2023-03-24 426 瀏覽
成班老友踩單車遊林村嚟到許願樹歇下,遇上珍姐呢間客家飯店。朋友食過佢嘅梅菜扣肉、客家咸雞、南乳炆豬手都話唔錯。我就試吓佢嘅咸豆花,估唔到啲豆腐花出奇的滑溜,配上炸菜醬油別有一番風味。
踩單車踩到好熱,好想食啲清甜嘅凍嘢🤣林村大肆提到是只此一家出品,100%由珍姐自製,不過平日就無以往新年咁多人,豆腐花質感非常細滑,但略嫌豆味不夠香濃加入糖水上黃糖後,清甜味道非常舒暢😎另外仲叫咗一粒花生糯米糍,個皮都煙韌但比較厚,都好食😎🚩 許願樓客家菜館 (大埔)大埔林村鄉公所路林村許願樹#addifoodie #addifoodie大埔#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫#林村許願樹 #豆腐花

踩單車踩到好熱,好想食啲清甜嘅凍嘢🤣

加入糖水上黃糖後,清甜味道非常舒暢😎

另外仲叫咗一粒花生糯米糍,個皮都煙韌但比較厚,都好食😎

🚩 許願樓客家菜館 (大埔)
大埔林村鄉公所路林村許願樹

#addifoodie #addifoodie大埔
2022-11-13
下午茶
2019-04-06 1333 瀏覽
清明節見天朗氣清,於是乎遊車河入大埔林村願意樹食豆腐花.由於天氣熱,所以點咗凍豆腐花,豆腐花口感幼滑,黃糖同糖水係任加,糖水唔係普通糖水,好有心思加咗薑片係入面,味道更豐富.客家炆豬肉炆得唔夠喉,而且味道偏咸,我中意食偏甜嘅炆豬肉,所以失望.最影響食慾係門口放咗個喇叭,不停播放D宣傳口號,好鬼煩!
清明節見天朗氣清,於是乎遊車河入大埔林村願意樹食豆腐花.
最影響食慾係門口放咗個喇叭,不停播放D宣傳口號,好鬼煩!
2019-02-11 729 瀏覽
每個 #新年 我哋必定會去 Lam Tsuen Wishing Square 林村許願廣場 走一趟,拋吓 #寶碟、放吓 #蓮花燈♥️祈求🙏🏻新一年 #順順利利、#身體健康㊗️#例牌菜 我哋會去 #村口 買啲 #紀念品,再坐抵食碗 #豆腐花,順便休息吓。咁啱見到 許願樓客家菜館 有位,就 #快快趣趣 坐抵跟住去買嘢食😋 #豆腐花 都幾滑嘅,$15一碗算係咁啦😌 #魚旦、#燒賣 應該都係麵粉漿啲朋友,無咩味道🥴 不過點都唔夠嗰碗 #豬紅蘿蔔豬皮 唔拈😏 其實當店員喺個鍋裝出嚟嗰時,我已經唔想要,外貌勁唔討好🥴 不過錢都比咗... 👉🏻👈🏻 唯有照要啦!但係食落口真係腥到不得了、又唔熱🤮 ... 虧佢夠膽拎出嚟賣👎🏻👎🏻👎🏻

2019-02-10
$33 (其他)
2018-04-17 947 瀏覽
去林村許願附近當然要食下地道小食啦😋聽到門口極大廣播聲音📣搞到忍唔住入去試試😂.凍豆腐花 $13豆腐花豆味濃郁確係相當滑溜 水準不錯👍🏻黃糖粉可以隨意自行加配☺️盛載黃糖粉的木桶亦別有一番風味😇
去林村許願附近
確係相當滑溜 水準不錯👍🏻
黃糖粉可以隨意自行加配☺️
盛載黃糖粉的木桶亦別有一番風味😇
豆腐花
客家咸雞飯($35)嫩滑好吃,不過味道跟貴妃雞極似,分不出差別。下年來試客家炆鴨或豬手飯吧。咸豆花($13)香港少有,就來一試。不過吃慣甜豆花,覺得咸版無法接受,當打個卡啦。紅豆和花生糯米磁($30/6個)沒錯是大大個、外皮軟軟的,但內餡味道略淡,甜味不足,注重健康想走糖的人或者會喜歡吧。注意:本人口味都算清淡,台式奶茶要微甜,半甜已頂唔順,唔食馬卡龍同CUPCAKE。
客家咸雞飯($35)

咸豆花($13)

