2014-07-29 2106 瀏覽
呢間居酒屋已食過午餐幾次, 佐敦區黎講算中上。佢午餐有唔同既組合, 不過一直都係個個餐牌。所以通常隔好耐先黎食一次。今次叫左個腐皮烏東加炸雞咖哩飯:炸雞咖哩飯好細碗既,腐皮烏東就清清淡淡咁,炸雞咖哩飯好食啲。佢啲咖哩做得唔錯, 比某啲專賣咖哩飯的店仲好食。又香又甜~另外一個係牛肉加烏東咖哩飯:牛肉係生牛肉, 熱湯令佢熟左。肉質一般,啲湯都係淡淡地。咖哩飯就一慣好味。午餐要加一的。
呢間居酒屋已食過午餐幾次, 佐敦區黎講算中上。

佢啲咖哩做得唔錯, 比某啲專賣咖哩飯的店仲好食。又香又甜~

午餐要加一的。
2014-07-29
2014-05-20 2240 瀏覽
有四個半星期的五月份十分忙碌,忙工作、忙慶生,全因五月生日的另一半良朋極多,足足享受生日兩週的他幸福不在話,今次來到為的就是慶祝他和友人生日,二百分女友如我好也準備一併替他們慶祝。預約晚上七時半,餐廳位置並不難找,位於名女校旁邊,地鐵站出口步行也只需兩至三分鍾左右,轉入內街便頓覺恬靜,說是隱世的居酒屋也沒錯。和另一半先到,餐廳燈光柔和,一系列木色檯櫈,感覺舒適,大概能容納三十至四十位食客,餐廳唯一的侍應極之細心,發現到我入座後輕掃手臂趕走涼意,隨即便為我們調較空調,實在留意仔細。友人來到,我們隨即點選了共九款刺身、燒物、熟食及炒飯。第一道先到的是五點盛($288),是師傅自訂五款,於下單前跟侍應先說有什麼需要避免點用就可以﹔刺身入口的第一刻,我們三人都不禁驚嘆,五款式種類雖非常常見,不過刺身厚切且無比新鮮,充滿魚香﹔最值得一提的是墨魚刺身,味道較為清淡卻帶有一重獨有的鮮味,口感出奇有咬勁,咬起來十分彈牙,嫩中帶脆,普通食材卻帶來非凡口感。高湯厚燒玉子($40),我們還在視覺嗅覺找出香氣來源之際,侍應緩緩呈上金黃玉子,玉子份量頗大較為厚身,雖缺少了一份呈半熟透明的蛋汁在內,但厚玉子卻一直

