2016-09-04 565 瀏覽
深夜放毒系列😂嘩!大過塊臉的巨型雞脾呀❗️全城俾雞洗完腦之後🎤唔爭在俾佢洗埋個胃啦!😆足足10cm長的邪惡雞脾!😍生炸無敵大雞髀 🍗 ($32)一上枱嘩嘩聲!😳堅係有半隻碟咁大呀😍炸到金黃色超香脆🌟飄出陣陣油炸香🌬好想咬佢地呀!😫邪惡雞脾同卜卜脆薯條登場喇😍即叫即炸夠哂熱辣辣🔥好熱氣好邪惡呀!😈雞脾醃得好入味🤘🏻品嚐到香噴噴豉油味☺️全部都係雞!正呀!😏雞脾外皮咬落超香脆👄雖然雞脾超巨型🍖但都keep到肉質白滑厚實架!😍醃料滲哂入去雞脾內層😛鹹香美味。回味無窮💃🏻I like it!😍
深夜放毒系列😂
嘩!大過塊臉的巨型雞脾呀❗️
全城俾雞洗完腦之後🎤
唔爭在俾佢洗埋個胃啦!😆
足足10cm長的邪惡雞脾!😍
生炸無敵大雞髀
生炸無敵大雞髀 🍗 ($32)
一上枱嘩嘩聲!😳
雞脾外皮咬落超香脆👄
雖然雞脾超巨型🍖
但都keep到肉質白滑厚實架!😍
醃料滲哂入去雞脾內層😛
鹹香美味。回味無窮💃🏻
I like it!😍
2016-08-17
生炸無敵大雞髀
久聞萬芳冰室裝潢別具一格 食物仿照懷舊做法及款式炮製 故特意光顧可惜 食物方面令我倆大為失望 此店以懷舊之名吸引顧客 頗有綽頭 烹調技術方面則略為差劣 金玉其外 敗絮其中1. 生煎豬扒出前一丁 及 招牌雞脾出前一丁 兩樣食物均犯同樣錯誤 煮出前一丁頗為考師傅功夫 時間掌握方面須準確無誤 時間長 則面條軟溶糊化 時間短 則內硬乏味 萬芳冰室的出前一丁有本末倒置之嫌 以高温短時煮面 令外軟內硬 口感大為失望豬扒是較佳的一項 軟稔度適中 肉汁尚可保存其中 但所謂招牌炸大脾則為劣質之實 高温長時的油炸 令外皮硬乾乏味 雞肉肉汁過份流失 令冰鮮肉味更為突出 油多 汁少 似乎對炸這門藝術未有掌握 惟雞脾份量大 性價比高 對飲食無所執著之人不妨一試2. 生煎牛扒配薯條先評牛扒份量 牛扒厚度只約三毫米 不能誤導稱為“扒” 此為一 其二 煎煮時未能令牛肉表面結成微焦 令牛肉肉汁流失 此乃常識 連這般普通的技巧也未能掌握 把肉汁香味俱全的生煎牛扒呈現 令我倆失望此外 薯條炸得乾硬 以個人喜好而言 我倆較喜歡外脆內軟 脆皮內包著溶軟的薯肉 才能帶出薯肉香味 但脆與硬是兩碼子的事 師傅把薯條炸得乾硬 略欠薯條
1. 生煎豬扒出前一丁 及 招牌雞脾出前一丁

