2019-05-23 357 瀏覽
收工好想食小炒即刻諗起萬發😍4個人4道菜再加埋人頭飯勁飽👍🏻✌🏻黑椒薯仔牛柳粒真係無得輸薯仔面頭有蜜糖而且係脆身牛柳粒又夠腍 出面真係食唔到✌🏻欖香一字骨都好味 每條骨都好多肉而且好入味✌🏻薑蔥筒蠔夠哂大隻勁惹味再加埋碟菜真係perfect池!
收工好想食小炒即刻諗起萬發😍
4個人4道菜再加埋人頭飯勁飽👍🏻
✌🏻黑椒薯仔牛柳粒真係無得輸
薯仔面頭有蜜糖而且係脆身
牛柳粒又夠腍 出面真係食唔到
✌🏻欖香一字骨都好味
每條骨都好多肉而且好入味
✌🏻薑蔥筒蠔夠哂大隻勁惹味
再加埋碟菜真係perfect池!
終於食到傳說中~薯仔比牛柳粒好食嘅萬發黑椒蜜糖薯仔炒牛柳粒($108)!呢間係被譽為全香港云云大排檔中,最好味嘅黑椒薯仔炒牛柳粒!果然無令我失望~薯仔炒到外面焦脆,薯皮吸哂蜜糖同黑椒,勁惹味!牛柳粒都好味,D肉無乜肥膏,七八成熟,幾juicy!-金牌風沙雞半隻($128)炸子雞上面加上炸蒜炒,D雞肉好嫩滑,皮都好脆口,唔錯👍🏻-蠔餅好大份,D粉唔太厚,但都幾多蠔,口感好好!不過如果d蠔肥少少就更加好~有d細隻~-椒鹽鮮魷($108)呢個好好味,D魷幾新鮮幾彈牙,粉唔算厚,一上枱好快清哂~幾樣餸都好滿意,全部都高水準,又唔貴,下次一大班人一定會再黎呢間食!
終於食到傳說中~
薯仔比牛柳粒好食嘅萬發黑椒蜜糖薯仔炒牛柳粒($108)!
呢間係被譽為全香港云云大排檔中,
最好味嘅黑椒薯仔炒牛柳粒!
果然無令我失望~
薯仔炒到外面焦脆,
薯皮吸哂蜜糖同黑椒,
勁惹味!牛柳粒都好味,
D肉無乜肥膏,
七八成熟,幾juicy!
金牌風沙雞半隻($128)
炸子雞上面加上炸蒜炒,
D雞肉好嫩滑,
皮都好脆口,
唔錯👍🏻
蠔餅好大份,
D粉唔太厚,但都幾多蠔,
口感好好!
不過如果d蠔肥少少就更加好~
有d細隻~
椒鹽鮮魷($108)
呢個好好味,
D魷幾新鮮幾彈牙,粉唔算厚,
一上枱好快清哂~

幾樣餸都好滿意,
全部都高水準,
又唔貴,
下次一大班人一定會再黎呢間食!
