2015-07-27 1843 瀏覽
最近係fb見到話萬芳冰室係台北開左分店. 揚威海外咁厲害, 點都要去香港總店食番餐喇.門面setting確係走懷舊冰室風. 門口有塊curtain, 玻璃貼上舊照片同明星相. 連舊式拉閘都有呢!! 招牌用上女生至愛的tiffany blue, 增添時尚感之餘亦令人覺得茶仔都可以好classy有格調. 偽文青會鍾意. 唔鍾意茶記既女仔都應該唔會抗拒~ 真係識做生意 點左D招牌菜同炒左碟米粉. 水準大致中上.*生炸無敵大雞脾配沙律* ($34)個名有獎門人feel. 不過絕無誇大之嫌. 雞脾是名乎其實的jumbo size!!!! 有德國鹹豬手咁大呢! 雞脾表面炸得好酥脆. 乾身帶鹹香. 雞脾肉既肉質就唔夠滑喇, 不過unexpected的..超.級.入.味.!  有重重的"美極鮮醬油"味. 正~ 另外令我surprise既係廚師一早將雞脾肉起左. 雞脾骨雖然連住D肉, 但只須輕輕一切就可以將佢地分開. 呢份心思, 令我呢D刀法唔叻既食客唔駛喱咁hea去同隻脾搏鬥, how good!!沙律是普通的罐頭雜果加青瓜粒同蘿蔔粒再配上大量既沙律醬. 夏天食幾開胃同降溫. 食到最尾沙律醬都冇出水.

點左D招牌菜同炒左碟米粉. 水準大致中上.

*生炸無敵大雞脾配沙律* ($34)
生炸無敵大雞脾配沙律
生竹無商敵大雞脾配沙律

*招牌紅豆冰* (跟餐+$17)
招牌紅豆冰
由細到大唔鍾意食紅豆冰, 除非紅豆起晒沙.  今次破天荒都係因為佢係招牌野.
結果有點失望...因為紅豆粒粒分明唔太"林". 味道亦冇乜大驚喜. 得意D既係佢地topping 唔係用雪糕球,  而係一大球加左練奶既碎冰. 算係懷舊之作喇.

*星洲炒米* ($43)

炒得幾有穫氣幾夠味. portion就正常茶仔size. 屬中上貨式.

*******
冰室裡面幾光猛同埋都幾乾淨. 侍應態度唔錯有禮貌, 唔會催人落單同埋單.
萬芳有好多一家大細黎食飯. 見到好多小朋友都食得好開心同滋味, 不時甜笑同大聲格格笑. 令到我都食得好開心呢~ 呢D話面同服務態度...係出面D茶仔or 翠X真係比較小見. 小店. 懷舊店. 確係值得大家去支持支持~

2015-07-26
生炸無敵大雞脾配沙律
生竹無商敵大雞脾配沙律
2015-05-25 2122 瀏覽
初初比佢彩藍色既外表吸引咗,覺得好vintage,點知都只係金玉其外,質素欠奉。叫咗個豬扒蛋飯同鳳尾蝦炒飯,豬扒炒飯濕,隻味又麻麻,個咸牛肉蛋包就可以嘅⋯⋯但都係無下次。

但都係無下次。
2015-05-24 2064 瀏覽
今日突然想到這裡,就跟寶貝來吃個早午餐吧,反正地點不難找。到達這裡約十一時半吧,已有好一堆人在外邊等位,需要取籌輪候,要等八張檯。不過可能因為早餐時間完以及全場搭檯的關係吧,所以等了十五分鐘便可以入座。我們被安排與一對年輕男女同坐卡位,有點擠迫,地面也不清潔。據說店主家人以前在屯門蔡意橋開店,其後店主與朋友為了傳承往昔家業,就跟朋友合資經營這裡......不過店舖的背景及懷舊裝修還不是重點,還是將焦點放回食物上面吧。這裡的菜單基本上都是一般茶餐廳常見的食物,早餐有兩款,另有一款全日供應的茶餐、小食、包類、碟頭飯、焗飯,一應俱備,價錢跟市區茶記看齊。叫了一個常餐:叉燒通粉、雙腸炒蛋配油多,凍檸茶$41,另外叫了一個炸雞肶配沙律,凍檸茶$42。等了十分鐘左右,食物陸續上桌。眼見侍應們各人都忙的團團轉,但態度沒有傳言般惡劣......不過漏單的事還是有可能發生的:對面那對男女與我同一時間跟同一侍應叫餐,他們那兩份常餐竟被漏掉,擾攘極久才送到。茶餐很大堆頭,如食量小可以兩人共享也沒太大問題。叉燒通粉:叉燒偏瘦,加了數片生菜葉算是比較健康,但那個豬骨湯頭好像味精湯。雙腸炒滑蛋跟牛油多士:牛油多士
今日突然想到這裡,就跟寶貝來吃個早午餐吧,反正地點不難找。

