2022-12-01 108 瀏覽
位於旺角的日式咖啡店。在旺角鬧市中心居然有這樣的一個室外位置,景觀開揚,環境很適合拍照打卡,一群朋友來聚會聊天實屬不錯的選擇;而餐廳主打日本飲食文化當中的「一汁三菜」,菜式雖然選擇不多,但一人一份,份量剛剛好,而且賣相擺盤亦十分精緻餐盤裡附上一張食用方法,我就按著餐廳建議來用餐:✧ 先把少量的鰹魚昆布茶熱高湯倒進日本杞子醬油炊飯拌食,茶漬飯完成✧ 吃到一半把慢煮蛋放進去攪拌進食,蛋拌飯完成✧ 吃到剩少量時,再把剩餘的高湯全倒進去,湯飯完成🥢這三種食法剛好就是『一汁三菜』大阪燒風味黑胡椒烤雞塊 $150烤雞塊的底部用了雜菜大阪燒墊托著,充滿著日本的風味,但烤雞塊的炸漿有點偏厚,味道一般,而且我個人口味覺得與大阪燒似乎不太搭配清酒蒲燒鰻魚 $165鰻魚很大一條,肉質很厚實及肥美,而且不會太多骨;惟不太能吃到清酒的味道,反而蒲燒的醬汁太濃,更偏像是一般的日式鰻魚飯的做法西京箱漬燒鯖魚 $150鯖魚肉質很細緻,但燒得偏乾身,因此口感有點澀澀柴柴,香氣亦不夠顯著,我個人比較喜歡吃坊間的鹽燒鯖魚整體而言,我認為茶漬飯比餸菜更好吃,我是吃光了飯才驚覺原來餸菜還未吃完;但因為環境實在太舒適,而且整體的

餐盤裡附上一張食用方法,我就按著餐廳建議來用餐:
✧ 吃到一半把慢煮蛋放進去攪拌進食,蛋拌飯完成
✧ 吃到剩少量時,再把剩餘的高湯全倒進去,湯飯完成
🥢這三種食法剛好就是『一汁三菜』

大阪燒風味黑胡椒烤雞塊 $150

清酒蒲燒鰻魚 $165

西京箱漬燒鯖魚 $150

整體而言,我認為茶漬飯比餸菜更好吃,我是吃光了飯才驚覺原來餸菜還未吃完;但因為環境實在太舒適,而且整體的質素還是偏中上,因此我還是會列入值得回訪的餐廳
2022-11-30 100 瀏覽
一直都想試蟲二,難得平日經過旺角,終於可以試下佢喇!餐廳位於上海街618號頂樓,一行入大廈已經好有文青氣息~ 上到頂樓有空中花園,種左好多花花草草,係鬧市中難得一見既綠洲呀!餐廳既室內裝修好有藝術感,仲佈置到好有聖誕氣氛,岩哂文青過黎chill下。蟲二menu既選擇都算多,有便當﹑小食﹑輕食﹑甜品﹑飲品,樣樣都好正咁,又有選擇困難症喇~ 最後就揀左鹹點同甜點各一,樣樣都試下~♢ 🌮自家製黑啤農夫包配沙律 $130呢個brunch既賣相非常吸引!炭燒豚肉個燒汁好正,配埋用蛋黃醬烤過既玉子蛋,連埋個toast一啖咬落去,口感好豐富,呢個組合都係第一次食,原來幾夾!最鍾意就係佢個toast係蟲二自家製,口感厚實,中間仲夾左D紅莓,真係好有誠意!而個配角沙律菜都絕唔馬虎,用左自家製既杏脯醬做sauce,清新開胃!♢ 🍫肉桂朱古力蟲二西多 $98叫左個brunch唔太heavy,所以就放肆d叫左個朱古力toast~ 見到咁澎湃既朱古力醬,勁邪惡!呢個招牌toast係蟲二用左肉桂蛋醬長時間浸泡,所以口感無平時D白toast咁dry,配埋Hershey朱古力醬,再點下個牛奶雪糕,十分之正!♢ 🧋蟲二

♢ 🌮自家製黑啤農夫包配沙律 $130

♢ 🍫肉桂朱古力蟲二西多 $98

♢ 🧋蟲二酒釀桂花啡 $55
第一次飲帶桂花香味既咖啡~ 個杯底仲沉左好多酒釀桂花粒粒,真材實料!咖啡味道偏濃同苦渝澀,無落到奶,桂花夠香甜,酒味好出,口感清新特別!

