🍽蟲二🍽精緻便當及甜品🥰🍶🍚一汁三菜便當🐟西京箱漬燒鯖魚送飯都有三種食法🥴 仲有個可愛嘅說明書教你食🥰個昆布湯用sake 樽裝著🍶好別緻架呢~😘🍨🥞伯爵茶麻薯傳統班戟Pancake 有淡淡伯爵茶香有雪糕嘅冰凍而creamy🍨配上pancake 嘅鬆軟🥞加上pancake中間嘅麻薯🍡令到成甜品都好有層次感📈好好味😳 真係想"獨食難肥"🙉(唔係原本個成語嘅意思)😂室內環境好文青☺️ 室外有陽光好靚🌞夜晚d 燈飾都好特別🌟
🍽蟲二🍽精緻便當及甜品🥰

夜晚d 燈飾都好特別🌟
一汁三菜便當-西京箱漬燒鯖魚
伯爵茶麻薯傳統班戟
  • 一汁三菜
📍蟲二 - 旺角 💛-前排同朋友去618上海街既蟲二食lunch😋店內有分室內室外 我地今次就揀左室外坐☃️冬天環境黎覺都算幾舒服 但有風吹埋黎就有啲凍🥶所以坐室外之前要諗清楚‼️-🍱一汁三菜便當 ($150)呢個便當包咗三個菜 一碗飯 同埋 一杯熱茶唔想飲熱茶既話 仲可以加錢轉配其他非酒精飲品🍹仲可以用優惠價加配甜品~其中一菜同二菜係固定既 分別係漬物三吃 同埋 溫泉蛋 而主菜就可以六選一 而一汁就係指鰹魚昆布茶漬湯 餐廳好貼心咁配咗張紙仔提醒茶漬飯二吃既食法☺️記住如果想無限添飯既話 就要全枱都叫一汁三菜set啦😆-🏷漬物三吃今日既漬物就有蓮藕 青瓜 同埋 皇帝豆味道方面就普普通通 得加左柚子醃製既蓮藕比較特別👍🏼-🏷主菜🔸烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆 漢堡扒咬落好軟熟 同燒汁芝士既味道都好夾😆但唯獨是啲肉鬆就唔知有咩用 就咁得少少係個漢堡扒底 味道較為隱形冇令成個個味道昇華🥶有啲可有可無既感覺仲有食完一件之後就已經有飽濟既感覺 但食漢堡扒黎講都正常既😳-🔸大阪燒風味黑椒烤雞塊 雞肉外脆內軟 黑椒味都十足 啱曬啲鐘意黑椒味既朋友食😋雞塊既份量同調味啱啱好 唔會有漢堡扒食完好濟既感覺😚-🔸西京箱
📍蟲二 - 旺角 💛
🍱一汁三菜便當 ($150)
呢個便當包咗三個菜 一碗飯 同埋 一杯熱茶
但唯獨是啲肉鬆就唔知有咩用 就咁得少少係個漢堡扒底
味道較為隱形冇令成個個味道昇華🥶有啲可有可無既感覺
🔸大阪燒風味黑椒烤雞塊
🔸西京箱漬燒鯖魚
味道黎講我覺得冇平時其他地方既西京汁菜式甜 對於冇咁鐘意重口味既人黎講就幾好👍🏼 但如果好似我呢啲鐘意食偏甜西京汁味既人黎講 就可能會有啲失望😕 但魚肉都幾嫩 唔會話好老😙所以整體黎講都幾好食
但食到後尾就開始多骨 唔鐘意骨既朋友要留意呢點🙁
三個主菜入面 烤雞塊算係當中最好食 但都唔係好值150蚊既質素😅想食既朋友可能要留意下性價比唔高既問題😳
🏷飲品
🔸伯爵可可 (+$28)
朋友話呢杯伯爵可可唔合格😨冇左可可既朱古力味道 剩係得茶味 正宗好睇唔好飲😩
🔸柚肉檸檬蜜梳打 (+$28)
呢杯梳打反而就幾出色 柚子同檸檬既味道互相配合得宜 味道又唔會搶左對方😙仲要裡面有柚肉既咬口 即刻昇華曬👍🏼
🏷甜品
🔸New York Cheesecake (+$45)
一件正正常常既Cheesecake 唔會話太漏 但又講唔到有咩特別出色之處🤔
🔸Tiramisu (+$45)
Tiramisu太甜 食幾啖就開始覺得漏🥶 手指餅乾既份量太多 多到食唔到Tiramisu本身既creamy口感🥲
想試呢間café好耐喇~今次終於同朋友黎試到😍 真係冇令人失望!餐廳weekend較full,想食記得要先book位呀~🍔烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 Grilled Cheese Burger Steak ($150)漢堡扒有兩塊,而且都係厚厚嘅!食落有濃濃肉味,雖然唔係好juicy但一啲都唔dry🙆🏻‍♀️但食到底先發現有肉鬆🤣 如果再多啲就更好!🥞伯爵茶麻糬傳統班戟 Earl Grey Mochi Pancakes ($98)主打甜品 — 伯爵茶愛好者必點!呢個pancake好結實,但食落仍然fluffy🤤熱辣辣嘅pancake配上凍凍嘅雪糕😍切開入面仲有mochi,煙煙韌韌口感極豐富!真係好正,下次黎要試其他味🤣🍗檸檬花蜜炸雞槌 Fried Drumsticks ($68)雞槌有4舊,一上枱就聞到陣陣香氣~檸檬可以根據自己喜好而加!酸味加上蜜糖嘅甜味特別開胃🤤🍟海菩氣炸薯條 French Fries ($78)見到隔離點咗薯條,好似好吸引就叫咗一份~估唔到除咗普通薯條,仲有番薯條!同朋友一邊傾計一邊食就啱哂喇🤣
想試呢間café好耐喇~
今次終於同朋友黎試到😍 真係冇令人失望!
餐廳weekend較full,想食記得要先book位呀~

