在佐敦長樂街的深深處,有一間小小的居酒屋。門面非常不起眼,行過了兩次才找到。 拉開趟門,木板裝潢加上這個吧枱,像進入了隨意門,來到日本的酒居屋似的。餐廳枱不多,只有數張枱,建議先book枱。我倆没book位,幸好來得早,才趕及最後一張walk-in。因没有時限,不能保證要等多久。其後進來的walk-in客,老闆也只能婉拒。 除了燒物,還有刺身、飯麵等。但不是每樣都天天供應,落單時要問清楚。由左至右:紫蘇梅醬免治雞肉串 $60燒豬面肉柚子胡椒風 $60 / 雞皮串 $38見到老闆默默燒,當然自選串燒~與一般的紫蘇葉串燒不同,這裏選擇燒好後才放上鮮紫蘇葉,讓紫蘇味更新鮮更突出。豬面肉外脆內嫩,配上柚子胡椒更惹味。左:清酒燒廣島蠔 $75雞中翼串 $68廣島蠔的清酒味超香濃,一上枱便聞到清酒香氣。 廣島蠔脹卜卜的、很新鮮,配上清酒燒,鮮味更出色。年糕豚肉卷串 $60年糕燒得焦香、煙韌,一點也不黏牙。薄薄的豚肉夠香口,兩者配合得天衣無縫。看到不少食評批評服務態度不周,我在此也畀畀意見吧。小店只得老闆一個一腳踢,跟友人order不多,以喝酒談天為主,没有被埋單的壓力。老闆態度雖Cool了點,但跟

由左至右:紫蘇梅醬免治雞肉串 $60
燒豬面肉柚子胡椒風 $60 / 雞皮串 $38

見到老闆默默燒,當然自選串燒~

左:清酒燒廣島蠔 $75
雞中翼串 $68

廣島蠔的清酒味超香濃,一上枱便聞到清酒香氣。

廣島蠔脹卜卜的、很新鮮,配上清酒燒,鮮味更出色。

年糕豚肉卷串 $60

看到不少食評批評服務態度不周,我在此也畀畀意見吧。
小店只得老闆一個一腳踢,跟友人order不多,以喝酒談天為主,没有被埋單的壓力。老闆態度雖Cool了點,但跟新客、熟客都有講有答。可能我喜歡自成一角、不被騷擾吧,我覺得坐得自在。小店有性格,但未至於其他人說這麽差。

餐廳資料:
言居酒屋

地址: 佐敦長樂街24號地下
電話: 23759008
2020-06-24 829 瀏覽
今晚6:30左右同女友兩個人去食晚飯,但係一餐非常勞氣嘅晚餐。問題有以下:1. 坐低之後,張張枱都有碟,係我地呢張得 筷子同紙巾。 水又要自助但又唔事先講,要我哋自己睇隔離枱先知。2. 店員事先冇提示, 但落單嘅時候先講咩都冇, 冇飯、 冇玉子、 拉麵得一款。 但明明只係晚市啱啱開始。 唔好意思都唔講聲,就話呢樣冇嗰樣冇。3. 全程態度好差兼黑面,全間舖得一個人, 咩服務都冇。4. 我哋叫咗串燒牛舌, 每串有兩塊, 但之後發現openrice早兩個星期啲post,每串有三塊, 唔知係佢今晚牛舌唔夠定加咗價。5. 收錢時冇單,要對番個menu先知收幾多錢。6. 雖然佢得一個人,但今晚入到去只有三枱坐左係到,只係得七個人。 樓面唔夠人,你做到踢曬腳,係你嘅選擇唔請多d人,但你冇理由將情緒,發洩喺客人身上。奉勸其他以後想去嘅朋友,如果你想好谷氣嘅就無任歡迎。我地就絕對冇下次!服務業最緊要係態度同品質, 無論你幾黃都好,都唔應該支持;客人畀錢唔係大曬,但冇理由要客人畀錢買難受。

