2017-04-21 314 瀏覽
薩莉亞餐廳經常光顧,但每次均等好耐才能入座,因價錢實在太低。而最近去美孚曼克頓山這間卻不用等便迅速入座,因其位置較僻,所以坐低便一人點數碟再加任飲自助bar ,埋單每人都係70-80蚊,真係低過乜乜一百分那間餐廳。本人推介青醬邦哥尼意大利粉,味道適中,醬汁惹味。
2017-04-08 350 瀏覽
薩莉亞是一家日本連鎖義大利家庭風味餐廳,集團於1968年成立,第一家店只有36個座位,發展到現在全世界各地已擁有1065家分店,其中日本境內有935家,境外先後在澳洲、上海、廣州、台灣、北京、香港、新加坡設立分店,其賣點是價錢平、地方靚、食物正! 薩莉亞於2008年才正式引進香港,現在全港已有27間分店。這家鄰近美孚的分店剛開業不久,位置比較隱蔽,就在舊九巴廠大廈的樓上,要特別乘升降機上五樓。這間分店的面積相當大,聽說可以同時容納一百五十位人客。餐廳是日式食堂格局,餐具、醬料、水全是自助,點菜只要按設在每個座位的鈴落柯打,不需舉手侍應便來落單。餐牌上的價錢很吸引,以便宜為主打,由十數元至幾十元不等。雖然食物份量偏小但質素不差,大可多點幾款,樣樣都品嚐一下。 這間分店的面積相當大,聽說可以同時容納一百五十位人客。 飲品吧的自助飲品,每人收費$12 (可以無限加添),冷熱水是免費供應。 餐牌上的價錢很吸引,以便宜為主打,由十數元至幾十元不等。雖然食物份量偏小但質素不差,大可多點幾款,樣樣都品嚐一下。 野菌肉醬義大利粉 Spaghe

這間分店的面積相當大,聽說可以同時容納一百五十位人客。
野菌肉醬義大利粉 Spaghetti Bolognese with Mushroom HK$29 ~ 味道較淡不夠濃稠。

雞肉多利亞 Chicken Doria HK$29 ~ 即是芝士白汁雞肉焗飯,Risotto義大利燉飯,又稱「義大利燴飯」,是一道用高湯把米粒煮成奶油般濃郁質地的義大利經典料理。高湯通常以肉、魚、或蔬菜為基底。許多燉飯會加再入奶油、酒以及洋蔥。

黑椒雞肉比薩 Chicken Pizza with Black Pepper HK$35 ~ Pizza 皮稍厚,但不減其脆,沒有將貨就價,芝士交足貨,吃得十分滋味。

2017-02-13
2017-02-13 681 瀏覽
去完樓上買凍肉,順便晚飯,於是落樓下幾層蕯莉亞平食晚飯,其他分店都大排長龍,這間不用等位~新年後部分食店又再加價,想平平地醫肚真艱難,幸好還有這間薩莉亞,不過世界是公平的,想平就要付出排隊等候的代價,今天能夠不用等位直入,實在太幸運了😆餐牌上的價錢都很吸引,雖然食物份量偏小,但因為平所以總令人點下很多款式,可以樣樣都品嚐一下每次來我們都必點的周打海鮮湯,這個份量剛好滿足我這個不能放太多水份下肚的人,如果是湯怪就肯定2碗都不夠喉了XD黑椒蜆肉鐵板煮,很入味啊﹗辣味章魚仔意粉口感很有趣,章魚仔有小小硬,但辣辣地幾好味,而意粉有種滑嘟嘟的感覺,大概是因為章魚仔產生的作用NoSir每次都一定會點的蕃茄辣青口湯,也是我比較喜愛的藍青口最後來的白汁野菌雞肉雲吞其實我已經好飽了,勁多芝士粉,已經有飽肚感時吃這個雲吞就會有好「漏」的感覺本來想點辣雞翼,最後Nosir忘了下單,還好,因為我已經吃不下了﹗

黑椒蜆肉鐵板煮,很入味啊﹗
2017-02-08
2017-01-25 528 瀏覽
之前佢新開果陣時我仲未唸著食咁有係得閒就試下啦叫左個雞肉pizza同埋一個牛扒先講牛扒果個先啦佢雖然有些少薄 但係大塊而且好juicy 加埋啲栗米好甜 一級棒而個雞肉pizza等得比較耐而且pizza上面嘅cheese我覺得唔夠多所以個人比較推介個牛扒
之前佢新開果陣時我仲未唸著食

