2021-11-09 115 瀏覽
又出旺角行街,仲比我發現有間唔錯嘅餐廳。餐廳開係活化咗嘅大廈頂樓~餐廳有分室內室外,室外仲有吊椅,裝修成個小花園咁☺️去到menu個選擇唔多,主打一汁三菜便當,一菜係漬物,二菜係慢煮蛋,三菜係主食有幾個選擇,而個一汁就係高湯。主食我揀咗個烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆,淨睇名已經流口水🤤上菜時仲有張卡片教你點食個便當,用高湯整湯飯等,非常貼心。個飯亦唔係普通白飯,係加咗味素嘅飯,所有野埋一齊,視覺效果好豐富!最後仲叫咗個桂花麻薯pancake,賣相一流,雖然pancake本體唔係好鬆軟,但味道都唔錯~整體嚟講,環境、食物賣相同味道都唔錯。

整體嚟講,環境、食物賣相同味道都唔錯。
2020-10-24
5 分鐘 (堂食)
2021-11-08 179 瀏覽
𝟸𝟶𝟸𝟷 𝙾𝚌𝚝聽左好多次, 想去左好耐~拖延症媽媽終於黎左呢度同老公食個偽文青Lunch一汁三菜便當🍱 ✨漬物三吃✨高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦✨鰹魚昆布高湯✨日本穀米御飯 將鰹魚昆布高湯倒一半落日本穀米御飯 食到一半就可以將漬物 & 慢煮蛋拌飯食 再食落去、 最後就將剩餘既湯倒埋落去 ~ 我地係乖寶寶、 跟指示食~真心很不錯!我一邊打字 都覺我肚餓~ 想再去食多次 🤤伯爵茶傳統班戟唔食甜既我偏偏愛伯爵茶 + 雪糕所以呢個都係滿分~ 比我地食晒 🤣飲品~洛神花青檸紫梳打 & 柚肉檸檬蜜梳打 我很喜歡他們「沒有買回來的𝑺𝒚𝒓𝒖𝒑, 都是自煮的」💓洛神花的紫、真係好浪漫既靚 📍蟲二
𝟸𝟶𝟸𝟷 𝙾𝚌𝚝
聽左好多次, 想去左好耐~
拖延症媽媽終於黎左呢度同老公食個偽文青Lunch

一汁三菜便當🍱
✨漬物三吃
✨高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦
✨鰹魚昆布高湯
✨日本穀米御飯

將鰹魚昆布高湯倒一半落日本穀米御飯
食到一半就可以將漬物 & 慢煮蛋拌飯食
再食落去、 最後就將剩餘既湯倒埋落去 ~

我地係乖寶寶、 跟指示食~真心很不錯!
我一邊打字 都覺我肚餓~ 想再去食多次 🤤

伯爵茶傳統班戟
唔食甜既我偏偏愛伯爵茶 + 雪糕
所以呢個都係滿分~ 比我地食晒 🤣

飲品~
洛神花青檸紫梳打 & 柚肉檸檬蜜梳打
我很喜歡他們「沒有買回來的𝑺𝒚𝒓𝒖𝒑, 都是自煮的」💓
洛神花的紫、真係好浪漫既靚

📍蟲二
2021-11-07 315 瀏覽
一入到黎見到好大,真係wa咗一聲。連天台部份都係屬於佢哋嘅,感覺好chill。坐低見到份Menu成尺厚,花咗好多時間先揀好心水。📍阿童木(抹茶)🍹價錢 6/10味道 8.5/10餐廳用咗粉紅鹽圍住杯邊,一飲落去有鹽味配上梅酒,感覺好Fresh,唔會好飲得出酒味,但係好香梅味。冰面上有塊燒咗嘅檸檬,檸檬味慢慢滲左入杯酒度,越飲檸檬味就越出。呢杯阿童木其實幾好飲,抹茶同梅酒出奇地夾,但好少見人推介呢杯酒,覺得有啲可惜,呢杯強推。📍惱春風(普洱莓)🍹價錢 3/10味道 4/10呢杯普洱莓茶+玫瑰酒+橙汁,一句,麻麻。普洱唔係好飲得出,玫瑰酒又唔係好飲得出,橙汁又唔係好飲得出,阿童木正好多,完。📍 一汁三菜(烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆)🍱價錢 8/10味道 8/10一菜(漬物):川味香菇、青瓜漬、柚子蓮藕片蓮藕入晒柚子味好好食,其他一般。二菜:日本63度慢煮蛋成隻就咁啪落口,配淡淡嘅醬油香,濃濃嘅蛋味就出來了。三菜:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆微微肉汁配上芝士就好似食緊高檔漢堡包走包皮,加上淡淡嘅紫菜,食落唔會太漏。📍伯爵茶麻糬傳統班戟🧁價錢 7/10味道 8/10食完一堆主食,加一堆澱粉質,理應飽到食