友人來到,我們隨即點選了共九款刺身、燒物、熟食及炒飯。
五點盛($288)
高湯厚燒玉子($40)
高湯厚燒玉子($40),我們還在視覺嗅覺找出香氣來源之際,侍應緩緩呈上金黃玉子,玉子份量頗大較為厚身,雖缺少了一份呈半熟透明的蛋汁在內,但厚玉子卻一直傳出蛋香,十分吸引,面上設有幼滑蘿蔔蓉,清淡的蘿蔔蓉和玉子配搭相半合襯,值得一試。
和風牛俐串($48)
和風牛俐串($48),牛舌經過烘燒,口感肉質變軟﹔師傅似是隨意蘸上胡椒、鹽,牛舌得以帶出鮮味。
銀鱈魚西京燒($150)
西京面鼓燒銀鱈魚($150),銀鱈魚向來是有價值的一種食材,少少一塊魚肉晶瑩軟嫩、幼滑多汁、脂肪豐潤,用麵豉醃過能中和魚油的油膩感,滑溜魚肉不經意滑入口腔,魚香充滿每一個味蕾,此時我們沒有太多說話,只是專心於魚上…
年糕豚肉卷串($48)
年糕豚肉卷串($48),呈上來已覺得份量極足,一整串年糕豚肉未經剪開,相比起市面已裁好一串併為兩串的年糕更覺價格相宜誠實,年糕入口煙煙韌韌,富咬口,豚肉脂香為年糕帶來微微油潤感,自私的我心裡其實是想獨自鯨吞年糕的。
牛柳串(汁燒、$78)
牛柳串(汁燒、$78),曾於不少居酒屋也點過牛柳串,質素參次在於汁燒與鹽燒兩者,鹽燒的話烘燒至乾身肉質鞋口﹔汁燒則太咸,幸好,這裡的牛柳串汁燒一串過,兩串共六大粒,燒汁味道香濃甜,配上有牛味的牛柳粒,入口柔軟有肉汁,充分滿足到兩位生日之星﹔又看見師傅在內的燒物過程,乾淨清潔,更令我們更加放心食用。
豚肉生薑燒($75)
豚肉生薑燒($75),友人說一定要點選他最喜愛的菜式,大量的菜絲、豚肉和洋蔥,豚肉入口帶出香濃的薑味卻毫不感覺辛辣,配合洋蔥進食,洋蔥香甜,兩者富有層次感。
香蒜炒雞腎($40)
香蒜炒雞腎($40),友人選了必點菜式,另一半也要必點香蒜炒雞腎,蒜粒炒香伴以雞腎,令到每一雞腎沾有蒜粒,富有蒜香之外,雞腎片炒至淋身易入口。
醬油叉燒炒飯($70)
醬油叉燒炒飯($70),點了眾多燒物,總要點飯面來增添飽肚感,侍應傳來富蛋香炒飯,仔細才發覺材料豐富﹔蛋、叉燒、洋蔥、冬菇等材料在內,難怪炒飯入口香甜。
醬油叉燒炒飯($70)
隨著晚飯結束,另一半五月生日飯由此而起。
題外話/補充資料: 侍應細心服務有禮,不時添加熱水,而且不會催促埋單,是與良朋好友聚舊的好地方。
2014-05-05
五點盛($288)
高湯厚燒玉子($40)
年糕豚肉卷串($48)
香蒜炒雞腎($40)
2014-05-12 1714 瀏覽
入內才發現, 全店只得一款啤酒, 三得利生啤, $55/細支, 我們本來打算大飲一番, 但咁既價位, 無得大飲啦, 既然已經入了店, 就試一試吧.問店長有咩嘢較優惠既酒介紹, 佢就指著餐牌最貴個支$598手取川吉田蔵大吟釀, 唉… 已經知道不宜久留了. 隨即上網查一查, 零售價位只是$130-$150, 就當Mark up 一倍, 都只$300唶, 如此小店, 莫非以為可以Mark up 四倍乎??螢火魷魚沖漬, $68, 友人特別好日本小食, 上次與其日本遊, 已經試過 “螢火魷魚鹽辛”, 味道十分濃烈, 而這種稱為” 沖漬”, 即是比較淡口, 合香港人口味. 無論如何, 雖然只有一細碟, 收得貴, 但水準確實不錯, 口感一流.鮮牛蒡醬油漬, $40, 爽口, 送酒佳品.再來幾款串燒, 多春魚, 燒得適中, 不致太燶, 但脆口度低.燒雞軟骨串, 燒得太乾, 前部不夠燶, 後部份又太乾身.櫻蝦蟹肉炒飯, $85, 雖然炒得少油, 但飯身不夠乾, 最差的是, 還有一舊舊的飯粒, 味道偏淡.食過後, 都係改地方好了.
鮮牛蒡醬油漬, $40, 爽口, 送酒佳品.
燒雞軟骨串, 燒得太乾, 前部不夠燶, 後部份又太乾身.

