#gulugirl102EATIN天后蠔灣天后水星街28號耀星華庭地下1號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨生蠔&刺身類會先上,砌成一個超吸睛拼盤,令人食慾大開🤤今次我叫左幾款店員推薦的生蠔同刺身,睇下佢值唔值得食先xdFrench Oysters🦪 ☀️Josephine No.1 $46/1☄️Cocollos No.1 $53/1☀️Gillardeau No.2 $48/1☄️Gillardeau No.0 $68/1整體來說,生蠔們都非常大隻同埋新鮮👍🏻仲有一點係佢地每隻生蠔都有配一粒帶子,店員話咁樣食落好更加鮮甜🙆🏻‍♀️雖然No.0最貴,但亦係最肥美最鮮味的~預算夠既話必點!其次係Cocollos No.1,依款會較其餘兩款肥美😃另外兩款係冇比較既情況下都唔錯,夠鮮甜~☄️北海道赤貝 $78/隻食落爽口彈牙🙆🏻‍♀️一隻有3大舊🤤☀️北海道帶子 $38/粒好大粒!一粒會一開二🖖🏻外表晶瑩剔透,非常誘人🤓☄️加拿大海膽 $288/板完全唔會重腥味,仲好鮮甜添😻店員話用紫菜包住食最好食!我呀爸食得津津有味😎☀️法式鵝肝多士 $198有4份一口size的鵝肝
#gulugirl102EATIN天后

☄️北海道赤貝 $78/隻
食落爽口彈牙🙆🏻‍♀️一隻有3大舊🤤

北海道帶子
☀️北海道帶子 $38/粒
好大粒!一粒會一開二🖖🏻外表晶瑩剔透,非常誘人🤓

加拿大海膽
☄️加拿大海膽 $288/板
鵝肝多士
☀️法式鵝肝多士 $198
有4份一口size的鵝肝多士,煎到表面香脆的鵝肝,配搭焗得啱啱的多士,perfect match! 食一舊已經超滿足😻好中間仲夾住d莓醬,減低油脂感🙆🏻‍♀️
龍蝦忌廉意粉

☄️龍蝦忌廉意粉 $198
大推!每一條意粉都沾滿了超creamy的忌廉醬😻有數舊真材實料的去骨龍蝦肉,唔係切絲既💩

❤️‍🔥小店座位有限,想食可以book定位!

❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力我丫

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~

#eat #food #foodie #hkeat #hkfood #hkfoodie #香港美食 #香港餐廳 #香港好去處 #香港美食地圖 #天后 #天后美食 #天后餐廳
French  Oysters
北海道赤貝
北海道帶子
加拿大海膽
鵝肝多士
龍蝦忌廉意粉
  • 北海道活赤貝
🌸生蠔(檸檬右邊開始順次序)Tia Maraa Pearl*2|$72Josephine*2 |$92Cocollos(No.2)*2 |$86Krystale(No.2)*2 |$88Illardeau(No.2)*2 |$96生蠔總類好多,全部都可以單點,如果唔確定邊隻啱食既話可以每樣都試啲~今次試左5款,全部都好新鮮。中意食海水味重D既推薦illardeauTia Maraa Pearl比較爽口同甜味較重如果想食甜、爽口又大啖肉既推薦Josephine🌸刺身北海道帶子粒*2|$76法國藍蝦*2|$96北海道活赤貝*1|$78帶子粒好大粒好鮮甜😍必食!法國藍蝦平時比較少食到,好爽脆赤貝都脆卜卜好食🌸法式鵝肝多士(4件)|$198⭐️⭐️推薦必食!鵝汗入口即溶,油脂系口中爆開,中間夾左自家製奇異果醬,酸酸甜甜中和到鵝肝單食既油膩感,回味無窮🤩🌸龍蝦忌廉意粉|$198意粉入面加左芹菜、洋蔥、黑椒等香味較重既配料,所以食落味道好豐富,龍蝦肉彈牙仲有蝦膏。

🌸生蠔(檸檬右邊開始順次序)
Tia Maraa Pearl*2|$72
Josephine*2 |$92
Cocollos(No.2)*2 |$86
Krystale(No.2)*2 |$88
Illardeau(No.2)*2 |$96

