2022-07-02 396 瀏覽
Wheat Bran with Honey 🍯💫📍: Grand Mary, 2 Belcher's St, Shek Tong Tsui, Hong Kong💰 : $28⭐️ : 7.5/10Review : It’s your typical vanilla ice cream 🍦, with some cornflakes and honey! The honey is sweet and it tastes just like how I want it to be 🥰
Wheat Bran with Honey 🍯💫

💰 : $28

⭐️ : 7.5/10

Wheat  Bran  with  Honey
Wheat  Bran  with  Honey
2022-01-22 288 瀏覽
試咗呢一個朱古力爆谷3.6牛乳雪糕,話就話係雪糕,但係第一啖食落口就覺得好似台灣嘅霜淇淋,即係口感比較似冰多過雪糕,對我來講嘅印象就唔太好,因為佢係用3.6牛乳嘅話,就唔應該會做到呢種口感,所以其實有啲怪怪地。講返成個雪糕嘅配搭,朱古力再加焦糖爆谷其實成個味都冇乜衝突,爆谷都仲係好脆,朱古力亦都唔會話好甜,但係甜就甜喺焦糖,有種被焦糖搶晒成個雪糕嘅味道。整體就普通通冇乜特別,係真係個雪糕口感怪怪的扣晒分。

整體就普通通冇乜特別,係真係個雪糕口感怪怪的扣晒分。
2022-01-21
外賣自取
2021-09-14 297 瀏覽
平時食開佢嘅雪糕和雞蛋仔,估唔到雪糕加入雞蛋仔入面別具風味,雞蛋仔外脆內軟,新鮮制造熱辣辣,雪糕涼浸浸,冰火兩重天嘅感覺,一試難忘,超好味,點解我以前冇留意到嘅?我下次試吓加乳酪雪糕先!
平時食開佢嘅雪糕和雞蛋仔,估唔到雪糕加入雞蛋仔入面別具風味
,點解我以前冇留意到嘅?我下次試吓加乳酪雪糕先!
麥提莎雞蛋仔配3.6牛奶雪糕
2021-09-14
麥提莎雞蛋仔配3.6牛奶雪糕
  • 麥提莎雞蛋仔配雪糕
  • 蜂蜜分子乳酪
Violet World 嘅落單 number 係C13。個雪糕底我要左乳酸味,比普通牛奶味貴幾蚊。呢一杯雪糕成四十一蚊,比想像中細杯。目測高度細過15 cm!可能係因為啲材料貴啦。食完覺得麻麻地,同埋肉赤。面頭有粒紫薯糯米糍。下面就係紫薯粉,覆蓋住雪糕。紫薯粉可以上下分佈得均衡啲。最底部得返雪糕同 oreo 餅乾碎,差啲以為自己食緊麥旋風呀!可以讚下嘅係為左支持環保,我可以向店員拒絕使用膠袋同膠羹。店員亦態度良好。
Violet World 嘅落單 number 係C13。
個雪糕底我要左乳酸味,比普通牛奶味貴幾蚊。
食完覺得麻麻地,同埋肉赤。
面頭有粒紫薯糯米糍。下面就係紫薯粉,覆蓋住雪糕。
可以讚下嘅係為左支持環保,我可以向店員拒絕使用膠袋同膠羹。
店員亦態度良好。
Violet World 乳酸雪糕底
2020-07-30
10 分鐘 (外賣自取)
2020-04-23 594 瀏覽
下晝同男朋友去行街,跟住見到呢間店,之前冇買過,跟住就想試吓。買咗3.6法國牛奶珍珠奶茶,我本身食飲珍珠奶茶一定要飲鮮奶,跟住問佢入邊係咪鮮奶,佢同我講話有鮮奶,跟住我攞到之後見到顏色就好奇怪,因為平時飲嘅鮮奶茶都唔係呢個色。返到屋企我飲咗一口就覺得唔係鮮奶做嘅,男朋友就幫我飲晒佢。過咗一陣佢就開始嘔,嚇死我!!佢本身係唔飲得奶精做嘅飲品,佢一嘔我就知一定有問題啦!奶精就奶精,做咩要呃人呢!真係好恐怖啊!為咗健康絕對唔會再幫襯!

