2023-02-22 90 瀏覽
這間在活化唐樓裡的中日家庭料理咖啡屋位於旺角618上海街頂樓天台[蟲二 Poach]有室內同戶外兩邊,還可以帶寵物用餐。🥢餐牌選擇頗多,個人覺得筆選的主食是一汁三菜便當(六選一)。櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋便當🍱-年糕糯口非常,有少許拉絲感。味噌豚肉高麗菜卷則清甜帶肉香,配上滑溜高野豆腐,不錯。而清酒壺裡的則是鰹魚昆布茶高湯🍶,鰹魚昆布茶高湯湯頭清澈,加入日本穀米杞子醬油炊飯🍚中,食落鮮甜有咬口,外配63°C慢煮蛋🥚,令整個餐點更為豐富😋。*不夠喉的話-可以免費添加米飯及高湯*飲品方面,order了🍇白葡萄茶,🍋柚肉檸檬蜜梳打,前者香中帶甜,後者香中帶酸,一個醒胃,一個解膩,小朋友才做選擇,大人兩杯都要。甜點選了蟲二新品-🍶甘酒烤果仁低糖伯爵茶奶凍🍮,酒精不到1%的甘酒是由大廚自己用麥芽大米發酵製作而成的,食落味道很有驚喜,伯爵茶🍵香味頗出,正好中和奶類嘅奶膩感,整體味道平衡恰到,質感亦滑溜🥄。

*不夠喉的話-可以免費添加米飯及高湯*
櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋便當

甘酒烤果仁低糖伯爵茶奶凍

櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋便當
甘酒烤果仁低糖伯爵茶奶凍
2023-02-21 3659 瀏覽
上海街618號活化後,第一次真正行入黎。一上到頂樓既《蟲二》,已經好喜歡呢度既環境。室內用餐既地方,有盆栽、壁畫,文青最愛;中間有露天聚餐既地方;而另一邊就有做小型展覽既地方。整體彷如城市中既綠洲🔅食物方面一樣有驚喜。以一汁三菜便當、自家製麵包、酒釀同班戟為主打。日本料理中既「一汁三菜」係指包含1份湯品、3道小菜(主菜1道、配菜2道)的料理套餐。今日既配菜有雜菌豆腐同63度慢煮日本雞蛋。湯品就有鰹魚昆布茶高湯。而米飯用上日本穀米杞子醬油炊飯。主菜方面,我地分別叫左:✨清酒醬燒鰻魚 - 鰻魚肥美,醬汁調配味道剛好;✨櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋 - 豆乳湯好濃滑。櫻花蝦額外增添香味同口感。高麗菜即椰菜。椰菜為外層,裡面包住豚肉,口感外脆內軟。蟲二有建議既食法,突顯對品嚐既重視:1️⃣將一半高湯倒入穀米飯,配以主菜進食2️⃣飯食到一半時將漬物同慢煮蛋拌入飯內3️⃣將剩餘既湯再倒入飯內✨伯爵茶麻糬傳統班戟‼️真係真係好好食‼️我唔容易比甜品好高評價,但呢個真係好高質🫶🏻伯爵茶味班戟好香濃,口感好鬆軟。正中間夾住麻糬,加上一層煙韌口感。食得多怕膩?加上海鹽醬同雪糕,整個感覺非常fresh。仲

食物方面一樣有驚喜。
以一汁三菜便當、自家製麵包、酒釀同班戟為主打。

主菜方面,我地分別叫左:
✨清酒醬燒鰻魚 -
鰻魚肥美,醬汁調配味道剛好;
✨櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋 -

蟲二有建議既食法,突顯對品嚐既重視:
1️⃣將一半高湯倒入穀米飯,配以主菜進食
2️⃣飯食到一半時將漬物同慢煮蛋拌入飯內
3️⃣將剩餘既湯再倒入飯內

✨伯爵茶麻糬傳統班戟
‼️真係真係好好食‼️
我唔容易比甜品好高評價,但呢個真係好高質🫶🏻
食得多怕膩?加上海鹽醬同雪糕,整個感覺非常fresh。
仲有啲水果同果仁片,大💛💜🧡