紅豆和花生糯米磁($30/6個)
客家咸雞飯
題外話/補充資料: 第二次來,最想說的一句話是:門口的「珍姐點威點叻點獨家」環迴不停語音廣播,真是極度煩人、吵耳、滋擾、趕客、令人倒胃口,讓人食都唔安樂,食物味道再好又如何呢。 明年清明又得來林村,也許我該帶備幾對耳塞,一來為自己,二來是向店家發出無聲的抗議。
2018-04-05
客家咸雞飯
2018-02-21 613 瀏覽
農曆新年期間,特別多人去林村許願樹,據說呢一間係必食嘅豆腐花,加上等巴士同埋行左幾個圈都有啲攰,就坐低試吓有幾好食啦大時大節食客特別多,服務都係比較自助式,自己搵位坐,好彩就可以啱啱搵到位,之後就去服務台嗰邊買嘢食。黃糖同埋糖水都係放係台面按自己喜好隨心落。豆腐花($15)其實價錢都算幾貴,出面正常$10都有啦。一試食,果然滑係幾滑嘅,可惜為咗生意額,應該之前整定左太多豆腐花,儲存不當,已經開始變壞,有酸餿味,食咗一啖就無食啦🙁🙁另外,亦買咗兩隻茶葉蛋($6@隻),不過一樣好睇運氣,食咗第一隻,覺得都幾有茶葉味,唔錯。可惜第二隻嘅時候,竟然係完全冇茶葉味,好失望。應該係為咗賣多幾隻茶葉蛋,將啲生蛋放喺煲茶裏面一陣,大概浸到熟就拎出嚟賣😞🙁🤕😔下次非公眾假期嘅時候,或者都可以試一試嘅,但呢間鋪頭嘅做生意態度實在令人失望...

黃糖同埋糖水都係放係台面按自己喜好隨心落。

2018-02-19
  • 豆腐花
2017-04-09 1162 瀏覽
襯放假同朋友到林村一日遊。搭火車到太和再轉巴士就可以到。可能時間尚早,朝早十一點幾,唔算好多遊客,算係行得幾舒服。我地決定先去拋寶碟,好好彩一下就成功完成任務後我地決定去醫肚。短短一條街上有幾間餐廳,我地最後揀左最多人坐嘅珍姐客家菜。黃色招牌一眼就望到。餐牌唔多選擇,店員推介梅菜扣肉同客家咸雞。我因為感冒唔食得雞所以叫左碟梅菜扣肉飯同乾炒牛河。扣肉肥瘦適中,梅菜汁送飯一流。乾炒牛河就茶餐廳質素,有獲氣。食飽同朋友share左一碗咸豆腐花。滑豆腐加菜莆,口感幾特別,原來豆腐花都可以咸食,我覺得咸豆腐花仲岩我口味。我同朋友都幾滿意,下次可以帶埋屋企人再黎。
襯放假同朋友到林村一日遊。搭火車到太和再轉巴士就可以到。
可能時間尚早,朝早十一點幾,唔算好多遊客,算係行得幾舒服。
我地決定先去拋寶碟,好好彩一下就成功

我同朋友都幾滿意,下次可以帶埋屋企人再黎。

梅菜扣肉飯
乾炒牛河
咸豆腐花
2017-04-09
梅菜扣肉飯
乾炒牛河
咸豆腐花
2017-03-04 695 瀏覽
對上一次去林村都十年前喇今日見得閒就決定入去行下👍🏼👍🏼一入到村已經見到好多小鋪頭依間餐廳門口好大個牌寫住"只此一家豆腐花",吸引咗我入去試下佢既招牌豆腐花😋😋😋😋喺門口擺咗好多枱,都算整潔老闆推薦我地一定要食個豆腐花,因為大豆係佢哋人手打磨嘅👍🏼👍🏼$10一碗,價錢合理豆腐花比出面食既更香滑而且有淡淡既薑味😋😋除咗豆腐花之外,亦都有自家製茶果,糯米糍等等嘅小食👍🏼👍🏼下次入嚟都要再食番碗,真係好有特色好有風味😁😁😁
對上一次去林村都十年前喇
今日見得閒就決定入去行下👍🏼👍🏼

一入到村已經見到好多小鋪頭

喺門口擺咗好多枱,都算整潔

$10一碗,價錢合理
豆腐花比出面食既更香滑
而且有淡淡既薑味😋😋
2016-08-13 898 瀏覽
今日去到林村許願放寶碟, 之後往客家樓客家菜館品嘗熱咸豆腐花($10)和凍甜豆腐花($10), 咸豆漿豆腐花好滑, 柞菜很香和豉油味濃, 美味;凍甜豆腐花好消暑, 配上餐廳附步的薑茶和黃糖帶出豆腐花的香甜, 好味。
熱咸豆腐花和凍甜豆腐花
2016-08-13
2016-02-22 888 瀏覽
新年到了林村許願樹, 人非常多, 四處參觀後想吃點甜品, 看見一家店舖人多但剛好有位, 於是便試試豆腐花。珍姐豆腐花豆腐花非常香滑, 黃豆味很濃, 入口即溶, 加上黃糖及薑糖, 口感層次一流。它的黃豆一定很優質, 而每一口濃滑黃香中又有點沙感, 再有薑糖丁點的辣味。