2020-04-17 325 瀏覽
My absolute favourite place to get black sugar pearl milk tea (黑糖珍珠奶茶)Fresh, fragrant, and good blend of tea and Taiwanese-style black sugar taste. Usually get the 70% sugar (少糖)which is just the right degree of sweetness. The pearls are just the right softness too. So good! Got the chocolate 雞蛋仔 once and it was pretty good also. Overall a very nice small shop!

• 黑糖珍珠奶茶
2019-10-20 553 瀏覽
之前經過幾次都想光顧,但一直冇機會今日放學終於試到啦點左:Oreo雞蛋仔,珍珠奶茶以為呢2樣野好穩陣啦⋯⋯結果完全失望...超級軟身既雞蛋仔,唔脆冇蛋味,感覺好多粉囉、Oreo又勁小好姑寒,珍珠奶茶又係失敗,珍珠好硬,硬唔開,唔彈口,奶茶冇奶味完全係奶水垃圾....仲要等勁耐千萬唔好去
之前經過幾次都想光顧,但一直冇機會
今日放學終於試到啦
點左:Oreo雞蛋仔,珍珠奶茶
以為呢2樣野好穩陣啦⋯⋯
垃圾....仲要等勁耐
千萬唔好去
2019-04-17 818 瀏覽
一正都有食開他們的雞蛋仔,今天再次光顧原味雞蛋仔,價錢加了不少,但食物質素差了好多,十分黑和有一點點黑點在底下,味道沒有以前的香,好味道東西十分難找,希望他們可以跟進一下。
好fancy嘅小店 估唔到食物有意外驚喜💕🐣🐣麥提莎雞蛋仔2.0 優惠後$21🐣🐣即叫即整 都係等5-10分鐘 好快雞蛋仔個口感係食過最合我心意嘅💆外皮有少少厚度 脆到曲奇咁🍪內裏一半係雞蛋仔  係鬆軟好多粒都有麥提莎 剛好(假如每粒都有會好膩😈)勁在佢熱嘅時間 外皮脆但麥提莎就溶心咁攤凍咗 外皮會淋咗少少 但麥提莎脆翻所以點都食到脆軟嘅口感👏👏👏.🍼黑糖珍珠鮮奶$30 🍼飲過cp最高嘅黑糖珍奶 巨大杯😍珍珠份量好夠 偏硬口q彈 好有咬口 我喜歡 黑糖算香 亦入味 偏甜少少啦🙈
好fancy嘅小店 估唔到食物有意外驚喜💕
🐣🐣麥提莎雞蛋仔2.0 優惠後$21🐣🐣
即叫即整 都係等5-10分鐘 好快
雞蛋仔個口感係食過最合我心意嘅💆
外皮有少少厚度 脆到曲奇咁🍪
內裏一半係雞蛋仔  係鬆軟
好多粒都有麥提莎 剛好(假如每粒都有會好膩😈)
勁在佢熱嘅時間 外皮脆但麥提莎就溶心咁
攤凍咗 外皮會淋咗少少 但麥提莎脆翻
所以點都食到脆軟嘅口感👏👏👏
🍼黑糖珍珠鮮奶$30 🍼
飲過cp最高嘅黑糖珍奶 巨大杯😍
珍珠份量好夠 偏硬口q彈 好有咬口 我喜歡
黑糖算香 亦入味 偏甜少少啦🙈
去港大搵朋友,咁啱出閘時見到呢間雪糕店!被佢裝修吸引~加上見到咁多雪糕種類立刻停低咗🤣門面真係幾靚~ 即刻要打下卡🤣同朋友要咗呢兩個雪糕,佢要小麥胚芽,我就要峰蜜😛😍 我要牛奶雪糕底,佢就要乳酪底,大家share食覺得真心好味!峰蜜唔會好甜,甜度剛剛好👍🏻因為鍾愛麥提莎,所要仲一齊叫咗個麥提莎朱古力🤙🏻🤙🏻🤙🏻硬落去真係食到一粒粒麥提莎,好彩兩個人share,如果唔係一個人食哂我覺得會太甜🤣最後再要多杯飲品,飲落唔甜係檸檬🍋味但成杯都藍色!同店面裝修好夾😛如果本身我讀緊kong u就正了~成日都嚟到食