📍阿童木(抹茶)🍹

阿童木

📍 一汁三菜(烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆)🍱
價錢 8/10
味道 8/10
一菜(漬物):川味香菇、青瓜漬、柚子蓮藕片
蓮藕入晒柚子味好好食,其他一般。
二菜:日本63度慢煮蛋
成隻就咁啪落口,配淡淡嘅醬油香,濃濃嘅蛋味就出來了。
三菜:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

📍伯爵茶麻糬傳統班戟🧁
價錢 7/10
味道 8/10
食完一堆主食,加一堆澱粉質,理應飽到食唔落,但呢個甜品淨係賣相都已經好吸引,什麼一汁三菜乜都唔見哂!
班戟好香伯爵茶味,麻糬都好煙韌,同時都比得唔少,唔會話食極都係班戟。上面配上大大舊vanilla雪糕,令到視覺上加味覺上都暫時忘記咗我本身係飽嘅!

💌總結
雖然叫嘅都係大路嘢,但又唔會話名過其實。呢度空間感一流,能夠喺鬧市中揾到呢片寂靜真係一個機會比大家靜落嚟享受,唔錯。
5 分鐘 (堂食)
阿童木
2021-11-07 227 瀏覽
近排我哋去咗旺角食一間主打日式便當嘅餐廳 之前見到佢幾出名 唔知佢係咪真係咁好食呢😚一汁三菜便當 $150 (包漬物三吃、日本極上太白63度慢煮蛋、主食一份、鰹魚昆布高湯、日本穀米御飯、熱焙茶)佢嘅慢煮蛋非常流心 用嚟送飯唔錯 昆布高湯飲落似麵豉湯 唔會太鹹 御飯本身有啲紫菜 撈飯一流😋原本餐廳提議用高湯嚟撈飯食 不過男女小編都覺得唔落湯會好啲 可能我哋都食唔慣🤫👅主食: 西京箱漬燒鯖魚佢嘅鯖魚唔會煎得過熟 魚唔會太鞋 仍然有啲肉汁🤤魚骨唔會太多 再落埋啲檸檬汁 酸酸地 好啱送飯🥰不過呢度唔會有平時食鯖魚點開嘅酸醬油 同埋魚皮係淋身嘅 但係整體都算幾好食😛👅主食:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆佢嘅漢堡扒幾厚身 肉質幾淋 調味啱啱好😝漢堡扒上面有一塊半溶嘅芝士 但係芝士味唔重 原本以為啲肉鬆會夾喺漢堡扒入面融為一體咁 但係原來肉鬆同漢堡扒係分開嘅 所以就唔係話上好特別🤭不過整體味道係唔錯嘅 總括嚟講 呢間餐廳嘅便當係幾好食😋但係唔係話好特別 同埋有少少偏貴 不過大家可以一試嘅😚😋 好味:8.00/10🤑 價錢:7.23/10🤗 服務:7.43/10😝 環境:7.85/10😚 衞生:7.68/10

