2021-12-25 35 瀏覽
今次第一次嚟,朋友話這間的生蠔抵食又好食,不過我今日唔打算食蠔,我食set lunch,因為仲要趕住去做嘢。今日set lunch我鐡板大蝦伴魚柳薯菜、熱檸茶,餐湯唔知係乜湯,不過幾好味,塊麵包好香香菜味,鬆軟,好正👍🏻主菜👉🏻鐡板大蝦伴魚柳薯菜、黑椒汁大蝦其實只係中蝦咁大,味道只係咸咸地,肉地係硬,因為油炸所以有啲油。魚柳肉好軟,冇乜味,只係靠點黑椒汁帶返啲味出嚟,黑椒汁好咸冇乜黑椒味。薯菜係炸薯角+椰菜,炸薯角好味不過得幾粒。椰菜唔掂,好淋⋯太淋😟熱檸茶一嚟到我真係唔知點講!!有barcode!!😨首先,個檸檬係咪開箱後冇洗過直接切片用?!咁即係⋯唔通要同自己講出街食嘢就預咗污糟?!我同侍應講,她都好好即刻換過一杯。甜品係朱古力蛋糕仔,不過食咗唔記得影相😅整體可以唔再去都冇損失,不過我都會比次機會佢,下次再嚟。

主菜👉🏻鐡板大蝦伴魚柳薯菜、黑椒汁

甜品係朱古力蛋糕仔,不過食咗唔記得影相😅

整體可以唔再去都冇損失,不過我都會比次機會佢,下次再嚟。
2021-12-20
2021-12-18 19 瀏覽
收工約咗朋友食晚飯,傾吓計,呢條街都好多嘢食,我經常都會喺呢度附近食下嘢,經過蠔站望見突然間又想食,咁就入去坐低食嘢😋——————————🟠生蠔🦪:新鮮即開生蠔🦪都只係10元一隻,認真扺食,而且仲係好新鮮好鮮甜👍—————————🟣白酒香蒜辣椒蜆肉意粉🍝:白酒的清香,蜆肉鮮甜、香蒜辣椒🌶️的惹味,意粉🍝軟硬度適中的口感👍————————-🟤PIZZA—蠔站至尊:足料的好味道、足料的份量、足料的香脆、足料的滋味⋯⋯—————————-新鮮生蠔平靚正⋯意粉PIZZA伴睌餐😋其實開心🥳簡單就在你身邊..。食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰———————-

——————————
🟠生蠔🦪:

—————————
🟣白酒香蒜辣椒蜆肉意粉🍝:

————————-
🟤PIZZA—蠔站至尊:
足料的好味道、足料的份量、足料的香脆、足料的滋味⋯⋯

—————————-
新鮮生蠔平靚正⋯意粉PIZZA伴睌餐😋
其實開心🥳簡單就在你身邊..。
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰———————-

2021-12-18 25 瀏覽
係香港搵專門食蠔既餐廳其實係十分之少周圍捐窿捐罅 比我發現到係天后呢間食蠔(不過提下大家最好book位 因為餐廳成日都好full)Menu都多豐富多選擇,有個10蚊一隻蠔set必叫!!!!)店員全部都好熱情同好Nice 會根據客人嘅口味作出推介,而其中一款係怪獸 海水味完全可以接受,口感豐富,肉質鮮甜 食完一隻要encore 食生蠔嘅禮儀,食完要反轉(店員教的平時其他餐廳都無講過)食生蠔當然唔少得配白酒 我就鍾無chardonnayMeatball🍡爽口彈牙好夠味 唔似有啲咬落去會散Crab Cake 配合魚子醬 完全係味覺享受 有小驚訝切開係成舊蟹肉,無加麵粉蜆肉扁意粉🍝 少少辣,而蜆又多又大隻 好好食,份量夠兩位share最後,食完好滿足下次會再去,店員服務好好,等餐又唔耐,環境又舒服😌
係香港搵專門食蠔既餐廳其實係十分之少
周圍捐窿捐罅 比我發現到係天后呢間食蠔
(不過提下大家最好book位 因為餐廳成日都好full)

