一直以來都少到女人街,就是因為怕人多擠迫,而且感覺亦較複雜,連帶兩旁的食肆亦很少幫襯,這天朋友卻帶了我到通菜街吃飯。 說實,開始時我確實不抱任何期望,畢竟餐廳的名字早已反映了食品 - 「街坊」,不過幫襯過後,你就會知道這個想法是大錯特錯。街坊的意思,大概是以「街坊」的大眾化價錢,吃到高質素的食物吧! 餐廳沒有非常華麗的裝修,但佔地挺大,整體感覺舒適。中午時份,吃午餐就最化算,set lunch 有5款選擇,價錢由HK$59-HK$78不等,全都奉送街坊碗仔翅一碗,還包括了飲品,餐飲改特飲就需另加HK$8。香蒜牛油雞翼 - 雞翼入口香脆,而內裏肉質嫩滑,充滿肉汁,絕不乾身,而且入口帶有牛油的甘香味道,加上蒜香味極濃,超級推介。 街坊碗仔翅 - 碗仔翅的味道和坊間小食店吃到的,簡直就是一模一樣,質地濃稀適中,而味道調得剛好,不會過鹹,跟餐送上的,中西合璧,感覺蠻有新意。街坊碗仔翅 - 碗仔翅的味道和坊間小食店吃到的,簡直就是一模一樣,質地濃稀適中,而味道調得剛好,不會過鹹,跟餐送上的,中西合璧,感覺蠻有新意。我與朋友各自點了牛扒及雞扒來吃吃,兩款都是以小柄鐵板形式送上。小柄鐵板烤BBQ雞扒

餐廳沒有非常華麗的裝修,但佔地挺大,整體感覺舒適。

小柄鐵板烤BBQ雞扒 - 雞扒挺厚身,大大塊的,由於雞扒早已用上味道帶酸的蕃茄蒜蓉燒汁調味,所以雞扒非常入味,口感雖然稱不上嫩滑,但就不會粗鞋,挺滋味的。

小柄鐵板烤紐西蘭肉眼牛扒 - 肉眼扒真的超好吃,我點的是7成熟,但仍然能保持牛扒的鮮味,而肉眼扒口感juicy, 牛肉味重,好好吃。而除了肉眼扒外,鐵板上還放了薯格,茄子及其他配菜,相比一般薯條配菜,顯得更有心思。

香蕉荷蘭班㦸 - 班㦸的造型非常有趣,看起來就像一隻大蘑菇,把班㦸切開再放進咀裏,除了帶有濃郁的牛油香及蛋香外,還感到班㦸的質感帶點煙韌,配上朱古力雪糕及香蕉片,令整個甜品變得更完全,讚。

餐廳是街坊蒸餾咖啡及奶茶,奶茶沒有什麼特別,不過,蒸餾咖啡卻有驚喜,咖啡味香濃醇純,味道不苦澀。

2017-05-21
午餐
  • 小柄鐵板烤BBQ雞扒
  • 香蒜牛油雞翼
  • 香蕉荷蘭班㦸
2017-05-23 435 瀏覽
於旺角通菜街附近,新開了一間以港式菜式及西方菜fushion的餐廳, 希望將港式的飲食文化發揚光大,好有創意!之前在網上看見不少關於這間餐廳的報道,最令我期待的是五香肉丁肉醬焗意粉,港西合壁,真係搞鬼得來又吸引味蕾!幾個朋友一起,點了二人套餐加一些小吃,傾下以前工作的苦與樂,真的人生一大享受。先來香港人無人不識的碗仔翅。此非一般的碗仔翅,有心地加入素鮑魚和素海參,口感整到一模一樣,好神奇。輕輕加入胡椒同醋,十足十在街邊食到的感覺,當然更加名貴啦!千島醬木瓜雞肉沙津,蔬菜加入千島醬好爽口又開胃。木瓜好清甜,雞肉感覺好似用了烤過的雞胸,好健康。龍蝦汁海鮮河粉龍蝦汁好濃,,味道唔假,又唔會太稀身。fushion河粉的感覺好香港味,因為河粉我細細個已經好鍾意創。初時都覺得會怪怪地,但又會好夾。河粉滑嘟嘟,好掛汁,咁的食法是一個新嘗試,好創新!我覺得可以試埋烏冬,又試下焗公仔麵主菜還有這個安格斯肉眼估唔到上枱後都好有驚喜,個肉七成熟完全掌握得到,好夠肉汁。只是簡單的調味已經好夠!肉質唔鞋,看來做了足夠的resting功夫,焦香的外表,半肥瘦的肉質,值九十九分!腸仔拼盤送飲品一流,腸仔煎得好香!不

