係熟成牛肉,肉質超腍嫩,入口即化。🍴五花肉:肥瘦相間,店員燒得剛剛好,金黃色,迫晒啲油脂出嚟,入口脆卜卜。🍴梅花肉:肉質柔軟多汁同時有嚼頭,包菜食一流。🍴肉眼扒:肉味最濃郁,肉質細嫩,完全將肉汁鎖緊哂。🍽️八爪魚飯店員好好,主動幫手拌勻,味道協調得非常平衡,帶點微辣,飯粒粒分明夠乾身,好食。🍽️ 牛奶提拉米蘇蛋糕甜度適中,層cream 打得好細、幼滑,整體感覺輕盈,食完都唔會覺得太Heavy。🍽️Barte
💡高質熟成扒房

🍽️ 前菜

🍽️Main

🍴牛小排:可能因為係熟成牛肉,肉質超腍嫩,入口即化。
🍴梅花肉:肉質柔軟多汁同時有嚼頭,包菜食一流。
🍴肉眼扒:肉味最濃郁,肉質細嫩,完全將肉汁鎖緊哂。

🍽️八爪魚飯

🍽️ 牛奶提拉米蘇蛋糕

🍽️Bartender's Makgeolli
揀咗相對地重米香味嘅米酒,入口微甜,值得一試。

2023-06-28 96 瀏覽
我最近去了一家高級韓式熟成燒肉店,熟成套餐一人$720,見openrice book位有85折,真係值得一試😳首先韓式前菜無限添加,頭盤有醬油盛盒,醬油蝦和醬酒帆立貝非常新鮮,味道鮮美而且豐富。接著,我品嚐了熟成牛小扒、熟成肉眼、豬梅花肉以及五花肉。每一個菜都經過了精心的熟成,質感更加鮮嫩。店家的服務非常周到,他們會幫忙燒肉,讓我完全沉浸在美食的享受中。🫶🏻其中最令我驚喜的是石鍋八爪魚飯。這道菜非常獨特,八爪魚的口感非常鮮嫩,與熱騰騰的飯粒混合在一起,味道真是令人難以忘懷。🤣最後,跟餐仲有tiramisu做甜品,整個用餐體驗非常完美,店家的服務和食物質量都非常優秀,這是一家絕對值得推薦的高級韓式熟成燒肉店。👍🏻🥹

主打優質熟成牛肉既韓燒,靚韓牛果然唔同級數,好值得encore❤️牛小排 熟成韓牛 輕輕燒一陣已經好香肉味,肉質非常軟嫩,加埋泡菜整生菜包,成幾多塊都得呀!!🧡肉眼 非常厚既肉眼扒,由職員幫手燒,底面煎香,中間仲保留肉汁,完全係一啖就知牛肉本身質素好高,輕輕點少少鹽已經好出色,食肉獸既至愛💛豬梅肉 兩塊厚切豬梅肉豬扒,份量非常多,肥瘦均勻肉質軟,加少少辣醬或者豆瓣醬更好味💚五花肉 目測已經好肥美,油脂味非常香,成口都係油花既感覺但又唔會膩💙醬油蝦x醬油帶子 前菜除左沙津,仲有肥美醬油蝦同帶子,咸鮮味十足💜八爪魚飯 八爪魚好爽口,拌勻蔬菜粒粒同埋醬汁,夠晒惹味,石銅邊邊變晒飯焦好香脆,特別出色🤎芝士Tiramisu 質地好綿密,一層蛋糕一層Cream,比例岩岩好

