2020-04-19 517 瀏覽
耐唔耐就會想食吓喇沙好嘅喇沙湯底又香又濃又惹味,令人食唔停而灣仔依間蝦麵店就係我同事介紹,食過一次就被佢個湯底吸引咗而咁出色嘅午餐通常都預咗要排一陣隊海鮮麵 (咖哩喇沙湯底) $72先講份量,配料好豐富又大碗色水好濃郁,望落已經好吸引食粉麵我都鐘意先試啖湯,湯底非常之咁香濃配料入面最鐘意就係豆卜,吸晒啲湯真係一流雖然碗麵好大碗,我同行兩個朋友仔都食唔晒但我都鐘意嗌啲小食share食馬來香炸雞翼 (5隻) $38炸得香脆但無乜味沙嗲雞髀肉串(4串) $46啲肉唔滑,沙嗲醬又唔係好夠香總結:喇沙湯底好好食但小食就不了最後就係好開心佢係黃店💛
耐唔耐就會想食吓喇沙
好嘅喇沙湯底又香又濃又惹味,令人食唔停
而灣仔依間蝦麵店就係我同事介紹,食過一次就被佢個湯底吸引咗
而咁出色嘅午餐通常都預咗要排一陣隊

海鮮麵 (咖哩喇沙湯底) $72

先講份量,配料好豐富又大碗
色水好濃郁,望落已經好吸引
食粉麵我都鐘意先試啖湯,湯底非常之咁香濃

配料入面最鐘意就係豆卜,吸晒啲湯真係一流

雖然碗麵好大碗,我同行兩個朋友仔都食唔晒
但我都鐘意嗌啲小食share食
馬來香炸雞翼 (5隻) $38

炸得香脆但無乜味

沙嗲雞髀肉串(4串) $46
啲肉唔滑,沙嗲醬又唔係好夠香

總結:喇沙湯底好好食
但小食就不了
最後就係好開心佢係黃店💛
2020-03-13
15 分鐘 (堂食)
  • 海鮮麵 (咖哩喇沙湯底)
2020-03-23 667 瀏覽
Have been craving for this noodles for long!!So excited whrn i got a chance to try it haha. Went to their wanchai branch. However, the staff not really nice and environment not really clearn tbh.But the food is really great!! I got a 蝦面 while my frd got a Laksa.I tried both and I need ti say the 蝦面 definitely wins!!The broth is super rich😍see the colour!!! but tbh its salty, but i just cant stop drinking the entire bowl of soup... So thirsty afterwards tho.But i definitely will come again when i

But i definitely will come again when i am craving for malaysian noodles!!.
2020-03-22 791 瀏覽
午市過後,去到蝦麵店搵食。當日下午茶時間,人不算太多,店內嘅裝修清潔、簡單,好似係一般嘅街坊餐廳好舒服。點了一人套餐。 辣蝦麵.配肉片蝦肉摻摻- 蝦味香濃,不算很不算很辣,非常惹味。五香脆炸豆腐豆卜- 跟餐小食。 豆腐豆卜炸到非常鬆脆,再配上五香粉,一啲都唔hea。 非常好味. 炸豆腐豆卜點湯 都非常match , 美味. 但是, portion 太大,一個人吃到一半已很飽。 整體來說,食物美味,店員也非常Nice,這一餐也很滿意。 之後也有幫襯這店位於hysan foodcourt 之分店。 但感覺還是灣仔比較好吃。