漢堡扒有兩塊,而且都係厚厚嘅!
但食到底先發現有肉鬆🤣 如果再多啲就更好!

烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

主打甜品 — 伯爵茶愛好者必點!
呢個pancake好結實,但食落仍然fluffy🤤
熱辣辣嘅pancake配上凍凍嘅雪糕😍
切開入面仲有mochi,煙煙韌韌口感極豐富!
真係好正,下次黎要試其他味🤣

伯爵茶麻糬傳統班戟

雞槌有4舊,一上枱就聞到陣陣香氣~
檸檬可以根據自己喜好而加!
酸味加上蜜糖嘅甜味特別開胃🤤

檸檬花蜜炸雞槌

🍟海菩氣炸薯條 French Fries ($78)
見到隔離點咗薯條,好似好吸引就叫咗一份~
估唔到除咗普通薯條,仲有番薯條!
同朋友一邊傾計一邊食就啱哂喇🤣

海菩氣炸薯條
午餐
檸檬花蜜炸雞槌
海菩氣炸薯條
2022-01-17 48 瀏覽
🍽蟲二🍽 Rooftop Lunch一汁三菜定食-清酒蒲燒鰻魚🍚日本穀米御飯❤️有紅米 感覺健康左 上面仲有少少飯素添少少脆口就咁食個飯都唔錯個飯其實食法有3種 🔖佢會有張紙仔教你 個設計都幾可愛☺️1. 🐟鰻魚食唔到清酒味😌但鰻魚入味、大條得黎好彈牙🤤好好送飯2. 🥬🥚而配菜一 d 都唔馬虎都好清爽好好食🥬慢煮蛋好正 🥚滑滑鮮味😋2樣一齊撈飯一流3. 🍶鰹魚昆布湯🍶用清酒樽裝住☺️ 清淡咁撈埋剩低嘅飯又得 淨飲又得🌟整體都好得意 同好好食 食個飯都有唔同口感 😎有層次咁由濃去到淡🤩由乾去到濕好有趣🥰
🍽蟲二🍽 Rooftop Lunch
個飯其實食法有3種
🔖佢會有張紙仔教你 個設計都幾可愛☺️