♢ 🫖白葡萄茶 $55
出面好少飲到呢隻茶,一聞到茶香已經好有驚喜!白葡萄香味清新,飲落微甜,唔會有太濃郁既味道。食完朱古力toast再飲返杯茶,解下油膩感都唔錯!

無論係食物或飲品﹑主角或配角,都睇得出餐廳用心準備食材,做出自己既特色,好有誠意!蟲二係近排食過數一數二既高質cafe,非常推薦!

@dineoutla.hk
密密更新☀️ 歡迎追蹤👋🏻
  • 炭燒豚肉玉子蛋吐司配小蕃茄
2022-11-23 93 瀏覽
再次同男朋友回訪,品質仍然都係咁高質!挪威煙燻鮭魚+自家製黑啤農夫包配沙律農夫包依舊鬆軟,夾雜住紅莓增加口感同有種好fresh嘅感覺🤣~煙三文魚份量唔會好少,啱啱好每啖都食到煙三文魚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~薯蓉好creamy,加埋一齊食勁飽肚🤣側邊都有太陽蛋同沙律菜,酸酸甜甜好開胃,成個感覺好健康ex桂花麻糬傳統班戟有一大球桂花雪糕係面,不過桂花味唔算好出~班戟好鬆軟,空氣感好重,蛋香味都幾濃下!中間仲有偏軟糯嘅麻糬,令到口感更加豐富!

再次同男朋友回訪,品質仍然都係咁高質!

挪威煙燻鮭魚+自家製黑啤農夫包配沙律

桂花麻糬傳統班戟

2022-11-22 2122 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5好友愛吃日本菜,卻不愛吃魚生,最後就選址旺角新地標618,走日式田園風味的天台店「蟲二」。餐廳主打日式家庭式料理,無論是一汁三菜便當、或是特色麻糬班㦸等,都包含了簡單的日式悠閑感,加上倘大的環境和舒適裝潢,感覺像置身於鬧市中的一片綠洲。💋 清酒醬燒鰻魚 (一汁三菜) $150 <配> 黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕 +$30一汁三菜是日本料理菜單中比較常見的組合,通常包括一碗湯 、一碗飯及三道菜(通常是以肉、魚、蛋豆類為主的「主菜」、以及兩道以蔬菜、海藻、豆腐為原料製作的「副菜」) ; 當日的前菜是醃芝麻青瓜,另有63°C慢煮雞蛋配日式醬油,可用作拌飯醬汁 ; 主菜鰻魚以濃厚醬汁烹煮,口感肥美 ; 餐廳還特別提供進食教學。首先把一半鰹魚昆布茶高湯倒進日本穀米飯(杞子醬油)進食,到後半部份可連同漬物及慢煮蛋汁拌入飯內,忌廉狀的日本蛋黄飯讓整體味道提昇更香濃。💋 伯爵茶麻糬傳統班㦸 ($9😎有別於傳統班㦸,這個加入麻糬的班㦸,質感鬆軟又有麻糬的煙韌口感,雙重
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 伯爵茶麻糬傳統班㦸 ($9😎
有別於傳統班㦸,這個加入麻糬的班㦸,質感鬆軟又有麻糬的煙韌口感,雙重享受,而伯爵茶味道亦很香濃,連伴碟也看得出有花心思,加入提子、香蕉和粟米脆脆等,再配上一大球雲尼拿雪糕,簡直是大滿足 !

