2006-04-26 21 瀏覽
今天一班同事拉大隊食lunch,都是叫了一些客反、臭豆腐、小籠飽、炒菜,感覺是不難食,也不見得好好味,只是吃以上之普通野,9個人埋單七佰幾蚊,平均每人$75,不值!
2006-04-20 20 瀏覽
今晚同男友到這裡吃飯,叫了小籠包,紅油牛肉拉麵,炒津白同埋一碗酦辣湯.員工服務態度幾好,落單好好笑容!最可惜呢到d野唔好食呢,小籠包: 個皮真係好薄,一夾即穿,無晒d汁,而且本身有兩件係無汁架! 好奇怪呀!縮水!?!?最後係呢個小籠包!紅油牛肉拉麵: 完全唔辣架! 我們只所以呢個麵就係貪佢辣,點知好失望咯! 但係入面d牛展都唔錯,但無理由叫碗麵淨食牛展架嘛!仲有個湯好鹹呀!炒津白:最清係呢樣! 唔多油,幾好ga!酦辣湯:勁鹹,suspect佢落錯調味料,鹹得交關!!!
員工服務態度幾好,落單好好笑容!最可惜呢到d野唔好食呢,

炒津白:最清係呢樣! 唔多油,幾好ga!

酦辣湯:勁鹹,suspect佢落錯調味料,鹹得交關!!!
2006-03-06 13 瀏覽
收工,拿著兩分手信去阿鴻,醒唔起原來星期一休息,於是沿著和富道行,見到拉麵,手,下意識的打開門,腳,下意識的伸入舖。唔洗諗叫左個醺魚麵,小籠包亦是指定動作。見師傅搓著麵粉做麵,應該唔會差得去邊,湯麵上來,麵質還可以,以麵論麵,自然不及荃灣力生下面的蘭州拉麵,畢竟薑還是老的辣,湯用史雲生或是它的親戚開出來,喝一口,便將麵從湯中撿到碗,來個拉麵撈醺魚;而醺魚都是老樣子,酸醋夾著魚腥味,無甚特別。那個小籠包,皮真的薄得很,湯汁亦夠多,但有咩用?筷子還未合實,皮已穿,來,再接再勵,用庚再試,手起庚落,起手的一下,爆汁場面再現,心中暗咒:「@$%@#」,結果,4連敗,慘過買車仔。在庚中嚐口餘汁,還可以,就是不夠鮮,肉實,味道一般。吃慣不怪,年中出現唔少類似場面,反正小籠包不過是配角,做得好是bouns,做得差,亦唔係損失。

(非會員)
2005-11-16 8 瀏覽
我每星期有幾日在北角番工, 食過幾次, 麻麻地食得落肚咁, 唔算得好, 絕對唔會特別想去食。
2005-11-13 3 瀏覽
同事帶黎食lunch...見到牆上貼左好多報紙雜誌訪問...先知原來係翡翠拉麵小籠包班底...另起爐灶自立門戶...唔怪之得menu同翡翠一模一樣咁啦...之但係價錢又平翡翠少少...選擇又多少少...間舖又大少少...食物好味如翡翠...根本就等於去左翡翠...又唔洗等位...衰在位置隔涉左少少咋...
2005-07-25 7 瀏覽
今日1點左右同同事一行5人黎呢度食lunch;(因有d同事試過話正,而且夜晚成日見佢出面人山人海)眼見吾系太多客,約有3成左右,環境算光猛乾淨.我地叫左3個lunch set:8寶醬飯$32,銀芽鱔糊$45(跟菜飯加$3)及2隻生煎包,五香牛"展"拉麵$32,全部餐跟豆漿.另外叫左小籠包2籠(一籠4隻),蘿蔔絲餅$18(3件),生煎包$18(3隻),2杯豆漿$88寶醬飯---一般,食到豬肚粒及豬肉粒,8寶醬就甜甜地.銀芽鱔糊---size細得驚人!收$45似乎有點搶錢!鱔糊味道亦一般!炒得吾夠香.五香牛"展"拉麵---size又系超mini!3小片牛展,但真系吾錯!拉麵則完全吾合格,粗幼不一,而且吾夠煙韌.小籠包---挺出色!皮夠薄,蒸得剛好,肉汁及肉餡均有鮮味!蘿蔔絲餅---size算大,但酥皮吾夠鬆化,而且蘿蔔乾絲淡而無味.生煎包---亦是水準之作!外脆入軟,肉餡新鮮!豆漿---中規中矩.埋單連加一$230,大概每人$50,可以一試!

8寶醬飯---一般,食到豬肚粒及豬肉粒,8寶醬就甜甜地.

小籠包---挺出色!皮夠薄,蒸得剛好,肉汁及肉餡均有鮮味!

生煎包---亦是水準之作!外脆入軟,肉餡新鮮!

豆漿---中規中矩.

埋單連加一$230,大概每人$50,可以一試!
2005-05-16 4 瀏覽
好日我都唔會過o黎北角,見到呢間鋪面好似得體,又想食中式拉麵,咪試o下law! 可惜... o徒錢!八寶辣醬湯拉麵-d麵冇口感,好似係超市買d拉麵自己係屋企煮咁.話o左辣醬,雖然唔係要辣到飛起,但食唔山同平常d豉油/蠔油汁有咩分別.蘿白絲酥餅-話佢似JADE?唔係卦... 呢到個皮咁鬼厚,d餡都係普普通通,唔掂啦!黃金蝦-唔夠咸旦香喎!係好黃又粉,只係感覺用o左好多油去泡law! 好笑可係一餐裡面樣樣食物都咁差. 咁就o徒o左一個sunday dinner!
(非會員)
2005-02-01 7 瀏覽
太似翡翠拉麵小籠包~好食, 翡翠好食, 所以佢都好好食~唔錯~
太似翡翠拉麵小籠包~
好食, 翡翠好食, 所以佢都好好食~
唔錯~