2020-09-21 432 瀏覽
呢排少煮飯,薩莉亞差唔多係我同老婆嘅飯堂,因為我老婆好鍾意食呢度嘅意粉!尤其溫泉蛋煙肉意粉,今晚又食佢!不過真心抵食嘅,幾十蚊一大碟,而且溫泉蛋有水準,每次食都係糖心嘅👍今晚仲叫咗雞翼,呢度啲雞翼鐵板上,保證夠熱夠脆。好味!
2020-08-30 192 瀏覽
COVID-19全球大流行7月,香港爆發第3波情況非常嚴峻我公司容許員工 work from homeWork from home 也挺忙的忙了整整一上午根本沒有時間煮午餐就到屋苑旁邊的薩利亞買外賣簡單的點了:#黑松露鮮野意粉,我覺得這個是薩利亞整個餐牌中最好味的食物,每次必點,黑松露獨特的香味,配蘑菇和冬菇,非常夾!意粉軟硬適中,稍放涼一點點吃也可以!#焗原味雞翼,有4隻裝和8隻裝,1個人吃,點4隻就好。吃外賣,方便!但使用太多一次性餐具,不環保!
COVID-19全球大流行

忙了整整一上午
根本沒有時間煮午餐
就到屋苑旁邊的薩利亞買外賣

簡單的點了:
#焗原味雞翼,有4隻裝和8隻裝,1個人吃,點4隻就好。

吃外賣,方便!
但使用太多一次性餐具,不環保!
2020-08-21
15 分鐘 (外賣自取)
2020-06-29 305 瀏覽
我喺上個星期六去咗這餐廳。我點左番茄水牛芝士薄餅,薯條和蕃茄煙肉意粉。一食個意粉就知道好好味,接着食個薄餅,我覺得個薄餅超級美味。我覺得這次經驗10分好。我十分推介大家吃這間餐廳。只不過飲品部就少咗啲飲品。🤙👍👍👍
2020-05-27 286 瀏覽
I have been several Saizeriya branches. When comparing the taste of food, this location ranked the top, and the coffee machine is the best. I used to go there almost every day for over a year. Employees had been very friendly to me.  I enjoyed visiting this restaurant.  Food and price are suitable for everyone.  Their menu can match to everyone regardless of the ethnicityI think all the branches should install the same coffee machine that has been using by Saizeriya Mei Foo location. Other locat

I think all the branches should install the same coffee machine that has been using by Saizeriya Mei Foo location. Other location those are not using the same machine, the coffee taste is awful.

They have changed the afternoon menu. I think they should reconsider having a similar afternoon to the previous menu includes bring back the Black paper chicken spaghetti because the current afternoon short menus are only suitable for people who can eat pork.
  • broccoli spaghetti
  • beef steak
【薩莉亞意式餐廳(荔枝角分店)】『九龍篇-深水埗區』諗唔到食咩既話薩利亞真係幫到你,CP值極高亦都係窮人恩物,重點係環境夠企理得黎又夠大,日本企業真係無得輸。係荔枝角番工有個好處,就係好多餐廳選擇。而當你又到糧尾既時候,亦都有價廉物美既餐廳可以幫到你。今次我地就一行三人去左殿堂級CP值意大利菜之王薩莉亞意式餐廳(荔枝角分店)食個完美的午餐。呢次既午餐我地總共叫左三份午餐同埋一份意粉,包括有午餐 - 黑松露野菌忌廉意大利粉、鐵板漢堡辣腸雞球、雞肉粗管麵跟兩份A餐及一份C餐,額外再加多一份招牌溫泉蛋卡邦拿意大利粉。基本上午餐我地每人都有一份意粉同埋管麵一份,再加埋無限芝士粉簡直係Perfect,溫泉蛋卡邦拿意大利粉濃厚流心既蛋汁再加埋卡邦拿汁簡直係Perfect Match 超Juicy。而午餐既黑松露野菌忌廉意大利粉就較為遜色,黑松露夠哂香,可惜就有DRY,如果有Juicy既汁親托番會好D。雞肉粗管麵都非常出色,芝士味濃,汁又夠哂多。不過依然唔夠招牌溫泉蛋卡邦拿意大利粉出色。另外我地Share 既另一份午餐鐵板漢堡辣腸雞球係新鮮整起,一塊鐵板有三重選擇夠哂出色,加上漢堡肉汁豐富,辣腸味道
【薩莉亞意式餐廳(荔枝角分店)】
『九龍篇-深水埗區』