1. 🐟鰻魚
食唔到清酒味😌
但鰻魚入味、大條得黎好彈牙🤤
好好送飯

食個飯都有唔同口感 😎
有層次咁由濃去到淡🤩由乾去到濕
好有趣🥰
2020-11-05
5 分鐘 (堂食)
  • 清酒蒲燒鰻魚
  • 一汁三菜便當
😧😧😧😧依間餐廳...我真係O左嘴又係新排好熱門嘅打卡餐廳個個去到就為左食依個 伯爵茶麻糬班戟🤨我本身都幾有期待,睇網上d相好似幾大份。上到台....仲細過McDonald’s 早餐塊熱香餅,厚d咁。味道係冇咩伯爵茶味,麻糬份量極少,除左個雪糕係冇其他汁的,班戟好乾。我真係完全唔明佢出名嘅位係邊🤢🤢環境又唔係好靚,價錢仲要好貴呀!真係超唔值!💰HKD$85仲有個小食,蛋黃醬烤魚餅,上面加左d木魚,正常發揮。但份量又係好少。💰HKD$50真係唔好再比人呃啦港🐷🐷,服務員明明有好多個,但叫極耐先黎🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️間舖其實就唔係好大好多枱客😉
😧😧😧😧
依間餐廳...我真係O左嘴
又係新排好熱門嘅打卡餐廳
個個去到就為左食依個 伯爵茶麻糬班戟🤨
💰HKD$85

💰HKD$50

蟲二係上海街天台~環境都幾好🌞但d枱就略嫌拍得近左d🙈叫左人氣既伯爵茶傳統班戟真係又幾好味😋伯爵茶幾香~雖然唔算濃最鍾意佢加左麻糬係入面👍🏻❤️好有口感~加埋百花蜜牛乳雪糕🍦🥛一d都唔會膩😍😍一個人都食得哂啊🤩勁滿足伯爵可可可可味好濃🍫加埋伯爵茶~中和返,唔會好甜👍🏻👍🏻❤️

蟲二
係上海街天台~環境都幾好🌞
但d枱就略嫌拍得近左d🙈

叫左人氣既伯爵茶傳統班戟
真係又幾好味😋伯爵茶幾香~雖然唔算濃
最鍾意佢加左麻糬係入面👍🏻❤️好有口感~

伯爵茶傳統班戟

伯爵可可
可可味好濃🍫加埋伯爵茶~中和返,唔會好甜👍🏻👍🏻❤️

伯爵茶傳統班戟
行行下618睇下d飾物期間,發現佢頂樓原來有間餐廳仲有埋好靚既outdoor景可以影相🤩二話不說就入左去喇~~~~呢間餐廳既主打係一汁三菜便當,冇得去日本就食下個日式便當頂住先喇😆小妹好鍾意食鰻魚,所以就揀左D,同時見到佢個伯爵茶麻糬傳班戟幾吸引,於是就要埋呢個😆😆😆等緊既期間梗係無限影相打卡喇~呢到坐得好舒服,最岩同一班朋友黎傾下計飲杯咖啡,而且今日天氣好好又唔曬,佢無論室外定室內都有好多打卡位~~~❤服務態度都好好有禮貌❤便當黎到喇~佢既鰻魚做得唔錯,而且都算大條,不過個昆布高湯略嫌清淡D,個慢煮蛋好好食~~~~蛋味夠重!鍾意佢既伯爵茶麻糬班戟,雖然唔係好食到麻糬,但個茶味幾香而且個雪糕應該落左少少桂花?所以好清香又唔溜,個班戟口感都唔錯~~下次再黎試埋佢個桂花班戟先🤩🤩

