2018-08-04 131 瀏覽
去九龍城,大家都只會聯想起食泰菜。誰知被你發掘到去吃面來。蝦蝦霸霸68炸蝦餅即叫即炸,熱騰騰幾有口感,但炸起有d油膩。蝦匠湯配龍蝦半隻48+50有冬陰公湯可選,首嚐還是吃店子主打吧!這個配料也真多,芽菜蝦豆卜魚旦還有腩肉等材料索了微辦湯汁蠻惹味。主角龍蝦雖不大,但肉彈牙,加上米粉油面的面粉,已好飽足。花膠雞湯泡飯78哈,這是朋友點的,看上去好養顏,真材實料,女生來說真是滋補大餐。餐飲半價熱奶茶8沖得ok幼滑餐飲半價凍鴛鴦8奶茶加咖啡這配撘,調得也不俗。食後感:一轉眼已好幾年沒到過九龍城去,渴望去吃吃喝喝,今天總算沒有失望而回😊

去九龍城,大家都只會聯想起食泰菜。誰知被你發掘到去吃面來。

蝦蝦霸霸68
炸蝦餅即叫即炸,熱騰騰幾有口感,但炸起有d油膩。

蝦匠湯配龍蝦半隻48+50

主角龍蝦雖不大,但肉彈牙,加上米粉油面的面粉,已好飽足。

花膠雞湯泡飯78

餐飲半價熱奶茶8
沖得ok幼滑

餐飲半價凍鴛鴦8
奶茶加咖啡這配撘,調得也不俗。

午餐
2018-08-03 42 瀏覽
九龍城食肆種類愈益多元化,除了著名泰國餐廳外,日本料理及火鍋店已有不少,今日再試試新口味"蝦匠" ~ 新式主題米線泡飯專門店。店名以蝦為名,主打當然是蝦,舖面掛上一隻可愛大龍蝦,非常搶眼。餐廳地方舒服整潔,較一般米線店乾淨企理; 加上簡約裝修高樓底,一點也不侷促。檸檬天葵花 ~ 大熱天時一定要飲這杯酸甜天葵花消消暑,顏色鮮艷奪目,味道超fresh!麻辣皮蛋$20 ~ 風味濃厚,麻辣香惹,刺激味蕾,令人食指大動!胡椒炸雞翼2隻$12 ~ 火喉剛好,將雞翼炸至皮脆肉嫩,鬆化香口 蝦匠湯摻摻(油麵 + 米粉) $48 ~ 係足料靚蝦湯,店員介紹說是以8斤鮮蝦蝦殼及蝦頭,熬足4小時而成,濃味香惹,散發陣陣鮮甜蝦味。再配以蝦肉、札肉、魚片、豆卜、芽菜,風味獨特。冬陰公湯米線 $48 ~ 湯底較為酸辣,配料有蝦肉,青口, 魚片,秀珍菇及蕃茄, 同樣惹味非常!真材實料又用心經營的新店,新張期仲有優惠,$68就可以食到蝦匠招牌"蝦匠湯配龍蝦"半隻,十分抵食,下次一定要試。

