2017-05-24 84 瀏覽
跟朋友到油塘食蜀府川鍋,就近港鐵站,穿過大本型過對面馬路就到,都算方便,見餐牌好多海鮮鍋同粥,叫了原隻大蜆龍蝦粥$238,同海鮮四層塔。先黎尖椒重慶皮蛋$38,有青色辣椒夠爽脆,而皮蛋蛋白係透明,爽口,蛋黃夠糖心黏口。之後上大蜆龍蝦粥,好彈牙既龍蝦肉,大蜆鮮甜多汁。粥底清甜,吸晒龍蝦同蜆既精華,海鮮粥。再上龍蝦龍躉四人餐$388,個海鮮併盤好澎湃,包括鮮鮑魚,龍蝦,聖子,花螺,大蜆,蚌。醬料一車上,調制自己喜愛的醬汁,四層鍋一上,其實已遮蓋對面既朋友,好高,叫了咸菜胡椒豬肚湯底,愛辣人士,啱晒,好辣,胡椒夠香,豬肚大件,都有好多塊;另一湯底芫茜皮蛋湯底夠下火,中和返。放晒龍躉魚肉,花螺落去烚,魚肉肉質夠實,鮮甜,花螺點醬汁夠惹味。頂層是蒸海鮮為主的,有蒸龍蝦,若10分鐘,肉質彈牙,鮮龍蝦味濃,面鋪蒜蓉好香。有蒸蚌同聖子若7分鐘,鮮甜。再黎蒸鮑魚,鮮味無窮,又彈牙既肉質。到第二層係炸豆腐,熱辣辣酥脆。第三層係鐵板,用來燒手切牛頸脊$198,可以保留牛肉香味,如想較淋身,可放入火鍋湯底,另一食法。之後再叫了酸甜排骨,即叫即炒,菠蘿係新鮮菠蘿,夠晒多汁。最後甜品叫了綠茶煎餅,好香芝麻香味。每

醬料一車上,調制自己喜愛的醬汁,

有蒸蚌同聖子若7分鐘,鮮甜。

再黎蒸鮑魚,鮮味無窮,又彈牙既肉質。
到第二層係炸豆腐,熱辣辣酥脆。

之後再叫了酸甜排骨,即叫即炒,菠蘿係新鮮菠蘿,夠晒多汁。

最後甜品叫了綠茶煎餅,好香芝麻香味。

每人約$400,底呀!
2017-05-11
2017-05-24 45 瀏覽
今天有同事說在他屋企附近發現一間火鍋店,又平又好食,問我們有沒有興趣試下,佢住油塘,店平時常常去旺角、銅鑼灣旺區,好耐冇去油塘區,聽說油塘改變了很多,有大型商場和不同食肆,大家都同意放工去試試!店名叫蜀府川煱,位於油塘工業大廈地下。我們選擇食四層火鍋:龍蝦/日本原隻鮮魷海鮮四人套餐。尖椒皮蛋:是前菜,麻辣味!海鮮有:蒜蓉開邊龍蝦一隻、日本原隻鮮魷魚一隻、蒜蓉開邊聖子四隻、鮮活海蝦四隻、海螺和貝蚌,還有大連鮑魚四隻,大大隻鮑魚,上枱拍照時還很生猛不停郁動。四層火鍋:第一層是蒸的,第二層有辣子豆腐,第三層是燒的,最底第四層是打邊爐,湯㡳我選了芫茜皮蛋和蕃茄薯仔,所有海鮮怎樣煑法?由自己決定,海鮮都新鮮,怎樣煑都好味!我們還加了肥牛、手打蝦丸和鵝腸,值得一讚是鵝腸,清洗得很乾淨,連肥膏也剪掉,而且很新鮮又爽口!👍

店名叫蜀府川煱,位於油塘工業大廈地下。
我們選擇食四層火鍋:龍蝦/日本原隻鮮魷海鮮四人套餐。

尖椒皮蛋:是前菜,麻辣味!