2023-06-24 76 瀏覽
最近有朋友仔生日,所以同佢去咗一間最近超人氣嘅韓國餐廳食飯。呢間餐廳嘅裝修,我覺得好適合閨蜜過嚟食飯,佢嘅私隱度好高,唔使book房都可以靜靜地幾個人傾偈。今次我同朋友都點咗個套餐,套餐入邊有好多嘢食,包括前菜沙律,醬油海鮮,豬牛肉類拼盤,飯類飲品同埋甜品,超級豐富,食完我同朋友都勁滿足攬住個肚走。佢哋嘅韓式伴菜種類都幾多仲可以無限添加,泡菜入口唔算好難,反而酸酸地令到你更加有胃口,我個人都幾推薦。醬油海鮮除咗有醬油蝦之外,仲有醬油帶子,兩款海鮮都好大隻,絕無欺場,入口鹹鮮送飯一流。今次套餐嘅肉類,總共有四款,包括牛小排,肉眼,五花肉同埋豬梅肉,每一款睇落去有肉質超靚,而且份量都極大好厚身,就算兩個男仔食都一定夠飽。店員仲會詢問你需唔需要代勞幫手燒,佢哋嘅手勢極好,每一片肉都比佢哋燒到外表香脆裏邊軟。我自己最鍾意佢嘅牛小排,絕對係入口即溶,而且牛味濃郁,絕對係必食推介 !食完兩份已經好飽,之後嘅八爪魚飯估唔到份量超級多,一入口微微嘅辛辣包裹住你嘅口腔,而且八爪魚肉質都好qq ,就算好飽都會忍唔住食完一口接一口,最後嘅甜品都好出色,係牛奶Tiramisu,入口奶香味十足,為今次嘅盛宴畫下

食完兩份已經好飽,之後嘅八爪魚飯估唔到份量超級多,一入口微微嘅辛辣包裹住你嘅口腔,而且八爪魚肉質都好qq ,就算好飽都會忍唔住食完一口接一口,最後嘅甜品都好出色,係牛奶Tiramisu,入口奶香味十足,為今次嘅盛宴畫下完美嘅句號。

嚟講,我覺得呢間餐廳同朋友嚟閨蜜活動,或者慶生絕對十分適合,而且食物質素都唔錯,大家如果有興趣嘅話記得嚟試吓!
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE起OPENRICE關注我呀 ❤️‼️.🔥 K̾o̾r̾e̾a̾n̾ S̾t̾e̾a̾k̾ O̾m̾a̾k̾a̾s̾e̾ D̾i̾n̾n̾e̾r̾ ̾S̾e̾t̾ @ 🌟 貊炙《👽食神大媽食烤肉》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Steak Omakase Selected Cuts with Korean Accompaniments HKD 720 per Person.Appetizers 🥗- Seasonal Salad- Ganjang SyeongheoHouse Dry-Aged Steak Omakase 🥩- Chuck Tail Flap- Pork Collar Butt- Pork Belly- Rib EyeTreasure of the Sea 🐙- Octopus With RiceDessert 🍰- Classic Tiramisu Drink 🍹- Tangerine Soda HKD 55- Grape Soda HKD 50.🔥 呢間韓燒餐廳環境同服務都好好架,今晚食嘅牛肉同豬肉都經過長時間風乾,令到肉質更加鮮美。加上韓式配菜,口感更加豐富,絕對係韓燒盛宴呀。.🤤 一開始先黎
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
- Classic Tiramisu
Drink 🍹
- Tangerine Soda HKD 55
- Grape Soda HKD 50

Steak Omakase Selected Cuts  Dinner  Set

🤤 一開始先黎韓式前菜,包括:韓式泡菜、銀魚乾、醃蘿蔔、芝麻菜等等。醬汁都好鮮美,配料同醬汁嘅味道非常搭配。款款經典、美味,仲可以無限添加,真係惹味非常,份量十足架!

Appetizers

🥗 除咗傳統嘅韓式前菜以外,仲有作為季節沙律嘅「海鮮沙律」,非常新鮮,以蝦同魷魚為主,蔬菜都好爽口。醬汁恰到好處,令到沙律嘅風味更加突出。
🦐 套餐仲有包括另一款前菜主角「醬油盛合」,非常出色,用料豐富,有兩大隻大蝦及帶子。全部都係好新鮮、好大件、厚切,絕對優質。

Ganjang Syeongheo

🐂 食完咁多開胃前菜,主角出場啦!全部都係揀選優質牛牛同豬豬嘅拼盤,包括:牛小排、牛肉眼、豬妹肉、五花肉 👅 全部油花均勻,無筋嫩滑,仲可以一次過試曬不同部位,實在太了解我地呢類咩都想試有選擇困難症嘅朋友仔嘅心情啦!😍
牛肉眼加上少許鹽同黑胡椒,原汁原味更加突出。
牛小排經過風乾後,肉質更加鮮美,肉質鬆軟。
豬梅肉都好嫩滑,唔會因為厚而太硬咬唔斷。
五花肉肉質鬆軟,令人大快朵頤。
仲有呢度用嚟包肉嘅生菜都好新鮮,好乾淨,咬落好清爽添,好明顯連菜都逐塊揀過㗎!🥬
最正係店員會幫你燒,所有肉肉交比咁專業嘅人員去燒,就當然一定係最好味啦 🤩