✨ 整體: ✨
✅ 環境閑適,地方不侷促,有室內外位置供選擇
✅ 食品質素不錯,份量足
❎ 晚餐只限時1.5小時
清酒醬燒鰻魚 黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕
2022-09-22
清酒醬燒鰻魚 黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕
2022-11-21 1319 瀏覽
蟲二📍旺角上海街618號鬧市中隱世綠洲~位於天台日式🇯🇵餐廳❤️環境舒服🫶🏻打卡一流今次又來食😃♥️一汁三菜便當🍱Poach Bento $150一:是日副配菜~味增豆腐雜菌~味道淡口~入口舒服二:🥚63°¢慢煮蛋Sous Vide Egg in Soysauce佢係使用日本生食級雞蛋製成忌廉狀的蛋黃加入蟲二蛋醬油用來撈飯一流🇯🇵太正了👏🏻日本穀米杞子醬油炊飯~用上日本珍珠米♥️配上杞子~感覺好健康💪🏼鰹魚昆布茶高湯~好貼心有紙卡教學~把一半鰹魚昆布茶漬湯倒進穀米飯🍚配以主菜進食~茶漬飯~熱焙茶(烘焙過的綠茶)三:主菜有6款可簡我簡左烤芝士漢堡伴海苔肉鬆芝士漢堡有2塊😋煎到外脆內軟✅完美鎖住肉汁♥️Pancake 🥞 $98伯爵茶麻糬傳統斑戟用上傳統伯爵茶紅茶☕️加佛手柑油做班戟帶伯爵茶味又帶點煎茶回甘配上煙煙韌韌麻糬+雪糕🍦食落甜而不膩🤤好味意大利檸檬草蜜$55 HLemon Remedy 用上新鮮意大利香草🌿+蜜糖飲落好清新~Caramel Latte $48 🧊 +$5 Oat milk好細心~可以轉燕麥奶😁咖啡味濃😁佢出面仲有個露天天台👍🏻搞活動一流好靚啊
蟲二
📍旺角上海街618號

鬧市中隱世綠洲~
位於天台日式🇯🇵餐廳❤️

Sous Vide Egg in Soysauce
佢係使用日本生食級雞蛋
製成忌廉狀的蛋黃加入蟲二蛋醬油
用來撈飯一流🇯🇵太正了👏🏻

日本穀米杞子醬油炊飯~
用上日本珍珠米♥️
配上杞子~感覺好健康💪🏼

鰹魚昆布茶高湯
~好貼心有紙卡教學~
把一半鰹魚昆布茶漬湯倒進穀米飯🍚
配以主菜進食~茶漬飯~

熱焙茶(烘焙過的綠茶)

三:主菜有6款可簡

佢出面仲有個露天天台👍🏻搞活動一流
好靚啊
  • 伯爵茶麻糬傳統班戟
  • 一汁三菜
呢間餐廳原本係開甜品鋪之後再演變成主打日本菜同甜品當日就食咗其中兩款:🎌一汁三菜便當:1️⃣是日副菜 即係前菜係豆腐干菇菌 醬汁類似係燒汁食落幾開胃 味道甜甜地2️⃣ 63度 慢煮🥚佢唔同食開嘅溏心蛋呢個蛋黃會實在啲 有啲似cream cheese 狀態用上咗日本可生食嘅雞蛋配合左蟲二嘅醬油一齊❣️3️⃣ 大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜餅有六款主食可供選擇 我就揀咗呢個雞塊份量唔算好多 有3-4塊肉質都幾嫩滑 冇骨 冇雪藏味微微嘅黑胡椒調味 唔會太重手加埋熟悉嘅大阪燒醬汁一定會滿足 下邊仲配咗野菜餅味道都係甜甜地 有啲似鬆餅如果可以多啲就好啦🥰🥰🥰跟住一碗🍚日本穀米杞子醬油炊飯🥣 鰹魚昆布茶高湯餐廳會俾張卡仔提示食用嘅先後次序可食一半飯 再加高湯加🥚 加前菜 咁樣一齊食剩番嘅高湯可以就咁飲用🫖 熱焙茶即係有烘焙過嘅綠茶勁鐘意飲呢個 好香濃嘅焙茶味飲完好想再飲😂😂😂🥞 伯爵茶麻薯傳統pancake除咗pancake外 仲跟咗一球雲呢拿雪糕同水果粒Pancake上有層薄薄嘅奶蓋食落有啲咸甜咸甜咁第一啖食pancake 個茶味未出黎再食多幾啖 伯爵茶味就好突出中間夾住咗麻薯 原來係紅豆味整體口感好豐富
呢間餐廳原本係開甜品

