2019-10-17 2884 瀏覽
蘭香園係牛頭角嘅老鋪,今年已經有50年歷史。朋友食過呢度嘅西多士,話好好食! !所以我哋都特登買唔個「法蘭西多士」外賣返去慢慢食!有時係啲鋪頭食西多士,會覺得油膩,但依家佢整得好好,無論係油、定係蜜糖,或者入邊嘅花生醬等等都係配合得啱啱好,仲要佢係外脆內軟! ! !食完呢個邪惡但美味嘅下午茶,好滿足。咁好味嘅西多士,要推薦比大家!

2019-09-29
外賣自取
  • 法蘭西多士
2019-09-28 1517 瀏覽
又到我哋每個禮拜嘅team lunch時間今日就有同事話帶我地去試呢間餐廳我第一下聽到個名以為係中環嗰間野添😆仲話好啊好啊快啲去🤣原來我搞錯咗,記錯咗中間嗰個字😝雖然只係一間普通嘅茶餐廳不過佢哋啲食物質素都唔錯而且侍應姐姐嘅執生技術幾好服務態度正確初頭本來叫我地分開楚然後有個聰明嘅侍應姐姐幫我地安排左一張大枱👍🏻👍🏻👍🏻呢位姐姐值得加分然後啲同事話梅菜蒸鯇魚好快賣晒我就想試吓,如果有嘅話點知比我嗌到🤣 然後過咗冇幾耐就即刻話賣晒😂個梅菜鯇魚整得幾好嘅啲肉滑嘅梅菜喊度適中不過就比較多咗少少骨囉隔離組長食嘅懷舊餐,我試左小小奄列不錯😋
又到我哋每個禮拜嘅team lunch時間
今日就有同事話帶我地去試呢間餐廳
我第一下聽到個名以為係中環嗰間野添😆
仲話好啊好啊快啲去🤣
原來我搞錯咗,記錯咗中間嗰個字😝
雖然只係一間普通嘅茶餐廳
不過佢哋啲食物質素都唔錯
而且侍應姐姐嘅執生技術幾好服務態度正確
初頭本來叫我地分開楚
然後啲同事話梅菜蒸鯇魚好快賣晒
我就想試吓,如果有嘅話
點知比我嗌到🤣 然後過咗冇幾耐就即刻話賣晒😂
個梅菜鯇魚整得幾好嘅
啲肉滑嘅梅菜喊度適中
不過就比較多咗少少骨囉
隔離組長食嘅懷舊餐,我試左小小奄列不錯😋
2019-09-25
3 分鐘 (堂食)
2019-08-27 1239 瀏覽
平常經過牛頭角站都會看到這間懷舊的茶餐廳,一直有興趣想試試,於是今天下午,便找來朋友一起吃午餐選擇有九款,尚算豐富朋友喜歡吃雞,便點了一個炸子雞飯,皮脆,肉也滑,只可惜骨多肉少,每塊雞都黏著骨,可吃的雞肉份量真的很少。而且在民居茶餐廳吃一頓午餐,也要花上$60,不太抵吃這個乾炒牛河的河粉煙韌,不會很油膩,牛肉正常,無特別,以炒牛河來說,蘭香園炒得算好吃

午餐選擇有九款,尚算豐富

炸子雞飯

干炒牛河
2019-08-15
干炒牛河
2019-08-24 956 瀏覽
悠閒的早晨,因為早左⋯所以有時間食返個早餐⋯所以就黎左呢間感覺有多年歷史既餐廳試下⋯⋯餐廳既格局係舊式既茶餐廳樣,可能因為星期六所以都唔算多人~侍應姨姨好快就會問你食咩😅我都未睇⋯⋯不過都無吹我既⋯到我睇完再搵佢⋯都有禮貌咁幫我落單既~😉早餐既選擇都算多,有點花多眼亂同平時快餐店既配搭有d唔同~一場黎到⋯就試左個芝士火腿奄列配菠蘿油包~我都唔趕時間⋯所以佢個早餐都係慢慢上既⋯個菠蘿油包呢~好耐無食⋯個包有小小暖⋯配個凍凍地又好滑既牛油⋯係好食既~但唔會話特別到要特登黎呢到食🤣好邪惡咁食晒個包⋯就到奄列喇~係⋯⋯⋯⋯好普通既⋯個芝士係無溶既⋯⋯就係一個好普通既火腿奄列加左小小芝士⋯⋯可能我對個早餐抱太大期望⋯所以覺得普通左小小⋯不過諗返轉頭都好耐無食過菠蘿油喇~所以都滿足既~😋最後值得一提係佢杯凍咖啡~都幾好飲喎~
早餐既選擇都算多,有點花多眼亂
最後值得一提係佢杯凍咖啡~都幾好飲喎~