2017-05-17
  • 龍蝦日本原隻鮮魷魚海鮮四人套餐
  • 鵝腸
2017-05-23 89 瀏覽
想食粥底火窩於是網上睇下食邊間好,我地選擇在油塘蜀府川鍋,一行到呢間餐廳好特別門面紅當當,門口掛上紅色燈籠挺特別的,位置都幾方便油塘大本型斜對面。門面紅當當掛滿紅色燈籠原隻大蜆蝦粥粥底好鮮甜,大蝦好新鮮蝦肉好爽口彈牙very good😋大連活鮑魚好大隻好新鮮,鮑魚仲識得郁好少有咁新鮮的大鮑魚👍,平時好少見到咁大隻通常是細細隻的鮑魚。鮑魚咬落口好爽口彈牙好鮮甜美味。安格斯牛肉切得薄薄地,牛肉好新鮮鮮甜👍😋本地手切牛頸脊桶蠔好大隻好肥美好鮮甜,一點腥味都沒有,十完之後都冇咩縮水依然大大隻👍😋飯後甜品黃金糕
門面紅當當掛滿紅色燈籠
新鮮大連活鮑魚
美國安格斯牛肉
安格斯牛肉切得薄薄地,牛肉好新鮮鮮甜👍😋
黃金糕
飯後甜品黃金糕
2017-05-22
新鮮大連活鮑魚
美國安格斯牛肉
2017-05-23 148 瀏覽
今日友人提意揸車到油塘鯉魚門食海鮮,當駛到大本營對開時,看見「蜀府川鍋」店外掛上幾個小燈籠很搶眼,已經停下了車,探究下有咩推介先,見到有個大蜆蝦粥底鍋,大家又"食"指大動,唯有泊好架車去開餐吧門面幾有中國feel店外還有魚缸養活海鮮我們點了個原隻大蜆蝦粥 $178,還付上食法,幾細心,22:00後仲有半價有好多蝦同大蜆,蝦肉爽甜又大隻本地手切牛頸脊,有牛肉鮮味,厚薄剛好花膠桶蠔好大隻,鮮甜好香蠔味,最仲要係唔縮水活鮑魚鮮甜彈牙,洗擦得很乾淨煎黃金糕喺香港很難有得食食埋個粥底, 吸收晒海鮮 d 精華

門面幾有中國feel

店外還有魚缸養活海鮮

原隻大蜆蝦粥

有好多蝦同大蜆,蝦肉爽甜又大隻

本地手切牛頸脊

本地手切牛頸脊,有牛肉鮮味,厚薄剛好

花膠

花膠

桶蠔

桶蠔好大隻,鮮甜好香蠔味,最仲要係唔縮水

活鮑魚

活鮑魚鮮甜彈牙,洗擦得很乾淨

煎黃金糕

煎黃金糕喺香港很難有得食

食埋個粥底, 吸收晒海鮮 d 精華

2017-05-22
活鮑魚
  • 鮑魚
2017-05-21 102 瀏覽
好久沒打過邊爐,吃過放題自助餐了,工作忙得透不過氣。明天開始放大假,今晚去朋友家附近吃個火鍋,為長假期揭開序幕朋友帶路,蜀府就在離大本型不遠的街上。9點多的時間,這天 不用等位,基本上所有位都有電視睇,隨便就選了在卡位坐。自己可以洗洗餐具,當然了,自己醬油自己溝登登登登!四層火鍋上枱四層火鍋包括了 鮑魚 或北海道大元貝 4隻這天就來了 4隻新鮮得不停「郁郁貢」的鮑魚 。先把鮑魚放到最上層去慢慢蒸四層火鍋的第2層是椒鹽豆腐,非常脆口,建議可以等一下才吃,熱了再吃會更有口感和惹味第3層用作燒 / 煎 。海鮮套餐非常豐富開邊龍蝦龍躉( 切片上)聖子海螺貝蚌類海鮮上已有滿滿的蒜蓉調味左邊 : 豬骨湯底,($108)味道不算太濃 也不會過咸除了豬骨有冬菇 玉米 菜 蘿蔔右邊: 芫茜皮蛋湯底,最近芫茜大熱,我本身也是一個茜怪,當然唔執輸啦龍躉 放到芫茜湯底不一會兒已經熟了不敢放太久怕影響肉質。時間剛剛好就能保持肉的鮮味海螺也是放到湯底裡煮,因為形狀不太能煮。聖子 ,貝蚌就可以放到第3層燒,時間也不會太久,而且會比較香和惹味。開邊龍蝦 好大隻啊留到最後才吃。大豬骨好戲就是在後頭蒸熟了的鮑魚非常新鮮,
好久沒打過邊爐,吃過放題自助餐了,
工作忙得透不過氣。

明天開始放大假,

今晚去朋友家附近吃個火鍋

為長假期揭開序幕

朋友帶路,

蜀府就在離大本型不遠的街上。
9點多的時間,
這天 不用等位,

基本上所有位都有電視睇,

隨便就選了在卡位坐。

自己可以洗洗餐具,
當然了,自己醬油自己溝
登登登登!四層火鍋上枱
四層火鍋包括了 鮑魚 或北海道大元貝 4隻

這天就來了 4隻新鮮得不停「郁郁貢」的鮑魚 。
先把鮑魚放到最上層去慢慢蒸

四層火鍋的第2層是椒鹽豆腐,

非常脆口,

建議可以等一下才吃,

熱了再吃會更有口感和惹味
第3層用作燒 / 煎 。
海鮮套餐非常豐富

開邊龍蝦
龍躉( 切片上)
聖子
海螺
貝蚌類

海鮮上已有滿滿的蒜蓉調味

左邊 : 豬骨湯底,($108)

