來到石門,想再來一碗pokebowl,但已經吃了幾日生冷食物,還是選個熱騰騰的中和一下🤣 豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻、BBBB辣) $178 (另加一)BBBB辣是跟店員特別要求的😂因為我和朋友都是想吃辣但吃不了的小廢廢配料很多,洋蔥、乾椒、芫茜等等,很香半隻雞分量其實很ok! 雞肉很新鮮,質素不錯,結實不乾食完雞煲其實都挺飽,但可以免費加湯火鍋,當然要繼續🤣 十優狀丸 $108 (另加一)應屆考生必吃(??😂 黑松露墨魚丸、墨魚丸、黑墨丸、蝦丸、鯪魚丸 各2顆每一個口味都很特出、彈牙😍 西班牙頂級黑豚豬梅肉 $125 (另加一)90%的顧客好像都是點牛,不過其實豬肉也挺好吃!新鮮爽口,配上自調醬汁更美味 鴨血 $59 (另加一)嫩滑,質素正常發揮,就是朋友她自己火鍋必備食材🤣 雜菇籃 $70 (另加一)連這個菇籃也有漂亮擺盤(^^♪鮮甜,很吸湯底不過吃了很多墊豬肉底下的椰菜,已經很飽這個只吃了一半,剩下的打包,成為了我第二天的早餐😂 藍碟雪梨 $38 (另加一)水蜜桃梳打 $38 (另加一)以防被雞煲辣到了,果斷點了兩杯飲品想不到像cafe飲品一樣漂亮😳味道甜甜,解辣解渴 醬油費 $8/

豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻、BBBB辣) $178 (另加一)

配料很多,洋蔥、乾椒、芫茜等等,很香
半隻雞分量其實很ok! 雞肉很新鮮,質素不錯,結實不乾
食完雞煲其實都挺飽,但可以免費加湯火鍋,當然要繼續🤣

十優狀丸 $108 (另加一)
十優狀丸

應屆考生必吃(??😂
黑松露墨魚丸、墨魚丸、黑墨丸、蝦丸、鯪魚丸 各2顆
每一個口味都很特出、彈牙😍

西班牙頂級黑豚豬梅肉 $125 (另加一)

90%的顧客好像都是點牛,不過其實豬肉也挺好吃!
新鮮爽口,配上自調醬汁更美味

鴨血 $59 (另加一)

嫩滑,質素正常發揮,就是朋友她自己火鍋必備食材🤣

雜菇籃 $70 (另加一)

連這個菇籃也有漂亮擺盤(^^♪鮮甜,很吸湯底
不過吃了很多墊豬肉底下的椰菜,已經很飽
這個只吃了一半,剩下的打包,成為了我第二天的早餐😂

藍碟雪梨 $38 (另加一)
水蜜桃梳打 $38 (另加一)

以防被雞煲辣到了,果斷點了兩杯飲品
想不到像cafe飲品一樣漂亮😳味道甜甜,解辣解渴

醬油費 $8/一位 (另加一)

