2025-04-05 173 瀏覽
走進老太太烤肉拌飯,迎面而來的是燒烤的香氣,令人食指大動。西塔特選四人套餐涵蓋多種肉類,讓人可以一次過品嚐不同部位的美味。老太太特色肥牛口感滑嫩,油脂分佈均勻,入口即化;而老太太特色瘦牛則更加緊實,肉香濃郁,適合喜歡紮實口感的食客;雪花牛肋條則帶有豐富的肉汁,每一口都充滿幸福感。厚切豬五花油脂與瘦肉比例剛好,烤製後外脆內嫩,香氣十足;重磅羽下肉則以其獨特的口感取勝,肉質軟嫩卻不失嚼勁;秘製雞腿肉則醃製入味,肉質鮮嫩,帶著淡淡的香料風味。原條烤魷魚是套餐中的驚喜,口感彈牙,煙燻香氣與海鮮的鮮甜交織,十分美味。主食方面,冬菇雞肉飯香氣十足,米飯吸收雞肉與冬菇的鮮甜,十分驚喜;海帶湯則清爽解膩,令整頓餐點更添圓滿。最後,甜點係雪米糍,口感柔軟,細膩的糯米皮包裹著冰涼的內餡,為這場烤肉盛宴劃上幸福的句號。
走進老太太烤肉拌飯,迎面而來的是燒烤的香氣,令人食指大動。

• 海帶湯
  • 雪花牛肋條
  • 老太太特色瘦牛
  • 老太太特色肥牛
2025-04-02 237 瀏覽
得知將軍澳原來開左西塔老太太烤肉 之前北上覺得非常抵食 於是去一去將軍澳呢間打下咭 點了一個4人套餐 款色都齊全 牛豬雞及海鮮都有 前菜亦有數款 基本醃物 沙津都有 又有熱食及甜品 前菜其中有一款薯容球很值得一試 至於主菜方面 牛類有2-3款選擇 特別推介牛肩胛 非常新鮮 肉質彈牙 仲有五花腩同鷄肉很不錯 肉類配搭埋他們的醬汁很配合 套餐驚喜有原條尤魚 口感爽脆 肉質鮮美 套餐中有一款熱食辣炒年糕 雖然外表沒有特別 但材料充足 喜歡有頗多鵪鶉蛋 甜辣味適中 最後甜品係糍粑 香甜軟糯 配搭黑糖漿很美味 整體而言 呢個4人套餐性價比很不錯選擇 員工服務細心 很樂意為顧客服務 餐牌不明白的地方他們都很樂意解答 差唔多吃完尾聲也不會催促結賬 沒有時間北上但又想食西塔老太太可以一試
2025-03-29 357 瀏覽
近日與三位好友試了位於將軍澳新都城二期-西塔老太太烤肉推出嘅新四人套餐價錢為$558。菜色豐富且份量十足,絕對是物有所值的。套餐内包括多款招牌菜,從肉類到海鲜,再到甜品,既能滿足味蕾也能满足食量需求。 特色肥牛與瘦牛是套餐中的亮點,肥牛油脂分佈均匀,口感嫩滑,涮煮後香氣四溢;而瘦牛則顯得更清爽,適合喜歡低脂口感的食客。重磅羽下肉肉質鮮嫩且厚實,烤得剛好,带有微微的炭香,令人回味無窮。 海鮮部分的原條烤魷魚是我最喜歡的一道,魷魚外層烤得焦香,内裡依舊保持鮮嫩,再點上醬料食更加錦上添花。風乾腸和秘制猪排也頗具特色,風乾腸鹹香惹味,猪排酱料濃郁,肉質軟嫩入味。 配菜方面,辣炒年糕口感Q彈,辣味適中。最後甜品爆漿糍粑,外皮香脆,内餡甜而不腻。