點了一人套餐。

一人套餐😋
2019-12-14
一人套餐😋
朋友仲有幾日就要調走啦,呢排儘量同佢食晒佢想食的,等佢係調去啲美食荒漠地區都無咁傷心。🤣🤣😝😝呢間係朋友仔揀嘅,好耐之前我就食過一次,嗰次係食佢既招牌蝦🦐麵,但係其實我來身係唔係咁鍾意個蝦湯味,而且覺得太濃,所以食左一次之後快有好少食!😜😜😜 不過既然朋友揀來食,我就試下其他嘢啦!✌🏻✌🏻👏🏻👏🏻我記得以前食係無餐嘅,今次見到有個咖喱叻沙雞絲雞蛋,好似幾好食喎,仲有$15 以下既飲品送同小食,好抵喎!👍🏻👍🏻就試下你啦。🤣🤣今次我揀左2溝粉,即係麵同米粉,來到嘅時候,個咖喱味好香,飲下先,少少辣同有好香嘅咖喱味,好好飲呀。🤣🤣個雞絲同蛋就普通啲,不過個小食我揀左雞脾肉串燒,好滑,好好食囉。👍🏻👍🏻👍🏻同有2串,份量都okay 。。再飲個唔使額外加錢既凍檸茶!👍🏻👍🏻✌🏻✌🏻 Yeah~ 好食。。今日唔係點使排隊,可能因為大家仲係想留係Office ,減少人羣接觸啦!

2020-03-05 591 瀏覽
今日番工冇飯帶,又係灣仔搵野食啦,最近受到重重肺炎既陰霾下,但呢間蝦麵店仲係好多人排隊,一於入黎試下你!蝦麵店主力有四款湯底,各有特色,可以睇睇當中既介紹,今日決定試吓佢特色既辣味蝦湯底同福建滷麵!而另外麵底都可以自由選擇,河粉,福建麵,油麵,粗麵,或者咩都有既掺掺誠意推薦呢個辣味蝦湯,蝦🦐味好足好重料,少少辣味令整體既惹味度大增,肉片同蝦都好足料,食完好飽🐷🐷對比下呢個福建滷麵就失色左少少啦,蛋味充足,口應好稠,睇個人喜好,但因為蝦湯太出色,所以個人私心推薦蝦湯先🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️

蝦肉肉片辣蝦湯

海鮮了福建滷麵

• 辣味蝦湯
2020-02-25 511 瀏覽
又到晚餐時間 , 人在 灣仔 , 當然就是找一間 「黃店」食 dinner ....這間 蝦麵店 就很合心水 ~Menu ~辣蝦湯蝦肉肉片摻摻 : 據餐廳的資料所示 , 這個是 馬來西亞 華僑所風行的麵食 , 在當地又稱作福建麵 ; 湯頭是用蝦殼、洋蔥、辣椒、肉骨淆製而成 ; 餸料就是肉片、蝦仁、菠菜 , 配以米粉、油麵 ; 湯頭的味道濃郁鮮香 , 我覺得辣度輕微 , 吃落覺得越吃越滋味 ~五香脆炸豆腐豆卜 : 不論是豆腐/豆卜都炸得香酥脆口 , 加上五香粉更添惹味 , 配上特別的醬汁 , 風味一絕 ~檸檬薏米水 : 店方自家製 , 味道酸酸甜甜 , 天然純正又開胃 ~本篇完 ~
這間 蝦麵店 就很合心水 ~
Menu ~

本篇完 ~
2020-02-17 355 瀏覽
支持黃店,但真係未飲過咁難飲嘅熱薏米水(仲要加10蚊),味道係你會覺得係唔飲得嘅水,個laksa好一般,自己煮laksa錢仔麵仲好食,對面係地盤又唔閂門,一路吸塵一路食lunch 真係唔開胃。冇下次,建議去荃灣分店食唔明點解有人等開門。