黑椒蜜糖薯仔牛柳粒
金牌風沙雞
黑椒蜜糖薯仔牛柳粒
金牌風沙雞
  • 風沙雞
  • 蠔餅
2019-05-19 252 瀏覽
萬發係我好多年前屋企常帶年地去既一家食市。 突然想食,就同同事放工去聚一𠫂也聚。一定要推介就係以下呢個黑椒薯仔牛肉粒,牛肉就係一口牛的概念,但重點係薯仔好食過牛肉,薯仔有走油,再番炸,炸到皮脆內軟。加上整碟黑椒薯仔仔牛肉粒有加上蜜糖去炒,甜甜香香,食過返尋味。另外點了半隻豉油雞,雞很入味,而且雞肉很嫩滑,証明廚師煮雞的時間剛剛好,沒有感覺很老很粗糙。下面係椒鹽白飯魚,炸到很乾身,而且份量很大份,不過不失。

下面係椒鹽白飯魚,炸到很乾身,而且份量很大份,不過不失。

2019-05-16 220 瀏覽
<薯仔牛柳粒必試 其它不用 態度勁差>😂大排檔萬發都䇄立左喺深水埗好多年 最出名就係佢個薯仔牛柳粒 不過其它野食就越黎越退步 😂(其實我感覺上佢 d廚應該冇變 如果唔係唔會牛柳粒一路都甘正 ) 但其它野與其話差左 不如話整得冇甘有心機 🤨 而且老板娘 態度超差 我呢 d見慣客受慣氣 其實都免疫左 冇乜所謂😂 不過一般要求高既 hk人 如果冇心理準備千其唔好去 . 或者你當耳邊風 其實又冇乜所謂既, 因為我成班朋友去 所以淨係影左3 樣餸 大家唔好見怪 . 都係嗰句 除左薯仔牛柳粒 其它野 唔難食又唔係好味。 正正常常 😆 🍴薯仔牛柳粒🥔🐮無可否認 呢個真係我食過甘多間大排檔 整得最好食 牛柳粒大粒但整既熟成程度又剛好 夠哂 juicy 🐂重點既 薯仔 外面香脆 帶 d蜜糖香🍯 一咬開熱辣辣 既薯仔肉充滿住成個口腔 真係好正😍🍴燒雞🐤🔥原隻燒雞 都算大隻 個皮係燒得算香脆 但就熟左 dd所以去到肉同皮嗰 d邊位有少少厚左 肉都比一般煙靭左少少 優點係大隻 夠香 .甘點埋准鹽 醬汁 中規中舉 la 🙂🍴滷水拼盤 我初初以為佢係用潮式深色既滷水醃 但原來望樣應該係白滷
<薯仔牛柳粒必試 其它不用 態度勁差>😂

🍴薯仔牛柳粒🥔🐮

🍴燒雞🐤🔥

🍴滷水拼盤
我初初以為佢係用潮式深色既滷水醃 但原來望樣應該係白滷水 有鵝腸 燻蹄 紅腸 牛展 豬耳 魷魚 🐖🐂 材料豐富 滷水味醃得唔太夠味, 但佢個燻蹄夠肉味 肥瘦適中 而佢鵝腸夠肥味 呢個值得讚 整體都係中規中舉 🙂

我食過太多態度差既食店 基本上已練習到可以完全當佢地既說話係耳邊風免疫 😆 但以一般食客黎講 真係未必好受。 唔知係因為出左名唔憂做 定係佢地平時講野真係甘冇禮貌 😂
希望佢地對番一般人有基本既尊重 唔好態度甘差 . 有時 d野睇開 d 大家都開心 🙂
#薯仔牛柳粒 #大排檔 #中菜 #薯仔 #牛柳粒

Score 平均分 <6.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#萬發
深水埗九江街150 至152號地下
~~~~~~~~~~~
2019-04-20
2019-05-11 205 瀏覽
邊個中意食大排檔 🤘🏿 呢間係諗唔到食乜嘅必去之選,佢地嘅出品確實係幾有質素,是高汁的,推介嘅有 #豉椒炒蜆 $88 同 #黑椒薯仔牛柳粒 $108,炒蜆多汁濃味好送飯,不過講到最正一定係薯仔牛柳味,個黑椒味好香濃惹味,牛柳粒整到 7 成熟,口感同味道都好正,重點係薯仔一定係全港最好食,個薯皮係脆皮架,而且脆得黎又索哂啲汁,果啲薯皮位好濃味好正,份量又大碟,冇得輸 🤤🤤🤤❤️-萬發海鮮飯店深水埗九江街 150-152 號地下
萬發海鮮飯店
深水埗九江街 150-152 號地下
2019-04-27 730 瀏覽
由以前讀書時期,已經成日黎萬發食晚餐,一黎地方夠大,二黎大排檔野食夠大碟,岩晒一班朋友黎re-u!出黎做野之後已經少左黎食啦,今次食返,風味依舊!六點幾黎到,仲未有人黎,即刻影低環境比大家睇黎。比起以前,呢到環境幾企理乾淨,仲有強勁冷氣,不過冷氣有d太凍,下次要著件外套先得😂萬發必叫!薯仔牛柳粒,呢碟野,薯仔係精粹,內脆外軟!用蜜汁煮好入味!滷水拼盤都好大碟,乜都有!不過鵝腸得好少呀,食左2條就無啦😭海哲手撕雞,第一次食,幾有驚喜!點個酸醋又幾開胃喎!最後仲叫左個海味雜菜煲,海味幾多,所以個湯都充滿海味味!

