2021-02-21 517 瀏覽
不知是剛巧新年停做某些甜品還是更改餐牌,甜品選擇很少,連二月限定的士多啤梨層架甜品set影都沒有,難免會失望抺茶米粉班戟$148甜度較低,帶點煙韌口感,賣相吸引,但士多啤梨份量太少,有點小家,這個價錢來說貴了些,又沒有滿足感,另外限每人最低消費,就點了圖中右上的可可茶$38,感覺是完全不值,因為環境不算舒適,位置侷促,如果價錢調低一點/ 份量多一點會更吸引。唯一有點驚喜的是當期凡惠顧抺茶班戟會送兩塊木牌,寫好願望後店家會將木板送到日本神社掛起,頗有心思

抺茶米粉班戟$148

2021-01-31 1375 瀏覽
平時一齊食飯嘅同事因爲公事跟咗我哋senior岀咗去,lunch得返我自己一個人食。不過既然上司都唔喺公司,就代表我可以有多少少嘅時間去探尖沙咀嘅美食。行吓行吓入咗去赫德道,見到其中一間喺橫街入面嘅餐廳就係今日講嘅蜜庵本膳。街上面有其他嘅餐廳,不過我就俾蜜庵本膳嘅餐牌吸引咗,睇落好豐富。坐底之後我就叫咗個自選午餐定食,分別要咗「廣島蠔橄欖油漬」、「林檎咖哩牛仔骨」同埋「黑松露炸雞」。套餐賣相好靚,每一道菜都好精緻,除咗上面講嘅三款主菜,定食包埋一碗飯、沙律同味噌湯,每一碟都有質素,個人覺得最好味係牛仔骨。整體而言個環境好舒服而且食物水準都高,下次會帶朋友一齊嚟。

自選午餐定食

整體而言個環境好舒服而且食物水準都高,下次會帶朋友一齊嚟。
2021-01-11
2021-01-18 1005 瀏覽
一直都好想試佢個米粉pancake,但原來主食都唔錯!和牛飯醬汁由紅酒、紅菜頭等各種水果煮成,味道有幾分似照燒汁但更fresh更清甜,和牛漢堡牛味都幾濃,撈埋蛋黃食就perfect,不過份量真係細左啲.而佢個pancake真係好有驚喜,用上gluten-free日本米粉製成,口感介乎soufflé pancake同american pancake之間,fluffy得黎都厚實有彈性,蛋味同牛油味好突出,一個人都食得哂唔會話好heavy,絕對可以一試
和王牛漢堡丼
和王牛漢堡丼
2021-01-14 651 瀏覽
最近成日都叫外賣6點又冇堂食,少咗出去食飯,所以weekend就要揀一直bookmark咗嘅日本餐廳食個lunch🥰環境: 8.5/10一貫日和風🎐,簡潔木質為主,好似Muji Cafe嗰種家居風style🎎食物: 7.5/101️⃣自選午餐定食 $128 set主菜冷盤+鍋物主菜+燒/炸物主菜+味增湯沙律+飯+甜品 ❤️雖然每樣野都係細細份但係都已經好飽,最鍾意係佢個薯仔沙律,薯蓉得嚟有一粒粒咬口,仲有個咖喱牛仔骨炆到好淋特別出色,有3,4 塊😝一開始以為係甜品只係一塊厥餅或者雪糕糯米糍,最後竟然係焙茶雪糕,好開心因為本身都想試佢地d雪糕,果然冇令我失望👍🏻💰性價比 :7.5/10 ($150人),lunch set算抵食,飲品有半價,整體環境食物質素都可以再encore😋

