2019-05-30 41 瀏覽
以前係元朗返學都成日經過呢間餐廳但好似夜晚先開咁所以就好少入黎食野🙈🙈今日終於黎試下佢地既dinner🤤果然夜晚係有feel啲😍1&2一家四口黎 前後嗌左7樣野食🍴首先係馬拉盞通菜🤤3唔會炒到好乾或者好咸幾好食然後係三文魚紙卷🤤🤤4本身已經好鍾意食紙米卷再加埋有三文魚😍簡直係好好好吸引佢另外仲有個醬 專門點紙米卷酸酸味味 好醒神開胃😋😋之後有串燒豬牛雞各兩串5食起黎幾juicy 唔會太乾/太難咬👍🏻就算擺左一陣先食都仲好味😚食泰菜當然不少得冬蔭公湯😝6會一盅咁上枱 侍應會主動幫手分湯食唔到辣既我都飲到!🤩🤩但略嫌菇同海鮮比較少🙈🙈之後有黃咖哩牛配薄餅7&8本身想試紅咖哩但落單時 侍應好有心咁提醒紅咖哩比較辣有問到同枱既人會唔會食唔到辣建議我地食黃咖哩服務態度幾好👍🏻薄餅趁熱食 幾香口 軟硬適中咖哩都重椰香既最後係廚師特色蝦醫炒飯9&10上枱既賣相幾特別之後侍應會介紹下俾我地影完相之後就開始幫我地撈炒飯入面有啲提子乾粒酸酸地 令個炒飯有多啲味道另外佢有啲魔鬼魚片但塊魚片好咸🙈同成碟飯有啲唔夾🙈🙈唔嫌遠既 都可以一試👍🏻
以前係元朗返學都成日經過呢間餐廳

但塊魚片好咸🙈
同成碟飯有啲唔夾🙈🙈

唔嫌遠既 都可以一試👍🏻
2019-05-29 71 瀏覽
好耐無成過泰菜,做完野之後search下附近有咩泰菜食,就見到呢間薄荷葉!因為時間都好早,所以餐廳唔洗等就入得。呢間唔似我食過的泰菜,似係一間酒吧多一d(可惜我唔識飲酒,我見佢都有好多款酒飲)。我叫左一客特色菠蘿飯($128)、一客六串的沙嗲串燒($108)同一杯咸檸7up($38)。用菠蘿蓋裝菠蘿炒飯就見得多,用木桶裝就真係第一次見。不過呢個用木桶裝的菠蘿飯就裝飾得出奇地咁靚,唔睇得都食得。菠蘿飯足料豐富,大蝦都大大隻。我真心低估左個飯的份量,個木桶好深,我覺得可以係2-3個人的份量。串燒我就選了豬雞牛兩串。個人最鐘意食豬肉串,因為豬肉厚厚多汁,入口鬆軟。牛串同雞串其實都好味(其實可能係個沙嗲醬好味)!侍應有介紹d串燒除左加沙嗲醬外,亦可以試下撕少少配上的小茴香,會更加惹味(睇佢餐牌介紹,餐廳的香料係自己有一個農場去種出黎)。不過就睇你過人口味,我個人就覺得沙嗲已經好好味。最後飲住杯咸檸7up 聽住泰文歌,都幾有風味XD (第一次聽泰文歌,d拍子又幾易上口,唔會覺得怪怪的)餐廳重可以儲印花,印花換野食!

特色菠蘿飯木
咸檸7up
餐廳重可以儲印花,印花換野食!
2019-05-28
2019-05-28 31 瀏覽
係元朗的泰菜雖然多,但好似咁chill既就好少得呢間!呢間有得食泰菜之餘都可以飲啤酒 🍻。對住圖書館同元朗劇院,真係好寫意。.沙嗲串燒 🍢🍡🔥 (推薦指數:😋😋😋😋😋) $108 6串咁我地一家人就叫左雞牛豬各兩串🐔🐮🐷,三種肉類都燒得好好食,好嫩,一d都唔鞋,都好juicy👍🏼。.越式紫米卷🌯 (推薦指數:😋😋😋😋😋) $118做前菜一流,又fresh,又有沙律醬,酸酸甜甜,好醒胃,中間個夾住三文魚tim,呢個係生菜包外的另一選擇。.廚師特色蝦醬炒飯🍚🦐 (推薦指數:😋😋😋😋😋) $138呢個一定係必食,因為真係好firm。呢個炒飯係偏向有少少濕身,但只係因為汁醬的關係。蝦醬味唔會話好咸,其實整體來說係有少少甜味。蝦🦐好新鮮,脆果塊係炸魔鬼魚片,好似薯片咁。混合一齊食真係一流👍🏼。.黃咖哩牛 🐮 (推薦指數:😋😋😋) $173薄餅 (推薦指數:😋😋😋😋) $55.冬蔭公湯(細) (推薦指數:😋😋😋😋😋) $108呢個扺讚的地方係好正式泰國飲到的味,酸香做得好好。.明爐烏頭 (推薦指數:😋😋😋😋) $198好豐富的配料!.馬拉盞炒通菜 (推薦指數:😋😋😋😋) $78

