2024-05-31 72 瀏覽
呢間豐窩雞煲打邊爐超方便,喺石門站C出口唔使幾分鐘就到。我們今晚揀咗:🥰✅花雕藥膳雞煲(半隻)花雕、紅棗、杞子、淮山及半隻雞。用料充足新鮮,非常香甜滋補👏👏👏👏👏食完雞煲就可以開始打邊爐啦😋✅10優狀元(黑松露墨魚丸、蝦丸、黑墨丸、蝦丸及鯪魚丸)每款有兩粒全部手打非常彈牙。(😋)✅餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韭菜餃及麻辣雲吞)自家製餃子真材實料。(必食)✅西班牙頂級黑豚豬梅肉大大塊,非常新鮮✅自創爆芝響鈴(3件)(必叫)包心響鈴,夠特別。總括:豐窩雞煲,交通方便,用料高質,夠新鮮。註🎊🎊🎊晚市7:30前離座或9:30入座有8折優惠。
呢間豐窩雞煲打邊爐超方便,喺石門站C出口唔使幾分鐘就到。
我們今晚揀咗:🥰
✅花雕藥膳雞煲(半隻)
食完雞煲就可以開始打邊爐啦😋
✅餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韭菜餃及麻辣雲吞)
自家製餃子真材實料。(必食)
✅西班牙頂級黑豚豬梅肉
大大塊,非常新鮮
✅自創爆芝響鈴(3件)(必叫)
包心響鈴,夠特別。

總括:豐窩雞煲,交通方便,用料高質,夠新鮮。
註🎊🎊🎊晚市7:30前離座或9:30入座有8折優惠。
  • 十優狀丸
  • 芝士紫菜響鈴
  • 手工黑松露墨魚丸
2024-05-24 73 瀏覽
豐鍋雞煲是一家位於沙田區的人氣火鍋專門店,主打正宗的豐味麻辣雞煲.火鍋.住家小廚聞名,餐廳氣氛隨意和親切的氛圍。多款特色手工火鍋配料。新鮮且誠意十足。晚上8點15分到達。需要等一會才有位。平日都好多客人//今晚點豐鍋雞煲的椰子雞煲。(半隻)這道菜以椰子為基底,融合了鮮嫩的雞肉和其他美味配料。竹笙.紅棗. 鮮椰青。椰肉。滋潤的椰子香氣充滿.清甜.清澈且美味.是一道令人垂涎的滋潤佳餚!//美國桶蠔//自制韭菜餃//自創爆芝紫菜響鈴(3件)//炸芋頭//山水豆腐//芫茜//羅蔔片各種配料都真材實料。新鮮。好好味!飲品有//椰青//德國手工麥啤(支)

//今晚點豐鍋雞煲的椰子雞煲。(半隻)

//美國桶蠔

//自制韭菜餃

//自創爆芝紫菜響鈴(3件)

//炸芋頭
//山水豆腐
//芫茜
//羅蔔片

各種配料都真材實料。新鮮。好好味!

飲品有
//椰青
//德國手工麥啤(支)
  • 滋潤椰子雞煲
2024-05-24 46 瀏覽
🤩呢度除咗雞煲惹味,打邊爐既湯煲都好吸引~🥘螺片花膠雞煲$218有半隻雞、螺片、花膠;湯底陣陣荽蔥香菜真係好足料,仲有多件花膠筒真係要值得讚。先飲湯頭食啲料滋補吓🥢頂級雪花肥牛鮮紅油花分佈美🥓厚片適中👍🏻仲好有牛味 🥢十優狀丸$108黑松露墨丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨魚丸、鯪魚丸;入味彈牙,一次試晒5款口味😋🥢雜菜籃$70一定唔少得🥬油麥菜、菜心、小白菜、娃娃菜、生菜🧉一人一椰青$48/個,清甜透心涼🧂醬油費$8/位
🤩呢度除咗雞煲惹味,打邊爐既湯煲都好吸引~