有一個自助醬料吧,基本的香料都有
平日晚上都幾乎滿座,想吃的話建議訂位留座~

十優狀丸
2023-08-02 27 瀏覽
🔸 滋補螺片花膠雞鍋(半隻)有好多雞件~ 花膠同螺片份量都唔少,佢係湯底雞鍋,食到一半已經可以直接打邊爐😆.🔸頂級雪花肥牛(小)雖然係肥牛,但又唔係好肥,反而肉既比例多d,肉味濃😍 .🔸餃餃陣鮮蝦雲吞、魚皮餃、韭菜餃、麻辣雲吞各兩粒,皮薄但唔會爆餡,手工唔錯👍🏻.🔸即炸爆芝紫菜響鈴有3大件,響鈴脆卜卜,浸一浸湯即刻食, 好正🤤.🔸雜菜藍樣樣菜都有少少~ 咩菜都想食可以叫呢個藍🥰.🔸玫瑰柚子玫瑰味幾香,唔會好甜,覺得無氣水咁甜添😛.🔸大話七係七喜底加話梅🫰🏻好飲!
🔸 滋補螺片花膠雞鍋(半隻)
🔸頂級雪花肥牛(小)
雖然係肥牛,但又唔係好肥,反而肉既比例多d,肉味濃😍
🔸餃餃陣
🔸即炸爆芝紫菜響鈴
有3大件,響鈴脆卜卜,浸一浸湯即刻食, 好正🤤
🔸雜菜藍
樣樣菜都有少少~ 咩菜都想食可以叫呢個藍🥰
🔸玫瑰柚子
玫瑰味幾香,唔會好甜,覺得無氣水咁甜添😛
🔸大話七
係七喜底加話梅🫰🏻好飲!
2023-08-02 30 瀏覽
❤️麻辣雞煲呢到嘅雞煲香濃 好足料 BB 辣已經夠晒辣❤️十優狀丸 $108一共有5款 每款2粒 ✅黑松露墨魚丸 -黑松露足料 墨魚新鮮手打 入口充滿墨魚既鮮 同黑松露既香✅蝦丸 -用鮮蝦手打而成 蝦丸足料 好膠口 ✅黑墨丸 -墨魚丸加上墨汁 更香濃 黑忟忟 好味✅仲有墨魚丸 鯪魚丸都好足料 新鮮 好似食左成條魚咁❤️滋潤養生三寶 $148✅有花膠-花膠筒膠質十足 好大件 成隻手掌咁長 ✅魚肚 -魚肚新鮮厚身 彈牙 爽口 估唔到同雞煲嘅味係咁夾 今晚MVP🏆✅竹笙-竹笙吸收哂火鎬湯底既精華 好正❤️新鮮鵝腸 $112新鮮鵝腸而家買少見少 鵝腸新鮮 肥膏分佈多 入口即溶 鵝腸夠晒肥 肥膏爆滿 口感爽脆而不漏 新鮮鵝腸係唔同啲 脆口 甘香 一試愛上📍豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
❤️麻辣雞煲

❤️滋潤養生三寶 $148
✅有花膠-花膠筒膠質十足 好大件 成隻手掌咁長
✅竹笙-竹笙吸收哂火鎬湯底既精華 好正

❤️新鮮鵝腸 $112

📍豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
  • 龍鳳檸樂
  • 十優狀丸
2023-07-24 27 瀏覽
滋補螺片花膠雞煲半隻$218:花膠雞煲非常足料,花膠大量非常之滋補,半隻雞不多不少的上枱,放在湯底中大火滾約十分鐘,雞肉剛剛好熟透非常嫩滑,而且啖啖肉!建議雞件快吃,不要滾過頭,否則雞件會靭喔!吃雞後,可以先喝一碗靚湯再開始打邊爐。手切牛頸脊小份$238 :同樣是分量十足,牛肉有一定厚度,而且色澤均勻。下鍋不會太過肥,5秒即可吃,牛肉牛味濃郁,而且吸收雞湯鮮味更加好吃!手工蝦丸拼墨魚丸$88:手工制兩款,遠慮都非常彈牙,鮮蝦味重,墨魚丸有多粒墨魚,而且算大粒,一人可以各吃兩粒,推介推介!自家即炸魚皮:哇!這個炸魚皮真的是打卡之選,幾乎有前臂長度,長過火鍋直徑真誇張!魚皮比較厚身,由於即叫即炸較一般的香脆,放入雞湯吸收湯汁,魚味雞味集合一起很特別!
再開始打邊爐。

去左石門搵食😆見到呢間雞煲星期四都爆曬人就同友人決定一試😌1️⃣豐鍋招牌麻辣雞煲 (半隻)$178叫左小辣 好香好正愈食愈辣 吾食得辣既朋友友叫BB辣就夠雞肉嫩口入味 食完就可以轉打邊爐2️⃣頂級安格斯牛(小)$198幾大碟下 牛脂分佈平均 牛味比較重3️⃣滋潤養生三寶 $138有花膠 竹笙 埋魚肚4️⃣十優狀丸 $108有黑松露墨魚丸 蝦丸 黑汁墨魚丸 鯪魚丸同埋墨魚丸 各兩粒 個人覺得黑汁墨魚丸真係好正5️⃣雜菜籃 $70有唐生菜、白菜、菜心、油麥菜最抵食 想食既菜都齊曬仲有一杯鹹檸七同龍鳳檸檬可樂▪️位置: 8/10▫️環境: 8/10▪️衛生: 8/10▫️服務: 8/10▪️食物: 9/10
去左石門搵食😆