✨柚肉檸檬蜜梳打
✨洛神花青檸紫梳打
「唔用白砂糖,唔用坊間買既糖漿,一切飲到既味道都係自家製」
好清新,甜味剛好,仲有果肉🫶🏻
2023-02-13
2023-02-20 276 瀏覽
餐廳環境只是一般,食物質素十分差,一個餐$150,但份量少,而且不太好吃!如果您食量係平時食兩啖就飽,可以去食!員工態度一般,當面叫佢,都可以直接走開!另外大家要留意返,叫我地手機落車,所以冇睇到原來每人都要叫一個餐才可以免費添飯!當時3個人食,叫左2個餐再加一個3-4份既小食,以為3個人叫左3樣野食點都可以免費添一碗飯啦,點知原來係唔得,佢仲話係我地冇睇清楚,但我地手機落單,完全冇留意佢本野寫咩,重點係佢原本碗飯真係細到呢~碗飯只夠食3啖!🤬🤬🤬最後係食唔飽,然後去左其他餐廳食野

如果您食量係平時食兩啖就飽,可以去食!
員工態度一般,當面叫佢,都可以直接走開!

最後係食唔飽,然後去左其他餐廳食野
2023-02-18
2023-02-20 106 瀏覽
比咁既價錢 可以選擇其他💸💸💸野食麻麻🤔🤔個人對佢既前菜吾太接受到😵‍💫😵‍💫坐得吾算舒服員工態度麻麻如果為左影相 佢既景/擺設 可以揀其他餐廳 呢到無乜野好影😂
比咁既價錢 可以選擇其他💸💸💸
野食麻麻🤔🤔個人對佢既前菜吾太接受到😵‍💫😵‍💫
坐得吾算舒服
員工態度麻麻
蟲二 〈爆10分餐廳〉♥️之前聽朋友講茶潰飯好好味 所以對蟲二好大期望😳!環境方面 非常舒服 佈置好用心 分為户外同室內地區 户外會再chill啲💓係餐廳入面 唔知點解會有一種慢活既感覺🍃蟲二最出名應該就係一汁三菜既便當了 擺盤好有心思 味道都非常好 而且好健康 依家諗起都好想食呀🥰〰️另外仲有叫甜品 一樣出色😋📢蟲二太受歡迎了 所以要訂位架〰️🍱一汁三菜 便當 $150蟲二是日副菜 當日副菜係素菇配豆腐 有種日本家常便飯既感覺63 °c 慢煮蛋慢煮蛋唔係就咁食架 係之後用黎撈埋一齊食 好正🥹〰️💓主食- 大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜- 清酒醬燒鰻魚(+$15)因為我地叫咗兩個set 就試下唔同既主食 大阪燒雞塊外貌超吸引😝雞塊配木魚片 沙律醬 黑胡椒 成個配搭好有口感而且好香 雞塊好嫩滑清酒醬燒鰻魚方面 因為我唔食鰻魚既關係 無辦法詳盡咁講 👦🏻就話中意鰻魚既一定要試下 好肥美既鰻魚 清酒醬配鰻魚又係非常夾 但可能食落會比較單調 👦🏻都覺得雞塊吸引啲😝!日本穀米杞子醬油炊飯最期待既炊飯🍚點估到最想試既係個飯 但真係好出色🙌🏻!食法方面:可以先品嚐未加入鰹魚昆布茶高湯既醬油炊飯→然後倒一半

📢蟲二太受歡迎了 所以要訂位架〰️

🍱一汁三菜 便當 $150

[1]蟲二是日副菜
當日副菜係素菇配豆腐 有種日本家常便飯既感覺

[2]63 °c 慢煮蛋
慢煮蛋唔係就咁食架 係之後用黎撈埋一齊食 好正🥹〰️💓

[3]主食
- 大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜
- 清酒醬燒鰻魚(+$15)

日本穀米杞子醬油炊飯
最期待既炊飯🍚點估到最想試既係個飯 但真係好出色🙌🏻!

食法方面:可以先品嚐未加入鰹魚昆布茶高湯既醬油炊飯→然後倒一半既高湯進食→飯食到一半時加入慢煮蛋→最後將剩餘既高湯倒入飯享用♥️

成個感覺真係好日式〰️而且好好食 飯粒粒分明 口感豐富 加入慢煮蛋後 飯香更突出 而且只要同枱都叫一汁三菜便當 飯同湯係可以無限添加〰️好正😳💓

▪️伯爵茶麻糬傳統班戟 $98
必點!好。好。食!伯爵茶☕️好濃之餘 舖上粟米片既雪糕 口感好正 班戟入面滿滿麻糬😋好癲呀~而且因為係茶味既關係 食落完全唔甜膩!