食生蠔嘅禮儀,食完要反轉(店員教的
平時其他餐廳都無講過)

食生蠔當然唔少得配白酒 我就鍾無chardonnay

Meatball🍡爽口彈牙好夠味 唔似有啲咬落去會散

Crab Cake 配合魚子醬 完全係味覺享受

有小驚訝切開係成舊蟹肉,無加麵粉

2021-12-16
  • 生蠔
  • Crab  cake
2021-12-14 14 瀏覽
話說前排係天后做完gym比個buddy捉左去食蠔今次要介紹既係 - Oyster Station天后呢個店係新開既食物個方面 今次點左:- 赤貝- 蠔- Iberico ham with melon- 黃金軟殼蟹長通粉- 西班牙海鮮飯重點推介:呢到蠔站更係要食下生蠔啦今次我地點左兩打$10蠔佢係愛爾蘭既Harty食落佢個味道清甜 同埋海水味濃(老實講 $10隻都幾抵)@oysterstationhkLocation: Tin HauPrice (10 is expensive): 6/10Environment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
話說前排係天后做完gym

呢到蠔站更係要食下生蠔啦
今次我地點左兩打$10蠔
佢係愛爾蘭既Harty
食落佢個味道清甜 同埋海水味濃
(老實講 $10隻都幾抵)

@oysterstationhk
Location: Tin Hau
Price (10 is expensive): 6/10
Yummy (10 is delicious): 7/10
2021-12-13 525 瀏覽
每次經過木星街見到Oyster Station都想入去食吓蠔嘆一下,今晚終於可以約埋朋友來。餐廳裝修簡潔光猛, 整齊乾淨,座位舒適。牆上list左15款不同國家的生蠔,方便客人order餐廳除了主打生蠔外,還有小食,頭盤, 海鮮拼盤,Pasta, Risotto, Pizza, Main Course, 甜品和飲品, 選擇頗多Fine De Claire 生蠔特價$120十二隻~鮮甜嫩滑,較爽口,海水味好濃郁,$10一隻真係好超值,只限堂食。卡邦尼意粉$128~配料有煙肉,番荽,洋葱,大量的芝士,仲有一隻温泉蛋,芝士味超濃,十分滋味。天使麵比較幼身,沾滿醬汁也不會太腻,正!松露野菌pizza$168~餅底好薄好脆,有大量雜菌, 大量芝士碎,再配上香濃的黑松露醬,非常惹味可口。

餐廳裝修簡潔光猛, 整齊乾淨,座位舒適。

牆上list左15款不同國家的生蠔,方便客人order

天使麵比較幼身,沾滿醬汁也不會太腻,正!

2021-11-12
  • 野菌黑松露pizza
  • 卡邦尼意粉
2021-12-11 15 瀏覽
Service & Customer Care:We arrived at 5pm, were able to be seated right away. Seemed to be at approx. 10% capacity. The waitress was helpful and attentive, introduced a selection of oysters while explaining its origins and flavour/texture profile. During the course of the meal, music bellowed with a concuction of genres including 80's pop and R&B giving a sense we were in a bar more than a restaurant. Interesting ambience. Oysters:With the waitress' recommendation, we ordered a juciy selection
Service & Customer Care:

Oysters:
With the waitress' recommendation, we ordered a juciy selection; Pacific Rock (US) small body with a very mild flavour, a nice start. Then onto the American Pearls (US) meaty and creamy with a hint of sweet savoury, this was our flavourite, Rosa (Spain) creamy and carries a slightly bolder flavour and texture than the US ones. Very fresh and overall enjoyable.