環境: 8.5/10

食物: 7.5/10
1️⃣自選午餐定食 $128 set

2021-01-02
2020-12-20 944 瀏覽
晚飯時間行入去、之前睇過其他評論話米pancake好食、覺得值得一試。點知一打開個餐牌、選擇種類極少。由於係晚飯時間打算點一啲主食、但只係得好少選擇。咁結果點左一個米pancake 同埋一款主菜。米pancake 尚可有點乾、主菜份量少。餐廳工作人員唔夠細心、我同朋友兩個人去打算share、但係除咗上菜外、其他如share用既餐具都唔會主動提供。比較其他出名食pancake嘅餐廳、呢間就真係冇咩特別。如果下午茶去只係食甜品同飲杯嘢都還可以、夜晚真係咪去。
2020-11-25 1160 瀏覽
行過..本身搵地方lunch經過門口見個名咁得意就停步睇睇已有店員出來熱誠介紹咁就幫親下叫左個lunch set上菜都精美黎麥沙律菜...唔太酸.岩岩好.黎麥本身我麻麻過麻麻.旦佢又整得唔錯👍🏻薯仔沙律...一般水準.略覺得比多少少味會好d(如煙肉)麵豉湯...有點過咸牛蒡鍋...豚肉較為肥左點.味道剛剛好👍🏻魷魚圈...冇醬點.味道例牌抹茶梳打...尼個反而唔錯.👍🏻👍🏻👍🏻最驚喜係個甜品...咖啡雪糕.要比👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻.香.滑.軟硬岩岩好.甜度再淡dddddd...就完美🥰服務.優良👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境.舒服😍
行過..本身搵地方lunch
經過門口見個名咁得意就停步睇睇
已有店員出來熱誠介紹
咁就幫親下
叫左個lunch set
上菜都精美
薯仔沙律...一般水準.略覺得比多少少味會好d(如煙肉)
麵豉湯...有點過咸
牛蒡鍋...豚肉較為肥左點.味道剛剛好👍🏻
魷魚圈...冇醬點.味道例牌
抹茶梳打...尼個反而唔錯.👍🏻👍🏻👍🏻
服務.優良👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境.舒服😍
2020-11-18 978 瀏覽
香港真係好多班戟店、但呢一間比較特別、班戟係用米做!以米粉代替麵粉製作的日式米粉班戟而且唔同於平時一大塊!做成一小塊一小塊、疊成小班戟山☺️好可愛!#期間限定 #日本番薯海塩焦糖焙茶班戟 賣相非常吸引!香滑焙茶忌廉、香脆紫薯條、紫薯蕃薯忌廉!整體唔會太甜、焙茶同紫薯咪都出色!但紫薯條太硬了😔#鮮果開心 由西西里農場直送的開心果醬,配上用紅酒煮的水果,日本產的香印提子。清新配搭 每一啖都有驚喜!提子香甜、紅酒煮過的梨 酸酸甜甜、開心果醬既香濃 令口腔回味無窮#可可香橙 蜜煮香橙、濃郁可可醬、海鹽吉士醬!整體唔太突出、可可醬蓋過了其他味道!#抹茶紅豆班戟三文治 呢款大家都比較失望!原本以為中間既係雪糕、但大家都誤會了 、中間是超級厚的抹茶味忌廉和紅豆粒。抹茶味好突出,苦澀帶甘味。紅豆綿綿,夠入味。整體來講、如果你係鍾意食熱香餅既可以一試!但食慣梳乎厘班戟、厚班戟 可能會唔習慣、因為米班戟只係口感比較煙靭、蛋味唔出眾、濕潤度也較低!但是好味的!!而且又健康!(10分為滿分)回顧率🌸:6/10食物質數🤤 :7/10環境⛲️:5/10服務👩🏻‍💼:5/10
#鮮果開心
#可可香橙
#抹茶紅豆班戟三文治

(10分為滿分)
回顧率🌸:6/10
食物質數🤤 :7/10
環境⛲️:5/10
服務👩🏻‍💼:5/10
2020-11-15
無意中search 到呢間野覺得d野食睇落幾fancy 好評又多,咁啱出到黎尖沙咀,就試吓咩料先。喺門口冇堆人企喺度好似喺度等緊,但入面有吉枱,但又見有兩個人走去搵個職員就有位,咁就2仔底死跟去問,就成功入到去坐lu慎防眼闊肚窄,兩個人食叫左香燒沖繩豬手加茶漬飯同日本鮮果開心米粉pancake to share. 講左佢上菜個次序先,因為真係好令人O咀。佢第一樣上嘅竟然淨係個茶漬飯,係咪要人食左個冇餸飯先?ok咁諗住等埋個豬手上一齊食啦,huh佢上左個pancake 先wor🙄 有咸有甜正路都會問吓一齊上定後上吖,完全冇囉。所以我都焗住食左個pancake先,到最後個豬手終於到喇。 講返味道,香燒沖繩豬手$128 得嗰五六粒,唔計舊骨仲細舊過平時食嗰d中式排骨。個汁咪類似糖醋汁,豬手夠淋同入味,皮有少少脆囉,不過不失啦。再加個茶漬飯$48個飯煮得ok唔會太濕太爛,茶漬味道ok,但等埋個豬手黎已經凍左,冇feel 咁樣加埋就$176, 仲要未計加一,超唔值!鮮果開心米粉pancake$148 個pancake 好香牛油味,pancake好鬆軟,個開心果醬夠濃又唔會太甜,提子都好味,但同開

講返味道,香燒沖繩豬手$128

再加個茶漬飯$48

咁樣加埋就$176, 仲要未計加一,超唔值!