Pork Collar Butt

🐟 肉類以外,就當然唔少得海鮮啦!「八爪魚飯」好好味,八爪魚好多片,煮得恰到好處,肉好嫩,令到飯都吸收到啲鮮味。

Octopus With Rice

🍰 咁都未完,成個套餐最後以Tiramisu作結。餅身軟綿,加上濃郁咖啡味,令人回味無窮。為成餐飯劃上完美嘅句號 💯

Classic  Tiramisu

🍹 一路食嘅時候仲可以一路嘆特飲「橘子梳打」同特飲「葡萄梳打」,非常適合夏天飲 😎 味道清新,唔會太甜酸甜度恰到好處,好開胃,又同燒烤特別配合,絕對係PERFECT MATCH!💕

Tangerine Soda & Grape Soda

😎 整體食物質素高,裝修型格,坐得好舒服,服務亦好好,值得一試喔。

📍 灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖
☎️ +(852)2609-0599
Classic  Tiramisu
Tangerine Soda & Grape Soda
  • Steak  Omakase  Dinner  Set
2023-06-18 104 瀏覽
貊炙 (灣仔)今次嚟到位於會展站附近嘅新鴻基中心食韓式燒肉,呢度有機械人送餐,仲有專人幫忙燒肉!🥩Wagyu Feast ($680@1)今次叫咗和牛餐,成個set包含前菜、燒肉、湯、甜品。前菜(沙律、醬油牛𦟌、和牛生牛肉)最深印象係和牛生牛肉,其實係和牛他他,混入左雪梨、青瓜等等嘅配料,味道不錯!燒肉(肉眼、牛舌、西冷、牛柳)從紋理都睇得出係有質素嘅牛肉👍🏻 有專人幫手燒肉,仲會問埋想食幾成熟,好貼心!各款牛嘅油脂分配得平均,肉質都好軟腍。湯(牛肉海帶湯)個湯幾清甜,亦有好多牛肉。甜品(牛奶Tiramisu)特別嘅Tiramisu,牛奶味香濃,亦唔會太甜,美滿嘅結束!🥂Hondi Korean Citrus Wine ($215@bottle)試吓呢一樽嘅韓國濟州橘水果酒,我同朋友都覺得有少少似白酒嘅味道🤣🍊Tangerine Soda ($55)柑橘梳打,酸酸地,幾fresh~📍灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖
貊炙 (灣仔)

🥩Wagyu Feast ($680@1)
今次叫咗和牛餐,成個set包含前菜、燒肉、湯、甜品

前菜(沙律、醬油牛𦟌、和牛生牛肉)

燒肉(肉眼、牛舌、西冷、牛柳)

湯(牛肉海帶湯)
個湯幾清甜,亦有好多牛肉。

甜品(牛奶Tiramisu)

🍊Tangerine Soda ($55)
柑橘梳打,酸酸地,幾fresh~

2023-06-18 102 瀏覽
依間韓燒座位幾寬敞,野食幾高質素同多元化,叫左個steak omakase set($720per person),可以試到幾多野食下!首先每個餐都固定有四款可以仼添嘅前菜,包括泡菜、醃蘿蔔、醃青瓜同醃魚仔,酸酸甜甜嘅涼菜幾開胃另外依個餐嘅前菜就有沙律、辣芽菜海鮮同醬油盛合!竟然有醬油蝦同帶子,好鮮甜配,特別調配嘅醬油鹹鹹甜甜咁入味又好食!燒肉方面真係好豐富,有豬梅肉、牛小排、五花肉同肉眼首先燒左五花肉,好嫩好多汁,油脂香氣十足之後就燒牛小排,係牛最精華嘅部份,紋理好靚,肉質滑嫩,加少少鹽已經好正跟住就燒左豬梅肉,肉質非常腍軟,脂肪分佈均勻,加埋個烤肉醬,夾埋生菜嚟食好地道!最後就食個肉眼,油脂比較多,食落肉味同油花味都好濃郁,店員好細心咁先燒成五成熟,之後我哋就可以按口味再睇吓使唔使燒多陣!燒完肉之後仲有牛肉海帶湯,淡淡牛嘅同海帶香味,燒完肉飲依個湯清清地幾好仲有埋甜品食,係雲呢拿味比較重嘅tiramisu ,幾滑又唔太甜野飲試左個極上蜂蜜米酒($258),米酒好順滑,有微微的奶味同酸味,另外配原舊峰蜜係杯,加埋一齊飲甜甜地好易入口今餐真係好豐富!

