2023-03-15 1075 瀏覽
《白色情人節大餐》Honey 鍾意食生蠔🦪今次想轉轉新意,唔去酒店食自助餐,專登去食一間海鮮餐廳😗叫咗一打生蠔🦪由四五點鐘方向開始:1️⃣Tia Maraa Pearl:係愛爾蘭東南部既生蠔,帶榛子果仁既口感,味道相對清新。2️⃣Cocollos:蠔味夠濃,帶子位好甜,有強烈既回甘,細膩既口感3️⃣Josephine:這隻個人比較鍾意,呢款生蠔海水味適中,入口清甜,蠔味香濃& 有層次感。4️⃣Speciales de claire:呢隻係來至法國馬。殼比較,所以內含更多既肉。 果肉質地較硬,口感濃郁,甜味同鹽 匹配。5️⃣Gillardeau:呢隻都比較鍾意,店員介紹呢隻係要經過至少4年以上,由唔同海域既純淨海水洗禮,所以Gillardeau既味道細膩,而且充滿海洋氣息既口感。6️⃣Belon:呢隻既外形同味道同其他生蠔品種好唔同。外形圓而扁,味道有强烈的海水味和銅味,亦有甜味同果仁香,口感爽脆。加拿大海膽:係成板海膽😌連同紫菜一齊黎食真係好正。法國藍🦐:法國藍蝦是一種來自大西洋的海鮮,肉質非常美味,有濃郁的海洋風味和柔軟的質地。🍝龍蝦忌廉意粉:有龍蝦肉、忌廉、白酒、蒜末、洋蔥、香草等調味料烹製而成。龍蝦肉質
《白色情人節大餐》
由四五點鐘方向開始:

加拿大海膽:係成板海膽😌連同紫菜一齊黎食真係好正。

🍝龍蝦忌廉意粉:有龍蝦肉、忌廉、白酒、蒜末、洋蔥、香草等調味料烹製而成。龍蝦肉質鮮美,口感結實,而忌廉既加入就令到整道菜肴更加香濃醇厚,滋味十足😃

🥘白酒煮青口湯: 以新鮮既青口為主料,再左適量既白酒、薑片、蒜末、鮮香菜等調味料煮成,好香!青口有豐富蛋白質和維生素的貝類食物,口感鮮美,清爽可口,係食完凍冰冰既生蠔既好選擇~!

情人節
  • 燴龍蝦忌廉意粉
  • 生蠔
2023-03-10 54 瀏覽
食生蠔梗係要搵個志同道合嘅朋友一齊食先夠開心啦🤭我搵咗個出咗名係蠔控嘅朋友去咗呢間位於天后嘅「蠔灣」食新鮮生蠔🦪我哋揀咗三款唔同嘅法國蠔🤤🦪Tia Maraa Pearl 蠔身比較細,但每隻都充滿住濃郁嘅海水味😍店員話將帶子粒連埋一齊食,帶子會更加鮮甜🦪Cocollos no.2 呢款入口清爽帶甜,蠔味濃郁,有淡淡嘅堅果香氣🦪Belon 0000 肉質厚實,蠔味重,味道帶輕微金屬味除咗生蠔仲叫咗幾款刺身北海道活赤貝,北海道帶子粒,紐西蘭刀貝蜆,即開嘅活赤貝刺身,食落肉質更爽厚,味道鮮甜,紐西蘭刀貝蜆,蜆肉體積比普通蜆大幾倍,嫩滑爽口,帶有啖啖嘅海洋味🥄清酒蒜蓉煮活蜆湯淨係聞已經覺得好香好吸引,活蜆大隻厚肉😋鮮甜彈牙,湯底好香清酒同蒜蓉味,再加上蜆嘅鮮味,鮮味十足🍝龍蝦忌廉意粉龍蝦鮮甜肉質彈牙,仲有甘香嘅龍蝦膏,意粉軟硬度適中,醬汁好creamy
食新鮮生蠔🦪我哋揀咗三款唔同嘅法國蠔🤤