先來香港人無人不識的碗仔翅。此非一般的碗仔翅,

主菜還有這個安格斯肉眼
估唔到上枱後都好有驚喜,個肉七成熟完全掌握得到,好夠肉汁。

腸仔拼盤
送飲品一流,腸仔煎得好香!不過薯蓉不太夠熱,如果熱一點就更好!

芝士焗西蘭花
新鮮焗起,拉絲是無法抗拒的。多芝士,每一啖都感受到芝士那份吸引力。

小店名物雞蛋仔甜品,加了我最愛的紫薯和吉士,雞蛋仔外脆內軟,做得好過好多小食店。不過重本加入紫薯同吉士可能會甜左少少,記得食啖雪糕中和下!

總括來說,這是一家有心的小店。無論裝潢,定餐具,到菜式的設計都好香港,令香港的街頭小食上到餐桌,運用少少創意就能登上大場面,真心讚好老闆的心思!如果有外國朋友黎香港,又唔想掃街可以同佢試下街坊cafe, 價錢都好街坊架
  • 香腸拼盤
  • 龍蝦汁海鮮河粉
2017-05-22 74 瀏覽
香蒜牛油雞翼用炸嘅方法去煮, 炸出來的皮薄,肉質鮮嫩多汁再放上特製嘅香蒜,蒜味十分濃郁。大蝦龍蝦汁炒河粉煮法是用西式方法去煮,大蝦龍蝦汁嘅味道簡直可以比美高級西餐廳,但與西餐廳的分別就是用河粉代替意大利麵,大蝦不是急凍貨而且分量很大。跟老闆聊天才知道原來用西式方法去煮河粉需要經過特別處理才能把河粉跟西式汁混合煮而且可以條條分明。值得一試,煮法十分特別烏龍拿鐵有很香的鳥龍荼味,不但只是香而且喝下去味道也很不錯,after taste 很甘甜,喜歡烏龍茶的朋友一定要試。當我想起你海洋藍的顏色很鮮艷很有夏日的感覺,女生一定很喜歡,當日天氣很熱,喝完真的透心涼。一個字'爽'呀!

2017-05-22 64 瀏覽
位於旺角的街坊Cafe,是最近一間新開的餐廳。今天和吃貨好友來到吃午餐,由於朋友大愛班戟,所以就帶她試試特別的荷蘭班戟。情歌王$48不知道喝什麼好,只好胡亂選擇一杯。情歌王,即港式西洋菜蜜藍碟花凍飲。雖我愛情零經驗,就飲杯甜甜的吧。tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕$58餐廳招牌甜品之一,我二話不說選擇一份。以一大個鍋呈上,份量十足吧。一底的雞蛋仔,吱上吉士醬,提拉米鮮忌廉和撒上可可粉,賣相好吸引阿旁邊更附上燒過綿花糖和曲奇雪糕,甜甜蜜蜜。建議要盡快吃雞蛋仔哦, 軟綿綿的雞蛋仔蛋香不太濃,提拉米穌味也是不太濃呢。香蕉荷蘭班戟$68最近大熱的,莫過於疏孚厘班戟,但其實荷蘭班戟也是好好吃呢荷蘭班戟呈鮮黃色彩,呈上時充滿蛋香,牛油味道也很濃。配以雲尼拉雪糕和香蕉,整體配合得宜,好好吃哦。冬陰公炸河粉$78
位於旺角的街坊Cafe,是最近一間新開的餐廳。

