2021-06-14 1895 瀏覽
話說男朋友同屋企成日去呢度食飯搞到我次次都想食 黑椒薯仔牛柳粒😩😩今晚提早慶祝父親節👨🏻終於俾我恨到啦 就係食萬發🤩🤩呢間萬發都算做得成功兩條街 左右馬路都有兩間👍🏻係威水嘅😹😹言歸正傳食萬發 我當然唔會錯過呢個機會第一個菜就點左黑椒薯仔牛柳粒 🥔要嚟配酒食🤣上菜速度都算快 一上到嚟 仲係熱辣辣架 熱到食唔到🥔啲薯仔係外脆內軟 應該係炸過 啲牛仔粒 淋而入味 而佢又唔似係用發粉醃到咁淋 之後我哋點左風沙雞 🍗隻雞就算炸過都唔會好乾好鞋 啲肉仲好滑⋯不過就原本以為熱辣辣嘅 但發覺 啲皮係熱 但啲雞肉仲有啲凍⋯下次應該要整熱啲會更好⋯仲有點左燒鵝半隻 肥美 男朋友屋企人次次都點🤣椒鹽黃金蝦 佢地新嘗試⋯味道唔錯 香脆 肉爽兼且大隻⋯金銀蛋莧菜 但冇影相 都唔錯😃😃
話說男朋友同屋企成日去呢度食飯

黑椒薯仔牛柳粒
椒鹽黃金蝦
  • 黃金蝦
2021-06-10 811 瀏覽
星期二來到萬發,諗住會人少少,估唔到都仲要等一等位,今次與前同事放工後聚一聚,啤啤佢。聽講話呢度晚黑椒薯仔牛柳粒好好味,今次係必試既,加多個椒鹽鮮尤,再黎2支嘉士伯順滑啤酒。黑椒薯仔牛柳粒先上,牛柳粒一入口果然係精彩,好林好入味,食牛當然係有牛味,薯仔就係炸過,佔上類似蜜糖汁,係外皮有部分比較硬,算可以接受的。椒鹽鮮魷,入口食得出都係新鮮材料黎,輕炸,脆粉夠薄,炸蒜蓉細細粒又香口,入面唔會太乾,魷魚仲有汁,有功夫。

2021-06-08
2021-05-22 933 瀏覽
今日去萬發海鮮飯店買咗兩份小菜加餸。一份係滷味拼盤,一盒有好多種食物包括紅腸、魷魚、牛展,底層仲有豆腐,吸哂啲滷水汁,真係好正。而我最鍾意既係薯仔牛柳粒,份量唔少,啲薯仔明顯炸過黎,咬落脆口,而且啲牛肉都好重蜜糖味,真係食唔停口。
今日去萬發海鮮飯店買咗兩份小菜加餸。
外賣自取
2021-05-21 702 瀏覽
深水埗坐街邊,食小炒,係風味鋪頭內有位,係比較少黎萬發,必叫就黑椒牛仔薯粒鹹甜鹹甜幾好味,瘋狂食薯仔粒燒鵝一般般,唔脆皮,肉有D鞋椒鹽鮮魷正常,略厚粉滷水併盤,墨魚ok,其他一般
深水埗坐街邊,食小炒,係風味
鋪頭內有位,係比較少