味道不算太濃 也不會過咸

除了豬骨

有冬菇 玉米 菜 蘿蔔

右邊: 芫茜皮蛋湯底,

最近芫茜大熱,

我本身也是一個茜怪,

當然唔執輸啦

龍躉 放到芫茜湯底

不一會兒已經熟了

不敢放太久怕影響肉質。

時間剛剛好就能保持肉的鮮味

海螺也是放到湯底裡煮,

因為形狀不太能煮。

聖子 ,貝蚌就可以放到第3層燒,

時間也不會太久,

而且會比較香和惹味。

開邊龍蝦 好大隻啊

留到最後才吃。

大豬骨

好戲就是在後頭

蒸熟了的鮑魚

非常新鮮,彈牙爽口

主角中的主角

配角的菜也是很重要的喇,

畢竟不能只吃海鮮。
一個套餐已經包一份菜

吃完看到一個粥底火鍋
留待下一次跟朋友來試試

2017-05-21 491 瀏覽
蒸氣鍋係韓國出現後, 香港都出現一片熱潮, 自已就未食過,舊同學話有間食蒸氣鍋出名, 可以試下。叫做 地點係油塘大本營隔離, 係巴士站行過去唔駛3分鐘, 離遠已經見到大紅燈籠,好易搵到啦 !訂左枱準時到達, 門口裝修好有中國味道,門口有個魚缸, 竟然見到少有的花龍躉,食店唔算好大, 左右兩邊有好多卡位, 因為早去到最初無乜人, 但到7點幾已經坐滿8成, 最好訂位。我地訂左枱有卡位, 舊同學話食可以食海鮮鮑魚雙層蒸氣塔,價錢又唔貴喎! $148 有好多野食....(有龍蝦, 大蜆皇, 沙巴龍躉,  九頭活鮑魚, 鮮雞, 大元貝...)粥底我地揀左排骨粥底仲有可以再叫其他材料打邊爐, 亦有小菜可以叫。之前上OPENRICE SEARCH過有乜好野食, 我見個個都食個皮蛋, 所以都叫左個黎食先, 尖椒重慶皮蛋 $38見到蛋白竟然透明清澈, 好靚 !初時都好擔心會好辣,每件皮蛋上有少許辣椒醬, 唔會太辣, 充滿麻辣的味道, 唔覺唔覺好快食左四件。不過中間的辣椒就唔敢試..好快職員遞上我們的二人餐,先上一個蒸氣鍋, 底下大鍋係排骨及米 (因為放係GAS爐上, 最後會變成粥), 上面就比你放海鮮
蒸氣鍋係韓國出現後, 香港都出現一片熱潮, 自已就未食過,
舊同學話有間食蒸氣鍋出名, 可以試下。叫做 [蜀府川鍋]
好易搵到啦 !

訂左枱準時到達, 門口裝修好有中國味道,
門口有個魚缸, 竟然見到少有的花龍躉,
食店唔算好大, 左右兩邊有好多卡位,

我地訂左枱有卡位, 舊同學話食可以食海鮮鮑魚雙層蒸氣塔,
價錢又唔貴喎! $148 有好多野食....
粥底我地揀左排骨粥底

仲有可以再叫其他材料打邊爐, 亦有小菜可以叫。

之前上OPENRICE SEARCH過有乜好野食,
我見個個都食個皮蛋, 所以都叫左個黎食先,
尖椒重慶皮蛋 $38

見到蛋白竟然透明清澈, 好靚 !初時都好擔心會好辣,
每件皮蛋上有少許辣椒醬, 唔會太辣,
充滿麻辣的味道, 唔覺唔覺好快食左四件。
不過中間的辣椒就唔敢試..

好快職員遞上我們的二人餐,
先上一個蒸氣鍋, 底下大鍋係排骨及米 (因為放係GAS爐上, 最後會變成粥), 上面就比你放海鮮 !
海鮮拼盤到左, 真係無想過 $148 會有咁多野食,
我地的鮑魚仲活生生郁緊。

扇貝好大隻, 醉雞好滑, 仲有蜆都好大SIZE, 仲有蒜蓉開邊蝦....
已經好肚餓, 快快去蒸啦 ~

舊同學好熟手咁先放龍躉, 鮑魚, 大蜆.....

我唔係好知要蒸的時間, 全部有佢搞掂 ^^
龍躉最快熟, 果然蒸得好滑, 魚骨唔多,

之後再蒸扇貝.....
打邊爐無牛真係唔得, 見到ORDER紙好多野食,
叫左3款, 其中2款較特別 ~
花彫滑牛肉 $58
牛肉未蒸前都充滿花彫味, 牛肉好新鮮, 由於係蒸, 熟後花彫味仍在, 值得推介

即炸魚皮 $38
見到價錢比出面貴, 原來真係即炸...上到枱時仲熱辣辣...

