2023-12-06 16 瀏覽
平日出入的港鐵站都有西樹泡芙的分店, 周不時都見有人排隊, 今日一試果然驚為天人!來到櫃枱, 不同口味的泡芙色彩繽紛, 好不容易才決定下來, 買了三款口味回家與家人分享。吃過晚飯, 急不及待拆開精美的包裝盒, 盒內放有一小包乾冰, 有小朋友的要小心不要取食。三顆泡芙大大粒的, 餅皮非常鬆化, 為求人人都可試勻三款口味, 我們用刀切開變成六件來食 ^^ 先品嚐芒果乳酪泡芙, 乳酪忌廉質感輕盈, 新鮮芒果酸甜適中;再試榛子tiramisu泡芙, 手指餅對我來說太甜, 不過好喜歡它的忌廉有兩層次, 其中一層加了咖啡酒, 極有tiramisu的風味;最後試的是紅豆抹茶有丁泡芙, 餡料先以抺茶有丁作底, 配以三小球忌廉, 最後是紅豆餡, 口感非常豐富。下次可再試試其他泡芙口味, 據聞它會按時令更新不同花款, 推陳出新, 如此用心經營, 難柽經常要排隊購買!

榛子tiramisu泡芙

紅豆抺茶有丁泡芙

2023-12-03
5 分鐘 (外賣自取)
榛子tiramisu泡芙
紅豆抺茶有丁泡芙
2023-12-04 12 瀏覽
每次去搭地鐵行過【西樹泡芙】都見有條小人龍,我哋耐唔耐都會排埋一份,每次食完都幸福感滿瀉!😋脆皮泡芙外層金黃酥脆,配上各種口味嘅乳酪和水果,水果香甜,乳酪cream香滑,而且款式很多,各有特式,真係帶來無比嘅享受。 😍我最鍾意士多啤梨乳酪puff&意芒果乳酪puff, 再加個Oreo脆脆puff, 三個puff就會有盒,方便帶走。🥰芒果乳酪泡芙 $32, 士多啤梨乳酪泡芙 $31, Oreo脆脆泡芙 $29

2023-12-04 6 瀏覽
西樹泡芙買返屋企就可以慢慢享受嘅泡芙 😍泡芙大大個,有多款口味!如果你鍾意濃郁嘅朱古力味道,濃朱古力布甸絕對係你嘅首選。佢嘅質地好滑順,入口即溶,每一口都係濃郁嘅朱古力滋味。酥脆嘅口感Oreo味都好味。將Oreo餅乾放喺泡芙入面,配搭忌廉,等佢融化嘅同時,餅乾嘅酥脆感會帶出更多嘅層次同口感。另外,榛子tiramisu泡芙口味加入榛子碎粒喺泡夫入面,令到每一口都能夠品嚐到榛子嘅香濃味道,同時配合迷人嘅tiramisu風味,絕對令你愛不釋手。

2023-12-03 3 瀏覽
前往朋友工作室途中,路經港鐵沙田站外一間泡芙專門店,款式琳瑯滿目,造形吸引,份量也大,時值下午茶時間,便買了幾件,打算和友人分亨。一盒可以放3件,內有一包小乾冰,保持產品新鮮度,包裝細心又體面。🍑白桃吉士芭芙 White Peach Custard $29造型好靚,白桃肉挺厚身,口感脆,味道清甜自然,泡芙內是微甜的吉士忌廉醬,質地幼滑,甜甜地,兩者味道匹配。🥭芒果乳酪芭芙 Mango Yoghurt $32酸酸甜甜的芒果吉士醬,與新鮮芒果肉的香、甜味相互融合,味道令人著迷🥛北海道牛奶芭芙 Hokkaido Milk $28牛奶餡料分成兩層,上面是幼滑,奶味濃郁的牛奶忌廉,下面是嫩滑的牛奶布甸。 層次分明,甜度適中,簡單的奶香味,反而更得我心芭芙的外層酥皮和內部蓬鬆質地形成一種脆軟對比,內餡則柔軟滑嫩,吉士醬和鮮果的融合增添了額外的口感,入口輕型而不膩, 綿密爆漿感,令人吃得非常滿足。

🥭芒果乳酪芭芙 Mango Yoghurt $32

🥛北海道牛奶芭芙 Hokkaido Milk $28

2023-12-01 3 瀏覽
💓西樹泡芙(沙田)呢間泡芙我由中學已經好中意食🥰只要經過聞到佢陣香味我都好想買😆仲要好多選擇 今次經過見到有就買左3個翻去同屋企人一齊食~芒果乳酪泡芙泡芙入面夾住大大粒嘅芒果肉😍食落酸酸甜甜 而泡芙外皮都鬆化 好好食~士多啤梨乳酪泡芙勁中意食士多啤梨嘅我緊係叫呢個😆味道甜而不膩✨cream都好香滑朱古力布丁泡芙有成粒布甸係上面!味道濃郁 岩曬朱古力控~泡芙聞落好香 我屋企人已經忍唔住咬左啖‼️🤣
💓西樹泡芙(沙田)