🦪Tia Maraa Pearl

🦪Cocollos no.2
呢款入口清爽帶甜,蠔味濃郁,有淡淡嘅堅果香氣

🦪Belon 0000
肉質厚實,蠔味重,味道帶輕微金屬味

除咗生蠔仲叫咗幾款刺身

🥄清酒蒜蓉煮活蜆湯

🍝龍蝦忌廉意粉
以想不到在天后的小巷木星街裡頭有一間即開新鮮蠔的專門店🦪餐廳的環境低調溫馨🕯️店員也十分熱情及有禮貌💁🏻‍♀️令我更期待品嚐這頓海鮮晚餐🍽️𝙈𝙖𝙠𝙚 𝙔𝙤𝙪𝙧 𝙊𝙬𝙣 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧客人可以按自己喜好挑選各款生蠔及海鮮作拼盤彈性十分高 同時能滿足愛新鮮感的我🙈🇫🇷生蠔由淡至濃味的生蠔已從順時針方向擺盤職員更指導如何用叉切斷帶子位十分貼心🫶🏻𝒯𝒾𝒶 𝑀𝒶𝓇𝒶𝒶 𝒫𝑒𝒶𝓇𝓁口感較爽滑清新海水味較少味道最容易令人接受𝒥𝑜𝓈𝑒𝓅𝒽𝒾𝓃𝑒味道清甜入口具彈性 肉質較堅挺𝒞𝑜𝒸𝑜𝓁𝓁𝑜𝓈 - 𝒩𝑜. 𝟢最重量級的生蠔No.0 指超過150克海水鹹味最重🌊味道清新甘甜肉質十分飽滿細膩𝒯𝒶𝓇𝒷𝑜𝓊𝓇𝒾𝑒𝒸𝒽 𝒪𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇 (𝒫𝒾𝓃𝓀𝓎) 𝒩𝑜.𝟣法國淡雪生蠔海水與蠔的味道較平衡質感飽滿柔軟 creamy 帶甜碘的餘韻✨𝒢𝒾𝓁𝓁𝒶𝓇𝒹𝑒𝒶𝓊 - 𝒩𝑜.𝟤肉質肥美呈彈性前勁是海水味🌊 後勁為香甜帶淡淡的榛果味🌰餘韻較長 味道最濃郁🌟🇨🇦加拿大海膽產地當中體型最肥厚質感較厚實海水味較重 味道濃郁新鮮沒有腥味可以配搭紫菜一併食用🇯🇵北海道帶子質感厚身細密味道嫩滑鮮甜🐖巴馬火腿卷帶子多士配奇異果醬巴馬火
以想不到在天后的小巷木星街裡頭

奶香味十足 十分飽肚🥛

2023-02-23
  • 自選海鮮拼盤
2023-02-28 37 瀏覽
呢間食生蠔嘅餐廳一早bookmark咗,唔係成日過海嘅我,終於有時間過去一嚐,約埋鍾意食生蠔嘅家人一齊食,成件事係開心嘅😆🔸️生蠔海鮮拼盤,今次試咗以下呢幾款Tia Maraa $44Josephine $44Gillardeau no.2 $48Cocollos no.0 $63店員話生蠔要由順時針方向食起,由淡味到濃味,先唔會影響到本身食物嘅質數,蠔開得好乾淨冇殼碎,抵讚,隻隻都好味,不過我最鍾意都係Gillardeau,散發淡淡的榛果香,蠔味細膩有層次👍除咗生蠔仲嗌咗其他刺身試,包括北海道活赤貝,帶子,法國藍蝦,樣樣都好出色,食得出好新鮮,非常爽口,藍蝦入口結實充滿膠質🤤🔸️清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238每隻蜆都好厚肉又大隻,夠爽口又鮮味,食完冷盤飲返啖熱湯真係夠曬暖胃,湯底吸收曬蜆肉嘅精華,特別正😙🔸️燴龍蝦忌廉意粉 $198意粉沾滿creamy 忌廉醬汁,龍蝦去曬殼,肉質夠彈牙唔霉,啖啖肉,好方便食🤩

🔸️生蠔海鮮拼盤,今次試咗以下呢幾款
Tia Maraa $44
Josephine $44
Gillardeau no.2 $48
Cocollos no.0 $63