而個雞肉pizza
等得比較耐而且pizza上面嘅cheese我覺得唔夠多
所以個人比較推介個牛扒
2017-01-06 585 瀏覽
經男朋友介紹底下,初次來到哩間連鎖式嘅家庭西餐廳,鐘意食西餐嘅我當然要試一下。嗌左芝士雪魚扒,魚好大塊,配埋芝士汁好好味!配菜粟米好甜,薯角雖然無煎香但係咬落好淋身,好甜好香。男朋友最愛的吞拿魚蕃茄辣汁意粉,吞拿魚用料好,茄汁加埋辣汁又酸又辣好醒胃,果然好味,值得推介!仲有嗌左辣肉腸pizza,芝士落得好夠,仲鋪滿辣肉腸,係好有水準!2個人食左3樣嘢都只係 $90 真係好抵!而且環境好warm,好適合一家大細一齊食飯嘅家庭式餐廳!😍😍😍

2個人食左3樣嘢都只係 $90 真係好抵!
2016-12-08 615 瀏覽
孩子比賽的成績不俗,午餐選擇哪一間便由他決定,結果他就是選這一間可以任飲任何飲品兼有他喜愛的鐵板蜆。餐廳推出的新季度餐牌,有新食品供應。鐵板香嫩鴨腿 $37鴨腿皮厚肉嫩,是比預期的大隻,鴨肉的臊味不多,送上枱時鴨皮是脹卜卜的,好吸引! 餐廳預設是鴨腿配上檸檬汁,吱一吱,味道再有所提高。配菜有勁甜粟米粒及三件薯角,薯角只得外層少少脆,不過薯肉卻是綿一綿。味道 3.5環境 3服務 3衛生 3抵食 4

餐廳推出的新季度餐牌,有新食品供應。
鐵板香嫩鴨腿 $37

味道 3.5

環境 3

服務 3

衛生 3

抵食 4
紀念日
2016-10-13 704 瀏覽
朋友請客吃飯,收工後就近選呢間食店六點不到,已經要等二十個號,人咁多,係因為好食嗎?睇睇餐牌,好平嘅!好多嘢想試下,可惜無咁大肚,選咗幾樣都唔錯,性價比較高,兩人買單147,平
2016-10-11 453 瀏覽
今日8點鐘左右去左薩莉亞食餐便飯。其實2人台我只需要等2張台, 不停有人走, 但係佢就不停咁比d 4人台入,遲過我到既4人客就可以直入, 足足等左半個鐘。都明白4人台想比4個人坐滿佢, 但係......最後等左半個鐘既我都係坐4人台.....佢D 台仲可以分開2邊-_-  有dd 無奈~ 入座呢方便可以安排得好少少.入座我叫左雞肉多利亞, 周打海鮮湯同埋芝士焗薯角雞肉多利亞同平時比, 今次既味道酸左少少; 雞肉份量多, 但有D 乾; 飯如常薄薄既一層, 上面有芝士。周打海鮮湯今日完全差到爆炸, 稀到有D 離譜; 即使係人都知佢係罐頭湯, 平時都會有1定既creamy 感, 今日完全稀到奶水咁樣。味道一定淡。芝士焗薯角同平時一樣, 芝士一層o係薯角上面, 今日d 薯角整得岩岩好, 唔會淋到成pat 屎咁~全晚最滿意係呢樣
今日8點鐘左右去左薩莉亞食餐便飯。

遲過我到既4人客就可以直入, 足足等左半個鐘。

入座我叫左雞肉多利亞, 周打海鮮湯同埋芝士焗薯角

雞肉多利亞

周打海鮮湯

味道一定淡。

芝士焗薯角

全晚最滿意係呢樣

2016-09-13
2016-09-06 1453 瀏覽
今晚放工又跟同事到了美孚,我們到了這間餐廳用餐。。這間餐廳位於商場內,要乘電梯到5樓一出電梯門便會看到餐廳的正門。。由於今天我們大約六時半已到達餐廳,所以人流不多,不用取票輪候,可直接進來選取自己喜歡的位置我也很久沒有來這餐廳用餐了,看到餐牌的封面也轉了新的樣子,餐牌內裏的食品也跟之前的一樣,而且價錢也沒有太大的分別。。這客辣味雞翼都是我們必點的 因為我很欣賞他的味道,有少少微辣,但吃下來十分刺激和令人更想吃下去,外皮煎得也十分香,而且內裏的肉質能夠一一鎖住。。雞味濃郁,口味很好吃所以我十分喜愛這個雞翼另外這個蒜蓉法包也是十分喜愛。。但今次到來,包的size好像細了..但是味道依然很好香濃,好重蒜蓉味,而且外皮十分香脆很不錯最後這卡邦尼意粉,我覺得今次做得不太好因為今次汁不算太多, 所以吃下來較為乾身。。但是芝士味也是十分香濃。。如果汁能多一點,令意粉沒那麼乾就更好了。。因為意粉本身都做到較彈牙,可惜汁較少,吃下來令口感好乾下次可以再試試其他口味的意粉,因為意粉份量都ok...算抵食且質素都令人滿意
辣味雞翼
這客辣味雞翼都是我們必點的
所以我十分喜愛這個雞翼
蒜蓉法包
很不錯
卡邦尼意粉
最後這卡邦尼意粉,我覺得今次做得不太好