麻辣皮蛋

脆香胡椒炸雞翼
蝦匠湯摻摻
冬蔭功蝦湯米線
2018-08-03 45 瀏覽
自從公司搬咗去新蒲崗之後,近排都多咗嚟九龍城搵食。上次去咗衙前圍道外賣壽司,今次就決定行過兩條街去食蝦麵。事緣早前同同事過嚟食晏晝,發現福佬村道開咗間以蝦為主題嘅食肆,睇過門口嘅餐牌,原來餐廳係一間主打蝦湯底嘅米線泡飯專門店,餐牌上有註明,湯底係每日用 8 斤新鮮蝦頭、蝦殼同豬骨熬足三 3 小時而成,淨係睇張相都覺得吸引,所以今日就專程嚟試下。店子位於福佬村道學林軒地下,店內面積不大,但檯與檯之間有一定距離,空間感不俗,配上門口的落地玻璃窗,感覺開揚舒服。餐牌以一張紙兩面印刷,客人可以自己喺上面剔選心儀食物,而且仲可以循環再用,非常環保。麵食可以配蝦匠湯或冬陰功蝦湯,每款 $48,如果揀清湯或者麻辣湯,就只須 $20。麵底可以揀油麵、米粉、米線、又或者摻摻,當然亦可以選泡飯底。至於自選配菜方面,最煞食嘅自然係龍蝦,$50 有半隻,另外亦有蝦匠滑、花膠同大約廿幾款車仔麵餸料可供選擇。小食方面,選擇亦非常豐富,共有十款,當中有好幾款個名都幾過癮,好似蝦蝦霸霸、蝦少同蝦碌咁,十分箋鬼。至於飲品方面,除咗大路嘅咖啡同奶茶之外,餐牌上亦有兩款特飲可供選擇,包括百香天葵同檸檬天葵花。一心為吃蝦麵而
一心為吃蝦麵而來,先點個蝦匠湯摻摻 ($48),據店員稱,蝦匠湯底其實是原味蝦湯,入口帶蝦油香氣,味道甘甜。摻摻即係油麵同米粉兩溝,前者彈牙有韌性、而後者吸湯力亦不俗。麵食已經包咗五款配料,有蝦、扎肉、魚片、豆腐同芽菜,另外自己再點咗龍蝦半隻 ($50)、魚腐 ($8) 同鮮冬菇 ($8),所以碗麵望落都幾有睇頭,份量十足。龍蝦雖然唔算十分大隻,但膏量好多,而且肉質彈牙,入口鮮甜有嚼勁。
一場嚟到,無理由唔揀番幾款小食試下。呢款係粉絲皮春捲 ($28),賣相有點似越南春卷,炸得非常通透,一咬就碎,夠曬鬆脆,清新香口,吃起來完全不油膩。
另外仲點咗脆香胡椒炸雞 ($13)  同蝦蝦霸霸,雞翼香酥可口,用舌尖已經可以感受到胡椒和香料帶來的辣勁。至於呢款霸氣十足嘅蝦蝦霸霸 ($68),其實即係炸蝦餅,塊蝦餅價錢雖然唔算平,但份量十足,比拳頭還要大,食落口感爽彈,配埋酸辣醬,倍添風味,令人百吃不厭。

下次再嚟一定要試埋店員推介嘅花膠雞湯泡飯,據說湯底係用咗金華火腿、瘦肉、老雞同花膠熬煮,淨係齋聽啲材料都覺得吸引!
2018-08-02
2018-08-01 49 瀏覽
以前公司在九龍城,後來搬到荔枝角都有十年了,很懷念九龍城的日子,因為九龍城太多美食喇,講講下就起行去食了十年了有很多食肆已變了,也有很多新舖店,呢間很特別呢!有一隻大蝦做生招牌和地上有一個大圓圈閃下閃下隻大龍蝦和魚,老闆真有諗頭, 蝦同龍蝦我都很喜歡食,地方不算大但很多鏡反映,佈置很特別啊!冷氣很凍,食冬蔭功就啱曬喇,當然要食招牌冬蔭功龍蝦啦!由於是新開張還平20蚊添,女侍應 熱情招呼又細心覆點落單情況,服侍一流"蝦匠" 地上好大個圓圈經過一定見到用鏡佈置優美冬蔭功蝦湯配龍蝦半隻~~青口 秀珍菇 魚片 仲有蝦 好豐富幾乎每張枱都必叫這個啖啖肉蝦匠湯~~再加了餸竹笙魚皮餃配油麵味道鮮甜蝦蝦霸霸 ~~好多蝦肉好鮮味炸蝦有點油膩再配埋醬汁就啱啱好百鄉天葵~~好大杯啊 味道好特別可惜飲唔曬有點浪費雲耳配蝦匠~~原來好辣架皮蛋配酸薑~~呢個好味脆香胡椒炸雞翼 (二隻)香脆味道不算鹹

