2018-02-26 1816 瀏覽
中午搵食去食冰室,地鐵一出對面行兩分鐘就到,很方便的地方。環境簡單乾淨,不算是老舊的冰室,員工大多都是中年人,可是落單和回覆也是快準的。叫了咖哩雞扒意粉配中湯,中湯是木瓜眉豆豬𦟌湯,裡面很足料,像家裡媽媽的湯水,木瓜和眉豆是用時間煲出黎的樣子,很有火喉,湯好飲。咖哩雞扒意粉,雞扒好大塊,同行的朋友們食到不想食,我就覺得剛剛好,可能我比較可以食🙈🤣不過咖哩汁比較稀,意粉不是很黏汁,可以濃一點,或者配飯較好。$48一個中午飯係抵食之選。
中午搵食去食冰室,地鐵一出對面行兩分鐘就到,很方便的地方。
$48一個中午飯係抵食之選。
2018-02-24
2018-02-25 1161 瀏覽
聽朋友講呢間野都唔錯所以諗住一試。以茶餐廳黎講,d野都算有d貴,除非你叫午餐,$48。不過呢間茶餐廳標榜不添加味精,感覺好似真係無咩味精,不過食咖哩又豈能分辨得咁清楚😅。我地叫左一個午餐,炸魚都唔錯,只係,叫餐時無expect 原來魚柳係炸嘅。咖哩牛根腩飯$60,實在出乎意外地失望。辣味同咖哩味係分開嘅,而且根本就係無咩味。另外,牛腩好’嚡十十’,牛根確實係’軟林林’但亦無味可言,實在不敢恭維。即磨咖啡加$1,不錯。

我地叫左一個午餐,炸魚都唔錯
,只係,叫餐時無expect 原來魚柳係炸嘅。

即磨咖啡加$1,不錯。
2018-02-21 811 瀏覽
放lunch同同事去食lunch~唔知點解每次一大班人去食,都一定會人食到伏野🤦🏽‍♀️每次講話想食個間,最尾一定食第二間,之後就中做啦😊👉🏿✨叉燒豬排飯 Hkd 50 💸📌其實就真係好普通既一個餐,但都可以整到好難食個下先好野😭佢啲叉燒全部都係肥膏不在話下,食落口係硬到痴線,真係叉燒黎架咩?😕豬扒係就係幾大塊,不過冇味既,一度懷疑自己係食緊唔知啲咩肉😣啲肉既顏色又好奇怪喎,飯就算有豉油都係冇味既😪
每次講話想食個間,最尾一定食第二間,之後就中做啦😊

👉🏿✨叉燒豬排飯 Hkd 50 💸

公司係牛頭角附近今日同行食lunch有8個人呢個時候當然係茶記或者飲茶係最好既!因為經過地鐵站出口所以就去左比較就腳的「蘭香園」嚕💁🏻‍♀️呢個lυncн鐘數人流好多!8個人都等左一陣先入到去,舊式茶餐廳,每個座位同座位之間好近又逼! 坐出面既話有人出黎就要起身讓下!都幾唔方便🤷🏻‍♀️成餐飯都見到一堆姐姐在忙碌.我同同事ѕнare左個咖喱豬扒飯同沙嗲牛肉包!😝先聲奪人!成碟份量都算多餸都夠晒兩個人送飯。咖喱偏淡看看顏色就知道了,不太香濃,辣味不夠唯獨椰奶味挺重!價格真不算便宜啊!不值不值😐另一樣沙嗲牛肉包!叫沙嗲牛肉完全冇沙嗲味!慘慘!完全求奇!麵包算係有點暖身同脆口比番d分佢/3\但賣$22 我食м記仲開句心同事叫既熱狗同其他飯餐都一點不好吃!呢度食物味道較淡又貴😣蘭香園!是這一區出名的老字號!但我真的不明白為什麼能說這一間是好味道的!因為咁既價錢食咁質素我地8個都接受唔到☹️

