2019-07-20 412 瀏覽
一行5人7個餸半打啤酒每人都係207蚊!必叫薯仔牛柳粒,乳豬,聖子同風沙雞。椒鹽魷魚可免則免。下次想食芝士龍蝦伊麵😍。環境一般,怕污糟嘅人就唔洗嚟。服務一般。
一行5人7個餸半打啤酒每人都係207蚊!
2019-07-19
2019-07-18 488 瀏覽
萬發大排檔是深水埗有名的大排擋比較適合我家長輩的口味 今天不想煮飯就一家人去吃因為萬發的鋪位大,對面、旁邊都有他的鋪位等位也不算久,只是有可能要走小巷進去坐5個人也能坐到一張大枱 不會擠來到大排檔 必必必吃的菜式是黑椒薯仔牛柳粒薯仔很脆很香,帶一點蜜糖味 我吃不停口另外西蘭花炒班腩也很好吃 西蘭花很爽口 叫了常吃的金銀蛋時菜還有西檸雞,雞是炸的,所以等的時間比較長5個人4個菜都很夠吃 份量也不少 價錢不超過$600 不貴
萬發大排檔是深水埗有名的大排擋
比較適合我家長輩的口味
今天不想煮飯就一家人去吃
因為萬發的鋪位大,對面、旁邊都有他的鋪位
等位也不算久,只是有可能要走小巷進去坐
5個人也能坐到一張大枱 不會擠
來到大排檔 必必必吃的菜式是黑椒薯仔牛柳粒
薯仔很脆很香,帶一點蜜糖味 我吃不停口
另外西蘭花炒班腩也很好吃 西蘭花很爽口
叫了常吃的金銀蛋時菜
還有西檸雞,雞是炸的,所以等的時間比較長
5個人4個菜都很夠吃 份量也不少
價錢不超過$600 不貴
2019-07-17 293 瀏覽
long time no 萬發!E d茶餐廳就總係一大班人敍舊嘅好地方,不過通常都好多人會去食,所以我地早d到嘅人,7點就去左拎位,好彩都唔洗等位椒鹽豆腐外脆內軟係最吸引的金銀蛋浸時蔬上湯好入味金銀蛋都好足料(如圖示)炒菜心 黎到先發現好多菜😂冇咩肉,E個就普普通通啦🤧冇咩味芝士西蘭花每次必叫,仲要好快俾人搶曬🙊 芝士味好濃黑椒牛柳粒叫嗰時冇留意,黎到原來係大碟,大到好誇張,我哋10個人食,最終都食剩一半要外賣返去,所以冇咁多人嘅應該叫返細碟啦總結,因為回憶,所以經常會黎食同埋地方都相比其他茶餐廳大,適合多人嘅聚會,而且菜式都好特別

椒鹽豆腐
外脆內軟係最吸引的

金銀蛋浸時蔬
上湯好入味
金銀蛋都好足料(如圖示)
炒菜心
黎到先發現好多菜😂冇咩肉,E個就普普通通啦🤧冇咩味
芝士西蘭花
每次必叫,仲要好快俾人搶曬🙊 芝士味好濃

黑椒牛柳粒

總結,因為回憶,所以經常會黎食

• 海蜇手撕雞
黎到呢度,梗係要食佢招牌菜啦:薯仔牛柳粒。招牌菜果然係招牌菜,好好食!超級好食!個薯仔係炸過黎既,跟住同牛柳粒一齊,兩樣野好夾呀d 味道,薯仔真係整到外脆內軟,而個牛柳粒鎖住肉汁,又沒有炒到過熟!必食之選!另外我地因為都多人食,所以叫左幾個小菜大家share la, 味道都算不過不失,都炒得好有鑊氣!魚香茄子煲,金沙鮮魷,同埋金牌風沙雞,不過就唔係每味餸都有影到相,但呢間餐廳都算係中菜黎講都唔錯,適合一大班人一齊食。

2019-07-06 307 瀏覽
冇book枱嘅情況下七點鬆啲嚟到,佢哋分咗兩邊, 我哋坐咗對面馬路再入啲,入面非常乾淨上菜速度好快,姐姐雖然好忙但都會記得我哋點嘅醬料.所有嘢都好平均好好味非常抵di👍🏻