唔明點解有人等開門。
2020-02-13 354 瀏覽
某日去咗呢度食晏 佢哋嘅優惠套餐算做抵食! 價錢由HKD72起 有小食有粉麵同埋一杯飲品 麵食可以揀麵底 仲要有四款湯底俾你選擇 各款湯底都有佢哋嘅特色!⠀⠀▫️蝦肉四寶麵 (魚蛋、貢丸、墨魚丸腐角,跟辣味蝦湯底 - HKD80) 食麵前先飲一啖湯底 一啲都唔鹹唔油膩 睇牆上面寫住嘅湯底秘方簡介先知原來整咗個湯底係好複雜 唔怪得我呢個湯底咁好味啦⠀⠀▫️雞絲雞蛋麵 (咖喱喇沙湯底 - HKD80) 呢款檳城喇沙湯底係以豬骨+鮮雞 加上十多款香料同埋椰奶製成 口感非常濃厚😋⠀⠀跟餐嘅小食就叫咗:▫️脆香魚皮▫️五香脆炸豆腐豆卜
跟餐嘅小食就叫咗:
▫️脆香魚皮
▫️五香脆炸豆腐豆卜
午餐
2020-02-10 266 瀏覽
早幾日經過此店見有蝦麵, 忽然想起在新加坡吃過很鮮味, 於是今天專登行去買外賣。$66碗份量ㄧ般,肉片好鞋,切薄片的蝦無味,成碗得通菜有味。湯底只得辣味,蝦味淡到幾乎唔覺有,更莫說有鮮味,就是唔夠辣的辣味湯底, 吃過ㄧ次唔會再試。
肉片蝦麵
2020-02-03 475 瀏覽
早兩個禮拜上 St. John 考 FA,由於金鐘係另一個黃店沙漠,所以專登早啲落車,打算喺灣仔搵食。原先諗住去 Tomato Story,點知佢畀人包咗場,結果去咗附近呢間。叫咗個灣仔店限定嘅檳城路邊攤一人套餐,包括辣味蝦湯底蝦肉四寶麵,五香脆炸豆腐豆卜同埋飲品。麵底有五個選擇,我揀咗最鍾意食嘅摻摻,另外,由於我唔係好食得辣,所以亦叫咗少辣。根據店方提供嘅資料,蝦湯底係 “以蝦殼,洋蔥,辣椒等材料,加入少量肉骨手炒熬煮超過 7 小時” 而成,絕對令人期待。不過唔知係咪因為我叫咗少辣,所以個湯底雖然仍然有鮮甜嘅蝦味好好飲,但係感覺稀咗少少,下次真係拚死都唔好叫少辣😂。至於個炸豆腐豆卜份量亦算多,兩者都炸得夠脆夠香口,如果五香粉再落多少少就更加惹味啦(貪心的小狗又上身😅)!仲有樣嘢幾好笑:明明幫我落單嘅係位大叔,但係張單就寫住 “蝦女郎”,仲好窩心咁提醒大家 “ 香港人加油萬事小心 ‹3” 添😆。

2020-01-15 527 瀏覽
餐廳環境 (3.5/5)街坊小店,但環境尚算整齊乾淨餐廳服務 (4.5/5)店員快手,有禮貌有笑容食物質素 (3.5/5)夜晚得返米粉,豬骨雞湯不過不失,算多餸,份量夠餐廳類型我係堂食,適合毒毒一人/兩三人同行嘅快吃小店朋友帶我搵食,街坊小店通常我都好難拒絕坐低先知得返米粉其他都賣晒,良心店咁好生意都值得開心嘅,聽講平時大排長龍。呢排食太多,今晚想食清淡啲所以揀左豬骨雞湯,海鮮加配料都算豐富,就算無嗌喇沙湯底都唔似病人餐😆份量算多,偏大食女子如我都係勉強食得晒而已。朋友嗌左喇沙湯底話好食,不過佢覺得太大碗食唔晒。唔記得偷食佢一啖,唯有下次再試
餐廳環境 (3.5/5)
街坊小店,但環境尚算整齊乾淨

