2023-08-06 166 瀏覽
喺灣仔呢邊做開嘢,又係時候出動搵嘢食。見到一間老字號專門整雞嘅餐廳。始於1988年,果然冇令我失望,食物嘅水準很高👍👍🤩華香雞拼茶香雞茶香雞用茶葉等香料調味❤️❤️❤️嫩滑的雞肉和濃郁的茶香味,帶來豐富的口感和風味😋😋😋至於華香雞,有點像鹽焗雞,配上飯就啱晒啦🫶🫶🤩干媽香辣牛腩煲牛腩炆得好冧,好入味,肉質軟嫩,用了干媽香辣醬來煮,包含辣椒、香料和其他調味料,不一樣的辛辣風味,用來送飯啱晒😋😋😋🤩鮮雞腎雞腎份量都唔錯,以一個套餐來講,都有一人份量,唔算好硬,有香味😉😉🤩雞湯白菜🥬食菜都唔馬虎,白菜用了雞湯來煮,雞湯是以雞骨、雞肉或雞髀骨熬煮而成的湯底,有濃郁的雞味😀😀😀

🤩華香雞拼茶香雞

🤩干媽香辣牛腩煲

🤩鮮雞腎

🤩雞湯白菜🥬
2023-08-04 132 瀏覽
由細細個我已食過一間專心做好食物的小店,便是始創在1988年 的「華香雞」的老字號,我自細都幫襯品嚐過!以前有多間分店,現在便只有灣仔店鋪,但食物水準是不錯值得支持的,價錢又合理,埋單大概$200 左右食到兩個人捧腹滿足而走!招牌華香雞雞味濃,我叫埋點四寶食齊各種雞肉,肉質入口滑嫩,而且最重要薑蔥蓉是自家製完全沒有味精!配以黃薑飯真滋味!白鱔煲新鮮熱辣出爐,白鱔鮮味十足華香雞 灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖

招牌華香雞

白鱔煲
新鮮熱辣出爐,白鱔鮮味十足

華香雞
灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖
❤️一人豪華套餐 $88華香雞拼茶香雞飯鮮雞腎雞湯香菜老火湯黃薑飯 +$3❤️特色四寶套餐 $75華香雞拼茶香雞飯滷豬耳滷腩片老火湯白飯🥤凍杏霜 $18🔸好耐無食過咁出色嘅中式雞肉菜式,一定要同大家介紹下🥰🔸招牌華香雞係以秘製白滷水浸製,保持到最濃郁雞味🥺個味調製配搭得比一般切雞鮮嫰好多,入口雞肉多汁😙🔸深色茶香雞係以秘製醬油同烏龍茶煙燻製成,入口最重係煙燻味,好香口,同樣好食👍🏻兩款雞邊隻好食啲真係好難揀,個人嚟講會推華香雞多少少!華香雞我可以比到95分,而另一款我就可以比90分,都係頂級雞肉料理😎🔸兩款一人餐都係性價比十分高,好多嘢食,食到好飽!鮮雞腎調味適當,口感一絕;滷豬耳入口軟滑又有脆骨,口感十分特別;滷腩片肥瘦適中好惹味🥰另外值得推介係佢哋個白菜用雞湯上,非常鮮甜😊
❤️一人豪華套餐 $88

滷腩片
老火湯
白飯

🥤凍杏霜 $18

🔸好耐無食過咁出色嘅中式雞肉菜式,一定要同大家介紹下🥰

香港的老字號與小店還是要靠大家撐著喔銅記灣仔在遊客眼中是新鮮事集結地但local都知道深入後街小巷仍保留很多舊事物古式古香的門面始於一九八八三十多年專注「做好呢隻雞」是我的第一印象雞要香又要肉嫩又不能生夾起中間粉紅不OK但全熟了又乾硬,還是不OK口感都對了,但沒有雞騷香,又要不OK「做好呢隻雞」真心難過牛羊豬· ‒ – — ‒ – ·「深度叫雞」經濟實惠(No offence,只是套餐剛好叫深度二人套餐)雞雙拼有華茶雞半隻即兩款招牌華香雞+茶香雞的簡稱一個人的浪漫也有「一人豪華套餐」不知為何就是會欣賞起餐牌設計與文案豪華、深度配張圖看起來又真的令人覺得一個人來也很盡興另外還有我認為絕對是夏天恩物的滷水因為夏天胃口一向一般嘞但肉滷過後甜咸入味在夏天吃會特別開胃到想來碗飯🍚!這邊有黄薑飯,薑黃味淡淡不會搶又是能加速胃酸分泌與食慾的好東西佐滷水汁與滷味,正啊~~~飯、肉還有雞湯白菜是長輩口中飽暖無比的一餐
香港的老字號與小店
還是要靠大家撐著喔