• 風沙雞
2019-07-03 456 瀏覽
💁🏼‍♀️所有食物都非常有鑊氣!不過環境嘈吵傾唔到計🙅🏻‍♀️仲有侍應錯單又漏單 叫佢地都要叫好多次先有人應🤷🏻‍♀️*🌟金牌風沙雞 $248雞皮脆肉嫩滑!就算雞胸位都唔會韌 上面炸蒜非常香口😚*🌟黑椒薯仔牛柳粒 $108餐廳招牌食物!薯仔粒炸過再加入黑椒蜜汁炒 非常好吃 牛柳肉味亦頗濃 必叫之選🥳*🌟芝士海蝦伊麵 $188芝士汁香濃而不膩 配伊麵食非常夾😚海蝦開邊炸過 肉質亦彈牙新鮮👍🏻*🌟椒鹽鮮魷 $108鮮魷有點硬 炸得有點過火 呢個一般*🌟萬發小炒王 $108以蒜芯為主 腰果香脆*🌟薑蔥魚雲煲 $108煲仔小菜非常熱辣 可惜魚雲份量少 當中又有幾件魚腩🤔*🌟啫啫通菜煲 $88菜都好出色!加入微辣既馬拉盞 非常香口惹味👍🏻好味程度💡8/10(by M)
仲有侍應錯單又漏單 叫佢地都要叫好多次先有人應🤷🏻‍♀️

🌟薑蔥魚雲煲 $108
煲仔小菜非常熱辣 可惜魚雲份量少 當中又有幾件魚腩🤔

🌟啫啫通菜煲 $88
菜都好出色!加入微辣既馬拉盞 非常香口惹味👍🏻

好味程度💡8/10(by M)
  • 風沙蒜香雞
2019-06-28 323 瀏覽
今次order左:金牌風沙雞(半隻) $110石頭啫啫通菜煲 $68金沙鮮魷 $98金薯炒牛仔粒 $108Around每位$150-200深夜食堂開到凌晨3點,夜貓福利,好采開得咁夜我呢隻夜貓先搵到食咋,xd❤特別推介:金薯炒牛仔粒(必試)金薯炒牛仔粒(必試)薯仔粒炸到外脆內軟,幾時金薯都係主角,另外牛仔粒較味不錯亦冇炒到過熟,真系好味到冇特彈,配飯佳餚金牌風沙雞-做法同吊燒雞差不多,只係配置左炸香左既蒜粒令雞既口感更豐富更香口,配少少喼汁帶點開胃,餸酒一流金沙鮮魷-一放入口就有鹹蛋黃系口花開感覺,非常香口絕無減料,魷魚有些許咬口,少吃無防,多吃幾口容易油膩和快有飽和感,建議餸酒,不建議配飯石頭啫啫通菜煲-不推介此餸,店員送到石窩已過熱令通菜煮至過熟稍微焦底,啫啫煮法應在翻攪匀後只留少量芡汁,失望系窩內芡汁過多令水份太足,令通菜煮至軟熟,食唔到通菜本應既咬口
今次order左:
金牌風沙雞(半隻) $110
石頭啫啫通菜煲 $68
金沙鮮魷 $98
金薯炒牛仔粒 $108
Around每位$150-200
特別推介:金薯炒牛仔粒(必試)
金薯炒牛仔粒(必試)
金牌風沙雞(半隻)
金薯炒牛仔粒
金沙鮮魷
石頭啫啫通菜煲
金牌風沙雞(半隻)
金薯炒牛仔粒
金沙鮮魷
  • 薯仔牛柳粒
  • 風沙蒜香雞
2019-06-27 211 瀏覽
阿哥難得回港, 同佢+阿媽一齊食香港風味。三個人三碟餸兩個白飯, 食到飽飽, 先至$200. 抵到爛!黎到當然要叫薯仔牛柳粒, 薯仔脆卜卜, 牛柳夠晒林, 仲要一大碟好足料. 又夠鑊氣,就算食到最後好飽, 都忍唔住要清左佢!另外一碟係啫啫雞煲, 正宗大排檔風味, 不過咸左少少, 送飯就perfect! 仲有係芝士西蘭花, 西蘭花煮到啱啱好. 唔會太硬太林, 加埋個芝士汁😋至於衞生環境, 以大排檔真係ok, 可能係因為唔係weekend la. 安排左我地坐室內. 服務就正常la.