2025-03-28 228 瀏覽
西塔老太太(香港店)—— 超值燒烤體驗!最近同三個朋友去咗將軍澳新開嘅 「西塔老太太」 試飯,呢間餐廳原本係中國出名嘅燒烤品牌,燒牛肉特別有名,喺內地分店長期爆場。依家終於嚟到香港,作為燒烤愛好者,當然要試吓佢係咪真係咁掂!今次四個人去,決定試佢哋嘅 四人套餐,價錢係 $600有找!老實講,呢個價錢喺香港食燒烤,真係好吸引!套餐已經包咗多款招牌燒肉,包括 老太太特色肥牛、老太太特色瘦牛、秘製豬扒、重磅羽下肉,仲有 原條烤魷魚、烤風乾腸、辣炒年糕、紅糖糍粑,而且附送 前菜沙律、生菜、醬料同麻醬,選擇豐富,感覺已經夠飽肚。✅ 原條烤魷魚 – 其中最驚喜嘅一定係魷魚,外層燒到微焦但唔會乾,內裡依然保持彈牙口感,好香燒烤炭香味,唔會過鹹或者過重調味,新鮮感十足,超級推介!✅ 烤風乾腸 – 依款絕對係我意料之外嘅驚喜,腸仔本身帶有少少煙燻味,燒完之後外皮微脆,咬落去肉感十足,鹹香味啱啱好,最正係包埋生菜食,解膩又夾味!✅ 老太太特色瘦牛 – 鍾意牛味濃郁但唔想食太肥膩嘅人一定要試,瘦牛本身肉味好突出,燒完唔會太乾,保持嫩滑口感,食落去有少少嚼勁但唔會難咬,食完完全唔覺得漏!✅ 老太太特色肥牛 –
西塔老太太(香港店)—— 超值燒烤體驗!

✅ 老太太特色肥牛 – 相比之下,肥牛就油香豐富啲,肥瘦比例剛剛好,燒完之後入口即溶,咬落去爆出濃郁肉汁,仲帶住少少焦香,真係一流!

✅ 重磅羽下肉 – 肉質結實但唔會韌,帶有少少牛脂香氣,燒完有種濃郁肉味,建議配埋麻醬食,味道更豐富!

✅ 秘製豬扒 – 醃得幾入味,豬肉本身唔會太乾,燒完之後仍然保持肉汁,口感紮實,帶少少甜味,配埋生菜一齊食更加清爽。

✅ 辣炒年糕 – 唔算特別突出,但口感煙韌,辣味適中,作為配菜幾開胃。

✅ 紅糖糍粑 – 呢個係餐後甜品,炸到外皮微脆,裡面糯米軟糯,淋上紅糖醬之後帶微甜焦香,唔會太膩,作為完餐甜品幾滿足!

麻醬 – 套餐靈魂
最後一定要大推佢哋嘅 麻醬!呢個麻醬芝麻香味超級濃厚,質地幼滑得嚟又帶少少黏稠感,入口仲有啲花生醬嘅香甜味,配燒肉食真係完美match,甚至可以話係套餐入面最令我驚喜嘅元素之一!

整體嚟講,西塔老太太 嘅四人套餐 性價比極高,$500 幾蚊已經可以食到高質燒肉+配菜+甜品,喺香港嚟講算係非常抵食!食材夠新鮮,調味唔會過重,麻醬更加係亮點之一。如果你鐘意燒烤又唔想俾太貴,呢間餐廳真係值得一試!💯🔥
位於將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期,這家餐廳專注於山西風味美食,吸引了眾多食客。餐廳以烤肉拌飯和其他經典山西菜式為主打,並以親民的價格和實在的分量,讓每位顧客都能輕鬆享受山西美食的獨特魅力。這次我們選擇了烤肉二人套餐,首先上桌的是老太太特色肥牛。這道菜的牛肉鮮嫩多汁,搭配特製醬料,讓人一試成主顧,口感極佳。接下來是烤口蘑,外焦內嫩,菇香四溢,與牛肉相得益彰,成為一個極佳的配菜。此外,烤墨魚腸也是我們的必點之選,鮮嫩的墨魚腸在火烤過程中散發出濃郁的海味,口感滑順,令人回味無窮。香甕鳳梨牛排更是一道亮點,牛排外焦內嫩,搭配清新的鳳梨,增添了獨特的風味層次,讓人一口接一口。海帶湯則是一道清淡可口的湯品,為整個用餐增添了清新感,非常適合在享用豐盛的烤肉後飲用。最後,喜沛多多和秘制豬頸肉的組合更是讓這次用餐體驗達到高潮,豬頸肉的香氣和鮮味令人難以忘懷。總體來說,西塔老太太烤肉不僅提供多樣化的美食選擇,每道菜品都展現了廚師的用心與創意。這裡的山西風味美食讓人感受到濃厚的地方特色,是一個值得再次光顧的好地方。