銅記灣仔
在遊客眼中是新鮮事集結地
但local都知道
深入後街小巷仍保留很多舊事物

古式古香的門面
始於一九八八
三十多年專注「做好呢隻雞」
是我的第一印象
雞要香又要肉嫩又不能生
夾起中間粉紅不OK
但全熟了又乾硬,還是不OK
口感都對了,但沒有雞騷香,又要不OK
「做好呢隻雞」真心難過牛羊豬

· ‒ – — ‒ – ·

「深度叫雞」
經濟實惠
(No offence,只是套餐剛好叫深度二人套餐)
雞雙拼有華茶雞半隻
即兩款招牌華香雞+茶香雞的簡稱
一個人的浪漫

也有「一人豪華套餐」
不知為何就是會欣賞起餐牌設計與文案
豪華、深度配張圖
看起來又真的令人覺得一個人來也很盡興

另外還有我認為絕對是夏天恩物的滷水
因為夏天胃口一向一般嘞

但肉滷過後甜咸入味
在夏天吃會特別開胃到想來碗飯🍚!
這邊有黄薑飯,薑黃味淡淡不會搶
又是能加速胃酸分泌與食慾的好東西
佐滷水汁與滷味,正啊~~~
飯、肉還有雞湯白菜
是長輩口中飽暖無比的一餐

1K
經過見到間老字號《華香雞》,出名雞味濃,梗係要同朋友試試 ╰☆一人豪華套餐 $88華茶雞飯+鮮雞腎+雞湯白菜 🥬一次過上晒兩款雞,有佢哋招牌嘅華香雞同烏龍茶香雞,華香雞雞味濃郁,係用咗白滷水浸製,食落又滑又嫩,而茶香雞用咗秘製醬油同烏龍茶煙燻整成,食落有茶香,啖啖鮮味雞湯白菜🥬浸滿雞湯,入口好爽脆🤤╰☆金牌滷水飯 $65 +$5轉米粉入面有鮮雞腎、滷豬耳、滷腩片+滷豬手同滷雞蛋🥚,滷得入味,豬耳爽脆,腩片軟嫩,豬手外層煙韌唔膩,肉質香軟清爽╰☆沙薑雞腳 $38嘩😳超大盤呀!勁抵食濃濃骨膠原,感覺就好似食住帶有濃香沙薑味嘅骨膠原,香濃惹味╰☆凍菜蜜+$3|凍奶茶 +$3
經過見到間老字號《華香雞》,出名雞味濃,梗係要同朋友試試

╰☆一人豪華套餐 $88
華茶雞飯+鮮雞腎+雞湯白菜 🥬

雞湯白菜🥬浸滿雞湯,入口好爽脆🤤

╰☆金牌滷水飯 $65 +$5轉米粉

╰☆沙薑雞腳 $38
嘩😳超大盤呀!勁抵食

濃濃骨膠原,感覺就好似食住帶有濃香沙薑味嘅骨膠原,香濃惹味

╰☆凍菜蜜+$3|凍奶茶 +$3
2023-07-26 84 瀏覽
去咗灣仔一間老牌食雞專門店華香雞食晚飯,當然要食佢哋招牌嘅華香雞同茶香雞啦。一人豪華套餐$88套餐包老火湯,雞湯菜,華香雞+茶香雞,新鮮滷雞腎,白飯,但可另加$3轉黃薑飯。老火湯夠火候,夠清甜。菜心浸在雞湯裏不但入味且口感青嫩。雞腎入味有咬口。招牌華香雞是用秘製招牌白滷水浸製而成的,滲出啖啖的香料味,芬香馥郁,🐓肉嫩滑無比,富有彈性。茶香雞用烏龍茶及秘製醬油煙薰製成,🐓肉帶有濃濃的烏龍茶香味,色香味俱全。想品嚐兩種唔同製法嘅雞味道,一定要食呢個一人豪華套餐😋薑蔥白鱔煲$118熱辣辣上枱,鱔肉大大件,夠新鮮,夠肥美,肉質鮮甜,爽口彈牙,又一推介之選👍
一人豪華套餐$88
薑蔥白鱔煲$118
2023-07-26 64 瀏覽
華香雞屹立灣仔三十幾年,都算係區內老字號。中午時份有時要等位,建議早啲黎。茶香雞拼華香雞深色嘅係茶香雞,淺色嘅係華香雞。茶香雞散發淡淡煙燻味,幾特別下。入口味道較華香雞濃,皮帶醬油味,值得一試。華香雞雞肉嫩滑,味道冇乜驚喜,同白切雞類近。個人鐘意茶香雞多啲。