二話不說就入左去喇~~~~

• 伯爵茶麻糬傳統班戟
2022年第一個post🥳祝大家新年快樂身體健康喔(*´▽`*)今次介紹間已經二訪仲要發現有點進步嘅cafe🤤位於上海街頂樓cafe真係遠離旺角本來嘅熱鬧成為顧客嘅一遍綠洲🌴🐤一句總結:雖貴但有水準👍🏻 😎會回訪嗎: ✔️✔️等候時間:booked (周末3:00PM) ~ IG bio有link book位≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋以下嘅一汁三菜便當包括以下主食:😍烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 ▶️ 8.5/10 見到好多人介紹都係食呢個‼️不過小編食到有喜亦有失望漢堡扒雖只有兩塊但比想像中大塊嘅煮得啱啱好(`・ω・´)口感淋之餘都好厚實完全唔容易散🤩很有牛香之餘牛味都好濃厚面頭上嘅燒汁令到啲牛更juicy( ・ω・)ノ可惜在佢嘅芝士雖然同漢堡扒一齊但係芝士味好淡亦都冇拉絲效果😢而佢所謂嘅肉鬆真係好少所以希望可以多返啲因為同肉鬆一齊食會更加香更有口感至於海苔只是for增加整個主菜嘅美感因為係完全唔脆唔好食( ´△`)😍大阪燒風味黑胡椒烤雞塊 ▶️ 8.6/10總係覺得呢個好食啲(-ω-)ゝ雖然個賣相真係麻麻地見到啲雞燶燶哋🤭但就係因為咁先可以咁香脆雞皮帶有焦香而且雞非常嫩滑同時唔會硬🤙🏻面頭也
今次介紹間已經二訪仲要發現有點進步嘅cafe🤤

但係芝士味好淡亦都冇拉絲效果😢
而佢所謂嘅肉鬆真係好少所以希望可以多返啲
因為同肉鬆一齊食會更加香更有口感
至於海苔只是for增加整個主菜嘅美感
因為係完全唔脆唔好食( ´△`)
大阪燒風味黑胡椒烤雞塊

焙茶真係夠晒熱茶味濃郁👍🏻
喉嚨留有回甘💕

😍伯爵茶麻糬傳統班戟 $85 ▶️ 8.8/10
送黎嘅時候真係夠晒熱
雖然唔算好鬆軟但都屬於厚身同淋身嘅(◍′ω‵◍)
伯爵茶味挺濃烈甜度適中
班戟裏面嘅麻糬口感軟Q也帶有點拉絲👍🏻
好記得一年前食嘅時候個底充滿糖漿有種死甜嘅感覺😑
但而家糖漿份量適中唔會過甜(๑˘ꇴ˘๑)
加上係枱頭嘅雲尼拿雪糕令味更加豐富🍧
有用少量水果做裝飾但總覺得可以多一點ಠ_ಠ
還有很多很脆嘅殼片
Overall真的進步了以前的話因為太甜絕對唔會有咁高分(⁄ ⁄•⁄ω⁄•⁄ ⁄)
😚環境 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐣/5
整間cafe係頂樓當然是挺大的
設有both室內同室外的位置
不過小編室內的位置都很近室外所以太陽猛烈嘅時候都幾驚會曬到過嚟🙈
畢竟cafe是位於露台🐒
室內同室外也是文青風打卡真的很好喔(›´ω`‹ )
😚衛生 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤/5
整體冇乜問題而且張枱都好企理
只不過張檯有點細haha