情歌王$48

tiramisu吉士雞蛋仔伴雪糕$58

香蕉荷蘭班戟$68

最近大熱的,莫過於疏孚厘班戟,但其實荷蘭班戟也是好好吃呢

冬陰公炸河粉$78
2017-05-20
2017-05-21 52 瀏覽
今日經過旺角見到這間"街坊cafe"餐牌內的食物配搭相當特別,而且種類繁多,一於入去試一試😊小柄鉄板烤紐西蘭肉眼牛扒 - 熱辣辣非常香口,叫了七成真的沒有過熟,牛扒味濃肉質嫰腍很juicy,高質數的扒真的不用任何汁只配少許海鹽味道就剛好👍🏻小柄鉄板烤美國有骨豬扒 - 一上枱見到竟然還有兩大塊😆豬扒不嚡有肉汁,而且豬味濃郁跟餐碗仔翅 - 餐湯是碗仔翅,未試過很特別😆碗仔翅真的有街頭風味,內有少許冬菇絲很香。Tiramisu 吉士法國西多士伴雪糕 - 味道不太像Tiramisu ,不過西多士炸得剛好配上綿花糖和雪糕一冷一暖吃得很過癮😜跟餐飲品 女神(青檸,百香果,芒果) - 原價$48跟餐真的很抵👏🏻👏🏻青檸味很清新,內還有芒果肉,很有夏日消暑感覺👍🏻跟餐飲品 一加一(芒果,菠蘿,藍碟花) -藍碟花真的很清香,味道淡淡不太甜,還少少西米有咬口😁
小柄鉄板烤紐西蘭肉眼牛扒

小柄鉄板烤美國有骨豬扒

跟餐  -  碗仔翅

Tiramisu  吉士法國西多士伴雪糕

跟餐飲品  -  女神

跟餐飯品  -    一加一

跟餐飲品 一加一(芒果,菠蘿,藍碟花) -
藍碟花真的很清香,味道淡淡不太甜,還少少西米有咬口😁

小柄鉄板烤紐西蘭肉眼牛扒
小柄鉄板烤美國有骨豬扒
跟餐飲品  -  女神
跟餐飯品  -    一加一
2017-05-19 72 瀏覽
自從搬左公司後,日日lunch都唔知食乜好,太多選擇反而唔知點揀好,突然醒起女人街呢邊多野食,亂入試下街坊Cafe同事叫左E餐,西蘭肉眼牛扒7成熟,嘩,好大塊, 底下有D薯格, 食左一舊, 好脆口又香口,切少少試下先,7成熟無燒得過火,入面仲係粉紅色,口感唔硬,加D燒汁令味道提升,同事話D伴菜好好味,特別係個豆角,連伴菜都唔馬虎,細食既同事竟然全部食清光街坊Cafe好多河粉,岩哂唔中意食飯既我,最中意卡邦尼汁, 所以叫左卡邦尼河粉對比肉眼扒之下,呢個好細碟,但每條河粉都被卡邦尼汁包住,有D芝士味,好好味,好飽真係好多卡邦尼汁黑咖啡好香,唔苦2個人食左$229
突然醒起女人街呢邊多野食,亂入試下街坊Cafe