🥘螺片花膠雞煲$218
有半隻雞、螺片、花膠;湯底陣陣荽蔥香菜

🥢頂級雪花肥牛
鮮紅油花分佈美🥓厚片適中👍🏻仲好有牛味

🥢十優狀丸$108

🥢雜菜籃$70
一定唔少得🥬油麥菜、菜心、小白菜、娃娃菜、生菜

🧉一人一椰青$48/個,清甜透心涼

🧂醬油費$8/位
2024-05-21
  • 十優狀丸
  • 頂級安格斯牛小排
  • 頂級安格斯牛
  • 手工黑松露墨魚丸
在石門換回鄉証後,就在京瑞廣場(豐鍋雞煲)開餐,久遺惹味麻辣雞煲+火鍋😋😋,店舖雖然細細地,但卡位也相當寬敞,坐得很舒服。❣️豐鍋招牌麻辣雞煲雞肉鮮味嫩滑,麻辣非常滋味濃郁,配上洋蔥、葱頭.......等,層次感豐富❣️白鱔片白鱔片擁有細緻柔軟的肉質,入口即化,清新爽口。鱔肉致有韌性,質地鮮嫩,無腥味。👍❣️頂級雪花肥牛肉質細嫩多汁,入口即化,油脂適中,不會過於油膩。肉片厚實飽滿,咀嚼起來柔軟香甜, 帶有一絲微微的清香。❣️十優狀丸(黑松露墨魚丸、蝦丸、黑墨丸、鲮魚丸)💥手工製黑松露墨魚丸香氣濃郁,口感鮮嫩多汁。濃郁的黑松露香氣撲鼻而來,令人回味無窮。💥手工黑墨丸口感爽脆彈牙,真材實料,裡面鑲着一粒粒鮮味墨魚肉好有口感❣️餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韭菜餃、麻辣雲吞)自家製餃子和雲吞餡料真材實料,用料極之豐富,肉質juicy,蝦肉鮮甜爽脆😋😋❣️生菜青翠嫩綠爽脆🥬
在石門換回鄉証後,就在京瑞廣場(豐鍋雞煲)開餐,

❣️豐鍋招牌麻辣雞煲

❣️白鱔片

❣️頂級雪花肥牛

❣️十優狀丸(黑松露墨魚丸、蝦丸、黑墨丸、鲮魚丸)

💥手工製黑松露墨魚丸
💥手工黑墨丸

口感爽脆彈牙,真材實料,裡面鑲着一粒粒鮮味墨魚肉好有口感
❣️餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韭菜餃、麻辣雲吞)

❣️生菜

青翠嫩綠爽脆🥬
2024-05-23 2186 瀏覽
❤️豐鍋招牌麻辣雞煲 $178半隻叫左BB辣雞煲 雞肉夠晒滑 份量好多 2個人好夠食 呢個雞煲都幾多配料 有洋蔥 乾蔥頭 芫荽 味道濃郁 用埋雞煲汁去打邊爐 夠晒惹味 必飲❤️滋潤養生三寶$138(花膠+魚肚+竹笙)滋潤養生三寶呢個三寶絕對係物超所值 魚肚 件件厚實 白雪雪 絕對係靚料 打邊爐有魚肚唔係度度有 魚肚好似海綿禁 吸晒雞煲所有精華 超入味 竹笙又夠爽口 花膠筒膠質十足 好足料 好正呀❤️頂級雪花肥牛 (小)$118雪花肥牛雪花分布好平均 淥30秒左右就食得 夠晒林 牛味十足 分量都算好多 讚不絕口❤️手工即炸魚皮$54真係即叫即炸 有三大片 原條魚嘅魚皮真係好師傅刀工好酥脆 熱辣辣 即叫即炸嘅魚皮真係好少有呢間雞煲係石門已經好耐 一想食雞煲就會黎 真係抵食夾大件 每次嚟親味道都係高水準 石門站一出 京瑞廣場上一層就係 超級方便而家仲有promote買試堂食有八折優惠只要7:30前埋單,或者9:30後入座 就有📍豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期) (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖
❤️豐鍋招牌麻辣雞煲 $178半隻

