2022-06-17 197 瀏覽
嚟到大澳當然要食呢度嘅特產蝦醬💕如果唔想買一罐蝦醬返屋企 食蝦豬餅就啱晒😎酥脆嘅手抓餅包住用蝦醬炒過嘅豬肉碎 鹹香味十足 再配埋清爽嘅生菜🥬食落唔會好濃味同好油膩!
2022-06-08 184 瀏覽
大澳美食掃街行(Tai O)🚌襯放假黎大澳 估唔到呢度有咁多好嘢食🤩🤩 每行幾步就有一間攤檔買小食 即刻黎翻轉大澳美食掃街行先🍴⌖ [張財記蝦醬(大澳)]蝦豬餅🦐🐷🫓💰$30賣相有啲似泰式生菜包🙏 食落個人覺得比較普通 嫩口嘅豬碎配上蝦醬嘅鹹香味 生菜豐富左口感 餅皮就比較似蔥油餅 呢個價錢都算貼地🤨🤨 不過哩間真係太多人排隊 建議攞定飛之後行吓街先😉☻ 回頭指數:8 / 10 期待再嚟大澳發掘更多美食💭👣#Fatshit_ami #Eatingtime #大澳美食 #港式美食 #香港美食 #食好西 #掃街 #墨魚餅 #黑白墨魚餅 #大澳蝦醬 #蝦醬 #蝦醬魷魚鬚 #魷魚鬚 #滷水大墨魚 #清香三色糕 #桂花糕 #椰汁糕 #芝麻糕 #蝦豬餅 #泰式生菜包 #大澳名物 #黃金沙翁 #即炸沙翁 #大澳沙翁 #大澳餅店
大澳美食掃街行(Tai O)

⌖ [張財記蝦醬(大澳)]蝦豬餅🦐🐷🫓
💰$30

☻ 回頭指數:8 / 10
期待再嚟大澳發掘更多美食💭👣

2022-05-28 145 瀏覽
難得入到大澳,當然就試下大澳名物蝦醬蝦膏啦~~行過,唯獨哩間舖賣手抓餅($30),而且系豬肉粒醃咗自家蝦膏炒,好惹味呀😚手抓餅滿滿肉碎,一路食一路跌(好彩佢有紙兜俾你承住食😂)蝦醬最怕過鹹,佢哩款蝦醬香而不鹹,正呀😛舖頭仲有佢自家制醬料賣,大家可以去買黎番屋企😆味道😋😋😋😋/5價錢👍🏻👍🏻👍🏻/5 🐷大澳必試蝦豬餅👍🏻😋📍大澳吉慶街41號
難得入到大澳,當然就試下大澳名物蝦醬蝦膏啦~~

手抓餅滿滿肉碎,一路食一路跌(好彩佢有紙兜俾你承住食😂)

蝦醬最怕過鹹,佢哩款蝦醬香而不鹹,正呀😛

舖頭仲有佢自家制醬料賣,大家可以去買黎番屋企😆

味道😋😋😋😋/5

價錢👍🏻👍🏻👍🏻/5

🐷大澳必試蝦豬餅👍🏻😋

📍大澳吉慶街41號
2022-05-20 82 瀏覽
去到大澳,大家都會推薦話食呢間蝦豬餅。以前就直接排隊,而家有得拿飛,睇住時間返來拿,實在方便好多!大概等左十幾分鐘,就可以一試大澳蝦豬餅岩岩煎好嘅鬆脆餅皮,配上新鮮的生菜,主角係濃濃的蝦醬加上剛剛炒好的肉碎,十分惹味我覺得有d似泰國生菜包,都係肉碎同生菜加埋,不過各有各滋味,兩個我都鐘意食!蝦豬餅有得揀辣同唔辣,我地揀左辣,個辣都真係幾勁,有d蓋過左個蝦醬味,下次都係會揀返唔辣店員態度都好nice~
去到大澳,大家都會推薦話食呢間蝦豬餅。