鮮果開心米粉pancake$148

個pancake 好香牛油味,pancake好鬆軟,個開心果醬夠濃又唔會太甜,提子都好味,但同開心果唔太夾,所以要分開食。唔好睇佢好多塊以為會好飽,其實佢地好細塊,同埋冇normal pancake 咁飽肚。但 點好食都好,咁細份收呢個價真係太貴喇。

野飲叫左西柚高球同檸檬鹽高球 ,抽檸檬咁豎起法幾過癮。飲落都係一般有果味嘅highball, 果味都夠嘅,但檸檬鹽嗰杯咸左少少囉。

pancake 係好食嘅,主食味道都唔差,但上菜次序錯晒,又貴又細份,令人食完心情差到就算唔夠飽都冇心機再搵其他野食🤬唔推薦。

嘢食都幾多選擇,可以一試, 壽喜燒有驚喜 ,飯又好食。 依家仲做緊第二個set lunch半價添, 環境都好靚。 簡約木系嘅主題。 仲係黃店嚟嘅添。 中午嚟食可以坐70分鐘,。
嘢食都幾多選擇,可以一試, 壽喜燒有驚喜 ,
2020-11-02 729 瀏覽
我覺得呢間喺啱打卡嘅舖頭,食物我覺得一般般,嗰沙律好酸 ,烏東朋友就話都👌🏼。環境唔錯好有日和風,反而我期待佢哋下午茶嘅三文治同甜品⋯ 希望有機會同佢平反啦🙈😏
2020-09-07
2020-10-31 641 瀏覽
係開飯睇到咁多正皮,相又吸引,滿心期待,見人講到好多人排隊,甜品又好易賣晒,就夜晚打算早少少walkin食。點知6:30去到一個人都冇個,個心都自我懷疑左一陣,心諗應該冇野掛,就入去了。本身係衝住佢個三品定食同甜品而黎,點知到睇menu問埋店員先知三品去到2:30先有😅唔緊要!咁食佢其他熱門!點知⋯1.個烏冬淋同濕到阿媽都唔認得,個卡邦泥汁偏淡仲好唔夠,整體都幾麻麻⋯2. 和牛漢堡飯第一次係要人均消費1xx up既餐廳食到乾到喊既漢堡⋯乾,0肉汁,淡老麥分分鍾更好食🤡個飯⋯乾到⋯消化不良3. 鮮果黑魔法pancake滿心期待埋呢個pancake...圖文不符,我一心諗住食士多啤梨match choco(同佢menu圖一樣)點知上到黎係變左提子⋯其實如果係換左水果,你地係咪可以講一聲先?仲要入面粒藍莓係變壞左,一擺入口咬即lur總結,黑名單,bye(離開既時候,格離台同時間走,聽到佢地講,真係勁麻麻,勁唔好食,竟然食左咁既價錢)🤡🤡🤡

唔緊要!咁食佢其他熱門!

