2016-04-13 395 瀏覽
豚王一直以濃郁的湯底俘虜我的拉麵胃,每次想食香濃美味的拉麵總會想起豚王。而今個禮拜連續幾日都下傾盤大雨,令人好想食一碗熱辣辣、香噴噴的湯拉麵。傳統豚王配肩肉是我必點之選,湯底濃郁不在話下,而且拉麵我選擇左中度軟硬,恰到好處的拉麵配上一口帶少少油膩的濃湯,完全滿足了我對拉麵的欲望。而且流心蛋亦是我的最愛,用筷子輕輕一按能感受到流心蛋裏面的彈性,一咬開裏面的蛋醬瞬間湧出來,與拉麵絕對是最佳組合!非常流心的半熟蛋,估計外面是用滷水汁煮過,令到鷄蛋有淡淡的甜味。豚王價錢屬於中等,而且服務員態度非常友善,樂於解答顧客的疑難,值得推介給大家。

2016-03-28 284 瀏覽
Was trying to find food after basketball and found a parking spot right in front of this place! I've been to the old branch in Central, which I loved. Only drawback is the waiting time, which was around 45 minutes as well as the restaurant layout, in which I believe the owner tried to cram as many customers as humanly possible into that small shop, which from a monetary perspective makes sense but from a business sense, does not.Furthermore, it seems that the staff are trained to rush their cust
Furthermore, it seems that the staff are trained to rush their customers so that the tables can be given to new customers. In regards to the noodles, they were great, spicy, al dente noodles, egg had a runny yolk, fat pieces of tender pork and the broth was amazing, rich and full of flavor.  Will probably come back for the noodles again.

2015-10-02
30 分鐘 (堂食)
  • ramen
2016-02-26 532 瀏覽
老老實實,今次第一次食豚王,平時聽得多人話佢好食,但要排隊我又唔想,今次撞岩未到放飯時間,即刻衝入去試試先。叫左豬骨湯普通硬麵,追加椰菜豬腩肉 & 蛋(少辣),真心讚個湯好濃厚,濃得黎入口有點稠,係啊,食拉麵我中意湯係稠稠地,普通硬麵硬度適中,如果好似我咁食得慢,最好叫少硬,食到尾啲麵都仲未好林吖嘛。嘩,你睇塊腩肉肥到咁係咪好驚呢…唔洗驚喎,成塊啪入口,肉同脂肪混合左唔覺肥架,油香四溢,大滿足是也 (笑)個蛋都不容錯過,我決定下次去要叫2隻,流心之餘個蛋黃仲有醬油香味,一整粒蛋無論係蛋白 or 蛋黃都好香好滑,一定要追加,超級好味 (爆)食到連湯都幾乎飲哂,飽到上心口,飲支日本直送玄米茶解下喝先,其實你地有冇覺得每次食完拉麵都好口喝呢?我就有啦 ( ̄∇ ̄)
2016-01-24 574 瀏覽
天氣凍個個都唔想郁,晚餐都唔想煮咯,一家三口落街食,佢地話唔喺好餓,唔想食飯,想食麵,豚王又出名又近就嚟咗豚王,雖然店面比較細,但坐得都算舒服,而且比較乾淨。日本feel,鵝黃色燈光,喺咁warm嘅環境食野,個人都冇咁凍。我點最普通嘅豚王,原味豬骨湯,湯底好濃嘅豬骨味好清甜,飲多都唔會覺得膩。豚肉肥瘦適中,口感細膩,叉燒我揀咗肩肉,肩肉無腩肉甘肥,肉質好鮮嫩,唔會好硬。麵好爽滑。老公比較重口味揀咗黑王,成碗都喺黑嘅,真喺名符其實囉。個湯充滿墨魚汁嘅味道,好香好濃。鮮美嘅墨魚汁加上芝麻更加香。叉燒佢揀咗腩肉,腩肉有雪花紋嘅,肥瘦相隔,入品爽滑。食完嘴同牙都黑曬。勁!貪靚嘅朋友仔諗過先好點喎。囡囡點左翠王,翠王喺青綠色,望落好靚,用咗唔同嘅蔬菜製成調味料嘅,有橄欖同芝士粉嘅香味,個湯濃而甜。囡囡怕肥同我一樣揀左肩肉,佢話好好食。來豚王點可以冇糖心蛋嘅,蛋白好嫩,蛋液系金黃色嘅流心,半生熟且無腥味,食落仲有d 甜,對得住糖心個名。
2016-01-07
2016-01-21 534 瀏覽
好耐無嚟豚記食拉面,今晚同朋友過嚟回味一下,尖沙咀lee間雖然位置比較偏,但係食飯時間人流一樣爆棚,我哋等咗成20分鐘先埋位;一坐低馬上點咗黑王同赤王,再加兩個糖心蛋,拍照果陣瞬間暴露咗我哋嘅重口味;黑王嘅湯底主要係墨魚汁加芝麻,里面嘅黑木耳、蔥花輔料雖然提鮮調味,食落香口d,不過我本人唔太鐘意食蔥花,所以通常會挑出嚟,人哋都話豚王會比黑王更鮮美d,不過食得多豚王,間唔中轉下黑王都唔錯;朋友點嘅我以前都試過,兩樣都係廚師推薦菜,但赤王略辣,叉燒係精華,肥而不膩,配面加湯底一齊食特別香;糖心蛋係精華中嘅精華,每桌必點,打開雞蛋,金黃嘅蛋黃汁慢慢滲出來,睇見都流口水,拌面食味道一流;