對住圖書館同元朗劇院,真係好寫意。

沙嗲串燒 🍢🍡🔥 (推薦指數:😋😋😋😋😋) $108 6串

越式紫米卷🌯 (推薦指數:😋😋😋😋😋) $118

廚師特色蝦醬炒飯🍚🦐 (推薦指數:😋😋😋😋😋) $138

黃咖哩牛 🐮 (推薦指數:😋😋😋) $173
薄餅 (推薦指數:😋😋😋😋) $55

冬蔭公湯(細) (推薦指數:😋😋😋😋😋) $108
呢個扺讚的地方係好正式泰國飲到的味,酸香做得好好。

明爐烏頭 (推薦指數:😋😋😋😋) $198
好豐富的配料!

馬拉盞炒通菜 (推薦指數:😋😋😋😋) $78
2019-05-25 30 瀏覽
今晚有啲野做入左元朗,行左去元朗劇院果邊見到幾間餐廳,最尾見到呢間好多人嘅泰國餐廳,環境好chill,就決定入去試下la。餐廳安排左我地坐出面,環境好唔錯,暗暗地有bar嘅感覺。睇完個menu之後,我地叫左什錦小食(細),越式米紙卷,甜柚鮮蝦沙律同泰式炒金邊粉。飲品就叫左Apple cider同1664。Cider上就有埋杯呀冰呀咁上,影相一流。我見倒1664果時個侍應會將太多果啲泡倒走,好貼心。講返野食先,個小食上枱果時好新鮮熱辣,基本上蝦餅呀春卷呀串燒都有,啱晒兩個人分享。之後就上左個沙律,都好大份,柚子都好juicy, 夏天食好爽。之後個米紙卷係大推薦嚟,有8件,配埋個特製汁一齊真係好正,食到停唔到口,啲料都好飽滿,一定要試。最後就係Pad Thai, 佢用蛋整成嘅網包住左啲金邊粉,仲有串蝦做裝飾(食得嘅,加埋啲配料,睇得出好有心機整,食落都好香好好食,份量亦都好夠。另外餐廳嘅員工都好好禮貌,仲有時會講下笑話,夜晚嚟食真係一流!

2019-05-24
  • 越式紙米卷
  • 泰式炒金邊粉
2019-05-18 98 瀏覽
        今晚去元朗做完運動,行行下見到呢間薄荷葉泰國菜,見個氣氛幾好,一於入去試下!        最近食得比較多熱氣野,所以今次想食清淡少少,先黎一個越式紙米卷($118),有蟹柳、蘿蔔、生菜做餡料,尤其個蟹柳份量足又新鮮!仲有D汁,平時果D好酸,呢隻剛剛好,同個紙米卷係好好配合!        食泰國菜當然要叫菠蘿飯啦!佢個特色菠蘿飯($128)用木桶上,入面有個不鏽鋼盎,既保溫又衛生!D飯炒得好好,唔會粘埋一舊,用左少少黃咖哩炒,好香口!D菠蘿唔酸好新鮮,仲有D肉鬆同腰果口感一流,呢個係必食之選!        然後仲想叫碟菜,但又諗唔到叫咩,於是直接問個侍應有咩推介,佢就推介馬拉盞炒椰菜苗,就試下啦,食完就知佢無介紹錯!D菜苗好嫩口,仲係根部有少少獨特既苦味,證明佢純天然極新鮮!而個馬拉盞汁份量剛好又唔鹹,D蒜頭蝦米仔混埋係D菜入面,每啖都係享受!        差D唔就記得杯1664添!今晚都成30度,好在有杯「番鬼佬涼茶」降溫,飲住1664,欣賞下現場環境,係呢間酒吧裝潢既泰國菜館,食得飽之餘重要既係享受呢個氣氛,彷如置身泰國感覺!