"蝦匠"
地上好大個圓圈
經過一定見到

用鏡佈置優美

冬蔭功蝦湯配龍蝦半隻~~
青口 秀珍菇 魚片 仲有蝦 好豐富

雲耳配蝦匠~~
原來好辣架
皮蛋配酸薑~~
呢個好味

脆香胡椒炸雞翼 (二隻)
香脆味道不算鹹

2018-07-31 36 瀏覽
在九龍城搵食真容易,最近發現新開左一間主打龍蝦湯低店鋪。菜單上簡單清晰,湯低只有蝦匠湯和冬陰公蝦湯兩款,再配上個人喜好選擇食材、飯或粉麵。我當然食呢個照牌菜就是冬陰公蝦湯加半隻龍蝦和菜配摻摻麵,再配一杯百花天葵小甜。百花天葵茶味道都唔錯,好香百花果味,生津解渴,仲好大杯添。味道方面:龍蝦是新鮮的,肉質爽口味美。配有幾隻蝦,都好爽口,再加上一隻青口。令碗麵增添不少生息。另外朋友叫左果蝦匠湯摻摻麵配魚腐,魚片頭加凍檸茶$74。配菜都好夠分量,有鮮蝦,扎肉,魚片、豆卜。尢其豆卜入曬蝦匠湯味道,鮮甜味美。米粉加油麵一起進食,口感特別,魚片頭都幾彈牙。碗麵都好大分量的。

百花天葵茶味道都唔錯,好香百花果味,生津解渴,仲好大杯添。

另外朋友叫左果蝦匠湯摻摻麵配魚腐,魚片頭加凍檸茶$74。

2018-07-30
  • 冬陰功蝦湯配龍蝦半隻
  • 蝦匠湯摻摻麵
2018-07-29 92 瀏覽
同一班朋友聚完腳之後 途經九龍城當然要入去搵下有咩美食🐷 喺九龍城食東南亞食物食得多 見到依間蝦匠咁有特式就入去試下啦。餐廳裏面都好多人 好彩唔洗等位。見到人地又一大鍋 又一大碗咁 😍招牌菜 冬陰功蝦湯配龍蝦半隻,🤤,$88,龍蝦有膏架🤤 正正子,值得一提係個湯同麵,湯底係用咗好多靚料煲到出晒味,雞肉,蝦肉等,十分鮮甜。摻摻麵=油麵+米粉,食到瀡瀡聲,啱哂麵痴,配埋冬陰功湯底,估唔到佢地咁夾呀。加咗個小食,蝦蝦霸霸,$68, 好大塊,即叫即製,咬開有啲m蝦膠喺度,彈牙嫩滑,蝦味濃郁。炸台式花枝丸,$12/3粒,大粒彈牙,即炸熱辣辣,咬落有嚼勁。蝦匠皮蛋,$20,嫩滑,軟稔,入口即溶,皮蛋好重,個辣醬好惹味,偏辣,同皮蛋味道好夾,加分不少。野飲百香天葵,跟餐加$16, 都有特色,隻色好正,味道清甜可口,好大杯,好抵飲。下次再黎都會再食,希望多啲依種特色小店啦。

餐廳裏面都好多人 好彩唔洗等位。

見到人地又一大鍋 又一大碗咁 😍

下次再黎都會再食,希望多啲依種特色小店啦。
2018-07-29 43 瀏覽
講起九龍城,總是與泰國菜掛鉤,但其實有好多特色小店都不容錯過。今日簡簡單單食餐飯,就黎咗間米線泡飯專門店。門牌係有大大隻龍蝦模型,而且仲有投射店名係地下,非常有心思既設計。點餐紙:蝦匠泡飯龍蝦半隻 ($88)小店叫蝦匠,當然要點個招牌菜黎試下。一上枱好震撼呀,有半隻既大龍蝦,望到都非常吸引😍,而且餸放滿成個碗,好足料😋。龍蝦啖啖肉,連龍蝦鉗都有肉食😋。湯底帶有微辣,係一向少食辣既我都可以接受到既程度。其他餸,如豆卜、扎肉,吸晒湯底既精華,好惹味。若果想再惹味點,可以加點配料。上餐時提供手套同鉗,更方便客人拆龍蝦肉,好貼心。大大隻龍蝦,呢個餐性價比非常高😍。花膠雞湯泡飯 ($98)另外,我地點咗養顏花膠雞。份量非常多,有半隻雞份量,花膠份量一樣唔少,建議大家可額外點多碗飯,二人分享。而且仲連爐上枱,食到尾都熱辣辣。雞肉非常滑嫩,而且好有雞味。除咗雞件,仲有手撕雞肉。花膠則好有咬口😋。手撕雞肉。脆香胡椒炸雞翼 (兩隻) ($12)雞翼外層脆卜卜,入面好juicy😋。雲耳陳醋 ($18)好香麻油味,陳醋味唔算太濃,而且上枱時凍凍地。跟餐加$8有飲品。