2015-12-11
20 分鐘 (堂食)
2016-01-16 524 瀏覽
聖誕節節目豐富,帶肥髀睇聖誕節芭蕾舞劇前,先要去醫肚,呢間麵店都係人龍店, 尖沙咀分店比銅鑼灣大,地方照樣和式麵店格局,去到在門口椅子等位,店員會比定落餐紙點菜 入內坐中間方桌,座位唔迫,桌上有齊調味料!比咗點餐紙落單!食物好快到! 豚王($85)肥髀食,幼麵唔算彈牙,索湯,豬骨湯超濃,但好鹹,肥髀食咗1/3已經頂唔順,要攞碗仔夾起晒啲麵,先可以食晒! 赤王($95)我食得速,小辣都覺得辣!食到流晒鼻水,湯加了麵豉好杰,又好油膩,成碗都浮滿紅色辣油,本來麵質唔差!肩肉又爽口!但真的太油膩! 日本產半熟蛋($9)小碗另上,蛋白好滑,蛋黃半熟,唔流心!味道好味! 免費辣芽菜:之前銅鑼灣食過,好味,今次好失望,芽菜已經醃過籠,淋晒唔爽口,辣汁好混濁!好像放了好多年咁!好恐怖!食物一般,服務企堂店員好有禮,不過有時太忙,攞碗仔要叫兩次,不過笑容搭夠!

赤王
半熟蛋
免費辣芽菜

2015-12-27
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2016-01-14 398 瀏覽
今晚自己一個去街揾食,唔想食飯,正想打電話比朋友問最近有咩好介紹,佢就話前幾日去豚王食左拉麵,叫我去試下,呢個我之前去過,不過比佢咁講起,我又淋起呢間店嘅拉麵同溏心蛋啦,咁就決定去食喇。嚟呢度一定唔好錯過呢個溏心蛋,所謂溏心蛋就系蛋白都熟左,但入邊D蛋黃仲可以保持液體狀態,唔系度度都有得食,一啖咬落去然后有滑滑嘅蛋黃流出,果種感覺好奇妙,雞蛋又好新鮮,唔錯。拉麵有豚王、黑王、赤王、翠王四種,中意香濃D可以揀豚王,我今日點左個黑王,就系用湯底除左用骨頭仲加左墨魚落去煲,連麵都有加墨魚肉,黑黑嘅,湯底好濃厚,麵身我點左最硬果種,浸左一陣都唔覺得軟爛,麵整得靚,自己可以再另加木耳同紫菜等其他配菜,總嘅嚟講,比較值得嘗試。