同事叫左E餐,西蘭肉眼牛扒7成熟,
嘩,好大塊, 底下有D薯格, 食左一舊, 好脆口又香口,

同事話D伴菜好好味,特別係個豆角,連伴菜都唔馬虎,
細食既同事竟然全部食清光

街坊Cafe好多河粉,岩哂唔中意食飯既我,
最中意卡邦尼汁, 所以叫左卡邦尼河粉

對比肉眼扒之下,呢個好細碟,
但每條河粉都被卡邦尼汁包住,有D芝士味,好好味,好飽

真係好多卡邦尼汁

黑咖啡好香,唔苦

2個人食左$229
2017-05-19
$114.5 (午餐)
2017-05-19 65 瀏覽
Blue Monday仲要加埋落雨,真係Blue上加Blue喇,喱d咁ge日子,梗係要揾d好嘢食嚟調劑吓啦之前有同事試過旺角有間食創意菜式ge cafe,仲話好得,咁就要去試一試睇吓有幾得喇!可能係星期一ge關係,人唔算多,所以唔駛等位。menu上有好多創意菜式, 例如用西式方法處理中式食材, 例如卡邦尼亞沙河粉及五香肉丁焗肉醬意粉等等。亦有唔少傳統菜式,最後我哋揀咗幾個㕑師推介:皇牌極上龍蝦湯 ~ 龍蝦湯非常香滑,不論味度及濃稠都非常適中,本人超級喜歡,一試難忘😍😍大蝦墨魚汁意大利飯~如果用 fresh cream 嚟煮意大利飯會好漏,但佢地將燈籠椒切粒加埋入d飯度煮,感覺即刻唔同晒。烤美國肉眼牛扒餐~牛扒我哋叫咗七成熟,正正常常,口感啱啱好,唔會煮得過熟。 但要講一講跟餐ge碗仔翅,口感比較稀,同埋豉油味重咗d,相對之前ge食物稍為遜色。Cafe仲有好多特色甜品,但因為真係好飽已經食唔落。為有留返下次再去。👍

可能係星期一ge關係,人唔算多,所以唔駛等位。

亦有唔少傳統菜式,最後我哋揀咗幾個㕑師推介:

皇牌極上龍蝦湯 ~

😍😍

大蝦墨魚汁意大利飯~

烤美國肉眼牛扒餐~

牛扒我哋叫咗七成熟,正正常常,口感啱啱好,唔會煮得過熟。

• 大蝦墨魚汁意大利飯
  • 皇牌極上龍蝦湯
2017-05-17 149 瀏覽
今日同朋有出左旺角睇戲...之後行左陣街!準備醫下肚!又諗唔到食乜好!女人街果兩條街超多野食,就走去行下睇下有咩好食!行行下見到間野乾乾淨淨,又好似新裝修咁既!諗住坐得舒服d,食下tea傾下計!藍色梳化白色牆,好清新!呢到既侍應同廚師都係年輕人,餐廳都播衣家流行既歌!餐牌仲有甜品,不過我地無叫到我諗兩個粉都食飽我地!我地兩個叫左一杯熱情果藍蝶花既飲品,其他貪得意,因為藍藍地紫紫地色好靚,一個卡邦尼河粉,同埋龍蝦拉麵!(竟然有龍蝦食)!都係廚師推介架
呢到既侍應廚師都係年輕人,餐廳都播衣家流行既歌!

餐牌仲有甜品,不過我地無叫到我諗兩個粉都食飽我地!
換個他
卡邦那拉沙河粉
波士頓龍蝦極上龍蝦湯拉麵
換個他
卡邦那拉沙河粉
波士頓龍蝦極上龍蝦湯拉麵
2017-05-15 1065 瀏覽
同朋友行旺角想買波鞋 沿著通菜街慢慢睇下野 差不多去到尾近家樂商場 開始想食晚餐 竟然好多特色小店 每家都好吸引咁 最後大家都話食街坊cafe 入到cafe內人不算太多人 平均都係年青人同情侶們 我地四個坐近窗邊位 可以望到繁忙通菜街人來人往 但我地就舒舒服服嘆晚餐 龍蝦湯3-4人份量 原煲上好鬼靚賣相 味道先係重點 濃濃龍蝦香 還配上忌廉更滑 內裡係有龍蝦仔肉 色香味 烤美國肉眼扒 配料新鮮蕃茄仔茄子豆同薯格加埋肉眼扒一望顏色已令人胃口大開 揀肉眼係想較淋牛味重 order 7成 好似太熟 下次五成應該就perfect啦 扒中間少許粉紅色 跟黑椒汁 其實唔點也夠味 大蝦墨魚汁意大利飯 Risotto 兩大隻燒蝦夠彈牙 意大利飯軟綿令外加左甜椒粒芝士 好味呀 脆炸德國豬手 皮脆肉質較有咬口 要嚼內一點 味道入味帶點鹹香 街坊小食拼盤可以一次過試齊幾款小食 有粗薯條 炸洋蔥圈 牛油雞翼 蟹肉薯餅 同少許salad 樣樣都各有各好味 配埋個白芝士汁同食 更出色 阿華田吉士法國西多士伴雪糕 明明已經好滿足但比他們的甜品吸引 最後都要黎過完美結局 賣相已經好得 再加上唔會太甜 足足有成6塊西