茶香雞拼華香雞

2023-07-26 216 瀏覽
人氣老店華香雞近年東山再起,是夜就在灣仔的分店試試他們的招牌靚雞 𓇢🔸一人豪華套餐這個套餐非常豐富,有招牌華香雞及烏龍茶香雞雙併、鮮雞腎和雞湯白菜。奉送無味精的靚靚老火湯及白飯,我們加$3轉了惹味一點的黃薑飯~這裡的雞隻由自設農場提供,招牌華香雞用白滷水浸製而成,很香滑而且雞味濃郁。烏龍茶香雞用袐製醬油及烏龍茶煙燻而成,茶燻味道齒頰留香,非常有特色 ☕️🔹薑蔥白鱔飯除了雞之外也有其他菜式選擇,我們選了用薑蔥白鱔飯,木盆送上賣相吸引😋白鱔肉質嫩滑,薑蔥汁很鮮甜,用來撈飯食一流呢🔸滷水小食點了腩肉片及雞蛋,這裡的滷水很不錯,套餐的鮮雞腎很爽口,腩肉片每層肥瘦適中,一層脂夾一層肉相間,滷得入味🔖小店無加一,吃了這麼多也$200不用,性價比一流👍🏼

一人豪華套餐

一人豪華套餐
烏龍茶香雞
薑蔥白鱔飯
2023-07-25 58 瀏覽
華香雞地址:灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖 華香雞個招牌寫著初創於1988年,已有35年歷史。 始創人姓陳志強,招牌華香雞先煮熟,再用獨家滷水浸煮45分鐘以上入味及上色華泰農場所養, 華香雞, 烏龍茶香雞, 一人豪華套餐, 作為餐廳的主角- 雞, 嫩滑肉質, 食入口有雞味! 而配上那碗美味黃薑飯, 更是相得益彰。油飯吸了雞湯中的精華, 每顆飽滿夠味道。老火湯很實在暖心雞腎好食,浸過雞湯一人套餐更有菜, 小食及湯, 食填飽空虛寂寞的胃沒難度, 一個人吃晚餐不孤單。#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant #chicken #華香雞
華香雞
地址:灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖

老火湯很實在暖心

雞腎好食,浸過雞湯

華香雞是一間老店,主打懷舊料理,當中雞比較出名,有招牌白鹵水雞及烏龍茶香雞,當然還有其他肉類料理如牛跟魚等等。是日例湯當日為紅蘿蔔南瓜湯,有住家的味道,而且鹽不多,比較健康,南瓜的甜味比較突出。一人豪華套餐(配黃薑飯)份量很大,的確很豪華。小編叫了黃薑飯,飯帶一點點薑的香味。主食有白鹵水雞、烏龍茶香雞和鮮雞腎,雞肉都算嫩滑,白鹵水雞加上薑葱很送飯,烏龍茶香雞茶味淡淡的,同時帶著鹹味,兩者加起來有一淡一濃的配搭。鮮雞腎比較爽口,份量都很多。雞湯白菜白菜非常清甜爽脆,特別是吸收了雞湯味道。豉汁白鱔飯餐豆豉味很濃,白鱔新鮮嫩滑,而且很肥美,配料都很不錯,特別是洋葱,不但爽甜,還完全嗦滿了魚汁。唯一小小的不足之處就是魚刺有點多,但其他都很美味。鹵水腩肉片白切腩肉片很多,鹵水偏重口味,腩肉半肥瘦,肥而不膩,如果可以帶點甜味就更香了。紹興醉雞蛋流心蛋讚! 紹興酒味很香濃,陣陣酒香撲鼻而來,蛋白軟嫩彈滑。🐓華香雞灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖
是日例湯