珍姐豆腐花

2015-05-04 769 瀏覽
許願樓客家菜館早上,我與親戚到了元朗的俱樂部摘士多啤梨,遊玩過後,再與家人到了林村逛逛,大夥兒都覺得有點累了,所以便到了這家客家菜館坐下休息,作為一個中途休息站。這家林村客家菜館主力賣豆腐花,餐廳內不斷播着一段錄音「100%珍姐自家製豆腐花」,內容押韻又好笑,好吧,我們一於試一試珍姐100%自家製豆腐花!落單過後才發現這裏沒有凍豆腐花供應,不消一會兒,豆腐花便上枱了,豆腐花的質感非常細滑,略嫌豆味不夠香濃,不過配上黃糖後,清清甜甜的味道令人感到非常舒暢!

許願樓客家菜館
2015-04-19
  • 豆腐花
2015-02-05 658 瀏覽
這間菜館星期一至五午餐是自助式,價錢都算大眾化。無賣相,中式的家庭餸菜,如梅菜扣肉、蒸魚,菜等等。是先付款後自助式去自選食物。不過講明不要浪費食物,食幾多便自己添多少。梅菜扣肉的肉不太肥的同時,的肉肥而不膩剛剛好,而梅菜又不會太鹹,總之十分之好味。另外有好多自家製的傳統小食甜品。有豆腐花、咸甜茶粿、米通、雞屎騰、糯米磁等等。我最喜愛的是豆腐花,可以下紅糖或有薑味的糖水,而我就落左薑味糖水,好滑好好味。各款美食的賣相和傳統的無分別,但味道都可以。現在在街上已經好少有這些美食可以見到了。這裡的環境一般,沒有市區的優美環境,但這裡有大自然的氣息。用完午餐又可以到許願樹遊覽下,又可以到天后拜下天后娘娘。
2014-02-02 550 瀏覽
今年春節,平生第一次來到大埔林村許願樹,感受一下農曆新年裡香港鄉郊地方碩果僅存的熱鬧過年氣氛。雖然沒有許願,但饞嘴的我仍然不忘在許願樹近的這間「許願樓客家菜館」裡品嚐這裡的「100%珍姐自製豆腐花」,這兒的豆腐花沒有因為春節而乘機加價,仍如平日一樣 $10一碗,不過就要顧客自己在賣豆腐花的地方付款後自行拿到座位中吃。這兒的豆腐花是沒有凍的,只有熱豆腐花,不過豆腐花也不是真的很熱,只是溫溫暖暖的,下點黃糖,再加點下了多塊薑片的糖水,舀進口中,豆腐花的感覺甚為滑溜,但味道則稍淡,豆香無疑是有的,但不是太濃,而且薑糖水的薑味也比想像中淡,一樣不是太濃,要下多些才能感覺得到。這「100%珍姐自製豆腐花」雖然有不少宣傳標語和易拉架大肆提到是只此一家的出品,100%由珍姐自製,以示與附近的兩間店舖售賣的豆腐花有別,而且也有不少顧客如我者被吸引來幫襯,但豆腐花的質素未算得上很好,就這次所試的感覺,假如要為豆腐花打個分數的話,這豆腐花是及格的,但要說它的分數很高,就未可以拿到了,就六十多分吧。
,不過就要顧客自己在賣豆腐花的地方付款後自行拿到座位中吃。
$10 (其他)
2013-09-13 287 瀏覽
八月三十一日 (星期六)是日來到大埔林村,除了許願樹,還有許願樓的豆花凍熱各一,豆花每日由珍姐人手製作豆腐花香滑不易散,黃豆味香濃糖水內放了薑,甜中帶點辣,給味蕾一點另類刺激質素不俗,不計地點,還是覺得觀塘的永興稍勝
八月三十一日 (星期六)
是日來到大埔林村,除了許願樹,還有許願樓的豆花
凍熱各一,豆花每日由珍姐人手製作
豆腐花香滑不易散,黃豆味香濃
糖水內放了薑,甜中帶點辣,給味蕾一點另類刺激
質素不俗,不計地點,還是覺得觀塘的永興稍勝
2013-08-31