食過後, 都係改地方好了.
2014-04-24
2014-03-15 1832 瀏覽
是咁的,四位好姊妹一個多月沒聚頭,一聚就興奮到不得了,雞咀鴨舌、風花雪月話當年。選了日本菜餚作晚餐,來到小型居酒居。大叔們帶起頭巾眼碌碌,好日本男。有前有後,先用草青祭飽五藏,蔬菜薄切,超薄,吃起來清爽,好正!醃尖的我死也不要八爪魚死也要北寄貝,換來其他刺身食材。wasabi 新鮮,吞拿魚、鏗魚、油甘魚、三文魚及生蠔!好大件又厚身!ok 新鮮。呢個幾好食,吉烈豬井,滑蛋香甜,吉豚大大件,飯量合理,仲有洋蔥同菇菇一齊炒!夠正宗,不錯。燒你條牛脷,加介未醬,正常味,有點油。蛋卷,正常味,夠暖。大叔好好人,知我地order刺身唔要乜唔要乜都好有耐性解釋同聽,亦成日幫我地加茶,謝謝。

燒你條牛脷,加介未醬,正常味,有點油。

蛋卷,正常味,夠暖。

2013-04-01 1269 瀏覽
同花老嘢去完wine buffet好肚餓,係OR見到呢間居酒屋Comment唔錯,所以決定一試。入到去坐好,見到佢竟然有Sapporo beer draught!即刻叫返2杯一解相思之苦跟住叫嘢食,叫咗つくね,焼牛舌、雞腎,飯團,自家製コロッケつくね:麻麻哋,有雞軟骨係入面,焼到有d乾,始終都係北海道嘅炎好味好多燒牛舌:一唻到只係暖。。。但個味同texture係ok嘅燒雞腎:有d乾,同埋冇咩味燒飯團(櫻花蝦):冇味,得燶味,同埋好黐牙自家製コロッケ:好味!入面好creamy好滑,外面好脆,係encore之作
即刻叫返2杯一解相思之苦
跟住叫嘢食,叫咗つくね,焼牛舌、雞腎,飯團,自家製コロッケ
燒牛舌:一唻到只係暖。。。但個味同texture係ok嘅
燒雞腎:有d乾,同埋冇咩味
燒飯團(櫻花蝦):冇味,得燶味,同埋好黐牙
自家製コロッケ:好味!
入面好creamy好滑,外面好脆,係encore之作
2013-03-28
  • 自家製コロッケ
  • Sapporo Beer
2013-01-21 1002 瀏覽
好友生日,隔了整整半年才補祝。人大了,時間分配彷彿變得很難。 師傅自選壽司8件($200)新鮮,喜歡壽司飯夠結實。比較有驚喜的是魷魚,因為老不太像魷魚,刺身底部夾了一片紫菜,味道出奇的夾。 虎蝦煙肉串(63)端上枱的時候,飄來陣陣的炭燒香。虎蝦邊和煙肉表面都燒至香脆,但虎蝦的味完全被煙肉搶過了。 櫻蝦蟹肉炒飯($70)蝦花蝦本身已經夠香口,但加了過多胡椒粉,蓋了飯香、蛋香,更令蟹肉猶如蛋白,沒半點味道。 銀杏串($28)第一次嚐白果,感覺有趣。口感腍腍的,除了表面的鹽花,本身好像沒有味道,只有一種淡淡的果實香味。 手作餃子($40)這個餃子,皮薄餡靚,裡面非常飽滿,亦非常juicy,是全晚的亮點。 薑味雪糕($30)薑味不夠,奶味比較重,最重要是雪糕溶得快,這令我想起蟹膳的體貼。在那兒同樣嚐了薑味雪糕,但店方先把器具冰過,然後再盛雪糕,直到吃完一球,雪糕也不曾溶掉。就這樣,在黃色街燈灑落的小店內,悠悠閒的渡過一個愉快的晚上。
好友生日,隔了整整半年才補祝。
人大了,時間分配彷彿變得很難。
師傅自選壽司8件($200)
新鮮,喜歡壽司飯夠結實。
虎蝦煙肉串(63)
端上枱的時候,飄來陣陣的炭燒香。
虎蝦邊和煙肉表面都燒至香脆,但虎蝦的味完全被煙肉搶過了。
櫻蝦蟹肉炒飯($70)
銀杏串($28)
第一次嚐白果,感覺有趣。
手作餃子($40)
薑味雪糕($30)