朱古力布丁泡芙

2023-11-24 8 瀏覽
每次經過地鐵站的西樹泡芙,都被其新鮮出爐的泡芙香氣吸引著,這種甜點源於法國,廚師巧妙地將空心的酥皮球填充上各種美味的內餡,結合了酥脆和柔軟的口感,創造出一種獨特的味道享受。西樹泡芙的成功在於將法國的糕點傳統與現代元素結合,成為了一種十分吸引的甜品。今天放工經過此店,排隊買了三個做甜品。我最喜歡是乳酪味的泡芙,所以今次選了兩款乳酪味泡芙。士多啤梨乳酪泡芙這是店內的signature。士多啤梨香甜,水果的酸甜與乳酪的濃香結合,口感濃郁,內餡豐富滑順。芒果乳酪泡芙賣相也同樣是相當吸引,當中芒果甜甜的,配上滑順的乳酪,彼此襯托,酥皮外脆內軟。朱古力布甸泡芙小女生喜歡吃朱古力,今次特別選了這款泡芙給她。想不到也同樣好吃,朱古力濃郁,布甸柔軟,甜度也恰到好處。

朱古力布甸泡芙
2023-11-22 16 瀏覽
每次經過都好想買,今日獎勵自己完成任務,一口氣買咗三個泡芙。《西樹泡芙》耐不耐都有季節限定,也有新款推出,今日有兩款朱古力,揀咗其中一個款~朱古力三重奏~朱古力一向都係大眾最受歡迎嘅味道,呢個朱古力泡芺層次感好豐富,朱古力味啱啱好,濃郁但不太甜。泡芙口感鬆脆酥化,內裏軟棉有蛋香,和澎湃嘅奶油,啖啖滋味邪惡極了~士多啤梨乳酪~🍓🍓有水果的泡芙都唔容易做,忌廉要打得夠企身support到水果重量,乳酪泡芙都係一個好選擇。紅豆抹茶布丁~綠茶同紅豆一向都好夾,呢個款式一定成功贏到唔少日本甜品控的歡心。苞芙店大多設於繁忙的車站商店,亦方便偶然需要甜點的心靈慰藉~

朱古力三重奏泡芙

朱古力三重奏~

士多啤梨乳酪~🍓🍓

紅豆抹茶布丁~

朱古力三重奏泡芙
2023-11-21 10 瀏覽
我在「西樹泡芙」看到櫥窗擺設多款新款泡芙、鮮果吉士撻、心太軟和迷你忌廉撻,的確十分吸引,但我始終是喜歡傳統味道的鮮果泡芙。Oreo曲奇乳酪泡芙、士多啤梨乳酪泡芙、芒果乳酪泡芙,是我今次的選擇:三款泡芙皮口感都酥脆鬆軟,由鮮奶油進階到乳酪,乳酪酸酸咪咪的味道;又是另一道味道層次,我們在飯後享用,感覺特別開胃。乳酪也是營養師推崇的健康食品,當中的益生菌有助腸道健康,預防便秘,且鈣質豐富,能改善骨質疏鬆,含有豐富的益生菌,能夠調節腸道菌叢;可謂是健康與美味兼備食品,而且配合各款鮮果、果仁或蓋上朱古力脆皮.....等等的造型,祇要看一眼,泡芙的魅力是沒法擋!

Oreo曲奇乳酪泡芙

2023-11-20
Oreo曲奇乳酪泡芙
2023-11-20 23 瀏覽
西樹泡芙 @chezchoux📍沙田港鐵沙田站37號舖作為 #甜品控 既我🩷好喜歡食甜食今次又去 #西樹泡芙 買返幾個甜品食下佢地既泡芙~種類款式選擇多😍最喜歡佢地香脆外皮搭配幼滑乳酪多重口感🥹😝真係好好味啊今次買左3個泡芙😁跟埋紙盒包裝~好方便我係現場見到店員即時新鮮製作泡芙🤪幾得意🍓士多啤梨乳酪🥭芒果乳酪🍫朱古力三重奏#相機食先 #手機食先 #香港美食 #美食#相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐
西樹泡芙 @chezchoux

