2009-04-26 13 瀏覽
好好味的米線。乍醬唔太辣;配清湯味道剛好(最適合我呢種唔食得太辣,但又想有少少辣味既人)。墨丸細細粒,不過幾彈牙。米線又係好彈牙,唔會煮得太腍。環境好迫,不過算乾淨。服務都幾好,侍應落單之後會重覆一次,確保冇寫錯。
好好味的米線

墨丸細細粒,不過幾彈牙。
米線又係好彈牙,唔會煮得太腍。

2009-04-26
  • 乍醬墨丸米線
2009-04-25 153 瀏覽
放左學,都唔知點解會去左呢度食午餐。一去到門口,就見到好多人度等。好彩,我都係等左五分鐘就入得去啦。麻辣米線依然咁好食,最鍾意食到麻痹既湯底,辣得黎又有味既。雞肉唔鞋既,好滑。而牛肉都唔錯既。米線就好爽口。不過我都係最鍾意個湯底。凍奶茶細杯左啦,但奶同茶既份量都係咁夾。雖然旺角分店都係咁多人,但效率都唔錯既。另外,食麻辣米線唔想食到唇邊紅哂,只要唔好俾湯底接觸到唇邊就可以啦。
好彩,我都係等左五分鐘就入得去啦。

麻辣米線
依然咁好食,最鍾意食到麻痹既湯底,辣得黎又有味既。
鍾意個湯底。
凍奶茶
細杯左啦,但奶同茶既份量都係咁夾。

雖然旺角分店都係咁多人,但效率都唔錯既。另外,
食麻辣米線唔想食到唇邊紅哂,只要唔好俾湯底
接觸到唇邊就可以啦。
2009-04-24
2009-04-08 6 瀏覽
近日愛上了食雲南米線,朋友於是帶我去試下以雲南米線出名既譯仔。除了清湯外,還有酸辣湯同麻辣湯既湯底。這裡仲有土匪雞翼也是很出名的,可惜怕食唔哂於是今次只叫了米線。最後我選擇了食雞肉墨丸酸辣米線同飲涷檸茶。先送上的是涷檸茶,茶的味道調得十分好,酸甜味十足。雞肉墨丸酸辣米線不久就來了,一上枱看見湯底是白色的,還以為弄錯了清湯,一問店員原來酸辣湯也是白色的,同普通的不同。飲一口湯,湯底酸味很強烈,辣的程度只是一般。即使是酸味強烈,但原全不會蓋過辣味,沒有一味死酸或死辣的情況。再說配料,除了自選的雞肉同墨丸外,還有腐竹、芽菜同酸菜。配料十分多。雞肉只是一些一小塊的雞肉絲,雞肉肉質尚算可以,但若果有調味就更加好。墨丸有三粒,只是一般的貸色來的。米線吸收了湯底的味道,令人一食再食,是一個開胃之選。總括來說整體是很好的,價錢在旺角區來說差不多唔。環境一般但算闊落,不用坐到很逼。而且米線份量亦十針大碗,細食的兩人分已經可以了。不過唯一要改善就係店員的服務,眼見我地入黎都冇人招待,只係掛住傾計,要我地擾攘一陣先有人應。

雞肉墨丸酸辣米線
2009-04-07
雞肉墨丸酸辣米線
  • 酸辣湯雲南米線
2009-04-02 5 瀏覽
個度好多客呀....要搭枱唔可以坐得耐不過冇所謂啦....d feel係 茶餐聽咁....叫左個!!$39...酸辣要加 $1酸soup底好好味!!因為我好鐘意食酸野~~~仲有少少辣~~又幾惹味~gd!!!$39好大碗咩料都有幾舊!!份量多到夠2個人食!!!竹笙超正!!!!唔係好爽口!!!又吸晒d湯!!!正雞肉.....牛肉都唔錯......腩肉薄薄的....一層肥一層瘦.......味道岩岩好好!!!怕肥但食落口一d肥"利"既feel都冇~~~牛丸都唔錯既...夠彈牙,又唔會太實!!雞柳一點也不鞋....仲頗滑!!!酸菜醃得夠味又夠爽!!好野味!!但d色素好勁...勁鮮yellow但好食一次冇所謂既~~~豬潤好難食!!!!食唔慣....叫了土匪雞翼...熱辣辣....但呢個一般....唔係話好特別...而且層雞皮好厚!!好多肥油...!!下次唔會再叫啦呢到唔係貴....又唔係非食不可經過唔洗等位會食既~~
個度好多客呀....要搭枱唔可以坐得耐

不過冇所謂啦....d feel係 茶餐聽咁....
叫左個!!$39...酸辣要加 $1

$39好大碗咩料都有幾舊!!份量多到夠2個人食!!!
竹笙超正!!!!唔係好爽口!!!又吸晒d湯!!!正

牛丸都唔錯既...夠彈牙,又唔會太實!!
雞柳一點也不鞋....仲頗滑!!!