2. 生煎牛扒配薯條

此外 薯條炸得乾硬 以個人喜好而言 我倆較喜歡外脆內軟 脆皮內包著溶軟的薯肉 才能帶出薯肉香味 但脆與硬是兩碼子的事 師傅把薯條炸得乾硬 略欠薯條應有的香脆外皮 及香溶薯肉 令人失望 加上從冰箱取出的市面茄汁 未與室温平衡 沾上乾薯表面 温度的大分大別令我倆感到奇怪
生煎牛扒配薯條
招牌炸雞脾
招牌炸雞脾
招牌炸雞脾出前一丁
2016-08-19 403 瀏覽
這間冰室好似好老字號咁,所以就去試下。叫了雞湯米餐,煎蛋絕不馬虎,雞蛋很有蛋味,而且煎得香口,雞米的雞肉是手撕雞肉,而且肯定是從一整隻雞撕出來,不是用雞腿肉或雞柳,很有家庭風味,沒有味精的,令人有回味的感覺。朋友仔食沙丹豬排飯,沒有套餐,雖然有點貴,但值得一試,因為豬排的確好吃。看見其他食客叫的其他美食也很吸引,期待下次再試。
這間冰室好似好老字號咁,所以就去試下。

看見其他食客叫的其他美食也很吸引,期待下次再試。
雞湯米
雞湯米
  • 沙丹豬扒飯
2016-08-10 436 瀏覽
前排聽朋友介紹元朗有間,決定週末嚟試試。雖然位置就隔涉咗啲,不過間鋪嘅懷舊裝修,老遠都認到佢嘅招牌藍色外牆。撞正下午茶時段,門口都仲係好多人排緊隊。見咁多人專登嚟捧場,今次實有食神啦><內裡嘅裝修就好似時光倒流去返舊時傳統港式冰室,啲卡位同地板都充滿住60年代嘅感覺。我叫咗個"瑞士汁煎特大豬扒一丁"。塊豬扒煎得恰到好處,大分得來又夠juicy,直頭好食到想叫多塊。出前一丁麵就不用多說,配埋招牌嘅瑞士汁就一絕,不過我就嫌唔夠多瑞士汁,下次落單個陣記得同個侍應要"多汁"。朋友就叫咗碟"招牌輝哥沙茶小鳳蝦炒飯",每啖都充滿著沙茶醬嘅味道,比起平時茶記嘅炒飯特別香同惹味。除咗有爽口彈牙蝦仁之外,仲有其他配料例如叉燒粒,蛋,菜粒等等。朋友肚餓得滯叫多咗碟"生炸雞翼尖",依度啲雞翼係即叫即炸架,上枱面嘅時候仲係香噴噴熱辣辣的,外皮炸得好脆,內裡都仲係鮮嫩多汁。特別抵讚嘅係佢杯"紅豆冰",用咗高身嘅玻璃杯盛載著,望落好大杯。啖啖紅豆,配上香滑花奶,炎炎夏日,簡直係涼透心。
前排聽朋友介紹元朗有間,決定週末嚟試試。

2016-05-10
30 分鐘 (堂食)
生炸雞肶:乾、鞋、無肉汁、雪藏味薯條:索哂油又碎濕濕咖哩魚蛋魷魚蘿蔔:無味又吾好食楊州炒飯:炒飯萬芳一向都吾錯,料足又炒得乾身。仲有蝦多士不過吾記得影,食到成囗油又一般
炸雞肶:乾、鞋、無肉汁、雪藏味

薯條:索哂油又碎濕濕

咖哩魚蛋魷魚蘿蔔:無味又吾好食

楊州炒飯:炒飯萬芳一向都吾錯,料足又炒得乾身。

仲有蝦多士不過吾記得影,食到成囗油又一般
2016-08-04 235 瀏覽
夜晚食萬芳冰室,揀左夜晚先有既焗飯。$50焗葡國雞飯餐牌寫住選用原隻清遠雞,食落啲雞係幾彈,個葡汁好香,一大碟,焗得微焦$48焗鮮茄特大豬扒飯,個飯底金黃色,豬扒亦好厚肉,鋪上滿滿芝士同蕃茄醬黎焗,特別香口
夜晚食萬芳冰室,揀左夜晚先有既焗飯。

$50焗葡國雞飯
2016-07-28
2016-08-03 291 瀏覽
朋友推介我去萬芳冰室食生炸無敵大雞脾,佢係地膽,梗係聽佢推介去試下!揀左生炸無敵大雞脾配薯條:嘩,真係堅大隻,一上枱都好驚訝~~ 略嫌燶左少少,但雞脾同薯條都夠晒熱辣辣,係即炸的。雞脾好多肉,都彈牙,唔係炸到乾爭爭,不過食一次就夠,好熱氣。下次可以試下其他野食既~