黎萬發,必叫就黑椒牛仔薯粒
鹹甜鹹甜幾好味,瘋狂食薯仔粒

燒鵝一般般,唔脆皮,肉有D鞋

椒鹽鮮魷正常,略厚粉

滷水併盤,墨魚ok,其他一般

2020-12-10
2021-05-15 527 瀏覽
呢到嘅薯仔牛柳粒 真系好jeng 次次一大班人 都會叫大大碟 最好味唔係啲牛柳粒係啲薯仔 外脆內軟 真系好好味 仲有啲蜜糖醬係出面 簡直係一流 係第二道都食唔到啲感好味嘅菜色 值得一試
2021-04-14 1314 瀏覽
星期日好想食燒鵝,所以book左萬發,因為唔book未必有位,雖然佢有咁多間,但係成日都full架。我地4個人,早到所以即刻有位可坐低,即刻就叫左個好多野食啦,仲好快到添,每碟份量都好大,仲係熱辣辣既胡椒豬肚湯 $108好香胡椒味,好多料,夠味可下火,每人飲到兩碗左右半隻燒鵝 $228 (超抵食) 🤤🤤🤤一見到就流口水啦,燒鵝皮燒到啱啱好,顏色好靚,好薄好脆,一咬肉汁流晒出黎,好好食,超鐘意呀😍😍😍要推介呀鹵水乳鴿 $136/2隻又係熱辣辣,離遠已經聞到果陣鹵水味,乳鴿size都幾大隻,咬落勁juicy, 肉質好嫩滑👍yummy炸筒蠔 $158 但呢度個炸蠔,真係外脆內軟👍表面好鬆脆,蠔好滑,好鮮甜(本身我唔係好鐘意食炸蠔,因為好多地方都炸得唔好食,一係就係d炸粉太厚)薯仔牛柳粒 $108見差唔多每枱都有叫,原來呢個係皇牌👑一上枱我就好好奇,點解薯仔同牛柳粒嘅比例差咁遠嘅,勁多薯仔,後來發現薯仔先係重點🤤薯仔嘅表面係炸脆咗嘅蜜糖,好鬼正😍牛柳味道都唔錯,但我實在太鐘意食個薯仔啦薑汁介蘭 $68個介蘭炒得好靚,薑味唔太濃,介蘭唔會有根,唔錯蝦子柚皮 $98首先我唔鍾意食柚皮,加上黎到試左

胡椒豬肚湯 $108
好香胡椒味,好多料,夠味可下火,每人飲到兩碗左右

半隻燒鵝 $228 (超抵食) 🤤🤤🤤

鹵水乳鴿 $136/2隻

炸筒蠔 $158
但呢度個炸蠔,真係外脆內軟👍表面好鬆脆,蠔好滑,好鮮甜

薯仔牛柳粒 $108

薑汁介蘭 $68
個介蘭炒得好靚,薑味唔太濃,介蘭唔會有根,唔錯

蝦子柚皮 $98
首先我唔鍾意食柚皮,加上黎到試左dd已經覺得唔好食,蝦子好小,收呢個價錢比咁小蝦子,仲要柚皮係唔值錢嘅野,不值🤨

2021-04-11
  • 燒鵝
  • 黑椒薯仔牛柳粒
2021-03-26 1139 瀏覽
港式港味的味道莫過於香港的傳統美食之一《打冷》款式既是包羅萬有又可以讓我們一餐裡吃盡多款滋味的地道小吃..難得晚上到訪深水埗..當然不能忽視😏▪️滷水魷墨魚🦑$108吃打冷怎可以缺少傳統必備的滷水墨魚🦑.染上暗紅色的墨魚🦑鮮明出眾.肥厚彈牙. 口感筋道🙈配上酸醋作為前菜非常開胃..可惜墨魚🦑欠缺鮮甜的味道..不點酸醋的話真的是沒有什麼味道的..▪️椒鹽九肚魚🐟$108少抄中不能缺少的一物..薄薄的炸粉把一塊塊切好的九肚魚炸得金黃.吃下雖然不是外脆的.但充滿椒鹽香.而且內裡夠熱夠嫩夠滑的🤪▪️薑蔥撈新魚皮$78單單看下去的第一眼雖然不是太吸引我的味雷.而且還看到魚皮上有數塊清不乾淨的鱗片.但魚皮爽脆可口. 薑蔥味十足.不會腥味😏還有不少的骨膠原蛋白.順便滋補皮膚🙈▪️薑蔥魚雲煲$108冒煙Po.Lo.Po.Lo的魚雲煲.濃濃冒出香氣逼人的薑蔥味道..內裡的魚雲先炸後炒..非常入味又鮮甜🥰可惜整個魚煲吃下去滿口都是油苙苙的😅..▪️菠蘿咕嚕肉🍗$78有點失望的咕嚕肉🙈 咕嚕肉的皮不夠脆口..而且肉質較硬😅▪️蒜蓉炒芥蘭🥬$60清脆碧綠的炒芥蘭. 芥蘭腍身得來又不會太老.而且吃下還是爽口的感覺..每根芥