4️⃣十優狀丸 $108
有黑松露墨魚丸 蝦丸 黑汁墨魚丸 鯪魚丸同埋墨魚丸 各兩粒

個人覺得黑汁墨魚丸真係好正

5️⃣雜菜籃 $70
有唐生菜、白菜、菜心、油麥菜
最抵食 想食既菜都齊曬

▫️服務: 8/10
▪️食物: 9/10
  • 頂級雪花肥牛
  • 龍鳳檸樂
  • 頂級安格斯牛(小)
  • 十優狀丸
2023-07-20 49 瀏覽
朋友搬咗去石門咁耐,呢日收早特登過去食餐飯原來呢邊都有唔少餐廳,仲要大部份都係小店耐冇見最好就揀打邊爐,可以傾耐啲滋補螺片花膠雞煲叫左半份,雞都幾多,仲有幾件花膠湯座配料豊富,有芫茜,白蘿蔔,螺片再放埋雞同花膠,愈滾愈甜頂級安格斯牛(小)份量都唔少厚薄適中,牛脂分佈均勻,牛味濃郁不錯餃餃陣有鮮蝦雲吞,魚皮餃,韭菜餃,麻辣雲吞每款2粒,料多又實在,個人最愛韭菜餃,比例剛好打邊爐點少得鵝腸肥美爽口雜菜籃 幾款新鮮蔬菜,又可以食多啲唔同款式一人一杯大汽水解渴又透心涼
朋友搬咗去石門咁耐,呢日收早特登過去食餐飯

原來呢邊都有唔少餐廳,仲要大部份都係小店

耐冇見最好就揀打邊爐,可以傾耐啲

滋補螺片花膠雞煲
叫左半份,雞都幾多,仲有幾件花膠
湯座配料豊富,有芫茜,白蘿蔔,螺片
再放埋雞同花膠,愈滾愈甜

頂級安格斯牛(小)
份量都唔少厚薄適中,牛脂分佈均勻,牛味濃郁
不錯

餃餃陣
有鮮蝦雲吞,魚皮餃,韭菜餃,麻辣雲吞
每款2粒,料多又實在,個人最愛韭菜餃,比例剛好

打邊爐點少得鵝腸
肥美爽口

雜菜籃
幾款新鮮蔬菜,又可以食多啲唔同款式

一人一杯大汽水
解渴又透心涼
2023-07-15 33 瀏覽
豐鍋雞煲(京瑞廣場)是一家位於沙田石門的餐廳,以其獨特的雞煲料理。豐鍋雞煲的雞煲菜品種類豐富。無論您喜歡辣味的麻辣雞煲還是清淡的薑蔥雞煲,這裡都能找到您喜愛的口味。他們的招牌菜有燒雞翼雞煲和鮮蔬豆腐雞煲,這些菜品口感鮮嫩多汁,配料豐富,絕對是雞煲愛好者的最佳選擇。此外,他們還提供了多種配菜和湯底選擇,讓客人能夠根據自己的喜好來搭配自己喜歡的雞煲。其次,餐廳的食材新鮮且品質優良。他們選用新鮮的雞肉和蔬菜,確保每道菜品的口感和風味。雞肉鮮嫩多汁,蔬菜爽脆可口,保持了原有的營養價值和美味。

豐鍋雞煲雞煲菜品種類豐富。無論您喜歡辣味的麻辣雞煲還是清淡的薑蔥雞煲,這裡都能找到您喜愛的口味。他們的招牌菜有燒雞翼雞煲和鮮蔬豆腐雞煲,這些菜品口感鮮嫩多汁,配料豐富,絕對是雞煲愛好者的最佳選擇。此外,他們還提供了多種配菜和湯底選擇,讓客人能夠根據自己的喜好來搭配自己喜歡的雞煲