我們被安排與一對年輕男女同坐卡位,有點擠迫,地面也不清潔。

等了十分鐘左右,食物陸續上桌。

茶餐很大堆頭,如食量小可以兩人共享也沒太大問題。

雙腸炒滑蛋跟牛油多士:牛油多士一般,不過牛油下得極慷慨; 腸仔是一般的雞肉腸,沒有太大特別; 反而那個滑蛋.........聲稱採用農場鮮蛋,但那種黃色給人的感覺極不對勁,雞蛋也明顯炒得過老,完全不合格。
雞肶配沙律:沙律水準一般,沙律醬下得慷慨,放久也沒變水; 雞肶的確十分大沒錯.....不過用刀切下去時,整體十分硬,明顯是翻炸之餘還要是炸得過頭那種(今時今日要吃生炸雞肶.....難乎其難!)。我以為只是我一人有這樣的不幸遭遇,後來結賬時聽到有人向店員反映「今天雞肶唔係好得」......
其後我看著我對面那對男女的鮮牛通粉上桌,好像忙亂中撈埋一碟上桌,賣相不佳,而紅豆冰看來沒有太大吸引之處。

有時大堆頭和裝修並不代表一切,食物質素才是重點。

試過算了, 沒有再來誘因。
題外話/補充資料: 1. 可以自取,但不設外送 2. 店內十分擠迫,沒有擺放嬰兒車或者幼童座椅空間,攜同幼兒者慎入。
2015-05-24
15 分鐘 (堂食)
2015-05-21 1662 瀏覽
最近好像興起了「懷舊」大家都忙著去一些「懷舊」地方試試它懷舊的食物經過元朗就跟友人到了一間「懷舊」餐廳試一試但其實都幾失望因為D野食真係一般瑞士雞翼真係過咸了完全沒有瑞士汁甜甜的味道另外都點了蝦多士炸得不夠乾身同埋好似唔鯰熱...
最近好像興起了「懷舊」
大家都忙著去一些「懷舊」地方試試它懷舊的食物
經過元朗就跟友人到了一間「懷舊」餐廳試一試
但其實都幾失望
因為D野食真係一般
瑞士雞翼真係過咸了
完全沒有瑞士汁甜甜的味道
另外都點了蝦多士
炸得不夠乾身
同埋好似唔鯰熱...
2015-03-07
2015-05-12 1691 瀏覽
今晚小妹拿著上次去佐敦拿的音樂會門票去香港大會堂聽音樂,可惜陪同的友人臨時話不想去,適逢天又下雨又回冷,所以到最後取消,去元朗食晚飯。友人想吃拉面,巧合地因水管問題店舖暫停營業,我倆轉移到轉角的萬芳冰室。這間冰室原來已經有數十年歷史,小妹早已聽聞那只生炸雞脾。餐牌位於大圓玻璃底下,小妹正正坐在2張餐牌的中間,特地要90度轉角斜望。 友人非常愛吃豬扒,介紹他吃這個 沙丹豬扒飯配豉油汁$46,包括豬扒、太陽蛋、厚切腿,少不了渾圓的片裝菠蘿。配上甜甜的鼓油汁淋面,很豐富!試了少許豬扒,薄薄的帶點脂肪,口感鬆軟。 生炸無敵大雞脾太陽蛋飯$43,真的很大只,小妹懷疑那種雞竟有這隻大雞腿?切開香脆的雞皮,熱氣從雞腿肉升起縷縷白煙,很吸引~生炸關係,油份從雞肉慢慢流出,雞肉嫩滑有咬感。至於飯底比較失望!白飯蒸得過淋,食落比較糊口,飯量都很多,小妹只食上1/3,很適合男士的胃口,小妹倒是忘記少飯。碟頭飯只有散點,配上熱飲要另加$10, 熱奶茶2杯+$20 ,來到傳統的冰室,當然要配上一杯熱滑香濃的熱奶茶,用上厚瓷杯載著,保持奶茶的温度和香滑。平民化的價錢品嘗這種充滿回憶的懷舊冰室,埋單$109。