就算晏晝去到唔算好曬

有部分打卡位 如果想坐 就要早去
會有再想食嘅念頭❣️❣️❣️
2022-11-16 113 瀏覽
星期一仲有假期後遺症,好想chill一chill。依間天台餐廳已經bookmark好耐,平時見人打卡,有帳幕有花花草草,好舒服寫意,今日嚟探店。餐廳位於上海街舊區重建大廈內,地下都是一些復古的裝飾。搭lift上到頂樓,一打開門已經比戶外天台花園吸引咗,今日陽光好好,藍天白雲加上枱木凳和綠草如茵,彷彿去了鬧市中的綠洲。醬燒雞腿肉包紅莓包配上燒雞,簡單經典嘅組合,但每樣細節都配合得很好。自家製麵包,口感好特別,有趙口同事軟硬適中,包皮烤過,比較脆身。雞腿有香草味,配上半熟雞蛋,滑溜香甜。香蕉蛋糕配雲呢拿雪糕香蕉味澎湃,好似生吞緊條香蕉,蛋糕質地濕潤軟淋,配上雪糕好食!出菜不快,似自家小製作,食物質素非常高,配合寫意的環境可以再黎chill 一cill

醬燒雞腿肉包

香蕉蛋糕配雲呢拿雪糕
2022-11-15 264 瀏覽
平時假日經過已經好想食蟲二,但每次都好多人排隊,今次平日經過終於唔使等位,好感動!🥹🥹蟲二有分戶外同室內用餐,可能因為係活化左既上海街618上面, 餐廳周圍都充滿藝術氣氛,啱哂文青們打卡坐低傾下計,今次店員安排左我同朋友坐係室內裡面,如果天氣涼涼地坐係出面曬下陽光就最舒適啦!🥰🔸半湯烤豚冷麵配蒟蒻拉麵 🔸$155軟熟火灸叉燒、秋葵、慢煮蛋3款配料加埋爽口彈牙蒟蒻拉麵,涼浸浸食落好Fresh,而且低醣小澱粉,食落無罪惡感😎🔸肉桂朱古力西多士🔸 $98甜品控可試!打卡必點,朱古力醬配上麵包西多士,有甜絲絲感覺🤍🔸蟲二酒釀桂花啡🔸 $55桂花咖啡Tonic加埋底部有酒釀糯米,口內充滿桂花香,煥然一新Feel🌸🔸白葡萄茶🔸 $55聞落有淡淡白葡萄香,而且可以refill 熱水係茶壺🫖

🔸半湯烤豚冷麵配蒟蒻拉麵 🔸$155
半湯烤豚冷麵配蒟蒻拉麵

🔸肉桂朱古力西多士🔸 $98

🔸蟲二酒釀桂花啡🔸 $55

🔸白葡萄茶🔸 $55
聞落有淡淡白葡萄香,而且可以refill 熱水係茶壺🫖

半湯烤豚冷麵配蒟蒻拉麵
白葡萄茶
餐廳名字 ❛ 蟲二 ❜ - 風月二字去除外框 (虫二),意即風月無邊,取名好特別、十分貼合餐廳氛圍。餐廳座落於旺角活化工廈618嘅頂樓,設有室內外位置,周圍唔少植物佈置,彷如鬧市中嘅空中花園🪴望住啲花花草草進餐真係好寫意好有慢活嘅感覺☁️🍽Brunch - 自家製黑啤農夫包配沙律 ($125)• 醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋• 烘烤自家製黑啤乳酪紅莓農夫包• 嫩葉沙律配自製杏脯醬沙律醋呢個咁有田園氣息嘅Brunch夠哂豐富🤩🥗餐廳用上Guinness黑啤調味烘烤自家製乳酪紅莓農夫包,食落鬆脆可口,外脆內裏軟綿,配埋上面嘅醬燒雞腿肉一齊食好夾🥰雞腿肉嫩滑juicy,加埋沙律醬好滋味!農夫包上仲搭配幾片蘋果片一齊食,可以減輕油膩感,旁邊仲有沙律菜好清新👍🏻大推呢個Brunch!!😍🍫肉桂朱古力蟲二西多 ($98)蟲二黑啤吐司以肉桂蛋漿長時間浸泡,食落好香蛋味、香脆又鬆軟,配上邪惡嘅HERSHEY朱古力醬,食落真係滿足感十足!吐司表面撒上可可粉,仲有青提子作點綴,賣相不錯幾澎湃👍🏻而且整體感覺又唔算太甜,雲尼拿雪糕令到口感更清新🤍🍹Homemade mocktails ❛蟲二調製❜─ 没有買回來的