❤️滋潤養生三寶$138
(花膠+魚肚+竹笙)

❤️頂級雪花肥牛 (小)$118

❤️手工即炸魚皮$54
真係即叫即炸 有三大片 原條魚嘅魚皮真係好師傅刀工
好酥脆 熱辣辣 即叫即炸嘅魚皮真係好少有

而家仲有promote買試堂食有八折優惠
只要7:30前埋單,或者9:30後入座 就有

📍豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期) (沙田)
2024-05-22 34 瀏覽
石門越黎越旺,開左好多新食肆,大部分都係小店,連鎖餐廳食到悶,試下小店好有驚喜!石門一期呢間打邊爐小店非常值得去,食材超級新鮮,用料好靚,打邊爐最容易食得出食物質素,而且餐廳無限時,可以慢慢傾,慢慢食!花雕藥膳雞煲呢款雞煲非常足料,藥膳味好夠濃,湯滾起後即刻試下個湯,濃郁雞湯!淨係個湯都值回票價!而且D雞都好高質,應該係用左走地雞,好香雞味美國桶蠔桶蠔肥美,好JUICY,一D都唔會腥牛舌芯好爽口,有牛味珊瑚蚌珊瑚蚌一D都唔腥,好新鮮,夠爽口

花雕藥膳雞煲

美國桶蠔
桶蠔肥美,好JUICY,一D都唔會腥

牛舌芯
好爽口,有牛味

珊瑚蚌
珊瑚蚌一D都唔腥,好新鮮,夠爽口
2024-05-22 78 瀏覽
🐔雞煲🥘配火鍋絕配,雞煲食完後再加入上湯變成火鍋,再加入鐘意的配料落去,當然唔少得就係新鮮的火鍋食材啦~Bb辣的雞煲,半隻雞份量,職員會幫你即時炒下個雞煲,以防痴底,而且醬汁吸到岩岩好~又唔會over即炸手工魚皮好特別😎又脆有咬口就算唔蘸湯就咁食都食到停唔到口仲有就係火鍋必定出現的安格斯牛肉啦!蝦丸,好大粒又夠彈牙如果有時係屋企心 cc想食的話,仲可能係外賣平台直送到家,住得近的可以試下。。。
即炸手工魚皮好特別😎又脆有咬口
就算唔蘸湯就咁食都食到停唔到口
仲有就係火鍋必定出現的安格斯牛肉
啦!
蝦丸,好大粒又夠彈牙
2024-05-20 1713 瀏覽
我們來到了位於沙田石門豐鍋雞煲,這家餐廳以其多樣化的雞煲選擇和豐富的配菜而著稱。我們點了招牌麻辣雞煲、招牌四寶丸(黑墨魚丸、鯪魚肉丸、墨魚丸、蝦丸)、日本宗巨型蟹柳以及極品牛頸脊,每一道菜都給我們留下了深刻的印象。首先要介紹的是招牌麻辣雞煲。這道菜以其香濃的麻辣湯底和嫩滑的雞肉而聞名。湯底的麻辣味道層次分明,既有花椒的麻感,也有辣椒的火熱,讓人一口下去便感到熱情四溢。雞肉燉煮得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,每一口都能感受到湯底的滲透。湯底內還加入了大量香料和配菜,如香菇、豆腐皮、金針菇等,增加了口感和風味的豐富性。接下來是招牌四寶丸,這四種丸子各有千秋。黑墨魚丸彈牙有勁,墨汁的鮮味在口中散開;鯪魚肉丸則帶有淡淡的魚香,口感柔軟;墨魚丸鮮美多汁,富有彈性;蝦丸則是鮮甜清爽,每一口都能咬到蝦肉的鮮味。這四寶丸在湯底的浸泡下,吸收了麻辣湯的精華,口感更加豐富。日本宗巨型蟹柳也是一道令人驚喜的菜品。蟹柳切片後放入湯中,經過短時間的燙煮,蟹柳的鮮甜味道被完全激發出來。蟹柳的質地細膩,入口即化,讓人欲罷不能。這道菜無論是視覺上還是味覺上,都給人一種滿足感。極品牛頸脊則是肉食愛好者的最愛。牛頸脊肉質鮮嫩且