友人非常愛吃豬扒,介紹他吃這個
沙丹豬扒飯配豉油汁
生炸無敵大雞脾太陽蛋飯
碟頭飯只有散點,配上熱飲要另加$10,

平民化的價錢品嘗這種充滿回憶的懷舊冰室,埋單$109。雖然聽聞店員的態度不太好,但當天所見,雖沒笑容表情,但叫到他們都會回應你的,並沒有太大問題。
2015-05-02 2340 瀏覽
朋友由美國回來,趁假期的最後一日,大伙兒約在元朗站附近燒烤。很羨慕朋友從事攝影的工作,每次看見他上線,總會問他有沒有天空相可以跟我分享。最近看過某報章關於Pig Island的介紹,然後像着了魔似的很想跟島上的豬游一次水,朋友說如果去美國找他,他便會當導遊兼司機帶我們去玩,不知是真是假。燒完烤,再跟男友來到萬芳冰室,它總令我想起一支財務借貸廣告。店內裝修蔟新,但裝潢卻很懷舊,舊式的玻璃窗花、大大塊的地磚、舊式電掣開關、還有人手繪畫的畫電影海報,令人跌入舊香港的回憶之中。打開餐牌,看見這兒的生炸雞髀擁有兩隻姆指推介,店方還改了個「生炸無敵大雞髀」的浮誇名字,就連客人都十之八九點這個。美味的炸雞髀配薯條是很難讓人抗拒的組合,這兒的雞髀size的確大件,金黃色外皮卜卜脆不在話下,還帶濃濃的雞油香。難得深炸過後肉質還很juicy,入口帶點美極味,不過前後等了10min就有,好像快了一點哦。洋蔥雞絲長餐包同樣有兩隻姆指的推介,長長的餐包有點像潛艇,表面烤過所以口感帶脆。包身充分吸引了牛油,香氣滿瀉,邪惡到極點,令內餡的雞絲和洋蔥反而變成了配角。店內貼有海報特別介紹檸樂煲薑,店方堅持「原氣」.「原
熱檸樂煲薑
熱奶茶
店內貼有海報特別介紹檸樂煲薑,店方堅持「原氣」.「原味」.「原形」,說的其實是堅持使用樽裝可樂、採用明火煲製和以不锈鋼玻璃杯盛載。雖然感覺不到特別有氣,但薑味卻很澎湃。萬芳的奶茶很甘香,質感再厚一點會更好。
現時生炸雞髀已經買少見少,難得它全日供應,而且$75已經足夠餵飽我們兩人,超值哦~
2015-04-07
洋蔥雞絲長餐包
錦上路趴趴走,參觀完近期大熱的元崗幼稚園,過對面馬路去村屋探摯友咖啡達人。傍晚,結伴搭車出元朗,去摯友力讚的萬芳冰室,嚐最棒炸雞髀去也﹗據說,港式懷舊冰室萬芳冰室始於1959,於屯門的蔡意橋開店,乃一間雜貨店也。老闆為方便街坊搵食,開始提供奶茶和多士等,後因清拆而被逼結業。最近,萬芳冰室落戶於元朗的建德街,由第二代掌舵,繼續為老饕提供懷舊美食如蝦多士、唂咕、滾水蛋、忌廉溝鮮奶、大菜糕、炸雞翼雞髀和碎冰紅豆冰等。萬芳冰室的內外裝潢以湖水藍為主調,近門口牆上貼有柯德莉夏萍和亂世佳人的海報,擺設佈局懷舊復古中,別有一番的味道。小妹和友人各要了一杯菠蘿冰$17和紅豆冰$17,樓面阿姐蠻細心的,她建議我們要小冰的,因為水吧師傅蠻重手的。一時間,我們也不太明白她的意思。然而,飲品上枱時,我們不禁嚇得目瞪口呆﹗「天啊﹗這也叫小冰?」菠蘿冰和紅豆冰中的碎冰,堆得高高且滿滿的,幾乎佔了整杯飲品的一半。突然,想起電影鐵達尼號中的冰山,小妹不禁大笑了起來。倘若我們要正常的,後果就更加不堪設想了﹗ 友人的菠蘿明顯比小妹的紅豆為多,呷了一口,菠蘿冰清爽甜美。小妹的紅豆冰香滑富豆香奶香,甜度適中,紅豆軟腍,味道