問題有以下:
3. 全程態度好差兼黑面,全間舖得一個人, 咩服務都冇。
5. 收錢時冇單,要對番個menu先知收幾多錢。

2020-06-20 745 瀏覽
呢度啲魚生飯好好味!尤其係葱碎呑拿魚腩飯真係比起好多大型嘅日本餐廳好味好多價錢都平好多碗飯有好多好多吞拿魚腩食到好飽🤰同埋啲wasabi 都好味Lunch 個餐有麵豉湯同沙律再加埋個飯,都唔使$100喺言隔離幾逸東food court都有一檔魚生飯,但係我覺得言好味好多可能近排生意少,所以午市只係見到一個哥哥打晒全場,可能有時要等一陣先落到單有啲人就會覺得service 差啲,同埋哥哥係一個直啲嘅人可能有啲人會覺得佢態度唔好但係我食過好多次,其實我又覺得ok 澳牛啲人都成日鬧人啦,啲人又繼續食同埋雖然佢得一個人,但係都唔駛等好耐最後最後,最緊要都係大家都係同路人✋🏻👆🏻
呢度啲魚生飯好好味!尤其係葱碎呑拿魚腩飯
真係比起好多大型嘅日本餐廳好味好多
價錢都平好多
碗飯有好多好多吞拿魚腩
食到好飽🤰
同埋啲wasabi 都好味
Lunch 個餐有麵豉湯同沙律再加埋個飯,都唔使$100

有啲人就會覺得service 差啲,同埋哥哥係一個直啲嘅人
可能有啲人會覺得佢態度唔好
但係我食過好多次,其實我又覺得ok
澳牛啲人都成日鬧人啦,啲人又繼續食

同埋雖然佢得一個人,但係都唔駛等好耐

最後最後,最緊要都係大家都係同路人✋🏻👆🏻
2020-06-06 653 瀏覽
Honestly, the contradiction is huge between service and food. Seems only one waiter (he is also the chef), totally one-man band. He is too busy and not too zealous. They even didn’t serve tea/water, for water, you can pour yourself. No music, a bit quiet and weird. But the food was nice, tuna don and beef udon quite a good portion. The yakitoui was not bad, one order is a pair of two.
歡迎分享轉載版主日日黃店之 - 今天奇遇記話說今日約左位船P識嘅朋友一起食lunch,咁就去左間黃店居酒屋度食啦你老x呢。。。呢餐飯就經典喇‼️用盡我畢生嘅修為才忍住冇x佢/黑面,仲要笑住對佢全皆因為是黃店先咁比面未試過極品同終極脾氣忍受挑戰嘅前線手足可以去試下,唔該唔好拎架餐去,我怕大家想私了佢😠記得啤酒都唔好嗌,爆樽就無謂啦‼️考下大家,以下邊樣服務是一項正面嘅服務😂冇招呼冇安排冇位揀冇笑容冇禮貌冇水飲冇碟仔冇介紹冇覆單冇紙巾冇碌卡冇服務冇加一冇唔該冇多謝比錢都要自己行到店最入面搵佢埋單😂😂😂一絕‼️有下次我切個頭出來當櫈仔坐‼️
歡迎分享轉載
版主日日黃店之 - 今天奇遇記