飲品。ほうじ茶 熱焙茶(烘焙過的綠茶)
今天去了旺角少見的露天餐廳Poach~ 有室內和室外的用餐地方,天氣好時坐室外真是一種享受,可邊喝咖啡吃甜品,邊享受著流通舒適的空氣和空間點了鰻魚套餐,水準之作,配搭著漬茶湯混著飯吃,別有一番風味~ 巧克力麻糬waffle有配送特色巧克力sauce,香濃的巧克力醬令人一試難忘咖啡和茶水特別有創意,空閒時來喝杯咖啡飲料,挺舒心的整體來說,餐點屬於水準之作,期待下次再次光臨品嚐其他食物和咖啡~ 小女推薦大家來試試看哦

咖啡和茶水特別有創意,空閒時來喝杯咖啡飲料,挺舒心的

2023-02-09 166 瀏覽
原先打了電話預約,而且有說明會帶貓貓去希望安排較好的座位。我們大約3點去到,當時有2張枱,一張室外一張室內,都是4人座位,店員安排我們坐室外那張,但隔離枱有5個人十分嘈吵,我怕貓貓害怕,所以要求坐室內比較旁邊的枱,但店員話要3人以上先可以坐,堅決不讓我們坐。過了一會兒,那張室內枱旁邊有一張室外3人座位的枱客人剛走了,然後店員安排了我們坐該位置。最後我哋食完餐飯那張室內要求坐3人枱都係無人坐 ,而且食物價錢不算便宜,但係服務員態度真係令人失望。

2023-01-14
30 分鐘 (堂食)
2023-02-03 106 瀏覽
與朋友逛街累了便想到來蟲二這個寧靜舒服的地方坐坐嘆杯靚茶 享受日光景致叫了一杯檸檬蜂蜜香草蜜(熱)在繁忙過後找到一處寧靜地方享茶是一大的享受香草茶聞落陣陣舒緩的香氣飲落更是令人舒服 檸檬微微果酸配上清甜蜜糖彷彿忘記陣陣煩惱~心情都變得更好了在此差足電又可以繼續今日行程了
與朋友逛街累了
便想到來蟲二這個寧靜舒服的地方坐坐
嘆杯靚茶 享受日光景致

叫了一杯檸檬蜂蜜香草蜜(熱)

在繁忙過後找到一處寧靜地方享茶
是一大的享受
香草茶聞落陣陣舒緩的香氣
飲落更是令人舒服
檸檬微微果酸配上清甜蜜糖
彷彿忘記陣陣煩惱~
心情都變得更好了
在此差足電又可以繼續今日行程了

2023-02-01 126 瀏覽
世外桃園cafe☕️大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜餅🍶成set上黎已經覺得擺盤好靚 食落仲有驚喜😍雞扒有好香嘅黑椒味 醃得好入味 而且唔會乾 配埋千島醬同埋沙律醬真係好夾溫泉蛋都係重點 撈落飯到食簡直一流👍🏼Baileys chocolate pancake🥞作為熱愛朱古力狂熱既我 🍫 甜品就緊係揀返有朱古力味既pancake😋 睇menu圖片已經覺得好壯觀~食埋簡直震驚味雷 首先 朱古力醬多到溶岩咁~切開入面仲有流心既朱古力醬 配以雲尼拿雪糕🍨同提子🍇香蕉🍌伴碟一齊食係幾咁岩💯但Baileys味唔太濃 可能係太多朱古力醬掩蓋左佢😆Mocha latte ☕️又係有朱古力既啡🍫平時鍾意飲熱既 不過今日有d熱嗌左杯凍既~朱古力同啡既比例落得剛剛好 仲有好濃既奶啡 似完醒神左一日😍白葡萄茶(淡香)🍵有淡淡的葡萄香🍇茶唔會好濃好難入口 係好清香既茶 解膩一流 最正係可以無限refill 配埋隻好有日本風情嘅細細茶杯 一杯一啖好chill~呢度環境好chill 好似去左世外桃源咁~有室內室外位置 裝修都好有特色 有異國mix日系風 食物質素同擺盤都十分講究 不論正餐定甜品都有卡仔比我地參加建議食
世外桃園cafe☕️