1903 瀏覽

2025-03-24 197 瀏覽
今天剛巧在寶琳打完網球,非常肚餓之際好想食燒肉,所以見到新都城有依一間烤肉餐廳,便打算試試看。我們到達的時候大約7:30 ,不過可能因為平日的緣故,沒有太多人在餐廳內。侍應姐因為很好人地幫我烤了一會兒肉,我問是否每次也有這個服務,他們說只要沒有太多客人,他們也可以這樣做的。我們點了二人餐,其實都幾飽下!不過,個人覺得個甜品如果唔係cream嘅話,會更好。不過,個薯蓉都幾好味,牛肉亦不錯,如果多一點或許會更好。個人而言,他那個招牌醬汁沒有太特別,我個人還是喜歡吃燒汁比較多點。不過,將軍澳已經沒有太多烤肉店,這間還算不錯吧!二人餐的性價比也還可以。(加一後每人只是$200)如果啲燒肉「林」一點,會比較適合小朋友吃。

如果啲燒肉「林」一點,會比較適合小朋友吃。
2025-03-24 180 瀏覽
最近同朋友去左西塔老太太烤肉拌飯(新都城分店)食晚餐,我地一行四人,見到餐廳有出四人餐,內容都幾吸引,所以嗌左黎試下。未上食物之前,侍應首先送上前菜小食、醬汁、芝麻醬,侍應都提醒我地可以用牛肉點芝麻醬食。餐廳既前菜小食味道好好,最出色係薯蓉,好綿滑好易入口,後尾侍應仲請多個俾我地食😆老太太特色肥牛肥牛肉質滑嫩,油花分佈均勻,好快燒2燒就食得,點埋醬食仲滋味老太太特色瘦牛瘦牛肉質鮮嫩,都好容易咬開,牛味濃郁,可以配埋生菜一齊食秘製豬扒厚肉又大大份,有特別既調味,不過要小心睇火,好易燒燶原條烤魷魚燒之前對佢冇期望,點知燒完之後賣相好正,肉質彈牙爽口,點乾料食好夾重磅羽下肉呢款肉係侍應幫我地燒既,燒到大概7成熟,入口個陣好juicy,夾生菜食可以解膩,食完想再encore烤風乾腸未燒之前係扁身,燒完之後脹卜卜,咬落去爆汁,朋友話佢鐘意燒到個皮乾乾地,燒左層衣出黎仲好食喎,最尾我地係到搶食😂辣炒年糕年糕彈牙,D汁辣辣地又有少少甜,包住每一條年糕,仲有鵪鶉蛋、白菜、蘿蔔絲等配料,味道多樣紅糖糍粑糍粑外皮香脆,咬落軟糯,聞落都好香整體用餐感覺十分好,餐廳坐位闊落,空氣清新唔會有油煙味,一路食飯一路