門面真係幾靚~ 即刻要打下卡🤣

如果本身我讀緊kong u就正了~成日都嚟到食
2018-08-04 531 瀏覽
係西環食完川菜,有少少口渴之際,行2條街就見到有間紅色門面既店舖。店舖唔大,但雪糕款式就十分之多,仲有其他飲品同雞蛋仔賣~我地買咗2款雪糕。Rocky Mountain 係有平時燒野食最愛既燒棉花糖😍 雪糕有3.6牛乳雪糕,同yogurt 揀。我地都揀咗yogurt,食落酸酸地,口感好滑,但就應該比雪糕溶得快。呢杯既朱古力醬好濃好好味🤤 淋上雪糕面仲會變做朱古力脆皮。另一款係Violet World, 成杯雪糕佈滿紫薯粉,賣相十分之吸引🤤 另外仲有一糕香芋雪糕糯米滋,同呢個雪糕係十分之襯😆 食到底下個有大量oreo碎,整體都幾正👍🏻邊食邊望到一旁既雞蛋仔,又有麥提莎味,又有蜂蜜分子味,仲有oreo雞蛋仔。太吸引決定叫一底。揀咗蜂蜜分子雞蛋仔 ($22) 太得意喇!食落係有一粒粒爆醬蜂蜜粒子,好有口感。甜甜地好似食緊蜜糖雞蛋仔咁🤣

2018-06-03 431 瀏覽
今天經過Grandy 買杯限定紫薯,取走時發現是普通珍奶,回去禮貌地同店員講返,店員B話係紫薯,我打開蓋(明顯不是紫色),佢死都話係紫薯。離開飲左一啖,果然是普通珍奶。回去同店員B講返,有個店員A彈出來,大聲夾惡話我地攞錯左人地果杯,叫我地下一次睇清楚唔好攞錯。第一,係你地自己攪錯比錯嘢,第二,你地賣野係你地要攪清楚,唔係我,第三,冇下一次,因為唔會再幫襯。
外賣自取
2018-02-14 994 瀏覽
未接觸石塘咀的飲品小食店「Grandy Mary」之前,我一直誤以為「卑路乍街」,只是屬於香港島最西邊城市「堅尼地城」的街道。原來「卑路乍街」的長度,竟然長得一直伸延至石塘咀一帶。今次我來到石塘咀,發現「Grandy Mary」這間店的時候,也曾經被「Grandy Mary」的漂亮華麗店舖外表所吸引住。或許是因為「Grandy Mary」在「香港大學」附近營業,不把店舖打造得華麗一點的話,就吸引不到女學生和女性顧客幫襯。可惜「Grandy Mary」屬於外賣店,所以店舖現場沒有座位可供食店坐下,就連享用雞蛋仔小食和飲品,整個過程都變得如此不方便。「Grandy Mary」主要的食品類是「雞蛋仔」跟「雪糕」,所以可以選擇的食品,來來去去都只有不同味道,不同餡料的「雞蛋仔」。反而飲品給我的驚喜,比「雞蛋仔」都為之大。至於「Grandy Mary」的雪糕,或者可能要留到將來有機會的話再試了,畢竟現在已經是冬季。我有能力在冬季食雪糕,只是現在這一刻,暫時未有興趣食雪糕而已。雖然「Grandy Mary」的飲品沒有明顯可以徒手拿起的餐牌,但是我站在「Grandy Mary」的店前,抬頭仰望掛在店