餐廳服務 (4.5/5)
店員快手,有禮貌有笑容

食物質素 (3.5/5)
夜晚得返米粉,豬骨雞湯不過不失,算多餸,份量夠

餐廳類型
我係堂食,適合毒毒一人/兩三人同行嘅快吃小店

朋友帶我搵食,街坊小店通常我都好難拒絕

豬骨雞湯海鮮米粉

豬骨雞湯海鮮米粉
2020-01-03 626 瀏覽
我真係好鍾意食馬來西亞嘅蝦麵其實好多時佢嘅湯底係清湯底感覺上 唔夠濃郁都係厚實湯底有口感多啲其實已經經過數次因為 來去匆匆 完全冇時間試其實我已經喺門口度望咗一段時間見到佢有報紙介紹但係食評麻麻哋都決定一試裝修都幾舊下下午茶時間幾乎全店滿座心入面都總算放心一嚟就梗係試佢個湯底先啦非常甜美好重蝦味識食個麵底係食mixed油麵加米粉下午茶真係勁抵因為佢嘅配菜真係好足料㗎浦到成個碗面都係service 係街坊親切
我真係好鍾意食馬來西亞嘅蝦麵
因為佢嘅配菜真係好足料㗎
浦到成個碗面都係
service 係街坊親切
2020-01-03 403 瀏覽
12月31號最後一個晚餐放棄咗cliche嘅西餐日本菜 去咗呢間想試好耐嘅麵店🥳首先講明我本人本身係好唔鍾意食d湯湯水水嘅嘢 所以好難得會欣賞湯麵類嘅食物🧐1⃣️ 蝦肉肉片面(傳統福建麵)蝦肉好多!而且唔係冰鮮蝦嘅味道,好新鮮👍🏽肉片都好多,唔柴,肥瘦適中👍🏽我嗌咗油麵,有咬口👍🏽油麵本身唔容易索味但係都食到好濃味,就知道個湯底幾jeng👍🏽湯底好濃,好香,少少辣好惹味,而且食完唔會好口乾👍🏽2⃣️ 蝦肉魚蛋麵蝦肉依然多、湯底一樣jeng👍🏽魚蛋其實係魚片嗰種,都幾彈牙👍🏽米粉比油麵更索湯,不過個人覺得冇咁有口感🧐3⃣️ 脆脆魚皮呢個魚皮100分!非常香十分脆!浸一下湯攞起就會聽到「啪啪啪」嘅聲音(索湯定入面d空氣呢?)👍🏽4⃣️ 沙爹醬雞脾肉普通d😕雞脾肉唔算滑,不過沙爹醬好香,好多花生👍🏽5⃣️ 五香(炸)豆腐豆卜呢個主要係口感幾過癮,脆脆的,但係冇咩味道,靠佢比嘅酸甜醬d味😕可以唔試6⃣️青檸水(凍)好清新👍🏽不過可能我怕甜,所以溝咗大半杯清水先覺得啱啱好🥴🥴🥴