👅主食: 西京箱漬燒鯖魚

🤩 整體:7.99/10
西京箱漬燒鯖魚
西京箱漬燒鯖魚
2021-11-04 108 瀏覽
萬聖節前夕,約咗朋友食飯見呢間餐廳係OpenRice都好多好評同推薦,決定試試佢前一晚係網上book咗位,所以唔洗排隊就已經有位~一上去見到個環境已經覺得好正,成個感覺好柔和,餐廳分咗室內同室外我同朋友見天氣都唔錯,有微風,就決定坐室外´・ᴗ・`部分位置有吊椅,啱晒打卡XD因為臨近萬聖節,所以餐廳都掛咗啲南瓜燈籠職員亦都著咗應節嘅服裝,有feel又唔搶fo,同餐廳成個感覺好match(ᗒᗨᗕ)我地一人叫咗一個「一汁三菜」:野菜卷同埋雞塊飲品就分別叫咗:櫻花忌廉草莓泡泡啤同埋冷泡水果茶再加多個甜品:桂花班戟(*´∇`*)餐廳會有張卡仔教你食法,唔洗擔心唔識食食物質素方面,雞塊份量相對較少,只有3舊不過味道啱啱好,肉質嫩滑同juicy,唔會覺得過火雖然佢都有啲醬係面,但如果可以提供細細地嘅檸檬片,比客人自己加會更好,感覺好似fresh啲朋友叫嘅野菜卷,份量好足,好大舊XD見佢每啖咬落去都有滿滿嘅湯汁(´ρ`)食到一半,會將慢煮蛋、飯、鰹魚昆布湯同漬物拌勻食用有啲似泡飯,但米飯無咁稔,口感較好朋友就幾鍾意呢款食法飲品方面,水果茶正正常常,清爽解膩,最記得佢提子好甜(* >ω<

前一晚係網上book咗位,所以唔洗排隊就已經有位~
我同朋友見天氣都唔錯,有微風,就決定坐室外´・ᴗ・`
部分位置有吊椅,啱晒打卡XD
因為臨近萬聖節,所以餐廳都掛咗啲南瓜燈籠

我地一人叫咗一個「一汁三菜」:野菜卷同埋雞塊
飲品就分別叫咗:櫻花忌廉草莓泡泡啤同埋冷泡水果茶
再加多個甜品:桂花班戟(*´∇`*)

餐廳會有張卡仔教你食法,唔洗擔心唔識食
食物質素方面,雞塊份量相對較少,只有3舊
不過味道啱啱好,肉質嫩滑同juicy,唔會覺得過火
朋友叫嘅野菜卷,份量好足,好大舊XD
見佢每啖咬落去都有滿滿嘅湯汁(´ρ`)
食到一半,會將慢煮蛋、飯、鰹魚昆布湯同漬物拌勻食用
有啲似泡飯,但米飯無咁稔,口感較好
朋友就幾鍾意呢款食法

飲品方面,水果茶正正常常,清爽解膩,最記得佢提子好甜(* >ω<)
泡泡啤好特別,飲落唔會好死甜,層次豐富,而且朋友話有果肉定花瓣(?
如果再去,會再叫呢個!
不過影相要快,如果唔係泡泡好快消氣,塌咗(つ﹏⊂)

甜品叫埋就唔洗出去再搵地方下場(๑¯◡¯๑)
個人其實麻麻地桂花,不過呢個甜品無話好重桂花味,可以接受
甚至比我感覺係清甜嘅~
麻糬好足料,唔似出面有啲甜品店得勁少,呢度相反,欣賞(・ω・)b
雪糕齋食會比較甜,加埋班戟一齊食就啱啱好,脆脆令成個口感再豐富啲(っ˘ڡ˘ς)

整體嚟講,食物質素正常,個人比較鍾意飲品同甜品
性價比唔算高,主要都係體驗「一汁三菜」、食氣氛同環境
儘管置身鬧市,呢度有令人放鬆嘅感覺,放慢腳步(❁´◡`❁)

***餐廳只收現金,大家記得㩒定錢先上去
2021-10-30
$242.5 (晚餐)
2021-10-28 189 瀏覽
無乜必要應該唔會想再去⋯⋯1. 只收現金 (門口都有寫明/講明,不過講真咁大間cafe都唔收credit card/payme唔係幾方便)2. 性價比低 (Lunch $150加一,加杯咖啡都已經$165-188埋單,又唔係咁值⋯)3. 侍應只係放低個杯,水都唔斟⋯😅4. 出菜慢,等20-25分鐘先有野食⋯⋯優點:真係食環境,叫做有個空中平台,有充足日光🙂
無乜必要應該唔會想再去⋯⋯