唐生菜
自家制韭菜制 $40

一直聽到朋友講蒸氣鍋的海鮮, 估唔到真係好鮮甜,
鮑魚彈牙, 大蜆好鮮甜, 大扇貝必定要配埋粉絲一併食先正

食到飽飽估唔到仲有甜品 ~ 芝麻綠茶芋茸餅
熱辣辣炸起即上, 初時怕芋茸好油膩, 原來都唔會。

今晚好滿足, 其實係我地大食先再叫其他配料, 因為仲有粥未食,
粥唔會太多, 由於要蒸食物, 所以職員不繼為我們加豬骨湯,
粥經過烹調後, 味道好甜....舊同學今次真係介紹得不錯, 屋企人都中意食海鮮,
可以父親節考慮再食過。
  • 海鮮鮑魚雙層蒸氣塔
2017-05-17 401 瀏覽
啦啦啦啦啦~我OpenRice 食評不知不覺已經100篇喇!所以要好好慶祝一下,要大吃大喝!友人提議吃蟹粥火鍋,所以今次由他帶路!要不是這位地頭蟲友人帶路,我也不會知道這隱世高質小店--蜀府川鍋。位置在油塘A2出口,A2出口前有一條往下走的樓梯,到樓梯底之後,再前行3-4分鐘就會看到。是中式餐館裝修,工業區來說店裏食客也挺多,約70%左右。小店供應的火鍋湯底非常多,三十多款,火鍋料亦有幾十款,加上小菜、燒物、小食及甜品,令人好難選擇!聽地頭蟲的朋友所說,這裡的粥底火鍋及川菜已經賣到街知巷聞, 當中粥更是綿滑超多街坊捧場。不像坊間的粥水湯底了事!他們是以潮州粥方式端上台,所以每粒米清晰可見,真材實料,經時間烹煮,就變成綿滑的粥底。另外,粥底加菜及葱等炮製而成,是這個粥底更香更甜的小秘密。今次,我們點的是鮮蟹大蜆粥,用料非常新鮮,蟹及蜆也非常巨型,足料,鮮味超濃,蟹肉豐腴又嫩滑,蜆肉大大粒,鮮甜之味確實驚豔!我們不停的吃,不知不覺把整鍋粥吃完,見底。吃完粥,待應幫我們加湯,開始吃火鍋。沙巴龍躉全條起片矜貴的龍躉size 大約一隻男士手的大少,魚肉顏色潔白,肉質細膩,輕輕一灼鮮美嫩滑,重要是

是中式餐館裝修,工業區來說店裏食客也挺多,約70%左右。

沙巴龍躉全條起片
矜貴的龍躉size 大約一隻男士手的大少,魚肉顏色潔白,肉質細膩,輕輕一灼鮮美嫩滑,重要是不帶腥味,怕吃魚的朋友不妨一試。

自家制韮菜餃
真材實料,皮薄餡多,味道比不少專門店出色。韭菜餃非常飽滿,皮非常薄,薄得清晰可見內餡,咬下去韭菜味濃亦無臭青味,肉亦多汁鮮甜。

自家手打wasabi墨魚丸
每粒墨魚丸都加入少量wasabi 而成,雖加了芥末在內,但wasabi味沒有很濃,沒有嗆鼻,多了一入清新,由於是手打墨魚丸,吃下去超級爽彈鮮味,而爽彈程度接近到作為乒乓球!

火鍋又怎麼可能沒有蜂巢豆腐呢!蜂巢豆腐就是佈滿大大小小的小孔,能夠盡情吸收了湯汁,非常美味。
吃這麼多肉,還是要加一點纖維食物,蓮藕片,很細薄,不用等太久就能吃,非常適合心急的我。蓮藕片清脆爽甜,口感味道俱佳。

我個人超級推薦這個川椒皮蛋!是我暫時吃過最好吃的川椒皮蛋!正宗的川椒皮蛋應該像這款皮蛋有黃色的溏心,加上他們的皮蛋亦有冰花,非常高質,絕對色香味俱全, 花椒油亦辣而不嗆喉,香而帶輕麻,味道既有層次而又惹味!絕對要試!就是因為這道前菜小食,我下次有機會會再來吃川菜!真的對他們的川菜好有期待!