小妹和友人各要了一杯菠蘿冰$17紅豆冰$17樓面阿姐蠻細心的,她建議我們要小冰的,因為水吧師傅蠻重手的。一時間,我們也不太明白她的意思。然而,飲品上枱時,我們不禁嚇得目瞪口呆﹗「天啊﹗這也叫小冰?」菠蘿冰和紅豆冰中的碎冰,堆得高高且滿滿的,幾乎佔了整杯飲品的一半。突然,想起電影鐵達尼號中的冰山,小妹不禁大笑了起來。倘若我們要正常的,後果就更加不堪設想了﹗
友人的菠蘿明顯比小妹的紅豆為多,呷了一口,菠蘿冰清爽甜美。小妹的紅豆冰香滑富豆香奶香,甜度適中,紅豆軟腍,味道確實不賴。只是,碎冰過多,要搯出杯底的紅豆來吃,也蠻困難的。只能,大力地用飲管吸吮。不消片刻,已飲罷紅豆冰了,剩下半杯仍未融化的碎冰在玻璃杯內。
素來不好炸雞髀的友人,念念不忘萬芳冰室的生炸無敵大雞髀配沙律$30,說可吃出「美極」的鮮味,故要了一客。炸髀可選配炸薯條,為免熱氣,故要了混入青瓜、甘筍、蕃茄、水蜜桃等的酸甜沙律。生炸大雞髀即叫即炸,火喉夠猛,炸得金黃色脆,香噴噴的。

用刀切開後,小妹急不及待挾了一塊帶雞皮的雞肉放入口。炸雞髀肉質夠嫩滑,入口夠香夠脆,只是 – 不夠入味,絲毫找不到「美極」的芳影,大感失望﹗期望過大,換來更大的失望。友人也表示是日炸雞髀完全失準了,估計是醃製時間不足所致﹗唉,只能怨自己黑仔……
幸而,熱辣即炒的輝哥沙茶小鳳蝦炒飯$43集惹味料足於一碟,教我們吃得舔舔脷。炒飯除了有炒料如火腿、雞蛋、叉燒粒、、蔥粒、甘筍粒和鮮爽彈牙的小鳳蝦外,還伴入褐色的沙茶醬同炒,故飯粒粒粒沾上褐色,入口鹹甜帶微辣,香濃惹味,口感豐富,味道又蠻過癮的。
2015-04-11
$53.5 (晚餐)
2015-03-15 2383 瀏覽
元朗早餐選擇唔多,已有選擇障礙了,行了幾個圈,不如返丁萬芳,入到去,又唔知食咩好,最後我地選了包,包,同包,冇錯,真係三個包,就像人生一樣,唔同的包代表唔同的品味人生,三個包分別係朱扒三文治(多士底),法蘭西多士,牛油菠蘿包,朱扒三文治,包脆肉嫩,朱扒有肉汁,十分入味,洋蔥很多,唔錯,就像人們愛新鮮的感覺,西多士,蛋醬配合中間花生醬,很好,但糖漿似加水,不夠甜,一般,就如凡人不斷追求甜美的事,但總覺不足,鮮油菠蘿包,面皮脆,牛油香濃厚切,店員細心分了兩份,味道十分不錯,就如我們得到美好而充滿滿足感的心情一樣,總結今次試了三款包包,包各有不同味精感覺,有好也有差一面,如我們日常生活一樣,最後加了杯檸樂煲疆結尾,,疆絲很多,檸檬約4大片,味很重,少辣,夠晒火喉,如人們愛追求刺激的快感一樣,甜中帶酸,又有點辣,推介必飲
2015-03-14
$43 (早餐)
2015-03-10 2009 瀏覽
某個星期五的早上,爸爸話難得見我咁早起身,獎勵我,俾我請佢同媽咪食早餐..嘩..乜咁厚禮呀? 之後就去左佢地口中嘅<懷舊>喇!一落車見到個門口..又的確幾有懷舊feel嘅 早餐選擇比普遍的茶餐廳少dd..但其實都充足,就早未有野落肚時,的確唔好比咁多選擇我 價錢都算可以接受吧~供應到11:30!!這對明明知道11點之後無早餐,但成日都趕唔切的我,是有點喜悅的!omg...全日供應小食好似好抵食喎 仲有<烚生熟蛋>..男友係個蛋怪,下次拉佢同我黎先!(其實因為個價錢係無包野飲ga嘛! )早餐B餐肉配通粉配炒滑蛋配多士餐肉都算厚,唔會切到考師傅刀功咁薄 通粉唔會煮得太腍爛哂咁 炒滑蛋夠滑唔會太老又唔油 多士剛剛好,唔會乾哂然後再因為一面掂住個碟D倒汗水,搞到濕左一面..哈哈..你明白的!媽媽的早餐A鮮牛意粉媽媽好鍾意個湯有放薑,食落都有薑絲跟太陽蛋&多士NICE最後爸爸仲叫多個菠蘿油都算OK..起碼上面皮無碎哂跌出黎不過如果再熱辣辣D應該會仲正
某個星期五的早上,
爸爸話難得見我咁早起身,獎勵我,俾我請佢同媽咪食早餐..
嘩..乜咁厚禮呀?