In addition to the 'premium' oyster selection that was on offer, Oyster Station has an excellent array of oysters pticed at $10 each on offer, bargain! Normally these would be fresh from Ireland. Today we were offered Fine de Claire (FR) the smallest grade of course, still very fresh, however on the savoury briney side bringing out the natural flavours of the sea. Overall 8/10

In addition, we ordered the Tom Yum Seafood linguine, a dish we enjoyed. Pasta came al dente tossed in a light creamy Tom Yum sauce infused with mussels (likely fresh frozen), clam meat and relatively fresh prawns. 7/10

Chicken wings. Nothing to rave about, edible, could have been crispier. I'd probably opt for a different snack the next time round. 5/10
2021-12-06 17 瀏覽
有個熱愛生蠔既另一半, 就係無論咩時候都想食!OYSTER STATION成日做$10 生蠔應該冇人唔知, 以細蠔, 隨便食黎講, 質素都唔差。 當然唔同分店都有唔同啦, 反正我係幾鍾意天后呢間~~冷盤點左佢地一個OYSTER PROMOTION $120/ 6 隻, 會比較大隻同埋有3款每樣2隻另外叫左$10 生蠔半打$10蠔都OK, 幾有海水味, 細隻不過肉肥另外$120個款, 可能TEA TIME比較少人點, D蠔好~凍, 再暖番少少應該會更有味XD不過3款蠔係各有特色, 肉都比$10個款大D, 唔錯!秋葵冷盤好食, 本身好鍾意秋葵, 呢到係好爽口, 完美地冰鎮左, 好好食!!最後點左一個白酒香蒜辣椒蜆肉意粉, 份量唔多, 女仔岩岩好, 調味都做得好好, 唔會有D特別重味, 主角蜆都好肥, 好鮮
有個熱愛生蠔既另一半, 就係無論咩時候都想食!

另外叫左$10 生蠔半打
$10蠔都OK, 幾有海水味, 細隻不過肉肥
不過3款蠔係各有特色, 肉都比$10個款大D, 唔錯!

秋葵冷盤

2021-12-01 28 瀏覽
去咗天后食呢一間食生蠔嘅吧小店嘅風格同裝修都令人覺得舒服佢都算幾多人嚟食睇嚟都係一間幾熱門嘅餐廳見到佢做緊一隻生蠔$10嘅優惠即刻嗌左半打生蠔都好大隻而且好新鮮連埋佢啲鹹鹹地嘅汁加幾滴檸檬汁一齊食真係食到生蠔嘅鮮甜同平時去食buffet嗰啲Hea野好唔同我哋叫咗個蘑菇湯飲蘑菇味好濃郁亦都好creamy蒜蓉包亦都好香係新鮮烤既🤤✨但其實最令人驚喜嘅係呢一個酥皮龍蝦意粉估唔到佢隻龍蝦真係咁大隻仲要起晒所有嘅肉出嚟食落係零難度啊同埋個酥皮真係好香賣相又好靚龍蝦汁味好濃完全係酒店質素✨✨✨✨埋單四百幾蚊感覺良好,值回票價而且而家餐廳未申請到酒牌可以帶自己嘅酒我當日知道之後都係附近買咗支,非常方便🤪
去咗天后食呢一間食生蠔嘅吧

同埋個酥皮真係好香
賣相又好靚
龍蝦汁味好濃
完全係酒店質素✨✨✨✨
埋單四百幾蚊感覺良好,值回票價
而且而家餐廳未申請到酒牌
可以帶自己嘅酒
我當日知道之後都係附近買咗支,非常方便🤪
2021-11-27 533 瀏覽
oyster station之前我去開大角咀店…因為有$10任叫生蠔…加上其他野食都唔錯。今次黎開天后…知道呢度都開左分店…又過黎試下先呢度地方唔太大…不過感覺比大角咀店光猛。見到蠔bar仔蠔唔多…因為檯檯都叫…聽到佢地食完又再叫…因為$10蠔真係好味又抵食。要讚下呢度店員好細心…因為餐廳入面都有幾檯客好多人…所以安排出少少既地方坐…咁就無咁嘈。今日店員話$10蠔係黎自紐西蘭…咁就叫半打試試…再望下餐牌…見到今晚仲有個生蠔set特價…包左8款唔同品種生蠔再加杯野飲都係$199。仲可以加$30將Gillardeau轉做零號…見幾抵又叫埋今晚個set有pacific rockmiyagiIrish premiumScotlandZealand pearlarousagillardeau先講下$10紐西蘭蠔…雖然就細少少…不過好新鮮…質感結實…唔錯個set d 蠔都好好味…我試左miyagi…好鮮甜…同pacific rock…好重海水同礦物味…正…其他俾朋友仔食哂。佢都大讚加$30轉零號gillardeau好抵…食完生蠔…就再點左炸雞翼同軟殼蟹扁意粉炸雞翼即叫即炸…新鮮熱辣…外脆肉嫩。配