味道高質,份量超級足料,價錢合理。
相信如果在鬧市吃這個質素&份量的火鍋,沒有1000走不了,所以我覺得非常值得一試。

• 川椒皮蛋
  • 鮮蟹大硯粥
2017-05-15 64 瀏覽
如果唔係有朋友介紹真係比個名嚇親! 以為係食勁辣野xd原來好多唔辣既選擇太多選擇下唔想煩!直接就揀左佢地既主打推介既蒸氣海鮮火鍋 ($499)非常大盤吸引既海鮮 齋望已經食慾大增!粟米第一時間放落粥底到先啦!等佢蒸熟第一樣野期間最好就係咬下D特色小食泡椒尖筍 ($38)唔大辣~幾好味~好好咬!!必點手切極品韓牛 ($288)入口即溶! 濃郁既牛~~韓牛的確係唔同!!都好大盤~但真係好正~ 唔會食唔哂!放心!想特別推介個 沙巴龍躉超滑~ 好鮮~ 唔多骨~啖啖肉~媽媽搶哂成條食咁制!仲有隻蟹 超鮮甜!勁多肉~超爽口!而且已經事先幫你碰爛左個剝非常貼心 輕輕一督就食得!蟲草花蒸雞 雞肉幾嫩滑 幾入味蟲草花味其實唔會太重 後生一族唔洗驚!雲吞 唔好睇少都非常值得一試!見到佢係即場包 好太粒~好多料 😊好想贊下呢到d姐姐伙計全部都好有禮=)好貼心~=)
如果唔係有朋友介紹真係比個名嚇親!
以為係食勁辣野xd

原來好多唔辣既選擇
太多選擇下唔想煩!

直接就揀左佢地既主打推介既
蒸氣海鮮火鍋 ($499)

非常大盤吸引既海鮮

齋望已經食慾大增!
粟米第一時間放落粥底到先啦!
等佢蒸熟第一樣野期間
最好就係咬下D特色小食
泡椒尖筍 ($38)
唔大辣~幾好味~好好咬!!

必點手切極品韓牛 ($288)
入口即溶! 濃郁既牛~~韓牛的確係唔同!!
都好大盤~但真係好正~ 唔會食唔哂!放心!

想特別推介個 沙巴龍躉
超滑~ 好鮮~ 唔多骨~啖啖肉~
媽媽搶哂成條食咁制!

仲有隻蟹 超鮮甜!
勁多肉~超爽口!
而且已經事先幫你碰爛左個剝
非常貼心 輕輕一督就食得!

蟲草花蒸雞
雞肉幾嫩滑 幾入味
蟲草花味其實唔會太重
後生一族唔洗驚!

雲吞 唔好睇少
都非常值得一試!
見到佢係即場包 好太粒~好多料 😊

好想贊下呢到d姐姐伙計全部都好有禮=)
好貼心~=)

2017-05-15 173 瀏覽
專程過黎就佢個粥底火鍋介紹話海鮮好抵食~比既都係靚野!揀左個瑤柱鮮竹排骨粥底有埋 Instruction 教你點食不過少少貼士係 唔好等到最後食~唔係一定會焦! 同埋記住攪下~我諗一個鐘到已經吸收左好多~已經非常鮮甜!! 一碗再一碗!叫左個小食 我地成家都好中意食皮蛋好少見 非常綠既皮蛋 好食!唔太辣的!可以放心!My favourite 龍蝦!!!超大隻~蒜蓉蒸勁香~肉質鮮甜~鮑魚~ 唔細隻嫁! 勁好咬~當然海鮮就唔少得蒜容粉絲帶子!成粒擺入口~ 種鮮味特別澎湃~堆蜆我諗有十幾廿粒啦~地分左一半扔落粥底淆~一半擺上去蒸~~ 結論係分別唔大~~除左海鮮我地都叫左個熊本一口和牛粒~估唔到呢到會有呢類~見到d紋理都覺得吸引!好正~在嘴裡溶化的感覺~最後仲有甜品送~第一眼以為係綠豆餅~失望反正已經飽得制~諗住同佢講唔好哂~唔要喇~點知原來佢話係綠茶餅~我係綠茶控~~即刻好想試下!好特別~~~!!大家試下~出面比較少食到=)
專程過黎就佢個粥底火鍋
介紹話海鮮好抵食~比既都係靚野!

揀左個瑤柱鮮竹排骨粥底

有埋 Instruction 教你點食
不過少少貼士係 唔好等到最後食~
唔係一定會焦! 同埋記住攪下~
我諗一個鐘到已經吸收左好多~
已經非常鮮甜!! 一碗再一碗!

叫左個小食
我地成家都好中意食皮蛋
好少見 非常綠既皮蛋
好食!
唔太辣的!可以放心!