老太太特色瘦牛
瘦牛肉質鮮嫩,都好容易咬開,牛味濃郁,可以配埋生菜一齊食

秘製豬扒
厚肉又大大份,有特別既調味,不過要小心睇火,好易燒燶

原條烤魷魚

重磅羽下肉

烤風乾腸

辣炒年糕

紅糖糍粑
糍粑外皮香脆,咬落軟糯,聞落都好香

整體用餐感覺十分好,餐廳坐位闊落,空氣清新唔會有油煙味,一路食飯一路聽住歌,服務又好,侍應主動留意我地需要,又會幫手燒肉,仲燒得好有心機。埋單連埋加一$614,平均每人$150左右,食到D咁高質既肉同埋享受到有人代燒既服務,CP值好高,下次會帶埋屋企人再黎幫襯👍🏻 👍🏻 👍🏻
2025-03-10 357 瀏覽
今日同朋友去咗一間餐廳試咗個2人餐,真係好抵食!原價$481,而家特價$358,仲要包埋前菜、沙律、醬料、生菜同麻醬,真係好豐富。首先,個「老太太特色肥牛」真係好正,肥瘦均勻,入口即化,好有牛味!跟住試咗個「秘制豬頸肉」,肉質好嫩滑,秘制醬汁好入味,食落好香口。仲有個「鳳梨牛排」,牛排煎得啱啱好,配上鳳梨,味道好特別,酸酸甜甜咁,好開胃。另外個「烤墨魚腸」都好有驚喜,墨魚味好濃,咬落去好彈牙。小食方面,個「烤口蘑」烤得啱啱好,好juicy,仲有個「海帶湯」清清地,飲落好舒服。最後仲有個甜品「喜柿多多」,兩件柿餅甜而不膩,為成餐畫上完美句號。整體來講,呢個套餐真係好抵食,份量足,味道好,服務又唔錯,加一服務費都覺得值。下次一定會再嚟!

2025-03-07 242 瀏覽
今日難得放假,約咗朋友去佢屋企樓下食lunch,佢介紹我食呢間性價比好高的韓式餐廳-西塔老太太烤肉拌飯。我們叫了:西塔熱銷二人餐 : $368 (另有加一服務費)老太太特色肥牛三筋肉(厚切)秘制雞爽肉秘制豬頸肉香瓮鳳梨肋條成個菠蘿原個上,菠蘿肉挖空了放了肋條在裏面,而菠蘿片亦可以燒來吃烤杏鮑菇海帶湯好多海帶喜柿多多(2件)好可愛,是柿的外型,外面的皮是糯米糍皮,中間包住啲cream,上面的果柄是朱古力醬料x2芝麻醬,撈勻佢食仲有生菜,大蒜和其他配料

西塔熱銷二人餐 : $368 (另有加一服務費)

三筋肉(厚切)

秘制雞爽肉

秘制豬頸肉

香瓮鳳梨肋條

烤杏鮑菇

海帶湯
好多海帶

喜柿多多(2件)

醬料x2
芝麻醬,撈勻佢食
仲有生菜,大蒜和其他配料
好耐冇食韓式BBQ,見到新都城有間好大個招牌嘅韓式BBQ店,後尾聽聞原來呢間嘢喺深圳好出名,見到有二人餐,份量都唔錯,所以就試試佢一開始有啲免費小食提供,沙律、薯蓉、酸菜、酸蘿蔔絲,我自己最鍾意就係個酸蘿蔔絲同埋沙律,個沙律醬好清新,唔係嗰啲好油膩嘅美乃滋。叫左個二人餐,包括好多款肉類同配菜,基本上order咗5分鐘後啲菜就上晒,2人民幣餐有:1. 老太太特色肥牛:牛肉肉質鮮嫩,脂肪分佈均勻,燒完一食落去入口即化,配埋佢哋嘅特製醬汁,佢哋嘅牛肉有個特別醬汁,大大Pat芝麻醬配蔥加芝麻落醬汁度,我試過牛肉配燒肉汁,但係都係配呢個特別醬汁比較襯,味道混合得好d2. 鳳梨牛肋條:呢道菜好有創意,令我諗起泰式菠蘿炒飯,牛肋條肉質結實,都幾厚,口感都幾韌,燒短時間啲會易咬啲,配埋燒鳳梨片,感覺上幾清新3. 厚切三筋肉:我最鍾意呢款,肉質厚切,口感非常有嚼勁,配埋佢哋比嘅特製醬汁,真係ichiban4. 秘製雞爽肉:有少少太幼,不過肉質鮮嫩,燒完我鍾意撈燒肉汁食小😄5. 烤杏鮑菇:都系第一次燒杏鮑菇,估唔到口感又幾唔錯,幾彈牙,我都係照樣撈燒肉汁食,我覺得佢哋嘅燒肉汁係好好味的6. 秘製豬頸肉:佢

