2007-01-04 152 瀏覽
由山頂落黎去左灣仔,同男友仔一齊去食甜品,咁0岩見到呢度食撞奶,就入左去啦..我地叫左:熱馬蹄露:甜度適中,馬蹄幾清甜,唔錯唔錯原味撞奶:男友就話味道ok,不過我就覺得好似唔夠杰為左個馬蹄露,我會再黎食ga!!

我地叫左:
熱馬蹄露:甜度適中,馬蹄幾清甜,唔錯唔錯
原味撞奶:男友就話味道ok,不過我就覺得好似唔夠杰

為左個馬蹄露,我會再黎食ga!!
2K
2006-11-04 119 瀏覽
今日0黎食宵, 雖然自己本身唔係咁好薑味, 不過都試0左熱原味薑汁撞奶. 朋友就食0左個凍燉奶+ 奶油多.見之前d comments 提過「撞唔成」的失敗作似奶水咁核突, 初初我都有d 擔心, 不過今日呢碗無事喎, 賣相好似澳門義順0個隻雙皮奶, 好滑溜, 食落薑味唔係咁重, 大概40% 薑味60% 奶味咁啦, 幾唔錯.朋友個凍燉奶無我上次叫0個熱燉奶咁好食, 好淡口無乜奶味, 不過都算幾滑.奶油多不值一提, 不過叫0黎純為填肚, 無所謂啦.環境幾up dup, 不過衛生係ok 的. Service 唔特別, 一般糖水鋪咁0既service 囉.發覺除0左糖水, 原來仲有米線食的! 唔知味道如何呢? 下次試0下都好.

奶油多不值一提, 不過叫0黎純為填肚, 無所謂啦.

2006-10-15 34 瀏覽
這店初開的時候來過幾次. 很幸運地, 我每次叫薑汁撞奶都撞得成. 不過還是原味最穩陣. 我試過咖啡味及士多啤利味, 怪怪的不輪不類的味道, 併起薑味來我覺得很難吃.我來胡蘆館的原因是, 在附近找不到一間甜品店賣蕃薯糖水(其實有一間台灣飲品店有賣,但蕃薯如蘋果般爽,很難吃!), 而我又十分喜歡這簡單的甜品, 所以冬天他們有供應這甜品時便常來.其他的甜品我也有試過幾款, 除了撞奶我覺得OK 之外, 其他的均不合格. 綠豆沙稀得可怕, 味道也是中下. 芝麻糊及合桃糊均不太甜, 但也不甚有其本身主要材料的味道. 有次叫了個芝麻湯丸, 湯丸心還有雪藏的冰凍味道, 卒之一碗五粒只吃了兩粒便不想吃下去了. 真失望.好的糖水店真是買少見少.... 不過我會再回來胡蘆館吃蕃薯糖水的.

2K
2006-10-14 33 瀏覽
11:xx pm 一行8 人0黎食宵, 大家都又米線又凍飲又糖水, 我就淨係要0左個熱燉蛋, 點知個阿姐落單落了熱燉奶, 有少少唔gur, 不過諗住是但啦. 好香好滑, 當然無澳門義順咁好食, 不過都拍得住澳洲牛奶公司的!其中一位朋友去到邊都會叫楊枝甘露, 今次亦唔例外. 不過呢度0既楊枝甘露非常唔好食, 大家唔好試.下次試0下薑汁撞奶先得!

下次試0下薑汁撞奶先得!
2006-09-08 23 瀏覽
昨晚我自己搵食,想起灣仔吃甜品我去葫蘆館終於試吃香蕉味薑汁撞奶$19-吃得有薑汁,少香蕉汁撞奶ok
昨晚我自己搵食,想起灣仔吃甜品
我去葫蘆館終於試吃
香蕉味薑汁撞奶$19-吃得有薑汁,少香蕉汁撞奶ok

2006-02-02 16 瀏覽
昨日同男朋友去了食柯華田味薑汁撞奶,我覺得都幾好食呀,雖然唔算超凝結,但不如各位食家甘講係奶水喎!!佢同義順個d係幾唔同喎,冇甘凝結,但我覺得好食d喎!!甜味亦適中...但柯華田味欠奉.....
2005-04-18 10 瀏覽
食完一個好口乾既粥餐,點都要食d野潤一潤,原本想試下出名既薑汁撞奶,但之前有網友話唔得,而且都係想飲果汁好d,於是改為菠蘿芒果汁,可能真係好口渴既關係,又可能果汁無幾何失手,總之夠涷夠新鮮已經足夠,而且菠蘿同芒果都係好香滑又帶小小果酸,口渴感覺一時間減退不少,不過睇見foodking望住碗撞奶個無奈樣,發覺自己都有d先知先覺喎~~~~哈哈!
2005-04-15 11 瀏覽
似乎大家對這裡究竟撞唔撞到個羌汁撞奶,頗為有興趣,但最後大都失望而回。趁住食完靠得住靚粥,搵d 甜品食食。諗住試下俾多次機會佢啦,點知都係...唉..我同太座叫了個士多啤梨味同原味,今次要讚下爐兄喇,佢竟然冇叫撞奶,叫左個芒果汁就算。撞奶上檯,仍然是不太成功的,但沒有上次像飲奶汁的稀,算啦,輸少當贏啦,雖然依然唔及格,但比上次進步吧。這裡在牆上貼了張紙,叫人切勿攪黎食。但總覺得有點故弄玄虛,總有人(包括我)會覺得等待一會,d撞奶會實d,但究竟又有幾多人在這裡發覺等左一陣後,d撞奶會變實d 呢?根本就係唔掂,點等都冇用。反而叫左個雷沙湯丸唔錯喎,皮不厚而芝麻餡都唔少,有點驚喜。似乎呢度的撞奶,十次有超過五次都撞唔成,仲撞落去?撞到客都冇埋呀!

