2019-08-25 199 瀏覽
今天在旺角逛街,夏日炎炎便想買一杯飲品解解渴經過許留山,見到在攪活動,每天都會有一款飲品$11,非常抵!今天$11 的飲品是丸子奶茶咖啡爽和丸子奶茶芒果爽!我點了咖啡爽,不用幾分鐘便可取了丸子奶茶咖啡爽 - 一喝下非常失望,丸子份量少而且細粒,還好像不太熟的感覺。而且味道很淡,只是有微微的咖啡味,一點奶茶味也沒有。喝了一半便掉了以前細個好喜歡到許留山,算是童年回憶吧!今時今日的味道真的失色了很多,希望日後可以改善
今天在旺角逛街,夏日炎炎便想買一杯飲品
解解渴

丸子奶茶咖啡爽

2019-02-14 123 瀏覽
其實我一直都係許留山嘅忠實客戶, 間唔中都會想食一次, 年初三同朋友拜完年話去食糖水, 諗都唔諗我就話想食許留山呀我哋去打完邊爐行咗一陣間過嚟食, 其實已經都仲飽飽哋。。。。 坐低個侍應畀咗張餐牌我哋, 話今日只可以叫套餐咁好啦。。。本身我哋三個人 都係諗住每人叫一個糖水, 最後就變咗每人叫一個套餐佢嘅芒果小丸子,小丸子依然都係好煙韌好好味, xo醬蘿蔔糕都唔錯朋友叫咗個芒果黑糯米 都話幾好, 有椰汁味另外一個朋友就叫咗個燕窩鮮果楊枝甘露,都話正其實因為主要許留山嘅芒果真係太出色
佢嘅芒果小丸子,小丸子依然都係好煙韌好好味
, xo醬蘿蔔糕都唔錯
朋友叫咗個芒果黑糯米 都話幾好, 有椰汁味
另外一個朋友就叫咗個燕窩鮮果楊枝甘露,都話正
其實因為主要許留山嘅芒果真係太出色

2019-02-07
10 分鐘 (堂食)
$70 (宵夜)
2019-02-08 41 瀏覽
大年初二想跟家人出旺角看一看熱鬧,聽就街邊有很多不同的小吃,的確是人山人海。但行了不久就已經很口渴,但那些小食檔亦沒有飲品售賣,唯有到附近的餐廳購買飲品。許留山以前一直我只飲雜果的飲品,見到他有推出水果茶系列,就不妨一試。店員說已經沒有鮮,果了所以唯有選擇西柚烏龍水果茶 。等了不久已經可以取,但是因喝下去的時候不知道是否西柚跟烏龍茶味道不是很配合,就是很怪怪的味道,你說很好?不是,你說很難渴也不是,就像只是一時解渴的飲品吧⋯⋯
外賣自取
2018-08-02 139 瀏覽
天氣咁熱,一心想飲杯凍飲。。解解渴。。一諗就諗到有張許留山既會員卡。。所以就去排隊買杯黎飲唔洗幾分鐘已經整完比我,真係好。。有會員卡飲芒椰奶西真係抵。。。(>^ω^<)淨係用15蚊就有一杯mango 凍飲。。(*☻-☻*)西米好足,啖啖都食到西米既口感芒果肉就得好似少左dd,如果多返幾粒芒果肉一定仲正成杯芒椰奶西既椰漿味好重,好啱我尼d椰奶發燒友整體黎講,尼杯芒椰奶西唔太甜,又多西米,椰醬好夠味,只係mango略為少左d d,不過作為有會員價既15蚊黎講,值!
天氣咁熱,一心想飲杯凍飲。。
解解渴。。

一諗就諗到有張許留山既會員卡。。

所以就去排隊買杯黎飲

唔洗幾分鐘已經整完比我,真係好。。

有會員卡飲芒椰奶西真係抵。。。(>^ω^<)

淨係用15蚊就有一杯mango 凍飲。。(*☻-☻*)

芒椰奶西

西米好足,啖啖都食到西米既口感

芒椰奶西

芒果肉就得好似少左dd,如果多返幾粒芒果肉一定仲正

成杯芒椰奶西既椰漿味好重,好啱我尼d椰奶發燒友

2018-08-01
3 分鐘 (堂食)
芒椰奶西
同朋友食完飯行過旺角經過許留山,見到佢有杯芝士奶蓋芒果好似幾好飲,買左杯試下,點知係伏黎三十幾蚊一杯,個芝士奶蓋無芝士味,又無奶味,痴埋一舊搖都搖唔散,九成九係用啲化學物質溝出黎芒果甜到漏,陣味飲返幾杯水都沖唔走