2023-05-18
5 分鐘 (堂食)
2023-07-13 36 瀏覽
想打邊爐吃個飽,朋友介紹我這間在石門的豐鍋🫶🏻主打各式雞煲🥰食完雞煲,還可以加湯打邊爐。位置好就近,就在石門站一出的京瑞廣場。🔶滋潤椰子雞煲 半隻 $198 加了原個椰青水🥥的湯底真的超清甜滋潤,我們連續喝了幾碗湯,滿有椰子清香🤤雞肉滑嫩帶鮮香。半隻雞份量都好多,我們兩人吃完已半飽,大滿足🫶🏻🔶餃餃陣 $88餃子拼盤共有4款餃每款2隻🥰包括鮮蝦雲吞丶韭菜餃丶麻辣雲吞丶魚皮餃,特別鍾意麻辣雲吞 ,大大隻,餡料香辣惹味。🔶頂級雪花肥牛 $118/小打邊爐必備肥牛🫶🏻肉質滑嫩,牛味濃郁。🔶牛柏葉 $59屋企人打邊爐好鍾意牛柏葉,索湯👍🏼好正,這裏一碟份量都多,涮後十分爽脆。🔶手工即炸魚皮 $54魚皮超巨一片又長又直🥰很誘人!入口薄脆香口好鬆化。🔶雜菜籃 $70當天有白菜仔丶菜心丶生菜丶油麥菜👍🏼全部都好新鮮翠綠。🔶水蜜桃梳打 $38大杯抵飲,不會太甜,充滿蜜桃甜香,解渴一流。🔶龍鳳檸樂 $34內有普通檸檬同埋咸檸🍋清香舒爽。

🔶滋潤椰子雞煲 半隻 $198

🔶餃餃陣 $88

🔶頂級雪花肥牛 $118/小
打邊爐必備肥牛🫶🏻肉質滑嫩,牛味濃郁。

🔶牛柏葉 $59

🔶手工即炸魚皮 $54
魚皮超巨一片又長又直🥰很誘人!入口薄脆香口好鬆化。

🔶雜菜籃 $70
當天有白菜仔丶菜心丶生菜丶油麥菜👍🏼全部都好新鮮翠綠。

🔶水蜜桃梳打 $38
大杯抵飲,不會太甜,充滿蜜桃甜香,解渴一流。

🔶龍鳳檸樂 $34
內有普通檸檬同埋咸檸🍋清香舒爽。

2023-07-12 30 瀏覽
呢間店舖出名麻辣雞煲,不過朋友唔食辣,無有怕…因為呢度仲有好多款式嘅火鍋湯底,而我哋就叫咗個滋潤鍋底👇🫕滋潤椰子雞煲(半隻)$198原個椰青水到落去鍋底裏面,所以湯頭非常清甜滋潤,椰青肉仲可以刮出嚟慢慢食;半隻雞好大隻,雞肉滑溜爽口🥢手工四寶丸(蝦丸、墨魚丸、黑墨丸及鯪魚丸8粒)$89最鍾意食四寶丸樣樣有啲,蝦丸墨丸鮮爽彈牙,黑墨丸 顏色烏卒卒好特別,口感一樣Q彈,鯪魚丸魚味夠濃,而我哋就最鍾意食蝦丸🥢頂級雪花肥牛(小)$118唔算好肥,好趙頭有口感又有肉味,份量都唔少🥢手工即炸魚皮$54非常大件頭🤩,有前臂咁長💪,打卡一流📸,而且即炸香脆熱辣,用咗少少淮鹽及胡椒粉調一調味已經好好味,送啤酒一流🥢嫩鴨血$59Q彈又鮮爽🥢雜菜籃$70打邊爐新鮮嫩綠嘅蔬菜當然唔少得,呢個雜菜藍有白菜、菜芯、生菜及油麥菜🍺德國手工麥啤$32打邊爐又點少得叫枝麥味香濃嘅手工啤調味料放在一角,可供自由調配