你老x呢。。。呢餐飯就經典喇‼️
用盡我畢生嘅修為才忍住冇x佢/黑面,仲要笑住對佢
全皆因為是黃店先咁比面

未試過極品同終極脾氣忍受挑戰嘅前線手足
可以去試下,唔該唔好拎架餐去,我怕大家想私了佢😠
記得啤酒都唔好嗌,爆樽就無謂啦‼️

考下大家,以下邊樣服務是一項正面嘅服務😂

冇招呼
比錢都要自己行到店最入面搵佢埋單😂😂😂

一絕‼️
有下次我切個頭出來當櫈仔坐‼️
2020-02-26 1589 瀏覽
辛苦左一個星期,星期六夜晚梗係食好啲同埋玩夜啲啦,去咗呢間都算隱世嘅小店居酒屋。細細間,啱晒同朋友傾計,唔怕太嘈。因為揸車嘅關係,所以冇叫酒嚟飲。醬油湯底叉燒拉麵先飲一啖湯,湯底鮮甜,好香醬油味。叉燒都好好味,入口即溶。而麵嘅質地都好煙韌,軟硬度適中。吉列豬扒日式咖喱飯豬扒炸嘅程度啱啱好,而且豬扒唔會太乾或者太硬,有少少脂肪,所以整體好好味。咖喱都好香濃,入面有好多蘑菇,有少少甜,蘸吉列豬扒一齊食係perfect match。燒墨魚餅塊皮烤到脆脆地,香噴噴。第一舊食覺得好香墨魚味,亦都好彈牙。朋友同我講上面有啲薑蓉,夾埋一齊食會將成個鮮味提升。當我再食嘅時候,就加咗啲薑蓉,味道真係唔同,墨魚嘅鮮味立即大大提升,好有驚喜!年糕豚肉串燒豚肉又係烤到有啲脆脆,薄薄嘅一片豚肉包著煙韌嘅年糕,又係意想不到嘅好味,因為年糕真係特別煙韌,豚肉嘅陪襯令到年糕唔會太膩。海蝦天婦羅天婦羅水準唔錯,炸粉唔會過厚,份量都唔少,啱晒送酒。如果想搵個地方同朋友飲下酒傾吓計,呢度就啱晒啦。

醬油湯底叉燒拉麵

吉列豬扒日式咖喱飯

燒墨魚餅

年糕豚肉串燒

海蝦天婦羅

天婦羅水準唔錯,炸粉唔會過厚,份量都唔少,啱晒送酒。

如果想搵個地方同朋友飲下酒傾吓計,呢度就啱晒啦。
2019-11-29 2395 瀏覽
傍晚七點嚟到門口,當時六張卡檯裡面只有兩張檯有客,另外bar檯右邊三張椅有1人同埋左邊五張椅有2人,我地2人行入店裡面,因為拎住個大袋想話搵張卡檯坐,店員立即嗌我地要坐bar檯,話嗰啲卡檯有人留咗,算,咁坐低bar檯啦,店員放低menu,之後就冇理過我地,水都冇杯(有後話)。我地嗌咗一個拉麵一個烏冬一個枝豆,上菜時只係擺低咩都唔講,以日本餐廳嚟講都算冇禮貌。講返食物,拉麵同烏冬都普通,只能話係夠熱係優點咁囉。枝豆算係三樣嘢食裡面最好味。用咗半個鐘頭左右多啲食完,諗住埋單,因為我未提款諗住俾信用卡,入店之前都有check過openrice係可以俾信用卡,點知店員答話只收現金,我明明就睇到部信用卡嚮側邊,佢連解釋老作話壞機都費事係咁黑面,真係態度差到呢。未夠八點就離開餐廳,店員口中所講有人留咗嘅卡檯只係嚟咗兩張,其實係咪真係有人留咗定唔想做生意真係佢自己先知。到埋單時先見到係自助攞水,自助攞水冇問題,我坐低時你可以講聲,同埋上菜時講聲請慢用之類其實好易者,點解連咁基本禮貌都冇,真係超趕客。好後悔冇睇食評就入咗呢間餐廳,希望唔好再有人受氣啦!