大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油野菜餅🍶
成set上黎已經覺得擺盤好靚 食落仲有驚喜😍
溫泉蛋都係重點 撈落飯到食簡直一流👍🏼

Baileys chocolate pancake🥞

Mocha latte ☕️

白葡萄茶(淡香)🍵

呢度環境好chill 好似去左世外桃源咁~有室內室外位置 裝修都好有特色 有異國mix日系風 食物質素同擺盤都十分講究 不論正餐定甜品都有卡仔比我地參加建議食法~好細心+用心💯

2023-01-31 3283 瀏覽
蟲二位於上海街618號,由唐樓活化之後嘅其中一間餐廳,位置於最頂層連天台全層,分室內室外位置,室外就像空中花園,環境非常優美及舒服,室內掛滿吊飾和掛畫,好型格🎆食物方面主打精緻中日家庭料理 ,例如一汁三菜便當, 麻糬傳統班戟,特色飲品都係佢哋嘅主打,而且仲有用心制作特製嘅食物指示咭,教晒你食嘅步驟,好細心👍🏻🍱▪️一汁三菜便當 $ 150🥒✨蟲二是日副菜~自家製的醃青瓜,酸甜爽脆,好好味開胃的前菜🥚✨63°c慢煮蛋使用日本生食級雞蛋,製成忌廉狀的蛋黃,加入蟲二自家制蛋醬油,伴入穀米飯中,蛋味十足,令米飯增添香滑口感🧀✨烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 漢堡扒肉質鬆軟,調味剛好,加上烤芝士和特調燒汁,味道和口感非常唔錯,再伴上海苔肉鬆,更加豐富🫕✨日本穀米杞子醬油炊飯配鰹魚昆布茶高湯穀米飯已經調味,口感煙韌,配上鰹魚昆布茶高湯和慢煮蛋,就尤如炊飯般軟熟🍱一汁三菜食用方法* 把一半鰹魚昆布茶潰湯倒進穀米飯配以蟲二主菜進食 * 飯食到一半時,把漬物及慢煮蛋拌入飯內,忌廉狀的日本蛋黃舍飯更香* 把剩餘的湯倒進剩下的飯內享用🍫▪️ 朱古力麻糬傳統班戟配百利甜酒醬 $ 118朱古力味非常香濃,切開班㦸有煙韌麻糬

🍱▪️一汁三菜便當 $ 150

🥚✨63°c慢煮蛋

🧀✨烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

🫕✨日本穀米杞子醬油炊飯配鰹魚昆布茶高湯

🍱一汁三菜食用方法
* 把一半鰹魚昆布茶潰湯倒進穀米飯配以蟲二主菜進食
* 把剩餘的湯倒進剩下的飯內享用

🍫▪️ 朱古力麻糬傳統班戟配百利甜酒醬 $ 118
朱古力味非常香濃,切開班㦸有煙韌麻糬及香蕉溶,口感好豐富,班㦸質感煙煙韌韌,搭配埋雲尼拿雪糕百利甜酒醬,一凍一熱,好正既體驗
伴碟仲加入紅,青提子,香橙,脆片食落層次更加豐富

🥦▪️涼拌秋葵 $ 45
簡單嘅秋葵,配上自家製嘅豉油汁,健康又好食

🐔▪️摩洛哥辣雞翼 $ 85
雞翼烤得剛好,肉質Juicy ,味道香辣,帶有香料味道,重點係配咗個乳酪醬,中和辣味,呢個配搭好新鮮,好好食

☕️▪️Caramel Latte $ 48
拉花可愛,咖啡味濃郁帶焦糖香,微微甜

🍹▪️櫻花忌廉草莓泡泡啤(冇酒精) $ 65
賣相一流,係冇酒精嘅啤酒,底層係用咗士多啤梨醬,梳打面層再加上忌廉,仲有士多啤梨脆脆粒,加埋一齊有味道有少少似奶昔,不錯