芒果甜到漏,陣味飲返幾杯水都沖唔走
2018-04-27
5 分鐘 (外賣自取)
$36 (其他)
2018-04-05 48 瀏覽
許留山開左甘多年可能吾擔心無客幫襯d員工態度超差收完錢勁無禮貌話出去等聽住嗌no下。多謝都無句仲呼呼喝喝比錢買難受。幾好飲都無用留意下態度先系重點吾系老馮幫襯系其他分店買左甘多年第一次有甘既經歷
許留山開左甘多年可能吾擔心無客幫襯
d員工態度超差
收完錢勁無禮貌話出去等聽住嗌no
下。多謝都無句仲呼呼喝喝
比錢買難受。幾好飲都無用
留意下態度先系重點
吾系老馮幫襯
系其他分店買左甘多年第一次有甘既經歷
2017-04-30 191 瀏覽
在長假期裏無聊逛,把甜品當正餐,許留山推出《芒果盛宴》,有散叫亦有套餐,會員出示會員卡套餐便有9折。《芒果盛宴》華麗登場,推出三款以時令呂宋香芒製作的新甜品:芒果雪山、椰子雪山、芒の三重奏。記得 許留山 官方 FB 有介紹過他們的雪山會有乾冰製造出煙霧彌漫的效果,可是今天所見的雪山是零煙效果!!! 講講自己的食後評,其實不要單看外表,兩杯雪山都分別由很多食材堆積成山:芒果雪山 逐樣數:芒果汁底、店家特製的芒果撈球 ( 雪糕 )、熱情果方塊 ( 味道有點似布甸但蒟蒻質地有咬勁 )、新鮮呂宋芒果肉、芒果爆珠、烤椰子片 及 兩片在官方 APP 有介紹過,目的是營造出仿如小仙子拍翼,為雪山添上色彩的酸甜紅莓朱古力脆片。 整體的味道清新,芒果味道豐郁,很喜歡烤椰子片在芒果雪山的效果。椰子雪山 逐樣數:椰汁底、店家特製的椰子撈球 ( 雪糕 )、椰子方塊 ( 味道有點似布甸但蒟蒻質地有咬勁 )、新鮮呂宋芒果肉、椰果、烤椰子片 及 兩片在官方 APP 有介紹過,目的是營造出仿如小仙子拍翼,為雪山添上色彩的酸甜紅莓朱古力脆片。整體椰香芬芳,每一口都是冰涼而且甜味適宜,椰子配芒果還是紅莓朱古力都造出美味效

芒果雪山

椰子雪山

整體椰香芬芳,每一口都是冰涼而且甜味適宜,椰子配芒果還是紅莓朱古力都造出美味效果。
芒の三重奏
以拼盤形式把﹝熱情芒果方塊 / Pop Pop芒果芝士冰 / 芒果法式燉蛋﹞結集,令呂宋香芒以改頭換面的方式呈上:

有 ≦ 熱情芒果方塊 ≧ 的酸甜果香,蒟蒻彈牙口感,芒果冰底的清爽、

亦有 ≦ Pop Pop芒果芝士冰 ≧ 的冰涼,Pop Pop是焦糖爆谷,是外形比一般爆谷圓及完全地被焦糖包裹著的爆谷,口感較硬所以不會太快的被芒果芝士冰弄濕弄軟,吃下去有軟硬對比的效果,反而芒果芝士冰的芝士味不重、

再有 ≦ 芒果法式燉蛋 ≧ 那經典的奶滑蛋香,內藏芒果果肉,多一份香甜。

每一份都是大堆頭,又怎能不是甜品當正餐😋

味道 3.5
環境 3
服務 3
衛生 3
抵食 3.5
2016-12-07 151 瀏覽
西瓜燕窩蜂蜜爽30行完街,某人要求飲,俾門口15大元一杯吸引買,點知原來會員先有。食杯幾強西瓜味,但實在過甜,個人不太喜歡囉,而且唔算好電。飲後感:許留山比從前貴多,個人沒有小時候的熱誠購買了。
西瓜燕窩蜂蜜爽30