中意食海水味重D既推薦illardeau
Tia Maraa Pearl比較爽口同甜味較重
如果想食甜、爽口又大啖肉既推薦Josephine

🌸刺身
北海道帶子粒*2|$76
法國藍蝦*2|$96
北海道活赤貝*1|$78
帶子粒好大粒好鮮甜😍必食!
法國藍蝦平時比較少食到,好爽脆
赤貝都脆卜卜好食

🌸法式鵝肝多士(4件)|$198

🌸龍蝦忌廉意粉|$198
1K
2023-10-27 44 瀏覽
閒時都會訂購門市於家附近的海鮮外賣速遞,今天跟好友堂食蠔一番小店環境低調溫馨,裝修有格調,適合三五好友相聚走黑白型格風的店舖,主打生蠔及海鮮,味道充滿大驚喜店員細心介紹生蠔種類,並由淡至濃排列,方便按次序進食法國生蠔Tia Maraa Pearl No. 2肉質爽脆鮮甜,海水味較濃Josephine海水味適中,入口清甜,有層次感Speciales Lambert No.2有豐富礦物味,肉質肥厚Cocollos No.2 蠔味濃,帶子位極甜,餘味甘甜Gillardeau No.0 蠔肉肥美結實,呈彈性脆口北海道帶子圓大飽滿,肉質柔軟!地中海紅蝦蝦膏香濃甘甜,惹味十足法式鵝肝多士鵝肝煎得香脆,口感軟糯細膩蒜香蜆肉意粉軟硬度適中,蜆肉大隻脹卜卜
小店環境低調溫馨,裝修有格調,適合三五好友相聚
走黑白型格風的店舖,主打生蠔及海鮮,味道充滿大驚喜
店員細心介紹生蠔種類,並由淡至濃排列,方便按次序進食
Tia Maraa Pearl
Josephine海水味適中,入口清甜,有層次感
Josephine
Speciales Lambert No.2
Cocollos No.2 蠔味濃,帶子位極甜,餘味甘甜
Cocollos No.2
Gillardeau No.0 蠔肉肥美結實,呈彈性脆口
Gillardeau No.0
法式鵝肝多士鵝肝煎得香脆,口感軟糯細膩
法式鵝肝多士
蒜香蜆肉意粉軟硬度適中,蜆肉大隻脹卜卜
蒜香蜆肉意粉
Cocollos No.2
法式鵝肝多士
蒜香蜆肉意粉
2023-10-24 285 瀏覽
天后大坑一帶好多食肆結集,由於交通方便旺中帶靜,小店多,人情味夠,每間店都像是有一個故事及不同的氛圍感,所以會吸引好多東區上班一族放工小聚,番工辛苦之餘唞唞氣,舒舒壓。今日去左水星街的餐廳 – 蠔灣,以生蠔為主打,以時令生蠔作招來,由世界唔同地方引入,包括法國、美國、日本等,目的是為客人提供優質生蠔,個人應為比大酒店自助餐的生蠔更勝一籌。就點了他們的生蠔拼盤試一試,生蠔非常新鮮,上枱後,店員會親切友善地繼一介紹每款生蠔及建議食的次序,中淡到濃,再到Creamy,每隻都非常鮮甜味美。🦪Tia Maraa Pearl- No.0🦪Josephine - No.0🦪Speciales de claire - No.0🦪Cocollos- No.0🦪Gillardeau - No.2🦐另外,更點進點了時令的紐西蘭深海蝦你及北海道帶子。🥪法式鵝肝西多士 (推介)鵝肝厚厚,煎好即上枱,即放入口,鵝肝爆油。其次,外面焦香脆脆,入面更是粉粉嫩,鵝肝滲出,滴有拱得脆脆多士上,中間更塗了一層莓醬,酸酸甜甜,令味道更豐而減少鵝肝的油膩感。🍝蒜香蜆肉意粉有一種家外國朋友家庭用膳的感覺,不會太花巧及賣弄,簡單的

🦪Tia Maraa Pearl- No.0
🦪Josephine - No.0
🦪Speciales de claire - No.0
🦪Cocollos- No.0
🦪Gillardeau - No.2
🦐另外,更點進點了時令的紐西蘭深海蝦你及北海道帶子。