6. 秘製豬頸肉:佢哋嘅豬頸肉好似生菜包飯咁,會比額外嘅生菜你,仲有個特別嘅醬汁,同埋青椒、蒜,將燒好嘅豬頸肉加汁放落生菜上,包埋一齊食,我覺得味道好清新唔會好油膩,同埋咁樣撈埋嚟食好似好味過就咁食肉

7. 海帶湯:作為餐前嘅小湯,我個人覺得個湯有少少多油,同埋好多蒜蓉,我主要食海帶多

8. 起沛多多:特別一讚呢個甜品,佢好得意,一開始諗究竟入邊係咩嚟,原來係糯米糍雪糕,入邊係雲呢拿雪糕配埋個沛皮一齊食,又得意又好味

呢度包埋茶水,有免費茶飲,不過韓燒其實都好熱,最好自己嗌啲凍嘢飲,坐喺度對住個火一個鐘,成塊面都紅卜卜,好彩舖頭冷氣都大,同埋有個甜品最後幫我降火😇 環境舒適,燒烤嘅時候,肉類嘅香氣都彌漫整個餐廳。overall我都好滿意今次嘅用餐。

• 2人餐
  • 超沛多多
四人餐 $638今晚同屋企人去街食想食好耐嘅西塔太太啦😍估唔到平日都多人咼,我哋安排坐卡位,都幾闊落坐得舒服!揀好餐就好快送野黎,首先係好多前菜,有醃蘿蔔,酸瓜,薯蓉!薯蓉好好食好creamy😆有粟米同羅白係入面添!泡菜豆腐湯係用石窩上!熱辣辣,豆腐超滑呀!!湯唔算好辣咼又😆老太太特色肥牛老太太特色瘦牛好搞笑!!肥牛果然係好食啲,勁搶火,睇見其實有啲危險🤣但係好juicy 好味!原條烤魷魚好香,唔會好硬好難咬👍🏻重磅羽下肉其實就係雞扒😂燒完之後入面仲係好Juicy!厚切五花肉里個超鐘意呀!!份量十足,係2條勁厚切!!燒完外面脆卜卜㗎😌牛柳粒石鍋飯個汁好香😌仲有好多牛柳粒同洋蔥,份量頗多,每人食到2碗都仲有剩😂慕絲奶兔賣相好可愛❤️唔算好甜咼!入面仲有柚子蜜又幾得意!

四人餐 $638

泡菜豆腐湯
係用石窩上!熱辣辣,豆腐超滑呀!!湯唔算好辣咼又😆

老太太特色瘦牛

原條烤魷魚
好香,唔會好硬好難咬👍🏻

重磅羽下肉
其實就係雞扒😂燒完之後入面仲係好Juicy!