馬拉盞炒椰苗

2019-05-17
馬拉盞炒椰苗
  • 越式紙米卷;
  • 特色菠蘿飯;
  • 馬拉盞炒椰菜苗
2019-05-15 40 瀏覽
同朋友係元朗睇完戲,search到係附近有間泰國菜,我地兩個不嬲中意食泰菜👭😆一於trytry!見到店面已經好suprise,環境開揚,有一半座位係露天嘅,不過唔洗怕熱因爲入面會有大冷氣🌬入面嘅佈置亦都非常有異國風情!加上播住音樂,一個字chill!嚟呢到飲嘢傾計一流💃💃💃言歸正傳,我地分別嗌咗肉碎包生菜、雜錦串燒、椰子雞湯,二人埋單三百幾,份量啱啱好👍🏻先上小菜,店員介紹青瓜係自家有機耕作嘅味道不錯,酸辣開胃。及後小菜陸續到齊,先有經典肉碎包生菜👍🏻跟住就係串燒,雞、牛、豬各二,店員有細心講解食法,先加上香葉(隨自己喜好調教份量),後點沙爹汁,yummy 🤪食完就再叫咗small size椰子雞湯,味道帶少酸,非常特別😛我地平日晚上七點嚟,冇耐已經差不多滿座,建議大家可以bk位先~
入面嘅佈置亦都非常有異國風情!
2019-05-06 91 瀏覽
泰國元朗有好多泰國菜,呢間係我聽過最多人要入去食嘅一間!好多年前我同朋友食過一次,覺得環境幾好,啲嘢食幾特別,所以anniversary決定帶男朋友再去試一試!去到果然無令人失望,環境好好feel, 如果睇波日子,應該有得睇😂但嗰晚就只係播歌。我同男朋友坐底叫左唔係好多野食,一個咖哩一個naan,一個蝦醬炒飯!加埋佢啲前菜其實都夠,因為都幾大份!佢個黃咖哩甜甜地好好食,配埋個naan食,有少少食唔停!🙈佢個咖哩雞啲雞都好嫩!個蝦醬炒飯好有驚喜,個老闆好細心咁解釋點食,個飯上面有條魔鬼魚乾,仲有條蝦串!望落去已經夠氣勢,撈埋一齊食有啲趣卜卜好好食。我地食食下,見到隔離枱有人生日,餐廳會準備生日蠟燭,知蠟燭好似煙花咁,好有feel。最後男朋友都好滿意!正!
泰國
最後男朋友都好滿意!正!
黃咖喱雞
蝦醬炒飯
2019-05-06 65 瀏覽
Weekend 無飯開,附近search 下有咩好食,見 薄荷葉 泰菜評價吾錯,就來 try try 😬😬地方好大,而且裝修靚靚,為晒木欄,燈飾感覺都幾浪漫🌹仲有吧枱一睇就知有酒飲,不過今晚揸咗車😓唯有飲椰青😂😂 椰青非常夠凍,清甜😍老婆就揀咗巨蜂提子梳打,好鬼靚,配上昏暗嘅燈光,特別有情凋😌😌冬陰公炒飯,好鬼馬,用尤魚、番茄仔裝飾好似個公仔咁😆😆店員仲介紹可以加啲鮮香草落啲炒飯到一齊食更加香,又唔錯喎!冬陰公味很重,辣辣地😋😋不過有少少油沙嗲串燒,豬牛雞各2寸,$108,特別出色👍👍三種都很稔,而且碳燒味好香,但又唔會話葉過龍的感覺,沙嗲汁結結地啱晒我😍😍花生味好香,感覺很地道😁😁馬拉盞炒椰菜苗,通常食泰菜都會點!份量足,嫩嫩的,加上魚露配上馬拉盞,咸鮮味十足!😋😋其實仲有好多其他菜式想試,只唉肚皮不夠裝,唯有下次吾揸車,飲返杯配正宗泰菜🤣🤣