點餐紙:

蝦匠泡飯龍蝦半隻 ($88)

小店叫蝦匠,當然要點個招牌菜黎試下。

若果想再惹味點,可以加點配料。

上餐時提供手套同鉗,更方便客人拆龍蝦肉,好貼心。

大大隻龍蝦,呢個餐性價比非常高😍。

花膠雞湯泡飯 ($98)
另外,我地點咗養顏花膠雞。

手撕雞肉。

脆香胡椒炸雞翼 (兩隻) ($12)
雞翼外層脆卜卜,入面好juicy😋。

雲耳陳醋 ($18)
好香麻油味,陳醋味唔算太濃,而且上枱時凍凍地。

跟餐加$8有飲品。
題外話/補充資料: 店員十分細心,見到我個爐無Gas,主動幫我更換個。
2018-07-29
$113.5 (晚餐)
  • 脆香胡椒炸雞翼
2018-07-29 93 瀏覽
今晚星期日去九龍城大吃一餐在福佬村道見到排長龍,立刻香港人性格去排隊。見到專買蝦湯的小店,店內位以木為主色。牆上有食物圖店,和一部平面大電視。選了蝦匠泡飯配龍蝦半隻$88隻龍蝦都有鮮味,可能因為湯,應該煮過。老婆幫我拆龍蝦肉,堅正!啖啖肉附上膠手套for食龍蝦,有魚片,新鮮蝦仁,扎肉,豆腐卜 真係很大碗,我身為一個食得男仕,完全被征服,。蝦匠摻摻麵$48 (腩肉,豆卜,芽菜,蝦)很喜歡慘麵,麵和米粉配合,馬來西亞菜式湯很甜,有點蝦膏而來橙色油在湯面,芫茜同醬,令到香味很出色粉絲皮春卷$28 正常春卷,香脆 有沙葛,粉絲,豬肉碎感覺,幾好味😍蝦匠皮蛋$20 麻辣味,份量很多辣到跳舞但停不到口檸檬天葵花$36有點像柚子蜜味道,酸酸甜甜,女生一定喜歡,份量超大杯!如果要我評不好地方,就是2人坐位,放了2碗麵和飲品,已經沒位放小食
今晚星期日去九龍城大吃一餐

在福佬村道見到排長龍,立刻香港人性格去排隊。
見到專買蝦湯的小店,店內位以木為主色。
牆上有食物圖店,和一部平面大電視。

選了蝦匠泡飯配龍蝦半隻$88

蝦匠泡飯配龍蝦

隻龍蝦都有鮮味,可能因為湯,應該煮過。

龍蝦肉

老婆幫我拆龍蝦肉,堅正!啖啖肉

附上膠手套for食龍蝦,有魚片,新鮮蝦仁,扎肉,豆腐卜

真係很大碗,我身為一個食得男仕,完全被征服,。

蝦匠摻摻麵$48 (腩肉,豆卜,芽菜,蝦)

蝦匠湯麵

很喜歡慘麵,麵和米粉配合,馬來西亞菜式

湯很甜,有點蝦膏而來橙色油在湯面,芫茜同醬,令到香味很出色

粉絲皮春卷

蝦匠皮蛋

蝦匠皮蛋$20 麻辣味,份量很多
辣到跳舞但停不到口

檸檬天葵花

檸檬天葵花$36
有點像柚子蜜味道,酸酸甜甜,女生一定喜歡,份量超大杯!

