2015-07-27
最近係fb見到話萬芳冰室係台北開左分店. 揚威海外咁厲害, 點都要去香港總店食番餐喇.門面setting確係走懷舊冰室風. 門口有塊curtain, 玻璃貼上舊照片同明星相. 連舊式拉閘都有呢!! 招牌用上女生至愛的tiffany blue, 增添時尚感之餘亦令人覺得茶仔都可以好classy有格調. 偽文青會鍾意. 唔鍾意茶記既女仔都應該唔會抗拒~ 真係識做生意 點左D招牌菜同炒左碟米粉. 水準大致中上.*生炸無敵大雞脾配沙律* ($34)個名有獎門人feel. 不過絕無誇大之嫌. 雞脾是名乎其實的jumbo size!!!! 有德國鹹豬手咁大呢! 雞脾表面炸得好酥脆. 乾身帶鹹香. 雞脾肉既肉質就唔夠滑喇, 不過unexpected的..超.級.入.味.! 有重重的"美極鮮醬油"味. 正~ 另外令我surprise既係廚師一早將雞脾肉起左. 雞脾骨雖然連住D肉, 但只須輕輕一切就可以將佢地分開. 呢份心思, 令我呢D刀法唔叻既食客唔駛喱咁hea去同隻脾搏鬥, how good!!沙律是普通的罐頭雜果加青瓜粒同蘿蔔粒再配上大量既沙律醬. 夏天食幾開胃同降溫. 食到最尾沙律醬都冇出水.
*生炸無敵大雞脾配沙律* ($34)
生炸無敵大雞脾配沙律
生竹無商敵大雞脾配沙律
*招牌紅豆冰* (跟餐+$17)
招牌紅豆冰
結果有點失望...因為紅豆粒粒分明唔太"林". 味道亦冇乜大驚喜. 得意D既係佢地topping 唔係用雪糕球, 而係一大球加左練奶既碎冰. 算係懷舊之作喇.
*星洲炒米* ($43)
炒得幾有穫氣幾夠味. portion就正常茶仔size. 屬中上貨式.
*******
冰室裡面幾光猛同埋都幾乾淨. 侍應態度唔錯有禮貌, 唔會催人落單同埋單.
萬芳有好多一家大細黎食飯. 見到好多小朋友都食得好開心同滋味, 不時甜笑同大聲格格笑. 令到我都食得好開心呢~ 呢D話面同服務態度...係出面D茶仔or 翠X真係比較小見. 小店. 懷舊店. 確係值得大家去支持支持~