雖然「Grandy Mary」的飲品沒有明顯可以徒手拿起的餐牌,但是我站在「Grandy Mary」的店前,抬頭仰望掛在店舖上方的大型餐牌,我很快已經找到了,我真的想買想飲的「Grandy Mary」飲品。

我想買的飲品,就是外表紅彤彤一片的「高山草莓」。在我未享用「高山草莓」之前,用文字概括形容「高山草莓」,就是跟我預期剛剛相反的飲品造型,原來是在士多啤梨果汁頂層上加蓋一層層的軟雪糕。

至於其他款式的「Grandy Mary」飲品,以及「Grandy Mary」店內的雪糕櫃跟雪糕,我只能怨自己,跟它們有緣無分了。就像你就算多有錢,你都不能擁有全世界。

有時候,人太過分執著想擁有全世界,到最後只會被自己的心魔控制着,走向萬劫不復的結局。飲食的理念都是差不多,控制自己的慾望,必要時甚至要壓抑自己的野心,防止野心吞噬自己,才能活得更快樂。

就例如「Grandy Mary」裡面那一座雪糕雪櫃,跟那些顏色眾多的不同口味自製雪糕。即使當時我身上的錢財,足夠我一次過把所有口味雪糕,但是我的身體告訴我,我的身體也沒有甚麼本錢可以剩下。

我飲完這個士多啤梨汁配軟雪糕的「高山草莓」跟雞蛋仔之後,已經再沒有空間再容納其他食品了,我還要留空間給肚子,到晚上再食拉麵的。

所以我下定主意,先付款購票,買了一杯配牛奶軟雪糕的「高山草莓」,吃完再想想買什麼口味「雞蛋仔」才對。

於是,我就有幸看見,「Grandy Mary」製造牛奶軟雪糕的雪糕機器。「Grandy Mary」的軟雪糕機器看來跟一般雪糕店的雪糕機器差不多,相對「Via Toxxo」為數眾多的雪糕機,「Grandy Mary」很明顯被比了下去。

等候了幾分鐘過後,我的第一份「Grandy Mary」甜品,「高山草莓」就率先大功告成了。我最初看「高山草莓」造型,「高山草莓」造型有點像「浮冰」類的冰飲,即是上面雪糕,下面浮冰承載着的飲品。

「高山草莓」的飲品顏色十分鮮艷通紅,通紅有點奇怪,太過純淨了。「高山草莓」士多啤梨果汁顏色太過純淨,因為頂層的牛奶軟雪糕,被中間的容器所阻隔着,所以牛奶軟雪糕的牛奶味,還未完全影響到士多啤梨果汁的味道。
高山草莓

「Grandy Mary」店員此時向我遞上了飲管,示意我把飲管插進頂層,軟雪糕旁邊的位置。原來「高山草莓」盛載軟雪糕的位置,另外還有一層容器作為阻隔,容器邊緣另外開了一個坑道,方便食客把飲管插進坑道,食客才能安心食軟雪糕,牛奶軟雪糕的牛奶也沒有融化混進士多啤梨果汁之中。

所以,我現在會吃一口頂層的牛奶軟雪糕,吃完牛奶軟雪糕之後,才慢慢享用「高山草莓」的士多啤梨味果汁好過。

「高山草莓」頂層的牛奶軟雪糕真的很大份,大份幾乎佔了,目測「高山草莓」飲品半數的位置。「高山草莓」的牛奶軟雪糕質地頗為實淨,牛奶軟雪糕的濃味程度都還可以,味道很甜。

只是「Grandy Mary」牛奶軟雪糕跟「百X堂」的牛奶軟雪糕相比,「Grandy Mary」的「高山草莓」感覺牛奶味差了一點點。

不過凡事有利必有弊,「Grandy Mary」牛奶軟雪糕的最大好處還是質地實淨不易融,我吃了幾啖牛奶軟雪糕,軟雪糕仍能保留原形,是否融解到士多啤梨味果汁,則由我自己決定。