都幾唔方便🤷🏻‍♀️成餐飯都見到一堆姐姐在忙碌
咖喱豬扒飯

同事叫既熱狗同其他飯餐都一點不好吃!
呢度食物味道較淡又貴😣
沙嗲牛肉包
沙嗲牛肉包

2018-02-15
2018-02-08 658 瀏覽
這間茶記,早午晚也吃過,適逢這天又再這區出沒,與朋輩完成活動後,晚餐吃啥,腦海立馬浮現此店的名字,事不延遲地衝著去。晚市供應的小菜套餐。老火湯這晚的是蓮藕湯,吾的大愛之一,正!清炒時蔬翠綠爽脆唐生菜。豉汁蒸黃立倉在下很喜歡吃倉魚,所以看到餐牌上有這個便豪不猶疑地點了。香濃的豉汁配著魚肉的軟嫩,就算自私吃,也絕對能輕易地吃個清光。梅子蒸排骨蒸排骨又好,蒸肉餅也罷,為了擁有鬆化的肉質及不需角力的話,帶點肥膏還是非常重要的,這裡的做到了卻有點過肥(好像在吃自己的感覺XD),只好慢慢咬走肥膏(好像在幫自身消脂啊*喂*),梅子製成的汁醬很開胃,佐飯吃一流。南瓜蒸滑雞雞肉嫩滑,冬菇非常厚肉,墊底的南瓜太薄且不夠軟身,是敗筆的地方。

晚市供應的小菜套餐。

老火湯
這晚的是蓮藕湯,吾的大愛之一,正!

清炒時蔬
翠綠爽脆唐生菜。

豉汁蒸黃立倉
在下很喜歡吃倉魚,所以看到餐牌上有這個便豪不猶疑地點了。

梅子蒸排骨

南瓜蒸滑雞
2017-11-27 1291 瀏覽
多年前來過一次後,便沒再來。看到網友讚這裏的奶茶好,今日在下午茶時段,特來一試。門外完全沒貼下午茶餐牌,但我主要是試飲奶茶,套餐是甚麼都沒所謂了。進去後只有幾張檯有客,似是附近的街坊。餐牌只有湯粉麵和多士三文治等,炒粉麵飯沒特價,但下午茶時段送飲茶。我點了豬扒米粉配奶茶($30)。奶茶先送上,飲了一口果然不錯,茶味稍濃但不苦澀,淡奶適中,茶亦夠熱。稍微不足是桌上只有白糖,沒有咖啡糖,我習慣用咖啡糖,但又沒帶。不過這只是我個人的口味,街坊茶記很少有兩種糖供應的。雖然這裏標榜食物少油少調味料,但米粉上那件炸豬扒,可能是新鮮炸起,真的很多油。我用餐紙巾來抺油,吸滿了整張紙,豬扒仍是「油令令」!幸好味道不錯,肉質有「咬口」,不會只求鬆化而醃至沒肉味。湯底則較淡,不過正好配味濃的豬扒。整體來說尚算合格,但若再來,則會點多士或三文治配奶茶,又或者來試晚飯小菜,相信才是這裏的皇牌。

2017-11-27
下午茶
  • 奶茶
本住食粥嘅心情黎到牛頭角地鐵站出口,黎到大大隻招牌寫住粥粉麵飯嘅蘭香園。門口都有粥麵小食字眼。人流唔多,就揾咗個位坐。幾大間。款式勁多,但揾唔到有粥。落單叫咗炸脾薯條,友人問侍應有無粥,結果係無⋯⋯⋯之後就簡咗個漢堡通粉。兩個餐都跟咗杯凍檸茶。幾大杯。炸脾薯條,下午茶黎講幾抵食,但雞脾炸得燶咗啲,有啲位好硬好難咬。整體黎講都幾有肉~至於漢堡通粉就勁頹加上無乜味,只有伏味埋單$64,可能叫其他餐會開心啲,但今次真係有中伏感

門口都有粥麵小食字眼。

人流唔多,就揾咗個位坐。

幾大間。

款式勁多,但揾唔到有粥。

落單叫咗炸脾薯條,友人問侍應有無粥,結果係無⋯⋯⋯
之後就簡咗個漢堡通粉。

兩個餐都跟咗杯凍檸茶。

幾大杯。

下午茶餐

下什茶餐

至於漢堡通粉就勁頹
加上無乜味,只有伏味

埋單$64,可能叫其他餐會開心啲,但今次真係有中伏感

$31.5 (下午茶)
2017-04-11 2700 瀏覽
一間舊式茶餐廳,一堆丫姐在忙碌點了一個"纖體魚泡飯"餐,有一個湯(或餐似)和皮蛋芫茜魚片湯飯材料新鮮充足,味道清甜,魚肉結實沒有味精的口乾感,不論老火湯或湯飯湯飯價錢適中,其他非套餐都要大概$50~$60如果其他客飯做得跟湯飯差不多的水準,也可一試,留待下次吧!
一間舊式茶餐廳,一堆丫姐在忙碌