3. 侍應只係放低個杯,水都唔斟⋯😅
4. 出菜慢,等20-25分鐘先有野食⋯⋯
優點:真係食環境,叫做有個空中平台,有充足日光🙂

2021-10-28
20 分鐘 (堂食)
🎏蟲二最吸引莫過於超打卡嘅日系家庭料理🥢
#小胖遊旺角🐠
—————————————————一汁三菜便當🍱分別會有一份自選主食,漬物三吃(包括芝麻醬拌牛蒡、薑絲青瓜漬、柚子蓮藕片)、日本溫泉蛋🥚、再配撒上飯素嘅飯🍚.🔹烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 $150兩塊超厚漢堡扒,份量比想像中多!鋪上芝士🧀同醬汁🤭好邪惡啊!漢堡扒Juicy有牛味,肉質軟腍腍,撈飯一流🍛.🔹清酒蒲燒鰻魚 $165鰻魚好大條,肉質偏厚實,醬汁味濃視覺效果澎湃,但味道反而未有太特別🧐(正常味道,價錢就貴咗少少).🔹伯爵茶麻糬傳統班戟 $85帶淡淡伯爵茶香,🥞有少少乾同實,配返雪糕就好啲、無咁dry🍨麻糬比例比想像中少,不過都煙韌,增加口感層次🤏(生日牌係加$先有🎂).💡假期好多人排隊😂大家要有心理準備
🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌗🌑🌑
🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌕🌖
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌑🌑
♟Overall♟食物擺碟賣相真的好靚🥰值得打卡📸份量都好足料,價錢還好吧!真係排隊耐,就減低了再去慾望了✨
🎏蟲二最吸引莫過於超打卡嘅日系家庭料理🥢
#小胖遊旺角🐠
🔹烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 $150
兩塊超厚漢堡扒,份量比想像中多!
鋪上芝士🧀同醬汁🤭好邪惡啊!
漢堡扒Juicy有牛味,肉質軟腍腍,撈飯一流🍛

🔹清酒蒲燒鰻魚 $165
鰻魚好大條,肉質偏厚實,醬汁味濃
視覺效果澎湃,但味道反而未有太特別🧐
(正常味道,價錢就貴咗少少)
清酒蒲燒鰻魚

🔹伯爵茶麻糬傳統班戟 $85
麻糬比例比想像中少,不過都煙韌,增加口感層次🤏
(生日牌係加$先有🎂)

💡假期好多人排隊😂大家要有心理準備
🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌗🌑🌑
🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌕🌖
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌑🌑
♟Overall♟
食物擺碟賣相真的好靚🥰值得打卡📸
份量都好足料,價錢還好吧!真係排隊耐,就減低了再去慾望了✨
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
Tea time with my chusss👨‍👧又嚟蟲二tea🍽啦成日都好掛住佢地個Earl Grey Mochi 🥞 麻糬配上雪糕🍦+上脆片同雜果🍌🍇🍓多重口感甜品控至合適超邪惡😋😋食親呢個pancakes我都要飲桂花蜜soda🍯🍹真系好夾成件事桂花蜜🍯🍹同mochi做到個平衡唔會太膩呢個🧊🍜冷烏冬又系我超推薦比大家食㗎😋😋半湯烤豚冷烏冬 火灸叉燒有二大塊焦邊好香脆嘅口感 涼拌秋葵 芝麻香蒜油 秘製醬油冷湯 日本忌廉慢煮蛋🍳Onside wasabi自行調配口味 食得冷烏冬一定要襯返杯熱茶🍵🫖先系perfect match我地叫左綠茶伯爵茶配合返成個感覺🇯🇵個present好有茶道🍵品茶感 較為優雅舒適 到左秋天🍂涼涼地坐outdoor仲好舒服打卡一流📷🤳
Tea time with my chusss👨‍👧
同mochi做到個平衡唔會太膩
呢個🧊🍜冷烏冬又系我超推薦比大家食㗎😋😋半湯烤豚冷烏冬