極品牛頸脊則是肉食愛好者的最愛。牛頸脊肉質鮮嫩且富有嚼勁,經過湯底的燙煮,吸收了湯底的香味,每一口都令人陶醉。牛頸脊的油脂分布均勻,在口中咀嚼時,油脂在口中融化,帶來極致的享受。

總結來說,豐鍋雞煲的每一道菜品都讓我們感受到了廚師的用心和食材的新鮮。無論是麻辣雞煲的濃郁香辣,還是四寶丸的多樣口感,亦或是日本宗巨型蟹柳的鮮甜細膩和極品牛頸脊的鮮嫩多汁,都讓我們對這家餐廳讚不絕口。豐鍋雞煲無疑是一次美食之旅,讓人回味無窮。
2024-05-20
5 分鐘 (堂食)
2024-05-18 52 瀏覽
本來我以為「豐鍋」只係打邊爐雞煲,同事介紹豐鍋的午餐套餐都好好食,每星期套餐餐單不同,可以社交平台 搵定每星期午市套餐餐單,打電話order定先。今日叫左E餐瑤柱蒸肉餅,等左15分鐘就有得攞啦。午市套餐有包含白飯、湯、菜芯、飲品。外賣重有9折。肉餅有幾塊,唔太硬,味道醃得唔錯。肉餅底部有4-5條菜芯。飯都好足夠。而湯好熱,唔似係味精湯。整體份量都好足夠,飯好多都食唔哂。下次晚市再試埋雞煲先。

肉餅有幾塊,唔太硬,味道醃得唔錯。
肉餅底部有4-5條菜芯。
飯都好足夠。

而湯好熱,唔似係味精湯。

整體份量都好足夠,飯好多都食唔哂。

下次晚市再試埋雞煲先。
外賣自取
2024-05-18 37 瀏覽
雞煲加打邊爐,我一定會嚟呢間,位置方便沙田石門站一出,唔使1分鐘就到,食物質素好,性價比高~招牌麻辣雞煲 (半隻) $178未開始食已經聞到好香,配料加咗乾蔥頭,蒜頭、紫洋蔥、芫荽,非常惹味,雞肉嫩滑~餃餃陣 $88鮮蝦雲吞+魚皮餃+韭菜餃+麻辣雲吞)(8粒) 可以一次過試晒四款唔同嘅味道,呢個係必點~頂級雪花肥牛 $118份量多,香濃牛肉味,雪花均勻~滋潤養生三寶 $138(花膠+魚肚+竹笙)魚肚和竹笙,吸晒湯底嘅精華,正呀。花膠口感爽爽地,打邊爐好味~油麥菜 $36新鮮翠綠,油麥菜打邊爐絕配 !