店員態度都好nice~

2022-05-20 40 瀏覽
第一次食蝦豬餅 見好多人推介就排隊試吓佢好似手抓餅咁 入面包住啲撈左大澳蝦醬嘅豬肉 個鹹香味十足 超級惹味🥰啲肉碎半肥瘦 好甘香 又夠滑 入面仲有啲生菜碎🥬食落清新啲 仲冇咁油膩 如果想試大澳嘅蝦醬又唔想買一樽 可以嚟試吓!
第一次食蝦豬餅 見好多人推介就排隊試吓
2022-04-27 80 瀏覽
一開始唔知蝦豬餅係咩黎,聽個名幾得意,而且都見到好多人買,所以試下,點知一試難忘,因為好好味呀!!而且唔洗慢慢排隊等買,俾錢後店家會俾張號碼飛,叫號碼就攞得了。蝦豬餅$30手抓餅皮煎得香香,夾左脆脆生菜絲同埋蝦醬豬肉碎,份量十足。蝦豬餅用左大澳好出名既蝦醬整,good taste!薄餅+生菜+肉碎一次過大大啖咬落去,口感同味道好有層次感。蝦豬餅係入大澳必吃美食,但除左大澳,唔知邊度仲可以食到蝦豬餅呢,好想再食呀!

2022-04-03 114 瀏覽
去到大澳,買完即叫沙翁,行過幾間舖👀,就嗅到好香嘅蝦醬蝦膏味,原來係賣緊蝦豬餅🤩,咁香當然要買返一個蝦豬餅($30)試吓🤤!同樣依間店都好受歡迎,所以買完之後,店員👩🏻‍🍳會比個號碼籌客人,大家可以買完周圍行一陣,再返去拎。見到店員會煎香咗手抓餅🫓,再放啲蝦醬豬肉碎🐷同脆卜卜嘅生菜🥬係入面,肉碎份量一啲都唔少,好足料!蝦醬豬肉配埋生菜,唔會好膩,配搭啱啱好👍🏻,整體份量唔會算好大,大家都可以當做小食選擇之一!
2022-04-03
外賣自取
  • 蝦豬餅
2022-01-09 225 瀏覽
·大澳打卡一天遊📷search下做功課睇下有咩特色美食😋·一來到未搵到餐廳,買住d街頭小食醫住肚先😲💓見到呢間小食店排哂長龍,離遠都聞到香味,一睇就知好食·蝦豬餅 = 台式手抓餅皮 + 生菜 + 蝦醬炒肉碎,每一件都係即叫即整😍·大澳近海,盛產海鮮及其副產品,蝦醬真係出哂名🦐蝦醬炒過的肉碎超濃郁美味,肉味更鮮甜左🌮🌮·去食個日都係週末的中午,雖然要等10mins左右,唔算好耐,但都值得🥰 一場黎到大澳,大家一家要試試!利申:附上大澳喵咪圖引人
·大澳打卡一天遊📷search下做功課睇下有咩特色美食😋

利申:
附上大澳喵咪圖引人

2021-12-20 154 瀏覽
大澳蝦醬一向出名!呢個蝦豬餅(Husband)用手抓餅皮包住滿滿晚蝦醬炒豬肉碎,再加生菜絲解膩,一份唔算太大。味道層次唔算好豐富,但勝在夠風味,係本地特色。如果冇食過嘅朋友都可以去試吓🤗
大澳蝦醬一向出名!

如果冇食過嘅朋友都可以去試吓🤗

2021-12-08 140 瀏覽
【大澳•蝦豬餅】—————————————————————————走入大澳四處都有蝦醬味而其中一條街道 香濃撲鼻嘅蝦醬味非常濃郁張財記出品嘅蝦豬餅深受歡迎 難得見人少就買買完已見後面岀現人龍 好運☺️蝦豬餅HKD27 店員煎香印度薄餅 加入爽脆嘅生菜絲再配上蝦醬蝦膏爆香嘅豬肉碎 撲鼻嘅鹹香味味道匹配 生菜又可中和整體味道 而且份量多 小心食到成地都係🤭P.S.蝦豬餅只假日供應‼️服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰人均消費 HKD27✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki大澳 #nkiki掃街🏠 蝦豬餅📮 大澳吉慶街41號#Eeeeeats #FoodPhotography #Foodie #CleanEating #hk #hkfoodie #hkfoodieig #foodie #hkig #hkigfood #igfood #foodblogger #foodphotography #foodiehk #foodstagram #hongkong #hkfoodshare #香港美食 #美食 #相機食先 #香港好去處 #大澳美食 #大澳 #食好西 #香港食評
【大澳•蝦豬餅】