😚服務 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐣/5
挺好的是主動詢問是坐室內定室外嘅位置😂
送菜速度唔算好快不過係可接受的情況下~
幾貼心嘅係凡是叫一汁三菜都會比張卡片關於佢嘅建議食法可供參考
店員也有很快地講一次嘅🤤
😚推介指數 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐣🥚🥚
(🐤為1分;🐣為半分)
總結而言價格同其他cafe差唔多
9:幾好食wor推介👍🏻
9.5或以上:深刻難忘一定要試😍
大阪燒風味黑胡椒烤雞塊
2021-12-26 1411 瀏覽
🍴文青又一打卡熱點蟲二位於旺角上海街618號,該處是活化的建築,現在已有不少餐廳和特色精品店進駐。位於頂樓的是餐廳「蟲二」。餐廳有露天區域,區域內有像鳥巢的吊椅,有串串燈飾,也有聖誕樹,為節日添了不少氣氛。凡點算便當會有一張食用教學提示,推薦兩種食法吃便當。喜歡把湯倒入米飯成菜漬飯可以跟著步驟來吃。📍烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆便當 $150便當包括有一客芝士漢堡扒、日本極上太白63度慢煮蛋、三款漬物、鰹魚昆布高湯和日本穀米御飯。🐮 一客有兩塊芝士漢堡扒,漢堡扒厚身,分量充足,配以肉鬆、芝士,加上燒汁十分下飯。📍高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦便當 $150便當包括有高野豆腐、豚肉野菜卷配櫻花蝦、年糕福袋、日本極上太白63度慢煮蛋、三款漬物、鰹魚昆布高湯和日本穀米御飯。🐷 豚肉野菜卷菜多肉少,味道較淡,幸好有櫻花蝦作配搭。豆腐是有質感的硬豆腐,豆味重,豆腐吸收了豆乳湯後相當美味。🥚 日本極上太白63度慢煮蛋可拌進飯內,忌廉狀的雞蛋令飯更香更滑。🥒 漬物有三款,包括蓮藕片、醬瓜和紅腰豆,是開胃的小菜。🍚 白米飯為主摻了少許紅米飯和飯素,個人感覺米飯有點偏軟。🔸小總結:餐廳環境寬敞舒適,上菜速度快
🍴文青又一打卡熱點

📍烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆便當 $150

📍高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦便當 $150

🥒 漬物有三款,包括蓮藕片、醬瓜和紅腰豆,是開胃的小菜。

🍚 白米飯為主摻了少許紅米飯和飯素,個人感覺米飯有點偏軟。

🔸小總結:
餐廳環境寬敞舒適,上菜速度快,便當套餐擺盤乾淨整齊,但食品種類不多,味道一般,屬打卡為上和以環境取勝的餐廳。

👅 味道:4/5
💰CP值:4/5
🕴🏻服務:4.3/5
🔰餐廳環境:4.7/5
👀回頭率:4.25/5
🍽 餐廳:蟲二
🌐地址: 旺角上海街618號頂樓

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #旺角美食

2021-12-23
2021-12-23 57 瀏覽
街坊系列 – 蟲二 Poach 💛今時今日身邊仲有幾隻金手指係度👺睇人地個POST又會被人篤扇動咩咩咩🙄好好地做生意又會被人篤到罰無晚市🙄係香港😮‍💨依家係必須要低調🙄除非你係....------------------------------環境: 餐廳係走藝術文青風既小店😍有分戶外同2個唔同主題既戶內😮戶內既牆身有不同畫作📸岩哂打卡戶外亦有2個鞦韆🥳有得食又有得玩------------------------------食物: 一汁三菜便當 – 清酒烤鰻魚 ($165) 🐟小編覺得豐富程度直頭可以叫做定食😋餐廳研究出一套食法可以最享受成個餐👍🏻由食物原味再到加上半熟蛋後既豐富口味😍整個體驗好似享受緊日本既茶道一樣🤗充滿學問而招牌烤鰻魚更係又有酒香又好味🥰口感仲好嫰伯爵茶麻糬傳統班戟 ($85) 🍨麻糬放左係班戟入面🤩食食下有驚喜麻糬食落好香,口感夠哂軟糯😍仲有豆沙夾心香草味雪糕好香🍨仲有小小微鹹既火灸芝士整體味道好有層次🙊小編真係食唔停口櫻花忌廉草莓泡泡啤 ($55)餐廳標榜全天然食材,不用現成糖漿飲落味道清新唔甜,仲有啖啖果肉泡泡微香既芝士味,再重啲啲就超邪惡了--------
街坊系列 – 蟲二 Poach 💛