但好食一次冇所謂既~~~
豬潤好難食!!!!食唔慣....

呢到唔係貴....
又唔係非食不可

經過唔洗等位會食既~~
  • 套餐
2009-03-30 9 瀏覽
點左牛肉,生菜米線清湯底好好味,生菜未食過咁好味,同平日食既好唔同。奶茶多奶,真係足奶,好滑。
點左牛肉,生菜米線
清湯底好好味,
生菜未食過咁好味,
同平日食既好唔同。

奶茶多奶,真係足奶,
好滑。

2009-03-26
2009-03-26 10 瀏覽
有日路過此地,門外人頭湧湧。跟太座談起,原來她是從來沒有來過這裡吃米線的。小弟很多年前在深水埗總店吃過,記得要了一份麻辣米線,吃得大汗淋漓,好不痛快太座一向很愛吃米線,於是已下定心意找天帶她去吃吃。擇日不如撞日,就今天吧....七時許抵達,門外已出現一條小人龍,拿了籌等了約五分鐘就能進店,不算等得太久。走上二樓,隨便揀了個位置便坐下,人多要搭枱自然是無可厚非,反正也只是快食,沒有太大所謂啦都說最近與辣無緣,所以今次試一下這兒的清湯底。貪心一點,要了四餸 ---- 雞柳、腩肉、豬潤及酸菜。想起之後還要吃課堂上的東西,恐怕真的會吃至反白眼雞翼是這兒的拿手小吃。本來一定是要叫土匪雞翼的,但因太辣而作罷,就轉而來份香草的吧....先喝一口清湯,確是很甜,沒有太多的人工味在內,不知不覺地就喝了一大半了米線比起其他外頭店舖吃到的來得煙韌彈牙,淥得不過淰,好吃。老實說,光是吃這淨米線已是值得一訪了....雞柳一點也不覺嚡口,而且還頗滑,煑得火喉剛剛好;腩肉片得薄薄的,吃多兩塊也絕不打緊,肥的部份帶爽,不覺很油膩,不俗,但瘦的部位卻是欠缺些鹹香;酸菜醃得夠味又夠爽,用來伴麵及飯吃,一流;失色的是豬潤,

;失色的是豬潤,可能是淥得太久的關係,吃進口是覺太嚡及太老了,苦味滿盈,吃得令人有些氣餒

吃一口那香草雞翼,總覺像在吃孜然雞翼多些。味道跟土匪雞翼極相似,最大的分別就在於辣與不辣而已。肉是沒有甚麼味道的,應是醃料全然沒滲進肉內。太座吃過後覺得有些失望,覺得不甚了了。小弟則覺得還是"土匪味"較好吃.....
若單論吃米線,這兒的水準是較另一連鎖店"星林居"更出色的。本來還有在這店旁的大救駕也是頗佳的,可惜那日路過時,赫然發現已結業了
有水準的雲南食店,又少了一所了

2009-03-25 13 瀏覽
看到openrice上的获奖专栏里有谭仔的大名,昨天下课后便与男友跑去捧场。他点的大辣汤底,我的是酸辣。因为我们都是超级嗜辣的人,所以又选了四川麻辣鸡翅(貌似这个名字)上菜速度还可以,不过第一口吃下去有少少失望,米线有点煮过头,不够弹;我的酸辣汤底味道一般,因为加了猪润的缘故,看起来汤很“脏”。我和男友都认为不如我们常去的“云南桂林”好吃。不过鸡翅让人很惊喜,外皮脆脆,肉滑细嫩,热热辣辣的很好吃。23文5只,15文3只,价钱也很平。
2009-03-24
$40 (宵夜)
  • 四川麻辣鸡翅
2009-03-22 18 瀏覽
同女朋友打完比賽我地決定去mk食晚餐女朋友提議去譚仔佢盛意推介,咁咪去試下個度好多人客呀!!!!要搭枱不過冇所謂啦~~我叫左個腩肉炸醬米線女朋友叫左個墨丸雞肉米線之後待應問我要咩辣我見有少,2,3,4,5辣我咪叫個2辣,我唔太食得辣點知原來唔係睇number係睇個個辣椒公仔大細雖然係好辣,但又幾惹味wo我相信唔辣又唔好味d腩肉做得幾好呀!!!我係覺得個雞肉冇咩特別...total黎講我都覺得幾好價錢公道,$21一個餸加餸再加$4-5蚊左右唔太貴呀!!!!可以再去食呀~~~
同女朋友打完比賽
我地決定去mk食晚餐
女朋友提議去譚仔
佢盛意推介,咁咪去試下

