餐廳: 蛇王芬
資訊:

2008-11-29 8 瀏覽
聽同事講蛇王芬的膶腸飯好出名,咪又去試下。因為唔識路,走左一大段路,去到已經12:45,好多人呀… 好彩,都係等左十分鐘就有位。坐低望到對面個對人食緊腊味糯米飯,賣相ok,就要了一客,再加左個蛇羹。唔夠5分鐘,蛇羹就上。個碗好細,一半料,一半湯,可能d料切得太幼,實在睇唔倒有蛇同鮑魚。雖然有花膠,但d湯唔膠清甜。薄脆及檸檬絲的點綴讓湯更美味。但個飯就等左成10-15分鐘,因為即炒woo。飯同d腊腸膶腸味道ok,唔係好油。但個人比較喜歡榮x的鮮膶腸,肉汁更多,加上腊味係應該有d油先至過癮…兩個人$140找數,真係幾貴﹗但我下次會試d膶腸煲仔飯睇下有冇分別。

2008-11-22 19 瀏覽
昨晚有點涼, 想食蛇. 於是放工後決定去一間未食過的食店, 選了蛇王芬.來到的時候約6:30, 已有不少客人, 到我走的時候, 約7:10, 已座無虛席.這是很有名氣的一家食蛇老店, 很多時在電視節目都會介紹它, 所以特意去試. 來到食蛇的名店, 當然要一碗蛇羹. 今晚點了鮑魚太史蛇羹, 據說有5種蛇肉和鮑魚. 鮑魚看不見吃不到, 料也不見得很多, 羹有點稀, 卻盛惠$65. 在深水土步蛇王善已是一款大蛇羹套餐的價錢. 這裡的一碗蛇羹卻像平日去飲宴時的魚翅碗, 應該想像到不太大吧.另外我也吃了蝦干肉碎吊片煲仔飯, 飯"蕉"少, 蝦干卻夠多夠味, 但吊片和肉碎的味卻不夠香. 這個煲仔飯都要$85. 媽媽煮的吊片蒸豬肉好味得多. 所以這一餐一人前要$150. 我見到這裡有二人套餐, 包一碗湯(蛇羹要加$10), 兩個小菜和甜品, 價錢是三百多元. 聽說如果挑選不當, 可能分分鐘散叫還平宜.這一餐我覺得麻麻地, 有點不值$150, 不過其燉湯看來卻很吸引, 今晚1個人所以試不倒, 有機會或會試其小菜和燉湯. 我看到有不少燉湯、要一天前預訂的陳年菜式(如芋頭鴨), 還有籠仔飯. 燉湯方面, 有

這一餐我覺得麻麻地, 有點不值$150, 不過其燉湯看來卻很吸引, 今晚1個人所以試不倒, 有機會或會試其小菜和燉湯. 我看到有不少燉湯、要一天前預訂的陳年菜式(如芋頭鴨), 還有籠仔飯. 燉湯方面, 有一款是適合工作太辛勞, 不夠睡眠的人, 我覺得如果平日沒有湯水滋潤, 可以考慮試試, 適時進補身體好.

雖然我覺得今餐有點失望, 但我還會多給一次機會試其小菜和燉湯. 不過食蛇羹的話, 我會去別的蛇王店了.
味道普通的蛇羹和蝦干肉碎吊片煲仔飯
2008-11-14 24 瀏覽
As the weather is getting cooler these few days, I decided to try their 蛇羹 and 潤腸雞煲仔飯. They are just great ! The 蛇羹 is not cheap but it is well worth the price - I don't recall having taken another one with more snake meat and other ingredients inside. Likewise, the rice is simply delicious, especially the 潤腸 - very tender, juicy and, of course - very oily !! (the chicken is less impressive). Needless to say this is the ultimate cholesterol- loaded diet - but who cares ? This is the thing to indulge yourself in once in a while especially during the winter seasons. Will definitely come back to try their 小菜 later.