🔸️清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238

🔸️燴龍蝦忌廉意粉 $198

話說小妹將要跳出comfort zone所以要慶祝吓😆😆😆😆😆小馬就建議食餐「蠔」嘅造就咗二訪蠔灣🦪因為上次外賣過一盤生蠔同一板海膽同屋企人食食到大滿足 今次就自私食🤫品嘗每種海鮮唔同層次嘅鮮甜味生蠔 $572 🙆🏿‍♀️我哋都係落單嗰陣問吓當日有咩推介店員會耐心同你介紹當造嘅生蠔最後我哋叫咗一打 3款唔同嘅蠔每人每款可以食2隻😌佢嘅擺盤都係由3片檸檬🍋順時針開始食起由俯視圖咁睇 啲生蠔都好飽滿而食落係海水味由淡到重Tia Maraa Pearl $36@ 🙆🏿‍♀️呢款嘅size雖然比其他細🤏🏻但蘊藏嘅實力亦不容忽視佢比較清甜爽脆 而且食完都唔覺意膩用佢嚟做start的確好適合Josephine $44@ 🙆🏿‍♀️呢款喺本身餐牌上係無無店員推介佢嘅海水味比較中等 就咁飲都入到口但已經同Tia Maraa Pearl有相比感覺上咗一個層次除咗鮮甜 蠔味亦好濃郁Cocollos No.0 $63@ 🙆🏿‍♀️本身就叫咗No.0 所以佢嘅size好出眾佢開完嘅海水都好多好有層次感 帶有生蠔本身嘅鮮味再加濃郁嘅海水味咬落爽脆 口感比較細膩 會回甘最特別係佢嘅帶子位都好鮮甜北海道活赤貝 $78/隻
話說小妹將要跳出comfort zone
最重要係佢肉質比較緊實細緻
甜度亦好足夠 咬落去感覺到佢嘅飽滿
又清新又鮮甜嘅味道好值得一試😍😍😍
清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238 🙆🏿‍♀️
食完生蠔刺身拼盤先再收盤、換碗出湯
除咗有牛油嘅香

Josephine
Cocollos
北海道帶子
2023-02-24 47 瀏覽
港島嘅靚生蠔吧🦪 係天后咋!想食高質嘅生蠔真係要搵岩地方嫁,有時貴一貴 都唔一定係靚嘅!呢度我就試咗喇~~🍽️ 海鮮拼盤🍲Tia Marra Pearl 🦪 ᴊᴏsᴇᴘʜɪɴᴇ🦪 ᴄᴏᴄᴏʟʟᴏs ɴᴏ.0,🦪Tarbouriech Oyster (Pinky) - No.0 🦪Belong 0000有d睇落 唔算好大隻 不過都幾肥大厚肉 仲好非常鮮味!✨前面三款 都海水味比較淡 後面兩款 就味道比較濃烈!(店員會幫你擺好曬次序由比較淡味食到比較濃 真係好細心啊❤️)另外 我仲叫咗 北海道活赤貝 北海道帶子 紐西蘭深海龍蝦仔🦞紐西蘭深海龍蝦仔 真係好得意啊,第一次食!啖啖肉 好鮮甜啊!!😍🥩安格斯肉眼扒伴沙律🥗+自製洋蔥汁真係好驚喜啊~~煎到外焦內嫩 5成熟 剛剛好 好靚啊!!焦香配埋自製洋蔥汁 真係好惹味啊!🧅洋蔥仲炒到好甜 tim啊!下面伴嘅沙律菜頭已經調咗味,夾埋肉眼扒一齊食😋 一d都唔膩啊! 🍝龍蝦忌廉意粉🦞 呢個意粉真係幾抵食!我嗌咗細份 都有差不多半隻龍蝦wor!粒粒彈牙龍蝦肉 食下食下都好多件!奶香味十足嘅忌廉好滑身 配上扁意粉!😍全條麵都係忌廉汁!真好萬惡啊! 樣樣都

🍽️ 海鮮拼盤🍲
有d睇落 唔算好大隻 不過都幾肥大厚肉 仲好非常鮮味!
✨前面三款 都海水味比較淡 後面兩款 就味道比較濃烈!

🥩安格斯肉眼扒伴沙律🥗+自製洋蔥汁

🍝龍蝦忌廉意粉🦞

樣樣都咁鐘意 下次嗌多幾嘅朋友一齊黎!