薯仔牛柳粒

滷水拼盤

海哲手撕雞,第一次食,幾有驚喜!點個酸醋又幾開胃喎!
海哲手撕雞

最後仲叫左個海味雜菜煲,海味幾多,所以個湯都充滿海味味!
海味雜菜煲
2019-04-25
薯仔牛柳粒
  • 海蜇手撕雞
  • 滷水拼盤
  • 海味雜菜煲
2019-04-24 682 瀏覽
4個女仔黎到左呢間已經打通左3-4個舖位既大排檔都仲有人等位咁就證明一定要試下啦因為食得唔多既關係 叫左3個餸-  黑椒薯仔牛柳粒 (必點!)-   蠔餅-   雞絲粉皮-   人頭飯黑椒薯仔牛柳粒超級鍾意,亦真係真心推介! 佢雖然微辣,但係當配一杯冰可樂加上薯仔有少少脆,非常適合配飯!大排檔點蠔餅係我必定要做的事,粉少、多蠔對我黎講就係好既蠔餅。而我係呢到絕對食到一個好既蠔餅,好多蠔因為!同埋粉亦都少,而每碟餸都算大碟,基本上4個人3碟係岩岩好~ 因為太好食既關係,我仲放棄左1/3飯而不斷食餸XDD
4個女仔黎到左呢間已經打通左3-4個舖位既大排檔
都仲有人等位
咁就證明一定要試下啦

因為食得唔多既關係 叫左3個餸
-  黑椒薯仔牛柳粒 (必點!)
-   蠔餅
-   雞絲粉皮
-   人頭飯

蠔餅
雞絲粉皮
2019-03-16
蠔餅
雞絲粉皮
無敵薯仔牛柳粒加芝士澳龍伊麵❣️夜晚7點幾好好彩去到就有位,之後就full左了黑椒薯仔牛柳粒❣️薯仔是主角,有少少硬,不過夠脆,加埋面頭的蜜糖,停唔到口!牛柳好瘦冇肥膏岩晒小妹HKD108芝士龍蝦伊麵❣️可以揀波士頓or澳洲龍蝦 (前者HKD298/隻,後者HKD45/兩) ,揀左一斤十兩的澳洲龍蝦!多肉!多汁!鮮甜!彈牙!芝士又多又濃!加埋伊麵底,超大碟,4個人都食唔晒。龍蝦控!係時侯!HKD1170蒜蓉粉絲蒸蟶子皇蒜蓉粉絲正,不過聖子有點overcookedHKD48/隻海味什菜煲3,4款菜加粉絲加蝦米魷魚,份量大,味道正正常常HKD88p. s. 唔收切餅費,好多枱都帶蛋糕呢唔洗加一,所以冇服務都可以接受萬發海鮮菜館深水埗

黑椒薯仔牛柳粒❣️
HKD108

芝士龍蝦伊麵❣️
HKD1170

芝士澳龍伊麵

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
蒜蓉粉絲正,不過聖子有點overcooked
HKD48/隻

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

海味什菜煲
3,4款菜加粉絲加蝦米魷魚,份量大,味道正正常常
HKD88

什菜煲

p. s. 唔收切餅費,好多枱都帶蛋糕呢
唔洗加一,所以冇服務都可以接受

萬發海鮮菜館
深水埗

芝士澳龍伊麵