反而叫左個雷沙湯丸唔錯喎,皮不厚而芝麻餡都唔少,有點驚喜。

2005-04-14 16 瀏覽
薑汁撞奶只得一半撞得成,而磨菇飛碟的磨菇酸酸地。
薑汁撞奶只得一半撞得成,而磨菇飛碟的磨菇酸酸地。
同Openrice的食友聖誕聚會,十一點幾至散場。在談論是次交換禮物的點滴趣事的同時,我們亦要還娜姐的一餐甜品,因為佢最快估中交換禮物的內容。已夜,灣仔區已沒有幾間甜品舖還開門,所以一行八人就冒著上次撞奶撞不成的陰影又來吃了。一坐下,已聲明上次吃奶水的恐怖經歷,叫老闆先撞一個出來,對辦才叫其他的。今次終於撞成了,重現葫蘆館的一貫水準,所以大家也都放心的叫了。埋單106蚊,在吃撞得成的薑撞奶來說,也不算太貴。不過最後還是有段小插曲,話說大家可能是言語上的誤會,竟然多撞了一碗出來。我們當然第一時間指出,但老闆還不罷休,硬是想說服大家吃了這碗多出來的撞奶。其實區區一碗撞奶,又何苦花費氣力,硬要客人吃下呢,大大方方收下不行嗎?客人已一早言明上次的不快經歷,經營的可否醒目一點呢?所以今次,又係喊面!連比兩次喊面的,呢度係千幾個食評的第一次。
埋單106蚊,在吃撞得成的薑撞奶來說,也不算太貴。
2004-12-23 14 瀏覽
好友們要請我食糖水, 我怎能拒絕? 叫左o既係蓮子腐竹糖水, 唔知點解d丁丁糖水都要等成十分鐘先有得食, 平時幾低檔o既蓮子, 點都有d多蓮子味, 但依度o既蓮子, 係可以嘜味都冇o既, 餘下o既腐竹, 去超市買包反黎我都煲到, 仲有佢地o既服務態度, 真係要佢一個喊樣先對得佢住喇。想問下editor , 請問服務可唔可以俾負份架?
好友們要請我食糖水, 我怎能拒絕? 叫左o既係蓮子腐竹糖水, 唔知點解d丁丁糖水都要等成十分鐘先有得食, 平時幾低檔o既蓮子, 點都有d多蓮子味, 但依度o既[特有]蓮子, 係可以嘜味都冇o既, 餘下o既腐竹, 去超市買包反黎我都煲到, 仲有佢地o既[專有]服務態度, 真係要[醒]佢一個喊樣先對得佢住喇。

想問下editor , 請問服務可唔可以俾負份架?
2004-12-06 12 瀏覽
11月30日與一眾食家”十下十下”後,隨之而來的,當然又是指定動作,飯後甜品,基於灣仔沒甚選擇之下,選了這間,只因其招牌甜品---薑汁撞奶.有半數人也是點了薑汁撞奶加辣,另不吃薑奶的友人,分別點了紅綠豆兩溝,芝麻糊和紅綠豆兩溝加湯圓.據報薑奶來時,諸位切勿輕舉妄動,因要等它凝結,惜等了約五分鐘左右,也似乎沒凝結吧!舀一匙去觀察,更加鐵証如山,噢!!點選了這甜點的食友,唯有硬著頭皮喝下薑奶,相信是比死更難受!!其他的甜品也是同樣不濟,紅綠豆本身做得不賴,但敗筆在溫度曖昧,湯圓是奀皮仔,餡料又沒有溜出來的效果, 芝麻糊雖則有少許芝麻香,但稀得要緊……無樣野得,相信是時候檢討一下如何控制品質了!!
11月30日

其他的甜品也是同樣不濟,紅綠豆本身
2004-12-01 17 瀏覽
大大話話,由旺角的葫蘆館開業至今,都已經成十年,幫襯左唔知幾多次,尋晚竟然給我吃了一次撞唔成的薑汁撞奶!同食友們在小喇叭打完邊爐,例牌要食甜品,灣仔區可以選擇的不多,一行九人就來了吃薑汁撞奶。幾位叫的都不約而同的要加辣,上檯時阿姐照例說不要攪動,以免影響凝結。但等了十數分鐘,撞奶也沒有凝結的跡象,似乎是失敗了。而公平地,我們六碗薑汁撞奶是沒有一碗撞得成的,變成個個都吃薑汁奶水,都幾失望。我那碗,還要連薑味也不強烈,唔掂。據其他食友講,糖水是翻熱的,似乎在香港找好的糖水舖,都越來越困難呢!
2004-07-28 9 瀏覽
我叫左朱古力味薑汁好撞奶~~好複雜的口感,到最後只係得辣味...原味就好好多,有奶味~~不過價錢真係貴左d~
2004-06-11 24 瀏覽
薑汁撞奶,19個大洋.味道ok,不過唔夠以前向大陸食個d好食.
薑汁撞奶,19個大洋.
味道ok,不過唔夠以前向大陸食個d好食.