之後就去左佢地口中嘅<懷舊>喇!
一落車見到個門口..又的確幾有懷舊feel嘅
早餐選擇比普遍的茶餐廳少dd..
但其實都充足,就早未有野落肚時,的確唔好比咁多選擇我

價錢都算可以接受吧~
供應到11:30!!
omg...
全日供應小食好似好抵食喎

仲有<烚生熟蛋>..男友係個蛋怪,下次拉佢同我黎先!
(其實因為個價錢係無包野飲ga嘛!
早餐B
餐肉配通粉配炒滑蛋配多士
B餐
餐肉都算厚,唔會切到考師傅刀功咁薄

通粉唔會煮得太腍爛哂咁

炒滑蛋夠滑唔會太老又唔油

哈哈..你明白的!

媽媽的早餐A
鮮牛意粉
媽媽好鍾意個湯有放薑,食落都有薑絲
早餐A
跟太陽蛋&多士
NICE
最後爸爸仲叫多個菠蘿油
都算OK..起碼上面皮無碎哂跌出黎
不過如果再熱辣辣D應該會仲正
菠蘿油
題外話/補充資料: 星期六日早餐食的話會比較多人,唔想等的話,可以平日黎試!
2015-02-13
$35 (早餐)
B餐
早餐A
2015-02-10 1995 瀏覽
呢日放假, 捉咗男友仔出去食lunch, 打算食完順便買埋餸, 嘿嘿~每次出去食, 最鍾意咩都試既我, 一定都係照舊: 試新野!!!今次都係一樣, 一邊行一邊諗下有咩未試/新開…男友仔就問我去唔去上次想去又無去果間冰室, 好!! 一於咁話!!Lunch時間要等位是常識吧, 不過都唔算等得太耐, 大約10-15分鐘左右~反正要等, 就睇定餐牌食咩好…. 唔太鍾意食飯既我, 正苦惱試咩好之際…咦!!! 呢間餐廳原來無分lunch time定tea time, 小食anytime都叫得!!!所以我就揀咗小食: 薯條炸脾, 男友仔就揀咗: 什扒飯不過呢度既所有野食都唔包野飲既, 所以散叫咗一杯: 凍檸茶少甜有位啦~ 入到去係懷舊既佈置...開放式廚房, 侍應個個都忙到暈, 廚房既更加無停過…生意好到咁, 我地都急不及待落單!! 然後就係等食~大約等咗10分鐘左右, 先上枱既係檸檬茶, 然後什扒飯, 最後係炸脾!!個人對檸檬茶無咩要求, 只要唔係淡茂茂既就可以, 呢杯….PASS!!再睇什扒飯, 一豬扒+一牛扒+一太陽蛋+一香腸+一個伴碟既小西蘭花…飯既份量偏少, 大食少少都真係未必夠食!!豬扒
今次都係一樣, 一邊行一邊諗下有咩未試/新開…
所以我就揀咗小食: 薯條炸脾, 男友仔就揀咗: 什扒飯