🥪法式鵝肝西多士 (推介)

🍝蒜香蜆肉意粉
有一種家外國朋友家庭用膳的感覺,不會太花巧及賣弄,簡單的調味,蒜、牛油、鹽及香草。意粉屬硬的一種,索了蜆肉自得的湯,加入爆蒜及牛油令整碟意粉加上了靈魂,簡簡單單的一道意粉就能滿足洗滌整天工作的辛勞。

• 生蠔海鮮拼盤
  • 紐西蘭深海龍蝦仔
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
2023-10-13 56 瀏覽
專門食生蠔的小店,裏面只有幾張枱,生蠔有很多不同的選擇,亦有多款熱食,主菜供應。根據店員推介試咗五款生蠔,加另外兩種貝類:Speciales de claireTia MaraaGillardeau No.2Masses No.1Gillardeau No.1車厘蜆北海道活赤貝我自己就最喜歡Speciales de claire 清爽,帶海水味和少少青瓜香氣。其次是Gillardeau No.2 味道balance 和creamy 。 熱食方面:鵝肝多士~廚師煎嗰陣已經成間舖頭都好香,係鵝肝同多士中間嘅果jam多咗少少。清酒蒜蓉煮活蜆湯~啲蜆全部脹卜卜,好新鮮。調味又啱啱好唔會太鹹,連啲湯都好好味。龍蝦扁意粉~龍蝦肉都算俾得多,細嘅意粉估唔到咁大碟,食完真係頂到上心口。店員很親切而且對菜式很了解。食物上枱時會主動介紹。餐廳都有紅白酒啤酒。

根據店員推介試咗五款生蠔,加另外兩種貝類:
Speciales de claire
Tia Maraa
Gillardeau No.2
Masses No.1
Gillardeau No.1
車厘蜆
北海道活赤貝

熱食方面:

店員很親切而且對菜式很了解。食物上枱時會主動介紹。

餐廳都有紅白酒啤酒。
雖然講到食蠔,去食自助餐一齊可以翻本 但一定要試到黎自唔同地方既食物先值得 🥹呢間餐廳講到蠔方面一定唔輸蝕🍴用既食材夠唔夠新鮮都已經好重要 👏🏻鐘意享受食生蠔🦪所以一定要黎試下 🥹🌟Seafood Platter可以自由配搭出海鮮組合 🤤食生蠔🦪既次序一定係由淡至濃味 🤯仲好細心提醒我地由3塊檸檬🍋開始順時針食起新鮮鮮甜,即叫即開 🤪仲發現左原來蠔上面果粒帶子位係可以食埋 😳都係店員親自教導先發現食埋口感果然有唔同 👏🏻1️⃣Tia Maraa Pearl 💰$36/pcs最normal既生蠔🦪大細都係偏最細隻 🤌🏻 海水味同口感係偏淡🌊 適合最開始享用 😼2️⃣Krystale No.2 💰$44/pcs非常飽滿、海水味中度比第一☝🏻隻味道再上多小小 🤣3️⃣Tarbouriech No.1 💰$56/pcs海水味稍微再清新飽滿度開始好肥美 😂味道開始進入濃郁感 😚4️⃣Cocollos No.1. 💰$53/pcs蠔🦪味再濃烈d,海水味再濃d雖然蠔身唔算太過肥美 🤯但連埋帶子位一齊食極之鮮甜‼️5️⃣Gillardeau No.1 💰$58/pcs店員話係皇牌主打必食蠔
雖然講到食蠔,去食自助餐一齊可以翻本
但一定要試到黎自唔同地方既食物先值得 🥹
呢間餐廳講到蠔方面一定唔輸蝕🍴
用既食材夠唔夠新鮮都已經好重要 👏🏻
鐘意享受食生蠔🦪所以一定要黎試下 🥹

🌟Seafood Platter
可以自由配搭出海鮮組合 🤤
食生蠔🦪既次序一定係由淡至濃味 🤯
仲好細心提醒我地由3塊檸檬🍋開始順時針食起
新鮮鮮甜,即叫即開 🤪
仲發現左原來蠔上面果粒帶子位係可以食埋 😳
都係店員親自教導先發現食埋口感果然有唔同 👏🏻
1️⃣Tia Maraa Pearl 💰$36/pcs
最normal既生蠔🦪
大細都係偏最細隻 🤌🏻 海水味同口感係偏淡🌊
適合最開始享用 😼