2023-02-23 657 瀏覽
💖 蠔灣 (水星街) (天后)✨天后水星街28號耀星華庭地下1號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我有個朋友好鍾意食生蠔,所以佢話生日一定要喺呢度慶祝😂冇辦法啦,唯有豪一次!因為係我心目中食蠔應該會好貴😵‍💫點知呢度又ok喎-生蠔拼盤🦪我哋落單冇幾耐職員就將呢個銀色假放喺我哋面前初頭都唔知係裝啲咩🤣誰不知原來係放呢個生蠔拼盤。下面係可以擺蠔殼嘅。至於生蠔我哋都揀咗幾款,價錢唔貴㗎!可以話係平民價食好西!餐廳職員建議我哋跟次序由比較淡味食到比較鹹嘅👍🏻果然呢個推介真係冇錯!❤️Tia Maraa Pearl $36Cocollos No.2 $43Josephine $44Speciales de claire $42Gillardeau No.2 $48我覺得佢哋唔算好肥大肉厚,但係真係非常鮮美。-北海道活赤貝🐚 $78好新鮮好大隻嘅赤貝,如果我男朋友見到佢一定成粒自己食晒🤣好彩今日係同芯媽黎🤭如果唔係我食都冇得食😩好爽口啊個赤貝‼️-加拿大海膽🪨 $288呢個海膽好Creamy,一啲都唔苦,仲有淡淡甜味,佢哋嘅紫菜唔係普通嘅主菜係用返有鹽嘅薄紫菜,更加能夠提升鮮味。-龍蝦忌廉意粉

💖 蠔灣 (水星街) (天后)
✨天后水星街28號耀星華庭地下1號舖

-生蠔拼盤🦪
Tia Maraa Pearl $36
Cocollos No.2 $43
Josephine $44
Speciales de claire $42
Gillardeau No.2 $48
我覺得佢哋唔算好肥大肉厚,但係真係非常鮮美。
海鮮拼盤
生蠔

-北海道活赤貝🐚 $78
赤貝

-加拿大海膽🪨 $288
海膽

-龍蝦忌廉意粉🦞 $198
呢個意粉又唔算太貴!我一條扁意粉都可以掛汁!忌廉味重,好滑身😎,整得幾好,又唔會話食到最後覺得好肥膩,感覺都OK !龍蝦肉嘅份量都幾多,仲有少少龍蝦膏添😍

-清洒蒜蓉煮活蜆湯🍶 $238
啲蜆好大粒!😱份量都幾多,我諗差唔多20幾粒😝好抌本。呢一個湯嘅清酒味唔算好重,反而牛油同埋香草味重啲,一啲都唔鹹👍🏻👍🏻
蜆湯

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-02-16
海鮮拼盤
生蠔
赤貝
海膽
蜆湯
2023-02-18 33 瀏覽
🉐多款生蠔種類🉐新鮮海鮮之前已經食過其他分店一次,但因為太念念不忘佢啲蠔,所以決定要再去止下癮🤩〈1.Spanish Arousa Oyster - Standard〉〈2.Tia Maraa peral〉〈3.Josephine〉〈4.Cocollos - no.0〉〈5.Tarbouriech Oyster (Pinky) - No.0〉身為蠔痴🦪無論淡味定濃味蠔都一樣咁愛,所以揀咗五款唔同款式嘅蠔。店員仲好細心咁同我哋排埋次序教我哋食咗邊款先。一路由淡味食到濃味,蠔味喺口腔內不斷倍大爆發,每隻都超級新鮮又唔同風味,真係啖啖都係滿足同享受🤤🤤〈北海道帶子〉⚪️帶子超級鮮甜,完全冇雪藏味👍🏻〈北海道活赤貝〉🪸赤貝爽口彈牙😆〈法國藍蝦〉🦐藍蝦好大隻又彈牙,一啲都唔霉,蝦味夠濃😍〈清酒蒜蓉煮活蜆湯〉🐚🍲超多隻蜆,而每隻蜆都有大匙羹嘅size,碗湯超香蒜蓉牛油味😋〈龍蝦忌廉意粉〉🦞🍝龍蝦肉又多又大嚿,忌廉好fresh唔會食到好漏,面質偏硬身好有咬口😎
🉐多款生蠔種類
🉐新鮮海鮮