有位啦~ 入到去係懷舊既佈置...
開放式廚房, 侍應個個都忙到暈, 廚房既更加無停過…
生意好到咁, 我地都急不及待落單!! 然後就係等食~
飯既份量偏少, 大食少少都真係未必夠食!!
豬扒有少少香矛味, 牛扒軟淋, 兩件扒都食唔到鬆肉粉味, 唔錯!! 雞蛋, 香腸就唔多講啦~

到我自己既炸脾, 一上枱我同男友仔都O一O咀, 因為………….. 好大隻!!!
佢隻圓碟已經好大隻, 而隻炸脾係霸佔咗隻圓碟既一大半, 真係好吸引~
影完相就急不及待一刀切落去, 哇! 外面卜卜脆!!! 裡面既肉呢…竟然一D都唔dry仲係肉嫩juice!!!
唯一要彈既就係…. 薯條少咗D囉, 哈哈哈哈~

呢餐真係好滿足, 我地一定會再黎, 吼吼!!!!!!
2014-12-06
15 分鐘 (堂食)
  • 薯條炸骴
2014-12-31 2061 瀏覽
稱得上有heart, 除了有懷舊的裝修,和比一般茶餐廳較寬濶的坐位外,最重要的當然是食物質素。先來杯熱奶茶,茶濃而不苦澀,有茶香,跟奶配合得宜,飲一啖成個人醒曬,但又唔會飲完鼎住個胃。鐘意厚身茶杯,保溫而不過熱。牛肉通的湯好有屋企味道,除左夠肉味仲有薑味,好似上水廣成咁正!食曬都唔口渴,應該冇味精。煎雙蛋有蛋香,午餐肉夠厚,外脆內軟,多士新鮮,正是餐牌上寫的真情味,在其他地方好難食到!除了早餐,還試左炸鷄脾,好大隻,皮脆肉滑,保留肉汁,是小時候的味道,讃!瑞士鷄亦的味道和買相跟太平館有八九成似,但價錢平好多,抵!
瑞士鷄亦的味道和買相跟太平館有八九成似,但價錢平好多,抵!
2014-12-20
5 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
  • 熱奶茶,牛肉通粉,炸鷄脾
2014-12-26 2033 瀏覽
發現左呢間冰室好耐…但遲遲都未有黎開呢邊…今次終於掟起心肝 特登過黎…門口有懷舊黑膠…  如果入面有埋黑膠點播機就更加好…好似好耐無見過 dairy farm放係出面…原來仲有啫喱,大菜糕添...通常懷舊冰室既食物款式唔多…但勝在簡簡單單...主菜幾味...朋友選>>炒旦多士+义燒意+檸樂煲薑炒旦看似平平無奇...唔似好滑..朋友無咩評價...我偷了朋友兩條意粉同义燒...係好傳統而簡單...尚算OK...反而檸樂煲薑...未飲已經見到好足料>>好多薑絲...檸檬相信有半個...朋友讚不絕口...我選>>煎雙旦+鮮牛肉通+Dairy Farm milk雙旦變左X2...唔知係比錯左定因為有隻旦穿左...半生熟程度啱啱好...鮮牛肉唔"銀"...湯底居然好有牛肉味...真係估佢唔到...簡單而美味朋友貪心想試埋個菠蘿油...師傅好貼心...自動開左邊...可以一人一半...菠蘿包仲係暖暖的...牛油亦好厚好大件...
發現左呢間冰室好耐…但遲遲都未有黎開呢邊…今次終於掟起心肝
特登過黎…
門口有懷舊黑膠
…  如果入面有埋黑膠點播機
就更加好…
好似好耐無見過
dairy farm放係出面…原來仲有啫喱,大菜糕添...
通常懷舊冰室既食物款式唔多…但勝在
簡簡單單...主菜幾味...
朋友
選>>炒旦多士+义燒意+檸樂煲薑
炒旦多士
炒旦看似平平無奇...唔似好滑..朋友無咩評價...
义燒意粉
我偷了朋友兩條意粉同义燒
...係好傳統而簡單...尚算OK...
檸樂煲薑