龍蝦湯3-4人份量

脆炸德國豬手

皮脆肉質較有咬口 要嚼內一點 味道入味帶點鹹香

街坊小食拼盤

阿華田吉士法國西多士伴雪糕

明明已經好滿足但比他們的甜品吸引 最後都要黎過完美結局 賣相已經好得 再加上唔會太甜 足足有成6塊西多士 還有焗溶左既綿花糖 同雪糕 絕配

2017-05-15
2017-05-15 274 瀏覽
在旺角睇戲前在附近食野,穿插於女人街中,就這間吧。裝潢西式風格,電視不停播著K歌,以為去左唱KMenu 選擇多元化,更有fusion菜,而價錢是有平有貴。換個他 (熱情果藍蝶花) lunch set + $8飲品以歌詞為名,賣相有紫色同黃色好吸引~~至於味道就較甜,上面的西米就雪到一舊舊。芝士薯條 $48: 我選了紫菜味,另有七味粉、椒鹽選擇,質感相當香脆,至於芝士不會太多太膩而影響薯條的質感。公司三文治 $78因為有了三文魚價錢比較高,可惜三文魚不新鮮太腥了,幸好還有煙肉、蛋、火腿、芝士、蕃茄等配料,即點即製,夠熱好味。Lunch set 美國有骨豬扒 $68兩塊勁大豬扒夠誠意,還有茄子、蕃茄、肉豆的配菜,賣相幾吸引。豬扒入味但不算太腍身,以這價錢算抵食。
在旺角睇戲前在附近食野,穿插於女人街中,就這間吧。

裝潢西式風格,電視不停播著K歌,以為去左唱K

換個他 (熱情果藍蝶花) lunch set + $8
飲品以歌詞為名,賣相有紫色同黃色好吸引~~
至於味道就較甜,上面的西米就雪到一舊舊。

公司三文治 $78

Lunch set 美國有骨豬扒 $68
豬扒入味但不算太腍身,以這價錢算抵食。

午餐
2017-05-14 163 瀏覽
貴為美食天堂嘅香港,真係咩菜系都有得食,特別係旺角通菜街!每逢諗唔到食乜,好自然就會想去旺角通菜街行一轉,最緊要係咩啊?夠平丫嘛!今晚亦都唔例外,約咗好姊妹一齊去通菜街覓食,見到有一間叫「街坊」嘅餐廳(主要係食香港mix and match嘅fusion菜),好似幾得意咁,就揀呢間啦!一入餐廳,環境寬敞舒適,枱與枱之間嘅距離及空間感充足,唔會侷促!牆上掛咗英文拼音嘅「街坊」招牌,揉合中西元素嘅裝飾大大加強店舖fusion嘅形象!一打開餐牌,有選擇困難症嘅我好開心見到menu有set dinner! 最後我揀咗個晚餐A!同一般餐廳有啲唔同,佢嘅餐湯竟然係一碗碗仔翅,而唔係紅湯或者白湯!配搭有驚喜!味道方面就不過不失,同普通碗仔翅差唔多!主菜係香草醬蜆肉扁意粉$88,上枱超大份!香草醬混合左橄欖油,食落感覺清新!扁意粉入面亦都有冬菇、甜椒同蜆,分量一啲都唔吝嗇,蜆肉大粒鮮甜亦冇沙,讚!除咗set dinner之外,我哋仲叫咗個芝士脆香雞翼$58!相對起個set dinner,呢個小食就比較貴啲,份量亦都唔多,一盒得四隻! 味到方面,雞翼炸到脆卜卜,芝士份量適中,食落唔會太膩,雞翼上嘅海苔味