1⃣️ 蝦肉肉片面(傳統福建麵)
蝦肉好多!而且唔係冰鮮蝦嘅味道,好新鮮👍🏽
肉片都好多,唔柴,肥瘦適中👍🏽
我嗌咗油麵,有咬口👍🏽
湯底好濃,好香,少少辣好惹味,而且食完唔會好口乾👍🏽
2⃣️ 蝦肉魚蛋麵
蝦肉依然多、湯底一樣jeng👍🏽
魚蛋其實係魚片嗰種,都幾彈牙👍🏽
米粉比油麵更索湯,不過個人覺得冇咁有口感🧐
3⃣️ 脆脆魚皮
4⃣️ 沙爹醬雞脾肉
普通d😕雞脾肉唔算滑,不過沙爹醬好香,好多花生👍🏽
5⃣️ 五香(炸)豆腐豆卜
6⃣️青檸水(凍)
2019-12-31
  • 脆脆魚皮
  • 辣味蝦湯底  蝦肉肉片面
li間蝦麵店lunch hour經常排長龍 所以我都要等因爲公事要遲成個鐘先可以食飯時 一個去食先食到 咁排隊既人先少d 增加入座機會 好好彩 都食過好幾次 試哂2款招牌湯底😋第一次食時 因為唔太食得辣 而且又鍾意食喇沙 所以我唔係試鎮店既辣味蝦湯底 而係試左咖哩喇沙湯底先 就叫左 咖喱喇沙魚旦魚片米粉 本身想試 摻摻(即油麵+米粉)但無哂油麵 唯有下次再試 講返碗咖喱喇沙魚旦魚片米粉 落單後 其實等左一陣就上菜 好快手 碗粉一來到 絕對係色香味俱全 勁香喇沙味 一開食 試左啖湯先 真係不得了!檳城既咖喱喇沙湯 豬骨鮮雞湯底 加大量香料同椰奶 真係夠哂香 夠哂惹味 而且又唔油 可以飲多幾d喇沙湯底 個人一向食開雞絲 豆卜 魚旦 li d 配料 貪前2者夠哂吸湯 魚旦同湯底配之餘 又有咬口 li度既咖喱喇沙湯底自行加配 芽菜 豆卜 值得一讚!👍🏻 而且配料既魚旦 魚片 俾既份量都唔少 最愛食星馬白魚旦 魚旦魚片都夠哂彈牙有咬口 米粉又吸湯 食完超飽 超滿足!😋第二次來食 終於夠膽試 辣味蝦湯底!叫左 辣蝦湯蝦肉肉片摻摻 因為驚太辣食唔掂 仲叫定罐汽水解辣😂 碗麵一來到 紅噹噹咁 都嚇左一

咖哩喇沙魚旦魚片米粉

辣蝦湯蝦肉肉片摻摻

碗麵一來到 紅噹噹咁 都嚇左一跳🙈 本人唔太食得辣的說⋯ 炸乾蔥匙羹上都幾貼心 但可惜量比較少 多d既話 就啖啖麵都加到少少落去一齊食😆 講返湯底先 雖然個色好紅好紅 但都唔算勁辣 大概係譚仔2小辣既程度 飲落仲有d甜味 蝦湯味濃郁 加埋辛辣味掩蓋左蝦腥味 好得~完全有別於日本拉麵既濃蝦湯拉麵🍜 li個辣蝦湯多左香料味 香好多 不過略嫌有少少油 所以我都唔係飲左好多啖
麵底 今次終於食到摻摻 滿足到一次過食哂油麵同米粉既慾望😆
但li次食既配料令到碗粉扣左d分!雖然量多但味不足!肉片係大塊 但又乾又un 成塊肉乾咁 勁難咬 浸耐d湯都唔掂🤦🏻‍♀️ 蝦肉開邊薄切都算 但d肉質勁淋 有d梅咁 仲要有陣雪味 雖然預左一定無新鮮蝦食 但絕對可以將雪藏貨處理得更好!最重要係辣味蝦湯底係必配蝦肉 無得避!店家真係要諗諗計改善下!一碗粉麵唔係淨係賣湯底ga 而且定價都唔低 質量點都要對得起價格~

下次有機會都會再來食 但會揀返d穩陣配料 即係丸啊 雞絲 之類個d 而且2款招牌湯底 我更鍾情咖喱喇沙湯底😋
咖哩喇沙魚旦魚片米粉
  • 咖喱喇沙魚旦魚片米粉
2019-12-29 326 瀏覽
平時返工食lunch 都好想食, 但一直都好多人排,今日經過,見到比平時少人,可能年尾比較多人放假。鋪頭大約有30個位,有時候排隊等既人都唔至來蝦麵店當然食蝦湯啦,但佢都仲有提供其他湯底,如喇沙。 同同事分別叫左蝦肉雞絲米粉同蝦肉魚片油麵。個湯真係一流,當然我冇食過其他蝦湯,冇得比較。但食得出係真材實料,成碗飲晒都得。難怪平時咁多人排。之前係荃灣都好似見到有分店,唔想過海既朋友可以考慮下ar, 值得一試。

鋪頭大約有30個位,有時候排隊等既人都唔至