🥭芒果乳酪

🍫朱古力三重奏

#相機食先 #手機食先 #香港美食 #美食
2023-11-16 22 瀏覽
行街見到人多購買:西樹泡芙餐廳都係以外賣形式☺️有很多味道可以供選擇:個人就要了一個原味。泡芙好大個,cream好多。可供打卡喜歡甜食可以一試,心諗小朋友,年輕人會比較喜歡。上咗年紀嘅朋友多cream嘅話都係少食啲對身體好啲😏價錢都比較貴。
行街見到人多購買:西樹泡芙
餐廳都係以外賣形式☺️
有很多味道可以供選擇:
個人就要了一個原味。
泡芙好大個,cream好多。可供打卡
下午茶
  • 芒果乳酪泡芙
2023-11-03 38 瀏覽
路經西樹泡芙,好久沒光顧,見到剛好有新推出的開心果味,便買一個來嚐嚐。開心果QQ麻糬泡芙,泡芙口感香脆,不會太硬身。內裡擠滿了開心果味忌廉,一粒麻糬,還灑上開心果仁碎粒。忌廉幼滑,帶淡淡開心果味,不算香濃。麻糬煙韌軟糯。吃這款泡芙,能一次過享受豐富的多重口感,脆身泡芙配軟滑忌廉夾雜脆脆開心果仁及QQ麻糬。一咬下去,忌廉多得擠出來,入口味道香得來又不會過甜,整體感覺不錯!不過這款限定口味要$34/個,是有點略貴啊!
開心果QQ麻糬泡芙

不過這款限定口味要$34/個,是有點略貴啊!
2023-08-22
開心果QQ麻糬泡芙
2023-10-13 32 瀏覽
好耐無食經過見到想食就買物價適賬得太快想當年買緊$1X依家已經要差吾多$3X個芒果乳酪芒果吾係好甜乳酪酸到🫣🫣🫣食吾到酸的吾太建議揀呢款白桃吉士呢款吾太特別只係俾佢貌相吸引左白桃應該浸過糖水
好耐無食經過見到想食就買

呢款吾太特別
只係俾佢貌相吸引左
白桃應該浸過糖水

2023-10-07
又有新口味,買黎試吓先!😉😉首先兩個新甜品嘅造型都係一樣,頂層有塊好大嘅啫喱,內含相對應嘅櫻花🌸或者白桃🍑😙😙~~~櫻花🌸煉乳~~~上面嘅啫喱內含一朵好霉嘅櫻花🌸,唔知係擺位嘅問題定係佢真係霉,總之外貌唔討好😔😔另外啫喱味道是鹹味?我同🤴🏻都奇怪係咪落錯調味料,點解會係鹹嘅?仲要係好鹹😰😰,完全接受唔到,就算泡芙內嘅係煉乳甜味都幫唔到😶‍🌫️😶‍🌫️~~~白桃🍑香芋~~~啫喱內有兩塊白桃肉,味道OK有白桃🍑味☺️☺️,香芋味就好淡😀😀,另外佢泡芙內原來係真空嘅食落覺得好空虛☹️☹️今次兩個新甜品我同🤴🏻都好失望,特別係 ‘ 櫻花煉乳 ’ 😳😳
又有新口味,買黎試吓先!😉😉

~~~櫻花🌸煉乳~~~

~~~白桃🍑香芋~~~

2023-03-20
外賣自取
$26 (其他)
好多地鐵站都有一間西樹泡芙,每次經過都會有一浸好香嘅味道傳出嚟🤤以前成日食但係而家越嚟越貴就少咗食,今次因為屋企人有coupon,所以特登買來食下😋原味忌廉泡芙🥠美味指數:👅👅👅👅 (4/5)抵食指數:👅👅 (2/5)今次食過最Basic最簡單嘅款式,個泡芙就算放咗一段時間,但係個外皮都仲係好脆,再加埋內心鬆軟同埋甜甜嘅吉士醬,好正👍🏻個吉士醬都幾多,我都食到爆漿滴晒落泥🤣 不過可惜在有啲太細個,食三四啖就冇晒,唔夠皮呀🥲👊🏻

原味忌廉泡芙🥠
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
抵食指數:👅👅 (2/5)
2022-10-02 312 瀏覽
行完街準備返屋企 經過見到西樹泡芙🫣 忍吾住買左幾舊返去同屋企人一齊做飯後甜品🤣 之前都試過朱古力🍫 曲奇脆脆🍪 幾種味道 今次就決定試下乳酪口味🤩士多啤梨乳酪泡芙🍓泡芙好新鮮 個皮夠脆口而且好香☺️ 乳酪微酸吾會太酸 調味岩岩好👍🏽 士多啤梨合時 所以吾酸夠甜🤣 配埋個乳酪味 一酸一甜互相中和好好食😋 有3片半粒嘅士多啤梨🍓 岩岩好夠連埋泡芙一齊食 但如果多少少會更滿足🤫芒果乳酪泡芙🥭芒果味嘅泡芙都係新鮮整好 所以吾會淋身黏口😛 芒果合時所以好甜好淋🤣 乳酪味同樣調配得好合當 吾會過酸👍🏽 一甜一酸嘅配搭令到整體口味好夾 值得一試🤤

士多啤梨乳酪泡芙🍓

芒果乳酪泡芙🥭