椰青非常夠凍,清甜😍

2019-05-03 1879 瀏覽
元朗出名多野食 今日係附近做完野就搭幾個站黎睇下食下咁 最後就黎左呢間薄荷葉泰國菜 入面氣氛好好,有一半係BAR,另一邊係播住泰國MV , 好搞笑Waiter 同 waiteress 都好好人 會介紹下有咩好食仲比左碟開胃小吃青瓜爽脆,個汁又調得好好,酸酸甜甜辣辣可以嘆住黎睇餐牌 我同朋友就點左幾個餸首先係馬拉盞通菜,好惹味,而且一啲都唔咸仲有少少海鮮香味,絕對係加分位之後係越南紙米卷,中間竟然係夾蟹柳 蟹柳絲好清楚可以見到,仲有大量生菜,青瓜,甘荀,好新鮮既FEEL 廚師特色蝦醬炒飯,都幾壯觀由上至下係蝦,香料,魔鬼魚乾,蛋,炒飯,肉,辣椒,洋蔥,花生,青瓜,不能盡錄非常豐富魔鬼魚乾同蛋係同有別於出面餐廳既地方,魔鬼魚乾好香口,而且好重魚味。蛋係做到好薄一個網咁,真係好靚味道好好,肉粒+海鮮味幾出,加上個汁本身唔算咸又帶少少甜,都幾特別飲品我就點左呢杯石榴特飲,好FRESH又香既石榴味。對住泰國MV飲野吹水,感覺都幾好埋單都係人均都係250左右,就可以係一間特色餐廳食新式泰菜

Waiterwaiteress 都好好人 會介紹下有咩好食
仲比左碟開胃小吃

青瓜爽脆,個汁又調得好好,酸酸甜甜辣辣
可以嘆住黎睇餐牌

我同朋友就點左幾個餸

首先係馬拉盞通菜,好惹味,而且一啲都唔咸

仲有少少海鮮香味,絕對係加分位

之後係越南紙米卷,中間竟然係夾蟹柳

廚師特色蝦醬炒飯,都幾壯觀

非常豐富

埋單都係人均都係250左右,就可以係一間特色餐廳食新式泰菜

• 馬拉盞炒通菜
  • 廚師特色蝦醬炒飯
  • 越式紙米卷
  • 石榴特飲
  • 蝦醬炒飯
2019-05-02 1697 瀏覽
每次經過呢間餐廳都係咁多人,所以一直都想試下,加上係食泰國菜都岩我口味。餐廳內外出面舖左綠色草地,入面有大電視同調酒區,bar形式既設計。食物選擇款式多,都有套餐,不過二人套餐得一款Set死咗,都係散叫想食既菜式。San Miguel Draught $55冇叫泰國啤酒,叫左Pint生力啤。附送小吃酸辣青瓜冬蔭雞 $248餐廳新菜式,冬蔭公食得多,冬蔭雞真係第一次食,會用火爐挫住上枱,另外附有芫荽及一碗冬蔭公湯用以加湯。由於唔係個個人鍾意芫荽,所以餐廳另上,會食芫荽既就可以係湯滾起之後加入去。一呷湯底,先有冬蔭公既酸味及香料香,後勁好鮮甜,不過辣味欠奉,雞既份量不少,估計有半隻,可惜唔入味同一路滾住好易過老,或者轉牛肉/豬肉會合適啲。串燒(6串) $108有豬肉串、雞肉串及牛肉串,可以揀,要咗每樣各二,食落都唔會有雪藏味,肉類處理得幾好,有配沙嗲醬,但唔夠花生香味,不過有一個幾特別既食法就係有小茴香,沙嗲醬既不足小茴香可以彌補返,亦比起出面食開既串燒多咗特色。因為係食宵夜,所以叫得唔多菜式,串燒特別得嚟味道好食,冬蔭公雖然唔辣但其實本身味幾好,如果轉另一種肉做主食可能會夾啲,會想下次嚟

餐廳內外

出面舖左綠色草地,入面有大電視同調酒區,bar形式既設計。

食物選擇

San Miguel Draught $55
San Miguel Draught

冇叫泰國啤酒,叫左Pint生力啤。

附送小吃酸辣青瓜

冬蔭雞 $248

串燒(6串) $108
串燒(6串)