基本上午餐我地每人都有一份意粉同埋管麵一份,再加埋無限芝士粉簡直係Perfect,溫泉蛋卡邦拿意大利粉濃厚流心既蛋汁再加埋卡邦拿汁簡直係Perfect Match 超Juicy。而午餐既黑松露野菌忌廉意大利粉就較為遜色,黑松露夠哂香,可惜就有DRY,如果有Juicy既汁親托番會好D。雞肉粗管麵都非常出色,芝士味濃,汁又夠哂多。不過依然唔夠招牌溫泉蛋卡邦拿意大利粉出色。另外我地Share 既另一份午餐鐵板漢堡辣腸雞球係新鮮整起,一塊鐵板有三重選擇夠哂出色,加上漢堡肉汁豐富,辣腸味道濃郁加上雞球夠哂脆兼Juicy都係Perfect之選。

食物方面夠哂Perfect,跟餐既沙律同埋白飯都係夠哂Fresh夠哂軟熟。可惜既係,薩利亞最近一兩年好似已經放棄飲品吧,除左咖啡機及熱飲機比較舊及日久失修之外,杯都比較污漕,如果淨飲汽水或沖茶包既話,還可以接受。加唔加飲品吧值唔值就見人見智啦。

總括而言,薩利亞CP值係無可匹敵,可以一食再食。不過可惜而又美中不足既係佢地已經放棄左飲品吧,但係飲品吧亦唔係餐廳規定跟餐或必須要加的Items,所以如果唔加飲品或唔介意飲水的話,就可以將薩利亞CP值發揮至極致。

各位鍊金術士有興趣都可以試下,歡迎PM 交流下。

識食‧你都會係食の鍊金術士
午餐–鐵板漢堡辣腸雞球
溫泉蛋卡邦拿意大利粉
午餐–雞肉粗管麵
午餐–黑松露野菌忌廉意大利粉
題外話/補充資料: 下單食物包括: 1. 溫泉蛋卡邦拿意大利粉($32) 2. 午餐–黑松露野菌忌廉意大利粉($34) 3. 午餐–鐵板漢堡辣腸雞球($38) 4. 午餐–雞肉粗管麵($43) 5. 午餐 A x 2 ($13 x 2 = $26) 6. 午餐 C($16) 評分 💯 (5分為滿分) 味道 : 👍👍👍👍 (薩利亞性價比超值,賣相味道都唔錯) 性價比 : 💲💲💲💲💲 (意大利菜黎講,薩利亞真係唔洗介紹) 環境:🌴🌴🌴 🌴 (相比其他分店較企理乾淨,空間夠哂大) 服務態度:🗿 🗿 (員工明顯不足,幸好有鐘可以彌補不足) 敗北地方:飲品區已經係完全放棄狀態,添加人手可以加更多分。
2020-03-13
午餐–鐵板漢堡辣腸雞球
溫泉蛋卡邦拿意大利粉
午餐–雞肉粗管麵
  • 鐵板漢堡辣腸雞球
2020-01-23 359 瀏覽
有時候都是同一類型的連鎖餐廳,好像麥當勞還是肯德基或薩利亞呀,可能到人多的麥當勞,薯條就會新鮮即炸,避免放得太久而薯條變涼了的問題。但這間薩莉亞,雖然內裏人流非常少,在午市食飯時間也沒有坐滿,但食物還是夠熱,而且煮得非常熱燙。雞翼先到,平時的辣味雞翼,都算挺辣的,但這兒的辣味雞翼,不太有辣味,普通。煙三文魚普通,但其實份量不少,平時去超級市場買一盒都要$40 ,他20多元一碟,都仲有四大塊,輕微煙薰也香。鐵板雞扒也如以往一般香濃,放在鐵板上面,因此溫度夠熱,有洋蔥以及輕微蒜頭放在雞扒上邊,雞排的雞皮都煎到相當香脆,非常之香口😏。旁邊的粟米粒,也出奇地甜香,另外平日不太喜歡吃粟米,這天也吃了幾匙羹。😋另一個漢堡扒,也顯得普通,雖然都有點牛肉味,正正常常的,但漢堡扒也不算太薄,起身來也大快朵頤。🤩肉醬多莉亞,平時如果自己去,可能會叫一個原味多利亞,連肉醬都不用,那麼,才會比較多鮮奶,加了肉醬,中間就會有一大團肉醬,好像肉醬意粉那般的。😯因此最為美味的,還是旁邊鮮奶白汁那些部份,奶香配合熱燙燙的飯,吃起上來更為滋味。😀但最為令人驚訝的,就是這幢故作是中高級商業大廈,睇下有一兩名冗員在按升降機

另一個

但最為令人驚訝的,就是這幢故作是中高級商業大廈,睇下有一兩名冗員在按升降機。但是我們一行三人,都是第一次到此幢大廈,因此對環境不太熟悉🤔。即使到了地下,因為地下那層的設計不太像地面,因此友人察看兩下才踏出升降機,豈料那名安升降機的職員
(女士,介乎20多至40多歲,高等身材,不算肥胖,操流利廣東話)就立即調侃說「算吧,他們可能不明廣東話的,說廣東話她也聽不明白。
」😨