好後悔冇睇食評就入咗呢間餐廳,希望唔好再有人受氣啦!
2019-11-27
  • 沒有
2019-10-29 1688 瀏覽
真心想講一間餐廳就算食物超級好食但態度超級惡劣對唔住 呢d餐廳都唔會想再幫襯 更何況呢間野食物超級普通只係一般居酒屋嘅水平仲要叫乜無乜但當時只係7:30pm其實真心唔係要追求勁殷勤嘅服務態度但連基本待人禮貌都無黑面,態度差,無禮貌樣樣做齊真係好難叫第一次幫襯嘅客人回頭光顧所以!!!絕不再幫襯!!!p.s 同朋友講開 原來淨係對熟客service先至好咁我真係祝你呢間淨係用熟客生意嘅餐廳生意興隆同埋如果係咁 唔該喺門口貼埋只招待熟客啦!!!!!!!!!!
真心想講
仲要叫乜無乜
但當時只係7:30pm
其實真心唔係要追求勁殷勤嘅服務態度
但連基本待人禮貌都無
黑面,態度差,無禮貌樣樣做齊
真係好難叫第一次幫襯嘅客人回頭光顧
所以!!!
絕不再幫襯!!!

p.s 同朋友講開 原來淨係對熟客service先至好
咁我真係祝你呢間淨係用熟客生意嘅餐廳生意興隆

2019-10-29
2019-08-22 2261 瀏覽
今日路經這間食店,見店一個都冇,於是入去食晏,等小朋友坐得舒服點,我們2人一入去問幾位之後就指我去近廁所和廚房門口的二人枱,除了這張2人枱,沒其他2人枱,於是我要求可否轉坐近窗位置4人枱,我們坐埋一邊,因當時一個人都冇。店員黑面即唔客氣話得,但等陣有人要坐你要同人搭枱或比番枱我。我們叫了滑蛋豬扒飯,份量不多,要80蚊。套餐只包少少沙津和一碗麵豉湯,味道普通,我當時不知道連茶都要自己攞杯和倒。所以茶都沒有杯,直到尾至見人自己攞,至知,食到差唔多中途,可能1點,有些客入來。到我仔仔食到剩番3啖左右的飯,有4個客入內,但當時仲有一張大枱6人和4個bar枱位。店員就好大聲咁喝我,喂你宜家就比番張枱我,你坐bar枱啦,完全沒禮貌語氣,但眼見其實有位。又完全沒過來幫我轉枱。要我自己拖住3歲幾小朋友拎住袋來來回回兩次取自己碗飯去坐bar 枱。我當時感到好無助。食餐飯食到好無奈,如果我一人, 我就無所謂,但有小朋友,佢應該要過來幫我拎飯餐轉枱,所以我話這間店完全服務極差,我們食完比錢,店員繼續黑面又沒一句多謝或唔好意思。雖然我見佢整間店好似兩個人,但連基本禮貌都沒有,每個餐至少70幾蚊以上,又唔係好平

食到差唔多中途,可能1點,有些客入來。

我們食完比錢,店員繼續黑面又沒一句多謝或唔好意思。雖然我見佢整間店好似兩個人,但連基本禮貌都沒有,每個餐至少70幾蚊以上,又唔係好平,仲要我走時。張6人枱都係沒有人坐。食到嬲。永不再來。

• 沒有值得推介
2019-08-19 1327 瀏覽
食物一般,但是就食到一肚氣!一入到泥就見到waiter黑哂臉 態度又差 又囂張成餐食到成肚氣!以後唔會再泥本人第一次寫食評,誠心呼籲,如果老闆唔想做生意 唔該唔好打開門做生意!以免大家難受!
食物一般,但是就食到一肚氣!
一入到泥就見到waiter黑哂臉 態度又差 又囂張
成餐食到成肚氣!
以後唔會再泥
2019-08-19
2019-08-09 1102 瀏覽
餐廳陳設古舊,有種在日本居酒屋嘅風味好適合一班人黎傾下計飲下酒 不過人手不多,只有兩位廚師所以要多少少時間等候長蔥碎吞拿魚腩飯坐在吧台,可以睇住廚師一羹一羹拖羅擺上個飯度都係一大享受吧食落完全係拖羅撈飯的快感選擇嘅吞拿魚腩唔會過肥,食到魚嘅油脂香但唔會覺得太漏 牛脷串每次吃串燒必點冇令我失望啊 厚切牛脷好香口加埋芥末 正啊
餐廳陳設古舊,有種在日本居酒屋嘅風味
好適合一班人黎傾下計飲下酒