個度好多人客呀!!!!要搭枱
不過冇所謂啦~~
我叫左個腩肉炸醬米線
女朋友叫左個墨丸雞肉米線
之後待應問我要咩辣
我見有少,2,3,4,5辣
我咪叫個2辣,我唔太食得辣
點知原來唔係睇number
係睇個個辣椒公仔大細

雖然係好辣,但又幾惹味wo
我相信唔辣又唔好味
d腩肉做得幾好呀!!!
我係覺得個雞肉冇咩特別...
total黎講我都覺得幾好

價錢公道,$21一個餸
加餸再加$4-5蚊左右
唔太貴呀!!!!
可以再去食呀~~~
2009-03-01
  • 腩肉米線
2009-03-20 10 瀏覽
炸醬雞肉米線(3小辣)炸醬另上,份量似乎比以前少了,但依然咁好味。雞肉麻麻地,唔嫩亦唔難,似白灼甘無味,普通到無人有。不嗜辣既朋友仔之前係ssp果間叫3小辣,受得住,點知今次既3小辣辣得滯,食到一額汗。豬潤竹笙米線(酸辣湯底)黎親譚仔,一定叫賣飛佛酸辣湯底,真係飲曬成碗湯都無問題。豬潤煮既時間剛好,夠爽口。竹笙比較一般,因為索湯能力麻麻,只食到佢既咬感。米線份量依舊多到夠2個人食,下次真係要叫佢少麵。香草雞翼雞翼大大隻,面頭曬上孜然粉,當然夠曬香,不過相比北京街頭仲差段距離。黎到輕輕咬一咬邊邊既雞皮,想不到的熱,熱到幾乎牙根都感受到。另外,好多油,成隻碟底油光滿面,可以既話用張吸油紙墊底就真係滿分喇。凍檸茶無試,但見全場有一半人士以上都飲緊,應該唔難飲。
炸醬雞肉米線(3小辣)

豬潤竹笙米線(酸辣湯底)

香草雞翼

凍檸茶
無試,但見全場有一半人士以上都飲緊,應該唔難飲。
2009-03-18 10 瀏覽
今日帶老公嚟食囉, 叫左個過橋米線套餐兩個人份 ... 米線只係一般, 唔係太滑, 啲餸 ... 只係用"綠"熟, 冇特別之前食土菲雞亦幾好, 但今日都只係一般, 整到太乾食, 一啲都唔滑, 有啲失望

2009-03-16
2009-03-17 11 瀏覽
在旺角晚餐, 想要經濟一點的, 朋友介紹, 於是來了米線鞋口, 一點也不滑,湯底好清, 也許無加味精吧?! 淡口味的人應該會喜歡...至於配料似是熱水而非湯底"綠"熟, 味道有點格格不入...如果你只想維持基本生理需要, 或想清清腸胃, 或剛剛病愈這裡可以考慮, 最重要是價錢不貴, 香港人嘛~~
在旺角晚餐, 想要經濟一點的,
朋友介紹, 於是來了

米線鞋口, 一點也不滑,

湯底好清, 也許無加味精吧?! 淡口味的人應該會喜歡...

至於配料似是熱水而非湯底"綠"熟, 味道有點格格不入...