2016-09-06
辣味雞翼
蒜蓉法包
2016-06-17 1172 瀏覽
朋友仔住美孚1行3人平平地來薩利亞食個dinner, 星期日晚都多人等位,好彩等左15分鐘就入得啦。我地叫左三文魚沙律、水牛芝士伴蕃茄、芝士焗薯角、辣味雞翼、白汁雞肉菠菜、羊鞍、芝士法包,咁多樣之中我最鍾意個雞翼同雞肉菠菜,雞翼惹味帶小小辣啱晒我呢d唔食得太辣但又鍾意惹味既口味,雞肉菠菜個白汁超好味,雖然明知食左會肥,但真係忍唔住呀,其他都不過不失,呢間平民意大利餐廳真係好抵食,3個人加埋2位飲品任飲都係$175,宜家係茶餐廳食個常餐閒閒地都要$40-50啦。

2016-05-29
2016-03-19 1547 瀏覽
和薩利亞緣慳了多次多年,最近想起要預習退休節約生活,開始在潛意識中找平的吃。薩利亞絕對是平靚正。餐廳是日式食堂格局,餐具醬料水全是自助,點菜按叮叮,勤快的侍應便來落單,然後又勤快的送上食物。先來的純芝士pizza $29,滾熱辣,pizza 皮稍厚,但不減其脆,不要以為會將價就貨,芝士交足貨,蕃茄很鮮,吃得十分十分滋味十分十分起勁。烟肉會菠菜$17, 烟肉是日式那種,不肥,菠菜煑得有點乾,但當想起麵店一碟油菜也閒閒地收$20,我對這菠菜甚至懷着感恩。墨魚汁炒意粉也賣$29,有幾圈魷魚,蒜香十分突出,新鮮炒,妙。鐵板黑椒蜆$19,十多顆蜆都沾了黑椒蒜鹽,蜆完全沒沙,入口鮮甜,$19 what more do u want?鐵板鴨肶$39是今晚最貴的,鴨肶咸香肉嫩皮脆,必吃。媽老而彌堅,還要後加$12兩件蒜蓉法包,熱辣辣軟綿綿香噴噴。必要提,食堂的膠杯,因其如千年累積的洗碗水的怪味,我從來都不碰,但這裡的膠杯完全無怪味,我一口飲完那冰水,爽。7時未夠這裡已座無虛設,可能因為抵吃,人人都開懷大吃,嘻嘻哈哈,門外企滿等吃人,這裡是令人快樂的食堂。