• 潤腸雞煲仔飯
一直老豆都想食,撞正家姐食字名,不如一試。好隔陟Gar,陸羽街口一直行盡再轉左@@"中國人最重視個湯,佢既燉湯(仲有蛇羹!!)亦好出名。肥寒當然揀左I無花果蜜棗豬肺湯啦,養聲喎。個湯喪清,豬肺亦洗得好乾淨,好純,嗯~好想飲多盅@@"之後既蛋角VS桂花翅呢,前者叮完之後好Lum,但Live就嫌味道唔夠搶;後者就爽既(炒得乾身先正常),金華火腿絲幫左佢提味*另外青衣腩煲家常得黎班腩脆腍有度,枝竹吸左紅燒汁好送飯;(佢要炆到只有少少汁,要送飯就要撈埋?,過猶不及吊你癮")蟹肉扒西蘭花同琵琶豆腐相比起之前既比較平淡,不過前者既蟹肉好足料。最後四樣名物啦。椒鹽蛇碌 - 如果怕多骨既人唔好食,五香味好重,愛濃味人士必點=]臘腸羊肉煲仔飯兩者味唔搶,羊肉要羶先好食的嘛,何況佢都OK滑=]而馬蹄牛肉就比較有咬口,不過就簡單左D@@"最後既綠豆沙香草味道唔太搶,綠豆亦唔會漿住個口,清新地做個結尾幾唔錯=]其實都OK翻兜Gar,但,一家人再食多一次飯,唉.....希望仲有機會@@"
一直老豆都想食,撞正家姐食字名,不如一試。
好隔陟Gar,陸羽街口一直行盡再轉左@@"

中國人最重視個湯,佢既燉湯(仲有蛇羹!!)亦好出名。
肥寒當然揀左I無花果蜜棗豬肺湯啦,養聲喎。
個湯喪清,豬肺亦洗得好乾淨,好純,嗯~好想飲多盅@@"

後者就爽既(炒得乾身先正常),金華火腿絲幫左佢提味*

另外青衣腩煲家常得黎班腩脆腍有度,枝竹吸左紅燒汁好送飯;
(佢要炆到只有少少汁,要送飯就要撈埋?,過猶不及吊你癮")

最後四樣名物啦。
而馬蹄牛肉就比較有咬口,不過就簡單左D@@"

其實都OK翻兜Gar,但,一家人再食多一次飯,唉.....
希望仲有機會@@"
我買左亞洲電影節開幕電影<我不賣身我賣子宮>戲票, 電影9:50p.m.才開始, 大把時間食飯, 去蛇王芬食番餐正既~~首先食碗蛇羹先~~嘩! 要60蚊! 試下有咩咁正先~~唔~~幾好味~~不過真係好細碗~~之後叫個干蝦吊片肉碎煲仔飯加窩蛋~~都好大煲下~~沒有像廟街果d煲仔飯咁燶咁多飯焦~~健康d~~干蝦吊片好惹味~~再加個蜜瓜燉螺頭湯~~都幾好~~不過較清淡~~

首先食碗蛇羹先~~嘩! 要60蚊! 試下有咩咁正先~~

唔~~幾好味~~不過真係好細碗~~

之後叫個干蝦吊片肉碎煲仔飯加窩蛋~~

干蝦吊片好惹味~~

再加個蜜瓜燉螺頭湯~~都幾好~~不過較清淡~~
2008-10-12 93 瀏覽
芥蘭炒雙腸︰不是太油膩,蠟腸比較硬身,膶腸冧身,較好味。子薑麵醫魚雲煲︰用大量的子薑,有很強的子薑味,麵醬也入味,魚雲也很鮮。膶腸滑雞煲仔飯︰煲仔飯原煲上台,侍應幫手拌勻然後分成三大碗,都算美咮。最值推介的是這裏的燉湯︰蜜瓜瑤柱燉響螺和無花果蜜棗燉豬肺,豬肺湯很甜是那一種蜜棗的甜,有原個無花果,豬肺很冧,應該沖洗得干干淨淨,煲豬肺湯的功夫很多,坊間沒有很多酒家會做的了。響螺湯有很多蜜瓜瑤柱和響螺,用料很足,不是很濃味,清潤湯水。附送的綠豆沙很香,有很強的臭草味,用心做的糖水。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1388487

左︰豬肺湯—右︰響螺湯
綠豆沙
左︰豬肺湯—右︰響螺湯
綠豆沙
  • 燉湯
2008-10-11 26 瀏覽
整天在南丫島...又熱又攰, 終於返到中環啦, 老公接船, 一路行去 SOHO, 見到呢度近近地就試下 (蔡瀾介紹過)!老公發板....(好似冬天)響螺雞腳湯, $55, 細細盅, 幾清甜, 雞腳四隻, 響螺四小件, 杞子淮山...都算好足料!子薑麵醬魚雲煲, $90, 煲上既菜都幾油, 子薑唔當造, 略硬, 醬汁頗甜, 魚雲大大件, 幾好味!潤腸滑雞煲仔飯, $85, 侍應通常幫手拌勻然後分成兩碗, 我地自己攪掂, 由於豉油太鹹, 無落, 拌魚雲煲既甜麵醬仲好食, 潤腸好腍, 內有幾粒肥豬肉, 雞唔滑, 飯亦有飯焦!廁所不乾淨, 鋪頭只有約十張枱, 但味道唔錯, 價錢亦唔平!