唔到...簡單而美味
朋友貪心
想試埋個菠蘿油...師傅好貼心...自動開左邊...可以
一人一半...
菠蘿包仲係暖暖的...牛油亦好厚好大件...
鮮奶
題外話/補充資料: 1) 營業時間只到2130...似乎早了一點...^^! 2) 原來呢間冰室唔只係香港咁簡單...為慶祝台北分店係2015年1月開幕...凡11歲以下小童惠顧任何食品...可獲贈啫喱或大菜糕1杯...而1700後惠顧廚部出品...可獲贈老火湯一碗...優惠期由2014/12/23至2015/1/15...
$45 (早餐)
檸樂煲薑
煎雙旦多士
鮮牛肉通
2014-12-25 1611 瀏覽
今次本來去食full day breakfast,但目標店未開,朋友突然想起萬芳冰室,一間懷舊式餐廳,從裝飾到餐牌都是懷舊 一張張懷舊照 80年代裝飾,風扇,還有亞童木 菠蘿包香脆,配牛油,一流  多士都脆,炒滑蛋不夠滑,朋友的雙蛋吸引得多 滑牛應該8成熟,好嫩,有疆絲香,湯甜,叉燒意,意粉沒有過淋,叉燒是新鮮 o樂煲疆,夠晒足料朋友話樽裝……懷舊
題外話/補充資料: 來到一定要參觀店外入裝飾,全是很有年代特色,可見老板很有心思,入到去,另人想起80年代,地點不易找,但仍 滿場,可見質數不差
2014-12-24
$86 (早餐)
古典的閘門
叉燒湯意
0樂煲疆
樽裝鮮奶
2014-12-23 2653 瀏覽
第一次來到萬芳冰室已經被它的裝修給引着懷舊得來有點新穎畢竟是全新裝修鋪面不算太大,三、四十餘個位中午時份人流不算多不用排隊等位已經可以入座安排了四方枱"  搭枱  "眼見過半男食客都點了沙丹豬扒好奇下便點了食物大約等了十分鐘不算太久上桌時已經被吸引着了豉油汁加上熱辣辣的飯上面有大大塊豬扒,厚切火腿,太陽蛋奇怪的是有片罐頭菠蘿味道很好很有茶餐廳的Feel豬扒的厚度剛好,不太厚不太薄,亦不油幸好沒有吃到"梳打粉"的味道,而豬扒亦不會太"淋"但為什麼叫沙丹豬扒就無從稽考了
第一次來到萬芳冰室
已經被它的裝修給引着
懷舊得來有點新穎
畢竟是全新裝修
鋪面不算太大,三、四十餘個位

中午時份人流不算多
不用排隊等位已經可以入座
安排了四方枱"  搭枱  "

眼見過半男食客都點了沙丹豬扒
好奇下便點了
食物大約等了十分鐘
不算太久

上桌時已經被吸引着了
豉油汁加上熱辣辣的飯
上面有大大塊豬扒,厚切火腿,太陽蛋
奇怪的是有片罐頭菠蘿
沙丹豬扒飯
味道很好很有茶餐廳的Feel
豬扒的厚度剛好,不太厚不太薄,亦不油
幸好沒有吃到"梳打粉"的味道,而豬扒亦不會太"淋"
但為什麼叫沙丹豬扒就無從稽考了

題外話/補充資料: 豬扒可轉牛扒
2014-12-23
沙丹豬扒飯
  • 特大炸脾太陽蛋飯
2014-10-26 1334 瀏覽
同大人晚膳,見萬芳冰室,一派老字號門面,諗住唔食得都睇得,入去就包了間房(冰室有2間獨立房間)冇鮑魚,冇海班,冇走地雞,冇D貴夾唔等洗的菜式,有的是好傳統好old school的茶餐廳餐單。叫了2個蕃茄焗飯,一個係蕃茄蔬菜焗飯,一個係蕃茄豬扒焗飯。飯係炒底,蕃茄蔬菜焗 蔬菜有好幾種菰,有西蘭花,主角鮮蕃茄。豬扒飯就2大塊豬及蕃茄。2個飯都冇乜花巧,但從個非一般的新鮮蕃茄汁中,完全感受到冰室對飲食的執著。有機會一定會返來試下紅汁以外的白汁。

叫了2個蕃茄焗飯,一個係蕃茄蔬菜焗飯,一個係蕃茄豬扒焗飯。

有機會一定會返來試下紅汁以外的白汁。
2014-10-26
5 分鐘 (堂食)