芝士火腿奄列配菠蘿油
凍咖啡
2019-08-24
$37 (早餐)
凍咖啡
2019-08-16 786 瀏覽
今日約左朋友去牛頭角食飯,係openrice搵到間名叫蘭香園既茶記,睇個名以為係啲好有懷舊特式既茶記,於是二話不說就決定左食依間。去到後人不算多,有幾張空枱,但店員都要求同其他食客搭枱。我地叫左干炒牛河同炸子雞飯,凍飲加$3,每個餐就要$61,總共$122,兩個人係茶記食個lunch都要過$100其實算係偏貴。干炒牛河還算可以,但分量較少。炸子雞飯就一般,肉少多骨,好多都只是一層好簿既肉貼住雞骨,而且冇炸子雞個種有少少乾身的肉質口感,完全覺得自己係食緊豉油雞既感覺。總括黎講:食物一般 價錢偏貴!
去到後人不算多,有幾張空枱,但店員都要求同其他食客搭枱。
干炒牛河還算可以,但分量較少。

總括黎講:食物一般 價錢偏貴!
2019-07-22 405 瀏覽
今日約咗個朋友游水,但係我仲未食野。游3點鐘,依家已經2點3個字,相當尷尬,食唔飽,又驚無力游;食得太飽,又驚嘔!都唔知點算好。於是我落樓下蘭香園食份light嘅下午茶。望下佢果menu,好難相信我自己會食佢個常餐,因為個常餐真係好Q貴!我心諗:「邊有人食架?」加上呢個常餐太多了。我都係食第樣輕鬆d嘅食物。一於食份雙併三文治先。我點咗咸牛肉雞蛋三文治,再加配我最喜歡嘅凍檸茶!成份野睇落幾過癮!蛋牛治好好味!飲埋凍檸茶!可以起程游水!

蛋牛治好好味!飲埋凍檸茶!可以起程游水!

2019-07-17 428 瀏覽
有次都已經買了不少東西,但還是在牛頭角觀塘一帶看看有什麼好吃。看看這兒的餐牌,相信是我見過茶餐廳裏邊可以看到最多字的餐牌之一。坐下不久,先拿來了兩個例湯,例湯看來食水也挺為深色,應該都沒有怎麼溝水。雖然手撕雞這個項目睇嚟吸引,但是實物來了,不算得非常之出色,因為手撕雞雖然太大碟,但是雞肉份量不太多,而且醬汁不夠香濃,沒有感到有什麼特別之處。榨菜在底下,反而吸汁強勁。反而三色骨就顯得格外不同,因為三種不同處理手法,一種像是冰梅的、一種是京都的、一種就是椒鹽的,各擅勝場,各有不同。冰梅的夠開胃、京都的像中式客飯、椒鹽的夠香口後來加了一杯凍檸茶,味道也不錯,茶味雖然不算極為香濃,但加點檸檬,在炎夏來說,仍然能夠消除炎熱的悶氣。

雖然

榨菜在底下,反而吸汁強勁。

反而

冰梅的夠開胃、京都的像中式客飯、椒鹽的夠香口

後來加了一杯
2019-07-10 316 瀏覽
是日有假期,滿心歡欣和媽媽去吃個下午茶。我落柯打時是西多士同凍奶茶,媽媽就叫左個紅豆冰同所謂的漢堡包。野來了,不過是凍檸檬茶。算,我與人為善,不改了。點知來個所謂的漢堡包,我媽媽不吃奶類製品,所以芝士。點知個漢堡包是得塊漢堡,連番茄醬都沒有,我去收銀度問點解一個這樣的漢堡包你們可以收三十元,紅豆冰加10元,即是算起40大元。三十元一個漢堡包,我想問麥當勞漢堡包且不論價錢,但走芝士都有塊青瓜同生菜加些醬。途中大家所見的番茄醬是要我地去乞先比。仲要大條道理話我地(蘭香園)這裡是這樣的,你加D番茄醬食啦。諷刺的是我們是常客,還這樣對我們。我媽媽是上了年紀,沒有看得那麼清楚,還在老人背後說是她自己沒有好好看餐牌關人矮事。今次是我們不對,我們認了,認了你們不熟不吃,認了你們沒有用心去對顧客還覺得自己是對的,認了什麼是沒有誠意的食物。我建議大家以後想到要吃這個芝士漢堡包,自己在超市買包11.9一包四個(一塊約3元),漢堡45.9一包六塊(一塊約8元),芝士37.9一包十塊(一塊約4元),圍起都系15元。大家可以考慮自己整,好過去這個沒有誠意的地方。