滷水魷墨魚

▪️菠蘿咕嚕肉🍗$78
有點失望的咕嚕肉🙈 咕嚕肉的皮不夠脆口..而且肉質較硬😅
蒜蓉炒芥蘭🥬

▪️蒜蓉炒芥蘭🥬$60
清脆碧綠的炒芥蘭. 芥蘭腍身得來又不會太老.而且吃下還是爽口的感覺..每根芥蘭與芥蘭之間都是滿滿的蒜蓉汁..好吃😋
滷水魷墨魚
椒鹽九肚魚
薑蔥撈新魚皮
蒜蓉炒芥蘭🥬
2021-03-21 776 瀏覽
今日約左屋企人去位於深水埗九江街150-152萬發海鮮飯店食晚飯,叫左我鐘意食的椒鹽九肚魚🐟,外層又香脆,內里魚肉好滑身,食落去好鮮甜,又叫左我鐘意的黑椒薯仔牛柳粒,唔會好辣,配上白飯一流,牛柳粒肉質好稔,好好味,另外叫左出名的潮式拼盤,超大碟有紅腸,分蹄,牛𦟌,鴨翅,,墨魚,第一次食鹵水墨魚好爽脆,好抵食;配上啤酒🍻絕配,又叫了潮州出名得煎蠔餅,一大餅像簿餅里面好多蠔仔,好鮮甜,好新鮮,外層好香脆
2021-03-21 607 瀏覽
屋企人生日 之前經過佢想食 今次就去左試但伏到一個點....餐廳裝修就似茶餐廳但叫嘅小茶同客人都係大排檔模式咁我地都鐘意食炸物所以就叫左屋企好少整嘅炸大腸、蠔餅同西檬雞賣相唔錯 但係入口油益味都重之後大家仲有不約而同爭廁所
屋企人生日
之前經過佢想食
今次就去左試
但伏到一個點....

餐廳裝修就似茶餐廳
但叫嘅小茶同客人都係大排檔模式
咁我地都鐘意食炸物
所以就叫左屋企好少整嘅炸大腸、蠔餅同西檬雞
賣相唔錯 但係入口油益味都重
之後大家仲有不約而同爭廁所

2021-03-02 1015 瀏覽
呢排都有去深水埗大排檔食野 ... 好似小菜王同增輝, 上黎見到萬發 D 食評又好, 地點較其他方便 .... 滿心歡喜咁稔住試下 ..... 一去到我地去左無收銀哥面, 同一個著恤杉西褲既阿叔講我地三位, 佢就叫我地去有收銀哥面鋪 ... 佢口吻已經唔多好, 我朋友以經扁咀, 咁我同我朋友講佢地可能想集中處理遮 .... 去到無收銀哥面, 個阿姐話呢面無位, 你過對面啦 ... 我地打左個突 .... 咁算啦, 咪過返去對面 .... 去到對同哥個阿叔講話對面叫我過黎 .... 點知 ... 佢係好唔友善咁呼喝我地  "都話無咯, 你過返去啦 ............ " 我朋友想再同佢理論, 我拉住左佢 , 同佢講 ... 走啦 ........... 錢我唔係無, 但食餐飯要唔要咁受氣 ? 你 D 野好食到識飛又咩用 ? 一個伙記搞惦利啦 .... 以後咪預我, 我去食麥記都唔 x 考慮你 .....

2021-03-01
2021-03-01 756 瀏覽
大排檔呢,其實一定係唔抵食,因為呢,佢地係將啲好平嘅小炒、家庭餸賣到好貴,咁先賺到錢,但係大排檔係食個風味,一大班人吹下水,所以一年食兩三次亦不為過,成日食就唔好喇萬發,由我同另外四個朋友,到以前嘅女朋友,甚至我自己食,一直到今日,都係充滿回憶。前幾日再同個老友食,回憶返哂黎,老實講,依家疫情,好難再約齊腳一齊食,就算冇疫情都係好難約齊,始終時間難就,有啲就已成家立室,有啲就返工時間。講返野食,兩個人都叫左幾個餸1.乳鴿,曾幾何時有個阿叔顆記話好食過沙田,我唔知啦,但萬發嘅乳鴿係一流2.清炒西蘭花🥦,正常,但一定係貴3.薯仔牛柳粒,萬發招牌菜,薯仔最好食,外脆內軟,牛柳一般4.四隻元貝,一定係貴,自己街市買黎整起碼平一半埋單$521,偏貴,但一次半次冇所謂啦