2013-01-18
  • 手作餃子
2012-09-07 846 瀏覽
想到居酒屋吃點小食加飲酒,我倆總會想起這間在佐敦的言居酒屋。店內廿來個座位,日式布置,陳設得簡約舒服,來一次便愛上。吃居酒屋,從來也沒有吃飽的要求,只求點幾味小食,配上啤酒清酒,傾下偈,這是放工減壓的良方。先來一杯Sapporo,$30,夠凍,飲落順喉舒服。點了一串燒雞皮及銀杏佐酒。面對雞皮,平時我一向都敬而遠之,但講到串燒,她卻是異常的美味,很簡單的加點海鹽,烤走雞油,香脆無比,令人回味無窮。食家點了鮮檸檬梳打酒,如我沒有飲錯應該是梳打水加燒灼再灑上檸檬汁,味道清怡容易入口,清新之選﹗再點的是玉子燒,即叫即做,玉子微甜,鬆化軟熟有蛋香,很好吃﹗幾杯到飽開始肚餓,先來個蒜蓉炒雜菜清一清腸胃。以牛油及蒜蓉炒的雜菜,香口好吃。最後來多個炸雞件烏冬作結,烏冬煙韌有嚼勁,雞件炸得外脆內軟,肉汁很多,上面灑上七味粉令佢更惹味,如雞件可分碟上會更好,唔洗腍哂﹗對比起其他地方的日式居酒屋,這兒約$150一位左右,飲少兩杯應會更便宜的﹗

店內廿來個座位,日式布置,陳設得簡約舒服,來一次便愛上。

Sapporo生啤
先來一杯Sapporo,$30,夠凍,飲落順喉舒服。
我至愛的雞皮串
鮮檸檬梳化酒
燒玉子
炒雜菜
幾杯到飽開始肚餓,先來個蒜蓉炒雜菜清一清腸胃。
香口好吃
以牛油及蒜蓉炒的雜菜,香口好吃。
炸雞件烏東

燒玉子
炸雞件烏東
炸雞件脆口肉嫩
2012-04-07 617 瀏覽
原來"言"並是結業,只係搬咗,地方大咗少少,當晚大半間鋪給人包咗,只有坐Bar枱。鍾意"言"啲咩?拉麵和刺身新鮮。當天大厨和老板娘在,侍應便會主動推介,由於坐bar枱,share食物有點困難,於是一改以往,每人自選一碗麵,再加點小食。如果是坐bar枱,只會order兩碗麵,再加手卷及其它熱食。如光顧"言",必要有耐性,出品較慢,全店只有兩個厨。赤貝剌身 - 超巨形,雖然是貨味(最後一隻),過都算新鮮,脆口飛魚刺身(半絛) - 如老板娘在,會加點優惠而推介全條,都算鮮甜,由於解凍過急,解凍過籠...有少少水汪汪感覺燒雞皮 - 部份太過乾,好似薄脆豬肉乾,欠Juicy燒牛舌 - 太韌,夠香..有牛舌香味...兼Juicy凍島冬 - 這只是一般,太彈牙,家中食用也是上等貨,所以覺得這外如是牛油栗米拉麵 - 牛油加栗米味極配,拉麵彈牙沒鹼水味,加上紫菜、筍絲、青瓜絲、义燒中華冷麵 - 拉麵淋咗少少,可能太肚餓,吃出甚麼特別义燒拉麵 - 糖沁蛋、蝦干、魚干....飲咗半碗湯,清鮮甜再配上彈牙沒鹼水味拉麵,非常滿足共750元4人
原來"言"並是結業,只係搬咗
,地方大咗少少
,當晚大半間鋪給人包咗,只有坐Bar枱

鍾意"言"啲咩?拉麵和刺身新鮮
,於是一改以往,每人自選一碗麵,再加點小食

如光顧"言",必要有耐性,出品較慢,全店只有兩個厨

赤貝剌身
- 超巨形,雖然是貨味(最後一隻),過都算新鮮,脆口

飛魚刺身(半絛)