如果你只想維持基本生理需要, 或想清清腸胃, 或剛剛病愈
這裡可以考慮, 最重要是價錢不貴, 香港人嘛~~
2009-03-12 17 瀏覽
同bf兩個人叫左一碗大米線(咩都有齊)米線依然咁彈牙不過湯底好似無咁濃同埋無咁多餸再叫左一個麻辣雞翼(大)我咬左一啖,太辣頂唔順最後bf自己一個人食哂雞翼味道就好夠但係層雞皮好厚好多肥油,勁少肉好似食雞皮多d啖第一啖成啖都係肥油
同bf兩個人叫左一碗大米線(咩都有齊)
米線依然咁彈牙
不過湯底好似無咁濃
同埋無咁多餸
再叫左一個麻辣雞翼(大)
我咬左一啖,太辣頂唔順
最後bf自己一個人食哂
雞翼味道就好夠
但係層雞皮好厚好多肥油,勁少肉
好似食雞皮多d
啖第一啖成啖都係肥油
2009-03-11
  • 米線
2009-03-11 10 瀏覽
我絕對係譚仔fans, 一個星期可以食3日譚仔, 不過旺角呢間分店係最唔好食, 食過幾次個湯底都係淡, 米線亦都唔夠爽口, lunch時間落左order要等差唔多15分鐘先有得食, 尋日試左黑木耳, 味道麻麻地, 最正始終都係腩肉同黑柏葉, 可惜呢間分店並冇黑柏葉供應, 下次想食譚仔都係去返長沙灣青山道分店今次比喊臉並唔係難食, 不過咁多間分店來講, 呢間味道真係唔夠好

2009-03-10
2009-02-28 10 瀏覽
Thursday 番完學成4:30先食lunch~剛巧阿媽在譚仔附近,欣以兩個人去咗食米線。要了一個過橋米線share 食。好大碗,又多料。大雜會呀,咩料都有幾舊。豬潤好食,爽口,完全唔鞋。竹笙超正,雖然唔係天然竹笙,但都好爽口,又吸晒d湯,正。雞肉都係我嘅至愛。牛肉都唔錯,有牛味,無嗱過。腩肉一層肥一層瘦,味道幾好。丸類屬下等貨。我嫌酸菜唔夠酸,同炸醬一點辣味都無。至於個湯底呢,要了酸辣湯底。真係好夠酸,食完之後覺得個胃酸到嗱嗱吓!微辣only, 唔會食到流鼻水。米線份量少咗,之前每人都有兩碗滿,而家只得一碗半滿。價咗價,但份量少了。無計啦,海嘯嘛!
Thursday 番完學成4:30先食lunch~
剛巧阿媽在譚仔附近,欣以兩個人去咗食米線。

要了一個過橋米線share 食。
好大碗,又多料。
大雜會呀,咩料都有幾舊。
豬潤好食,爽口,完全唔鞋。
竹笙超正,雖然唔係天然竹笙,但都好爽口,又吸晒d湯,正。
雞肉都係我嘅至愛。牛肉都唔錯,有牛味,無嗱過。
腩肉一層肥一層瘦,味道幾好。
丸類屬下等貨。
我嫌酸菜唔夠酸,同炸醬一點辣味都無。

至於個湯底呢,要了酸辣湯底。
真係好夠酸,食完之後覺得個胃酸到嗱嗱吓!
微辣only, 唔會食到流鼻水。

米線份量少咗,之前每人都有兩碗滿,而家只得一碗半滿。
價咗價,但份量少了。
無計啦,海嘯嘛!
2009-02-27 8 瀏覽
今日放學去左呢度食午餐,呢度既午餐實在好多人,好彩我都有位坐。有個服務生想叫我調過另一張,不過我又想唉個玻璃度。但我最後都唔使調位,佢地咁醒目,實有計既。噴火特辣米線今次真係噴火啦,因為真係幾辣。今次佢地落辣粉落得重手左,所以辣到我跳舞。今日除左食牛肉、雞肉,仲食牛丸。牛丸都唔錯既,夠彈牙,又唔會太實,因而硬到咬唔開。而雞肉同牛肉既份量好多,味道當然有番咁上下啦。凍奶茶小冰始終係好,唔使講,杯野都係咁好飲。今餐既米線真係辣到噴火,但我最享受既都係辣到舌頭好麻痹既感覺。因為真係好正架,好難用三言兩語去形容。話說我對面有位先生都係食特辣米線,表面上好似無乜野。但佢食完之後滿頭大汗,噴火米線會噴火之外,仲食到流哂汗。

噴火特辣米線
凍奶茶
小冰始終係好,唔使講,杯野都係咁好飲。

好飲凍奶茶
噴火米線