我吃牛奶味軟雪糕吃到一半,才開始嘗試揭起隔層,仔細觀看底層的士多啤梨味果汁。士多啤梨味果汁的顏色仍然呈現,有如紅實石顏色般的鮮艷紅色。

我亦老實不客氣,馬上插下飲管,喝下一口士多啤梨味果汁。士多啤梨味果汁的味道還是,有強烈士多啤梨的甜味。我不敢胡亂推測,士多啤梨果汁的味道是來自新鮮士多啤梨,還是來自其他方式調製出來的味道。

不過,不得不讚賞「Grandy Mary」的心思,他們真的可以做到,將牛奶雪糕跟士多啤梨味果汁完全分隔開,令兩者的味道不會互相混淆,兩者味道互相分明。

最後我另外再給錢,購買了一底的「栗子雞蛋仔」。「栗子雞蛋仔」的外表不可以說是亮麗,因為「Grandy Mary」把栗子釀入雞蛋仔的同時,卻令雞蛋仔造出來的外表有點破爛,好像穿了洞的樣子。

論「Grandy Mary」的「栗子雞蛋仔」,雖然它的賣相不行,但是它的栗子肉餡料,仍然算是還可以。因為「栗子雞蛋仔」的栗子餡是來自切粒的原粒栗子,是可以食到原本栗子口感的雞蛋仔。
栗子雞蛋仔

「栗子雞蛋仔」的栗子餡很軟很腍,同時亦令「栗子雞蛋仔」變得很有栗子的香味,和栗子的軟腍口感。把栗子跟雞蛋仔合而為一的話,「栗子雞蛋仔」出來的評價,應該是破爛的外表,卻有很實在的栗子口感。

當然了,如果我可以選擇的話,我還是比較希望「栗子雞蛋仔」不要穿洞,賣相再精美一點的話可能會更好。總而言之,「Grandy Mary」的食品飲品,我還是比較喜歡「高山草莓」多一點。

至於價錢方面,「Grandy Mary」的價錢未算是最昂貴,再昂貴的「雞蛋仔」與軟雪糕飲品我都見識過,「Grandy Mary」的價錢還不是最昂貴的一間「雞蛋仔」食店。

或許是因為「Grandy Mary」在「香港大學」附近經營,大學生的消費能力不是你想像般那麽強,所以「Grandy Mary」要賣便宜一點,才找到生意吧。

最後我要講的是,「Grandy Mary」不是我的星期日終點站,因為我晚上還要吃日本拉麵,大家再等候一下吧,食評很快會再來……
2018-01-21
20 分鐘 (外賣自取)
高山草莓
栗子雞蛋仔
  • 高山草莓(配牛奶雪糕)
2018-02-08 267 瀏覽
收工或者晩飯後有時會好想食雪糕,好多時都會嚟呢度買。軟雪糕可以揀北海道牛奶雪糕或意大利乳酪。個人口味鍾意雪糕多啲。簡單啲叫個奇脆朱古力,軟雪糕上加脆皮朱古力再插枝朱古力百力滋做點綴已經食得好開心。今次食My fair lady,軟滑雪糕配rose jelly,底部有乳酪布甸,算係清新之作冇咁重口味,頂頭粒士多啤梨當佢係裝飾品就好。其實點配都好最出色都係作為主角嘅雪糕。同埋呢度啲單球雪糕都好鬆軟,值得一試。

My  Fair  Lady

同埋呢度啲單球雪糕都好鬆軟,值得一試。
My  Fair  Lady
2017-11-12 219 瀏覽
偶然一次去附近食飯行過聞到香味吸引我行去睇吓鋪頭細細除咗雪糕仲有雞蛋仔本身係Oreo fans平時見到有Oreo 嘅野食都會想一試 ....咁啱行過見到雞蛋仔有Oreo 脆脆就一試 😋雞蛋仔熱辣辣夠脆入邊嘅餡亦都好足料但味道可以再濃口d一粒接一粒食唔停😂
入邊嘅餡亦都好足料但味道可以再濃口d

一粒接一粒食唔停😂