到左秋天🍂涼涼地坐outdoor仲好舒服打卡一流📷🤳
2021-10-17 127 瀏覽
呢間去之前一定一定要book 位,唔係既話真係會有排等先有得食😂但係都值得既,環境同食物都令人滿意🥰 我地坐左一個自成一角既角落位,都幾舒服,用餐時間就係一個半小時⏰一汁三菜便當🍱hkd 300 @2sets基本上晚市去到主食基本上無得揀,就係得呢一個餐😹但個餐都叫有得四選一揀一款主食既😛我地揀左芝士烤漢堡扒同埋原條浦燒鰻魚,兩款都好有驚喜🤩個扒既肉質非常鬆軟同juicy,加埋上面既芝士令口感更有層次😋而燒鰻魚無論醬汁同肉質都配合得啱啱好,真係幾好食🤪桂花傳統班戟🥞hkd 85呢個真係好好食,個pancake 有少少香蕉味,加埋裡面既麻薯真係好有口感🤤蛋黃醬烤魚餅🥠hkd50又一驚喜之選,好似全程都好驚喜咁添lol 魚餅既質感軟得黎有d 咬口,有少少似煎過既韓國魚糕咁,加埋上面既蛋黃醬同埋木魚吊下味真係好match🥰桂花蜜梳打🍹hkd55 (跟餐可半價)淡淡既桂花味同梳打水竟然非常夾,飲落有種小清新既感覺🤣(可能受環境同杯飲品外觀既影響haha)

一汁三菜便當🍱hkd 300 @2sets

桂花傳統班戟🥞hkd 85

蛋黃醬烤魚餅🥠hkd50

桂花蜜梳打🍹hkd55 (跟餐可半價)
淡淡既桂花味同梳打水竟然非常夾,飲落有種
小清新既感覺🤣(可能受環境同杯飲品外觀既影響haha)
2021-10-14 111 瀏覽
🐛蟲二🍱唔知有無人同我一樣特別喜歡食中文名嘅店架呢感覺上既親切又文青如果配埋木系或者花草主題我真係搵唔到唔幫襯嘅理由除非係藍店啦哈哈(^_-)呢間cafe最出色我覺得係甜品同服務店員們都好細心又有反應絕不會話叫一叫就black face 重好記得我地坐喺露天嘅位置隨住天色漸漸昏暗搞到有少少夜盲症嘅金舌頭都開始視力模糊影相直頭要打燈(所以唔好怪影得樣衰)但好好人嘅侍應哥哥就點左個蠟燭俾我哋燭光晚餐雖然效用唔大但So sweet囉(〃ω〃)我地就叫咗鰻魚三品定食同白味噌茄子三品定食鰻魚同茄子都大大條夠哂份量味道都相信唔錯再配埋茶漬飯就可以清一清味蕾食甜品甜品我地叫咗桂花蜜麻糬pancake同伯爵茶麻糬pancake食落pancake唔乾有蛋香~配上雪糕同脆米簡直絕配而桂花蜜就令整體層次更上一層樓野飲方面洛神花茶亦非常清新又生津下次一定再encore~
🐛蟲二🍱