講返野食,兩個人都叫左幾個餸

2.清炒西蘭花🥦,正常,但一定係貴

3.薯仔牛柳粒,萬發招牌菜,薯仔最好食,外脆內軟,牛柳一般

4.四隻元貝,一定係貴,自己街市買黎整起碼平一半

埋單$521,偏貴,但一次半次冇所謂啦

2021-02-25
2020-12-12 1109 瀏覽
又嚟到食大排檔系列,第N次幫襯萬發,佢始終係首選,一嚟價錢相宜,而且菜式地道有風味每次嚟到以及呢度每一枱都必叫嘅招牌菜💁🏻‍♀️黑椒薯仔牛柳粒 $108賣相相當吸引,一上枱香味撲鼻,主角薯仔粒炸至金黃香脆,外層脆卜卜內裏軟綿綿,每一塊薯仔都掛滿甜甜的蜜糖汁,靈魂點綴!而配角牛柳粒都好有鑊氣,十分惹味,但部分比較大粒啲嘅咬落就有少許韌💁🏻‍♀️薑蔥魚腩煲 $98要撥開啲薑蔥先夾到塊魚腩😂😂魚肉應該無調味,食落淡茂茂無咩味道,同埋大部分都痴實晒係個煲度,呢個下次可以唔叫💁🏻‍♀️粟米魚肚羹 $118分量足夠四個人食,好大兜;要留意呢個菜式上枱前已經預先落埋胡椒粉,都幾重手下😬😬如果唔鍾意食胡椒粉嘅人記得要提前同佢講唔好落~~

每次嚟到以及呢度每一枱都必叫嘅招牌菜

• 鐵板黑椒豬手
  • 風沙蒜香雞
  • 滷水拼盤
2020-12-12 799 瀏覽
今晚食晚飯叫咗個黑椒薯仔牛柳粒$108 佢嗰碟野上菜,貌似勁大碟。但係最終只得四粒牛仔粒,其他全部都係薯仔。我哋同負責人講,佢話我掂過碟餸。佢唔信碟野得四粒牛仔粒, 亦唔肯比番牛仔粒我地。我叫咁多碟餸都唔會呃佢嗰幾粒牛仔粒啦,但係佢咁大間餐廳就呃我幾粒牛仔粒。佢咁樣做生意都唔係想人幫襯佢!因為你比嘅$108只係一大碟薯仔。We ordered black pepper potato beef tonight, however, they only served four littledices of beef. What left in the big plate was only potatoes. We talked to the to the manager but he refused to give us the normal amount of beef. After all, the potato dish cost $108. I won‘t come again and recommend you not to come as well!

2020-12-07 648 瀏覽
黑椒薯仔牛柳粒 $108 牛柳粒🐮唔算好多 口感軟淋 但無咩牛味🙊 薯仔 哩道菜既主角其實係🥔 份量勁多 炸得香脆👍🏻外脆內綿 沾上蜜糖🍯味道甜甜地 無得輸✅ 咕嚕肉 大路菜式豬肉唔會太肥 食落啖啖肉 味道balance得幾好👌🏻酸甜可口 略嫌炸粉偏厚🤭 海味雜菜煲🍲 $88 食咁多肉同炸野要嗌返啲菜中和返😝雜菜煲好足料喎👏🏻除左唔同種類既青菜之外 仲有蝦乾🦐蝦米、魷魚🦑粉絲🍜等 味道鮮甜好清新🥗解膩一流💯 啫啫雞煲 $98 雞得幾舊 仲要全部都係骨位 無肉食🤷🏻‍♀️成個雞煲都係豬潤、洋蔥🧄蒜頭🧅唔洗試!❌ 椒鹽鮮魷 $108 椒鹽雞軟骨 $98 正常、無特別🥢 整體而言, 萬發食物質素不過不失 幫襯左三次, 最出名既黑椒薯仔牛柳粒已經無咁驚艷 做得比其更出色既小炒餐廳不計其數 哩到無環境同服務可言😪價錢亦唔算特別平 如果唔係位置就腳 應該唔會再光顧了🙅🏻‍♀️

黑椒薯仔牛柳粒 $108

海味雜菜煲🍲 $88
食咁多肉同炸野要嗌返啲菜中和返😝
雜菜煲好足料喎👏🏻
除左唔同種類既青菜之外
仲有蝦乾🦐蝦米、魷魚🦑粉絲🍜等
味道鮮甜
好清新🥗
解膩一流💯

啫啫雞煲 $98
雞得幾舊
仲要全部都係骨位
無肉食🤷🏻‍♀️
成個雞煲都係豬潤、洋蔥🧄蒜頭🧅
唔洗試!❌

價錢亦唔算特別平
如果唔係位置就腳
應該唔會再光顧了🙅🏻‍♀️
2020-12-06 365 瀏覽
食物係好, 但服務態度真係令我地唔想再返黎! 食到再肚氣薯仔牛肉得4粒,同佢講話加多d , 佢話食左就冇得追, 唔通呃你咩! 之後佢話唔可以加返! 總之就冇得加啦 ! 仲要態度極差, 愈講愈行走 ! 不負責任!
食物係好, 但服務態度真係令我地唔想再返黎! 食到再肚氣
2020-12-06