招牌麻辣雞煲 (半隻) $178

餃餃陣 $88

頂級雪花肥牛 $118
份量多,香濃牛肉味,雪花均勻~

滋潤養生三寶 $138

油麥菜 $36
新鮮翠綠,油麥菜打邊爐絕配 !
2024-05-17 143 瀏覽
以前去石門都是到酒樓吃點心飲茶,印象中除了酒樓都沒什麼好吃的地方😂事隔多年再來才發現,原來已經開了很多不同的餐廳😳這間雞煲在商場1樓的電梯口旁邊,一出電梯就聞到雞煲香,太方便了😂雞煲選了小辣~半隻雞的份量剛好夠兩人吃,吃完肚子還有位置吃火鍋🌟雞煲味道很香很濃郁,愈炒愈惹味♥️雞件都大大塊,肉厚也入味🌟配料還有大大粒馬蹄,爽脆解膩👍🏻牛肉新鮮,切片切很厚♥️油脂分布平均~小份的分量給很多,能夠從頭吃到尾🌟 肉質軟淋,肉味香濃滿滿牛肉香氣♥️好吃十顆丸子,五款口味,一次過滿足阿婆五個願望😂口味分別是黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鲮魚丸🌟其中蝦丸和墨魚丸的口感很彈牙~黑松露墨魚丸有淡淡的松露香也一樣好吃♥️響鈴卷有多種口味,我點了紫菜響鈴~份量有3或6件可選,可以迎合不同人數需要🌟響鈴都是即炸的,香香脆脆~吸飽湯汁味道豐富更好吃♥️
豐鍋招牌麻辣雞煲
雞煲味道很香很濃郁,愈炒愈惹味♥️
雞件都大大塊,肉厚也入味🌟配料還有大大粒馬蹄,爽脆解膩👍🏻
極品本地手切牛頸脊
極品本地手切牛頸脊
即炸紫菜響鈴
藍蝶雪梨
2024-05-14 79 瀏覽
豐鍋雞煲上次食左椰子雞煲翻尋味😍今次試埋佢地招牌麻辣雞煲😍💛麻辣雞煲 bb辣 半隻 $178我地叫左bb辣,辣味剛剛好,好香好惹味雞一樣好嫩滑,吸哂雞煲汁味道,正!💛頂級雪花肥牛 $118份量都幾多,入口好重牛味,牛脂肪恰到好處!成口都係牛味,正!💛白鱔片 $102份量都大,有8片厚切白鱔片,食落好肥美呢個價錢都幾抵食!💛草蝦$88上枱有七隻草蝦,用竹籤吉住好方便食草蝦好爽口彈牙,好味道!💛出前一丁$22💛油麥菜$36💛皇帝菜$39💛大檸茶 $34一上枱覺得好大杯,解渴!價錢:$649 (二人)(另加一)⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期) (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓137號舖
豐鍋雞煲
上次食左椰子雞煲翻尋味😍
今次試埋佢地招牌麻辣雞煲😍

💛麻辣雞煲 bb辣 半隻 $178
我地叫左bb辣,辣味剛剛好,好香好惹味
雞一樣好嫩滑,吸哂雞煲汁味道,正!

💛頂級雪花肥牛 $118
份量都幾多,入口好重牛味,牛脂肪恰到好處!
成口都係牛味,正!

💛白鱔片 $102
份量都大,有8片厚切白鱔片,食落好肥美
呢個價錢都幾抵食!

💛草蝦$88
上枱有七隻草蝦,用竹籤吉住好方便食
草蝦好爽口彈牙,好味道!

💛出前一丁$22
💛油麥菜$36
💛皇帝菜$39
💛大檸茶 $34
一上枱覺得好大杯,解渴!

價錢:$649 (二人)(另加一)
⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期) (沙田)
2024-05-10 54 瀏覽
好耐無去石門找野食。近排多數係元朗覓食。因老婆要陪仔仔上補習班。所以今晚好理所當然在石門找吃。石門的琳琅滿目的美食。泰菜。日菜。韓燒。中菜。雞煲包羅萬有。藥膳鮮雞鍋。材料滿瀉的一個雞煲。雞件有大隻。份量十足。新鮮嫩滑。入口彈牙。湯底鮮甜可口養顏。極為保氣養顏一個靚湯。即炸響鈴。餐廳即炸響鈴。貨真價實。入口極豐富。仲係熱辣辣十足。響鈴的爽脆浸上濃烈雞湯。更添複習美味。脆骨魚腩。新鮮可口。入口爽脆。浸泡左雞湯既鮮味入魚肉上更是人間美食。頂級雪花肥牛。打邊爐不能缺少佳品肥牛肉。入口即化。雞湯搶不了肥牛既獨特牛味。