有時候,政見、意見、或是對內地人的看法,大家都可能差不多,甚至毛我本身都是支持你的,但是,你對客人的嘲諷那麼明刀明槍,客人都未有轉身距離你十步
,你已經出言嘲諷,就未免太過過分
了吧。🤨

殺她一個措手不及,就是原來我們三人都金屬廣東話,一向本着do not fire until fire upon 的做人態度,我當然立即反唇相稽,回敬她好個兩句
,然之後,她便立即感到面紅耳赤了。😁

一早都說,服務行業,不代表一定要恭恭敬敬,但最少,客人在你面前或是工作範圍附近,你不恭敬也算了,在你附近也已經出現嘲諷,簡直過分,有失公司,或是香港形象。
2020-01-01 270 瀏覽
呢間位於商業大廈內既薩莉亞,薩利亞應該係很多人成日都會去食午餐及晚餐既地方,因為價錢平民化,又抵食,食物仲種類選擇多,又可以一個價錢,不停添飲,水準都還可以,啱哂一家大細,一班朋友黎聚餐,如果大食情侶都一定要黎食。今晚我地3大1小,都食咗好多款唔同美食,有啲仲食完又點多次,因為每碟都係一定既大小,唔會太大,所以份量都唔係好夠我地大胃又大食既人食。哈,感覺上,我地好似餓咗幾日,先黎食大餐咁。最重要大家食得開心。
2019-12-16
  • 蒜蓉焗田螺
2019-12-01 385 瀏覽
薩利亞D野食抵得黎又好食呢樣野已經係常識,美孚呢間薩利亞我不時都會同屋企人一齊幫襯,因為幾時食都唔會有錯!我每次去薩利亞都會點既餐單就係咁樣既:甜蝦沙律D菜新鮮得黎量又足,甜蝦分量都超級大方,我會叫佢分開醬上,咁就可以滿足到想加醬同唔想加既人🙆肉醬多利亞每次上碟都熱辣辣,雖然分量唔大,但肉醬同芝士就一D都唔小氣,每一啖都食到大量肉醬同芝士,邪惡得黎又滿足!粟米火腿pizza如果叫pizza,一定係會係粟米火腿,香甜既粟米鋪滿整面,上面仲有我最中意既蛋黃醬!最驚喜係佢既芝士仲可以拉絲!咁既價錢食到拉絲pizza真係抵到笑!雞翼每次必點既其中一樣,最中意係佢個調味,咸香得黎有少少辣,非常惹味,就算凍左都好好食!而且雞肉都好嫩,食到肉汁,非常唔錯!明太子意粉首先明太子意粉就唔係太多地方食到,而且佢既明太子醬非常重料,唔會食到最尾無嗮D醬,調味都好出色,明太子既咸鮮完全出到黎,加上佢個意粉,幼身得黎軟硬度適中,出面貴一倍價錢都未必食到!除左野食好食之外,我都好中意佢個裝修,空間感大而且坐得舒服,唔怪得咁多一家大細幫襯啦。最近每次去都要等位,唔想等既就要早D去啦!💁
我每次去薩利亞都會點既餐單就係咁樣既:
甜蝦沙律

粟米火腿pizza

雞翼

明太子意粉
最近每次去都要等位,唔想等既就要早D去啦!💁
2019-10-07 344 瀏覽
今日放假同呀媽去食薩莉亞,大概11點45去到,已經坐左一半場,但樓面只得2個侍應,明明禁左鐘等左10分鐘,揮手叫人叫左幾次,都未肯黎落單,人手不足搞到其他食客已經燥燥地講番野食先,呢個芝士法包好正,熱辣辣,好重蒜香味,非常正!甜蝦粗管麵就比較淡,奶精味重,而唔係忌廉,但整體都可以接受周打海鮮湯好濃郁,裡面有唔同海鮮,例如蜆肉、八爪魚等,$12黎講好抵飲呢款羊鞍一上枱陣羊羶味勁重,但好在我唔怕羶,$69有三塊,份量幾足,而且燒得幾嫩。。,

芝士法包

講番野食先,呢個芝士法包好正,熱辣辣,好重蒜香味,非常正!