My favourite 龍蝦!!!
超大隻~蒜蓉蒸勁香~
肉質鮮甜~

鮑魚~
唔細隻嫁! 勁好咬~

當然海鮮就唔少得蒜容粉絲帶子!
成粒擺入口~ 種鮮味特別澎湃~

堆蜆我諗有十幾廿粒啦~地分左一半扔落粥底淆~
一半擺上去蒸~~ 結論係分別唔大~~

除左海鮮我地都叫左個熊本一口和牛粒~
估唔到呢到會有呢類~
見到d紋理都覺得吸引!
好正~在嘴裡溶化的感覺~

最後仲有甜品送~
第一眼以為係綠豆餅~失望
反正已經飽得制~諗住同佢講
唔好哂~唔要喇~
點知原來佢話係綠茶餅~
我係綠茶控~~即刻好想試下!
好特別~~~!!大家試下~
出面比較少食到=)

2017-05-11 106 瀏覽
就黎母親節,上網搵搵下見衣間餐廳幾好,聽個店名就知食川菜,雖然佢有川菜食,但衣度既粥底邊爐同蒸氣火鍋都好多人食地點都算易搵,油塘A1出口直上2條左右電梯,到地面向右一直行,途中有停車場,行到見大馬路,人流比較多,再轉右前面已經係餐廳了!路程5-8分鐘左右,都唔算好遠!今日晚上預約左8點,一早預留左個大蜆蟹粥,仲可以打邊爐未試過咁食法,不過見其他食客好多都食四層/兩層蒸氣火鍋!餐牌款式都有好多選擇,另有四川小菜,不能盡錄!今次粥底邊爐食法都係好似平時打邊爐叫野食落落去好快大蜆蟹粥到了,其實我覺得好過平時打邊爐,衣種食法一黎就食得先食蜆同蟹,d蜆好大隻,不過好多蜆肉都甩左落粥度,蟹肉超多,啖啖肉最緊要係開晒殼,唔洗落手已經食得味道都好鮮甜,$198既海鮮粥簡直抵啦!食完蜆同蟹,有食少少粥試下,唔敢食得多,見餐牌話滾埋其他餸會再多d味,但發覺其實係要食d粥先,唔係就越黎越杰又要加湯,變左粥底味稀釋左!頭啖既粥係好入味,超正之後加湯明顯冇咁濃郁,加上開始比打邊爐料混埋d味,會越黎越咸,所以一定要食頭啖粥打邊爐料既安格斯牛肉,我地先叫左個例牌,大概有8塊,發覺唔夠喉,再嗌多份大既食落似平時肥牛,

今日晚上預約左8點,一早預留左個大蜆蟹粥,仲可以打邊爐
未試過咁食法,不過見其他食客好多都食四層/兩層蒸氣火鍋

大蜆蟹粥
最緊要係開晒殼,唔洗落手已經食得
味道都好鮮甜,$198既海鮮粥簡直抵啦!
蟹粥

食落似平時肥牛,見人地有d牛好靚,應該係餐牌既韓牛,不過$288,唔捨得食
安格斯牛肉(大)

北海道大元貝嗌左1隻,好彩嗌左1隻咋,本身仲諗住嗌3隻,因為個樣似蒸多過打邊爐囉
北海道大元貝

因為之前嗌左蝦丸,又想食釀冬菇,但餐牌得蝦滑釀冬菇,問一問店員可否轉墨魚滑,yeah,幫我做到
蝦丸

慶祝紀念
母親節
大蜆蟹粥
蟹粥
安格斯牛肉(大)
北海道大元貝
蝦丸
墨魚滑釀冬菇
醬爆豬肉丸,白菜仔
黃鱔片
  • 原隻大蜆蟹粥
就黎母親節,預早同媽咪慶祝,食豪啲啲,媽咪鐘意食龍蝦,即刻想起蜀府川鍋,佢既海鮮餐真新鮮又抵食。 都係叫返清蒸海鮮,煎同火鍋既四層塔!呢個海鮮併盤火鍋套餐夠晒四人份量$388,再叫了一個原隻大蜆龍蝦粥$238, 先叫冷盤尖椒重慶皮蛋$38,透明蛋白,夠晒爽口,個蛋黃依然係粒粒糖心架。主角之一,有原隻大蜆龍蝦粥$238,好鮮甜肥美既大蜆,另外成隻龍蝦分開7至8件,肉質彈牙,食完龍蝦同蜆後,時間剛好食個粥底,吸晒海鮮甜味,個粥充滿精華。之後到龍蝦龍躉四人餐$388,成個海鮮盤每次送上都引來艷善目光,還有四隻鮮活鮑魚另上。先放在四層鍋頂,急不及待,肉質鮮甜,煙韌,之後放蚌,再放聖子,最後放主角龍蝦,雖然唔算大隻,但夠晒彈牙,肉汁鮮甜。第二層本應係炸豆腐,今次好特別另上一碟,好脆口熱辣辣。第三層可以作煎,今次叫了韓式手切和牛$288, 一啲煎,一啲放湯,好香牛肉油香,薄薄片,淋呀。最底層,叫了鴛鴦火鍋,有胡椒豬肚湯同莞茜皮蛋湯底,有好多塊入晒味既豬肚,又夠味又大塊。之後將其餘海鮮放湯,有龍躉魚肉,一大片厚魚肉,鮮魚味足,唔多骨。胡椒湯底夠晒辣,放埋大蜆,花螺落去,食時又唔太辣,又惹味。話明母親