今時今日身邊仲有幾隻金手指係度👺
睇人地個POST又會被人篤扇動咩咩咩🙄
好好地做生意又會被人篤到罰無晚市🙄
係香港😮‍💨依家係必須要低調🙄除非你係....

環境: 餐廳係走藝術文青風既小店😍

整個體驗好似享受緊日本既茶道一樣🤗充滿學問
而招牌烤鰻魚更係又有酒香又好味🥰口感仲好嫰

伯爵茶麻糬傳統班戟 ($85) 🍨

麻糬放左係班戟入面🤩食食下有驚喜
麻糬食落好香,口感夠哂軟糯😍仲有豆沙夾心
香草味雪糕好香🍨仲有小小微鹹既火灸芝士
整體味道好有層次🙊小編真係食唔停口

櫻花忌廉草莓泡泡啤 ($55)

餐廳標榜全天然食材,不用現成糖漿
飲落味道清新唔甜,仲有啖啖果肉
泡泡微香既芝士味,再重啲啲就超邪惡了
服務: 普遍都係好年青既店員💁🏻‍♀️

服務: 8 /10

地址: 旺角上海街618號頂樓
人均消費: $ 100 - $ 200
2021-12-22 84 瀏覽
第二次去蟲二是因為對它的和洋風便當一試難忘😍蟲二最有名的「一汁三菜便當」🍱包括漬物三吃、慢煮蛋🥚、主菜🥩🍗🍖還有鰹魚昆布高湯和穀米飯🍚Jon仔👦🏻喜歡把飯混和蛋汁和高湯的吃法Jon媽👩🏻就很欣賞色香味俱全的主菜今次選了黑胡椒烤雞塊為主菜胡椒惹味而不辛辣🌶烤得又香又夠焦👍三大片雞塊嫩滑有肉汁🤩還有新鮮沙律菜🥗健康又均衡💯👦🏻挑選伯爵茶麻糬傳統班㦸作甜品是一客要等十幾分鐘的即製班㦸🥰內有麻糬軟心餡料上層放了香滑的雪糕、新鮮水果為配料二人共享很滿足🍽飲品方面🍹嚐甜的👦🏻選了伯爵可可👩🏻就選了醒胃的柚肉檸檬蜜梳打👩🏻:這裡其實很適合跟朋友來閒坐、閒聊⋯⋯換走這個頑皮👦🏻就好了
第二次去蟲二
是因為對它的和洋風便當一試難忘😍