2019-07-09 296 瀏覽
今晚家人無煮飯出街食揀左這間,每次來都唔駛等位。店內格局同一般茶餐廳無異,只係多左中式小菜提供,而我們正正欣賞這間店的小菜。三個人叫左三款小菜跟白飯和老火湯。收費唔駛加一仲有電視睇,好似屋企開飯有種親切情感。花生眉豆瘦肉節瓜湯先來老火湯聲稱唔落味精,夜晚去湯煲左成日實好味,唔多油湯味濃,節瓜湯料煲到淋晒,舒舒服服唔駛煮有住家湯飲幾方便。沙薑手撕雞 ($75)手撕雞大部份去左骨食起來方便,雞肉唔算太嫩滑,但撈左沙薑都幾惹味唔算太咸,仲有木耳、炸菜、菜心配料食起來無咁寡。黃金孖寶(軟殼蟹中蝦) ($95)有五中蝦三件軟殼蟹感覺幾抵食,用左咸蛋黃炒真係無得輸,蛋黃蓉黏在蝦殼上,吃起來鹹蛋香味濃,絕對邪惡好味之選。馬拉盞洋蔥西芹炒魚塊 ($80)魚塊用上青衣魚柳,肉質細白嫩滑,爽脆的西芹沾上醬汁確係美味,撈飯都好正。

花生眉豆瘦肉節瓜湯
花生眉豆瘦肉節瓜湯

沙薑手撕雞 ($75)
沙薑手撕雞

黃金孖寶(軟殼蟹中蝦) ($95)
黃金孖寶(軟殼蟹中蝦)

馬拉盞洋蔥西芹炒魚塊 ($80)
馬拉盞洋蔥西芹炒魚塊
2019-07-07
5 分鐘 (堂食)
黃金孖寶(軟殼蟹中蝦)
細個成日嚟呢度食下午茶同埋雞粥, 今日行過牛頭角諗住入嚟試下下午茶即時中伏, 熱狗係用炸燶嘢雞肉腸, 炸雞髀好似童子雞咁嘅樣, 薯條冇一條完整全部都係碎碎濕濕,同阿姐講,都唔期望有乜嘢改善,但係佢竟然同我講,我哋呢度嘅下午茶餐就係咁, 你間嘢由以前永遠滿座要排隊,到而家冇人食都總係有啲原因。留低幾張相畀大家自己評論下,懷念以前的高質食物,thise were the dyas, and the very good old days.
2019-03-25 656 瀏覽
最近經常食扒,有D腻,聽講呢間歷史悠久嘅老店蘭香園唔錯,就去食吓家常小菜。瑤柱蒸水蛋,水蛋香滑啱啱熟,瑤柱香濃惹味,腐乳通菜炒牛肉好夠鑊氣,牛肉香滑,通菜嫩滑掛滿腐乳香味,十分惹味,鎮江排骨肉脆夠鬆化兼帶醋香,好味!
工作日午餐,點的套餐分量很大,肉給的非常足,如果是一般女孩子感覺可以兩個人點一個套餐。味道中規中矩,奶茶不怎麼甜,茶味比較重。檸檬茶給了很足的檸檬,偏酸。總體來說吃個工作餐沒問題
2019-01-27
5 分鐘 (堂食)
為左推薦呢間餐廳而寫我第一個post因為媽媽唔食得味精 有味精敏感 所以佢好少出去食 但俾我發現到呢間無味精餐廳 我地食得好開心 而且d 野食又大份又好味 Good good good good good~~~佢話會再來吃健康小店 值得推薦~~~真係好開心~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
為左推薦呢間餐廳而寫我第一個post

健康小店 值得推薦~~~
魚腩
2018-08-30
魚腩
  • 無味精例湯
  • 海味什菜煲
2018-07-15 1667 瀏覽
話說同班同事放工即興食飯,但落大雨廢事出咁遠,於是又留咗係牛頭角食,行行下去咗間比較少去既小菜餐廳,蘭香園。入到去都幾地道,因為見到啲小菜都係耳熟能詳既,而且好多上咗年紀既叔叔嬸嬸係到食。本來想食沙薑手撕雞,但點知侍應話要預訂,結果只能食原隻沙薑雞,上菜果刻見到俾油浸住其實都唔太開胃,但試左隻竟然一啲都唔油,味道仲好濃!令人幾意外一而其他菜式都非常有水準!好似蒸水蛋用嚟撈飯超正,金沙豆腐配炸鮮魷都好脆口!不過埋單每人都要百幾蚊,價錢係有小小貴的!

不過埋單每人都要百幾蚊,價錢係有小小貴的!
2018-05-28 1358 瀏覽
以前食過粥唔錯,記得仲有腸粉。今日再去想食粥,以為係午餐沒有供應。點知原來已經係完全沒有供應。見到1234號午餐都唔合適,所以叫咗個咖喱牛筋腩飯。咖喱唔香,牛筋腩唔諗,d牛腩又柴又硬,d筋無彈性好似水水一咬散曬,好古怪,亦唔入味,旁邊的配菜,薯仔三色椒洋蔥完全沒有吵過,所以好似用水煮一樣,好無誠意,仲話精心炮製,唄一聲。全靠加辣椒油先食得完。奶茶好味,唯一賣點😑早知叫1234午餐算了,浪費了一餐
全靠加辣椒油先食得完。
奶茶好味,唯一賣點😑

早知叫1234午餐算了,浪費了一餐
咖哩牛筋腩飯