🍽Brunch - 自家製黑啤農夫包配沙律 ($125)
• 醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋
• 烘烤自家製黑啤乳酪紅莓農夫包
• 嫩葉沙律配自製杏脯醬沙律醋
呢個咁有田園氣息嘅Brunch夠哂豐富🤩🥗
雞腿肉嫩滑juicy,加埋沙律醬好滋味!
大推呢個Brunch!!😍
自家製黑啤農夫包配沙律

🍫肉桂朱古力蟲二西多 ($98)
肉桂朱古力蟲二西多

🍹Homemade mocktails ❛蟲二調製❜
─ 没有買回來的syrup,都是餐廳自煮的
• 櫻花忌廉草莓泡泡啤 (無酒精) ($55)
呢款粉紅泡泡啤賣相好靚💗忌廉梳打加泡泡,好似飲緊啤嘅口感,幾過癮🤣味道酸酸甜甜,個底仲飲到草莓粒,感覺幾清新🥰
櫻花忌廉草莓泡泡啤

• 蟲二酒釀桂花啡 ($55)
呢個組合好特別都係第一次試,清甜桂花香氣及淡淡的酒香,同黑啡撞埋一齊又幾夾喎😋杯底沉咗啲酒釀糯米,表面仲有桂花花瓣,裝飾之餘飲落仲甜甜的🌼
蟲二酒釀桂花啡

總結:食物款式新穎又有心思,天台環境寧靜舒適,lunch嚟呢度慢活下都不錯☺️
2022-11-08
肉桂朱古力蟲二西多
櫻花忌廉草莓泡泡啤
2022-11-15 136 瀏覽
週末的下午,朋友帶我來食一間位於一棟很有歷史的大廈裡的一間日系料理。本身都聽過這間餐廳,很多人會食這裡的一汁三菜,地點位於旺角都很方便,因為都好像頗受歡迎的,所以先在網上預約,確保去到有位。到達大廈後就可以直接搭𨋢上頂樓,樓下幾層都集合了數間不同類型的食肆,眼見亦頗受歡迎。上到天台樓層,餐廳有室內和室外空間給予可以選擇,也是一間動物友善的餐廳,隨時隔離檯就會有隻小狗一起用餐。是次我們坐在室內,聽到店員跟一位帶著狗狗的食客說如狗隻會吠會叫的話就需要在戶外的位置用餐,如大家打算帶毛孩來的話就要留意了。主菜來說大家大概都會點這裡的招牌一汁三菜,另還有拌烏冬可以選擇,有部份人也會特意來吃甜品,而今日我們來是吃正餐的又只有兩個人,就沒有另外點甜品了。一汁三菜的主食我選了櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋,套餐配有前菜、慢煮蛋、日本杞子醬油炊飯、日本昆布茶高湯以及熱焙茶。餐盤裡面還附上一張食用方法,我就跟著她們所提供的建議來用餐。日本杞子醬油炊飯對我來說就是有點醬油的有味飯。飯本身的溫度偏凍,我根據步驟先把一半的熱高湯倒進飯裡品嚐,就是一個食到有點暖的昆布和醬油味的飯。食到一半,我加入

日本杞子醬油炊飯對我來說就是有點醬油的有味飯。飯本身的溫度偏凍,我根據步驟先把一半的熱高湯倒進飯裡品嚐,就是一個食到有點暖的昆布和醬油味的飯。食到一半,我加入了是日的豆腐漬物和慢煮蛋拌均進食,但正當我弄開雞蛋的時候,蛋黃是完全沒有流心的,做不到建議食用方法上寫的以蛋黃弄成忌廉狀在炊飯裡品嚐,最後就是把蛋黃夾開一件件,勉强拌進飯裏,做不到融進去就變成蛋黃粒食吧
 不知道其他點了一汁三菜的食客是否有面對這個問題,但我原本是以爲會是流心的,只少同行朋友上次來用餐是,因此也有少少失望。
櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋的名字超長,裡面就是用豆乳味噌浸著一件豆腐、一件福袋、兩件菜卷。食物的表面慷慨地灑上大量的櫻花蝦,而香氣會隨著下面的食物飄出來,氣味吸引。湯底夠熱,不過味道偏淡,只能夠喝到輕輕的豆乳味,因此即使是吸湯的食材都沒有明顯的豆乳味。豆腐的質地軟熟卻不容易爛,只是如前面提到醬汁豆味輕,濃一點味道更佳;至於豚肉菜卷質地紮實,有外脆内軟的感覺;福袋則是正常的味道,都是一般餐廳使用的來貨。這道菜式清清地不會油膩又不會過於清淡,不喜歡重口味的朋友也可以考慮點這款。