石門的琳琅滿目的美食。
泰菜。日菜。韓燒。中菜。雞煲
包羅萬有。

2024-04-08
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 芝士紫菜響鈴
2024-05-10 77 瀏覽
上星期同個好兄弟去左石門一間主打雞煲食晚餐🥣我本身鐘意食雞煲😅因為覺得好惹味😍決定去試吓😙招牌麻辣雞煲(半隻)雞肉經過燉煮後,肉質鮮嫩多汁,與辣椒和香料的融合讓雞肉吸收了豐富的風味😚而花椒則帶來了一種微微的麻感,感覺使得麻辣雞煲獨特風味🤪食完雞煲之後就開始打邊爐☺️我哋點左個台式養生鍋做湯底😙湯底加入藥材好清甜🥳仲叫左其他配料👇🏻十優狀丸(有蝦丸、墨魚丸、黑墨魚丸、黑松露墨魚丸、鯪魚丸)每一粒都真材實料🫶🏽全部都係人手打😇而且好彈牙😚頂級雪花肥牛顏色賣相好鮮紅~好嫩滑😚而且好厚身🤪帶有鮮香牛肉嘅味道😗其他配料有鴨血、山水豆腐、萵筍片、油麥菜、生根~口感非常之豐富😍飲品配凍檸樂手工啤(食雞煲必點)餐廳環境比較細~座位不多但都算寬敞~而醬料係自助拎每位$8~所有食材都係新鮮做~手機點餐~即點好快就送到
上星期同個好兄弟去左石門一間主打雞煲食晚餐🥣
我本身鐘意食雞煲😅因為覺得好惹味😍決定去試吓😙

招牌麻辣雞煲(半隻)
招牌雞煲

顏色賣相好鮮紅~好嫩滑😚而且好厚身🤪帶有鮮香牛肉嘅味道😗

飲品配
凍檸樂
手工啤(食雞煲必點)

2024-04-30
招牌雞煲
2024-05-09 36 瀏覽
【石門•豐鍋雞煲】@ππππππππππππππππππππππππππππππ石門人氣滋味雞煲滋補螺片花膠雞煲(半隻)十優狀元(黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸)頂級雪花肥牛滋潤養生三寶(花膠魚肚竹笙油麥菜zero及忌廉滋補螺片花膠雞煲(半隻)鍋底用上優質的雞湯,以半隻滋味豐富、質地鮮嫩的雞烹調而成。雞的肉質與滋補的螺片以及黏稠的花膠相結合,在慢火悶煮之下,每一口肉都吸飽了湯汁的精華,令人回味無窮。提升整體風味的同時,也帶來了一種温暖的食療享受。十優狀元這盤集合了多種食材精粹的海鮮丸子,非常考究。其中包括了黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸以及鯪魚丸,各有特色。黑松露墨魚丸的香氣獨特,入口即化;蝦丸彈牙鮮美;而黑墨丸則帶有淡淡的海味,口感細膩。每一種丸子都令人驚喜,配上輕盈的湯底,絕對是色香味俱佳的佳肴。頂級雪花肥牛選用了頂級的肥牛片,脂肪與瘦肉的分佈呈現出如雪花般的紋理,賞心悦目。一入鍋,片片肥牛迅速變色,隨即溶入口中,脂香四溢而不膩口,搭配简单的调料就能突出肉質的甘甜,真是簡單卻極致的享受。滋潤養生三寶(花膠魚肚竹笙)這道菜秉承了養生的理念,融合了三種對身体有益的食材:
【石門•豐鍋雞煲】@
石門人氣滋味雞煲

滋補螺片花膠雞煲(半隻)

十優狀元(黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸)

滋潤養生三寶(花膠魚肚竹笙

油麥菜

zero及忌廉

滋補螺片花膠雞煲(半隻)

十優狀元

頂級雪花肥牛

滋潤養生三寶(花膠魚肚竹笙)

這道菜秉承了養生的理念,融合了三種對身体有益的食材:花膠、魚肚和竹笙。每一樣都經過精心烹調,保留了食材本身的鮮味和營養。這三寶在口中交織成一曲高雅的交響樂,不僅滋味無比,更是美容養顏的上選之品。

油麥菜

清新的油麥菜,葉片嫩綠,保留了蔬菜的天然口感與營養。經過輕快的炒作,油麥菜的葉片稍微變軟,但仍然保持了蔬菜的爽脆。简单的調味就已足夠,凸顯出蔬菜固有的清甜。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 740(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#沙田美食 #豐鍋雞煲 #web3沙田
豐鍋雞煲 (京瑞廣場1期)