食杯幾強西瓜味,但實在過甜,個人不太喜歡囉,而且唔算好電。

飲後感:許留山比從前貴多,個人沒有小時候的熱誠購買了。
$30 (其他)
2016-04-27 202 瀏覽
做左會員幾個月,估唔到已經儲左一定既分數,可以免費換取蘿蔔糕一客蘿蔔糕同我屋企既媽媽整既當然無得比蘿蔔糕大多都係粉,感覺唔到蘿蔔既存在,但要讚既係蘿蔔糕上面既一大堆咸香蝦米,並唔係簡單處理到,好正,咸香蝦米配落蘿蔔糕上,真係一擔擔咁停唔到口如蝦米再大粒多小小,咁就更正喇,美中不足,綠葉起了作用!好快食曬!
做左會員幾個月,
估唔到已經儲左一定既分數,可以免費換取蘿蔔糕一客
蘿蔔糕同我屋企既媽媽整既當然無得比
蘿蔔糕大多都係粉,感覺唔到蘿蔔既存在,
咸香蝦米配落蘿蔔糕上,真係一擔擔咁停唔到口
如蝦米再大粒多小小,咁就更正喇,
美中不足,綠葉起了作用!
好快食曬!
2016-04-21 183 瀏覽
芒椰奶西味道平平雖然價錢很平但大平杯的飲品都是西米露略大多了而且芒果的數亦是有數粒但覺得可以更多都沒有很重的芒果味都沒有很重的椰汁味所以味道是較淡的但夏天想飲清涼又淡的飲品這款都不錯的
味道平平
所以味道是較淡的
但夏天想飲清涼又淡的飲品
這款都不錯的
2016-04-14 107 瀏覽
自從許留山推出會員制後,一個月起碼去幾次,次次去親都係order多芒小丸子,鍾意佢有芒果粒、小丸子、芒果雪糕、芒果汁。不過朗豪坊呢間嘅許留山品質就一般,好壞參半。可能你去食十次有五次嘅水準係不一,有時芒果汁會好稀,有時個芒果汁就好啲,但係小丸子同芒果雪糕就一直保持水準,先講下個小丸子先,小丸子食落"in um''同埋冇粉味,呢個係要讚嘅。雪糕食落都好特別感覺好似食緊雪糕沙冰咁,呢個感覺十分好。芒果肉就一般般,睇顏色好似好有味道咁,但是食落比較淡,芒果味突出。整體都唔錯!
雪糕食落都好特別感覺好似食緊雪糕沙冰咁,呢個感覺十分好。
整體都唔錯!
2016-04-09 107 瀏覽
許留山的芒果甜品最好吃的你個甜品包括有小丸子,雪糕球,芒果粒,芒果茸當中的小丸子不會很痴牙及很硬所以我覺得這些糯米丸子的熟度的啱啱好而且數量及份量都很大粒使整個甜品更加有口感反而芒果就少了一些但都保持很鮮甜而且芒果茸有一點沙冰的粒粒使整個甜品更加冰涼及好吃因為芒果的甜品最重要是夠冰涼外觀上看來都是十分足料的樣樣食物都有整
許留山的芒果甜品最好吃的

你個甜品包括有小丸子,雪糕球,芒果粒,芒果茸

當中的小丸子不會很痴牙及很硬

使整個甜品更加冰涼及好吃

因為芒果的甜品最重要是夠冰涼

外觀上看來都是十分足料的

樣樣食物都有整
'許留山'相信好多朋友仔都好熟悉有時一個人還有點時間,都會到此吃個芒果甜品是日下午有點空閒經過許留山點了個楊枝金撈有芒果汁,椰汁,芒果粒,用芒果做的雪糕及西柚果肉水準多年來都維持到,唯獨也是最討厭吃西柚果肉,因為永遠是苦苦的...但芒果雪糕是最愛,清新,清甜,冰涼,好味好味!記得以前年紀輕時,每次到許留山最少必吃兩款甜品,奈何現在人大了,每次人大了,只可吃到一份最後想提一下,許留山會員制已推出多年,今年更以全新系統計分制推出會籍網上登記更多送你一客指定甜品消費同時儲分,超值!詩詩已是會員多年^^如果會常到許留山,建議可做埋會員
'許留山'相信好多朋友仔都好熟悉

有時一個人還有點時間,都會到此吃個芒果甜品

是日下午有點空閒經過許留山點了個楊枝金撈
有芒果汁,椰汁,芒果粒,用芒果做的雪糕及西柚果肉

但芒果雪糕是最愛,清新,清甜,冰涼,好味好味!

網上登記更多送你一客指定甜品

消費同時儲分,超值!

詩詩已是會員多年^^如果會常到許留山,建議可做埋會員

2015-07-15
2015-04-02 262 瀏覽
在朋友的ig裏得知許留山有新出品, 是以鮮花入饌的甜品, 未吃已覺得漂亮。堂食正價$28一客, 而如果堂食時吃滿任何食物的$15便可以用額外$19加配一客花菓子或芒果布甸, 因此是$28+$19便可吃齊兩款花菓子。根據餐牌上寫明, 鮮花入饌的甜品均是每日新鮮採摘無污染原生態既食用鮮花, 難怪它自身上是擺出那般優美的姿態。抹茶黑糖花菓子 $28嫣紅的花菓子內含新鮮採摘無污染原生態既鮮花 , 用膠羹把花菓子的一角割出試味, 花菓子帶柔韌的彈力唯有要再用點力去把它割出來, 入口清爽、彈彈而味道輕甜, 深紅薄軟花瓣卻是爽脆, 兩種完全不一樣的口感。  配上黑糖漿及撒上綠茶粉 , 說真的兩樣味道均不突出, 對花菓子毫無幫助。 (外賣獨立花菓子只需$20)大豆黑糖花菓子 (加配價$19)此乃丈夫的選擇, 同樣是清爽彈彈而味道輕甜的花菓子, 配上黑糖漿及撒上大豆粉, 味道卻又是這樣。
因此是$28+$19便可吃齊兩款花菓子。
抹茶黑糖花菓子 $28
大豆黑糖花菓子 (加配價$19)
2015-04-01
$23.50 (其他)
2015-03-18 89 瀏覽
記得初中時好鍾意食許留山一黎當時無咁多甜品店選擇二黎個時許記又平又好食可惜而家時代唔同啦前兩日去許留山以前食開既多芒小丸子加價加到飛起於是就轉口味叫另一款可惜味道淡 芒果酸生果亦無從前新鮮難怪現在許留山門前的都多為自遊行啦

記得初中時好鍾意食許留山
一黎當時無咁多甜品店選擇