• 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
  • 櫻花忌廉草莓泡泡啤
2023-01-23 274 瀏覽
餐廳環境唔錯,可惜食物質素十分差…除非你只著重環境,對食物無要求,否則非常唔建議幫襯!同朋友叫左個封門柳壽喜燒($388),menu上寫二人份,落單前亦同職員確認一下係咪二人份。點知上菜得四片薄過紙既牛肉同幾片豬肉,鍋入面既蔬菜、豆腐等等配料都極少分量,就算一人份都會覺得少…更差既係牛肉睇落已經覺得唔係好新鮮,似擺得耐,瘀瘀黑黑咁既色。以為封門柳偏深色應該無野,但食落係有陣餿味…完全對唔住個價錢,無下次!
人在鬧市需要透透氣Chill下?天台Cafe配花園景如何? 上海街618天台嘅「蟲二」就係我今個星期放鬆自我輕鬆下嘅選擇! 🧡一汁三菜便當($150)🔸大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜驚唔識食?唔洗怕,佢哋好貼心咁附有卡紙仔嘅食用方法教學~當日嘅副菜係味增雜菌豆腐,味道偏清,入口舒服,非常開胃! 主菜嘅黑胡椒烤雞塊就烤到表面焦香,胡椒調味好出!雞塊下嘅野菜大阪燒入口質感軟綿,清淡舒服,剛好中和調味突出嘅烤雞!拌飯用嘅係63度日本生食級慢煮雞蛋,忌廉狀嘅蛋黃加埋佢哋自家蛋醬油,一流! 享用完飲一口培茶做結尾,Perfect! 🧡肉桂朱古力蟲二西多($118)西多香脆鬆軟,蛋香味濃,滿滿嘅朱古力醬加埋雪糕西多同用,冷熱交雜,超級滿足! 🧡桂花桂花蜜梳打($58)佢哋嘅桂花蜜自煮並唔係現成,入口滿滿桂花幽香氣味,清甜而不膩,配埋梳打好爽口,正! 🧡醉可可($80)靚靚狗狗拉花,可可味香濃,滿滿醉香,暖喉而不辣,用作放鬆下一流,冬日必點!
人在鬧市需要透透氣Chill下?天台Cafe配花園景如何?

🧡一汁三菜便當($150)
🔸大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜
驚唔識食?唔洗怕,佢哋好貼心咁附有卡紙仔嘅食用方法教學~

當日嘅副菜係味增雜菌豆腐,味道偏清,入口舒服,非常開胃!

享用完飲一口培茶做結尾,Perfect!

🧡肉桂朱古力蟲二西多($118)

🧡桂花桂花蜜梳打($58)

🧡醉可可($80)

2023-01-18 101 瀏覽
✨旺角特色空中花園cafe✨鬧市中的隱世綠洲🌳之前朋友已經喺網上面聽過呢一間餐廳嘅推介, 睇到有唔少好評🤔 於是我哋有一日就慕名拜訪🤓✨——- 環境方面 ——-Rating: 8.5 out of 10餐廳喺旺角618商場頂樓, 鄰近地鐵站, 行過去非常方便🤓👍👍商場間唔中都會喺週末擺市集, 有興趣食完嘢嘅話,可以去睇吓😌餐廳設有室內及室外用餐區✨… 而我哋嗰日主要坐喺室內, 裝修以日式風格為主, 設有榻榻米… 所以除鞋會比較方便🙈而室外環境方面, 我哋都睇得出餐廳有用心佈置✨👍例如掛上吊燈作氣氛嘅點綴🏮更設有藤椅去配搭出室外露天聚餐嘅休閒氣氛👍👍如果你想同朋友搵一個地方可以靜靜哋傾吓偈, 呢個會係一個唔錯嘅地方☺️👏——- 食物方面 ——-我哋嗰日嗌咗-(1) 清酒蒲燒鰻魚🐟🐟Rating: 8 out of 10鰻魚原條送上, 口感豐富😋配合鰻魚汁嘅味道下, 非常惹味(2)伯爵茶麻糬傳統班戟🥞Rating: 8 out of 10伯爵茶味道濃厚班戟亦都煎得非常軟熟✨👍👍配合麻薯口感非常好——- Information ——-📍蟲二 (旺角)📍旺角上海街618號頂樓
✨旺角特色空中花園cafe✨
鬧市中的隱世綠洲🌳