今晚個set有

Zealand pearl
arousa
gillardeau

食完生蠔…就再點左炸雞翼同軟殼蟹扁意粉

炸雞翼即叫即炸…新鮮熱辣…外脆肉嫩。配左個泰式醬汁。不過唔點汁都好好味

到個軟殼蟹意粉…俾足一隻軟殼蟹…都係即炸。好香口…而扁意粉都煮得好al dente。個sauce加入左鹹蛋黃…又creamy又香…好好味

食完真係好飽…

如果你鍾意食蠔的話…呢度d蠔一定啱你。豐儉由人。其他野食都唔錯…如果去開天后又想食蠔…呢度係一個唔錯既選擇

• 炸雞翼
  • $10生蠔
2021-11-26 39 瀏覽
最近想去食蠔,朋友介紹我去呢間係炮台山嘅oyster station, 仲有其他分店,但我地就揀左最就腳嘅。我地Lunch時間去,食蠔之餘可以食埋呢度既lunch set!首先我地點左$120/6 隻嘅生蠔,做緊promotion真係好抵食,分別有pacific rock, Irish premium & Scotland. 美國嘅pacific rock 好大隻,啖啖肉好juicy, 而後兩隻就比較重海水味,比較咸,另外我地點多半打生蠔(Dooriel creek), 每隻$10 咋!心心眼!食完蠔我地點左兩個lunch set, 選了鐵板雞扒同雜扒(分別係$88、$98)份量都好多,好有懷舊冰室嘅感覺,味道唔錯,跟餐有餐湯、野飲同埋甜品。呢度食蠔真係超正,價錢合理,我地下次一定要再黎!
呢度食蠔真係超正,價錢合理,我地下次一定要再黎!
2021-11-24 38 瀏覽
$10/隻真係無投訴即開夠新鮮👍今日係法國蠔,雖然係細細隻,但都算係重海水味,有蠔味,絕對係高性價比🤨午市有lunch set,款式唔多,勝在都幾平,百零蚊就有交易,有餐包+餐湯+主食+甜品+餐茶熱食味道正正常常,中規中矩,lunch黎講都算掋食。
$10/隻真係無投訴

熱食味道正正常常,中規中矩,lunch黎講都算掋食。
法國生蠔
卡邦尼意粉
法國生蠔
卡邦尼意粉
  • 生蠔
2021-11-13 35 瀏覽
今日去左朋友屋企玩,之後去天后附近一間餐廳食晚餐。 佢帶我黎位於木星街既「Oyster Station」 蠔站🦪歎生蠔。 -餐廳環境寛躺整潔,坐位舒適。餐牌選擇款色吸引,價錢亦合理😝 食物有水準,值得推薦🥳-♥️生蠔🦪❗️$10 隻生蠔 ❗️超級抵是日精選款式是法國Prat Ar Coum 我們前後點了共一打😋 這款生蠔海水味濃;蠔味夠濃之餘,蠔肉偏爽脆,帶子位鮮甜。吃罷鮮甜的餘韻縈繞口中。-♥️凱撒沙律配香煎雞胸沙律菜嫩綠爽脆,雞胸煎得邊位金黃香口,肉質嫩口。 醬汁份量恰到好處,清新開胃。-♥️自家製焗蟹餅 真材實料•純用蟹肉製成! 薄薄的外層金黃脆口不油膩。 一切開有著澎湃的蟹肉,令人涶涏。每一口都是啖啖鮮甜蟹肉,當中還加入青椒粒、黑魚子提昇口味。 -♥️荷蘭大菇配黑松露野菌意大利飯 一向很喜愛Risotto, 其細小呈隋圓形狀的米粒煙韌有咬口;松露味香濃,磨菇🍄份量多。 大啡菇juicy , 加了芝士烤焗,更添香口。
餐廳環境寛躺整潔,坐位舒適。餐牌選擇款色吸引,價錢亦合理😝
食物有水準,值得推薦🥳
♥️生蠔🦪