老公發板....(好似冬天)

響螺雞腳湯
魚雲煲
潤腸雞煲仔飯
餐牌
響螺雞腳湯
魚雲煲
潤腸雞煲仔飯
2008-09-28 10 瀏覽
友人無甚胃口, 只點了兩碗蛇羹和一碗鴦腸飯分食. 蛇羹的湯芡不甚濃密, 有點蛇湯的感覺. 味道與其他地方無大分別, 濃稠稀淡, 各有所愛, 單以此論難分高下. 但單碗賣得六十五大元, 當然是真材實料. 除了尋常的木耳, 冬菇, 肉絲和多多蛇肉外, 尚有魚肚! 聽說有鮑魚, 不過眼看嚐皆不覺有其事. 鴦腸飯的雙腸則只屬尋常, 油水不夠之餘, 潤腸更有泥巴粘糊的口感, 屬於我討厭的一類. 飯也是極度腍身, 做飯團一流, 但蠟味飯則絕對不是我杯茶. 兼之三十二蚊細細碗, 算貴.小菜備受推崇, 今日未得一嚐, 來日定必再會.

小菜備受推崇, 今日未得一嚐, 來日定必再會.
2008-09-04 11 瀏覽
入完赤柱出番中環睇衫後天已入黑,唔想食西餐既話大可以去蛇王芬度飲下湯食下小菜入到去叫左個二人餐,我食蛇羹老婆就飲湯d湯一盅仔咁上,佢睇見就覺得好大份,不過如我所料佢係飲得晒因為其實一盅仔既湯,倒出黎就好似屋企d碗一碗咁上下,飲落去都似就咁燉無味精既蛇羹仲細碗,好似酒樓d白飯碗咁,散叫都六十銀一碗認真巴閉不過細細碗賣到咁貴,自然有佢既賣點號稱用鮑魚同埋雞一齊落去煲,煲出黎的確無平日蛇羹個陣味亦唔似一般蛇羹會明顯有成舊蛇肉咁嚇人,唔講人知係蛇羹都可能估唔到.(一大窩好似要六百銀)小菜點左蝦子拼玉子豆腐同埋西檸鴨,老婆食完讚個鴨好好食,不過我就一般者無靚仔但有蠟腸滑雞煲仔飯,整得幾好食又唔會火農晒埋單三百六只收現金,算係咁
入完赤柱出番中環睇衫後天已入黑,唔想食西餐既話
大可以去蛇王芬度飲下湯食下小菜
入到去叫左個二人餐,我食蛇羹老婆就飲湯
d湯一盅仔咁上,佢睇見就覺得好大份,不過如我所料佢係飲得晒
蛇羹仲細碗,好似酒樓d白飯碗咁,散叫都六十銀一碗認真巴閉
不過細細碗賣到咁貴,自然有佢既賣點
號稱用鮑魚同埋雞一齊落去煲,煲出黎的確無平日蛇羹個陣味
小菜點左蝦子拼玉子豆腐同埋西檸鴨,老婆食完讚個鴨好好食,
不過我就一般者
無靚仔但有蠟腸滑雞煲仔飯,整得幾好食又唔會火農晒
埋單三百六只收現金,算係咁
2008-08-17 23 瀏覽
八月十二日(星期二)今日又有奧運看呢!因為蛇王芬有電視hehe!久仰大名,我終於能夠嘗試了!老公仔吃過,覺得好!今次我叫了义燒飯(一碗)老公叫了义鵝飯!义燒飯好吃,义燒燒得剛剛好,多蜜呢!硬度得宜呢!雖然份量不多,貴精不貴多呢!!好吃就可以了!老公的燒鵝也好吃呢!!!!!看到其他中式小菜的賣相也不錯,下次叫多些同事一起品嚐吧!!!ha~蛇王芬不一定要吃蛇呢!不過冬天時再會到此試試!
八月十二日(星期二)

今日又有奧運看呢!因為蛇王芬有電視hehe!

久仰大名,我終於能夠嘗試了!
老公仔吃過,覺得好!