揀左生炸無敵大雞脾配薯條:
2016-07-29
下午茶
2016-07-24 629 瀏覽
今日黎到呢間冰室,試佢既炸大脾,其實炸野食好考功夫的,唔系就甘炸就得,要控制得好好,如果唔系會好干身。甘大隻脾炸既時候火候比較難,要佢熟又要唔乾有肉汁,呢間炸出黎肉汁唔多,邊位炸過火,有D位乾左,中間厚肉位就有肉汁,醃得入味,咸味適中,皮脆,咬落好香炸薯條剛炸起,所以好脆口

炸薯條剛炸起,所以好脆口
2016-07-19 2821 瀏覽
元朗工作,阿頭知道我一直想試呢間冰室,好好咁帶我來試,粉藍色外觀好鮮明,入內見好多經典電影海報嘅畫,加上懷舊冰室紙皮石方枱,玻璃紗門!地方光猛,好懷舊!店員好爽,亦好人,我哋入去只有6人卡位嘅一邊,3個人幾迫,未落單前有方枱走,店員叫我哋轉枱,落單食物要耐心等!生炸無敵大雞髀配沙律($32)枱枱必有咁滯,炸得好靚,金黃色,超大隻,醃得入味,咁厚身入面嘅肉都唔嚡,醃料入到入面,鹹香好味!沙律用料多,青瓜爽口,加上薯仔紅蘿蔔粒,有咬口,罐頭什果可接受!不過沙律可能放在室溫耐,唔係凍嘅,我唔喜歡呢種唔暖唔凍嘅溫度!紅豆冰($20)喜歡玻璃高身杯,加上冰係碎冰,壓成一球,唔係大冰食唔到又阻住𢳂紅豆,篤碎撈埋奶水飲,好像沙冰咁,紅豆好大粒,煲得淋身,味道唔過甜!正!生炸無敵大雞髀配薯條($32)同事食自家製菊花茶($13)好得意用汽水玻璃樽裝!同事飲常餐($40):鮮牛意粉:同事食煎雙蛋香腸多士:同事食凍檸蜜(跟餐+$6)同事飲食物唔錯,店員有禮有笑容!見到有大菜榚啫喱,用闊口玻璃托杯,可惜已經無位食!
元朗工作,阿頭知道我一直想試呢間冰室,好好咁帶我來試,
生炸無敵大雞髀配薯條($32)同事食
自家製菊花茶($13)好得意用汽水玻璃樽裝!同事飲
常餐($40):
鮮牛意粉:同事食
煎雙蛋香腸多士:同事食
凍檸蜜(跟餐+$6)同事飲

食物唔錯,店員有禮有笑容!
見到有大菜榚啫喱,用闊口玻璃托杯,可惜已經無位食!
2016-06-27
2016-06-24 1186 瀏覽
生炸大雞脾配沙律其實尋日去到萬芳冰室,係想試下佢既名物~大雞脾,可惜很失望喔。 一上枱,無錯真係好大隻,佔左隻碟既一半。食完一層雞肉,發現下面仲有呢,份量果然驚人!但係醃得太咸啦,搞到要食一啖雞肉就要食下沙律飲下野中和下,雞肉亦不嫩滑。家味菊花茶透心涼既菊花茶~~
生炸大雞脾配沙律
家味菊花茶
透心涼既菊花茶~~
2016-06-22 876 瀏覽
個日點左個猪扒瑞士汁撈丁x 紅豆冰,plus 女朋友既常餐 x 凍0荼..........難食到無言.......猪扒瑞士汁撈丁 = 是油水撈林面紅豆冰 = 甜到糖尿糖常餐 + 凍0 茶 = Ok 總算大步欖過大家要食的話,祝你好運 !!!
猪扒瑞士汁撈丁 = 是油水撈林面