2️⃣Krystale No.2 💰$44/pcs
非常飽滿、海水味中度
比第一☝🏻隻味道再上多小小 🤣

3️⃣Tarbouriech No.1 💰$56/pcs
海水味稍微再清新
飽滿度開始好肥美 😂
味道開始進入濃郁感 😚

4️⃣Cocollos No.1. 💰$53/pcs
蠔🦪味再濃烈d,海水味再濃d
雖然蠔身唔算太過肥美 🤯
但連埋帶子位一齊食極之鮮甜‼️

5️⃣Gillardeau No.1 💰$58/pcs
店員話係皇牌主打必食蠔
果真海水🌊味偏重
而且身比較肥美

🌟加拿大🇨🇦海膽 💰$288/板
呈現橙黃色,望落都好細膩嫩滑感
完全無腥味 🥹 食落有回甘鮮甜
仲要入口即融口感、無得輸 🥰

🌟北海道活赤貝 💰$78

好飲到爭住飲🤤 新鮮蜆肉無沙又鮮甜 👍🏻👍🏻

🌟龍蝦忌廉意粉 💰$198
細size意粉🍝都唔少
2個人如果胃細都未必食得哂 🥲
忌廉好creamy、濃稠
細心位係已經拆好哂龍蝦肉🦞
咁就唔洗一路食一路拆殻 🤣😳
意粉粗度偏粗但煮到好夠彈牙 🥹

推介指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5粒

蠔灣 (水星街) (天后)

📍地址:天后水星街28號耀星華庭地下1號舖
☎️ 電話:28870428

#香港美食#港島美食 #天后美食 ##啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先#香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊 #生蠔
#蠔吧 #西式 #海鮮
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #oyster #bar
#bearbeareat
#bearbeareat天后
#bearbeareat港島
2023-07-29 192 瀏覽
I’ve never been to a restaurant as bad as this where I need to write a review. Normally if I don’t like the experience of a restaurant, I wouldn’t even tell the staff or write a review, I would just not go back again because maybe it’s just a one-off and I had bad luck. But this time it was very bad. The staff mixed up our order with the table before us and I looked at that table because they arrived after us but their food (which was the same food as my table) arrived first. Then one of the people from that table scooped some pasta onto their own plate but the other person told the staff it’s the wrong dish.

Very quickly our pasta came after that but I can imagine if the kitchen or staff got this order wrong, very easily the kitchen would just reheat it and send it out again which is what I felt like they did because all dishes came out super slow that day. This made me sick in the stomach, I was appalled. And then our pizza was terrible as well, it was clearly a frozen pizza and just reheated, the pizza base was not nice at all, it’s just not the quality you would expect from a restaurant like this. Dinner and lunch have a completely different quality.

When we went to pay the bill, at the same time the staff had to pick up a phone call for a reservation but when I looked at our receipt, the time she gave us the receipt was 4 minutes ago, she left us standing in front of her for 4 whole minutes and this is weekday lunchtime I’m talking about. She didn’t apologise for that, she accidentally dropped the aircon remote and it landed in front of my toes. She didn’t apologise for that, she even threw a tantrum and was super angry in front of me about why did that phone call happen the same time as having to settle the bill. And when we paid by union pay, she didn’t have a clue how to use the machine.