#nkiki大澳 #nkiki掃街

🏠 蝦豬餅
📮 大澳吉慶街41號

2021-09-30 335 瀏覽
睇好多人都有介紹呢間蝦豬餅,但試完之後,同友人都覺得只係一般般麻麻地。雖然係星期日,但沒有太多人排隊,就決定試下佢。用一塊偏細嘅手抓餅包住用蝦醬超嘅碎豬肉用生菜,充滿蝦醬味,十分足料,一邊食真係會一邊跌餡😂。口感唔算十分豐富,當日同友人share一個試下,食完之後都感覺偏鹹。
2021-08-28 256 瀏覽
————————————————————————🐕 蝦豬餅($30)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯性質好似手抓餅 不過default咗配料同細塊啲$30 呢個size 其實偏貴不過勝在夠特別 用上大澳有名自家蝦醬豬肉碎比得好滿 食嗰時係咁跌😂😂炒過嘅蝦醬可謂香氣十足加上有少少肥豬肉加持夠哂咸香惹味😋😋————————————————————————
————————————————————————
加上有少少肥豬肉加持
夠哂咸香惹味😋😋
————————————————————————
2021-08-15 256 瀏覽
·大澳美食蝦豬餅😋😋Husband😂😂惹味蝦醬豬肉餅🐖🧡🧡🧡🧡🧡~~~~~~~~·1️⃣蝦豬餅($30)🐖*大澳除咗食沙翁,蝦豬餅都變咗其中一樣招牌小食👍🏽👍🏽蝦豬餅因為係由蝦醬炒豬肉做餡料而命名,外皮係鬆脆嘅手抓餅皮,餅樣入邊夾咗塊生菜,再包蝦醬豬肉,豬肉係半肥瘦,食落好香好惹味🤤🤤🤤份量算細份,但大澳咁多嘢食,細細份試吓都係可接受嘅😂😂*蝦豬餅啲蝦醬就係來自張財記既蝦醬,所以其實算係張財記嘅舖頭,食完會唔會買佢啲蝦醬就隨大家喜歡😂😂(score: 4/5)•·其他:*入到大澳都多人食蝦豬餅,所以都要預時間等,等嘅期間可以隔離食個沙翁先😂😂😂··-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐⭐(5分滿分)~~~~~~~~~~
大澳美食
蝦豬餅😋😋
Husband😂😂
惹味蝦醬豬肉餅🐖
🧡🧡🧡🧡🧡
~~~~~~~~
1️⃣蝦豬餅($30)🐖
(score: 4/5)

其他:
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
2021-07-02 261 瀏覽
今次反大澳美食之旅最後一站就係食蝦豬餅其實反左黎好多次,因為蝦豬餅只有假日先開門我自已又唔太鐘意假日既大澳因為真係太多太多人啦高太今日表示非常好奇點解依塊野会硬硼硼既一掉落硼硼聲既其實包住既餅底係同台灣既手抓餅差唔多,大澳蝦醬炒豬肉加生菜加手抓餅就等於手上既蝦豬餅豬肉幾有咸香生菜爽脆既其實我自已食到似泰國菜既感覺多啲不過可能好多人都会好奇點解斜對面無有一檔香妃卷賣啲相類似既野不過今日好可惜,香妃卷休息
今次反大澳美食之旅最後一站就係食蝦豬餅

其實反左黎好多次,因為蝦豬餅只有假日先開門
我自已又唔太鐘意假日既大澳
因為真係太多太多人啦

高太今日表示非常好奇
點解依塊野会硬硼硼既
一掉落硼硼聲既

其實包住既餅底係同台灣既手抓餅差唔多,

大澳蝦醬炒豬肉加生菜加手抓餅
就等於手上既蝦豬餅

豬肉幾有咸香

生菜爽脆既

其實我自已食到似泰國菜既感覺多啲

不過今日好可惜,香妃卷休息
2021-06-27 167 瀏覽
📍蝦豬餅 (大澳) 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️蝦豬餅 🦐🐷 ($30)除咗沙翁之外,嚟到大澳另一樣必食嘅嘢就係蝦豬餅啦!🥰 蝦豬餅同樣都係即叫即整既,經過店舖既時候已經聞到好香好香既蝦醬味,充滿大澳風味!🌮 一塊煎香左既手抓餅加上大澳蝦醬、豬肉碎同生菜,非常豐富!手抓餅煎得好酥脆,🐽 而豬肉碎炒得好香,份量仲超多添,咬落去啖啖肉!不過就似乎有啲搶左蝦醬既風頭啦,令蝦醬味唔太突出。🥬 生菜十分爽脆清新,正好中和返豬肉碎既鹹香味。好建議大家試一試呢個蝦豬餅~𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:📍大澳吉慶街41號41 Kut Hing Street, Tai O
📍蝦豬餅 (大澳)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️蝦豬餅 🦐🐷 ($30)
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍大澳吉慶街41號