碗仔翅

芝士脆香雞翼
! 味到方面,雞翼炸到脆卜卜
,芝士份量適中,食落唔會太膩,雞翼上嘅海苔味道亦都唔係話好突出,我諗海苔只係裝飾嘅作用!
我的宣言
由於餐飲套餐加$8就可以叫藍碟花系列野飲,最後我就叫咗個「我的宣言」
。呢款飲品本來係白桃加玫瑰,但經過mix and match之後,飲落就似乳酸
,味道唔會太甜!
整體嚟講,呢間cafe嘅食物配搭新鮮,環境舒適,服務亦都唔錯,但相較其他通菜街嘅餐廳,價錢係會貴啲,抵唔抵食就見仁見智啦!
2017-05-04
芝士脆香雞翼
我的宣言
2017-05-14 92 瀏覽
o係旺角行完街就搵下食咩好 la誤打誤撞去 o左間又新潮又好 local ge cafe~d 位唔係隔得好開, 但都幾好坐依度連介紹 o野飲都搞鬼過人上面 o個杯 "動地驚天愛戀過" 太激動 la我揀 o左呢杯叫我的宣言係有白桃同玫瑰 ge 藍蝶花飲品個杯仲有 d 星星, 好夢幻 ar碗仔翅依種街頭食物本身就係仿翅依度將佢再進一步, 加多 o左素鮑魚同素海參!個素鮑魚外形真係好似呢 香蒜牛油雞翼望落就平實 d不過都好好食, 整得好香口~肉眼扒都幾大塊五成熟 o岩o岩好, 肉質好嫩甜品梗係要試下本地特色 ge 雞蛋仔 la上面 o個 d 係 custard, 甜甜 o地fusion 得幾好食
o係旺角行完街就搵下食咩好 la
誤打誤撞去 o左間又新潮又好 local ge cafe~
d 位唔係隔得好開, 但都幾好坐
依度連介紹 o野飲都搞鬼過人

上面 o個杯 "動地驚天愛戀過" 太激動 la

我揀 o左呢杯叫我的宣言
係有白桃同玫瑰 ge 藍蝶花飲品
個杯仲有 d 星星, 好夢幻 ar

碗仔翅依種街頭食物本身就係仿翅
依度將佢再進一步, 加多 o左素鮑魚同素海參!
個素鮑魚外形真係好似呢

香蒜牛油雞翼望落就平實 d
不過都好好食, 整得好香口~

肉眼扒都幾大塊
五成熟 o岩o岩好, 肉質好嫩

甜品梗係要試下本地特色 ge 雞蛋仔 la
上面 o個 d 係 custard, 甜甜 o地
fusion 得幾好食

2017-05-14 435 瀏覽
女人街兩旁不嬲都好多嘢食呢間餐廳有個地道嘅名叫街坊 cafe但其實啲嘢又幾新派喎因為朋友就係見到有啲得意甜品先入嚟openrice 度見到啲人食素鮑魚嘅相都幾特別所以最後揀咗個二人餐,乜都有啲唔駛煩【芒果素海參沙律】呢個配搭嘅沙律我真係前所未見 😂素海參切咗一片片個樣反而有啲似螺片食落爽爽哋帶甜,用嚟整沙律又 ok 喎加埋個 grill 咗嘅芒果,酸酸甜甜都幾開胃【街坊皇牌素鮑魚碗仔翅窩】我就係想食呢個喇!平時啲餐湯係紅湯白湯南瓜湯呢度有「鮑參翅肚」比你嘆 😂 好豪華個素海參口感同頭先一樣,但就咸咸哋素鮑魚少少彈牙,微微有啲甜味係「溏心鮑魚」嚟㗎 😂【波士頓龍蝦芝士龍蝦飯】賣相又係好有氣勢個 risotto 整得唔錯,個 source 龍蝦味濃郁【美國特級肉眼牛扒】食得出牛扒質素幾靚,唔係 cheap 扒唔點汁都夠牛味伴碟港式 style,但係新鮮茄子索咗啲肉汁仲好好味𠻹【Tiramisu 吉士雞蛋仔伴雪糕】終於到朋友期待已久嘅甜品 😂整得好靚!而且都幾大份估唔到 tiramisu 原來同雞蛋仔都夾到㗎喎加埋雪糕同綿花糖真係好豐富【戀愛大過天】我杯飲品係玫瑰花加士多啤梨個組合好少女味,

女人街兩旁不嬲都好多嘢食
呢間餐廳有個地道嘅名叫街坊 cafe
但其實啲嘢又幾新派喎
因為朋友就係見到有啲得意甜品先入嚟

openrice 度見到啲人食素鮑魚嘅相都幾特別
所以最後揀咗個二人餐,乜都有啲唔駛煩

【芒果素海參沙律】
呢個配搭嘅沙律我真係前所未見 😂
素海參切咗一片片個樣反而有啲似螺片
食落爽爽哋帶甜,用嚟整沙律又 ok 喎
加埋個 grill 咗嘅芒果,酸酸甜甜都幾開胃