唔知有無人同我一樣特別喜歡食中文名嘅店架呢
感覺上既親切又文青
如果配埋木系或者花草主題
我真係搵唔到唔幫襯嘅理由
除非係藍店啦哈哈(^_-)
呢間cafe最出色我覺得係甜品同服務
店員們都好細心又有反應
絕不會話叫一叫就black face
重好記得我地坐喺露天嘅位置
隨住天色漸漸昏暗
搞到有少少夜盲症嘅金舌頭都開始視力模糊
影相直頭要打燈(所以唔好怪影得樣衰)
但好好人嘅侍應哥哥就點左個蠟燭俾我哋燭光晚餐
雖然效用唔大但So sweet囉(〃ω〃)
我地就叫咗鰻魚三品定食同白味噌茄子三品定食
鰻魚同茄子都大大條夠哂份量
味道都相信唔錯
再配埋茶漬飯就可以清一清味蕾食甜品
食落pancake唔乾有蛋香~
配上雪糕同脆米簡直絕配
而桂花蜜就令整體層次更上一層樓
野飲方面洛神花茶亦非常清新又生津
下次一定再encore~
  • 蟲二酒釀桂花啡
💃🏻週末好去處,文青好去處🕺🏻由百年唐樓活化改建既💁🏻‍♀️618上海街除左有好多打卡位📸 • 本地特色小店🛒頂樓仲有☝🏻間主打日式便當🇯🇵🍱 • 西式甜品🍮既咖啡店。~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪一汁三菜便當🍱 ($150) 💁🏻‍♀️即係日式定食 (一碗湯 • 三道菜 • 御飯 )上枱時,會有張卡仔📑,介紹2️⃣種唔同既食法.▫️一菜 : 3️⃣個前菜(青瓜漬 • 柚子蓮藕片 • 蜜糖紅腰豆)3️⃣樣入面,我最鍾意柚子🍊蓮藕片,酸酸甜甜又爽口,幾特別🤩▫️二菜 : 日本極上太白63度慢煮蛋🇯🇵🥚慢煮蛋夠流心💛,生蛋黃撈飯🥣真係要大嗌句📣美味しい😋▫️三菜 :揀左清酒蒲燒鰻魚(+$15) 🍶蒲燒鰻魚原條上,肉質彈牙🤓▫️汁 : 鰹魚昆布高湯 🐟加熱左用清酒🍶樽裝住,唔會太鹹,好香魚味😙▫️飯 : 日本穀米御飯 🇯🇵🍚加左飯素調味🧂,仲加左紅米♥️多左口感,感覺又健康d💪🏻▫️茶:熱焙茶🍵 / 凍❄️ (+$10) 或可半價🈹升級其他非酒精類野飲🍹.▪麻糬傳統班㦸 ($85)𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞有2️⃣種味可以揀 🥞( 伯爵茶🫖 • 桂花🌼 )我就揀左💁🏻‍♀️ 伯爵茶🫖班㦸有淡
💃🏻週末好去處,文青好去處🕺🏻
由百年唐樓活化改建既💁🏻‍♀️618上海街
除左有好多打卡位📸 • 本地特色小店🛒
頂樓仲有☝🏻間主打日式便當🇯🇵🍱 • 西式甜品🍮既咖啡店。
▪一汁三菜便當🍱 ($150)
💁🏻‍♀️即係日式定食 (一碗湯 • 三道菜 • 御飯 )
上枱時,會有張卡仔📑,介紹2️⃣種唔同既食法
一汁三菜便當🍱 ($150)   清酒蒲燒鰻魚(+$15) 🍶

▫️二菜 : 日本極上太白63度慢煮蛋🇯🇵🥚
慢煮蛋夠流心💛,生蛋黃撈飯🥣
真係要大嗌句📣美味しい😋

▫️三菜 :揀左清酒蒲燒鰻魚(+$15) 🍶
蒲燒鰻魚原條上,肉質彈牙🤓

▫️汁 : 鰹魚昆布高湯 🐟
加熱左用清酒🍶樽裝住,
唔會太鹹,好香魚味😙

▫️飯 : 日本穀米御飯 🇯🇵🍚
加左飯素調味🧂,仲加左紅米♥️
多左口感,感覺又健康d💪🏻
▪麻糬傳統班㦸 ($85)
𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞有2️⃣種味可以揀 🥞
( 伯爵茶🫖 • 桂花🌼 )
我就揀左💁🏻‍♀️ 伯爵茶🫖
班㦸有淡淡伯爵茶香味道😌
中間夾住🤌🏻煙煙韌韌𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢⚪️ & 紅豆蓉♥️
面頭有燒海鹽芝士忌廉🔥🧂🧀 (鹹鹹地)
仲有球滑滑既雲呢拿雪糕🤍🍨 (甜甜地)
旁邊仲用2️⃣色提子 (紅綠❤️💚❤️💚紅綠) & 粟米片擺到靚一靚💕
幾樣唔同口感既野食 + 鹹鹹甜甜既味道🤤