厚切五花肉

牛柳粒石鍋飯

慕絲奶兔
賣相好可愛❤️唔算好甜咼!入面仲有柚子蜜又幾得意!
2025-02-27 266 瀏覽
今日同朋友去呢間西塔老太太食烤肉,其實之前都食過深圳的西塔老太太烤肉,已經覺得好好味😋我哋今次我哋叫咗二人餐有特色肥牛, 望落去以為好肥,但係燒完 之後,一啲都唔覺得肥,點少少醬油已經好好食, 或者點佢哋嘅秘制醬汁都好好味😋, 仲有好多開胃伴菜可能我哋掛住燒肉, 侍應提我哋個海帶湯要趁熱飲,仲好細心講 幫我哋裝🙏🤗波蘿牛肋條, 唔知啲牛肋條係咪有浸到啲菠蘿汁,牛肋條燒完食起來甜甜地同埋有波蘿味🍍 好好食😋, 燒埋三片菠蘿 個菠蘿係好甜好正,太少了🥺, 我哋有啲衝動想 刮埋個菠蘿裏面啲肉😁,厚切三筋肉, 雖然係厚 但佢肉質係好柔軟好香牛肉味,燒杏鮑菇, 好香嘅菇味仲有個燒埋豬頸肉 同埋 雞爽肉, 個豬頸肉燒到有少少燶邊 係好香好好味一啲都唔會tough , 個雞肉真係名副其實係爽,正👍之後食埋個甜品 個名好得意叫🍊 喜沛多多🍊 好滿足的晚餐

我哋今次我哋叫咗二人餐

之後食埋個甜品 個名好得意叫🍊 喜沛多多🍊 好滿足的晚餐
2025-02-25
  • 波蘿牛肋條
  • 厚切三筋肉
2025-02-25 229 瀏覽
趁住放假,同朋友約咗去佢屋企樓下嘅一間韓式餐廳食 lunch 🍽️。呢間餐廳叫做「西塔老太太烤肉拌飯」,聽佢講性價比好高,所以我都好期待 😋。我哋揀咗個「西塔熱銷二人餐」,價錢係 $368,另外仲有加一服務費 💵。呢個套餐真係好豐富,有好多唔同嘅選擇。首先嚟嘅係「老太太特色肥牛」同埋「三筋肉(厚切)」🥩,兩款肉質都好新鮮,肥瘦適中,燒完之後香味四溢。仲有「秘制雞爽肉」同埋「秘制豬頸肉」,秘制嘅醬汁真係好入味,食落去好滿足 🤤。最特別嘅係呢個「🍍香瓮鳳梨肋條」,成個菠蘿原個上,入面挖空咗放咗肋條,菠蘿片仲可以燒嚟食,真係好有創意,味道又唔錯 🎉。套餐仲有「烤杏鮑菇」同埋「海帶湯」🍲,海帶湯入面真係好多海帶,飲落去好鮮甜。甜品方面,有「喜柿多多(2件)」🍊,個樣好得意,係柿嘅形狀,外邊嘅皮係糯米糍皮,入面包住啲 cream,上面嘅果柄係朱古力,幾好食 🍫。最後,仲有醬料同生菜🥬,蒜頭同其他配料,可以自己包嚟食,加埋芝麻醬一齊撈勻佢,真係好味到停唔到口 🤗。總言之,呢間「西塔老太太烤肉拌飯」真係唔錯,食物質素高,性價比又高,下次一定會再嚟試下其他嘢食!✨

2025-02-17
午餐
2025-02-24 267 瀏覽
餐廳: 西塔老太太烤肉拌飯 (新都城中心二期)地址: 將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1樓1040-41號舖同朋友叫左西塔熱銷二人餐三筋肉 (厚切)碟上的三筋肉(厚切)以其豐富的色澤和誘人的擺盤引人注目。肉片厚切,呈現出鮮紅與白色交錯的美麗紋理,油脂分布均勻,讓人一眼就能感受到其優質的肉質。肉的表面光滑,散發著誘人的肉香,顯示出新鮮度。三筋肉的形狀不規則,邊緣略微卷曲,增添了幾分自然的美感。碟中還淋上了一層淡淡的醬汁,金黃色的液體在燈光下閃爍,為這道菜增添了光彩,並讓人期待其味道的豐富層次。整體擺盤中,還有一朵鮮花作為點綴,讓整道菜看起來既精緻又雅致。這些肉片在烹煮時,油脂會慢慢融化,釋放出濃郁的香氣,讓人忍不住想要品嚐。每片三筋肉入口即化,帶來豐盈而柔滑的口感,融合了肉質的鮮美與油脂的香醇。這道菜不僅是食肉者的最愛,更是一種味覺的享受,適合搭配各種醬料或蔬菜,讓每一口都充滿驚喜,令人回味無窮。海帶湯碗中的海帶湯散發出清新的海洋氣息,湯色呈現出深綠與透明相間的迷人色彩,讓人感覺既清爽又滋養。湯面上漂浮著幾片柔軟的海帶,質感滑嫩,彷彿在輕輕搖曳,帶來一種自然的韻味。湯中還有細切的薑絲
餐廳:
西塔老太太烤肉拌飯 (新都城中心二期)
地址:
將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1樓1040-41號舖