〈2.Tia Maraa peral〉
〈3.Josephine〉
〈4.Cocollos - no.0〉

〈北海道帶子〉⚪️
帶子超級鮮甜,完全冇雪藏味👍🏻
〈北海道活赤貝〉🪸
赤貝爽口彈牙😆
〈法國藍蝦〉🦐
藍蝦好大隻又彈牙,一啲都唔霉,蝦味夠濃😍

〈清酒蒜蓉煮活蜆湯〉🐚🍲

〈龍蝦忌廉意粉〉🦞🍝
聽幾位朋友介紹過這間餐廳說這裏的生蠔又便宜又有質素保證所以今天約了友人一同試試看〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎ 海鮮拼盤ᴛɪᴀ ᴍᴀʀᴀᴀ ᴘᴇᴀʀʟ · ᴄᴏᴄᴏʟʟᴏs ɴᴏ.𝟸 · ᴊᴏsᴇᴘʜɪɴᴇ 以上三款 海水味比較淡sᴘᴇᴄɪᴀʟᴇs ᴅᴇ ᴄʟᴀɪʀᴇ · ɢɪʟʟᴀʀᴅᴇᴀᴜ ɴᴏ.𝟸這兩款海水味比較濃烈另外叫了一隻北海道活赤貝和一板加拿大海膽海膽是我最喜歡的海鮮 真的食得我津津有味推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎龍蝦忌廉意粉 $198使用了比較黏稠的忌廉因此麵條會比較掛汁每一條闊條麵都沾滿了奶香味十足的忌廉邪惡感滿滿龍蝦肉亦很彈牙推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡✎清洒蒜蓉煮活蜆湯 $238這個蜆湯我自己認為和想像的不太一樣因為牛油味比較突出 缺少了清酒的味道但是仍然沒變的 就是蜆肉的鮮味推薦指數:♡♡♡♡♡♡

聽幾位朋友介紹過這間餐廳

但是仍然沒變的 就是蜆肉的鮮味
推薦指數:♡♡♡♡♡♡

2023-02-15
2023-02-17 28 瀏覽
在天后食完午飯,路過水星街出名生蠔的 "Oyster Cove" 忍唔住入去點些輕食🦪🥪😆😜簡單點了幾款試試👇生蠔🦪Cocollos & Tia Maraa ~ 肥美新鮮👍😋北海道帶子 ~ 帶子鮮味十足,肉質厚厚,必食之選蒜香芝士龍蝦多士 ~ 除了香濃蒜蓉芝士味外,還有鮮甜龍蝦肉配上多士,充滿口感🦞

簡單點了幾款試試👇

生蠔🦪
Cocollos & Tia Maraa ~ 肥美新鮮👍😋

北海道帶子 ~ 帶子鮮味十足,肉質厚厚,必食之選

下午茶
2023-02-17 25 瀏覽
刺身生蠔一向係大眾喜愛的食物,當然作為一個吃貨的我都不例外,之前推薦過天后蠔灣,今次再黎慶祝情人節又係大家見到的生蠔拼盤,不過今次就揀左同之前有D 唔同的生蠔品種:由檸檬數起順時針方向:1. Maraa pearl 味道清甜,雖然味道偏淡,但作為第一只入口的味道好順滑,啱啱好2. Cocollos 味道有層次好特別👍蠔味都濃厚,帶子位鮮甜3. Gillardaeu 海水味好重,鍾意海水味的朋友一定要試丫北海道帶子同赤貝都好新鮮超級鮮甜,好似日本食咁😌正!仲有法國藍蝦,呢個真係推薦,蝦質厚實,個蝦頭真係不得了,甜架~好食過泰國生蝦的口感好多!我地都有叫返上次的蜆湯同龍蝦意粉,真食完要返轉頭encore
2023-02-16 25 瀏覽
今日好開心嚟到呢度慶祝生日啊呢度顧名思義食生蠔係最出名!當然梗係叫黎食不同國家出產嘅生蠔!非常特別好味呀🌸最緊要係非常新鮮同埋肥美仲有呢一版海膽呀!配上喜愛的紫菜一起吃多麼的新鮮鮮甜呀呢個蟹肉意粉都非常好味,原隻斬開唔錯🥰
今日好開心嚟到呢度慶祝生日啊
呢度顧名思義食生蠔係最出名!
當然梗係叫黎食

不同國家出產嘅生蠔!
非常特別好味呀🌸
最緊要係非常新鮮同埋肥美

仲有呢一版海膽呀!配上喜愛的紫菜一起吃
多麼的新鮮鮮甜呀

呢個蟹肉意粉都非常好味,原隻斬開唔錯🥰
2023-02-09 22 瀏覽
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 蠔灣天后水星街28號耀星華庭地下1號舖✦ Seafood Platter• Tia Maraa Pearl• Speciales Lambert No.2• Krystale No.1• Cocollos No.0• Gillardeau No.0順住次序食,由淡到濃,全部即叫即開,隻隻都好新鮮爽口,之前都食過Gillardeau,海水味重但一d都唔腥,No.0又夠大隻,好鬼正,大滿足呀!• 車厘蜆第一次試呢款蜆,估唔到又幾正,同埋好大隻。• 北海道帶子好厚身,勁鮮甜。• 北海道活赤具大大隻好爽口,鮮甜。✦ 龍蝦忌廉意粉份量好足好大碟呀~意粉軟硬適中又掛汁,入面都幾多龍蝦肉,肉質彈牙,好正好好味!✦ 安格斯肉眼扒伴沙律 配自家制洋蔥汁平時通常豬扒會配洋蔥汁,呢個又好夾喎,肉眼肉味濃,唔算太多肥膏,啖啖肉好正。
☆ 蠔灣