蝦匠泡飯配龍蝦
龍蝦肉
蝦匠湯麵
粉絲皮春卷
蝦匠皮蛋
檸檬天葵花
2018-07-28 95 瀏覽
見門口擺放(冬陰公湯底既摻摻麵),做緊推廣價$68,加上有半隻龍蝦,好吸引😊,就入咗去試吓。湯底微辣又可口,冬陰公湯底香味濃郁,麵底是油麵加米粉,正宗檳城食法,每一啖都吸收了湯底精華,十分好味😊,體貼地附上膠手套連鉗,方便進食龍蝦,龍蝦亦好多膏,肉質爽口😋亦可加其他餸料!真心好味,青口多汁入味!辣度剛剛好!
亦可加其他餸料!
真心好味,青口多汁入味!
辣度剛剛好!
2018-07-28 57 瀏覽
又到食飯時間,途經門口見到招牌掛住甘大隻龍蝦,就試一試昵間蝦匠啦😊,見到個名,起初以為係😱(蝦醬米線)原來只係張D,蝦頭蝦殼,熬湯煮麵,應該不錯吧!😋環保落單方法,簡單清楚!十二點鐘時,人流不多,即時入坐!,主角到了(蝦匠湯底)摻摻麵,而家做緊推廣價$68,湯底香醇又可口,紅紅的蝦油香味濃郁,(麵底)油麵加米粉,正宗檳城食法,每一啖都吸收了湯底精華,十分好味😋,細心地附上膠手套連鉗,方便進食龍蝦,而且亦好多膏,肉質爽口👍🏻芫茜蔥亦可按個人口味隨時加配,令整碗麵更加豐富!粉絲皮春捲 4條($28)熱辣辣送上,脆卜卜,內裏有少許肉碎,蔬菜,加上雞醬酸酸甜甜,配搭一絕!百香天葵($38)跟餐半價店員細心地詢問,少甜會好些,因為內裏有爆珠,會加強了甜度,結果少甜真的剛剛好,微酸加點甜!
環保落單方法,簡單清楚!
十二點鐘時,人流不多,即時入坐!
芫茜蔥亦可按個人口味隨時加配,令整碗麵更加豐富!
粉絲皮春捲 4條($28)
百香天葵($38)跟餐半價
2018-07-28
2018-07-27 206 瀏覽
行街行行吓見到地面有個投影,舉頭一望,仲望到一隻大大立體龍蝦模型,再細看周圍,原來這裏是一間新開張食肆,招牌寫住蝦匠米線泡飯專門店,再望望門口餐牌內容覺得不錯,而且有不少客人光顧,就决定試試,況且炎炎熱日吃粉麵更爽。過了膠的餐牌與點菜紙是二合一,用炭筆點選後,可以用紙輕輕一抹,餐牌與點菜紙可以循環再用,極之環保。我點了$88蝦匠湯配半邊龍蝦摻摻麵(即係油麵加米粉,一碗試勻兩種口感。),龍蝦肉肉質實淨鮮甜,一對膠手套和鉗方便吃龍蝦,還有豆卜、鮮蝦、魚片、札肉、竹笙、芽菜......豆卜和竹笙同吸哂蝦匠湯湯汁,蝦匠湯味道和口感的確很豐富,小小香料還有炸蒜片乾、葱菜粒、芫茜,如錦上添花。現在鮮有食肆吃到葱菜粒,我却喜歡這小小心意!朋友A揀了$81清湯配摻摻麵,竹笙、芝心丸,走芽菜和香料。加$8的熱檸水。朋友B揀了$38蝦匠湯配摻摻麵,蝦匠滑、竹笙、豬腩片、札肉、鮮蝦。加$8的凍檸茶。還要一份有手掌心咁大的$68蝦蝦霸霸分享,肉質爽甜的炒蝦餅但畧嫌油膩少少。這裏還有泡飯,下次我要試試花膠雞湯泡飯!