紅豆冰 = 甜到糖尿糖
常餐 + 凍0 茶 = Ok 總算大步欖過

大家要食的話,祝你好運 !!!
2016-06-12
5 分鐘 (堂食)
$60 (早餐)
  • 好L難食
2016-06-19 877 瀏覽
生炸無敵大雞脾太陽蛋飯 $43 呢個無敵大雞脾大概有10cm長😻肉質不是非常嫩滑但會吃到一陣陣油味😋😋雖然吃下去會覺得有啲heavy,但黎到屯門都要食一次😆飯方面有少少豉油汁滲透左入去,仲有隻太陽蛋伴飯,吃下去唔會好乾,套餐跟埋中/西湯,中湯係餐牌上指明係不含味清所以我擇左中湯😋紅豆冰 $20呢杯紅豆冰好多紅豆係入面😋紅豆和花奶既分量岩岩好😆一舊碎冰係上面慢慢融落去😋😋
生炸無敵大雞脾太陽蛋飯 $43
生炸無敵大雞脾太陽蛋飯
紅豆冰 $20
紅豆冰
生炸無敵大雞脾太陽蛋飯
紅豆冰
首先第一次 見到咁大隻雞脾真係好興奮真係要講句However,呢隻雞脾除咗個大字,真係令我心傷透⋯⋯仲激起了我寫食評 要大家唔好滿懷希望去食⋯⋯唔好睇隻雞俾咁大,係乾到爆炸!!!!炸雞脾唔係應該要咬落去脆皮而肉係仲juicy嘅咩?T_T 佢好薄,薄到⋯⋯請問啲肉去咗邊?Okay. Forget about that so sad 炸雞脾。let's talk about this (手指公推介) 手撕雞米 topping with some 芽菜s 嗱,減肥人士(like me) 諗住揀呢個一定冇死⋯⋯嚟到見到原有只是一個普通到不行的雞米粉=_= 我已經唔係重口味人,究竟我係咪食緊野?淡到不行OMG⋯⋯食完完全覺得自己浪費了quota! 仲要唔係平 心都淡埋^_^沙丹飯 = 一眼睇哂 鍾情佬飯的你或者會懂得欣賞,而不懂得欣賞的,看來一碟菠蘿蛋豬扒豉油撈飯。

首先第一次 見到咁大隻雞脾真係好興奮
真係要講句However,

手撕雞米

沙丹飯
沙丹飯 = 一眼睇哂

2016-06-12 466 瀏覽
萬芳冰室 @ #foodki元朗雞脾餐(7/10)($34)下午茶時間!!萬芳冰室真係一間出名到痴線既餐廳😂😂😂但因為我唔係元朗人,所以無食過,最出名絕對係佢地既巨型雞脾。炸到金黃色超香脆既雞脾🐥,但好不幸地我隻雞脾甩皮😂😂😂,但個size真係頗為驚人😍,佔左成半隻碟,誇張誇張,太大份食得好狼狽🐺!。白白滑滑既雞肉,好嫩滑,醃制既時候應該落左好多豉油😳,食落好香豉油味,可以話係豉油王炸脾😂。但等位既過程真係太痛苦sosad,我唔覺得好味到要去排隊食啦😂😂~~地址:元朗建德街35-55號時景花園地下10號舖人均消費:$40
萬芳冰室 @ #foodki元朗
雞脾餐(7/10)($34)
下午茶時間!!
地址:元朗建德街35-55號時景花園地下10號舖
人均消費:$40
2016-06-02 487 瀏覽
一見到隻雞脾上檯,真係超開心。雞脾極大份,絕對足夠兩個人食。雖然超大隻,但肉質仍然嫩滑juicy,。薯條份量亦十分充足,絕對係元朗下午茶首選。菠蘿油超新鮮。外皮超脆,值得推介。
一見到隻雞脾上檯,真係超開心。

薯條份量亦十分充足,絕對係元朗下午茶首選。

菠蘿油超新鮮。外皮超脆,值得推介。
2016-05-25
20 分鐘 (堂食)
  • 炸雞脾