▪櫻花忌廉草莓泡泡啤 ($55 • 原價)🍓🍺
雖然叫泡泡啤🍺,不過係🙅🏻‍♀️無酒精🙅🏻‍♀️
分左3️⃣層( 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 • 𝐒𝐨𝐝𝐚 • 草莓𝐉𝐚𝐦)
記住飲之前要先攪勻🥄
飲落酸酸甜甜,
有少少似草莓🍓加忌廉溝鮮奶🍼既感覺。
▪花香黑茶 ($55) 🌹🫖
用茶壺🫖配以一個杯仔🍵上。
嗅落👃🏻已經好香,飲落夠清新,配甜品一流🙆🏻‍♀️
加左次水,第2️⃣壺都仲係好濃味,足料💃🏻
櫻花忌廉草莓泡泡啤 ($55)🍓🍺   •  花香黑茶 ($55) 🌹🫖

🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加10%服務費
🔺有紙信封俾客人裝口罩😷

🔺咖啡店☕️位置係頂樓全層連花園⛲️,有室內 & 戶外位🪑
🔺自然採光,陽光🌞照入黎,環境好舒服😌

2021-10-12 92 瀏覽
兩份「一汁三菜便當」一菜: 西京箱漬燒鯖魚、清酒蒲燒鰻魚兩條魚也長、份量足夠~鯖魚味道香口、鰻魚啖啖肉~二菜:三個前菜、青瓜漬、柚子蓮藕片、蜜糖紅腰豆;三小份前菜都好好味,紅腰豆好有驚喜,不會太甜,甜甜的,好好味~三菜:慢煮蛋-糖心既蛋黃, 好適合撈飯!汁: 鰹魚昆布高湯- 裝在Sake 樽,倒入飯共食,湯是熱,味道清清,唔錯!茶漬飯先將湯倒一半入飯,後加配漬物食,之後再將慢煮蛋拌入飯內,將剩低既湯倒入飯入面。坐在室外,有點涼風,好舒服,周邊的大廈充滿香港氣息。蟲二 Poach旺角上海街618號頂樓港鐵旺角站 A2 出口, 步行約2分鐘
兩份「一汁三菜便當」

一菜: 西京箱漬燒鯖魚、清酒蒲燒鰻魚
兩條魚也長、份量足夠~
鯖魚味道香口、鰻魚啖啖肉~

三菜:慢煮蛋-糖心既蛋黃, 好適合撈飯!

坐在室外,有點涼風,好舒服,周邊的大廈充滿香港氣息。

蟲二 Poach
旺角上海街618號頂樓
港鐵旺角站 A2 出口, 步行約2分鐘
2021-10-11
2021-10-12 92 瀏覽
🌿同大寶兩個,lunch嚟到呢間走文青風嘅餐廳,特色嘅裝修令到呢度周圍都係打卡點。一汁三菜便當✨清酒烤鰻魚~鰹魚昆布高湯配搭蓮藕青瓜牛蒡,三款漬物,令呢個日式便當顯得不平凡。鰻魚有別於一般嘅蒲燒,甜甜地嘅醬汁外,流露一份清香,唔會太濃味,感覺健康!✨伯爵茶麻糬pancake~入口已食到豐富嘅茶味,店家話佢哋係用咗德國嘅紅茶x綠茶x伯爵茶葉整成,難怪零舍清香。中間夾住煙韌嘅黑糖麻糬,整體低糖口味,配上海鹽芝士醬,好特別!店家好細心,仲肯幫我將兩款醬分開上👍迎合我同寶寶兩個不同嘅口味。✨熱白葡萄茶~熱茶,有葡萄嘅淡香,解膩之選。✨凍柚肉檸檬蜜梳打~每啖都充滿柚子肉,蜂蜜薄荷葉混合梳打,口感清爽。大寶見到咁靚嘅花園,都唔捨得走,話下次冇咁曬嘅時候,要坐下千秋位添😄
🌿