現在鮮有食肆吃到葱菜粒,我却喜歡這小小心意!
蝦匠湯配半邊龍蝦摻摻麵

清湯配摻摻麵

蝦匠湯配摻摻麵

蝦蝦霸霸

凍檸茶&熱檸水

這裏還有泡飯,下次我要試試花膠雞湯泡飯!
2018-07-27
蝦匠湯配半邊龍蝦摻摻麵
清湯配摻摻麵
蝦匠湯配摻摻麵
蝦蝦霸霸
凍檸茶&熱檸水
  • 龍蝦摻摻麵
2018-07-27 39 瀏覽
今日黎到位於九龍城福佬村道學林軒地下,近排開咗間叫做蝦匠嘅麵店🦐🍜,今日剛好放早,心血來潮好想食😋,就特地去一趟。門口個招牌相當突出,大大隻龍蝦掛住🧐餐牌上的選擇雖然不多,但D食物都幾啱食😃,有竹笙、魚腐、豬腩肉及丸類,小食方面有雞翼12元兩隻,皮蛋20元一碟,價錢方面都唔係好貴,好似龍蝦麵🍜咁都係做緊推廣價68元💰💰💰環境以木製枱椅為主,地方整潔,坐得舒服。碗麵除咗有龍蝦之外,仲有一啲配料,例如:豆卜、魚片芽菜等十分之豐富自選餸料有蝦匠滑,爽口彈牙👍竹笙吸晒湯底嘅精華好味!😋芋頭製成嘅春卷餡料,香脆皮簿,熱辣辣好味😋值得推介雞翼鹹鹹香香肉質嫩滑呢杯係百香天葵🍹飲料內有D好似水泡粒,好甜、有趣🙀好適合夏天飲。整體食物質素好,特別係蝦湯底及春卷,非常好味😋店員服務態度良好,一進門口就會預先提示客人小心💁‍♀,因為坐位地台升高咗。下次會再嚟食蝦匠湯米配龍蝦😋🦐🍜
門口個招牌相當突出,大大隻龍蝦掛住🧐
環境以木製枱椅為主,地方整潔,坐得舒服。
自選餸料有蝦匠滑,爽口彈牙👍
竹笙吸晒湯底嘅精華好味!😋
芋頭製成嘅春卷餡料,香脆皮簿,熱辣辣好味😋值得推介
雞翼鹹鹹香香肉質嫩滑
下次會再嚟食蝦匠湯米配龍蝦😋🦐🍜
2018-07-27
2018-07-21 264 瀏覽
第一次來蝦匠,點了平了20元的龍蝦摻摻麵,另加兩餸及飲品。大大碗麵實在豐富,不另加餸其實都ok.因為本身已有龍蝦,蝦仔,蘿蔔,札肉。油麵加米粉兩款麵令口感豐富,蝦新鮮彈牙,實在美味。如果特制湯有不辣相信更好味及讓不吃辣的人有更多選擇。因為不吃辣的人只有清湯選擇太少而且無機會品嚐特色湯底呢!
第一次來蝦匠,點了平了20元的龍蝦摻摻麵,另加兩餸及飲品。
油麵加米粉兩款麵令口感豐富,蝦新鮮彈牙,實在美味。
2018-07-21
2018-07-17 204 瀏覽
在附近返工,見到一間新開的湯飯, 由於食茶記食到悶,所以立即要試試。看看餐牌,其實菜式和油麻地出名的湯飯餐廳村爺x差不多, 立即點了一個88元的龍蝦湯飯, 湯飯送上來的時候,有半隻龍蝦、 幾件豆泡和扎肉, 立即試下個湯, 沒有預期中的濃郁, 但也不過不失, 再試下隻龍蝦, 就大失所望, 既沒有龍蝦的鮮甜, 又煮過了火,十分韌, 一點也不爽口。 反而,最好味的是豆泡, 索咗啲湯汁,十分滋味。最後埋單有驚喜, 推廣期內,龍蝦湯飯只收68元, 不包飲品。希望下次再來的時候,龍蝦的水準可以提高。
希望下次再來的時候,龍蝦的水準可以提高。
2018-07-12 229 瀏覽
九龍城啱啱新開蝦麵店,見價錢都幾經濟,同有少少夜費事肥,所以打算就食碗麵算。用蝦頭蝦殻煲的湯底一上枱已有好香蝦味,湯底香辣惹味!如果唔夠辣仲可以加埋小店準備的辣醬,更加刺激!而小店推介蝦匠湯要選摻摻,識叫一定叫摻摻 ($48),油面加埋米粉,試哂兩種口感!不過米粉油麵美麗唔係太平軍得好一啲錯失。而且本身餐牌寫係有腩肉,可能因為腩肉賣晒,所以換咗扎肉。如果小店可以事先講一聲就好啦。其實見到啲配料都幾豐富,一碗已經有札肉魚片豆卜,如果再想食得多d可以加八蚊或十蚊的配料,除左有以上的料之外,仲有魚腐,竹笙等等材料,選擇不算多。而我仲加左黑椒牛丸 ($10),食落都幾彈牙 。男朋友的冬蔭功都好惹味,酸味不會喧賓奪主,平衡得好好!另外仲有青口和秀珍菇!原來新張期內半隻龍蝦蝦匠湯麵 $68 我都係行左出去睇海報先見到,唔怪得咁多人叫啦,走寶走寶。下次再試下呢個鎮店名物!