蟲二最有名的「一汁三菜便當」🍱
包括漬物三吃、慢煮蛋🥚、主菜🥩🍗🍖
還有鰹魚昆布高湯和穀米飯🍚

健康又均衡💯

👦🏻挑選伯爵茶麻糬傳統班㦸作甜品
是一客要等十幾分鐘的即製班㦸🥰
內有麻糬軟心餡料
上層放了香滑的雪糕、新鮮水果為配料
二人共享很滿足🍽

飲品方面🍹
嚐甜的👦🏻選了伯爵可可
👩🏻就選了醒胃的柚肉檸檬蜜梳打

2021-12-15
2021-12-21 66 瀏覽
❣️和風打卡家庭料理大約一年前嚟上海街618,已經想試呢間位於頂樓有室內及室外嘅露天日式Cafe,但當時太多人等候便放棄了。最近放工想同朋友一聚,book咗位就順利入得~~~平日晚上不算多人,但要記得等齊人先入!因為入座時間有限!餐廳分咗不同日式風格,打卡就啱晒啦!- 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 HKD150漢堡扒由豬、牛和雞肉所組成,搭配芝士和特製醬汁。鰹魚昆布高湯味道鮮甜,趁熱食味道更佳。整體口感偏清淡健康,配漢堡扒就啱啱好。- 高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦 HKD150一上枱就聞到好濃嘅櫻花蝦味,豆腐豆腐魚豚肉椰菜卷配大量櫻花蝦。整體是充滿濃厚的櫻花蝦味,有啲遮蓋原本食材味道。後來搭配高湯、半熟蛋和漬物都好滿足。- 伯爵茶麻薯傳統Pancake HKD85Pancake內層有麻薯等材料,好有驚喜!由於是伯爵茶味即使搭配雪糕,食落甜而不膩。本身已經食飽飯嘅我,同朋友share食呢個pancake都有啲意猶不盡嘅感覺~~✨總括嚟講,一汁三菜便當可感受健康日本家庭式料理,而Pancake口感豐富值得一試✨🎈
❣️和風打卡家庭料理

- 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 HKD150

- 高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦 HKD150

- 伯爵茶麻薯傳統Pancake HKD85

• 伯爵茶麻糬傳統班戟
呢條街係好多裝修 建材嘅舖頭 依家翻新咗的618 佢呢度嘅頂樓有一間餐廳好似鬧市中嘅綠洲一樣 好休閒好舒適 選擇咗5pm過嚟可以望住天空嘅天色變化 到晚上燈光亮起 食飽之後仲可以附近行吓街 呢度嘅飲品 甜品好吸引 好靚 同埋真係好好味♥︎一汁三菜便當 - 清酒烤鰻魚(+$15) $150追加 凍豆腐花 $28 鰻魚好大塊 先吃前菜 可把汁的一半倒入伴飯 這種特別的吃法還送上了說明卡 ♥︎伯爵茶麻薯傳統pancake $85德國🇩🇪茶葉 紅茶加綠茶 特別清香茶味裏面有好軟林林又煙韌嘅麻薯包住嘅係清香茶味嘅蛋糕 唔太甜加埋個香草雲呢拿雪糕喺面 ♥︎桂花蜜梳打 $55 Home made mocktail 清新的選擇看得見的一片一片桂花花瓣在杯邊點綴 ♥︎意大利檸檬香草蜜 $55 有驚喜的飲品 清新的檸檬香味配上蜜糖再加上新鮮的香草 飲品又香又甜又開胃
呢條街係好多裝修 建材嘅舖頭

看得見的一片一片桂花花瓣在杯邊點綴

♥︎意大利檸檬香草蜜 $55
有驚喜的飲品 清新的檸檬香味配上蜜糖
再加上新鮮的香草 飲品又香又甜又開胃
見到好多人都會介紹蟲二,今次到👧🏻👦🏽要去試吓依間啦🤣一汁三菜 - 主菜雞扒 $150成個餐牌擺得好靚,好似係日本食嘅傳統套餐😍有配上漬物同慢煮蛋,係比你配上昆布高湯去混合飯食🤤個昆布高湯好好飲,混合啲飯好開胃😍隻慢煮蛋勁好味,佢勁creamy蛋黃好香,佢教我哋混合曬所有野去食超好味👍🏼👍🏼👍🏼雞扒加上大阪燒醬,都真係幾開胃😍個雞扒皮煎得好香,但肉唔算好特別🤔不過不失🤣海苔薯條 $68見到寫住係非油炸,即係用氣炸鍋?🤣🤔食落感覺真係非油炸,因為唔係好脆😂😂 薯條方面,薯味唔係好重加唔係好脆,但番薯條更加出色,食落好濃嘅番薯味👍建議加返有番薯條加薯條,食客會更加清晰👍🏼伯爵茶傳統麻糬班戟 $85之前👧🏻👦🏽係上環食過3rd space嘅班戟,而蟲二就係佢嘅姊妹店,一定要食下佢地出名嘅班戟👍伯爵茶嘅味道好香濃,而且唔會好甜😍😍中間有少少麻糬,煙煙韌韌增加口感😍😍阿童木 $75係用咗南高梅梅酒+宇治抹茶+嚴炙檸檬,十分唔錯👍👍宇治抹茶可以中和左梅酒嘅酸味,杯邊整上海鹽,一齊飲個味道好豐富😍要講講呢間鋪嘅冷氣十分之勁😂🤣吹到好凍之外,啲食物都勁快凍咗😂😂😂如果較細啲冷氣,應該會舒服啲,同埋嘢食
見到好多人都會介紹蟲二,今次到👧🏻👦🏽要去試吓依間啦🤣