燒肉方面真係好豐富,有豬梅肉、牛小排、五花肉同肉眼

首先燒左五花肉,好嫩好多汁,油脂香氣十足

今餐真係好豐富!
趁著半天的sᴛᴜᴅʏ ʟᴇᴀᴠᴇ 跟ʙᴜᴅᴅɪᴇs到訪灣仔這家韓式餐廳 環境昏暗 有sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 訂咗位 午市都幾旺 坐低之後店員會端上一小碟一小碟的韓式前菜 都可以ʀᴇғɪʟʟ🥢 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 海鮮豆腐湯 $𝟏𝟔𝟐✿ 芝士泡菜煎餅 $𝟏𝟒𝟒✿ 石頭熟成牛肉拌飯 $𝟏𝟔𝟐 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 配菜有五小碟好豐富 主菜未嚟已經食到要ʀᴇғɪʟʟ😂芝士泡菜煎餅有點溜 拌飯同豆腐湯都很消吃 3個女仔食唔晒 灣仔繁忙ʟᴜɴᴄʜ ᴛɪᴍᴇ可以ᴛʀʏ ᴛʀʏ的韓國菜 人均~💲𝟏𝟓𝟎 佢ʟᴜɴᴄʜ都有燒肉🥩ᴍᴇɴᴜ 不過覺得好貴😜 Follow my instagram 📍tr.eatday

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

芝士泡菜煎餅
2023-05-18
  • 韓式前菜
2023-06-16 72 瀏覽
最近我訪問了一家韓燒餐廳,這裡的食物超越了我的期望。餐廳提供多種不同的燒烤菜式,以豬肉和牛肉為主。肉質柔軟可口,經過烤制後還帶著美味的香氣。此外,他們還提供了多種有特色的小菜,如泡菜和烤蒜,這些小菜加入了整體口感體驗中,真是讓人回味無窮。這家餐廳還有一個出色的優惠政策,如每周的特價活動和生日時的特別優惠等。而且餐廳還提供所有學生折扣,這種性價比十分高,不但讓人的胃口享受到了,也不需要攤出大量的金錢。最後,服務員比餐品更可口。他們總是微笑著問我需要什麼幫助,解答我的疑問,讓我感到十分的溫暖和賓至如歸。總體而言,這家韓燒餐廳不僅招待多種美味菜式,還有折扣優惠政策。而不僅會飽腹,還不影響錢包,讓我感到想回頭再次用餐。
最近我訪問了一家韓燒餐廳,這裡的食物超越了我的期望。