因為係食宵夜,所以叫得唔多菜式,串燒特別得嚟味道好食,冬蔭公雖然唔辣但其實本身味幾好,如果轉另一種肉做主食可能會夾啲,會想下次嚟食佢其他泰國菜式。
2019-05-01
$230 (宵夜)
串燒(6串)
呢排成日都想食泰國菜,今次就去到新界食泰國菜,想搵間可以坐耐啲飲下啤酒食住泰國菜既餐廳,真係搵到呢間bar形式既泰國菜餐廳。環境唔算位於市中心,但人流都不少,店內有泰國掛飾,除左播英文歌,不時播下泰文歌,亦有室外坐,環境氣氛唔錯。餐牌先黎個餐前小食串燒(雞、牛、豬)(6串) $108第一次食串燒用杯上,仲有小茴香同另附上沙嗲醬。串燒都燒得好香,本身已經醃過,食落各有鹹焦香,各款肉串亦大小均稱,店員教落先搽上少少沙嗲醬再自己手撕啲小茴香加係肉串上,食落帶小茴香既香料香氣更惹味。廚師特色蝦醬炒飯 $138好多時食泰國野都係菠蘿炒飯,menu見到呢個廚師特色蝦醬炒飯既造型好特別就叫嚟試下。賣相精緻,最高插住三隻熟蝦,質素正常,之後有一大塊炸魔鬼魚脆片,然後係煎薄蛋皮包住蝦醬炒飯。店員簡介要先整碎炸魔鬼魚脆片( 愈碎愈好),然後連同碟邊所有配料撈匀再食,仲會比濕紙巾你,等你整完可以抹手,十分細心。擺盤同食法有少少似馬來西亞既Nasi Lemak(椰漿飯),都係有伴碟配炒飯底,伴碟有蝦乾、青木瓜絲、青瓜絲、提子乾粒、肉、洋蒽、辣椒粒等等等等,配上炸魔鬼魚碎片,每啖都好香口,炒飯炒得夠乾身,蝦醬唔

餐牌

先黎個餐前小食
餐前小吃

串燒(雞、牛、豬)(6串) $108

廚師特色蝦醬炒飯 $138
廚師特色蝦醬炒飯

好多時食泰國野都係菠蘿炒飯,menu見到呢個廚師特色蝦醬炒飯既造型好特別就叫嚟試下。賣相精緻,最高插住三隻熟蝦,質素正常,之後有一大塊炸魔鬼魚脆片,然後係煎薄蛋皮包住蝦醬炒飯。店員簡介要先整碎炸魔鬼魚脆片( 愈碎愈好),然後連同碟邊所有配料撈匀再食,仲會比濕紙巾你,等你整完可以抹手,十分細心。擺盤同食法有少少似馬來西亞既Nasi Lemak(椰漿飯),都係有伴碟配炒飯底,伴碟有蝦乾、青木瓜絲、青瓜絲、提子乾粒、肉、洋蒽、辣椒粒等等等等,配上炸魔鬼魚碎片,每啖都好香口,炒飯炒得夠乾身,蝦醬唔會過鹹,加上配料一齊食口感好豐富,必食之選!

Mint Beer $58/Pint
Mint Beer

望落去真係綠綠地色,但飲落薄荷味唔重。

總括而言,食物味道不錯,特別係廚師特色蝦醬炒飯真係高質,酒既選擇亦不少,元朗多一間同朋友聚餐既好地方。
2019-04-30
2019-05-01 224 瀏覽
炎炎夏日, 熱得沒有胃口, 就想吃點刺激性食物就來嘗嘗這家泰菜-薄荷葉這家店的地點並不位於元朗太中間的位置而是位於市區的邊緣﹐圖書館那邊終於來到店前﹐氣氛很是不錯內部裝潢七彩的裝潢﹐為店面增添格調加上旁邊的 Bar枱﹐感覺很Chill厚厚的餐牌和桌上的用具都很簇新 先來前菜 - 越式紙米卷擺碟非常漂亮﹐賣相很田園看下去很清新﹐有著蟹柳﹐甘荀﹐青瓜等的味道﹐很是 Juicy 加上外皮很薄﹐不會影響口感和味道﹐讚!馬拉盞炒通菜 通菜很翠綠﹐很脆口加上點點辣味和淡香的馬拉盞味﹐味道配合剛好﹐很好吃廚師特色蝦醬炒飯賣相滿分!炒飯外鋪了一層薄薄的網紋蛋對﹐是蛋!本人是首次看到這種蛋的做法 蛋迷大愛!再上面是插了香草﹐魔鬼魚乾和蝦而吃法也是非常過癮! (有職員熱心教導)先把上面的東西抽起﹐在飯山的最高點挖一個洞﹐然後把所有配料放進去﹐把整個飯撈勻再把魔鬼魚乾渣碎再食用。雖然複雜﹐但過程也是很有趣的而味道也有驚喜﹐有點甜也有點咸﹐並不像平常的炒飯有洋蔥和菜等等增加口感﹐也有一點辣椒畫龍點睛的是魔鬼魚乾不只是香脆﹐也帶有濃濃魚味!這個飯﹐不論是創意或味道真的是很不錯﹐大推檸檬魚 被森林包圍的魚﹐也有它
這家店的地點並不位於元朗太中間的位置
而是位於市區的邊緣﹐圖書館那邊