2019-06-27 163 瀏覽
兩個人黎到就叫咗三個餸入座率好快就已經有八九成入面冇二人枱我哋坐咗四人枱第一樣嘅餸係黑椒薯仔牛柳粒估唔到食落薯仔外脆內軟 表皮重要炸到金黃色加上黑椒同埋蜜糖 香脆可口 薯仔入面會有啲粉粉地 但都係我鍾意食嘅口感我叫咗個白飯用黎配上牛柳粒 牛柳粒比較有醃肉嘅味道 有陣蜜糖味嘅bbq醬 但係可以送飯嘅 飯唔算好濕潤 剛剛好嘅熟度但係冇米香第二樣嘅餸係炒豆苗 不過不失豆苗都算新鮮  用咗唔係好多油 食落都有返豆苗既味 菜炒菜所以冇咩特別   最後一樣係椒鹽九肚魚 九肚魚肉本身好滑 但係佢嘅分比較薄 炸嚟唔夠脆 墊底嘅米通都冧曬 椒鹽九肚魚冇椒鹽味 好一般 咁就要108蚊😟總結:呢間餐廳除咗黑椒牛柳粒其他都一般 服務都冇咩 叫左洛單幾次先應 中菜嘅價錢黎講比較貴
兩個人黎到就叫咗三個餸

用咗唔係好多油 食落都有返豆苗既味 菜炒菜
所以冇咩特別

2019-06-26
2019-06-23 188 瀏覽
一行人5人 都係為左黑椒薯仔牛柳粒兩個人到先 拎定位先 喺B房入到去電話收唔係好到所以要行出去話比其他朋友知係邊度叫佢地泥到問啲人b房係邊唔知係咪B房算係樓底而且入邊都有六張大枱左右 所以都幾嘈幾應聲一上枱已經被黑椒薯仔牛柳粒吸引金黃色既薯仔 加上一層光澤係甜而脆既光澤!椒鹽鮮魷相對失色份量唔多又唔大舊 夾落去有d會甩左層粉相反海蜇雞絲有驚喜海蜇同雞絲味道好配合 好開胃底層有少少汁浸住啲青瓜 令到青瓜都好好食唯獨是d雞皮 太肥唔敢食依2個都冇乜特別,瑤柱扒菜苗仲貴過黑椒薯仔牛柳粒寧願嗌多碟黑椒薯仔牛柳粒(講笑)或者可以試下萬發小炒王所以排序係黑椒薯仔牛柳粒海蜇雞絲跟住椒鹽鮮油跟住生炒骨跟住個菜最後每人埋單$140 飽飽嘅 所以都好抵食
一行人5人 都係為左黑椒薯仔牛柳粒
唔知係咪B房算係樓底
而且入邊都有六張大枱左右 所以都幾嘈幾應聲

一上枱已經被黑椒薯仔牛柳粒吸引
金黃色既薯仔 加上一層光澤
係甜而脆既光澤!

椒鹽鮮魷相對失色
份量唔多又唔大舊 夾落去有d會甩左層粉

相反海蜇雞絲有驚喜
海蜇同雞絲味道好配合 好開胃
底層有少少汁浸住啲青瓜 令到青瓜都好好食
唯獨是d雞皮 太肥唔敢食
依2個都冇乜特別,
瑤柱扒菜苗仲貴過黑椒薯仔牛柳粒
寧願嗌多碟黑椒薯仔牛柳粒(講笑)
或者可以試下萬發小炒王

所以排序係黑椒薯仔牛柳粒
海蜇雞絲跟住椒鹽鮮油跟住生炒骨跟住個菜

最後每人埋單$140 飽飽嘅 所以都好抵食
2019-03-20
2019-06-21 127 瀏覽
終於約到一大班人去食飯可以食小炒星期六8點鐘去到好好彩唔洗派立即有得入去五個人食但佢俾左張大枱我地令到好難先傾到計由於我哋係係入面嘅房所有唔係成日有店員入黎落單落左單之後小菜上得比較慢加埋佢又黎左個飯先搞到食完左一個菜之後先再食另一個同埋個個咁早黎以經凍左但以小茶質素黎講算係唔錯最推薦係黑椒牛柳薯仔粒個薯仔皮整勁脆但小菜偏重口味,一定要加埋飯食同食完偏口渴價錢黎講中等如果一大班人黎仲可以叫多幾個餸
終於約到一大班人去食飯可以食小炒
搞到食完左一個菜之後先再食另一個同埋個個咁早黎以經凍左