一人豪華套餐(配黃薑飯)
份量很大,的確很豪華。小編叫了黃薑飯,飯帶一點點薑的香味。
雞湯白菜
白菜非常清甜爽脆,特別是吸收了雞湯味道。
豉汁白鱔飯餐
鹵水腩肉片
紹興醉雞蛋
🐓華香雞
灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖
2023-07-24 47 瀏覽
行完書展好肚餓,即刻openrice 下附近有咩好食先,最後決定去食雞估唔到捱近9點到都要排隊,人氣雞店果然唔同D黎到華香雞點都要試下佢的招牌雞餐,一試上癮特式四寶飯$75四寶包兩款招牌雞、滷豬耳、滷腩肉同飲品華香雞同茶香雞分吃燻香過的白切雞同原味雞大食妹prefer 華香雞多點,比較香口同濃味點豬耳好脆好爽口,都好味鼓汁白鱔飯$73鼓汁白鱔用木桶上,視覺好震撼白鱔好新鮮,清洗得好乾淨,唔會太多骨鼓汁撈飯一流
估唔到捱近9點到都要排隊,人氣雞店果然唔同D
黎到華香雞點都要試下佢的招牌雞餐,一試上癮

特式四寶飯$75
四寶包兩款招牌雞、滷豬耳、滷腩肉同飲品
華香雞同茶香雞分吃燻香過的白切雞同原味雞
大食妹prefer 華香雞多點,比較香口同濃味點
豬耳好脆好爽口,都好味
鼓汁白鱔飯$73
鼓汁白鱔用木桶上,視覺好震撼
白鱔好新鮮,清洗得好乾淨,唔會太多骨
鼓汁撈飯一流

2023-07-23 43 瀏覽
灣仔找到一間傳統食雞的鋪頭店鋪門外招牌都夠哂傳統呢度主打食雞當然都有其他中式菜選擇如果要食當然要食華香雞二人餐可以食到兩款雞,仲有滷水拼盤二話不說就叫左呢個餐二百幾蚊已經食到好飽首先當然飲啖雞湯,雞湯冇味精鮮甜開胃再黎黃薑飯同埋因為唔想食飯加5蚊轉左米粉黃薑飯粒粒分明,幾好食然後有兩款雞,華香雞同茶香雞同樣都好嫩滑,最唔同係茶香雞就多左茶味味道特別散發烏龍茶,好香滷水拼盤,滷水好入味而且有好多選擇,有腩肉,豬手,豬耳,蛋另外再加左個雞腎真係好夠飽最後有個雞湯菜心,抵食夠飽
灣仔找到一間傳統食雞的鋪頭

店鋪門外招牌都夠哂傳統

呢度主打食雞

當然都有其他中式菜選擇

如果要食當然要食華香雞

二人餐可以食到兩款雞,仲有滷水拼盤

二話不說就叫左呢個餐

二百幾蚊已經食到好飽

首先當然飲啖雞湯,雞湯冇味精

鮮甜開胃

再黎黃薑飯同埋因為唔想食飯加5蚊轉左米粉

黃薑飯粒粒分明,幾好食

然後有兩款雞,華香雞同茶香雞

同樣都好嫩滑,最唔同係茶香雞就多左茶味

味道特別散發烏龍茶,好香

滷水拼盤,滷水好入味

而且有好多選擇,有腩肉,豬手,豬耳,蛋

另外再加左個雞腎

真係好夠飽

最後有個雞湯菜心,抵食夠飽
2023-07-21 45 瀏覽
這間位於銅鑼灣的老字號華香雞,老闆由養雞起家,繼而創辦食雞專門店,主打烏龍茶香雞,憑著一份堅持及毅力,屹立至今超過35年。🌸一人豪華套餐 $88性價比高的套餐推介,套餐包括有華茶雞、鮮雞腎、雞湯白菜、白飯及老火湯。華香雞拼茶香雞,同樣肉嫩無失手。是日老火湯是木瓜湯,無落味精,味道清淡。白飯更可加$3轉黃薑飯,加上鮮雞腎,拌飯一流。🌸滷水豬腳 $32滷水好入味,豬腳爽口帶膠質感。🌸紹興醉雞蛋 $12醉香味濃,風味十足。