鐵板鴨肶$39是今晚最貴的,鴨肶咸香肉嫩皮脆,必吃。

2016-03-19
2015-11-29 1092 瀏覽
一班人飲食,又要開心,又要抵食,又要老少咸宜,《薩莉亞》的確是一個不二之選。是日去完機場接機,大伙兒回到美孚,一行十多人去酒樓食晚飯? 對,這是其中一個最好的想法,但,我們有更好的更經濟的,那就是《薩莉亞》。簡單一人一份又特,大家開心 share 又得,所以《薩莉亞》的確是一間老少咸宜的餐廳。我們叫了一個簡單的前菜,就是水牛芝士。這一個簡單的芝士小食,只加了橄欖油,已經夠可口。《薩莉亞》其中一個令你我都覺得好的,是他們的迷你 Pizza,沒有肉的,是水牛芝士 pizza,簡單的芝士加蕃茄,熱辣辣,就是好味道。不知為什麼,我家小朋友很喜歡食有菠蘿片的食品,有菠蘿的迷你 Pizza,加上腸仔,原來是可以氹到小朋友大吃的。雞翼,也是一個人人都喜歡食的東西,不過《薩莉亞》的雞翼帶辣,未必咁啱小朋友吃,但香口的焗雞翼,又璀實是美味的。肉醬多利亞,等於一個芝士焗肉醬飯,而且,有點點像意大利飯,味道很濃,很可口。雞肉多利亞,是一個焗雞皇飯,只不過是以芝士來代替白汁,同樣夠香夠味濃。野菌忌廉意大利粉,是茹素太太的其中一個好選擇,不過忌廉不太重,令味道淡口了少少,但對素食者來說,淡淡口,清淡,已經是好。
本格燜牛肉,也就是英國食過的 Beef Stew,濃濃香香的燒汁燜牛肉,非常之好味道,父輩們要食飯,這一過對他們來說,像極牛腩的東西,就是好味道,好送飯的東西。(《薩莉亞》有白飯叫架!)
燒魷墨魚,幾乎是我每次來都必叫的東東,原條燒好上,香味十足,冇得彈。
最段加點了一份墨魚汁意大利粉,味道濃香,不錯的,當中也有墨魚肉在內,很好。
經濟,抵食,美孚這一店又不需要花時間等位,簡簡單單想食西餐,《薩莉亞》值得來。
2015-11-24 520 瀏覽
這間意式餐廳以經濟聞名。位置於隱蔽地方,位於樓上鋪。餐廳食物便宜為主打,由十數元至幾十元不等。但質素不差,甜蝦沙律,個汁酸酸地,配上沙律菜和蝦肉,開胃之選。還有海鮮焗飯,配料絕不馬虎,有蝦、青口和尤魚等,加埋焗飯吸收了海鮮的精華,好味。如果你近排有點手緊,食呢間最岩了。
這間意式餐廳以經濟聞名。位置於隱蔽地方,位於樓上鋪。
餐廳食物便宜為主打,由十數元至幾十元不等。
2015-09-28 675 瀏覽
我一向都好喜歡呢間餐廳,對於我黎講,呢間餐廳真係平靚正,可惜即使全港有成22間分店,我平時都無咩機會經過,旨因無一間係油尖旺同銅鑼灣區。今日係中秋節,飯後去附近賞月,所以就黎左美孚呢間分店食晚飯。可能好多人一家大細食中餐做節,所以夜晚7點幾黎到都唔洗點等位,仲記得上一次去到九龍灣分店見到咁多人排隊之後都即刻走左。兩個人叫左一個意粉,一個意大利飯,一個PIZZA,一個小食同兩個湯,對於餓到7彩既我地,有少少眼闊肚窄,好彩最後食得晒。個湯分別係粟米忌廉湯同周打海鮮湯,個粟米忌廉湯我每次黎都會叫,因為覺得佢好香好滑,同行既朋友就比較喜歡個周打海鮮湯,覺得比較有口感。不過個湯只係微暖,唔似係煲滾再上碟。辣味雞翼: 辣辣地, 煎得夠金黃,咬落去都幾JUICY,作為餐前小吃非常開胃。可惜上菜時當然無餐牌既圖片擺得咁精緻。地中海海鮮焗飯: 都幾多海鮮,有魷魚,蝦,蜆,同埋青口,D蕃茄汁都幾好味,D飯吸哂D海鮮汁,都算唔錯。青醬邦哥尼意大利粉:醬汁味道唔錯,蜆也有鮮味,而且意粉軟硬適中,好吃呀!香辣腸PIZZA: 麵包底鬆軟, 上面舖了芝士同香辣腸。芝士份量比一般出面食到既PIZZA 少, 對於唔太好

粟米忌廉湯+ 周打海鮮湯
辣味雞翼 (4隻)
地中海海鮮焗飯
青醬邦哥尼意大利粉
香辣腸PIZZA: 麵包底鬆軟, 上面舖了芝士同香辣腸。芝士份量比一般出面食到既PIZZA 少, 對於唔太好芝士既我當然係一件好事。
香辣腸PIZZA
飲品吧成人每位都係12蚊,有汽水,檸茶,咖啡,美綠等等既飲品,咩都有咁,係無健兒百事,所以最後都係揀飲水算。
2015-09-27
2015-08-06 727 瀏覽
Seeing the ratings of Saizeriya in different branches around Hong Kong, I am amazed a lot of people find the food here 'good'. When you say good, do you actually mean affordable? Cheap? I went to the Saizeriya chain in Mei Foo with my mother and it was appaling. I actually thought it was an Italian chain (LOL, Brand origin confusion at its finest) but the concept actually started in Japan and now has branches around Asia and even Australia. Yes, it's cheap but everything we ordered (4-cheese piz

Yes, it's cheap but everything we ordered (4-cheese pizza, vongole pasta with clams, steak) were bland, lousy, watered down and the steak was tough as nails! We even decided to order one of their desserts - I cannot remember which one because it was easily forgettable. It seemed as if it was just stored in the freezer for days, and then taken out and put into a plate and served to us.

The only cool thing was the self-service drink station. But even then, the lemon tea was too sweet, and the ice tray was not properly closed.

I guess everyone has different standards but there are way better places to have a cheap meal around Mei Foo. Even Subway or Genki Sushi is better than this place.

All in all, I am glad I tried this place, because I now know better than to ever return.
題外話/補充資料: No pictures because the dishes looked so unprofessional and cheap.
2015-07-10