第二層本應係炸豆腐,今次好特別另上一碟,好脆口熱辣辣。

胡椒湯底夠晒辣,放埋大蜆,花螺落去,食時又唔太辣,又惹味。
話明母親節,叫晒佢至愛既菜式,包括酸甜生炒骨,菠蘿大塊,個汁開胃,本應好飽,見到又忍唔住食多幾塊。
最後掛住呢度既芝麻綠茶芋泥煎餅,好香口呀, 芋蓉夾心,軟淋淋,外面香脆。
飲品叫了四個椰青,夠晒清甜。媽咪同屋企人都好滿足,食到飽飽。
2017-05-09
  • 龍蝦龍躉海鮮火鍋
  • 泡椒尖荀
  • 鮑魚
  • 綠茶芋泥餅
2017-05-11 391 瀏覽
係燈光火著既大本營附近, 呢間火鍋店就係另一面獨自發亮店內裝潢似走中國風, 兩邊設有卡座, 仲有電視相伴...............呢期主打推介海鮮鮑魚雙層蒸氣塔, 亦有燒烤煎蒸涮火鍋配料選擇超多, 患有選擇困難症既人黎到呢到都應該會即場"病發".....................哈!之前食過佢既龍蝦粥底, 今次改食呢鍋原隻大蜆蟹粥 ($198) 材料包括原隻蟹, 味道鮮甜同帶點蟹膏, 再有約10隻既大蜆一齊煮, 蜆肉味鮮甜, 最欣賞係無沙粒, 加上飯粒就開始煲至滾起就可以開始火鍋啦呢度都有四川小食選擇, 呢碟尖椒重慶皮蛋 ($38), 精螢通透既皮蛋, 質感軟滑, 而帶點微辣味既尖椒 配上秘製香濃醬汁, 惹味刺激, 但對於我黎講就唔算好辣, 作為餐前小食都OK!火鍋必叫主角有呢碟本地手切牛頸脊 ($158/例), 份量相當對眼, 只需烚10零秒就食得, 肉質嫩口又帶肉味, 唔怕有肥膏部份, 搞到成個湯底都肥晒!丸類都好多選擇, 有預製及手打類, 識得食當然會食手打啦, 價錢雖然有明顯分別, 但唔埋咁多啦, 呢客手打墨魚丸 ($88), 一客份量有10粒, 夾起放入湯底前已感到
係燈光火著既大本營附近, 呢間火鍋店就係另一面獨自發亮

呢期主打推介海鮮鮑魚雙層蒸氣塔, 亦有燒烤煎蒸涮

大蜆蟹粥鍋

尖椒重慶皮蛋

本地手切牛頸脊

丸類都好多選擇, 有預製及手打類, 識得食當然會食手打啦, 價錢雖然有明顯分別, 但唔埋咁多啦, 呢客手打墨魚丸 ($88), 一客份量有10粒, 夾起放入湯底前已感到軟身, 食落口感超彈牙, 仲食到墨魚粒, 夠晒真材實料, 超好味!
手打墨魚丸

見到出面門口既魚缸, 或多或少都暗示呢度既海鮮類應該都唔錯, 呢款紐西蘭紐刀貝 ($78/6隻)出面較少見, 每隻都肥嘟嘟, 我會起肉並且拉走條類似"腸"既物體再烚, 無需烚太耐, 肉質有咬口, 味道就類近普通貝類, 一試無妨!
紐西蘭紐刀貝

雪白既野生竹笙 ($48), 食落當然爽脆, 而凍豆腐 ($28), 厚切成塊, 見到中間既孔就知有D料到, 本身係淡口無味既兩者, 索左湯底既就變身成鮮味尤物!
野生竹笙
凍豆腐

位置就係大本營巴士站斜對面, 要去搵食絶對無難度, 食物質數唔錯, 份量相當對眼, 烚下烚下之選!
大蜆蟹粥鍋
手打墨魚丸
俗稱『重口味」的川菜,重慶菜等,通通都是我近10年來的最愛。以前要食呢D正野要北上到深圳食,近呢幾年可能因為越來越多大陸人來港旅遊及定居,熱門菜色如酸辣粉、水煮魚、雞煲等連大家樂/大快活都有得食,但真係令我過足口癮的,真係唔係好多間。今次約左個車友FRIEND,揸車入油塘一間叫蜀府川鍋嘅餐廳。附近好易揾琴咪表位,行幾步就到了~逋進店就見到幾缸海鮮,睇落D野都唔錯,好生猛睇睇個MENU,大鑊!未見過一間野有咁多選擇,仲要大部份都係我超鐘意食的。我地得兩個人。。真係唔知點算,不過價錢唔貴,受不住誘惑叫左都幾多野。第一味是尖椒重慶皮蛋,辣辣地,不是好辣,d 尖椒絕對不會辣到食唔到。個皮蛋超香滑呀,糖心架!真係唔知點解皮蛋都可以整到咁好食~其實唔點醬都已經好好食~必點!!!!!不得不點的仲有拍青瓜,一睇就知好刀工!至於我成日食的蒜泥白肉呢,呢度就不多蒜,個人覺得美中不足,但是也調味調得很好吃,中間夾了3條青瓜條,帶清新感覺,是心機之作~店內見到有張蟹粥POSTER好吸引,叫左一鍋~原來好大鍋架~兩個人食唔哂,但係好鮮味,不是味精果隻味,是新鮮蟹同大蜆的鮮味~隻蟹唔係平時煲粥果D水蟹,係啖啖肉的