材料新鮮充足,味道清甜,魚肉結實

沒有味精的口乾感,不論老火湯或湯飯

湯飯價錢適中,其他非套餐都要大概$50~$60

如果其他客飯做得跟湯飯差不多的水準,也可一試,留待下次吧!
皮蛋芫茜班片湯飯
2017-04-03
皮蛋芫茜班片湯飯
2017-03-05 2068 瀏覽
有日去左附近餐廳-蘭香園,食左個下午茶餐,雞脾方面,用左生抽醃製,味道較淡,有炸物既味道,薯條方面,鮮炸的,很脆,內裡是空心,所以比較脆口,由卡本人口味較重,而且食物味道較淡,所以需要另加調味料。總括而言,味道及環境都不錯。
2017-03-05
2017-01-11 2287 瀏覽
經過牛頭角老区,找尋美食。走進一家傳统茶餐廳,點評不少,有點來頭。驰名奶茶、炒粉麵兼小菜,午餐頗有特色,但价钱却一啲都吾算平,中午饭麵加熱飲要$58。最近寫了个不合格的茶餐厅咖喱炒牛河食評,心有不甘,再来个海南咖喱牛筋腩試吓。先聲奪人,夠晒碟頭,大大塊牛筋腩好多件,绝对夠兩个人送飯。咖喱颜色鲜澤,汁滑不糊也不稀,夠香濃又有辣味,稍稍椰奶香不夠。牛筋腩夠淋,但咬落吾觉有很重咖喱味;可能是吾夠時间浸咖喱!总体質同量都不錯,可以繼續試菜。
2017-01-11
2016-11-06 2621 瀏覽
老闆係外國人,話一起去食飯,原來佢地每星期都去這裡吃-次!佢話吃斑片湯飯,我也試下啦!其他就清清地竹笙,肉片湯飯。心裡奇怪有咩禁特別,個個星期來?原來個湯係魚湯,又要真係好清甜喎,魚肉又多又好食,仲有皮蛋!價格不算便宜,約$60包飲品,下次再試其他野先!
2016-11-04
  • 魚湯飯
2016-07-31 3743 瀏覽
放工同同事係附近叫餸食飯一開始以為呢間係蘭芳園分店原來我地睇錯 呢間係蘭香園唔怪得一入黎有少少唔對路因為本身係想食豬扒飽 蕃茄麵但入到黎先發現此茶餐廳唔係蘭芳園所以最後我地叫左三款小菜沙彊雞煲覺得味道不夠無咩沙彊味個雞亦唔太滑個雜菜煲就普通入面有好多款唔同的菜但個人都係覺得無咩味成餐飯比呢個鎮江酥排骨救返一上枱黑醋味好重個豬骨好嫩 食落有少少甜味送飯好開胃成碟好快就清晒
放工同同事係附近叫餸食飯

鎮江酥排
2016-07-28
鎮江酥排
2016-07-23 2321 瀏覽
 有時小妹同男朋友會去牛頭角果邊睇show 睇show之前都會黎依間食飯有時依啲小菜既地方都有驚喜架「台式燒汁雞球煲」$68 (配白飯、湯)(主要材料:雞球、紹酒、頭抽、冰糖、九層塔)甜甜地既醬汁加埋九層塔同洋蔥既香味食落好惹味,份量都唔少朋友話仲抵過食雞煲但啲雞球就⋯係雞扒黎煎過之後再切開一舊舊(扮雞球)😂不過雞扒雞球都無所謂啦整體黎講都好好味洋蔥同啲醬汁撈飯一梳👍🏻「瑤柱肉崧蒸水蛋」$65 (配白飯、湯)叫個蒸水蛋餸下飯都唔錯就咁睇好似好多豉油係面食落唔鹹,可能係老抽黎肉崧唔算多反而粉絲都幾多兩個餸,我同男友都比較鍾意「台式燒汁雞球煲」每次一定會點黎食
 有時小妹同男朋友會去牛頭角果邊睇show
睇show之前都會黎依間食飯
有時依啲小菜既地方都有驚喜架
台式燒汁雞球煲
「台式燒汁雞球煲」$68 (配白飯、湯)
(主要材料:雞球、紹酒、頭抽、冰糖、九層塔)
甜甜地既醬汁加埋九層塔同洋蔥既香味
食落好惹味,份量都唔少
朋友話仲抵過食雞煲
但啲雞球就⋯係雞扒黎
煎過之後再切開一舊舊(扮雞球)😂
不過雞扒雞球都無所謂啦
整體黎講都好好味
洋蔥同啲醬汁撈飯一梳👍🏻
「瑤柱肉崧蒸水蛋」$65 (配白飯、湯)
叫個蒸水蛋餸下飯都唔錯
就咁睇好似好多豉油係面
食落唔鹹,可能係老抽黎
肉崧唔算多
反而粉絲都幾多
兩個餸,
我同男友都比較鍾意「台式燒汁雞球煲」
每次一定會點黎食