其實萬發態度惡劣就係人都知,可惜嘅是食物質素都持續下降,已經沒必要受氣的理由。 整晚叫店員真係困難都一個點,除左叫埋單果刻之外。沙薑雞,全晚最穩定的一道菜。雞肉算嫩滑。茄子醬好多,唔入味。啫啫通菜,食落只覺得成口油,無鑊氣。炸大腸,墊在底部的大腸係炸到過乾,硬晒。薯仔牛柳粒,如果無左呢碟招牌。佢相信無咩生意。鐵板豬手,肉唔入味而且好韌。京都骨蠔仔粥係超級鹹,湯多飯少。金菇肥牛粉絲煲,賣相已經唔討好。食落味道又係唔夠。蟹肉豆苗食落都係成口油全晚最差就係佢嘅椒鹽九肚魚,佢嘅椒鹽有種翻兜一早炸起嘅感覺,好差好差。滷水拼盤今次比好多係雞嘅內臟,而且墨魚又乾又硬,極失望。其實深水埗食小菜嘅地方好多,附近都有四五間,如飛必要真係唔會再過嚟受氣。

沙薑雞,全晚最穩定的一道菜。雞肉算嫩滑。

茄子醬好多,唔入味。

啫啫通菜,食落只覺得成口油,無鑊氣。

炸大腸,墊在底部的大腸係炸到過乾,硬晒。

薯仔牛柳粒,如果無左呢碟招牌。佢相信無咩生意。

鐵板豬手,肉唔入味而且好韌。

京都骨

蠔仔粥係超級鹹,湯多飯少。

金菇肥牛粉絲煲,賣相已經唔討好。
食落味道又係唔夠。

蟹肉豆苗食落都係成口油

滷水拼盤今次比好多係雞嘅內臟,而且墨魚又乾又硬,極失望。

2019-04-12
2019-04-11 249 瀏覽
呢間嘢名氣一直都幾大,今次終於來試一試。今次試咗佢嘅招牌黑椒牛柳薯仔粒 小炒王 炸蠔餅。另外仲叫咗一隻龍蝦整咗芝士龍蝦伊麵 味道唔可以講話好好,炸蠔餅甚至有啲炸過頭 有啲焦同埋好碎。芝士龍蝦伊麵算係最驚喜龍蝦好新鮮芝士味都好濃郁。 反而黑椒牛柳粒薯仔就有啲失望冇咩特別薯仔亦都比較硬

2019-04-08 297 瀏覽
如果要食小菜一定會諗起呢間萬發,我諗深水埗區無咩人會唔識呢間正鋪約哂成班朋友嚟深水埗,食厭左果啲雞煲放題打邊爐,咁緊係去嗌小菜食飯啦!嚟得呢啲鋪頭唔好睇佢環境點樣,最緊要啲野好食!鐵板德國鹹豬手,一上枱就「炸炸聲」咁,證明塊鐵板夠哂熱,㷫到啲洋蔥好香口,豬手勁大隻,用刀叉好易就將佢切開離哂骨又啖啖肉!半隻金牌風沙雞,炸子雞+炸蒜粒,隻雞都幾嫩滑,塊皮脆卜卜唔錯!呢度招牌中嘅招牌,黑椒薯仔牛柳粒其實啲薯仔仲好食過牛肉,粒粒外面又脆又甜,好鬼香口!

嚟得呢啲鋪頭唔好睇佢環境點樣,最緊要啲野好食!

呢度招牌中嘅招牌,黑椒薯仔牛柳粒
其實啲薯仔仲好食過牛肉,粒粒外面又脆又甜,好鬼香口!
2018-12-03
2019-03-31 326 瀏覽
拜倒在萬發薯仔牛柳粒下🤤🤤一大班人聚會必食🤪但服務就差左少少⋯員工明明見到我地叫佢 但扮睇唔到🙄·🐮黑椒薯仔牛柳粒($108)出哂名好食🤤幾年前食過一次⋯而家水準依舊👍🏻炸過既薯仔粒外皮脆卜卜⋯牛肉粒肉質剛好!加埋蜜汁炒,甜甜地停唔到口🤤-🐷蒜香骨($88)好香蒜味但炸得太乾⋯麻麻地-🍆魚香茄子煲($78)送飯一流但無咸魚香味同埋油膩左d🤨唔太推介既一碟~-🥬酥炸小棠菜($98)菜都有得炸?試試佢😝原來係墨魚膠加紫菜加埋小棠菜一齊炸~但粉醬過多🤯成件事唔好食-🦑椒鹽鮮魷($108)👍🏻👍🏻🤤炸粉剛好,香脆一流!-🐔海蜇手撕雞($98)👍🏻👍🏻-🥬金銀蛋莧菜($78)👍🏻唔會難食-🥢蠔餅 又係粉漿過多⋯蠔好似少左d🤨

🐷蒜香骨($88)好香蒜味但炸得太乾⋯麻麻地

🦑椒鹽鮮魷($108)👍🏻👍🏻🤤炸粉剛好,香脆一流!