逋進店就見到幾缸海鮮,睇落D野都唔錯,好生猛
睇睇個MENU,大鑊!
尖椒皮蛋

拍青瓜
不得不點的仲有拍青瓜,一睇就知好刀工!
蒜泥白肉

店內見到有張蟹粥POSTER好吸引,叫左一鍋~
隻蟹唔係平時煲粥果D水蟹,係啖啖肉的肉蟹,爆哂膏,我同朋友都超LIKE!
好細心,蟹殻已整碎了,食得好方便~
越煲越好食~
可自加調料~沒附加費~

食哂D蟹後,叫多左份熊本一口和牛粒,上枱其貌不揚,我開頭期望不高,誰知一試便停不了。。。。
一口牛

一咬入去好多肉汁,亦有和牛脂的酥香,一D都唔刃,牛肉味亦好濃,真係一分錢一分貨,百幾蚊碟,值的!

接下來,是天下第一骨,個勁咁勁當然要試下啦,原來是用左支然粉,好香口的烤RIBS,惹味!
天下第一骨

是時候吃點菜,呢個燒茄子都好用心烹調的,一粒粒切好哂,好易食~
燒茄子
燒茄子

食左咁多熱氣野,真係要點返兩罐涼茶先得~~~真係絕配!
涼茶

呢餐食剩左野,但是超級開心,大滿足,希望再黎試下其他野~~~
2017-05-04
尖椒皮蛋
拍青瓜
蒜泥白肉
一口牛
涼茶
2017-05-06 102 瀏覽
就快又到母親節,又係時候要慰勞辛苦了一年多母親呀。我女友們一家一起出外食晩飯,我又參予其中。打邊爐是維繫一家人感情,一邊談天說地一邊進餐。她的母親好懷念童年美味所以她選擇叫豬油撈飯。我們好奇原來是砵仔上碟。我食了一口又真係另一番風味。今次打邊爐以海鮮為主菜,上面蒸海鮮,下面是打邊爐煱。我本人好喜歡食海鮮。海鮮好食最重要材料新鮮,佢地自家有個大魚缺,所以材料生猛新鮮。有鮑魚、扇貝、龍蝦、龍躉、硯等海鮮,我一定食到舔舔脷。佢仲有其他吸引海鲜但我覺得已經滿足不用叫。除此之外,打邊爐竟然有豬天梯,係位於豬喉嚨嘅部位,非常爽脆,真的不錯,大家可以試試。小食我們叫了二碟涼伴,蒜泥白肉、麻辣魚皮。二樣小食非常出色,尤其個魚皮,又爽口又大片,加上辣汁再叫一盤都冇得輸。甜品是個餐包了,一心諗往送的東西不太好,點知綠茶竽蓉餅是熱辣辣新鮮整。外面舖滿芝麻再加上不太甜芋蓉夾住一齊食,真的想Encore!

小食我們叫了二碟涼伴,蒜泥白肉、麻辣魚皮。

• 豬油撈飯
  • 原隻大蜆龍蝦粥
2017-05-05 76 瀏覽
油塘工業區這個位置,真係唔容易找。近地鐵站之餘若非地頭蟲,你又真係好難知道這間川菜係邊。門口有大大的2 個蛋白分離器,這對于養海水生物的潔淨水源非常重要。你會發現點解有d海鮮酒家,養到d魚爆頭,難肚,就是因為酒樓不能有效的控制水質,導至d 魚受壓,生命什致 ..… 不說了。 所以一間酒樓是否有心經營,你一睇就知道高底立見。今次我地聯群結黨去食夜粥。人地喜歡食水蟹,大k就喜歡食膏蟹,多肉多膏,試過包你返唔到轉頭。前菜份皮蛋非常特別,蛋白是很透明的,而蛋黃是流心金色的。睇落好靚,好fresh. 重口味,又出到大場面。但係那個天下第一骨,今次廚師就失左手。 有點太鹹,食完重口味都覺得佢鹹。 又overcook左,乾哂水,但未燒焦。希望下次出水準。蒜泥白肉,直頭超正。用白肉卷青瓜,唔覺肥,又有咬口。辣味剛剛好。絕對超班菜式!