終於來到店前﹐氣氛很是不錯

內部裝潢七彩的裝潢﹐為店面增添格調
加上旁邊的 Bar枱﹐感覺很Chill

厚厚的餐牌和桌上的用具都很簇新

先來前菜 - 越式紙米卷
擺碟非常漂亮﹐賣相很田園

加上外皮很薄﹐不會影響口感和味道﹐讚!

通菜很翠綠﹐很脆口
加上點點辣味和淡香的馬拉盞味﹐
味道配合剛好﹐很好吃

賣相滿分!炒飯外鋪了一層薄薄的網紋蛋
對﹐是蛋!本人是首次看到這種蛋的做法

蛋迷大愛!再上面是插了香草﹐魔鬼魚乾和蝦
而吃法也是非常過癮! (有職員熱心教導)
先把上面的東西抽起﹐在飯山的最高點挖一個洞﹐
然後把所有配料放進去﹐把整個飯撈勻
再把魔鬼魚乾渣碎再食用。
雖然複雜﹐但過程也是很有趣的
而味道也有驚喜﹐有點甜也有點咸﹐並不像平常的炒飯
有洋蔥和菜等等增加口感﹐也有一點辣椒
畫龍點睛的是魔鬼魚乾不只是香脆﹐也帶有濃濃魚味!
這個飯﹐不論是創意或味道真的是很不錯﹐大推

泰式檸檬魚

檸檬魚

被森林包圍的魚﹐也有它的獨有吃法。
就是把魚放到生菜包中一併吃

而石榴特飲應該是用新鮮石榴汁
完全不覺得化學和太甜
是自然果甜清甜﹐整個平衡剛剛好

從地點菜式創新和味道來說﹐薄荷葉是一家很值得來試試的餐廳
我和朋友不喝酒﹐可能喝酒的感覺或會更爽!
題外話/補充資料: 職員真的很熱心!
2019-04-26
泰式檸檬魚
椰青
泰式石榴特飲
  • 馬拉盞通菜
  • 檸檬魚
  • 石榴特飲
2019-05-01 45 瀏覽
同朋友黎到元朗一間食泰國菜嘅餐廳一路都鍾意食泰國嘢所以決定黎依家試一試佢有露天座位 亦可以坐入面但見到入面佢嘅裝修咁有心思有咁靚好有feel緊係要坐入面啦入面有一個大螢幕一路播緊泰國嘅流行曲所以無論聲音裝修擺設都充滿泰國嘅風格一黎就已經送上一段小菜 俾我哋一路揀主菜一路食前菜前菜係青瓜冷盤 酸酸辣辣好開胃員工亦都好熱情又有禮貌 為我地介紹有咩菜式推介、新出、好食等等食物都好多元化 大路既泰國菜食式都有仲有值得一提嘅就係 佢嘅醬汁好好食有雞醬 又有酸辣醬點野食一流 仲點到叫多左一set醬黎點火焰燒春雞 即場送上仲加上酒精點火 令雞皮更加香脆 之後仲幫我地切件放好佢哋雞肉好嫩口唔會乾爭爭 燒得好香就算雞胸肉嗰個位肉質都好林服務員每次上菜都會話俾我聽 點咩汁好叫咗青咖喱配雞 雖然佢哋青咖哩偏稀 但係味道都唔錯 入面仲有好多青茄子 Waiter 都走過來介紹 話啲茄子好爽口 又真係喎!配埋酥餅 點青咖哩汁一流!其次仲叫咗佢哋鋪頭嘅招牌蝦餅呢個好好食 好值得推介佢嘅蝦肉好爽口彈牙 面頭脆卜卜 再點埋佢俾既雞醬好好食 而且件就都唔小 所以好抵食最後仲有主菜 菠蘿炒飯一上菜嘩左一聲 因為好大筒面頭有
同朋友黎到元朗一間食泰國菜嘅餐廳