❗️$10 隻生蠔 ❗️超級抵
是日精選款式是法國Prat Ar Coum
♥️凱撒沙律配香煎雞胸

♥️自家製焗蟹餅

真材實料•純用蟹肉製成!
♥️荷蘭大菇配黑松露野菌意大利飯

2021-10-29 54 瀏覽
之前朋友介紹呢間生蠔放題好正,結論真係好正!🤣新店開張做緊10蚊隻即開新鮮生蠔,是晚精選係法國生蠔prat ar cum,海水味較濃,我地總共叫左30隻,完全係令人食到唔想停,每啖加啲檸檬汁,一啖吸落口,正到爆炸主菜我地叫左香蒜蜆肉辣扁意粉,炒得有鑊氣得黎又唔會太乾,蜆肉非常大隻而且juicy,辣汁惹味,加埋配料一齊炒好香。仲有檸檬柚子香煎比目魚,第一次食原條比目魚,外皮煮得十分香脆,加埋粗鹽調味好好食,比目魚非常滑嫩。辣肉腸薄餅必定要提,我好中意佢個crust係薄脆,辣肉腸同芝士份量十足仲有拉芝效果,茄汁分佈平均👍最後叫多個風乾火腿配哈蜜瓜,呢隻火腿入口較鹹香同硬身,同pramaham完全唔同口感,哈蜜瓜爽身又清甜,唔包火腿都已經好好食😂
之前朋友介紹呢間生蠔放題好正,結論真係好正!🤣

2021-10-11 104 瀏覽
位於天后的木星街,又有好野食, 為這條寧靜小巷爭添人氣. 蠔站, 故名思意主打就是食蠔, 生蠔當然就是主角. 職員親切有禮, 同我地推介各樣店舗美食. 款式好多都非常吸引, 花多眼亂。 最後我地揀左- - $10/隻生蠔有乜野理由你拒絕食呢. 唔好睇佢咁平, 食落質素都唔錯, 海水呼濃, 爽口鮮味. 風乾火腿配哈蜜瓜, 火腿咸香配上蜜瓜清甜 香辣炸雞, 酥脆可口, 肉汁嫩滑。 蠔站至尊PIZZA, 配料有香腸, 水牛芝士, 青紅椒等, 餡料非常豐富。
2021-10-04 123 瀏覽
今日好想食蠔,所以來咗啱啱新開既 Oyster Station 食好抵食既 10蚊生蠔🥢12 隻Saldana Bay 生蠔 (12 x $10) $120 - 生蠔不會好細隻,新鮮,爽甜,淡淡的海水味 $10 呢個價,真係好抵食另外,再叫了🥢生蠔半打 (6 x $20) $120 - 每日的款式都不一樣 ,我揀咗呢6 隻 - 2 隻Garbhann 肉質比較creamy,味道鮮甜- 2 隻Scotland (M) 這款我推介,蠔肉豐滿,帶子位好甜- 2 隻Tasmanian 這款有濃濃海水味和礦物味,肉質creamy再來,我同朋友點了兩個午餐🥢精選餐湯 (x 2)🥢吉列豬扒全日早餐 ($168) 🥢香煎鵝肝美國肉眼扒紅酒燒汁 ($198) - 肉眼扒要了五成熟,煎得不錯🥢即磨咖啡 (另加$10)🥢甜品

12 隻Saldana Bay 生蠔

生蠔半打

- 2 隻Garbhann 肉質比較creamy,味道鮮甜
Garbhann

Scotland (M)

Tasmanian

再來,我同朋友點了兩個午餐
🥢精選餐湯 (x 2)
精選餐湯

🥢吉列豬扒全日早餐 ($168)
吉列豬扒全日早餐

香煎鵝肝美國肉眼扒紅酒燒汁

🥢即磨咖啡 (另加$10)
即磨咖啡

🥢甜品
甜品

12 隻Saldana Bay 生蠔
生蠔半打
Scotland (M)
香煎鵝肝美國肉眼扒紅酒燒汁