同朋友叫左西塔熱銷二人餐
三筋肉 (厚切)

海帶湯

湯中還有細切的薑絲,增添了香氣,使湯品更具層次感。薑絲的微辣與海帶的鮮味相互融合,讓整碗湯的味道更加豐富。湯面上偶爾浮現的細小泡沫,顯示出湯品的熱度與鮮美。

這道海帶湯不僅顏色誘人,還是健康的象徵,海帶富含膳食纖維和礦物質,搭配清湯,讓人感受到天然的滋味。每一口湯都讓人心情愉悅,特別適合在寒冷的日子裡品嚐,溫暖身心。整體來說,這碗海帶湯不僅美味,還是一道令人感到安心的家常料理。

老太太特色肥牛
碟上的老太太特色肥牛以其豐富的色澤和誘人的擺盤吸引了眼球。這些肥牛片厚薄適中,肉質鮮嫩,呈現出鮮紅與白色交錯的美麗紋理,讓人一眼就能感受到其優質的肉質。

肥牛的表面光滑,油脂分布均勻,散發著豐富的肉香。這些肉片在光線下閃爍著微微的光澤,顯示出其新鮮度。擺放在金屬碟上的肥牛片如同藝術品般層疊,整齊而富有層次感。

在烹煮過程中,當肥牛片與熱鍋接觸時,油脂慢慢融化,釋放出濃郁的香氣,讓人垂涎欲滴。每片肥牛都能在口中瞬間化開,帶來豐盈而柔滑的口感,讓人感受到肉質的鮮美和油脂的香醇。

這道菜不僅是肉食愛好者的最愛,更是一種味覺的享受,適合搭配各種醬料或蔬菜,為每一口增添不同的風味,讓人欲罷不能。

烤杏鮑菇
碟上的烤杏鮑菇呈現出一種簡約而雅致的美感。每片杏鮑菇被切成厚薄均勻的長片,顏色潔白,表面光滑,透出淡淡的光澤,讓人感受到其新鮮與質感。這些杏鮑菇的形狀如同優雅的扇子,整齊地擺放在金屬碟上,增添了一絲藝術感。

在烤製過程中,杏鮑菇的表面略微焦香,散發著誘人的香氣,讓人瞬間垂涎。這道菜的特點在於其肉質的鮮嫩與多汁,咬下去時能感受到那份滑順的口感,並伴隨著微微的煙燻香味。

搭配上適量的調味醬,能夠提升杏鮑菇的風味,讓每一口都充滿層次感。整道菜不僅外觀精美,更是一道健康而美味的素食選擇,適合在聚會或家常餐桌上共享。

秘製豬頸肉, 秘製雞爽肉
碟上的秘製豬頸肉和秘製雞爽肉呈現出精緻的擺盤,讓人一眼就能感受到其美味。豬頸肉的部分切得薄厚適中,肉質鮮嫩,表面帶有微微的光澤,展現出肉的鮮美與油脂的豐富。搭配的香草點綴在一旁,增添了色彩與香氣。