一黎就已經送上一段小菜
俾我哋一路揀主菜一路食前菜
前菜係青瓜冷盤 酸酸辣辣好開胃
員工亦都好熱情又有禮貌
為我地介紹有咩菜式推介、新出、好食等等

食物都好多元化 大路既泰國菜食式都有

就算雞胸肉嗰個位肉質都好林

服務員每次上菜都會話俾我聽 點咩汁好

叫咗青咖喱配雞 雖然佢哋青咖哩偏稀
但係味道都唔錯 入面仲有好多青茄子
Waiter 都走過來介紹 話啲茄子好爽口 又真係喎!

配埋酥餅 點青咖哩汁一流!

其次仲叫咗佢哋鋪頭嘅招牌蝦餅
呢個好好食 好值得推介

最後仲有主菜 菠蘿炒飯
一上菜嘩左一聲 因為好大筒
面頭有蝦 魷魚 腰果 大量肉鬆
炒飯底夠乾身 粒粒分明
仲配埋 粟米 蘿蔔 青豆 主角菠蘿🍍
啖啖都有送 食密好滿足!
2019-04-27 67 瀏覽
第一次黎食依間泰國菜 一黎到係外邊見到餐廳環境已經覺得好有feel🥳個人好鐘意佢既燈🤣🤣好靚 夠曬泰國風情🤪一坐低會有個青瓜粒既前菜 味道酸酸辣辣 好食!!佢餐牌既食物都係平常泰國菜食物 有各種泰式沙拉 湯 飯麵 菜 海鮮 同野飲主食就選左個特色菠蘿飯 同埋 青咖喱雞 加配左個薄餅個特色菠蘿飯好大份 入面有蝦 魷魚 加埋菠蘿粒 提子乾 等配料一齊炒 個飯都炒得好香 而個青咖喱本身係可以選配 牛 豬 或者 雞 我今次就選左雞🤣 另外加左個薄餅 個青咖喱唔會太辣 味道好香 個薄餅幾脆口 同埋唔係好膩既感覺 配住咖喱食 好味!🤪小食 叫左個 炸蝦球 炸得好香口 蝦味都好香 成粒好彈牙 個人超鐘意食🤪蔬菜方面叫左馬拉盞炒通菜 好惹味!但又唔會太咸 份量都幾大份🤣飲品都係叫左食泰國野一定要飲既 梛青! 好青甜 全部梛肉清曬!🥳🥳

個人好鐘意佢既燈🤣🤣好靚 夠曬泰國風情🤪

一坐低會有個青瓜粒既前菜 味道酸酸辣辣 好食!!

主食就選左個特色菠蘿飯 同埋 青咖喱雞 加配左個薄餅

2019-04-22 102 瀏覽
個位有啲隔攝,如果揸車就方便啲。一黎到即刻送上一小碟酸辣青瓜前菜$12,本身以為係送既,埋單先知原來碟小青瓜$12椰青好甜!見佢好似平時啲橙咁痴左招紙 都係有牌子既椰青黎 有信心保證!見到咖喱有得揀斑斕,斑蘭蛋糕就食得多, 斑蘭咖喱都係第一次聽,緊係試試佢。好香班蘭味,啲咖哩汁好好送飯,搞到我都叫左兩碗白飯黎送哂啲汁沙嗲串燒mix豬牛雞各兩串,燒到面頭有啲焦焦脆脆,唔錯仲叫左個豬頸肉沙律,但個份量一啲都唔係沙律前菜咁少,超多豬頸肉,肉既份量仲多個菜,食極都仲有,食到底會有少少膩,好彩有啲汁中和下

沙嗲串燒mix豬牛雞各兩串,燒到面頭有啲焦焦脆脆,唔錯