🌸一人豪華套餐 $88

華香雞拼茶香雞,同樣肉嫩無失手。

🌸滷水豬腳 $32
滷水好入味,豬腳爽口帶膠質感。

🌸紹興醉雞蛋 $12
醉香味濃,風味十足。

2023-07-21 43 瀏覽
ෆ 灣仔華香雞ෆ 朋友話帶我去叫🐔?佢話呢間餐廳好好味 專係食🐔𝙘𝙥值好高 又抵食又好味✨如果你鍾意食好味嘅雞肉料理 呢度絕對係你首選💓我試咗一人豪華套餐🍽️華茶雞飯 個名好特別 其實係華香雞拼茶香雞 一次過滿足哂我兩個願望~啱哂三心兩意嘅我(。☌︎ᴗ☌︎。)❤︎仲有鮮雞腎 好爽口~朋友就佢哋嘅醬油蒜香雞 都係好多人鍾意嘅一款菜佢哋啲雞肉用獨家秘製嘅醬油蒜香調味 好有特色🍗ෆ 推介菜式ෆ 一人豪華套餐 $𝟴𝟴醬油蒜香雞$𝟱𝟳ෆ 灣仔華香雞灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖 ෆ #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 灣仔華香雞ෆ

朋友話帶我去叫🐔?
佢話呢間餐廳好好味 專係食🐔
𝙘𝙥值好高 又抵食又好味✨
如果你鍾意食好味嘅雞肉料理 呢度絕對係你首選💓
我試咗一人豪華套餐🍽️
華茶雞飯 個名好特別
其實係華香雞拼茶香雞 一次過滿足哂我兩個願望~
啱哂三心兩意嘅我(。☌︎ᴗ☌︎。)❤︎
仲有鮮雞腎 好爽口~

朋友就佢哋嘅醬油蒜香雞 都係好多人鍾意嘅一款菜
佢哋啲雞肉用獨家秘製嘅醬油蒜香調味 好有特色🍗

ෆ 推介菜式ෆ
一人豪華套餐 $𝟴𝟴
醬油蒜香雞$𝟱𝟳

ෆ 灣仔華香雞
灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖 ෆ

2023-05-14 166 瀏覽
今日母親節!專程去華香雞食飯!有十多年冇幫親過了!以前住旺角一星期幫親起碼三次!自從搬咗去東九龍便很少幫親!輾轉多年從朋友口得知華香雞仲有兩鋪營業中!荃灣、灣仔,但偏偏選擇了灣仔呢間,簡直••唉!剛中午入店,環境衛生惡劣,臭味冲天,坐位不多!只見一枱四人客!剛坐低已經想起身走人,不過老婆知道我專程過嚟食鷄懷舊下!便勉強坐下叫了一份華香茶香鷄雙拼半隻,一碗例湯、白飯一碗!鋪得兩個男人,全程落單斬鷄都冇帶手套口罩同一人!上齊枱上,見到己經覺得唔係嗰樣嘢!冇辦法已經洗濕個頭!老火湯喺冇落味精嘅,但湯味很淡,睇到嗰碟鷄完全走晒樣,伏唒!以前啲鷄係瘦身型,皮脆肉香!今日嘅鷄就。沒鷄味,肉淋,沒茶香味、有異味(不新鮮),任何一間燒臘舖都好過佢!我懷疑只是有人掛羊頭賣狗肉之疑!枉費華香雞創辦人心血!我可以話比你哋知灣仔華香鷄唔係以前正宗華香鷄!簡直有辱華香鷄創辦人聲譽!伏、伏、伏!😮‍💨
低已經想起身走人,不過老婆知道我專程過嚟食鷄
懷舊下!便勉強坐下叫了一份華香茶香鷄雙拼半
隻,一碗例湯、白飯一碗!鋪得兩個男人,全程落單斬
味精嘅,但湯味很淡,睇到嗰碟鷄完全走晒樣,伏
唒!以前啲鷄係瘦身型,皮脆肉香!今日嘅鷄就。
沒鷄味,肉淋,沒茶香味、有異味(不新鮮),任何一間燒臘
舖都好過佢!我懷疑只是有人掛羊頭賣狗肉之疑!
枉費華香雞創辦人心血!我可以話比你哋知灣仔華