燒雞皮
- 部份太過乾,好似薄脆豬肉乾,欠Juicy

燒牛舌
- 太韌,夠香..有牛舌香味...兼Juicy

凍島冬

中華冷麵
- 拉麵淋咗少少,可能太肚餓,吃出甚麼特別

共750元4人
凍島冬
燒雞皮
飛魚刺身
2012-03-04
飛魚刺身
(非會員)
2011-10-16 429 瀏覽
因為上班地點的關係,常跟男友下班後在佐敦區四處找地方吃晚餐,昨晚意外地給我們發現了一隱藏在小街道的居酒屋,我們也視之為重大發現先說餐廳環境 小小居酒屋地方不大,檯跟檯之間空間稍微不足,店舖裝修卻充滿濃濃的日本風味,地方及洗手間十分清潔,更令人欣喜的是,電視在播放的是十分精彩的日本節目.食物方面 男友喜愛香口炸物,我偏愛刺身壽司,這小小地方,居然除炸物刺身壽司外,還有燒物,拉麵,烏冬,小菜及煮物,實在是麻雀小五臟全我們昨晚嘗過的是三文魚及赤貝刺身,海贍壽司及吞拿魚腩手卷,魚生新鮮肥美醋飯也味道邇中. 雞翼串及雞泡魚干也令我們很興奮,佐酒一流(我們叫了一小樽清酒,清酒在這裡就不寫了). 在最後我們還一起吃了一吃個美味的醬油蔥醬拉麵,完滿結束這一個令人滿意的晚餐.服務方面 一般是不錯的,只是有一位小女生看來經驗比較淺.順帶提一下,當心他們的日本電視節目,會讓你不願離開跟男友一致決定要再來,再試吃其他食品!!

先說餐廳環境

食物方面

服務方面
一般是不錯的,只是有一位小女生看來經驗比較淺.

順帶提一下,當心他們的日本電視節目,會讓你不願離開

跟男友一致決定要再來,再試吃其他食品!!
2011-10-15
2011-07-24 328 瀏覽
老友約飯局,係OR睇到呢間話幾正,就訂3個位﹗入到去,格局唔錯,同日本居酒屋有一樣嘢係非常似,就係迫,基本上坐係度,聽到晒坐係兩張枱後的對白﹗唔理了,叫了稻庭烏冬,叉燒粒炒雜菜,大蝦煙肉卷,燒油金魚魚較,炒飯,螢光魷魚﹗稻庭烏冬同大蝦煙肉卷真係冇得彈;叉燒粒炒雜菜,炒飯同螢光魷魚就好一般,最重點想講係個油金魚魚較﹗佢收我250蚊,個魚較燒出黎係燶晒,個外邊係完全燒到變左炭灰,好唔掂﹗我同個廚師講,佢解釋比我聽:舊魚咁大,總會有些位置會燶少少;大佬呀,你估我第一次食嗎?燒咁大舊食物,係有技巧的,唔係一味大火就得;同埋個魚較唔係燶少少囉,係變左炭灰呀﹗﹗我唔介意你煮法未到家,但我唔欣賞你咁樣敷衍我﹗
老友約飯局,係OR睇到呢間話幾正,就訂3個位﹗

我唔介意你煮法未到家,但我唔欣賞你咁樣敷衍我﹗
  • 稻庭烏冬
2010-12-24 177 瀏覽
今晚又要上堂, 我見OPENRICE話LEE到OK, 就黎試下~我地2個人, LEE到都幾易搵~入到黎好有日本FEEL~裝修好OK~我地叫左長蔥碎吞拿魚腩飯, 同豚肉拉麵(好似係咁叫)重有雞亦同雞腎串燒長蔥碎吞拿魚腩飯勁好味~好新鮮~個拉麵就一般啦, 不過不失~到2個串燒就覺得一般, 唔知係唔係因為我地叫錯左唔應該叫雞呢~我地食完重坐左好耐先走~下次可以再去過~個服務都好好~
我地2個人, LEE到都幾易搵~
入到黎好有日本FEEL~裝修好OK~
長蔥碎吞拿魚腩飯勁好味~好新鮮~