【街坊皇牌素鮑魚碗仔翅窩】
我就係想食呢個喇!
平時啲餐湯係紅湯白湯南瓜湯
呢度有「鮑參翅肚」比你嘆 😂 好豪華
個素海參口感同頭先一樣,但就咸咸哋
素鮑魚少少彈牙,微微有啲甜味
係「溏心鮑魚」嚟㗎 😂

【波士頓龍蝦芝士龍蝦飯】
賣相又係好有氣勢
個 risotto 整得唔錯,個 source 龍蝦味濃郁

【美國特級肉眼牛扒】
食得出牛扒質素幾靚,唔係 cheap 扒
唔點汁都夠牛味
伴碟港式 style,但係新鮮
茄子索咗啲肉汁仲好好味𠻹

【Tiramisu 吉士雞蛋仔伴雪糕】
終於到朋友期待已久嘅甜品 😂
整得好靚!而且都幾大份
估唔到 tiramisu 原來同雞蛋仔都夾到㗎喎
加埋雪糕同綿花糖真係好豐富

【戀愛大過天】
我杯飲品係玫瑰花加士多啤梨
個組合好少女味,飲落都幾好味
有果香得嚟都有少少玫瑰味

整體嚟講都幾好,啲 fusion 好有香港特色
有 gimmick 得嚟都幾好食
我好怕嗰啲真係得相機食嘅嘢食
價錢又唔係貴,值得支持 👍🏻
  • 街坊皇牌素鮑魚碗仔翅窩
  • 波士頓龍蝦芝士龍蝦飯
  • 戀愛大過天
2017-05-12 162 瀏覽
3點半。。。當然想食個下午茶 。。。 hea 吓行行吓女人街發現有間餐廳 。。。 一見到個名就吸引左 。。。 "街坊 cafe"餐廳環境不錯 。。。 仲播緊本地歌手嘅歌 。。 nice 下午茶 menu 都幾多選擇 。。 但我唔係太餓, 所以只 order 左個 Salmon Caesar Salad + Ice Tea 。。。 賣相不錯, 味道正啊!我最鐘意係隻飲品杯 。。。 Today is a Fruit Day !!! 但我就覺得係 Happy Day 💟我會再嚟食 。。 因為 menu 太多選擇啦!
3點半。。。當然想食個下午茶
。。。 hea 吓
餐廳環境不錯 。。。 仲播緊本地歌手嘅歌 。。 nice

我會再嚟食 。。 因為 menu 太多選擇啦!

今天老婆仔表示突然想買鞋所以放工後就一起去旺角逛街再隨意尋找美食在通菜街裡有很多較難發現的特色餐廳本來看到一間有點文青味道的餐廳不過因為沒有看中適合食物就選擇了附近的這間餐廳本來覺得叫街坊CAFE這名字有點奇怪不過看到菜單才發現原來是中西混合的菜式有非常地道的香港美食也有西餐CAFE常見的食物而且這裡環境感覺很舒適很開揚寬敞的感覺我們最終決定點了份308元的二人晚餐先來的是街坊素鮑參碗仔翅窩一般晚餐都是配紅湯白湯這裡配的竟是碗仔翅窩非常很特色而且重點是碗仔翅窩很濃味感覺真材實料雖然用的是素鮑但也非常有口感再來是千島醬木瓜雞肉沙律這個前菜就偏西餐風不過略縑醬汁不多對於愛重口味的我們有點不足還好雞肉整作得很香整體來說也算可以之後是龍蝦汁海鮮河粉龍蝦汁一般配天使麵或意粉這裡竟然配上河粉而且還意外地夾本來覺得這製法就像在家中不剩餘的食物炒成一碟不過吃到那濃烈的龍蝦汁還有眾多鮮味十足的海鮮就知道這是經過用心製作最來就是燒美國肉眼扒單看這份量在其他餐廳吃應該需要$308以上但這裡竟然整份二人晚餐只是$308感覺很超值肉眼扒製作得也很不錯雖然肉質偏韌但醬汁和入味的醃製搭救加上配菜也很豐富實在值得一試
今天老婆仔表示突然想買鞋
所以放工後就一起去旺角逛街