點知⋯

2. 和牛漢堡飯

老麥分分鍾更好食🤡
個飯⋯乾到⋯消化不良

3. 鮮果黑魔法pancake

滿心期待埋呢個pancake...
仲要入面粒藍莓係變壞左,一擺入口咬即lur

總結,黑名單,bye
2020-10-30
紀念日
一直都好想試呢間餐廳,見到最近有做pancake優惠,就約朋友去試。我地兩位,入到去仲有大約4張空既4人檯,但店員堅持兩個人唔可以坐4人檯。如果人多我完全理解,但冇人既情況下都只可坐吧檯,應覺就唔係幾好。主食叫左海膽烏冬同燒豬鞍。烏冬還可以,燒豬鞍好多筋亦好淡,唔值$149。水都要主動問店員先會提供。食到差唔多60分鐘,pancake都只係食左一半左右,就要先埋單,明白用餐時間係70分鐘,但當時其實仲有好多空檯亦冇人等位。Pancake味道都可以,但水果就只有係切開一半既提子,有點敷衍。我地8:10左右入座,9:30左右我地同另一檯就被通知閂鋪需要離開。雖然openrice係寫閂10:00,但可能我地已經過左70分鐘用餐時間,即使冇客亦只可以離開。人均消費$300,係尖沙咀區,或者同一條街都有更多更好既選擇。明白到「比你係人情,唔比你係道理」,呢間鋪完全展現到呢種精神,只可以話咁樣既一次體驗,就算再多優惠都唔會令客人再返轉頭,亦由當初要排隊入座變到今日有吉檯冇客等位。

水都要主動問店員先會提供。

Pancake味道都可以,但水果就只有係切開一半既
提子,有點敷衍。

2020-10-28 378 瀏覽
之前已經黎過食個米粉Pancake 今次經過又想食🤭🤭🤭黃店果然係高質🤣由於今日落雨 天氣好凍所以想食暖笠笠既熱湯 就揀左熱烏冬 咁由於係下午茶時間 可以配炸雞翼or腐皮 所以我地就好健康咁揀左腐皮😂🤣不過我地1個人share 所以就加左$5 將個udon加底🤣 所以好鬼大碗😂上次試左開心果 今次就試朱古力味-日本鮮果黑魔法 $148超香朱古力味 ! 一d都唔會膩同太甜! 食完熱烏冬再食呢個真係一流! 正🤤🤤🤤每人一杯latte 作結🥰
之前已經黎過食個米粉Pancake
今次經過又想食🤭🤭🤭

黃店果然係高質🤣

上次試左開心果 今次就試朱古力味
-日本鮮果黑魔法 $148

每人一杯latte 作結🥰
2020-10-26 238 瀏覽
最近開始注重健康 開始減少進食小麥製品 但又好想食pancake 所以就黎左呢間黃店食呢個米Pancake😍🤩 登登登 💛 主角出場 好邪惡又唔會太唔健康既甜品呀🤩好好味😋 好鬆軟 同平時d pancake 粉鬆軟程度唔會差太遠😍 味道又唔會太甜 正! 再配上好特別既開心果忌廉 好香 好好食!! 日式開胃前菜🥰 牛旁漬物 又係好健康呀😍 擺得好精緻 feel到用心位😍Main course 🥰普羅旺斯海鮮烏冬龍蝦🦞 有兩大舊好大隻好多肉😍 重有足料青口同煎得好香口既雪魚😍西班牙毛豬鞍 🐷🐷🐽略嚴個豬老左小小 不過個茶漬飯好好味😍😍茶漬飯有好香嘅柚子味🍊🍋

登登登 💛 主角出場 好邪惡又唔會太唔健康既甜品呀🤩

西班牙毛豬鞍 🐷🐷🐽
略嚴個豬老左小小 不過個茶漬飯好好味😍😍
茶漬飯有好香嘅柚子味🍊🍋
2020-10-23 381 瀏覽
🍽海膽和風卡邦尼烏冬𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝘀𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘀𝗲𝗮 𝘂𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻好煙韌嘅烏冬😋配合𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮真係無得輸👍🏻仲有全港女都喜愛嘅海膽!不過汁好似少左d,有點干😔🍽豚双昧 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝘁𝘄𝗼 𝘄𝗮𝘆𝘀1次過食左2款豬👏炸豬如果厚d就更好喇😛而麵豉湯就好好味,飲哂成碗湯😋豬就肥左dd~珍珠米好特別,好懷念日本🇯🇵😙😙😙🍽日本鮮果開心 𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁𝘀個開心果醬好多好好味😋又唔會太膩👍🏻pancakes 份量恰當😍🍽甘酒美人軟雪糕 +焙茶 𝗕𝗲𝗮𝘂𝘁𝘆 𝘀𝗼𝗳𝘁 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲雪糕勁好味,雖然叫軟雪糕但都少少硬身好有口感🤩加埋焙茶好match😙

豚双昧 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝘁𝘄𝗼 𝘄𝗮𝘆𝘀

🍽豚双昧 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝘁𝘄𝗼 𝘄𝗮𝘆𝘀