——- 環境方面 ——-
Rating: 8.5 out of 10

而室外環境方面, 我哋都睇得出餐廳有用心佈置✨👍

——- 食物方面 ——-

我哋嗰日嗌咗-

(1) 清酒蒲燒鰻魚🐟🐟
Rating: 8 out of 10

鰻魚原條送上, 口感豐富😋
配合鰻魚汁嘅味道下, 非常惹味

(2)伯爵茶麻糬傳統班戟🥞
Rating: 8 out of 10

伯爵茶味道濃厚
班戟亦都煎得非常軟熟✨👍👍
配合麻薯口感非常好

——- Information ——-

📍蟲二 (旺角)
📍旺角上海街618號頂樓
午餐
  • 伯爵茶麻糬傳統班戟
平日tea嘅時段人少少可以揀個鍾意嘅小角落坐 周圍都有啲休閒風嘅畫作同裝飾 燈光又幾柔和 真係幾有家的感覺🏠呢點真係傳承到日式咖啡屋嘅情懷💗Menu都整得好有心機。。。🦔👉Bailey's Pancakes $118新鮮烘焙嘅pancake特別令人興奮!! On top仲有球雲呢拿雪糕冷熱交融 佢地獨特嘅麻糬班戟仲好得意咁提供推薦食法🤠總之就係由原味班戟➡️切入啲食麻糬班戟➡️加點海鹽醬➡️加點雪糕再食 享受多重味蕾嘅衝擊🤪海鹽醬係幾正嘅 唔會齋朱古力咁寡咁漏 側邊仲有啲青提子粒、橙粒做點綴 食落都fresh啲。。。🦔👉半湯烤豚配讚岐烏冬 $135冷烏冬係幾有彈性嘅 想再健康啲仲可選蒟蒻拉麵!先有大大粒車厘茄做配菜 再有清酒杯比你儀式感地注入秘製醬油清湯 好好欣賞佢啲烤豚即使明顯地灸燒過 但一啲都唔唔乾👍似雞肉咁嫰滑so amazing! 仲有隻靚靚日本忌廉慢煮蛋。。。🦔👉蟲二酒釀桂花啡 $65除咗咖啡、梳打等飲料仲有自造酒釀呢!呢個桂花啡分層幾靚 又落足料 飲落啖啖桂花粒 搞勻飲就似tonic 酒味唔會過濃。。。🦔👉白葡萄茶 White Grape $65紅茶綠茶飲得多就係好少聽白葡萄茶

👉Bailey's Pancakes $118

👉半湯烤豚配讚岐烏冬 $135

👉蟲二酒釀桂花啡 $65

👉白葡萄茶 White Grape $65
紅茶綠茶飲得多就係好少聽白葡萄茶 味淡但非常香 雖然menu寫住德國散茶 但以日式茶具呈現呢🤪茶杯似琉球玻璃極吸晴
2023-01-17 82 瀏覽
店名意思指「風月無邊」,以日本飲食文化嘅一汁三菜作為靈感,提供多款精緻和食套餐,更有特色班戟同飲品任君選擇,食得豐富又均衡🇯🇵 餐廳開喺頂層,室內採用大玻璃設計,室外就可以吹吹風,會話係鬧市中嘅小花園呀🌿一汁三菜便當包括是日開胃前菜、63度慢煮蛋、主食六選一、日本穀米杞子醬油炊飯同鰹魚昆布茶高湯!旁邊更貼心地附上小卡片講解食用方法,先將一半高湯倒入米飯,食到一半再配上蛋同剩餘嘅湯!鰹魚味香氣四溢,生蛋口感滑順,撈飯一流呀😗 主菜要咗大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒椰菜,雞肉嫩滑多汁,外脆內軟,簡單又好味🤤 甜點就叫咗新推嘅朱古力麻糬傳統班戟配百利甜酒醬😋 班戟厚身,口感結實,有啲似brownie嘅感覺,裏面藏住煙煙韌韌嘅麻糬,搭配雪糕、百利甜酒醬同新鮮水果真係令人又愛又恨呀💞 飲品方面都有好多選擇,阿童木cocktail以南高梅梅酒、宇治抹茶同鹽炙檸檬調配而成,一次過集齊甜、甘、酸,味道難忘,值得一試👍🏻 洛神花水果茶用咗個小茶壺裝住,打卡一流,飲落酸甜,十分解膩☺️