2023-06-13 1160 瀏覽
灣仔高級韓式扒房今天去香港灣仔會展逛街,晚上有點累,找些好吃的,新鴻基中心這裏有很多餐廳,而且餐廳大部份都很高級經過這家韓式燒肉餐廳,被門外身穿韓服的的機械人吸引了,昏暗的環境配上浪漫情調的爵士音樂,高級的氣氛非常適合拍拖約會,也有很多人過來慶祝生日,自助送餐機械人還會唱生日歌,非常有氣氛。餐廳另收+1服務費Wagyu feast $680位不知道吃什麼好,選了和牛套餐。這個套餐份量很多,非常飽肚。還可以任添韓式前菜:泡菜、醃蘿蔔、魚竿仔。麻油海鮮芽菜冷盤有鮮蝦、魷魚等材料前菜有季節沙律🥗生菜、醬油牛展薄片、和牛生牛肉他他(加入生雞蛋、雪梨、青瓜、蒜泥、香蔥等配料)主食有和牛肉眼、肥美和牛西冷、和牛牛舌爽口味濃、和牛牛柳包生菜🥬青瓜和大醬一起吃。肉類全部都很厚切,職員還可以幫你燒肉,簡直是燒肉的享受😎提供蒜鹽和韓式辣醬。還有牛肉海帶湯配白飯,新鮮滾熱辣的石鍋湯,有雞蛋、海帶、香蔥、牛肉等材料,非常足料,湯底濃郁。兩個人的話會有兩份,大滿足是日甜品甜甜的牛奶提拉米蘇蛋糕,濃郁的牛奶香氣,甜入心西柚檸檬梳打 $50香橙柚子梳打 $55加入甜甜的柚子蜜梳打水服務質素:9/10環境舒適度:9/
灣仔高級韓式扒房

自助送餐機械人還會唱生日歌,非常有氣氛。餐廳另收+1服務費

Wagyu feast $680位
不知道吃什麼好,選了和牛套餐。這個套餐份量很多,非常飽肚。

是日甜品
甜甜的牛奶提拉米蘇蛋糕,濃郁的牛奶香氣,甜入心

西柚檸檬梳打 $50
香橙柚子梳打 $55
加入甜甜的柚子蜜梳打水

服務質素:9/10
環境舒適度:9/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
2023-06-10
2023-06-12 69 瀏覽
今日去咗呢一間灣仔嘅餐廳食韓國嘢,今次係朋友介紹㗎❤️,裝修非常靚,有一種高級感,食物質素好,正啊😍✨STEAK OMAKASE SELECTED CUTS首先,前菜就有季節沙律🥗,醬油盛合包括醬油蝦🦐同埋醬油帶子。然後去到燒肉嘅部份,就有牛小排、豬梅肉、五花肉同埋肉眼。最後就有八爪魚飯同埋牛奶Tiramisù 做甜品😋😋我覺得個醬油蝦真係超級正,啲蝦膏真係超多,多到流晒出嚟!而隻蝦同帶子都好新鮮🤓🩷而燒肉方面🥰我個人推介係牛小排同埋肉眼,啲肉質好嫰滑之餘,一啲都唔韌🤣🤣呢度嘅店員仲會幫手燒肉,咁就唔使擔心,燒得唔好嘥晒啲肉!甜品都真心覺得唔錯,個牛奶Tiramisù 真係幾特別,有濃郁嘅牛奶味‼️而且甜而不膩,唔會太多cream,食落覺得好滑😍👍🏻

✨STEAK OMAKASE SELECTED CUTS

2023-06-10 123 瀏覽
接男朋友收工順便去Happy Friday吓🤭留意到灣仔有間高級熟成牛,近排有小小想食燒肉就去咗食🤤嗌咗個house dry-aged steak omakase($720 p.p.),有4款唔同嘅熟成肉,好似好正咁!先到嘅係醬油盛合同沙律,有一人一份醬油蝦同埋帶子,都係生食,食落好鮮味!黎到Aged拼盤:牛小排、豬梅肉、肉眼、五花肉,會順住呢個次序咁會有人幫手燒,一啲都唔燒得唔好!唔講唔知,原來aged咗嘅肉出果啲唔係平時嘅血水,而係肉汁🫨燒到有紋,好靚,又唔會overcook!肉眼叫咗5成熟,燒得好靚!如果係自己燒,我幾肯定唔會燒到咁好😂😂😂特登嗌咗2杯酒襯,出奇地杯紅酒幾啱飲,帶小小泥土味,飲落唔太厚身亦唔會太薄,又幾好喎!之後仲有個八爪魚飯,係泡菜+八爪魚嘅combination,d飯係炒飯,有小小燶底硬硬地!好食!最後仲有份牛奶tiramisu,食落香滑帶有小小咖啡味,很滿足嘅一餐

醬油盛合
醬油盛合

(Aged) STEAK OMAKASE SELECTED CUTS
(Aged)牛小排
(Aged)牛小排

燒到有紋,好靚,又唔會overcook!
(Aged) 肉眼

八爪魚飯