Overall this was a very bad dining experience, worse than a cheap 茶餐餐廳

2023-07-25
2023-05-28 169 瀏覽
朋友知我喜歡食即開生蠔🦪今日帶我去天后食生蠔🤣性價比唔錯👍🏻生蠔拼盤🦪全部都是“法國蠔”🦪😍😍😍正丫!由 1 淡味 - 5 濃味1.Tia Maraa Pear $36/隻2.Josephine $44/隻3.Cocillos No.2 $43/隻4.Pinky No 1 $56/隻5.Gillardeau No O $68/隻北海道帶子 $38/隻店員好細心專業講解👍🏻先食龍蝦/帶子刺生先再食生蠔🦪由1-5淡味到咸味即開生蠔全部都超級夠凍,新鮮,肥美,鮮甜❤️❤️❤️😍鮮味到筆墨難以形容,價錢又實惠“無敵”😆😆🦞刺生爽口彈牙鮮甜,北海道帶子嫩滑鮮甜龍蝦套餐🦞(3種食法)1.刺生2.龍蝦湯3.意大利飯/意粉重點龍蝦湯超驚喜🦞🍵好味到每一啖都會哇一聲😋😋龍蝦味香濃度有99%,湯內有大量鮮甜龍蝦肉,不會水稀稀,完全精心慢煮而成,忌廉狀龍蝦湯真係不得了無得輸🤣🤣🤣龍蝦意大利飯,店員好細心問客人,飯質感要軟或硬,每一粒飯都溶入忌廉中索晒味,龍蝦肉好多同鮮甜彈牙🤤🤤🔥除咗🦪“生蠔”新鮮鮮甜肥美,其他熱食都一流,極度推介“龍蝦湯🦞”,超級享受高質食物,完美一個晚餐🎉

生蠔拼盤🦪全部都是“法國蠔”🦪😍😍😍正丫!
由 1 淡味 - 5 濃味
1.Tia Maraa Pear $36/隻
2.Josephine $44/隻
3.Cocillos No.2 $43/隻
4.Pinky No 1 $56/隻
5.Gillardeau No O $68/隻
北海道帶子 $38/隻

🦞刺生爽口彈牙鮮甜,北海道帶子嫩滑鮮甜

龍蝦套餐🦞(3種食法)
1.刺生
2.龍蝦湯
3.意大利飯/意粉

無得輸🤣🤣🤣

2023-05-19 1346 瀏覽
今日點左個自選seafood platter ❤️Tia Maraa Pearl $36@帶榛子果仁的口感,味道相對清新❤️Masses No.2 $42@好creamy 夠晒鮮甜❤️Tarbouriech Oyster (Pinky) No.1 $56@法國南部嘅𧐢 蠔身夠晒肥美 我的最愛❤️La Reserve No.1 $53@脆口 連帶子位都脆 而且好creamy ❤️Cherry Stone $48@平時較難食到 脆身 鮮甜 美味🌸北海道帶子北海道帶子好厚肉 顏色天然乳白 粒粒圓大飽滿 肉質柔軟 上品🌸北海道牡丹蝦 肉質爽甜,蝦頭充滿超濃郁的蝦膏,吃入口品嚐到那齒頰留香的甘甜!❤️法式鵝肝多士$198即叫即煎 鵝肝肥美 而且好juicy 多士脆卜卜加埋甜甜酸酸嘅果jam 中和左油膩感 配搭一流👍❤️蒜香蜆肉意粉$238蜆肉嘅鮮美同蒜蓉香氣交相輝映 垂涎三尺 意粉口感細膩 弹牙 濃濃嘅蒜香 牛油 白酒 炒蜆肉意粉 一試難忘📍蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖
今日點左個自選seafood platter

❤️Tia Maraa Pearl $36@
帶榛子果仁的口感,味道相對清新

❤️Masses No.2 $42@

🌸北海道帶子

🌸北海道牡丹蝦

❤️法式鵝肝多士$198

❤️蒜香蜆肉意粉$238

📍蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖
  • 北海道帶子
  • 海鮮拼盤
  • 法式鵝肝多士
自從上次我生日食過尖沙咀分店後,老公一直念念不忘成日提起o個餐生蠔,今日做野經開天后,就同佢encore蠔灣。我地今次叫左3款生蠔,每樣4隻。🔹🦪Tia Maraa Pearl依款size比較細,味道好易入口,質感順滑,食完有一絲絲甜味,入門級生蠔。🔹🦪Tarbouriech Oyster比上一款size大,好creamy,鮮甜,有少少海水味,本日最鍾意🧡🔹🦪Cocollos No.2由細隻食到大隻,最後一隻係最大隻,帶子位都好大粒,最最重蠔味,海水都重,較咸口。🔹赤貝雖然食完晒12隻生蠔之後,再食赤貝會覺得味道比較淡口,但佢肉質爽口,Wasabi嘅少少辣帶返佢既鮮甜。🔹法國藍蝦唔好以為咁大隻刺身蝦會好淋口,法國藍蝦肉質彈牙,極鮮味。🔹龍蝦龍粉(小)$198上次都有叫過呢個龍蝦意粉,今次再一次encore,龍蝦肉一樣係好新鮮彈牙,而且份量好足夠,不過略嫌今次個調味比較清,我哋自己加少少鹽就啱啱好。🔹安格斯肉眼扒 伴沙津配自家洋蔥汁 $298呢個一上枱已經超香,佢個自家細洋蔥汁又唔會好搶牛味,個rib eye煎到5成啱啱好冇血水,墊底嘅沙律加埋洋蔥汁同埋肉汁惹味之餘又解膩,勁快ko!再一