一汁三菜 - 主菜雞扒 $150
一汁三菜 - 主菜雞扒

海苔薯條 $68
建議加返有番薯條加薯條,食客會更加清晰👍🏼
海苔薯條

伯爵茶傳統麻糬班戟 $85
伯爵茶傳統麻糬班戟

阿童木 $75
阿童木

要講講呢間鋪嘅冷氣十分之勁😂🤣吹到好凍之外,啲食物都勁快凍咗😂😂😂如果較細啲冷氣,應該會舒服啲,同埋嘢食都可以keep住熱🤣👍
一汁三菜 - 主菜雞扒
海苔薯條
伯爵茶傳統麻糬班戟
餐廳位於上海街618的頂層,因此設有位於空中花園露天座位,及室內用餐位置,環境恬靜,空間十足,而且裝修非常休閒雅致,打卡一流。午市食品最主要是走和風及和式洋式。午市的和式便當擺盤非常吸睛,非常適合相機先食,而且取名也非常特別,為一汁三菜便當,實質是有漬物溫泉蛋及湯泡飯加自選煮食的和食料理。一汁三菜便當 $150 (清酒烤鰻魚+$15)是日一菜:漬物三吃為漬扁豆、漬青瓜及柚子蓮藕片。每一款植物都美味又開胃。二菜:日本極上太白63度慢煮蛋,蛋香濃郁。加上堅魚昆布高湯再倒入日本穀米御飯上伴着吃,非常滋味。三菜:主菜選擇了清酒烤鰻魚,轉天口口的烤清酒鰻魚,有淡淡的酒香,肉質與一般的烤鰻魚有別,不是腍身的,是有點爽脆單眼的口感,另有一番風味。伯爵茶麻薯傳統班戟 $85~必食選用了混合紅茶及綠茶的伯爵茶製作,班戟體清香,中間藏着一層厚厚的麻糬,配上一球雲呢拿雪糕、青提子及粟米片碎,口感豐富。自家製黑啤酒農夫包配沙律(Pork ) $110 炭燒豚肉和微辣蛋黃醬玉子蛋夾在店家自家製黑啤乳酪紅妹農夫包中間,層次分明,又非常融和。伴碟的沙律配自製杏脯醬沙律醬,清新滋味又有飽足感。太白春夢 (桂花)$80

一汁三菜便當 $150 (清酒烤鰻魚+$15)
二菜:日本極上太白63度慢煮蛋,蛋香濃郁。
加上堅魚昆布高湯再倒入日本穀米御飯上伴着吃,非常滋味。

伯爵茶麻薯傳統班戟 $85~必食

自家製黑啤酒農夫包配沙律(Pork ) $110
伴碟的沙律配自製杏脯醬沙律醬,清新滋味又有飽足感。

太白春夢 (桂花)$80
Gin 酒、黃金桂花蜜加自製酒釀製成的調酒,清香又順口。

阿童木(抹茶)$75~必點
由南高梅梅酒給抹茶製成的調酒,加上鹽炙檸檬,酸酸甜甜非常開胃。
  • 阿童木