🫕滋潤椰子雞煲(半隻)$198

🥢手工四寶丸(蝦丸、墨魚丸、黑墨丸及鯪魚丸8粒)$89

🥢頂級雪花肥牛(小)$118
唔算好肥,好趙頭有口感又有肉味,份量都唔少

🥢手工即炸魚皮$54

🥢嫩鴨血$59
Q彈又鮮爽

🥢雜菜籃$70

🍺德國手工麥啤$32
打邊爐又點少得叫枝麥味香濃嘅手工啤

調味料放在一角,可供自由調配

• 手工炸魚皮
  • 滋潤椰子雞煲
2023-07-12 22 瀏覽
Likely I reserved a table because was full, although no persons outside waiting.We tried the signature chicken pot (half portion) since we were only 2.  The taste was very nice and since my daughter cannot eat so spicy, we ordered little spicy and little mala.  Once it arrived, we removed the chilies and mala otherwise it will become more and more spicy.  After we finish the pot, we ordered soup and beef for the hot pot and the waitress told us that they offer free soup (you can pay for special
After we finish the pot, we ordered soup and beef for the hot pot and the waitress told us that they offer free soup (you can pay for special soup) for the hot pot.  All food were delicious!!! and all waitress very kind and attentive.
題外話/補充資料: If you order the chicken pot they offer free soup for the hot pot.
2023-07-08
  • Signature chicken pot
2023-07-10 41 瀏覽
沙田食雞煲一定係黎呢間不二之選。滋補螺片花膠雞煲 $218全部雞都好新鮮,湯底亦煮到非常鮮甜。西班牙頂級黑豚豬梅肉 $125肉味夠而且非常好口感,入口即溶。餃餃陣$88餃子全部店家自己包,足料到漲卜卜。其實之前都同家人黎過食,印象已經好好,估唔到幾年後既今日,質素仍然保持係高水準,我最鐘意佢既豬梅肉,肥瘦適中。環境方面,店家既環境都係好舒服闊落,服務都好有禮貌,非常推薦大家黎食,呢間真係高質之選黎。。
沙田食雞煲一定係黎呢間不二之選。

滋補螺片花膠雞煲 $218
全部雞都好新鮮,湯底亦煮到非常鮮甜。

西班牙頂級黑豚豬梅肉 $125
肉味夠而且非常好口感,入口即溶。

餃餃陣$88
餃子全部店家自己包,足料到漲卜卜。

2023-07-08 28 瀏覽
服務員很有禮貌,我們到達時人不多,安排了我們坐舒服的卡坐。環境清潔乾淨,即使是自助拎醬油的位置也很企理,雖然配料不算很多但應有盡有。我們點了滋補的螺片花膠雞煲,很足料!大大碟的花膠和雞。雞肉新鮮有雞味,一食就知唔係雪藏雞!花膠爽口彈牙,滿滿的膠質,女士食養顏岩唒!十優狀丸真係十優!粒粒都好好食!爽滑!而且每樣都有兩粒,岩唒同朋友分享!珊瑚蚌大大片,好爽脆!鮮腐竹滑lulu正!雜菜籃有唒各種新鮮菜而且好大籃,一定夠食!飲品都高質,除左一般飲料外,店鋪仲有特色飲品:玫瑰柚子同藍蝶雪梨,兩杯都很解渴,甜甜的,同樣大大杯,好抵飲!大滿足😍

2023-07-03 43 瀏覽
成日都經過石門,但都冇發現到有間隱蔽雞鍋係京瑞一期6點幾就已經有啲人食,好在早到都唔洗點等位,坐多陣就發覺都幾爆場招牌麻辣雞煲去到侍應都有問雞煲嘅辣度,我怕打邊爐時會太辣所以又就揀咗BB辣,等咗一陣突然發覺後邊好多個雞煲,原來呢間係即叫即整,所以上菜時間要稍為等一等,食落新鮮,雞肉好滑,芹菜都唔少即炸紫菜芝士響令必點!見到隔籬枱叫,心郁郁又叫咗,食落非常有驚喜紫菜好香入邊芝士非常濃郁,成餐入邊最有驚喜就係呢樣!雪花肥牛質素幾好,份量都多,2人食岩岩好,而且牛香味都好足,放入雞煲入邊都會食到牛味雜菜籃比一般份量多手工四寶丸以往我都麻麻哋食丸,但侍應極度推介,咁就試吓,發覺真係冇介紹錯,4款都好有口感總括而言,餐廳勝在每款食品品質都高,大部份食物都新鮮即叫即整,飲品都非常之滿意,加上唔會太嘈同朋友傾吓計就非常適合。
成日都經過石門,但都冇發現到有間隱蔽雞鍋係京瑞一期