🔹🦪Tia Maraa Pearl

🔹🦪Tarbouriech Oyster

🔹🦪Cocollos No.2

🔹赤貝

🔹法國藍蝦
唔好以為咁大隻刺身蝦會好淋口,法國藍蝦肉質彈牙,極鮮味。

🔹龍蝦龍粉(小)$198

🔹安格斯肉眼扒 伴沙津配自家洋蔥汁 $298

再一次綜合,蠔灣無論生食定熟食都一樣咁有水準。生蠔真係唔可以亂食,唔新鮮唔好食呀!
#hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #oysterlover #tinhaufood #天后美食 #生蠔 #刺身
  • 龍蝦忌廉意粉
  • 生蠔
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦪🦪🦪🦪🦪🍴🍽🍴🍽🍴🍽-餐廳主打法國生蠔,淨係蠔都有好多唔同選擇,部份仲有分no.0-2嘅級別,俾你自己揀點砌海鮮拼盤,每款都試下可以揀到自己比較鍾意嘅味下次再encore 🤣。其他海鮮刺身同熟食嘅選擇都好多,而且熟食嘅海鮮用料都唔會馬虎。🥢 Make your own seafood platter 🆗🦪 Tia Maraa Pearl $36/pc🦪 Masse $42/pc🦪 Josephine $44/pc🦪 Cocollos No.1 $53/pc🦪 Tarbouriech No.1 $56/pc🦪 Gillardeau No.1 $58/pc🐚 北海道帶子 $38/pc🐚 北海道赤貝 $78/pc 🐚 車厘硯 $48/pc (Total $828)生蠔整體嚟講質素高,絕對好過唔少酒店buffet standard,亦都冇食到肚痛😹。特別推介Gillardeau,當日試咗中間level No.1 已經好creamy好滑,蠔味夠濃之餘海水鹹味唔會太多,Cocollos/ Tarbouriech偏重海水味,相對上就冇咁balanced。Josephine 食落比較有咬

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦪🦪🦪🦪🦪🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🦪 Gillardeau No.1 $58/pc
🐚 北海道帶子 $38/pc
🐚 北海道赤貝 $78/pc
🐚 車厘硯 $48/pc
(Total $828)

生蠔整體嚟講質素高,絕對好過唔少酒店buffet standard,亦都冇食到肚痛😹。特別推介Gillardeau,當日試咗中間level No.1 已經好creamy好滑,蠔味夠濃之餘海水鹹味唔會太多,Cocollos/ Tarbouriech偏重海水味,相對上就冇咁balanced。Josephine 食落比較有咬口,肉質實d。大家可以根據自己嘅個人口味叫店員推介返😙。

帶子同赤貝都好厚肉同鮮甜,但當日食嘅車厘硯就唔係好新鮮,有沙同比較腥。

🥢 Lobster pasta with cream sauce (small) $198 🆙
Small portion 好夠兩個人食,醬汁好creamy 夠多亦帶好濃嘅龍蝦味,每條意粉都掛到濃厚嘅醬汁,做得幾好。龍蝦肉質彈牙爽口,唔似係拆咗急凍肉嗰個質素,所以都算值呢個價。

🥢 Seasonal clam soup in garlic and sake sauce $238 🆗
一共有十隻硯,每隻嘅肉都飽滿,鮮甜同埋冇沙😍,呢個海鮮嘅質素絕對係比起平時西餐嘅湯料高。湯有好濃嘅牛油味,反而sake味唔係好出,有洋蔥同西芹香。