• Krystale No.1
• Cocollos No.0
• Gillardeau No.0

• 車厘蜆
第一次試呢款蜆,估唔到又幾正,同埋好大隻。

• 北海道帶子
好厚身,勁鮮甜。

• 北海道活赤具
大大隻好爽口,鮮甜。

✦ 龍蝦忌廉意粉

✦ 安格斯肉眼扒伴沙律 配自家制洋蔥汁

• 海鮮拼盤
  • 龍蝦忌廉意粉
2023-02-08 517 瀏覽
今晚有個鍾意食生蠔嘅朋友帶我去食好西!佢極力推介呢間餐廳,事關呢度嘅生蠔超級鮮甜,而且其他食物都好高質。有幾款生蠔都想試,所以就叫咗個生蠔刺身拼盤。生蠔刺生拼盤(自選)Tia Maraa Pearl:味道清新,肉質爽脆,超正!Cocollos:蠔味夠濃,其帶子位極甜,有強烈的回甘,細膩的口感。 Gillardeau-No.2: 肉質肥厚,有海水味,蠔味細膩有層次,咁多款裏面我最鍾意!北海道活赤貝 原隻的新鮮赤貝刺身外表呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。法國藍蝦藍蝦肉質緊緻結實、鮮甜,充滿豐富膠質,爽口彈牙!車厘蜆車厘蜆肉質結實爽脆,富彈性,佐上少許日式醬油和Wasabi同吃,突顯其鮮味,口感豐盈甜美。白酒煮青口湯味道很清新,入口有海鮮味兼白酒香,並散發出淡淡忌廉香味。龍蝦忌廉意粉 非常足料,超多爽口彈牙的龍蝦肉,整體非常creamy,意粉有咬口,性價比高。整體而言,生蠔嘅質素仲好味嗰啲酒店,我會超級推薦俾鍾意食生蠔嘅朋友😉!

有幾款生蠔都想試,所以就叫咗個生蠔刺身拼盤。

生蠔刺生拼盤(自選)
Tia Maraa Pearl:味道清新,肉質爽脆,超正!

法國藍蝦
藍蝦肉質緊緻結實、鮮甜,充滿豐富膠質,爽口彈牙!

車厘蜆

白酒煮青口湯
味道很清新,入口有海鮮味兼白酒香,並散發出淡淡忌廉香味。

龍蝦忌廉意粉

• 燴龍蝦忌廉意粉
  • 法國藍蝦
  • 車厘蜆
2023-01-31 28 瀏覽
今日同老媽子慶祝,知佢中意食海鮮生蠔,所以帶左佢去食間性價比好高既生蠔專門店食,估唔到都好有驚喜🥸——————🐽 海鮮拼盤- Tia Maraa Peral, Speciales de claire, Josphine, Tarbouriech Oyster, Gillardeau, 北海道活帶子,北海道活赤貝,法國藍蝦一黎到先叫左個拼盤食,d生蠔勁新鮮,放d檸檬汁落去既時候中見到d生蠔不斷動緊🥹法國藍蝦食落好爽得黎好甜,同日本生蝦簡直係唔同級數而活帶子亦都好鮮甜🥹好高質數🐽 清酒蒜蓉煮活蜆湯蜆湯好甜調味岩岩好,勁大隻蜆肉好飽滿,食落好厚肉好新鮮🐽 松葉蟹腳意大利飯意大利飯炒到好香忌廉味,松葉蟹腳嘅蟹肉融入晒落去個意大利飯到,令到個飯特別甜🥹

——————

法國藍蝦食落好爽得黎好甜,同日本生蝦簡直係唔同級數
而活帶子亦都好鮮甜🥹好高質數

🐽 清酒蒜蓉煮活蜆湯
蜆湯好甜調味岩岩好,勁大隻蜆肉好飽滿,食落好厚肉好新鮮

🐽 松葉蟹腳意大利飯