今次我叫了义燒飯(一碗)老公叫了义鵝飯!

ha~蛇王芬不一定要吃蛇呢!不過冬天時再會到此試試!
义燒飯
义鵝飯
2008-07-21 8 瀏覽
啱啱放左工,想食少少野先去睇batman,因為睇完仲有得食,所以就選擇食一碗蛇羹頂肚店內人客都唔少,我就揀左鮑魚五蛇羹,蛇羹好好味呢,好濃烈既陳皮菊花味道,足料炮製!啖啖都有好多蛇肉絲,再加埋薄脆同檸葉絲食,可以話係令我食得幾滋味!下次同donut再嚟試吓佢d燉湯先得

下次同donut再嚟試吓佢d燉湯先得
$70 (其他)
2008-05-20 207 瀏覽
話明要食燒味, 差點兒漏了在斜路的蛇王, 同事出左去辨事, 我為了不要讓同事陪我食貴野而叫他自己搞拈, 我一個人來食.價錢過$40, 又冇野飲, 對的同事來說, 真係幾傷佢荷包, 知道呢度臘腸靚, 叫了一個膶腸叉燒飯.膶腸果然好靚, 不肥, 不油, 極香, 叉燒是瘦叉, 但又唔"un", 果然是一流燒味之一. 膶腸只俾一條, 如果叫雙腸飯, 不就是兩條吧, 有叉燒好D..這裡的膶腸, 好過晒出晒名果兩間Mass Production.

叉燒膶腸飯
叉燒膶腸飯
2008-05-08 6 瀏覽
差唔多成年冇去過蛇王芬, 今日山長水遠走黎食.入到去我睇下個menu即刻嚇親 - 加左價, d湯應該加左差唔多20%, 而家最平個湯要成$55! 真係好貴 我以前食飯從未睇過價錢, 想食乜就食乜; 而家就真係好感受到通貨膨脹既壓力! 我竟然唔捨得飲個湯!!淨係叫左個燒鴨膶腸飯 - 膶腸仍然有水準, 夠晒甘香, 一d都唔油膩, 正!! 至於d燒鴨就麻麻地, 冇錯皮係好脆, 但係每舊燒鴨既一半都係肥膏, 食得非常唔暢快!
差唔多成年冇去過蛇王芬, 今日山長水遠走黎食.

2008-04-11 4 瀏覽
又是久仰大名的名單系列是夜凍凍地趁八點鐘收工兩個人走上來看看先來臘腸雞飯腸不錯雞麻麻飯卻有超香的雞+腸味可能是雞味都煮到飯裡去吧?蛇羹是soup base 不是茨base的偏近蛇湯的做法不稠但仍很足料附送小片很入味的鮑魚加上檸檬葉帶來的香氣更是畫龍點晴沙爹粉絲蝦缹熱辣辣而且香味四溢不過大大隻的蝦碌該是雪藏的有甜味沒蝦味埋單很不便宜但仍是值得一試的名店服務方面呢本來就有點失望的因為上飯時叔叔雖然主動分飯卻分得天一半地一半雞跌在檯上卻又順手挑回碗中不過最後卻扳回一城話說由於時近收舖二人趕快幹掉食物後轉身便離去原來有人大頭蝦把電話留在檯上也不自知結果店員姐姐追了幾條街親手送回值得褒獎也要在此一謝一正一反實為老店的人情味是也
又是久仰大名的名單系列
是夜凍凍地
趁八點鐘收工
兩個人走上來看看
先來臘腸雞飯
腸不錯雞麻麻
飯卻有超香的雞+腸味
可能是雞味都煮到飯裡去吧?
蛇羹是soup base 不是茨base的

值得褒獎
也要在此一謝

一正一反
實為老店的人情味是也
被尋回的手機在遺失之前拍下的照片...
2008-03-25 21 瀏覽
蛇羹: 味道清甜帶香草的味道﹐我喜歡它不太杰子薑麵醬魚雲煲: (為它而來) 這次薑是有點兒老但酸酸甜甜實在惹味...很好送飯的菜糯米飯: 不過不失吧﹐沒大驚喜. 其實炒得不錯但我被寵壞了﹐沒吃一排是會懷念的潤腸: 甚麼cholesterol﹐甚麼高血脂的...全都在那純香無比的味道給蒙閉了...我年紀不大尚有quota吧, 還是吃了才算。勸予所有愛吃潤腸但怕肥的女生還是不試算了﹐吃了後有多一樣美食和體重問題而牽掛。叫了個雞...唔好食所以連名字也望了...是老老的雞胸肉撲想厚粉來炸再以甜酸醬伴碟另上...本想再來個蒜香蝦籠仔飯但我沒啥耐性﹐所以最後只有爬了去杏花樓吃個甜品才歸家。結果...第二天早上胖了2磅-o-" 天呀~~ 如果我是六呎壯男quota會多點嗎?其實我真的不會覺環境很差或是不舒服﹐我就是愛它的店子有懷舊的味道﹐有我(很懷念的)婆婆煮菜的味道。當然我會覺有點擠擁﹐但如果不好吃哪來這麼多人去和你擠啊!
蛇羹: 味道清甜帶香草的味道﹐我喜歡它不太杰