📌 店員話粒黐殼嘅帶子係要一齊食埋先夠甜,食完咁多隻蠔先知,原來一直都唔識食蠔,長知識了🤣。

🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 6.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 6.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦪🦪🦪🦪🦪🍴🍽🍴🍽🍴🍽
2023-05-10 953 瀏覽
閨密就快生日,記得她很喜歡食生蠔,就帶她去天后一帶搵野食。行到銅鑼灣街市後面巷仔,就有一間專食法國生蠔既專門店。之前食過尖沙咀店都算不錯,今日就再食多次比較下。店以黑白格仔作主題裝修,有點英式懷舊Feel。雖然細細間,但都坐到5檯客。店員服務態度超好,聽完我地既喜好,就介紹以下既法國生蠔海鮮拼盤比我地。可以打卡之餘,仲可以試唔同款式的法國生蠔及刺身。1.Tia Maraa Pearl  $36Starter, 淡身帶點鐵銹味。2.Josephine 味道淡身d, 大隻d, 無咁重鐵銹味。3.Cocollos -no.2   $43比較濃蠔味,偏海水味重。4.Masses - no.2    最後當然最大隻,又超濃蠔味。北海道活赤貝  $78隻原隻活赤貝真係第一次食,外型好似花一樣美,食落超爽口鮮甜。我自己個人認為,生蠔咩汁都唔點,就咁滋幾滴檸檬汁。 先食到生蠔本身嘅原味同分別。 另外, 再叫咗個新出嘅活龍蝦套餐  $8881. 龍蝦刺身剛才已經一拼放入海鮮拼盤內,龍蝦肉肉質超爽口,比甜蝦刺身更爽口。呈粉紅透明色,好吸晴。2. 龍蝦湯兩碗超濃龍蝦味,仲有D龍蝦肉在內,喜歡龍蝦既朋友一定唔
店以黑白格仔作主題裝修,有點英式懷舊Feel。
雖然細細間,但都坐到5檯客。

1.Tia Maraa Pearl  $36
Starter, 淡身帶點鐵銹味。

2.Josephine
味道淡身d, 大隻d, 無咁重鐵銹味。

3.Cocollos -no.2   $43
比較濃蠔味,偏海水味重。

4.Masses - no.2
最後當然最大隻,又超濃蠔味。

北海道活赤貝  $78隻
原隻活赤貝真係第一次食,外型好似花一樣美,食落超爽口鮮甜。

另外, 再叫咗個新出嘅活龍蝦套餐  $888

1. 龍蝦刺身

2. 龍蝦湯兩碗
超濃龍蝦味,仲有D龍蝦肉在內,喜歡龍蝦既朋友一定唔好錯過咁正既龍蝦湯。
3. 燴龍蝦意大利飯
已浸入了龍蝦精華的意大利飯,無得頂。再加埋已拆殼的龍蝦腳鉗。超滿足。
2023-05-08
  • 活龍蝦套餐
2023-05-02 65 瀏覽
同同事係天后見完客,見到有間生蠔鋪,記得呢間鋪係先前朋友講起D蠔既質素唔錯,咁睇睇個餐牌差唔多價錢就入去食lu。Staff勁好服務,見我個fd唔識點樣整,慢慢教點樣食到蠔柱,唔識記得唔好怕尷尬唔問啊🤭🦪生蠔我地就揀左每款兩隻🦪Tai Maraa Pearl 愛爾蘭生蠔,味道相對淡,口感比較腍身🦪Speciales de Claire 據說係法國地區,質地相對緊實,口感比第一隻豐富🦪Josephine 呢個都係法國蠔,海水味適中,入口清甜,蠔味香濃🦪Cocollos No.1 呢隻比前面都厚身好多,成隻相對清甜好多🦪La Reserve No. 1 呢隻口感Creamy,但後續有礦物味,食唔慣要記得落番少少檸檬汁🦪Gillardeau No.2 鮮甜且結實,一開始海水味,蠔味,最後有少少榛子味另外刺身方面仲有北海道帶子粒$38同埋北海道活赤貝$78,2個都好甜同新鮮,完全無話有咩雪味。🍷白酒煮青口湯未拎出來已經好香!份量足爆,湯汁仲好味可以配多士沾汁食🍽️蒜香蜆肉意粉比起平時喺其他餐廳食個蜆肉意粉呢到個蜆肉明顯大粒好多仲非常鮮甜意粉軟硬度適中淡淡白酒味和蒜香味恰度好處