🐔海蜇手撕雞($98)👍🏻👍🏻

🥬金銀蛋莧菜($78)👍🏻唔會難食

🥢蠔餅 又係粉漿過多⋯蠔好似少左d🤨
2019-03-24 828 瀏覽
如果想一大班人聚會吃餐飯,來萬發都係唔錯的選擇,食物都幾好吃,尤其是係個黑椒薯仔牛柳粒,個薯仔係炸左再調汁,好入味😋😋! 八人一起吃,每人除返開只係大概120元。.P.S. 熱鬧、待應很忙、好大煙味,可能因為我們咁岩係坐樓上二樓。好多人排隊等位,最好早點訂枱!.我們叫左七大菜式:🍴蒜蓉炒西蘭花🍴風沙雞🍴沙拉骨🍴金銀蛋莧菜🍴椒鹽鮮魷🌟🍴魚香茄子煲🍴黑椒薯仔牛柳粒🌟🍴可樂🍴白飯🍴Ashaki
我們叫左七大菜式:
魚香茄子煲
金銀蛋莧菜
蒜蓉炒西蘭花
2019-03-20 211 瀏覽
約朋友仔Re u,大排檔是一個不錯的選擇~是次去深水埗萬發海鮮飯菜館~雖然之前有打電話預約,但去到見到人頗多,所以等一等是在所難免的了~ 約半小時左右我們一行6人終於進去了,開始點菜!必吃的當然是薯仔牛柳粒,薯仔外皮夠香脆,裏面鬆軟,而牛柳粒也很夠味第二道是薑蔥雞(半隻),雞肉挺嫩滑,正常發揮然後是扇貝粉絲!大大隻,塞滿口通菜煲就挺香的,不過份量就有一點少椒鹽九肚魚也是正常發揮吧,不過不失但是...蠔餅略嫌有油'益'味,而且有點鬆散。總的來說還是跟朋友reu吃飯的好地方,地點也挺方便。
約朋友仔Re u,大排檔是一個不錯的選擇~
是次去深水埗萬發海鮮飯菜館~

約半小時左右我們一行6人終於進去了,開始點菜!

第二道是薑蔥雞(半隻),雞肉挺嫩滑,正常發揮

然後是扇貝粉絲!大大隻,塞滿口

通菜煲就挺香的,不過份量就有一點少

椒鹽九肚魚也是正常發揮吧,不過不失

但是...蠔餅略嫌有油'益'味,而且有點鬆散。

總的來說還是跟朋友reu吃飯的好地方,地點也挺方便。

2019-03-17 132 瀏覽
之前一大班人食過萬發試過薯仔牛柳粒 但一人一粒無咗一直好想少人啲食多次今次兩個人😂嗌咗兩碟小菜share兩碟都好熱氣 未食完就牙肉痛 但好正🤩黑椒薯仔牛柳粒 $108薯仔炸過 沾滿黑椒蜜糖 硬身啲 似食緊薯角鍾意硬身啲嘅薯仔 份量好多 好鍾意🤩牛柳粒都有十幾粒算好多 好淋 重黑椒味🤩椒鹽九肚魚 $108炸粉唔算太厚 包住入面好滑嘅九肚魚就咁食有啲乾 點埋喼汁啱啱好🤩份量又係多 食極都有
之前一大班人食過萬發
試過薯仔牛柳粒 但一人一粒無咗