2016-01-08
25 分鐘 (堂食)
2016-01-14 313 瀏覽
可能系之前懶煮飯又懶得回吖媽度食飯,所以就成日食麵,搞到我依家對麵之類的東西都麻麻地鍾意。我們點左豚王同翠王仲有唔可以錯過嘅糖心蛋,我點嘅豚王,剛端上台,就聞到一股濃濃嘅豬骨湯味,濃到我真係以為系我媽煲嘅老火靚湯咁,味道認真好正,食麵前先飲啖湯一直都係我嘅習慣,一飲落去就覺得這麵值得食了,為左啖湯都抵喇。拉麵又好Q彈,好有嚼頭,搞到我突然就好有胃口。仲有就係,我覺得呢度嘅糖心蛋一定一定要食吖,呢個蛋蛋人地靠嘅真係內在美啊,口感好好,反正我好鐘意,不過只食全熟蛋嘅朋友就某試喇,哈哈、下次再來試下先得
2016-01-07
2016-01-09 343 瀏覽
今日老公黎收我收工,咁難得就請佢食好野啦(平日通常都係我自己食好野,哈哈)!!!!帶老公去左K11附近既「豚王」,老公好耐之前食過一次已經話好好食,我又未食過,就試下啦~7點去到,好彩唔使等位,位置有DD僻,係K11附近~我叫左碗豚王(原味)($85),湯底我叫左超濃,麵就要超幼,要左叉燒肉同野菜~本身想加隻溫泉蛋,但係見$17太貴了,唔捨得=.= 等左10分鐘左右就有得食了~~首先梗係要試下個湯底啦!唔知係咪我叫左超濃,真係超超超濃味我直頭覺得濃到有D咸=.=即刻要叫WAITER比杯水我~ 不過真的好有豬骨味,好香!鮮味又濃郁,不過建議下次可以試個「濃」就好了! 超幼麵就真係好幼,但係食落又唔係易斷,雖然稱唔上彈牙,但係都幾好味,有D日本既味道!師傅都好細心,夾一次麵唔會好大啖,佢係適當長度切開,體貼顧客。叉燒肉有兩片,但就肥左少少,不過幾薄切,整體上都係好味的!臨走時我仲同老公講,下次我要試下黑王湯底,墨魚汁黎喎!唔知食完會唔會成口黑晒呢XD
7點去到,好彩唔使等位,位置有DD僻,係K11附近~
題外話/補充資料: 建議早DD去排隊,我7點45分食完出黎已經好多人等位
2015-12-30
2015-11-06 800 瀏覽
今晚帶朋友去食豚王,都係叫咗我至愛既豚王拉麵吃加溏心蛋,真係好好味,濃郁既豬骨湯再配上多款既配料真係ichiban, 我朋友初吃都覺得湯好濃郁,溏心蛋好流心,回味無窮再飲杯日本啤酒♡正
再飲杯日本啤酒♡正
  • 豚王
晚飯時間經過棉登徑,以往大排長龍的豚王竟然不用等位!是熱潮減退?還是食客們已厭倦了?肚子已打鼓,立即進內光顧!是夜不算太多食客,所以坐得比較鬆動,舒服。Menu只有幾款麵食選擇:豚王,黑王,赤王和翠王,而是日限定王是蜆王。對於有選擇困難症的,可大大減低困惑!而我們選擇了豚王和黑王。豚王 (原味) $85 -吃拉麵前先品嚐湯底,用豬骨餚製的湯底,雖然秘制醬油,香油味選擇了多和濃, 但豬骨味道不算濃郁。叉燒肉選擇了腩肉,肥肉比例多所以較為香口,嚼口也較腍軟,雖然未做到入口即溶的口感,如喜歡吃腍身的可選擇腩肉!麵種類選擇了幼麵,麵質彈牙有嚼口!配菜捨棄蔥選了椰菜,頗為爽甜,不會太硬。而且還有木耳,不過偏硬了!黑王 $95 -豬骨湯底加上墨魚汁製成的黑色湯汁,味道非常濃郁!湯面灑了蒜粒,令香味更濃。個人較喜歡這湯底。叉燒肉選擇了肩肉,比起腩肉,整塊都是肉,脂肪較少,很有嚼口,喜歡啖啖肉的可以選擇吃肩肉。吃拉麵個人覺得幼麵才配合,所兩碗都選擇了幼麵。吃拉麵當然要配溏心蛋($17)!因為蛋是另上已經待涼,浸落熱湯加溫會更好味。帶點醬油味道的外層軟綿綿,很香蛋味,豚王的溏心蛋蛋黃很流心,咬開蛋汁已湧
豚王 (原味) $85 -
豚王 (原味)