雞爽肉則以獨特的方式呈現,外形宛如一朵花,肉質鮮嫩滑口,色澤粉嫩,讓人忍不住想要品嚐。細膩的工藝和用心的擺盤,讓整道菜看起來既美觀又誘人。

整體碟子上還有一片清新的竹葉,為菜品增添了自然的氣息,提升了整體的視覺效果。這道菜不僅是味覺的享受,更是一場視覺的盛宴,讓人期待每一口的美味。

香瓮鳳梨肋條
碟香瓮鳳梨肋條是一道色香味俱全的美食。這道菜的主角是新鮮的鳳梨,切成圓形,內部挖空,盛載著嫩滑的肋條肉,肉質鮮美,油脂適中,帶有自然的甜味。肋條上還點綴著香草,增添了色彩與香氣。旁邊的鳳梨片則是清新的搭配,讓整道菜更顯清爽可口。整體擺盤精緻,既美觀又誘人,令人垂涎欲滴。

喜柿多多
碟喜柿多多是一道精緻而富有創意的甜品,擺放在金色的圓形碟中。這道甜品的外觀模仿了柿子的形狀,色澤鮮豔,表面呈現出橙色的霜凍效果,讓人一眼就感受到它的清新與誘人。

甜品的中心是綠色的餡料,呈現出柿子的果實特徵,增添了視覺上的層次感。整體口感柔軟,外皮帶有彈性,咬下去時能感受到餡料的豐富風味,甜而不膩,清新怡人。這道甜品不僅美觀,更是一種味覺的享受,適合在聚會或節慶中分享。

💰埋單: $405 (二人前, 包加一)

呢間燒肉係深圳成日都大排長龍,今次就同男友試下香港既分店☺️叫左個熱銷二人餐,份量岩岩好,滿足走人🥰二人餐包左5款肉、海帶湯、蔬果、甜品,每樣份量都剛剛好😋1. 豬頸肉豬頸肉質地柔嫩,油花分佈平均,最正係佢個爐個火好夠大,燒到舊豬頸肉好靚好惹味,又keep到佢既肉汁,搭配埋唔同既醬料,係成餐飯既精華!2. 肥牛本身已經醃過啲肥牛,燒烤好juicy,同個醬汁好夾,稍微一燒已經食得,唔洗再額外點醬汁已經好正!3. 牛肋條牛肋條的肉質厚實,燒烤後外焦內嫩,肉味好濃郁,搭配埋餐廳簿製既麻醬,令到個口感同味道更加豐富同特別🤤4. 三筋肉三筋肉即係平時食開西餐既Flat iron,口感同其他肉唔同,比較有嚼勁。燒烤後勁重焦香味同肉味,口感同其他肉唔同,會有比其他肉唔同既纖維感。5. 雞肉雞肉個味比牛肉當然冇咁濃,但值得一讚既係佢肉質鮮嫩,搭配埋餐廳既乾料,勁match同好惹味。6. 杏包菇個set好甜心包埋杏包菇,餐廳好細心咁切到薄薄一片,所以唔會太難咬開,薄得泥菇既汁冇流失到,好多要多幾塊呀🤣7. 菠蘿超期待既燒菠蘿,估唔到佢地都仲會提供埋菠蘿☺️好juicy好多汁好好味!8. 海帶湯好足料,2個人

二人餐包左5款肉、海帶湯、蔬果、甜品,每樣份量都剛剛好😋

5. 雞肉

6. 杏包菇

7. 菠蘿

8. 海帶湯
好足料,2個人每人都飲到兩碗,裏面唔止多海帶仲有少少似絲,好開胃~

9. 喜柿多多
最後上埋甜品,一上甜品已經覺得好靚好得意,食落去其實係雪米糍泥,好有柿味,細細舊食完又唔會太有罪惡感,滿足完食!

值得一提,店員都好細心咁觀察每一枱有咩需要,有需要仲可以叫店員幫手燒埋😚下次想食燒肉會再泥食