整體來説環境氣氛都頗悠閑放鬆的,食物對女仔來說是夠飽的但未至於出衆,大概大家主要都是因爲環境、動物友善和甜品而來?若想找一個地方休息一下也可以來這個地點方便、特別一點的空間花一個下午
午餐
2022-11-14 66 瀏覽
朋友聚餐於上海街618頂樓呢間《蟲二》!餐廳全層有室外內,環境舒服寫意,食物質素唔錯,主打日式煮意!豆腐慢煮蛋加上味噌醬料,清清地好健康!個豆乳湯都好濃郁👍甜品好正!班戟裏面有麻薯,煙煙韌韌配上少少燶邊班戟,加上雲呢拿雪糕好正!*味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬*燒豚肉片慢煮蛋杞子飯*桂花麻薯傳統班戟*冷泡水果茶*焙茶~ 餐廳設最低消費每人$100。平日雖然人客五六成,但都好強調用餐時間80分鐘,如果想慢慢坐耐啲,呢間就未必係首選了☝️

*味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬
*燒豚肉片慢煮蛋杞子飯
*桂花麻薯傳統班戟
*冷泡水果茶
*焙茶

2022-11-05 277 瀏覽
早有聽聞過呢間📖📖文青風日式cafe,位於旺角,餐廳座位有室外有室內,環境幾chill ,係香港少有天台既cafe🥰🥰座位舒適,個人覺得都幾適合三五知己傾下計食下嘢😋😋。伯爵茶麻糬傳統班戟🥞🫧賣相吸引,咬落口感相對其他pancake較紥實,搭配雪糕,😚😚令pancake食落無咁乾咁實,有淡淡伯爵茶味,加上煙煙韌韌的麻糬,層次豐富,如果自己一個食哂會非常飽肚,😆😆2-3人share 就岩岩好啦。

伯爵茶麻糬傳統班戟🥞
伯爵茶麻糬傳統班戟
2022-11-04
2022-11-04 102 瀏覽
蟲二 Poach🐛🔸Brunch with Toast-Salmon🍣🔹一汁三菜便當🍱-Brunch with Toast 揀咗煙三文魚🍣鬆脆既toast面頭揸上薯蓉同擺放煙三文魚。旁邊仲有隻太陽蛋🍳同沙律菜🥗好食😋一汁三菜便當指用鰹魚昆布高湯配上日本穀米御飯同三種菜,形成茶漬飯🍚今次主菜揀咗烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆。紅米飯好好食,粒粒分明。芝士漢堡扒好厚好juicy 環境方面,餐廳係大廈既天台。客人可以揀坐室內或室外。餐廳入面主要用木為主題,好有田園感覺!員工仲好貼心,一開始問我哋要唔要口罩套。可以見到佢哋既口罩套都係自己設計既😆唯一缺點係有蚊。可能因為係天台關係,比較多蚊,所以要注意蚊時不時會出現你面前😂💲 Brunch with Toast-Salmon: $ 110💲 一汁三菜便當:$ 150*設有加一服務費*
蟲二 Poach🐛
🔸Brunch with Toast-Salmon🍣
🔹一汁三菜便當🍱