招牌麻辣雞煲

即炸紫菜芝士響令

雪花肥牛

雜菜籃
比一般份量多

手工四寶丸

2023-06-29 35 瀏覽
難得放半日假同老公撐枱腳,中午去咗石門食雞。勝在呢間餐廳食完雞煲仲可以加配料食埋打邊爐添!招牌麻辣雞煲,有BB辣至大辣選擇,不能食辣的朋友(即我哋)亦可選走辣。雞煲分量十足,,愈煮愈入味。呈上雞煲後,店員會係客人面前番炒雞煲幾下,有新鮮芫荽,清熱解毒,食落無咁熱氣👍🏻10優狀丸有五種不同的丸手工丸必點「黑松露墨魚丸」一向都喜歡吃墨魚丸,估唔到同黑松露咁夾。全部丸咬下去很爽口😋頂級安格斯牛🐄油花分佈均勻,肉質軟嫩有彈性,香甜多汁。即炸爆芝紫菜響鈴響鈴就食得多,有芝士加紫菜都係第一次食。因為係既叫即炸好香脆 ,超好味!必叫!雜菜籃 有四種不同菜🥬大檸茶和藍蝶雪梨又大杯又解渴好味🍹

10優狀丸有五種不同的丸

頂級安格斯牛🐄

油花分佈均勻,肉質軟嫩有彈性,香甜多汁。

即炸爆芝紫菜響鈴

雜菜籃 有四種不同菜🥬

大檸茶和藍蝶雪梨
又大杯又解渴好味🍹
豐鍋招牌麻辣雞煲 BB辣🌶️ 半隻 $178叫咗BB辣都幾辣下,醬汁偏重口味,勁香勁惹味,啱晒食雞煲😍半隻雞份量都唔少,兩個人食啱啱好,啲雞啖啖肉得嚟好嫩滑,又煮到入曬味,就算之後加咗湯打邊爐都仲係夠味☺️手工蝦丸(8粒)$79彈牙爽口,有一粒粒蝦肉真材實料頂級雪花肥牛(小) $118必叫之一✨冇諗到雪花肥牛都可以咁重牛肉味,肥瘦分佈均勻新鮮肥鵝腸 $112放落水淥一淥即刻拎上嚟,鵝腸新鮮所以勁爽脆手工即炸魚皮 $54好少見一大片嘅炸魚皮,幾特別雜菜籃 $70啲菜洗得幾乾淨,一大班人叫呢個就啱晒,我哋兩個人食飽到食唔晒🤣藍蝶雪梨(杯) $38雪梨汁加蝶豆花,賣相不錯,偏甜一啲幾解辣玫瑰柚子(杯)$38好重玫瑰味,估唔到2樣加埋又幾match
豐鍋招牌麻辣雞煲 BB辣🌶️ 半隻 $178

手工蝦丸(8粒)$79
彈牙爽口,有一粒粒蝦肉真材實料

頂級雪花肥牛(小) $118
必叫之一✨冇諗到雪花肥牛都可以咁重牛肉味,肥瘦分佈均勻

新鮮肥鵝腸 $112
放落水淥一淥即刻拎上嚟,鵝腸新鮮所以勁爽脆

手工即炸魚皮 $54
好少見一大片嘅炸魚皮,幾特別

雜菜籃 $70

藍蝶雪梨(杯) $38
雪梨汁加蝶豆花,賣相不錯,偏甜一啲幾解辣

玫瑰柚子(杯)$38
好重玫瑰味,估唔到2樣加埋又幾match