2016-07-22
台式燒汁雞球煲
2016-07-18 1787 瀏覽
同事介紹 奶茶好正 但要$17一杯 話食早餐包埋熱飲都係$30!所以星期六專程來食早餐平時行過就多 但入去食野真係第一次推門進去 卡位同普通枱都幾乎有人坐結果我一個人搵到張吉枱(4人位)坐竟然無被侍應調去同其他人搭枱 好happy之後叫左份肉丁米 配 熱奶茶。奶茶一定要熱嘅先試到係咪好飲呢杯滑得黎奶味不是很重 反而茶嘅苦澀味幾出不落糖更好飲五香肉丁米 賣相不討好 但米粉麵質爽爽地 不偏淋而以往肉丁嘅辣油都盡量清走令湯底更清 真係唔落味精喎原來跟餐仲有煎蛋同個火腿係太陽蛋 完全流蛋黃出來 拌麵一流而且煎不太油 非常健康一份讓人可以輕鬆品味的早餐離開嘅時候 我埋單比多左錢收銀員還極速說我比多錢
同事介紹 奶茶好正

但要$17一杯 話食早餐包埋熱飲都係$30!

所以星期六專程來食早餐
平時行過就多 但入去食野真係第一次
推門進去 卡位同普通枱都幾乎有人坐
結果我一個人搵到張吉枱(4人位)坐
竟然無被侍應調去同其他人搭枱 好happy

之後叫左份肉丁米 配 熱奶茶。
奶茶一定要熱嘅先試到係咪好飲

一份讓人可以輕鬆品味的早餐

離開嘅時候 我埋單比多左錢
收銀員還極速說我比多錢
2016-07-16
$30 (早餐)
2016-05-03 2348 瀏覽
我今次特意走到《牛頭角》,全要是因為港台節目而令我忽發其想過來這一個舊屋邨走一趟。 在這一些依然能夠保持舊面貌的公共屋邨,總會找到一些同屋邨一起成長的証據,就是成有些店鋪改成有關類似屋邨的名字,培增親切感。 交通尚方便,地鐵B 出口再走幾分鐘發現到一間看似比較年長的餐廳。一下子把「蘭香園」找出來。 入到這「籣香園」,給我的感覺是懷舊的,在這兒的一切,今時今日已經改頭換面,但是一些小細節依然保留在八十年代的樣貌;店內的顏色的配撘和一些舊裝飾。這一種老樣貌茶餐廳,你會感受到一份古早的味道。 我今次點了午市套餐「滑蛋魚柳飯」,尚算出色,主要原因是蛋漿比較黏調,調味足夠不淡囗,蛋味雖不夠但份量比較多,食到最後的白飯也能沾到蛋漿,也是令我食得開心的原因。魚柳炸至金黃色,有七八件左右,尚未完全被蛋漿呑誣的仍是香脆,脆得來帶點酥化的口感,內裏的魚柳雖然是雪藏,但吃得出店主用心用調味料過才放油炸,不是隨便就放下油鑊。可是,在食飯的過程中,我不斷地看看這店的資料,發現到曾有人氣 Blogger 到此,而且他亦大讚這兒厚吐司和菠蘿包。我再回望這「滑蛋魚柳飯」,雖然食到已經接近尾聲,

可是,在食飯的過程中,我不斷地看看這店的資料,發現到曾有人氣 Blogger 到此,而且他亦大讚這兒厚吐司和菠蘿包。我再回望這「滑蛋魚柳飯」,雖然食到已經接近尾聲,但是肚子不能再放多些食物,只好留待下次。

我對這老店餐廳的奶茶,永遠是懷着頗高的期望。「蘭香園」的這一杯熱奶茶,完全沒有令人望,濃濃的茶味帶香味,滑滑的淡奶帶點乳香味,她們互相地配合,絲滑般的香口奶茶,感覺一流。

今次真的沒有白來,值得我千里遙遙來此光顧。古老的茶餐廳確實是有他能持續好客的原因,就是有一份人情味。那一份午餐,那一杯奶茶,說明了這兒不是只有奶茶出色。其實,香港有很多舊式餐廳值得我們細味,「蘭香園」只是其中一間。大家有時間,可以來牛頭角細味細說一番。
  • 滑蛋魚柳飯