Brunch with Toast 揀咗煙三文魚🍣

💲 一汁三菜便當:$ 150
*設有加一服務費*

2022-11-02 159 瀏覽
我知有唔少人都話呢間好伏但我覺得呢間係好食到會翻兜的~🥹第一次黎食果陣 我仲未開始我既食評之路今次帶男朋友黎食👩🏽‍🤝‍👨🏼🐟大大條鰻魚 食落滿口魚油香🥹個茶湯好香鰹魚味好好飲 加埋隻蛋落去撈埋一齊 更香 口感亦更加順滑 好食到OMGGGGG 重點係可以添飯&湯 不過就算唔加 大食男友都話夠飽!🐔炸雞炸皮好薄 炸到酥酥的🫶🏻咬入去嫩滑juicy 醃得咸香夠味最鐘意有配沙律醬/蛋黃醬嘅炸雞!愛甜品港女重點!🧇伯爵茶麻糬窩夫真係好好味啊TTTTTTTTT淡淡伯爵茶味切開中間就係軟綿綿嘅麻糬加埋伴碟嘅穀物脆脆 口感豐富😭😭☕️Mocha去到邊都要飲mocha嘅肥仔...呢杯mocha不過不失 有70分!
我知有唔少人都話呢間好伏

個茶湯好香鰹魚味好好飲
加埋隻蛋落去撈埋一齊 更香 口感亦更加順滑
好食到OMGGGGG
重點係可以添飯&湯
不過就算唔加 大食男友都話夠飽!
🐔炸雞炸皮好薄 炸到酥酥的🫶🏻
咬入去嫩滑juicy 醃得咸香夠味
最鐘意有配沙律醬/蛋黃醬嘅炸雞!
甜品港女重點!
🧇伯爵茶麻糬窩夫
真係好好味啊TTTTTTTTT
淡淡伯爵茶味
切開中間就係軟綿綿嘅麻糬
加埋伴碟嘅穀物脆脆 口感豐富😭😭
☕️Mocha
去到邊都要飲mocha嘅肥仔...
呢杯mocha不過不失 有70分!
2022-08-12
蟲二(Mong Kok)呢間舖頭相信好多人都聽過🤔 小編今次終於有機會試吓呢間精緻嘅中日家庭料理餐廳🏡 原來喺旺角上海街618號天台位置 成個環境都好chill好舒服🥹🥹 仲好啱打卡添📸⌖ Brunch(Salmon) 🐟🥗💰$130哩個Brunch揀左挪威煙燻鮭魚🐟配薯蓉🥔同埋日本極上煎蛋🍳做主菜 賣相豐富又吸引🤩 隔離伴有自家製黑啤乳酪紅莓農夫包🍞 尤其欣賞呢款口感煙韌嘅農夫包 平時真係好難見到咁特別嘅包款😙😙 沙律選用自製杏脯醬沙律醋🥗 味道甜甜地 幾fresh~⌖伯爵茶麻糬傳統班戟 ☕️🥞💰$98嚟呢度當然要嗌埋signature嘅Pancake🥞 全部係即時新鮮製造 雖然需時大概15-25分鐘 但認真超值🥰🥰 小編揀咗用德國煎茶底嘅伯爵茶Pancake 味道除咗有伯爵茶味亦有煎茶嘅回甘☕️ 面頭嘅牛乳雪糕同中間嘅麻糬都好夾 甜度岩岩好😛 完全唔會覺得膩 店舖仲超有心思有紙仔📄介紹正確嘅食法 大推!😋😋⌖ 花香黑茶 ☕️💰$55黎chill當然要嗌翻壺茶嘆吓🫖 呢款黑茶屬於德茶系列 聞落已經好香👃 味道香醇~⌖ 百里香檸檬梳打 🍋💰$55朋友想開下胃所以揀咗款酸酸地嘅梳打🍹 原來都係
蟲二(Mong Kok)

⌖ Brunch(Salmon) 🐟🥗
💰$130

⌖伯爵茶麻糬傳統班戟 ☕️🥞
💰$98

⌖ 花香黑茶 ☕️
💰$55

⌖ 百里香檸檬梳打 🍋
💰$55
朋友想開下胃所以揀咗款酸酸地嘅梳打🍹 原來都係店舖自家調製 飲完即刻透心涼💦💦

☻ 回頭指數:8.5/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Lunchtime #旺角美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #Brunch #伯爵茶麻糬傳統班戟 #傳統班戟 #Pancake推介 #旺角pancake #花香黑茶 #德茶 #百里香檸檬梳打 #中日家庭料理 #旺角打卡餐廳 #打卡餐廳推介 #蟲二