2021-12-19
呢間係旺角中心地帶空中庭園嘅日系天台咖啡店「蟲二」,一直都係我探店嘅名單入面,終於呢日有時間同朋友一齊試試✌️首先一定必點佢哋嘅招牌👇🍱一汁三菜便當($150)汁:堅魚昆布高湯一菜(漬物): 柚子蓮藕片、青瓜漬、紅腰豆二菜:慢煮蛋三菜(自選主食):高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦🍚日本穀米御飯 🍵熱焙茶🍱豆乳高湯幾濃郁,加上櫻花蝦甜中帶點鮮味👍🏼menu建議有俩種食法,堅魚昆布高湯倒入穀米一同吃都唔錯👍漬物與慢煮蛋一同拌入飯內飯粒沾滿蛋汁好正😋甜點🍮桂花麻糬傳統班戟($85)班戟幾鬆軟,食到中間竟然有麻糬同紅豆。上層牛乳雪糕,下層海鹽芝士忌廉醬鹹甜交織,又增加薄脆口感。桂花蜜嘅清香連貫成個甜品同提子、香蕉、橘子🍊簡直絕配!飲品方面我就點左洛神花水果茶,都幾大一壺,洛神花味都好香,可以俩個人飲都得,飲完店員仲話可以再添滾水,朋友點左伯爵可可,佢話都幾唔錯👍總之呢度係好岩拍拖,朋友聚會嘅餐廳🍴餐廳服務員態度都幾好👍下次有機會會再黎✌️
首先一定必點佢哋嘅招牌👇
🍱一汁三菜便當($150)
汁:堅魚昆布高湯
一菜(漬物): 柚子蓮藕片、青瓜漬、紅腰豆
二菜:慢煮蛋
三菜(自選主食):高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦
🍚日本穀米御飯 🍵熱焙茶
🍱豆乳高湯幾濃郁,加上櫻花蝦甜中帶點鮮味👍🏼
甜點🍮桂花麻糬傳統班戟($85)