個拉麵就一般啦, 不過不失~

我地食完重坐左好耐先走~
下次可以再去過~
個服務都好好~
2010-12-17
2010-11-18 104 瀏覽
星期日晚, 同左朋友仔去左佐敦既言居酒屋dinner.入面格局幾次日本居酒屋.tv 就係咁播日本節目=.=不過服務好首先叫左刺身, 3文魚刺身, 肥美, 有光澤, 食落好鮮味.之後叫左雜錦魚生飯, 飯量都幾多下, 同新鮮, 佢d飯唔係平時我地食個d, 係用日本米~仲加入大量蔥花個d, 所以好香口, 60幾蚊, 抵食呀朋友個長 蔥碎吞拿魚腩飯都好正, 貴10$, 但係d魚南蓉好新鮮, 加埋隻蛋仔, 一齊食, 好好味, 比雜錦魚生飯好食添~
星期日晚, 同左朋友仔去左佐敦既言居酒屋dinner.

2010-11-14
(非會員)
2010-10-07 118 瀏覽
I was looking for new lunch places around my work and found this nice little Japanese restaurant. It was not too packed so that's good for lunch definitely. It was showing Japanese TV shows which could be a bit annoying for people. For me it is ok since I understand some basic Japanese and the shows are usually fun and very creative. For the lunch menu, you can mix and match and I chose Uni hand roll and White soup (Pork bone) Ramen. To my surprise the ramen is better than most that I had in HK.

For the lunch menu, you can mix and match and I chose Uni hand roll and White soup (Pork bone) Ramen. To my surprise the ramen is better than most that I had in HK. The soup base is rich and hot and the ramen is just right, not soggy at all.

The uni handroll is pretty good too. I always love uni and was slightly worried to try at a new restaurant. It was qute fresh and the portion is more than I expected.

I will come back to try the dinner menu, it is a cozy little Japanese restaurant that it is definitely a surprise discovery for me!
2010-09-27
2010-09-15 65 瀏覽
Its small and not comfortable if full with customers.But may be its typical Japanese izakaya environment.I just tried two dishes (grilled eel rice and bacon oyster rolls) and costed more than $150 The quality is OK but the price is not attractive.But if anyone is willing to spend more than $300-$500, then you can get a nice dinner.

Bacon Oyster Rolls
Grilled Eel with rice
2010-09-14
Bacon Oyster Rolls
2010-05-19 31 瀏覽
開番之後第一次幫襯言係我同BF平時諗唔到食乜就去的飯堂因為我最鍾意係言的烏冬﹐好彈牙 今日係利時附近剪完頭髮已經十點本來諗住試下k11的食肆點知BF話都係想食言所以我地就去左言新居的言同次前好唔同,裝修好光猛,不過d台都仲係好密下,同埋個廚房變左開放式,前面仲有吧台不過menu就少左野食,好似我第二最愛的牛舌烏冬就唔見左lu可能因為之前食左下午茶,我地飽飽地所以叫左好少野BF依舊叫佢最愛的吞拿魚飯,而我就叫我最愛的牛肉烏冬,之後我地又叫左虎蝦煙肉串我個烏冬依舊彈牙,牛肉依舊嫩滑,虎蝦煙肉串隻蝦依舊好好肉地(個飯我無試,不過BF話無變喎)整體黎講,重開的言無令我地失望,不過如果menu多番少少野就好lu
開番之後第一次幫襯
言係我同BF平時諗唔到食乜就去的飯堂
因為我最鍾意係言的烏冬﹐好彈牙

今日係利時附近剪完頭髮已經十點
本來諗住試下k11的食肆
點知BF話都係想食言
所以我地就去左言

可能因為之前食左下午茶,我地飽飽地所以叫左好少野

枱紙終於唔係影印啦
牛肉烏冬