黑王 $95 -
黑王
吃拉麵當然要配溏心蛋($17)!因為蛋是另上已經待涼,浸落熱湯加溫會更好味。帶點醬油味道的外層軟綿綿,很香蛋味,豚王的溏心蛋蛋黃很流心,咬開蛋汁已湧出來,很好味,推介!
喜歡豚王是因為由湯底,配菜和麵的濃厚度和種類都可以由自己話事,可以選擇出最合自己味道的拉麵。雖然未至於像傳說中大排長龍那樣好味道,個人覺得算是中上。
2015-10-01 785 瀏覽
豚王一開始時係排幾粒鐘先食到, 但隨住開左幾間分店, 排隊既人亦都少左, 所以今日行過見無咩人, 所以一於試下.同好多拉麵鋪一樣, 口味用顏色分.最後我揀左"黑王", 因為見佢話用墨魚汁, 配埋豬骨湯應該幾特別.先講湯底, 我要左濃, 一啖入口確實好濃既豬骨湯味, 加少少墨魚味, 咁就唔會搶左豬骨湯本身既味道. 至於义燒肥瘦剛剛好, 所以食得幾有咬口. 拉麵呢我就要左幼麵普通, 入口咬幾啖, 非常彈牙又爽口. 溏心蛋好流心, 一拆D黃即刻流晒出黎, 好正.跟住仲加左义燒, 另加既都係肥瘦剛剛好, 浸一浸D湯軟一軟身就食得. 黑木耳好爽口, 而且份量夠多.仲有紫菜, 夠大塊, 可以用黎索晒D湯既精華, 正.

同好多拉麵鋪一樣, 口味用顏色分.

仲有紫菜, 夠大塊, 可以用黎索晒D湯既精華, 正.
2015-09-20 878 瀏覽
晚飯時間經過棉登徑,以往大排長龍的豚王竟然不用等位!是熱潮減退?還是食客們已厭倦了?肚子已打鼓,立即進內光顧!是夜不算太多食客,所以坐得比較鬆動,舒服。Menu只有幾款麵食選擇:豚王,黑王,赤王和翠王,而是日限定王是蜆王。對於有選擇困難症的,可大大減低困惑!而我們選擇了豚王和黑王。豚王 (原味) $85 -吃拉麵前先品嚐湯底,用豬骨餚製的湯底,雖然秘制醬油,香油味選擇了多和濃, 但豬骨味道不算濃郁。叉燒肉選擇了腩肉,肥肉比例多所以較為香口,嚼口也較腍軟,雖然未做到入口即溶的口感,如喜歡吃腍身的可選擇腩肉!麵種類選擇了幼麵,麵質彈牙有嚼口!配菜捨棄蔥選了椰菜,頗為爽甜,不會太硬。而且還有木耳,不過偏硬了!黑王 $95 -豬骨湯底加上墨魚汁製成的黑色湯汁,味道非常濃郁!湯面灑了蒜粒,令香味更濃。個人較喜歡這湯底。叉燒肉選擇了肩肉,比起腩肉,整塊都是肉,脂肪較少,很有嚼口,喜歡啖啖肉的可以選擇吃肩肉。吃拉麵個人覺得幼麵才配合,所兩碗都選擇了幼麵。吃拉麵當然要配溏心蛋!因為蛋是另上已經待涼,浸落熱湯加溫會更好味。帶點醬油味道的外層軟綿綿,很香蛋味,豚王的溏心蛋蛋黃很流心,咬開蛋汁已湧出來,很好