但以小茶質素黎講算係唔錯
最推薦係黑椒牛柳薯仔粒
個薯仔皮整勁脆
但小菜偏重口味,一定要加埋飯食
同食完偏口渴
價錢黎講中等
如果一大班人黎仲可以叫多幾個餸

2019-06-21 93 瀏覽
🔻萬發海鮮飯店呢間飯店滿載小編嘅大學回憶係深水埗同大角咀都有分店💁🏻‍♀️主打大排檔小炒🔥.黑椒薯仔牛柳粒🐮小編可以為左呢碟小菜不停翻兜呢間飯店😆個人覺得薯仔先係主角 炸至外脆內軟😻再配埋蜜糖黑椒調味 甜辣香口 真係好正🤤🤤.其他小菜水準都唔錯 而且價錢好抵 最岩一大班朋友嘅飯局😋
🔻萬發海鮮飯店
小編可以為左呢碟小菜不停翻兜呢間飯店😆
個人覺得薯仔先係主角 炸至外脆內軟😻
再配埋蜜糖黑椒調味 甜辣香口 真係好正🤤🤤
其他小菜水準都唔錯 而且價錢好抵 最岩一大班朋友嘅飯局😋
🏆人氣極高大排檔 傳說中嘅薯仔牛柳粒🥩一直一直都好多朋友去過食萬發薯仔牛柳粒男朋友都同朋友食過好多好多次 但我今次終場都等到佢帶埋我去朝聖一下🥩黑椒薯仔牛柳粒$108識食一定食薯仔🥔 呢到嘅薯仔炸完再炒炸得外脆內軟 表皮已經炸到有層酥脆厚皮同入面軟熟粉粉地口感嘅薯仔有強烈對比而且有蜜糖同黑椒係面炒香之後 香甜惹味🤤牛柳粒煮得夠腍又入味 但食得出係普遍中餐乸鬆哂啲牛肉嘅做法無咩牛肉香味同質感但呢個餸真係超好送飯 而且唔係浪得虛名🏆薯仔控表示: 一生推🥇🍖鐵板德國鹹豬手$148鹹豬手原隻上自己分夠霸氣呢個做法嘅豬手係本身炆煮熟之後再淋黑椒汁好夠味 但鹹豬手就有啲煮得太淋太散啲肉口感有啲似煲鹹豬手湯超淋嘅豬肉再加埋黑椒洋蔥汁又係好好送飯👍🏻如果肉唔好太淋 有番多啲咬口食更好🥬啫啫通菜煲$88有蝦乾鹹香味同肉碎 煲上keep住熱比較重口味 通菜唔會炒得太淋仲有爽脆口感-📍萬發海鮮飯店深水埗九江街150-152號地下
🏆人氣極高大排檔 傳說中嘅薯仔牛柳粒🥩

📍萬發海鮮飯店
深水埗九江街150-152號地下
2019-05-25
2019-06-20 501 瀏覽
不少年輕人群聚的餐廳, 平時要排很久, 今天卻不用等.但是被安排的坐位是較遠的地方, 而且沿路周邊環境很污糟我們一家人叫了招牌的黑椒薯仔牛柳粒, 西檸雞, 金銀蛋莧菜 等等..每碟的味道都很突出, 但是有一點偏咸. 5人叫了4碟菜, 最後都吃不完, 要打包拿走.雖然食物質素不差, 但是侍應的態度有待改善, 她表現得很不耐煩.
不少年輕人群聚的餐廳, 平時要排很久, 今天卻不用等.
但是被安排的坐位是較遠的地方, 而且沿路周邊環境很污糟
黑椒薯仔牛柳粒

西檸雞

每碟的味道都很突出, 但是有一點偏咸.
5人叫了4碟菜, 最後都吃不完, 要打包拿走.
2019-06-18
父親節
黑椒薯仔牛柳粒
西檸雞
2019-06-13 195 瀏覽
萬發絕對係深水埗必食既地方之一。之前一直想成班朋友收工去食,終於經齊腳約到時間,就去試下。呢間係香港典型既舊式大排檔,明火即炒,見到夠曬鑊氣。我地難得黎到一定要叫萬發既招牌菜-黑椒薯仔牛柳粒。賣相都已經好吸引,食落有少少蜜糖既甜味,牛柳粒都炒得岩岩好,唔會太靱。而且潮式拼盤都好大碟抵食,墨魚爽口。至於炒通菜同茄子煲就正常啦,唔算驚喜但都好味。配埋啤酒又地道又解渴,好有香港既味道,大排檔愛好者一定要試下。
至於炒通菜同茄子煲就正常啦,唔算驚喜但都好味。