一汁三菜便當✨清酒烤鰻魚

✨伯爵茶麻糬pancake

✨熱白葡萄茶
~熱茶,有葡萄嘅淡香,解膩之選。
✨凍柚肉檸檬蜜梳打
~每啖都充滿柚子肉,蜂蜜薄荷葉混合梳打,口感清爽。

2021-10-10 338 瀏覽
如果要數係香港最愛嘅餐廳 第一時間就諗起蟲二💛🐛 愛到一個程度係希望呢間餐廳長做長有 因為員工 環境 同食物實在太令人覺得窩心💕 仲有永遠都記得虫二係源自於風月無邊 文字取義實在太特別🙈-黎左幾次 終於寫食評😚每次黎都會好掙扎 唔知叫咩嘢食 因為每樣野都好好味😋 -不得不說 主食最愛就係一汁三菜便當🍱呢一日嚟食晚餐叫咗兩個set 分別係芝士漢堡扒伴海苔肉鬆同豆瓣醬箱漬燒鯖魚🍚 每次都會叫芝士漢堡扒 因為實在太好食🍘❤️ 今次叫嘅鯖魚都好特別豆瓣醬味都好出又唔會太鹹 送飯一流😋😋😋 便當配嘅醃漬小菜同埋溫泉蛋 加埋茶湯 撈埋一齊食好正🙈 咁啱叫咗兩個便當🍱 所以飯同湯都可以無限添加 食到飽一飽💕另外仲叫咗一款小食🙂 蛋黃醬烤魚餅🐟上面有啲柴魚同紫菜 魚餅好彈牙 加埋蛋黃醬好好味☕️🍵飲品方面就叫咗杯蟲二酒釀桂花啡 飲落去好有中西合璧嘅感覺 上面有咖啡嘅酸味 下邊就有桂花酒釀嘅甜味 另外仲叫咗杯伯爵綠茶🍵 一如餐牌所示 真係非常甘香👍🏻🍨每次黎都會食pancake 今次就轉下口味試新野 叫左黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕😽少少美中不足就係未食完正餐就上咗 雪糕開始有啲溶 食得有點急 不過蕨餅嘅部份就真係
黎左幾次 終於寫食評😚
每次黎都會好掙扎 唔知叫咩嘢食 因為每樣野都好好味😋
不得不說 主食最愛就係一汁三菜便當🍱
呢一日嚟食晚餐叫咗兩個set
豆瓣醬箱潰燒鯖魚

蛋黃醬烤魚餅

蟲二酒釀桂花啡
伯爵綠茶

🍨每次黎都會食pancake 今次就轉下口味試新野 叫左黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕😽少少美中不足就係未食完正餐就上咗 雪糕開始有啲溶 食得有點急 不過蕨餅嘅部份就真係冇得輸👻
黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕

總括來講真係食完好想即刻再訂位又再嚟食😍🍱😊👍🏻價錢好合理又食得飽又好味😋 最重要係店員服務態度非常好🙆🏻‍♀️
2021-10-10
豆瓣醬箱潰燒鯖魚
蛋黃醬烤魚餅
蟲二酒釀桂花啡
伯爵綠茶
黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕
  • 一汁三菜便當
2021-10-10 122 瀏覽
慶祝朋友生日,結果就來到蟲二來到餐廳,發現佢都幾大,環境優美,餐廳用餐位置由一個空中花園分開左兩邊,可惜用餐當日有點毛毛雨,否則空中花園相信都會用作用餐位置。海苔薯條:有驚喜,原來除左薯條,仲有蕃薯條,蕃薯條好甜,好味檸檬花蜜炸雞槌:炸得香脆,花蜜味突出,份量適中蛋黄醬烤魚餅:意想不到的好味,蛋黃醬同魚餅好夾,魚餅爽口彈牙,比我想像中好味烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆:呢個係一汁三食,佢提供左個茶可作泡飯、加蛋攪拌,最作個湯,不過可惜佢同主菜好似無太大關聯,不過都係好食的。漢堡扒厚實,肉質鮮嫩,有入口即溶的感覺惱春風:聽個名好特別,係冷泡普洱苺茶+粉紅玫瑰酒+鮮橙汁的cocktail,飲落口,苺味重,無乜酒味,好易入口。 桂花麻糬傅統班戟:班戟鬆軟,有蛋香,有桂花蜜味,食到中間終於搵到佢啲麻糬粒粒,口感煙靭,食落好有層次。總結:環境不俗,適合打卡之餘又好食,不過金錢當然都要付出多點點,一分錢,一分貨嘛
慶祝朋友生日,結果就來到蟲二

檸檬花蜜炸雞槌:炸得香脆,花蜜味突出,份量適中

2021-10-03
慶祝紀念