甜蝦粗管麵

甜蝦粗管麵就比較淡,奶精味重,而唔係忌廉,但整體都可以接受

周打海鮮湯

羊鞍焗爐燒

2019-10-07
芝士法包
甜蝦粗管麵
周打海鮮湯
羊鞍焗爐燒
2019-07-20 500 瀏覽
偶爾想吃一餐便宜卻要有些質素的,一定要吃這裡。食物種類很多,價錢非常便宜,菜式份量很大 而且上菜速度也實在驚人的快!這裡的辣肉腸pizza味道很足夠,芝士份量夠多,而且薄餅亦很軟熟!肉醬多利亞基本上是焗飯,飯底很香,配合焗芝士肉醬,很濃味之餘亦不會太膩。卡邦尼意粉份量亦很多,意粉非常彈牙煙韌,而且味道調得好,配上溫泉蛋,拌起來吃十分美味!甜品點了的焦糖布甸是布甸迷必點的!端上來的時候整碟甜品也是冰凍的,濃濃的布甸蛋香,推介!
焦糖布甸
辣肉腸pizza
卡邦尼意粉
焦糖布甸
辣肉腸pizza
卡邦尼意粉
2019-06-07 389 瀏覽
今日係美孚做野,美孚出名都無乜好野食,問親住美孚既朋友都話殺利亞比較穩陣,所以就去左食喇。下午依個鐘數唔算多人,去食都唔洗等位。自己入左去坐卡位。為左飽肚所以叫左野菌忌廉意粉,同芝士焗薯角。意粉:罐頭磨菇+cream+芝士粉炒埋一碟,cream唔夠多,所以有啲意粉會無咩味,同埋有啲磨菇遮唔到陣罐頭味。薯角:正常,都好難整得難食既dish。總結:一個人食都正常,價錢合理,唔洗等位都幾好坐,OK!!!

下午依個鐘數唔算多人,去食都唔洗等位。自己入左去坐卡位。

為左飽肚所以叫左野菌忌廉意粉,同芝士焗薯角。

薯角:正常,都好難整得難食既dish。

2019-05-26
2019-05-01 410 瀏覽
經過呢頭搵輕便野食,呢間分店係上樓,所以無咁多人。價錢親民就唔洗講,因為人流小所以服務都好d, 比較多一家大細食。今次我地叫左幾個小食share,個人覺得雞翼係必點其他野食都不錯,要share,要平,唔要人多就呢間分店就岩!

今次我地叫左幾個小食share,個人覺得雞翼係必點
2019-03-23 440 瀏覽
通常去薩莉亞食東西都要等一至兩個小時先可以等到位,但係美孚這一間就真的是截然不同, 食午飯的時候只需要等一兩張枱就有位, 可能由於它喺大廈的五樓所以比較偏僻,同埋美孚實在太多東西吃,所以很少人留意到這間店舖 ,但係一入到裏面就發現都有不少同事在這間店舖食東西! 我們二話不說叫了很多東西食,有意粉,有pizza,雞翼,黑椒蜆殼,鲭鱼及波菜, 每一個都是我最愛食物。 它都能夠保持平日的水準,亦都很方便,而且亦都出莱都出得幾快,所以我哋不用一小時已經完成我們的午膳,真的又平又方便,又多一個選擇!

2019-02-27 367 瀏覽
返新工大半年,因為出錯𨋢,去左平時知道佢的存在,但又無去過的餐廳平時以為一定會好多人又容易撞到同事,所以都唔會考慮去食,但原來大把位又無撞到熟人,完全唔怕講是非俾人聽到好香菇味,好有份量,飽到食剩少少份量我諗男友會唔夠飽沙律豐富個湯 ... 唔係好夠熱

好香菇味,好有份量,飽到食剩少少

份量我諗男友會唔夠飽

沙律豐富

個湯 ... 唔係好夠熱
2019-02-27
2019-02-21 255 瀏覽
2019年2月19日(星期二)拎咗第一次公共交通費用補貼,好開心!一於食番餐!晚飯時段,等左一兩張枱就可以入座!小食精彩中華沙律盛惠$9 ,平盡香港!爽甜清新,唔食就蝕底!鐡板鯖魚熱辣辣,好味道!魚肉柔潤軟滑、香氣撲鼻!魚皮佈滿油花,冇得彈!滋味主食香濃芝士意大利飯,芬芳馥郁,愈食愈開心🤗西蘭花意粉小小辣、滲着香甜美味嘅橄欖油,依然輕盈可口!自助𣈱飲吧水皮熱飲機出水位上方冒煙,可能係失靈!朱古力、咖啡都係苦嘅!無奈!埋單唔駛$130,價廉物美!冇因價錢平而犧牲食物質素,抵讚!
2019年2月19日(星期二)

小食精彩

中華沙律盛惠$9 ,平盡香港!爽甜清新,唔食就蝕底!
鐡板鯖魚熱辣辣,好味道!魚肉柔潤軟滑、香氣撲
鼻!魚皮佈滿油花,冇得彈!

滋味主食

自助𣈱飲吧水皮