不過人手不多,只有兩位廚師
所以要多少少時間等候

長蔥碎吞拿魚腩飯

坐在吧台,可以睇住廚師一羹一羹拖羅擺上個飯度
都係一大享受吧

食落完全係拖羅撈飯的快感

選擇嘅吞拿魚腩唔會過肥,食到魚嘅油脂香但唔會覺得太漏

每次吃串燒必點
冇令我失望啊
厚切牛脷好香口
加埋芥末 正啊
2019-08-07
  • 長蔥碎吞拿魚腩飯
2018-12-16 1415 瀏覽
都唔記得今次係第幾次嚟食,每次都滿腹咁走,越食越多。今次食咗啲之前都無叫過嘅款式,老闆做咗個燒銀雪魚干,好好味。叫咗串燒小食,豬心、手羽先、豬肉。我無响香港食過關東煮,好入味。個刺身8點有我好鍾意嘅海胆、飽魚,重叫咗赤貝刺身,回味無窮。食完重覺得差啲嘢,叫咗醬油叉燒拉麵、豬骨湯叉燒拉麵、炸豬排飯,大滿足!
剛剛經過那區, 只是隨意走進這間居酒屋, 卻換來一肚氣。 不清楚點餐方法, 只想問清楚, 但回答十分晦氣及全程黑面。 講到食物質素 ,係冇乜質素可言。 拉麵不算彈牙,湯底也不特別。 食物不太緊要, 但服務就差到冇朋友。 係永遠冇朋友
2018-10-05 921 瀏覽
午市烏冬套餐 垃圾食物質素 垃圾服務態度 金玉其外 敗絮其中居酒屋個樣望落幾好,食物款式又多, 所以諗住試吓。入到去都興致勃勃。坐卡位,,已經坐到好入,唔知店員定點相仲要叫我入d, 話冇位行,咁係你行路太呀咋, 係你間鋪頭設計得差, 可能係我30多腰64 kg都太肥。野食未黎之前已經要比錢, 已經覺得有古怪。叫咗兩個午市套餐,一個腐皮烏冬配三文魚刺身(80hkd) ,一個牛肉烏冬配鰻魚飯 (80hkd) ,烏冬冇調味茶記水平 ,三文魚刺身得三塊 ,薄切到一個點 ,鰻魚飯啲飯又凍又乾,得3×3 cm 。同個店長定唔知店員講話啲飯凍嘅,佢即刻攞咗去叮,拎完啲飯仲乾。個唔知店員定店長仲要將個叮左嘅飯拍落枱面,真係唔知係佢錯定我錯。我覺得係我錯,因為入咗間black店🤡·。 一順返條氣我哋去咗食M記新地 好食10倍, 完。

野食未黎之前已經要比錢, 已經覺得有古怪。

一順返條氣我哋去咗食M記新地 好食10倍, 完。
2018-10-03 701 瀏覽
上次在大半年前來吃過午飯,留下不錯的印象。今晚放工與女友再次光顧,感覺截然不同。我倆各自叫了一碗叉燒拉麵,豚骨與味噌湯底濃厚,叉燒肉質鮮嫩,拉麵軟硬適中,溏心蛋的質感也好。我們額外要了高湯厚玉子燒,清甜多汁,值得一讚。可惜,從我入門到付款離開,店員都以極度黑面相待,好像什麼地方得罪了他一般,讓人感覺難受。可能是工作太忙吧(我見店整個鐘頭他都要又顧吧枱,又走樓面)食店的食物再好,服務也是不容忽視的,還望予以改進。本人則不敢再登門打擾了...

2018-10-03