🦪生蠔我地就揀左每款兩隻

🍷白酒煮青口湯
未拎出來已經好香!份量足爆,湯汁仲好味可以配多士沾汁食

🍽️蒜香蜆肉意粉
  • 北海道帶子
  • 海鮮拼盤
  • 北海道活赤貝
2023-04-28 75 瀏覽
排又去咗食蠔🦪🦪🦪啦 😍 生蠔真係all time favourite!!! 餐廳個名係蠔字開頭~就知道餐廳係主打生蠔🦪 😋 除此之外餐廳都有其他海鮮🦞同熱食供應,選擇都唔少,所以食完真係超滿足‼️🤍🤍 🌟生蠔🦪拼盤,叫咗16隻生蠔😆經店員推介咗之後我哋決定嗌以下三款生蠔🦪,順序由相對上比較淡味嘅開始食先,之後先食海水味比較重嘅Tia Maraa (相對比較淡味,唔算太厚身)Speciales de claire (海水味重,爽口) Gillardeau (海水味重,生蠔🦪肉比較肥美😋)另外我哋都叫咗啲海鮮,包括係小編勁鍾意食嘅海膽、北海道帶子同埋北海道活赤貝,其中海膽真係超推薦👍🏻👍🏻,用上加拿大海膽,好新鮮啊食完真係大滿足😆😆 加拿大海膽~ 餐廳有提供韓國紫菜可以包住海膽一齊食😍 值得一提嘅係口感真係好實淨,味道都十分濃郁😋北海道帶子~望落好有光澤,食落都好厚肉‼️口感嫩滑鮮甜🌟北海道活赤貝~睇相都見到佢好大隻!😎同埋好爽口,赤貝最重要真係爽口😛食完海鮮之後亦都嗌咗一個法式鵝肝多士同埋龍蝦🦞忌廉意粉同朋友一齊share😇鵝肝多士🍞 有四件,鵝肝表面煎得焦脆,連同烘過嘅多士一齊食除咗減

生蠔🦪拼盤,叫咗16隻生蠔😆

Tia Maraa (相對比較淡味,唔算太厚身)
Speciales de claire (海水味重,爽口)
Gillardeau (海水味重,生蠔🦪肉比較肥美😋)

北海道帶子~望落好有光澤,食落都好厚肉‼️口感嫩滑鮮甜🌟

鵝肝多士🍞 有四件,鵝肝表面煎得焦脆,連同烘過嘅多士一齊食除咗減低油膩感之外仲係雙重嘅味覺享受😋

上面食咗咁多嘢,龍蝦🦞忌廉意粉個粉糧已經好夠兩個人share😻 意粉用上幼麵,加埋忌廉同埋龍蝦一齊炒真係好creamy😆 龍蝦肉已經係處理好咗唔使自己拆殼可以即刻食,份量都非常慷慨👍🏻

2023-04-27 68 瀏覽
Oyster Cove 係尖沙咀同天后都有分店,佢地係主打生蠔同海鮮嘅,前排我地就去咗天后分店試佢地嘅招牌海鮮拼盤啦~🤤我地一共order咗✅三款生蠔,Speciales de claire no.2 , Gillardeau no.2 and Tia Maraa,生蠔全部都好新鮮,入口嫩滑彈牙,而且仲有海水味😆~我地仲order咗帶子同北寄貝,帶子好彈牙而且好有鮮味,食完呢個海鮮拼盤覺得好幸福呀~🥰✅白酒煮青口湯比預期中好食,尤其是係白酒醬汁,係超級creamy,令到啲青口都好重牛油味,好好食~我地最後仲清咗成個湯一滴都冇淨呀~🥳我地order咗一份細嘅✅龍蝦意粉但嗰份量都好多🤩,意粉索曬醬汁嘅精華,令到成個意粉都好creamy;龍蝦好新鮮,而且就算同啲意粉一齊煮過都好有鮮味~😍