是夜不算太多食客,所以坐得比較鬆動,舒服。
豚王 (原味) $85 -
腩肉

黑王 $95 -
黑王

吃拉麵當然要配溏心蛋!因為蛋是另上已經待涼,浸落熱湯加溫會更好味。帶點醬油味道的外層軟綿綿,很香蛋味,豚王的溏心蛋蛋黃很流心,咬開蛋汁已湧出來,很好味,推介!($17)

2015-08-29 701 瀏覽
好耐冇去尖沙咀,估唔到棉登徑多左幾間日本拉面店,就泥變成拉面街。食過好幾次銅鑼灣豚王,次次都大排長龍,今次尖沙咀唔洗等位,梗係即試啦。不過同行友人遲到,本來想入去坐住等,點知店員話要人齊先入得,但係鋪頭起碼8成空,佢咁堅持,我唯有係出面等 (PS:等咁耐間鋪都冇坐滿過)。我果碗係翠王,之前銅鑼灣食過好好味,但呢間食我覺得個味唔夠銅鑼灣咁出色,只可以話普通,食完仲要勁飲幾杯水都仲係口喝(唔知係咪冇味精)。叉燒我叫左腩肉,肥肉的比例太多,而啲肥肉又唔夠林。唯一讚的只係佢啲芝士粉份量夠多。友人食的係豚王,我試左少少,發現佢個湯底比我的翠王好味,豬骨湯清啲。佢食的係肩肉,冇我的腩肉咁多肥肉,林身啲。加$17叫左溏心蛋,同面分開上的,個蛋黃都甜甜地,但生得濟,一咬開啲蛋黃汁流晒出泥,嘥咗 總論係,我唔會再食尖沙咀呢間,只會去銅鑼灣總店食
。唯一讚的只係佢啲芝士粉份量夠多。
總論係,我唔會再食尖沙咀呢間,只會去銅鑼灣總店食

2015-08-22
2015-08-22 762 瀏覽
今日口痕想食拉麵,放咗工之後去左尖沙咀嘅豚王食晚餐。去到甘啱有位,於是就坐低叫咗一碗豚王拉麵。食嘢一定要先試原味,所以叫咗豚王。上菜速度極快,拉麵唔使五分鐘就嚟到,啱晒肚餓ge我。腩肉比較多肥膏,肩肉就好多肉。鍾意食肉嘅我叫咗肩肉,配合特濃、特肥、多蒜味嘅湯底,碗拉麵簡直係無得頂。第一次食嘅朋友,可以叫餐廳另上辣汁,隨自己口味加多減少。食到一半覺得口味好悶,可以試加蘋果醋,又係另一番風味。湯底又湯底有少許偏咸,不過我依然將成碗湯飲晒,為咗睇碗底嘅字 。唔好以為太麵等於粗麵,只係一啲扁少少嘅幼麵 。鍾意食粗麵嘅我都覺得太麵整得唔錯,條條分明,所以始終冇失望。我見廚房師傅將太麵煮熟之後係空中拋幾 下,等啲麵條唔好癡埋一齊,可能就係因為咁所以啲太麵咁好食!會繼續去 !

會繼續去 !

2015-08-21